- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanyi19
őstag
válasz
KROK640 #52643 üzenetére
Megkérdeztem róla a chatgpt-t
Ezt válaszolta:
A videólejátszás éppen akkor történt, amikor a rendszer összeomlott, és a képernyő tartalma a VRAM-ban (videómemóriában) „ottmaradt”.
A GPU vagy RAM összeomlása után a Windows nem tudta rendesen törölni vagy újrarajzolni a BSOD képernyőt.
A háttérkép (ebben az esetben a videó) a videómemóriában maradt, és a BSOD egyszerűen átlátszóként „fölé” került.
Ez nem jellemző, de előfordulhat ilyen hibáknál, főleg ha a hiba a RAM és a GPU között zajló adatátvitel közben történik.
Szóval, amit láttál, az egy ritka „pillanatkép” egy összeomlás közbeni állapotról, amit a legtöbben pont nem tudnak lefotózni. Lehet, hogy egy technikus vagy IT-s simán bekeretezné a képet. 😄
Ha most már stabil minden: örülj, hogy túlélted, és hogy van egy ilyen geek relikviád! -
phoenix1989
őstag
ha valakinek van ötlete ne tartsa magába
-
Directors
senior tag
-
KROK640
nagyúr
válasz
phoenix1989 #52638 üzenetére
Valószínűleg azért csinálja, hogy ne melegedjen túl. Fura, hogy a lenyomás óta csinálja csak
-
phoenix1989
őstag
Sziazstok!
Remélem jó helyen kérdezek. Olyan problémám lenne hogy volt egy áramszünet ekkor lenyomtam a hosszabbítót hogy ha visszajön az áram ne nyomja rá egyből a gépre. másnap bekapcsoltam és azóta indokolatlanul felpörög a proci hűtő. alaplap biost frissítettem ugy is régi volt , gyanakodtam a vga ra mert mikor vettem az is ezt csinálta bios frissítés azt meg oldotta annak idején. lefuttattam azon is a biost de a probléma nem szűnt meg mi lehet a gond? ha monitorozom akkor biztos nem csinálja így nem jöttem rá a hibára. nem gyakori de van hogy sima böngészés alatt csinálja van hogy játék alatt. felpörög mint amikor bekapcsolom a gépet aztán lecsendesedik. -
clydoh
csendes tag
sziasztok!
Ma vettem a gépembe 3 darab artic p12 ventin már volt benne 3 darab eddig is meg egy artic p14, ahogy beraktam összedugtam őket mind villágít, de nem pörögnek, eddig a többi gond nélkül müködött, most egyik se akar pörögni tudna valaki segíteni?
Case Fan Hub-ot vettem hozzá ha a ház régi ventijeit beledugom azok pörögnek.
Amikor a ventiket ki húzom be dugom egy pillanatra megmozdulnak. -
Cetli
tag
válasz
Csorbi #52622 üzenetére
Igen nem zártam ki a tápot, viszont volt itthon egy másik videokártya GTX1060 6GB,most tesztelem ultra beállítás mellet.Én ötletem ha a kártya hibás esetleg ? az is tudná ezt csinálni?
( vagy gyenge ( hibás) a táp - és mikor a másik kártya van benne 7600XT nagyfeszültséget nem tudja kezelni és ezért produkálja?
)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Dinasti #52629 üzenetére
Az, hogy nézni akarod, az bizony feláras lesz. Nálam legalábbis az lenne
Koby11h fórumtársnál kérdezz rá, ő esélyes lehet -
Dinasti
senior tag
Sziasztok! Ismer valaki olyan szakit innen a Prohardverről aki Borsod,Heves,Nógrád környékén vállal profi gépösszeszerelést akár az otthonában ugy hogy én is jelen legyek?
-
Directors
senior tag
válasz
Sanyi19 #52625 üzenetére
Ramteszt megvolt. Aida stressz teszt megvolt. Bios a legfrissebb. A régi 5-6 éve fent lévő win 10-nél is jelen volt a hiba miután frissítettem az alaplap bioszát. Majd újratelepítettem az egészet egy friss Win 11-re. Ugyan úgy jelen van most is a hiba.
Az egész gép ki van takarítva.
VGA-nak fent van a legújabb Drivere. A többi megpróbálom feltelepíteni. Hátha.Sanyi19
Igen, a tesztek amiket elvégeztünk nem hoztak eredményt.
Még megpróbálom a többi drivert is feltenni ha találok valamit. Ha nem hoz eredményt megnézem ha lejjebb veszem az órajelét.
A feszültségek és időzítésnél ezekre gondolsz ? [kép] [kép] -
Sanyi19
őstag
válasz
Directors #52623 üzenetére
Ezek a tesztek ezek szerint akkor nem idézik elő a hibát, de én a régebbi saját anomáliámra hagyatkozva az órajelét a RAM-nak visszavenném 1 hét próbára és 2933-ra, minden mást hagynék. Nekem afelett instabil volt a Ryzen 1600 memóriavezérlője.
Vagy gondolom két XMP profil van benne akkor átrakhatod megnézni a másikra.
Ahogy látom nincs is kompatibiltási listán. Feszültésget és időzítéseket mennyit lőtt be? CL16-18-18-38 1.35V?
-
Csorbi
addikt
válasz
Directors #52623 üzenetére
Megcsináltad már legalább a ramtesztet? Minimum pár órát (4-5) fusson, de az sem baj ha megy egész éjjel.
Érdemes felfrissíteni gyártói oldalakról a drivereket (chipset, vga, audio, lan, wifi, stb.) manuálisan, és nem a windowsra hagyatkozni ezek tekintetében.
Ugyanez vonatkozik a BIOS-ra is.
Ha egyik sem segít, akkor lehet nyomozni tovább, akár Windows szakszerű újratelepítéssel és feldriverezéssel (néha elképesztő milyen szakbarbár telepítések vannak...)
-
Cetli
tag
válasz
Csorbi #52620 üzenetére
Érdekes mert, folyamatosan keresek interneten is ott tápcsere "megoldotta" (elvileg).
De most felmentem [link] ide, és beraktam minden adatott milyen gépem van:. Estimated Wattage: 424W ez jött ki.Persze normás esetben több kell.De ma 3 óra játék után indult újra. tegnap volt hogy 10 percenként. -
Cetli
tag
válasz
cyber86 #52503 üzenetére
Szia/Sziasztok.
Ugyan ez a problémám a napokban nekem is, kivétel annyi hogy eddig Diablo4 e-ztem ott semmi gond nem volt, most megvettem a Last Epoch-ott és itt meg produkálja ugyan ezt a jelenséget. ( Medium beállításoknál, esetleg még Low ) egy pár tesztet csináltam itt egy:.
Nem tudom ez mennyire segít, de az a mérés játék alatt volt és ekkor indult újra a gép, vagy is próbált de csak fekete kép fogadott.A tápom egy EVGA 700W 80+ os.
Kicsit vissza olvastam sokan a tápra gondoltak nagy terhelés alatt?!( Másik táp nincs)
Szóval erős a gyanú hogy valamiért kevés a táp? -
Sanyi19
őstag
válasz
Directors #52615 üzenetére
Abban csak sfc/scannow futtatás után találhatsz valamit, ha javít korrupt fájlokat, de mivel ez nem oldotta meg menj ram irányba szerintem.
Esetleg futtathatsz egy TestMem 5-öt (legújabbat töltsd le 0.13.1 asszem). szűk két óra mire lefut az universal 2 beepitett profillal. Ha az kimutatja a hibázást akkor le 2933-ra.
-
Sanyi19
őstag
válasz
Directors #52612 üzenetére
Olyat kell benne keresni, hogy "repairing corrupt file". Nem biztos, hogy lesz benne!
A legegyszerűbb, ha előtte leszűreted egy asztali txt fájlba.
Ehhez ezt kell lefuttatod rendszergazda cmd-ből:findstr /c:"[SR]" %windir%\Logs\CBS\CBS.log >"%userprofile%\Desktop\sfcdetails.txt"
Utána az asztalon megjelenik egy sfcdetails, melyben szerepelni fog minden sfc által kiadott log.
-
Directors
senior tag
-
Directors
senior tag
válasz
Sanyi19 #52602 üzenetére
Minden meghajtónál 100%-ot ír a HDSentinel.
Beírtam a parancsot. Ezt dobta. Ezt hogyan vagy miként tudom elolvasni ?
Kernel32.dll fáj megvan. Viszont tovább nem tudom....
/SCANFILE=d:\windows\system32\kernel32.dll /OFFBOOTDIR=d:\ /OFFWINDIR=d:\windows /OFFLOGFILE=c:\log.txt -
-
Sanyi19
őstag
válasz
Directors #52597 üzenetére
Ha ezek szépen működnek akkor lehet inkább a vga.
A rendszernél keresd benne a piros hibákat. Ha valami nvd akkor vga vagy annak drivere a ludas. Olyankor lehet még futtatni sfc/scannow parancsot rendszergazdaként indított cmd-ből, ha valami driver fájl hiba van akkor az megoldhatja. -
Directors
senior tag
válasz
Sanyi19 #52595 üzenetére
A CPU-Z program azt írja hogy a kettes és a négyes slotba vannak a ramok.
Aida 64-et futtattam 30 percig. Nem indult újra a gép.
A mamóriát memtest86-al teszteltem pendrive-ról. Lefutott az alap amit maga indít. 2 óra 30 percig ment azt hiszem.
Ment egy jó órát a Prime 95 is. Ott sem volt gond.
Igen, a hűtés jól működik. Nem látom hogy ellenne szállva a hőmérséklet.A naplózásba mit kellene pontosan látnom ?
-
Gabesz87
veterán
válasz
Directors #52594 üzenetére
Ilyen random ujraindulas nekem is volt a gépemen. Sosem vettem észre, vagyis amikor használtam a gépet, olyankor sosem produkálta. Sokszor megy a gép éjszaka is, és valószínűleg olyankor történt. Corsair tapom volt, ami közel 15 éves volt, úgyhogy egy tapcsere megoldotta.
-
Sanyi19
őstag
válasz
Directors #52594 üzenetére
Szia!
Kezdésnek nézz be az eseménynaplóba, hogy ott mi okozza az újraindulást. Ha nem látható érdemi infó, akkor a bluescreen view nevű programmal elemezd a dump fájlt.
Konfigodat elolvasva két kérdés merült fel bennem.
1. A két ram ugye a 2. és 4. foglalatban van? Nem az első és harmadikban?
2. Gondolom be van töltve az XMP. Kitesztelve volt-e, hogy bírja? Nekem volt Ryzen 5 1600 3200 Mhz-es rammal, és csak 2933-on volt stabil. Első genes ryzen-nél már a 3000 sem garantált. A 2000-es sorozat kicsivel már jobb. 3000-től pedig már igen jól kezelik a ramot.
Amikor nem bírja a proci pont ilyen tünetek keletkeznek.
Melyik memtestet próbáltad és mennyi ideig futott?
Én engednék rá terheléses teszteket, első körben Aaida 64-et. Nyomatod 20 percet ha az jó akkor lehet próbálni Prime 95-öt, esetleg TestMem5-öt. Hűtés jól működik ugye? Alapfeltétele a stressz teszteknek, hogy a hűtés bírja stabilan.
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Arra lettem figyelmes az utóbbi időben hogy random időközönként újraindul a gépem.
Van hogy teljesen tétlenül, mármint nem fut semmi a gépen, van hogy egy sima videó nézése közben.
A memtesztet lefuttattam. Nem dobott hibát.
A Windows 11 szinte frissen telepített. (Már előtte is produkálta ezt a hibát. Win 10)
Azóta vettem észre ezt a hibát miután frissítettem a biost.
A gépet portalanítottam amúgy.
Ez mi miatt lenne ? Merre kellene elindulni a hibakeresésebe?A konfig pedig a következő.
ASRock B450M Pro4-F
AMD Ryzen 5 1600, 3228 MHz
NVIDIA GeForce GTX 1650 SUPER
Memória ha minden igaz akkor 2db g skill f4 3000c16s 8gisb.
TOSHIBA HDWD110 (Y9G3LP6FS)
WDC WD10EZEX-00BN5A0
Samsung SSD 980 500GB
TOSHIBA HDWD110 (Y81N9ZHFS)
Hexa+ 500W -
KROK640
nagyúr
válasz
Gabesz87 #52591 üzenetére
Remélem, hogy olyat rendeltél amin van egy billenőkapcsoló. Nekem olyan tápom volt, és miután kilőttem a gépet, csak átnyomtam a kapcsolót, és így a táp nem adott áramot a gépnek. Az alaplapi LED se világított, de a gép sem tudott magától visszakacsolni. 4 évig éltem így együtt ezzel, de pár héten belül annyira megszoktam, hogy mai napig lekapcsolom a gépet, pedig az hárommal ezelőtti lap és kettővel ezelőtti táp volt (és nem ezutóbbi volt a hibás).
Akinek tovább adtam a fél konfigot, szintén megszokta, 1 évvel később már rutinosan kapcsolgatta le a tápot mikor nála voltam és kikapcsolta a gépet. -
KROK640
nagyúr
válasz
Gabesz87 #52586 üzenetére
Nekem is volt egy gépem (ASUS M4A785D-M PRO, Phenom 9500, 2GB RAM, HD4850, 1TB HDD, Corsair CX400 táp) ami ezt csinálta. Úgy oldottam meg, hogy a tápon a billenő kapcsolót lekapcsoltam kikapcsolás után.
Nálam végül tuti, hogy az alaplap volt a ludas, ugyanis amikor platformot váltottam 4th gen I3-ra, akkor a táp maradt, és többé egyszer sem csinálta. Azután váltottam 10th gen I5-re és az se csinálta ugyanazzal a táppal.
Ugyanakkor a félkonfigot tovább adva, az új tulaj is arról panaszkodott, hogy állandóan újra elindul a gépe. (akkor már 6GB RAM-al és HD4890-el, és teljesen másik táppal)
-
Gabesz87
veterán
Szüleim gépe nagyon fura dolgot produkál, én még ilyet nem láttam. Kikapcsoltam, és azt vettem észre pár perc múlva, hogy magától visszakapcsolt
Azt mondják ők is tapasztalják, hogy visszakapcsol. MI a fenétől lehet ez? Energiagazdálkodási beállításokat megnéztem, alvó módot, hibernálást kikapcsoltam. Más ötletem nincs.
Gigabyte A520M DS3H lap Ryzen 5 4600G procival. -
Csorbi
addikt
válasz
zsozso2000 #52584 üzenetére
Bios update, CMOS clear, ramok A2-B2 default slotban lévőség csekkolása, másik rammal való teszt.
-
zsozso2000
újonc
Sziasztok!
Egy kis segítség szeretnék kérni. Adott egy Gigabyte AX370-GAMING K7 Alaplap , Ryzen 7 3800x proci , Seasonic Focus Gold 450w tápegység , 32gb HyperX predator ram .
És a hiba az lenne hogy nem mindig kapcsol be a gép csak ha áramtalanítom. Az alaplapon van egy pici kijelző ha minden jól működik akkor azt írja ki hogy 9E , de amikor nem indul el akkor 00 , mintha nem kapna áramot az alaplap. De régebben ugyanezzel a tápegységgel de másik alaplappal és processzorral kifogástalanul működött. Ez a hiba azóta van jelen mióta fent említett processzor és alaplap bekerült a gépbe.
Ha teljesen áramtalanítom a tápegységet akkor hajlandó elindulni a hiba után. De nem mindig csinálja. Kb 10-ből 3-4szer.
Szívesen fogadok minden tanácsot mi lehet a probléma. -
Garrick
csendes tag
Sziasztok!
Még tavaly decemberben építettem egy új gépet magamnak, teljesen nulláról, viszont már akkor is volt valamiféle stabilitási gond. Konkretizálva a következő jelenségek történnek, attól függetlenül hogy játszok, böngészek vagy bármi egyebet csinálok. BSoD, illetve minden előjel és hiba jelzés nélküli fekete képernyő és rendszer újraindulás. Konkrét séma nincs, mert mehet a gép tíz perce vagy két órája, valamelyik garantáltan bekövetkezik, terheltségtől, programtól függetlenül.
Az alkatrészek
CPU: Ryzen 7 8700G
VGA: Prociba integrált Radeon 780m
Alaplap: Asrock B650M Pro Rs
Memória: KINGSTON FURY 32GB Beast DDR5 6000MHz CL36 KIT KF560C36BBEK2-32
SSD: TEAM GROUP 512GB MP33 Pro M.2 PCIe M.2 2280 TM8FPD512G0C101
Tápegység: PHANTEKS AMP P650G 650W
Op. rendszer: Windows 11 ProTöbb oldalt, fórumot feltúrtam hibakódok és megoldások után kutatva. Ezek többnyire driver, memória vagy tárhely irányába fordítottak ahonnan a bajom eredhet.
Amiket próbáltam:
- Diagnosztika futtatása terminálból tárhelyre+plusz valami fájl rendszer helyreállítás (jobb megnevezés, paranccsor nem rémlik) (Hibát nem talált)
- Memtest futtatása kb 8 órán keresztül, egész éjszakára otthagyva (Szintén nem talált hibát)
- AMD Adrenaline software eltávolítása, csak a driver telepítése
- Minden driver frissítése+bios frissítés+win updateSzóval kb minden ami a nagykönyvben meg van írva.
Amiket egyelőre nem próbáltam.
- Windowst újra húzni
- SSD-t másik slotba rakni (valakinek állítólag bevált)
- Hagyni a windowst, linuxot felrakni
- Eladni a gépetHardveres hibát egy darabot nem sikerült találnom, így elég nehéz garanciával élnem vagy csak kicserélni valamit hátha rejtett hiba. Mivel az összeomlások teljesen véletlenszerűek így a hibát se tudom reprodukálni. Amennyire pedig a windows naplóból ki tudtam hámozni, tárhely, memória vagy driver hiba lehet az ok, de elvileg mindegyik hibátlan illetve a legfrissebb.
Bárkinek bármi ötlete örömmel fogadom, mert a magam részéről kifogytam belőlük, ahogy a türelmem is elfogyott.
-
Cingi1979
tag
Sziasztok! Mennyi ideig tart a windows 10 rendszer. visszaállítás előkészítése? 40 perce előkészít de semmi nem történt. Kezdem unni
A probléma pedig az hogy tegnap újraindúlt a renszer magától. Ma ismét de tudta fokozni a problémát. Nagyon lassan áll fel a rendszer és nincs hálózatom. Annak ellenére hogy az eszközkezelő a legújabb drivert látja. Természetesen tudom hogy van, volt hálózati driver ami működött. USB nincs ha bedúgok pendrive vagy cserélem az egeret a billentyűre. Csak újraindítás után van USB kapcsolat de a pendrive akkor sem ismeri fel. Jó a pendrive tudom mert a másik 2 gépem látja és a TV is. Asus Maximus IX Extreme az alaplap ha segít valamit. Ötlete valakinek? Előre is köszönöm!
-
Csorbi
addikt
válasz
qltsar #52574 üzenetére
Így viszont egyértelműen VGA problémának tűnik, itt lenne érdemes érdeklődni:
Azonnali VGA-s kérdések órája -
-
Csorbi
addikt
válasz
qltsar #52572 üzenetére
Nézd már meg azt a VGA-t egy másik gépben / másik rendszer alatt!
Máris kiderül hogy hol a hiba és lehet abba az irányba tovább menni...
Komolyan, gombokért kapsz egy használt 120GB-os SSD-t, amit utána továbbadsz, ha ennyit nem vagy hajlandó belefektetni, akkor kár vele foglalkozni. Mi innen nem fogjuk megmondani a tutit. -
qltsar
veterán
válasz
qltsar #52570 üzenetére
Sajnos nem jártam sikerrel.
Abban a pillanatban, ahogy hozzányúlok MSI Afterburnerrel, maxon kezdenek pörögni a ventilátorok.
Próbáltam drivercserékkel, guru3d-s teljes driver removal után, gyári driverrel is, és több nVidia driverrel.
Ahogy bekapcsolom a user defined fan controlt 100%-on maradnak a ventik, amíg újra nem indítom a gépet.
Semmilyen egyedi értéket nem fogad el, próbáltam játszani azzal is, hogy manuálisan megadok neki egy egyedi értéket, semmi hatása
.
-
petakpa1
őstag
Van egy EnyBox EW05 MiniPC-m. 9 éves és médialejátszónak használtam Win10-re telepített Kodival. 7/24-ben-ment, gyakorlatilag folyamatosan áram alatt volt, de a nap nagy részében idle-ben malmozott, általában hétvégén néztünk filmeket róla. Tökéletesen működött, kb. 1 hónappal ezelőttig, amikor hosszabb időre (kb. 6 óra) kihúztam a konnektorból tápegységét, de mikor visszadugtam már se kép se hang, csak kék/pirosan villog az 1 szem led rajta. Másik tápegységgel is próbáltam, de ugyanez a kék/piris led villogást csinálja amint áramot kap.
Sajnos neten alig van infó erről a Mini PC-ről
, de azt már korábban kiderítettem, hogy Nexbox T11-el megegyezik.
Szétszereltem és CMOS elem totál le van merülve 0,06V-ot mutat a multiméter ezért azt kicseréltem egy újra, de így is csak kék/piros led villogást kapok ha rádugom a tápot
.
A power gombot folyamatosan hosszan nyomva tartva egyébként kikapcsol, majd újabb gombnyomásra pedig be, de akkor ismét csak kék/piros led villogás van, se kép se hang.
Szétszedtem és a fő piros NYÁK hátoldalán találtam egy CYX-T8_V3_0 típusszámot, arra neten rákeresve - WinTel BOX W8 PRO, - Cenovo (Ainao) Mini PC2 és - Nexbox T11 találatok jöttek ki. Utóbbi kettő hasonló kialakítású mint az én EW05-öm, azaz van rajta DSub port és belül sata is. A Wintel W8 viszont DSub és sata nélküli, viszont a fő alaplapja piros és ránézésre egyezik az én EW05-öm alaplapjával.Az alábbi videók alapján próbáltam resetelni a BIOS-t a CMOS elem lecsatolását követően az elemcsatalkozó 2 pólusának rövidre zárásával, de ez sajnos nem segített
. https://www.youtube.com/watch?v=zbZv2EjZaqU https://www.youtube.com/watch?v=2-xExF4W328
Az alábbi link (amely ugyan másik típusra vonatkozik, de itt is kék/piros villogás a hiba) mintha azt sugallná, hogy nemcsak a BIOS beállítások elfelejtését, hanem magának a BIOS chip tartalmának sérülését jelenti a kék/piros villogás. https://minipcunion.com/viewtopic.php?t=1331Kérdéseim:
1) Létezhet az, hogy a lemerült CMOS elem mellett nemcsak a BIOS beállításokat felejtette el a Mini PC hanem maga a BIOS is sérült? Én ilyet még sosem tapasztaltam, de a fenti második link szerint piros/kék led villogás erre utal. Hangsúlyozom én BIOS-t nem próbáltam frissíteni benne, hanem egyszerűen csak hosszabb időre nem kapott áramot az eszköz lemerült CMOS elem mellett. Ezért valószínűtlennek tarrtom a BIOS sérülését.2) A fenti első linken lévő videó kapcsán pedig azt kérdezem, hogy mi értelme van úgy rövidre zárni a CMOS elem csatlakozási portján lévő két tüskét, hogy maga a MiniPC egyáltalán nincs áram alatt hiszen a az elem le van húzva, tápkábel meg nincs rá dugva?
Amikor egy desktop alaplapon BIOS resetet csinálunk a megfelelő jumper 2-3 mp-re történő felhelyezésével, akkor az alaplap áram alatt van, hiszen legalább a CMOS elem venne van, de a tápkábelt sem szoktuk kihúzni.3) Szerintetek totál tönkre vágnám a Mini PC-t, ha az alábbit csinálnám:
3.1) CMOS elem lehúz, hogy hozzáférjek a tüskékhez
3.2) Tápkábel bedug MiniPC-be, ekkor led elkezd piros/kék-en villogni
3.3) Ebben az állapotban CMOS elem csatlakozási portja beli tüskéket rövidre zárnám, így próbálnám resetelni a BIOS-t?4) Bármi egyéb ötlet, hogyan tudnék egy BIOS resetet végrehajtani a MiniPC-n?
-
qltsar
veterán
válasz
qltsar #52565 üzenetére
Sajnos nem jártam sikerrel, továbbra is "burstol" a GPU ventilátora időközönként 0 terhelés alatt.
Frissítettem az alaplapi és a chipset driver-t is, MSI Afterburner nincs telepítve, nem zavarhatna be, illetve semmi más fan-control alkalmazás.
Egy érdekességet azért észrevettem a kártyán:
A Gigabyte oldalán egy darab BIOS volt, és azt sem tudom feltelepíteni. Majd kicsit elkezdtem áskálódni a dolgokban.
Első körben feltűnt, hogy a GPU-Z a sima 2060 GPU típusát TU104-nek olvassa. Ennek TU106-nak "kellene" lennie 2060-asoknál.
Mint kiderült, EVGA és Gigabyte is használt fel "leselejtezett" 2080-asnak indult kártyákat, ezt később "KO" modellként adták el - már ahol ezt feltűntették, nyilván esetemben ez csak kutakodás után derült ki.
Előny csak annyi, hogy 3D modellező alkalmazások esetén állítólag szignifikánsan jobb teljesítmény lenne - nem használok ilyeneket, hátrány viszont annál inkább érint, hogy mivel más a GPU típusa, így a device instance ID is, ezért gyakorlatilag nincs kompatibilis BIOS a kártyámhoz. TechPoweUP-on csak az a BIOS van nem validáltként feltöltve, ami a kártyámon fut.
Tehát az az opció, hogy felflashelek egy másik verziójú BIOS-t úgy gondolom nem játszik.
Ezek után azon kívül, hogy esetleg egy nem Live linux alatt, normálisan futó driverrel kipróbálom nem diszkrét módban a kártyát nincs más opcióm a cserén kívül, vagy rosszul gondolom?
Köszönöm
!
-
Schatt
tag
Sziasztok!
Senkinek nincs ötlete továbbra sem? [link]
Néha rájön és indul 5-6 alkalommal normálisan, utána pedig csak az áramtalanítás után..
köszi előre is! -
Dave567
addikt
válasz
shadow1901 #52547 üzenetére
Volt nálam egy srác aki mókolt az elemmel, mert neki is hibát írt ki telepítésnél, aztán egyszer csak jó lett, én ezt tudom.
-
qltsar
veterán
válasz
Csorbi #52564 üzenetére
Persze, amit lehet frissítek, egyszerűen, csak nem tudom hova tenni jelenleg, aztán tesztelek.
A linux-os live-USB, ahogy sejtettem, sehova nem vitt, mert nem "aktív" a kártya, annyi időt meg nem akarok belefektetni, hogy egy másik SSD-re rápakoljak egy rendesen telepített linux-ot, vagy akkor akár már egy friss Windows 11-et is, mindenféle extrában telepített alkalmazás nélkül.
Egyelőre BIOS update és kivárás. Volt, hogy órákig nem jött elő a hiba, de van, hogy egymás után...így lehetséges, hogy csak lassan fog ez kiderülni.
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!
-
Csorbi
addikt
válasz
qltsar #52561 üzenetére
Mivel a rendszeredre a legkisebb mértékben sem látunk rá, nem fogjuk tudni hogy mi lehet benne a gond. Lehet masszírozni ezt itt hetekig, a leghatékonyabb nyilván az, ha rálát az, aki ért hozzá és nyomozza.
Általában a fórumokon mindig az a vége, miután ha nagy nehezen ki is derül az ok, hogy: Dehát ezt nem mondtad hogy ez meg az telepítve van/be van állítva/nincs felfrissítve (stb)!
- a válasz pedig: Nem gondoltam hogy fontos. -
tserrof77
őstag
válasz
qltsar #52559 üzenetére
Az F50 van most rajta, de azóta, ha megnézed, jó pár frissítés jött ki a laphoz. Anno amikor bejöttek a Ryzenek, elég gyakran adtak ki frissítéseket a gyártók, hogy a kezdeti hibákat javítsák, optimalizálják a cpu/lap páros működését. Ez pont az energia felhasználási osztályok közötti ugráláskor előjövő hibákat javították többnyire. Ezek a javítások sokáig elegek voltak, de a 10-es frissítései, majd a 11 megjelenésével elégtelenné váltak, nem véletlen, hogy ha megnézed a support részt, sok, újonnan előjövő instabilitási gondot ezek oldanak meg.
-
qltsar
veterán
válasz
Csorbi #52560 üzenetére
Köszönöm a tippet!
Természetesen erre én is gondoltam, de a fontosabb a diagnosztika lenne, ha szoftveres (OS) eredetű, akkor miért így viselkedik Windows alatt.
Az a baj, ha mondjuk bebootoltatok egy Livelinux-ot, legyen mondjuk egy Manjaro/Mint/Ubuntu nem biztos, hogy azokat a drivereket fogja betölteni, mintha ténylegesen fel lenne telepítve "normálisan", a repoból a legújabb nouveau driverrel, és úgymond "diszkrét" mode-ban lehet, hogy nem fog előjönni a probléma.
Ettől függetlenül adok neki egy esélyt, simán csak futnia kell valaminek, és akkor is előjön a venti-felpörgés, ahogy írtam ezt a hsz-t, akkor is megtörtént, szóval viszonylag egyszerű lesz lefülelnem.
-
qltsar
veterán
válasz
tserrof77 #52558 üzenetére
Hogy csinálhat ilyet, ha előtte nem csinált ilyet?
Én örülnék a legjobban, ha megoldható lenne ez szoftveresen
!
GPU BIOS-t egyszer próbáltam frissíteni, de a Gigabyte oldalán lévő csomag elhasalt telepítésnél - pedig jót töltöttem le (1db van).
GPU Z:
CPU Z:Köszönöm
!
-
qltsar
veterán
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni egy problémával kapcsolatban:
Adott a következő konfig:
Alaplap GIGABYTE B450M S2H (AG450M5)
Tápegység FSP Fortron HYDRO PRO 500W
Rendszermemória Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16
Processzor AMD RYZEN 5 1600 AF
Háttértárak: Kingston KC3000 NVMe 1TB +
VGA: Gigabyte GeForce RTX™ 2060 WINDFORCE 6G (rev. 2.0)
Rendszer: Windows 11 24H2
Jelenlegi VGA Driver: 572.83Nincs OC semmin, és a BIOS beállításaihoz is csak kétszer lett nyúlva, amikor megvettem 5 évvel ezelőtt bekapcsoltam a memóriák miatt az XMP-t, majd 2 évvel ezelőtt, amikor váltottam Windows 11-re, akkor bekapcsoltam a TPM 2.0-t.
A probléma a VGA-val van, sajnos iszonyat idegesítően bizonyos időközönként felpörgeti 100% környékére pár másodpercre a ventiket, majd abbamarad a jelenség.
Van, hogy ez egymás után többször is megtörténik, tehát felpörgeti max-ra, majd 5 másodperc múlva leállnak a ventik, vagy nagyon alacsony RPM-re kerülnek, majd 5 másodperc múlva megint. Van, amikor fél óráig nem történik ilyen jelenség.
Egyrészt nem indokolja hőmérséklet érték, hogy bekapcsoljanak ekkora fokozatra a ventik, másrészt ezalatt a pár másodperc alatt képtelenség lenne lehűteni a kártyát, ha melegedésről lenne is szó.
Volt sajnos olyan is, hogy sleep-ből ébresztettem volna a gépet, neki is állt éledni, annyira, hogy fekete maradt a monitor, amellett 100%-on pörögtek a ventik a kártyán.
Eventlogban semmi érdemlegeset nem hagyott ezután, nem volt driver crash, csak egy standard unexpected shutdown - ez csak egyszer fordult elő.Egyszer történt olyan, hogy 100%-on maradtak a ventik, nem volt fagyás, működött minden tovább, de ilyenkor nagyon hangos az egész. 35 fok volt a kártya ennél az esetnél, semmiféle terhelés (még böngészés) sem történt eközben, majd miután újraindítottam a számítógépet visszaálltak a normál RPM-re a ventik.
Mivel nincs crash, freeze, event log-ban nincs nyoma az egésznek.
Természetesen már mindent megpróbáltam szoftveresen amit lehet:
- Régebbi driver(ek)
- Custom curve MSI Afterburner
- FanControlTerhelés alatt nem fagy le a rendszer, és akkor úgy tűnik, hogy a terhelésnek megfelelő RPM-mel is működnek a ventilátorok, hőmérséklet sincs szélsőséges tartományokban ilyenkor (néhány hónapja tisztítottam, és pasztáztam újra - a random felpörgetős hibát előtte is produkálta).
Egy kihalt Reddit postnál találtam, hogy valakinél a táp kivezetés / kábel volt a probléma állítólag, sajnos a kis FSP-men csak 2db 8 6+2 pines csati van, az is egy kábelen, de megcseréltem ezt is, és semmi változás nem történt.
Van esetleg ötletetek, hogy mi lehet a probléma?
Köszönöm előre is
!
-
freelanced
addikt
válasz
shadow1901 #52552 üzenetére
Nem tettem bele ujat, a regi ment vissza, kiszedtem es elem nelkul inditottam.
-
Erikkk26
tag
Üdv!
Az mitől lehet, hogy mióta GPU-t cseréltem, sokszor a gép bekapcsolásakor először az alaplapi logóval ellátott képernyőn ragadok, és semmire sem reagál az, majd reset gombot nyomva gond nélkül feláll az OS?
Azt gondoltam elégtelen a tápegységem teljesítménye, ezért fejlesztettem, de ugyanúgy fennáll a helyzet. -
shadow1901
aktív tag
válasz
freelanced #52551 üzenetére
Kiszedted az elemet, mennyi idő múlva került bele az új?
-
cyber86
őstag
válasz
KROK640 #52504 üzenetére
Egyenlőre hibátlanul működik a gép és nem kellett másik táp bele. Első próbálkozás az volt, hogy felrakattam vele egy friss wint de csak win 10-et rakott fel de nem volt jó újra indult a rendszer már szinte minden játék alatt. Aztán 2 napja haverja átment és rakott rá friss win 11-et meg egy dolgot tudok, hogy mit kapcsolt ki többit nem tudom vagyis az nvidia appban az nvidia felületet kikapcsolta meg még valamit és azóta hibátlanul megy a gép. Ennyire bugos lenne az nvidia app, hogy képes játék alatt újraindulást csinálni?
-
vagabor
aktív tag
Sziasztok, van a aláírásomban szereplő konfig, a problémám az hogy mostanában a win11 egyszerűen meghal, úgy értve hogy a gép nem fagy le de használhatatlan, task managerből eltűnik minden process, ablakok nem reagálnak, van ami elindul de az is használhatatlan, ha ujraindítani próbálom akkor csak pörög az ikon és semmi, csak az újraindítás segít.
Nem grafikus hiba, a kép tökéletes, valamint lefuttattam egy memtestet usbről, az sem talált hibát. win frissített win 11, vga szintén a legfrissebb driverrel megy. Esetleg valaki találkozott hasonlóval, illetve hogyan lehetne megtudni hogy mi a baj, próbáltam event viewert nézegetni, de nekem semmi gyanús ott sem.
Majd igyekszem videót felrakni, random jön elő, van amikor netezés közben, van amikor gém alatt.
KosziAláírás nem jelent meg, szóval akkor álljon itt a konfig:
ASUS TUF GAMING B650-PLUS, AMD Ryzen 7 7800X3D, DeepCool AK620 Zero Dark, CORSAIR VENGEANCE DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6000MHz, ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti, Cooler Master MWE 750, Fractal Design Core 3000, LG UltraGear 27GR75Q 27" IPS QHD 165Hz -
Dave567
addikt
válasz
shadow1901 #52541 üzenetére
A képnek nincs, de a telepítőnél, mikor megáll fél úton akkor van valami nem? Azaz félbe szakad.
-
Csorbi
addikt
válasz
freelanced #52543 üzenetére
Alaplapgyanús.
-
freelanced
addikt
Sziasztok,
Adott az alábbi setup:
B450 Gigabyte Aorus Elite
Ryzen 2600
2x8gb ram Kingston
Corsair modularis tap
SSD
Noctua huto
GTX970A helyzet az, hogy a lapon, VGAn, es a processzoron kivul minden sajat, itthonrol van, minden rendben mukodott egy elozo buildbol.
A gep nem indul, amikor aram ala helyezem a lapon levo Aorus szimbolum villan egyet, de ennyi.
Nem eg se a CPU, se a DRAM, se semmi.
Probaltam mar lehuzni rola mindent es egyenkent feltenni, meg minimalisan dolgokkal inditani, hazon kivul inditani, ellenoriztem hogy jol be van-e dugva minden, a processzort termeszetesen helyesen a haromszoghez illesztve tettem be. A gomb se hibas mert shortolva sem indul.
Mi lehet a gond?
Koszi
-
shadow1901
aktív tag
válasz
Dave567 #52540 üzenetére
Rosszul gondolod. Az elemnek ezekhez semmi köze.
#52538 BoneDragon
Win telepítés idejére le szokták húzni a háttértárakat amikre nem szeretnének wint vagy annak különböző elengedhetetlen dolgait. Legtisztább módja az újra telepítés. Ha belepiszkálsz és nem sikerül valami, ugyan úgy újra telepítés lesz a vége. Csak bosszankodva/kapkodva. Akkor már csináld tervezetten/felkészülten/nyugodtan, formázz minden meghajtót és úgy használd az új rendszerben. (Bizony, másolás, válogatás, kínlódás. Nem szabad hörcsögösködni) Amit tudsz inkább tölts le újra az új rendszeren, mintsem másolgasd. (Exportáld a torrent fájlokat pár kb/db és azokat mentsd, mert a tartalom több (száz) Gb/db is lehet. Nyilván kívánt rendszer meghajtó formázás, többi lehúz, telepítés, aztán adatmozgatás, ha felszabadul, formázás, használat. Ismételve mindegyikkel.
#52539 kenwood3
Mivel a tápod elindul, már csak 50% az esélye hogy az okozza a problémát. 470? Az már I-arena? Az nem volt ajánlott azt hiszem minőségi problémák miatt. Az elődje a 460 viszont ajánlott volt, viszont nálam az is megjárt már egy műszerészt. De azóta netezős gépben tölti nyugdíjas éveit. Ha minden áron életre keltenéd ezeket a gépeket, egy másik biztosan működővel kizárhatod a táphibát mindkét esetben. Aztán keresgélhetsz tovább. -
Dave567
addikt
válasz
Sanyi19 #52535 üzenetére
Bocsánat, hogy csak most válaszolok, nem sikerült megoldani, el kezdtem a tv-n újra rakni a wint, egy darabig ment is, közben át raktam a monitorra, volt is jel, meg kép is, sajnos telepítésnél hibát dobott, gondolom a kis lapos elem miatt, mert leállt a telepítés.
Újra indítottam, de már nem adott képet, abba is hagytam. -
kenwood3
addikt
Sziasztok!
Adott 1 retro lga 775 pc.
Probaltam ep45udlr+q9550+8gb ddr2 kombot
Illetve van 1 ep45 ds3+q6600+ 6gb drr2
egyikkel se kacsol be a gép
Nem kapcsol be, semmi nem tortenik, meg se nyikkan. Probaltam a lapon levo erintkezot is osszezarni, hogy hatha csak a bekapcsolo gomb, de nem indul.
Kivettem a tapot giga superb 470, összezartam a zold es szurke kabelt, igy elindult a táp. Viszont ekkor.beledugtam 1 optikai meghajtot, de az hiaba kapott elvileg aramot, nem reagalt srmmire.
A táp a ludas? -
BoneDragon
veterán
Sziasztok,
Most vettem észre, hogy a Biosban egy olyan SSD-n látja a windows-t, amin csak képek vannak.
Disk Managementbe megnézve, nem véletlen...
Szóval a particiók nem a C meghajtón vannak, amin a Windows fut, hanem a másik SSD-n.
Hogyan tudom ezt mozgatni a C -re, vagy törölni/létrehozni a megfelelő meghajtón?
-
KROK640
nagyúr
válasz
fecaga21 #52536 üzenetére
Nem, nem kéne lennie hibaüzenetnek.
Viszont ez gép már nagyon régi, tuti, hogy a kondik is púposodnak.
Amúgy netezős gép : Egy LGA775-ös PC-be maximum 4 magos CPU-t tudsz rakni a C2Q szériából, ami már lassan nagykorú lesz. maximum 8GB RAMot tudsz belerakni, ami már ma is visítva lehet elég még netezni is. És akkor már a legjobb eshetőséget vettem figyelembe. Emelett gondolom maximum Win 7 van rajta ami biztonsági szempontból már megint nem a legjobb.
Alaplapot pár ezer ft-ért találsz hozzá, HA találsz. Ami viszont fontos, hogy azok a lapok is legalább ilyen régiek mint a tiéd, szóval elképzelhető, hogy csere után egy félévvel mondjuk ugyanitt fogsz tartani. A táp még nem vészesen öreg, de az alaplap már biztosan az. -
Sanyi19
őstag
válasz
fecaga21 #52531 üzenetére
Tápegység vagy alaplap hiba. Akkor is ezt szokták csinálni, mikor a cpu power nincs csatlakoztatva. Kondik nem púposak a lapon?
Dave567: Én két dolgot próbálnék meg. Videokártya driver legyalulása ddu-val, majd újratelepíteni. Vagy ha van rajta kettő megjelenítő port rádugni egyszerre a monitort és a tv-t és a megjelenítők között beállítani megfelelő felbontásra. Ha esetleg két kijelzőt rácsatlakoztatva nincs kép, akkor windows gomb + p, nyomogatod és akkor valamelyiken megjelenik majd a kép kiterjesztve vagy megkettőzve.
-
Dave567
addikt
válasz
shadow1901 #52533 üzenetére
Köszönöm, ki próbálom.
Annyi még, hogy egyszer csökkentett módban be tudtam hozni a képet a monitoron, újra indítottam és el is ment a kép, de olyan durván, hogy utána a monitor be se kapcsolt. De a TV-n meg jó volt. -
fecaga21
senior tag
Sziasztok. Van egy eleg régi lga 775-ös pc-ém. Netezős,filmezős gépre nekem tökéletes,meg a családnak. Egy pár hete viszont el kezdte azt csinálni,hogy bekapcsolásra szinte nem reagál semmit,a proci ventillátos éppen hogy megmozdul egy minimálisat és ennyi,mint egy kocsiba ha nem lenne erő,de viszont van hogy pár napnyi próbálkozás után beindul és akkor megy napokat,gond nélkül,utána ismét ez. A gépben van egy ssd,és 2 db 2 terrás vonyó,meg egy 1050 Ti videokártya,a tápegység egy Be Quiet System power 400-as,ami már kb olyan 7-8 éves lehet. Szerintetek mi lehet a gond,mi oldaná meg?Most lecserélni nem akarnám ezt ha nem muszáj,arra tökéletes amire használja a család.
-
Dave567
addikt
Sziasztok
Van egy 40*40-es mini gépem HP Compaqt 8200-ás azt hiszem.
Volt rajta Win10, egy ssd-n, simán bejött rajta a kép egy 2560*1440p monitoron, azóta át kellett raknom az ssd-t az asztali pc-be, win 11 volt rajta már, most vissza raktam a Mini pc-be, és nincs képem.
Nem tudom újra rakni a Windows-t se, meg a Bios se jön be.
Viszont ha rá kötöm a tv-mre, ott van kép 1920* 1080 60hz, de nekem a monitor kell, nem lehet valahogy resetelni, hogy a monitoron is legyen kép? -
KROK640
nagyúr
válasz
shadow1901 #52527 üzenetére
Ráadásul egy vadi új 250GB-os SSD sem drágább, ha esetleg SSD-t cserélne és Windowst klónozna 700GB másolgatása helyett
-
BoneDragon
veterán
válasz
shadow1901 #52527 üzenetére
-
shadow1901
aktív tag
válasz
BoneDragon #52526 üzenetére
Mire leírtam volna rájöttél
De egy használt 500-as HDD 5000. Talán van 1TB is annyiért. Ha minden pótolhatatlan pl családi fényképek, akkor 1 mentés nem mentés...
Ha filmek, sorozatok, játékok, akkor az összeválogatás nagyobb szívás mint az újra letöltés. De ki lehet a programból exportálni, így, hogy már működik. -
BoneDragon
veterán
válasz
BoneDragon #52525 üzenetére
Szigszalaggal megoldottam. Tökéletesen működik.
-
BoneDragon
veterán
válasz
BoneDragon #52521 üzenetére
Megjött az új ram, végre hátradölhetek... ugyan úgy recovery. WTF!!!!44
Mondom egyenként lehúzkodom az SSD-ket hátha, mikor ahhoz értem amelyiken a windows van, ki tudtam húzni lazán a kábelt...
Szóval letört a Sata csatlakozónál a tartó pöcök és egy idő után elkezd kilazulni magától (ház minimális rezgése, bolygó forgása blabla) és újra berak recoverybe. De legalább pár percig működik jópár inditással tesztelve. Na most vagy veszek új SSD-t, vagy átpakolom egy másikra a windowst, de ahhoz meg törölnöm kéne közel 700gigányi cuccomat.
Remek.Viszont ebből kiindulva amivel nem kompatibilis kingston memóriával a lap a gyártó szerint, simán viszi...
-
Khaosz55
addikt
válasz
Sanyi19 #52523 üzenetére
Évekig jó volt minden.
Vga gainward rtx 2080 fönix
2 memória a 16GB 2-4 es szlottban
Táp: bequiet dark power 550w.
Most megint jó minden. Nem tudom mi lehet. Amikor hiba van bekapcsolás után csak pörögnek a ventik maxon és nem jön az hogy lelassul a vga venti.Egy dolgot találtam. Az egyik sata kábel csatlakozót nyomta a vga. Kivettem mert a rá kötött ssd-t amúgysem használtuk.
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok. Van olyan program a teljes hardware gép tesztelést csinál? A fiam gépével történt, hogy a bekapcsoló gomb megnyomása után csak pörögtek a ventik maxon, onnantól semmi se előre sem hátra. Aztán fogta magát egy idő után és ismét működött.
Felraktuk újra a WIn10-et ssd formázással, 2 napig hibátlan aztán ismét nem indult most meg megint megy.
Proci: 3700X
Alaplap: Gygabite B450M DS3H
ssd: crucial MX500
Hyperx fury memóra
Amikor nem indul el kell valamelyik ledet nézni az alaplapon? Manualban nem találtam róla semmit. -
BoneDragon
veterán
válasz
Sanyi19 #52520 üzenetére
Köszönöm, ezzel sikerült is. Azt hittem ennél komplexebb lesz a megoldás.
Viszont megint recoverybe dobott másik EXPO beállitással. Ha EXPO 2-n is csinálja, holnap megy vissza.
Remélem ez lesz a baja és nem más.Ebbe amúgy jól beleszaladtam. Évek alatt összeraktam már pár gépet, de memóriával sosem volt problémám. Pedig anno megfogadtam, hogy Asust sose.
-
Sanyi19
őstag
válasz
BoneDragon #52519 üzenetére
Hát igen, ha van csere lehetőség akkor nem biztos, hogy érdemes vele mókolni.
Egyébként a windows 10-et az MSCONFIG rendszerindítás alatt is mutatja? onnan nem engedi kitörölni?
-
Sanyi19
őstag
válasz
BoneDragon #52517 üzenetére
Úgy értem, hogy nem az EXPO profillal, hanem kézzel beállítod a megfelelő feszültséget és időzítéseket.
Kipróbáltad az össze profillal? Nekem pl. XMP1, 2, 3 van és gyárilag csak az XMP3-as beállítás stabil.
-
BoneDragon
veterán
válasz
Sanyi19 #52516 üzenetére
Egy 9800X3D proci van mellette, most nézem, hogy nem is támogatja az Asus lap Kingston ramnál az EXPO-t?
Ez egyre kuszább...
Amit linkeltem az egy Inteles ram, most vettem csak észre.
Szóval be van kapcsolva az EXPO, kipróbálom majd defaulton.
Nem végeztem még memória tesztet."kézi beállításokkal fog jó lenni."
Ez alatt mit értesz? -
Sanyi19
őstag
válasz
BoneDragon #52514 üzenetére
Ha az EXPO/XMP nincs belőve, hanem alapon van, akkor is csinálja?
Memóriatesztet végeztél már rajta? Memtest 86 vagy TestMem 5 mondjuk.
A Kingston kompatibilitási listáján sem szerepel ez a ram ennél a lapnál, lehet csak kézi beállításokkal fog jó lenni.
-
BoneDragon
veterán
válasz
BoneDragon #52514 üzenetére
-
BoneDragon
veterán
Sziasztok,
Nagyjából minden második gép inditásnál recovery módba indul a gép és csak restart segit.
Teljesen új gép, már mindent szétszedtem-összeraktam újra / ellenőriztem.
Két dologra gyanakszom.
1: Bootolásnál feldobja, válasszak Operációs rendszert, amit inditani szeretnék. Jelenleg win 11 van, de ott a win 10. Ha arra kattintok, nem történik semmi. Nem is szabadna léteznie. Ezt valahogy le lehet gyalulni?
Szóval lehet bootolás miatt dobja recoverybe?
2: Memória hiba. Kingston szerint az alaplapomat nem támogatja a CL 30 KF560C30BBEAK2-32, csak CL 36-ot. HW info és cpu-z szerint is CL 30-on fut jelenleg. Ebből lehet ilyen probléma?
Köszi. -
KROK640
nagyúr
válasz
cech19960320 #52511 üzenetére
Én itt elsősorban tápra vagy VGA-ra gyanakodnék, de egy clean Windows reinstallt is megpróbálnék.
(Én is War Thunderezek, szerencsére stabil mint a kő, Pedig minden maxra van benne húzva grafikailag). -
bandi0000
nagyúr
Nembiztos, hogy ide tartozik, de hátha
FullHD monitor és egy 4k TV van rákötve a gépre. Monitor az alaplapira, míg a TV a VGA-ra.
Akárhányszor telepítek egy új játékot és csak a TV a megjelenítő, elindításkor mindig FullHd-t akar használni, persze át lehet állítani, csak nem értem az okát. Tudtok valami varázslatot erre?
-
cech19960320
tag
Sziasztok!
Egy ideig nem volt, de visszatért a korábbi problémám.
"Van a következő konfig (eléggé frankenstein szörnye)
Dell Precision Tower 5810 az alapja.
Ebből megmaradt a táp (680W),
alaplap: DELL 0K240Y(Intel C612 chipset)
Proci: Xeon E5-1650 v3
RAM: 64GB DDR4-2133 Samsung ECC RAM (M393A2G40EB1-CPB)
VGA: Sapphire RX 6600 XT 8GB (LINK)
Adattárolók:
SATA:
1TB HDD - SAMSUNG HD103SJ - adattárolásra
1TB SSD (99% kondíció) - Sandisk SD9TB8W1T001001
256GB SSD (88% kondíció) - ADATA DP900 256GB-L3 - régi rendszer SSD, bent hagytam de nem használom
NVMe (Bővítőkártya használatával):
2TB Samsung 990 EVO
Monitor:
BenQ PD 2500Q MiniDP-vel összekötve
A probléma továbbra is a következő:
Játék közben néha néhány perc, van hogy néhány óra után (sokszor napokig, hetekig nem) a képernyő elsötétedik, és vagy elhallgat a hang, vagy beakad a legutolsó hang búgva.
Ilyenkor nem reagál semmire, kizárólag a főkapcsoló hosszú megnyomásával történő kikapcsolás működik.
A windows eseménynaplóba csak a váratlan leállás (főkapcsoló) kerül be, semmi más.
Nem kell nagy játékokra gondolni, Football Manager, Warthunder is elég neki sokszor, de van hogy masszív gépigényű játék is órákig megy gond nélkül.
különböző stressz tesztek simán futnak órákig probléma nélkül (VGA, RAM, CPU).
Korábban gyanakodtam az ADATA rendszer SSD-re, de ez kiváltásra került az NVMe verzióra, igaz itt nem friss telepítés, hanem klónozás történt (de ha ez lenne az ok, miért csak játék közben történik?)
Gyanakodtam a RAM-ra, de a memtest semmit nem mutatott, ráadásul próbáltam kevesebb modullal, más sorrendben bepakolva is.
VGA esetén volt DDU után driver újrarakás is. Itt megintcsak felmerül a kérdés, hogy ha ez lenne a gond, a tesztek alatt mért nem crashel?
A VGA esetén próbáltam már feszültséget állítani, frekvenciákat visszavenni, egyik sem segített.
Viszont az összeomlás után ha újraindítom, akkor a Radeon Adrenaline Software azzal az üzenettel fogad, hogy "Default performance tuning settings have been restored due to an unexpected system failure". Ez meg a VGA problémára utal, hacsak nem a főkapcsolós leállítás is elég ehhez.
A VGA-n van egy 3 állású kis kapcsoló (elvileg különböző teljesítményprofilok?) ez sem változtat semmin.
Van bármi ötletetek? -
Adebayor
aktív tag
Eszközkezelőben töröltem, újraismertettem.
Windows update nem megy, mert nincs net.
Nincs ip ütközés. 100-tól osztogat a router. Direkt 99-et adtam neki. úgy se volt jó.
(munkahelyi gép, és már nem vagyok bent az irodába szerencsére.holnap folytatom a hibakeresést...) Köszi az eddigi tippeket.
-
efemm
tag
válasz
Adebayor #52507 üzenetére
Hálózati eszközöket, adaptereket töröld és ismertesd fel újra. Töltsd le és tedd fel a drivereit. Windows update. Nincs ip ütközés más géppel? (Beállítod fix-re, aztán a DHCP szerver is kioszt másnak egy ugyan olyat.) Ki a dhcp szerver a hálón? ipconfig /all, route print, etc/host, stb.
-
Adebayor
aktív tag
Sziasztok.
Van egy Dell PowerEdge T20. Elcsesződött rajta a windows, és sajnos csak alapra tudtam visszaállítani, nem korábbi visszaállítási pontra. Helyreállt a gép, visszatelepítettem amit letörölt, felhasználói adatok megmaradtak, mert azt jelöltem be. Ez a része oké.
De nincs net... A Windows azt jelzi, hogy van. Legalább is a tálcán. Nem a földgömb van, hanem a normális jelzés: csatlakoztatva.
Próbáltam...
- ip és dns beállítások manuális beállítása.
- driverek újratelepítése
- tűzfal kikapcs
- kb mindent reseteltem ami hálózattal kapcsolatos.
- routert is újraindítottam, de egyébként a hálózaton lévő összes gépen jó a net, csak a dell-en nem. Úgyhogy nem is vártam csodát az újraindítástólBármit próbálok pingelni ami kívül van, nem megy.
A 8.8.8.8-at pingeltem, az jó.Köszi előre is, ha tudtok tanácsot adni.
-
cyber86
őstag
Sziasztok. Ismerősömnek a gépe olyat csinál, hogy újra indul játékok alatt de ami érdekes, hogy nem mind1iknél. Lol-nál semmi gond, Cs 2-nél újra indul, wownál szintén, red dead redemption 2-nél szintén újra indul. Csinált a gépen tm 5 extreme tesztet semmi hiba. Hőfokok jók. HD sentinel szerint jók az ssdk és már nincs több ötletem. Annyi lett csinálva tegnap, hogy dduval törölve lett a driver de ugyan úgy csinálja.
Ez a konfig:
3080 Ti
5700 X3D
Msi mag b550 tomahawk
Kingston skc3000s 1 tb
G. SKILL 32GB DDR4 3600MHz Kit(2x16GB) TridentZ Neo (for AMD) (F4-3600C16D-32GTZNC)
Táp valamilyen 1000w-os de mondtam ismerősömnek, hogy nézze meg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Gitáros topic
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- LEGO klub
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Robot fűnyírók
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
- Intel PC , i7 8700 , RX 6600 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 750GB HDD
- Asztali PC , i5 13400F , RTX 2080 Super , 32GB RAM , 1TB NVME
- KEZDŐ GAMER PC GTX 1060 3gb INTEL Core i5 16gb ram ssd + HDD Win11
- GAMER PC Asus FX6600 8gb Ryzen 5 5500 16gb ram 1tb ssd Win11
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RX 7800XT 16GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 3600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD + 1TB HDD
- AKCIÓ! Lenovo ThinkVision L24i-10 24 FHD 60Hz 4ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest