Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz ncc1701 #100388 üzenetére

Új korában nem tudom mennyi volt, de az autó szerelési kézikönyve is 14 V-ot ír (ez ahhoz képest kb 1%-os eltérés mindössze). Neten amúgy kb 13,6-14,4V közötti értékeket írnak mindenhol, mint jó értékek. A minimumnál se lehet kevesebb, meg a maximumnál se lehet több.

Nekem az autó 13 éves korábban kezdett el döglődni a generátor, akkor nálam úgy kezdte, hogy alapjáraton világított a töltésvisszajelző, de kb 2000-es fordulattól már elaludt. Az autót így is tudtam használni, csak figyelni kellett a fordulatszámra. Minden nap reggel rá szoktam mérni az akksira, de 100%-ra fel volt töltve mindig (12,74V-ot szoktam mérni).
    Néhány hétig, talán 1-2 hónapig használtam így az autót, aztán fel lett újítva a generátor.
    21 éves korában aztán teljesen megadta magát a gyári generátor, minden fordulatszámon világított a töltésvisszajelző, szerelőre várni, felújíttatni nem volt időm, úgyhogy került bele egy gyári bontott, ami azóta is hibátlanul üzemel (24 éves most az autó).

A döglött generátorral amúgy el tudtam menni egy fullra töltött akksi mellett a kb 25 km-re lévő szerelőig. Igyekeztem a lehető legkevesebb fogyasztót használni, de így is mire beértem abba a városba, ahol a szerelő volt, pont fölgyulladt szépen sorban minden visszajelző a műszerfalon (légzsák, ABS, kipörgésgátló, stb.), szóval már a végét járta addigra az akksi ereje.

Új hozzászólás Aktív témák