Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11551) kingmechanik válasza Chal (#11539) üzenetére


kingmechanik
újonc

Egy komoly riasztó pl. DSC, Paradox, Satel kitűnő alapja lehet bármilyen otthon automatizálásnak. A programozható kimenetek beállíthatók pl. zóna követőnek. Így az érzékelők "jele" átvihető az automatizálásba. V. relével megoldható a ház áramtalanítása élesítéskor. Stb. Nálam is így van már évek óta. Építéskor/felújításkor csillagpontos rendszert kell kérni a szerelőktől. Ezután már fokozatosan kiépíthető egy összetettebb rendszer is.

(#11552) Chal válasza LouiS22 (#11549) üzenetére


Chal
addikt

de egészen biztosan nem véletlenül lett z-wave meg zigbee protokoll sem

Az energiaigény és a mesh miatt lett mindkettő, egyéb eltérés nincs a wifihez képest (ebből a mesh lényegtelen wifi szempontból, mert az ott is létezik ha akarja valaki, vagy szimplán meg lehet oldani erőből a problémát, amire választ adna). Z-Wave-nél talán ott van még a jobb hullámterjedés, de ennyi, Zigbee meg ugyanúgy 2.4Ghz, és simán lezavarja a szomszéd wifije (saját tapasztalat). És a wifi sok esetben még jobb is lehet (ha van hozzá táp), mert támogatott módon tudod redundánsá tenni az infrát. Z-wave és Zigbee esetén ez a dolog nem létezik, max tákolt, házibarkács megoldásokkal, de gyártó által támogatott módon ilyet én még nem láttam. Ha létezik, akkor jöhet link, mert érdekelne, de tartok tőle, hogy protokoll szinten kellene implementálni a funkciót, ami viszont nem történt meg egyik esetben sem.

Én egy kicsit úgy érzem, hogy gyerekcipőben jár még mindkét protokoll, ugyanakkor nyilván a "low power" eszközöknek örülök, és használom én is ahol szükséges, de azt merész kijelentésnek érzem, hogy jobbak mint a wifi, és hogy az nem erre lett kitalálva, ezért ezeket kellene helyette használni.

[ Szerkesztve ]

(#11553) LouiS22 válasza Chal (#11552) üzenetére


LouiS22
veterán

Azért ezt a második bekezdést gondold át szerintem. A Z-wave baromira kiforrott, atomstabil protokoll, kifjejezetten smart home-ra tervezve. Nagyon okosan kitalált jóváhagyási metódus (itt a kompatibilitásra gondolok), a használt frekvenciatartomány egyáltalán nem túlzsúfolt, bónuszként a mesh.

Na, a fentiek egyike sem igaz a wifire (mesh wifit meg baromi drágán építesz csak otthon, abból a pénzből röhögve veszel z-wave dongle-t és szenzorokat is :))) , de nagy előnye (és az árárzékeny magyar piacon ezért is baromira népszerű) az az, hogy fillérekért veszel bármit.

Zigbee: való igaz, hogy ugyanaz a frekvenciatartomány, ezért is ajánlott másodlagosan a z-wave után (előnye és népszerűsége megint a kínai olcsósításból fakad :) ). Az ütközést meg el lehet kerülni, ha csatornát váltasz (már ha tudod, hogy hogy kell/van rá lehetőséged).

Amúgy létezik Z-Wave IR transmitter, ha jól rémlik, a Remotec nevű cég csinált ilyet, de a z-wave alliance oldalán van egy product list, ahol tudsz mindent listázni, kukkants rá ott, hogy más gyártott-e ilyet.

PS: a félreértések elkerülése végett: nem szólom le a wifit.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#11554) Chal válasza LouiS22 (#11553) üzenetére


Chal
addikt

PS: a félreértések elkerülése végett

Te viszont félreértettél :) "infra" alatt az infrastruktúrát értettem, nem egy infravörös jelátviteli eszközt. Bocsi, ha nem volt egyértelmű. Wifi esetén ezt tizenéve kiforrott megoldásokkal meg tudod oldani, viszont ha egy tisztán Zigbee vagy Zwave rendszeredben megáll a bridge, akkor ***rhatsz sötétben, hidegben, és ha netán elektromos szeleped van, akkor lehúzni se tudod, max ha tartályos, akkor egyszer :)

Azért ezt a második bekezdést gondold át szerintem. A Z-wave baromira kiforrott, atomstabil protokoll, kifjejezetten smart home-ra tervezve. Nagyon okosan kitalált jóváhagyási metódus (itt a kompatibilitásra gondolok), a használt frekvenciatartomány egyáltalán nem túlzsúfolt, bónuszként a mesh.

Na, a fentiek egyike sem igaz a wifire

A "kifejezetten smart home"-ra tervezve számomra egy egfoghatatlan és nulla műszaki tartalommal bíró állítás. A wifi valóban nem KIFEJEZETTEN arra lett tervezve, hiszen sokkal régebb óta létezik, de ettől még tökéletesen alkalmas rá. A kompatibilitást talán nem írtam volna, abban a wifi mindent ver. A mesh szintén van wifinél. A túlzsúfoltság pedig hol adott, hol nem, általánosan nem rónám fel hibának, amikor user oldalon beszélgetünk, max nem veszünk ilyen eszközöket, ha nálunk használhatatlan a 2.4G.

Wifihez amúgy felesleges a mesh, mert feltételezi a megoldás, hogy van elég energia (táp). Ha meg akarod csinálni akkor meg lehet, de azért nincs nagyságrendi eltérés ez esetben sem. Z-Wave esetén ugye azért kell, mert low-power megoldásról beszélünk, adott esetben sok elemes cuccal, amiknek nagyon kicsi az adóteljesítménye. Szóval a mesh itt inkább azért van, mert máshogy nem megoldható. Egy 300m2-es kétszintes házat le lehet fedni manapság 2db 30eFt-s AP-vel, ha szerencsés az elrendezés, akkor elég egy is.

Én meg amúgy nem a Z-Wave-t akarom bántani, vagy a Zigbeet, szerintem remekül megférnek ezek a wifi mellett. Csak azt mondtam, hogy én nem állítanám be úgy a wifit, hogy kevésbé alkalmas okosotthon célokra. Sok esetben nem hogy kevésbé alkalmas, hanem sokkal jobb. És ez igaz lehet fordítva is, mert ezt mindig az adott körülmények döntik el.

[ Szerkesztve ]

(#11555) LouiS22 válasza Chal (#11554) üzenetére


LouiS22
veterán

Haha :) Akkor ezt tényleg félreértettem :D

Amúgy - saját tapasztalás - a létező legjobb megoldás a hibrid: mindenhol azt használod, ami az adott helyre a legjobb. Nyilván nálam is van "sima" wifis eszköz (Netatmo pl.) és köszöni szépen, jól elvan. Ugyanígy: wifin üzemel pl. IP kamera. Ettől függetlenül nálam a rendszer gerince z-wave, de van zigbee eszköz is, sőt, még BTLE szenzor is akad féltucat.

A következő csupán kekeckedés lesz, de a wifi is addig virgonc, amíg van áram. Onnantól vége a dalnak (és ezen egy UPS sem sokáig segít).

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#11556) vampire17 válasza LouiS22 (#11555) üzenetére


vampire17
addikt

En pontosan igy vagyok vele. Wifi+Z-wave+Zigbee+433mhz mindegyikhez vettem gateway-t es azt veszem, amit a helyzet kivan.

(#11557) LouiS22 válasza vampire17 (#11556) üzenetére


LouiS22
veterán

433-at kihagytam :) Van még pár hőmérő imitt-amott. Elem élettartamban verhetetlenek, szerintem van még olyan, amiben 5 éve ugyanaz a két ceruzaelem van.

[ Szerkesztve ]

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#11558) Kiskopika


Kiskopika
senior tag

Harmadszorra hal meg a konyhaba kirakott xiaomi mozgas erzekelo. Lehet veletlen vagy mas kornyezeti hatas? 5 masik van a lakasba ezek mind hibatlanul mennek 1 eve. Nem ertem.

(#11559) Rolly válasza Chal (#11554) üzenetére


Rolly
veterán

A wifinek is megvannak a korlátai...20-30 wifis eszköz van a házban két Asus router nem bírt el vele... Ezért cseréltem mindent unifire.

Nálam ahol van áram ott wifis eszköz van, ahol nincs ott zigbee (xiaomi érzékelők), míg a redőnyök elektromos kapuk 433 mhzn mennek... Ha minden wifin lenne akkor kb 60-70 wifis eszköz lenne ... Ami feleslegesen kommunikalna, míg 433, zigbee csak akkor kommunikál amikor szükséges...

(#11560) BullZeye


BullZeye
veterán

Home Assistant, updatelte már valaki python 3.7-re raspbiant?

Megtettem, csináltam új env-et neki, viszont jó pár dolog nem működik, hiába telepítettem fel openssl-t apt-get paranccsal, tokenes xiaomi cuccok hibát dobnak:
ImportError: /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libssl.so.1.1: version `OPENSSL_1_1_1' not found (required by /srv/homeassistant/lib/python3.7/site-packages/cryptography/hazmat/bindings/_openssl.abi3.so)

(#11561) BullZeye válasza BullZeye (#11560) üzenetére


BullZeye
veterán

Akit érint, update előtt csináltam backupt az srv\homeassistant enviromentről, fogtam visszamásoltam a hibásnak titulált mappát :D

/srv/homeassistant/lib/python3.7/site-packages/cryptography/hazmat/bindings/_openssl.abi3.so

Restart HA, és működik minden megint. Azért fejlesztők bekaphatják, hogy képtelenek normális guideot csinálni egy ekkora léptékű dologról, és úgy kell összevadászni mindent.

(#11562) vampire17


vampire17
addikt

Info!

Aki Xiaomi csengot venne, az gondolja meg, mert ugy nez ki, nem fog menni a hack...:(

Ugy latom, nekem az lesz a vegzetem, hogy nem tudok okositott kinetic csengot venni....:D

Holnap er ide amugy a csengo. Gondolom ti sem tudtok mas modot, hogyan lehet barmilyen kulso protokollt a Xiaomi appbol/felhobol triggerelni? (nyilvan ha lehetne, nem kene ez a sok hack, de azert megkerdem...:) )

(#11563) cOxeR válasza LouiS22 (#11549) üzenetére


cOxeR
Ármester

Látom ment a diskurzus, miként érdemes fejlesztenem? :)
Wifi lefedettség gondom így is van, szóval erre költeni is kell, így is úgy is.
Amit nem írtam és nálam ez meglehetősen szűk keresztmetszet, hogy jelenleg mobilnet elérését van csak, ami idővel normalizálódik legalább is remélem. Ez inkább lehet esetemben a nehézség. Egy Tp-link MR6400-ám van csak jelenleg ami fix antennás is ráadásul. (megy egy kis zsebbe zseton csíki csuki a városvezetés meg a szolgáltatók között)
Tp-link deco? Hangvezérlés is szeretnék majd a rendszerbe, szóval nem lenne rossz valami olyan lefedettségű eszközöket venni ami egyszerre megoldja a két kérdéskört.
Deco M4 vagy kombinálva M5 M9-el.

(#11564) Chal válasza cOxeR (#11563) üzenetére


Chal
addikt

Én Unifi-t vennék inkább, a hangvezérlést pedig megoldanám más eszközzel.

[ Szerkesztve ]

(#11565) Degeczi válasza BullZeye (#11561) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ha közvetlenül futtatod a HA-t, a saját feladatod megteremteni a megfelelő környezetet, ez nem a fejlesztők sara. De pont ezért is nagyon ajánlott a dockeres futtatás, hiszen akkor mindent készen kapsz, nincs ilyen nyűg.

(#11566) cOxeR válasza Chal (#11564) üzenetére


cOxeR
Ármester

Pont néztem a teszteket és sávszélességben jobb a Deco-s megoldás.
Szoftveresen jobb választás?
Attól tartok, minél több gyártó eszköze van, annál bonyolultabb lesz az átjárás közöttük.
Illetve egy hosszú alapterületű háznál, milyen hálózati rendszert érdemes összerakni lefedettség tekintetében? Értem ezalatt, hogy pl power line-os megoldásnak van értelme, vagy az igazából akkor jó, ha egy relatív távol lévő, de azonos elektromos hálózaton levő részre akar valaki lefedettséget. Vagy ténylegesen ad + sebességet?
25 méter hosszú a ház, és van még kívül 5-5 méter amit szeretnék lefedni, szélességre pedig a belterület 8m, oldal irányba ott is elég 5-5 méter.

(#11567) ANOka válasza cOxeR (#11566) üzenetére


ANOka
őstag

Hálózati kábel(eke)t nem tudsz kihúzni a ház hossztengelyén?
Majd egy POE-es switch-re kötnéd rá a Wifi állomásokat.

A power line-os megvalósítást csak szükségmegoldásnak tartom: avagy ha nem tudsz kábelezni, mert nem a tiéd a kégli és nem furkálhatod/vésheted szét a falakat.

(#11568) cOxeR válasza ANOka (#11567) üzenetére


cOxeR
Ármester

Ez nem okoz gondot, van több internet leállásra kialakított aljzat helységenként (mondjuk nem tudom milyen vezeték van mögötte, mert sajnos később vettem a házat, mint ezt kialakították). A garázs van legelöl, akár oda is tudok eltenni egységet (oda fut be minden villamosság), a szülői hálóba, illetve a nappaliba, ami 3 egymástól kb egyenlő távolságra lévő pont, tápellátás is van mindenhol, szóval nem kell poe-val még megspékelnem.
u.i Cat5e van behúzva mindenhova, de igazából újra is tudom húzni, ha az nem elég... :)

[ Szerkesztve ]

(#11569) Chal válasza cOxeR (#11566) üzenetére


Chal
addikt

Ubiquiti inkább ipari megoldás, vagy annak az entry level kategóriája, nem egy liga a TP-Link cucokkal. Felette már csak Cisco/Meraki, Aruba, és hasonló nagyágyúk vannak. Szóval igen, szoftveresen ég és föld.

Nálam 280m2-re van 1db UAP-AC-PRO, és 2db UAP-AC-LR, de ha nem akarnék az eldugott helyekre is gyors wifit, akkor igazából elég lenne csak a PRO. Ugyanezt a cuccot kölcsönadtam egy kollégámnak amikor még dobozban állt, ő végül Deco-t vett, mert nem akart poe-t, illetve nagyon olcsón hozzá tudott jutni valami egyszeri lehetőséggel. Elmondása alapján a Deco játékszer az Unifihez képest, de mivel csak 5-6db wifis eszköze van, így neki bőven elegendő ez is. Sebesség kapcsán megfelelő klienssel a UAP-PRO nálam elmegy 450-500Mbit-ig (valós, iperf-el mért eredmény), az LR-ek pedig 250M körül hoznak. Ennél az előző all-in-one gamer szörnyeteg routerem bőven többet tudott (700-800M), de a lefedettsége ló**sz volt ehhez képest, nem tudott vlanokat, nem volt roaming, mesh, stb...

Elhelyezést nem tudom, rengeteg dolgotól függ, méregess. Unifiben az a jó, hogy el lehet indulni 1db UAP-LR-el is, aztán ha kevés, akkor hozzá lehet toldani utólag bármikor bármennyit.

[ Szerkesztve ]

(#11570) vampire17 válasza Chal (#11569) üzenetére


vampire17
addikt

En MikroTik cAP ac-t vettem, Bar teny, hogy az Ubiquiti jobb Wifiben, de en a Mikrotik-el is meg vagyok elegedve. Plusz ide nem kell kontroller (vagyis igen, de a CAPsMAN mehet barmelyik MikroTik cuccon)

[ Szerkesztve ]

(#11571) Chal válasza vampire17 (#11570) üzenetére


Chal
addikt

Én kicsemegézem mindenből a jót, routerből Mikrotik, mert az Ubi szerintem a közelében sincs, AP-ből meg Ubi :) Így mondjuk bukom az Unifi-nak azt a részét, hogy a router is ilyen "software definied" centralizált megoldást kapjon, de ahányszor piszkálgatom éves szinten, ez annyira nem érdekes :)

(#11572) vampire17


vampire17
addikt

Tudtok esetleg olyan appot, python scriptet, etc... Ami a mi home (felho)-hoz csatlakozik? Tehat nem olyan mint a miio, vagy az erre epulo smart home pluginok, Amik a LAN modot hasznaljak ki, hanem a mihome felhobol tud adatokat fogadni. Valahogy ugy mint pl a Tado termosztat pluginja.

(#11573) DougButabi


DougButabi
tag

Sziasztok!

Tegnap összeraktam egy rflink-et domoticz alá.

Működik minden, vesz rendesen, viszont pár könnyűszerkezetes fal és 8 méter távolság, már nagy feladat neki, csak közvetlen közelről veszi az rf jeleket.

Itteni ajánlásra ezt vettem.. Mást kellett volna?

A hozzá járó antennát forrasztottam rá, de ez így használhatatlan.
Ötlet valakinek?

[ Szerkesztve ]

(#11574) Gh0sT válasza kingmechanik (#11526) üzenetére


Gh0sT
addikt

Mi is építkezünk. Vezetékezést javasolja mindenki, mert megbízható és biztonságos. Voltam több helyen, megnéztem okos-otthon koncepciókat, kértem ajánlatokat.
Két dolog:
- eszméletlenül drága, ha szakemberrel csináltatom, nem jön ki 4 millió Ft-ból úgy, hogy ebben nincs benne sem a villanyszerelés, sem a kültéri okosítás (kert, medence)
- kompromisszumos megoldás, mert jellemzően zárt az egész rendszer, nem, vagy csak nehezen tudok bele integrálni saját dolgokat, korlátozottan bővíthető

Én a kritikusnak nem ítélt helyeken egyértelműen a vezeték nélküli technológia mellett teszem le a voksom így az 5G forrradalom küszöbén. A tendencia az, hogy ahol csak lehet egyre inkább a vezeték nélküli technológiát preferáljuk, ami törvényszerűen gőzerővel fejlődik emiatt. Szerintem annyira már nem egyértelmű, hogy ami olcsó, vagy éppen vezeték nélküli az nem megbízható.

Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.

(#11575) Vodike válasza Chal (#11571) üzenetére


Vodike
tag

Szintén: router MikroTik, switch MikroTik, AP Unifi AC-Prok

exTiga

(#11576) kicsiPistike


kicsiPistike
tag

Sziasztok!
Mivel nem világos és nem találtam hasonló témát-hozzászólást így szeretném a segítségeteket kérni.
Shelly 2.5 két áramkörös, de a két áramkör az külön-külön vezérelhető, vagy sem?
Én 2db 24V-os váltóáramú öntöző-mágnesszelepet szeretnék vezérelni, egymástól külön-külön, erre alkalmas vagy sem szerintetek?

(#11577) Chal válasza kicsiPistike (#11576) üzenetére


Chal
addikt

Nem sajnos, 24-60V DC-t tud, vagy 110/240V AC-t. Öntözőszelephez Opensprinklert használnak itt többen, de az túllövés lenne 2db szelephez, ezért én inkább építenék. Én így csináltam az enyémet 4db szelephez, értelem szerűen neked elég egy 2db relés board is. Home Assistanthoz van egy nagyon jó userek által összedobott támogatás, automatizációval, időjárás lekérdezéssel, és minden egyébbel, ráadásul config package-ként be lehet emelni, szóval elég könnyű implementálni. Itt van hozzá a topic, nagyon hosszú, érdemes a végét olvasgatni inkább, ott lesznek aktuális githubos linkek a Hass configokhoz.

Az enyém tök jól működik amúgy, de végül nem szereltem fel, mert kidöglött a fű. Az előző tulaj teljesen tönkretette, az elmúlt fél évben próbáltam megmenteni, de sikertelenül. Teljes talajcsere + újrafüvesítés kellene, ami sacc/kb. 1-2 misi, az most no go :) Gazt meg nem öntözök :U

[ Szerkesztve ]

(#11578) kicsiPistike válasza Chal (#11577) üzenetére


kicsiPistike
tag

Köszönöm a gyors választ és segítséget!
Első körben rápislantva, ez bőven meghaladja a én tudásom (majd még alaposabban belemélyedek - hátha elég bátor leszek).
Gondoltam naivan egy kis szerelés, egy kis költség, egyszerű beállítás = okosabb automata-öntözőrendszer

A földcsere helyett, "csak" a föld kapálás-lazítás utáni, alapos vegyszeres gyomírtás, tápozás, majd telepítésben nem gondolkodtál? Azt talán járható út lenne kevesebb költséggel, még ha nagyobbacska is a területed is

(#11579) Chal válasza kicsiPistike (#11578) üzenetére


Chal
addikt

1500m2, de tiszta tarack. Elvileg járható út lenne, de kétesélyes a végeredmény a tarack miatt. És ez ugye csak akkor derül ki, amikor már egy halom munka és pénz benne van :( Egyelőre nem tudom mit csináljak, végül is szép zöld és dús ez is, lehet, hogy így marad :)

[ Szerkesztve ]

(#11580) meridaharcos


meridaharcos
senior tag

Sziasztok, segítséget kérnék.
Domoticz-ba integrálható vezetékes mozgásérzékelőt keresnék kezdeti kisérletezéshez. Valaki használ ilyesmit ?
Ali, ebay, bármi játszik.
Köszönöm szépen előre is !

"Nem vagyok senki, űzöm a vadat, Másoknak hajtok, mások hajtanak."

(#11581) sambenez válasza Chal (#11579) üzenetére


sambenez
addikt

Én vennék néhány liter glialkát, és az egészet lenyomnám vele.

(#11582) Chal válasza sambenez (#11581) üzenetére


Chal
addikt

A tarack sajnos kibírja, 80cm mélyen vannak a gyökerei, akár 60m -es hálózatokban. Minden megoldással az a gond, hogy nagyon sok pénz (1500m2-re a glialka maga már egy vagyon), több heti vagy akár havi munka, és lehet, hogy felesleges. Persze az is lehet, hogy nem, de ez csak 1 év múlva derül ki mondjuk. A full reset + újratelepítés pedig 100%, persze az a legdrágább.

De amúgy állítólag a növényorvosok használhatnak itthon valami Puma nevű csodaszert (persze zöldkönyves), szóval ha sikerül találni valami felkent személyt, aki jogosult rá, és hajlandó is kijuttatni Pumát garanciával, akkor az még egy opció lehet. Majd rámegyek erre a vonalra azért.

A többit a kertészet topicba inkább.. :D

[ Szerkesztve ]

(#11583) takacska válasza meridaharcos (#11580) üzenetére


takacska
csendes tag

RPi GPIO-ra kötött mozgásérzékelőt használok. HC-SR501, pár száz Ft ebayen. Kísérletezéshez megfelel, de bedobozolva a Pi-hez közel állandóra is megteszi.

(#11584) ANOka válasza kicsiPistike (#11578) üzenetére


ANOka
őstag

Szelep és szivattyú vezérléshez Sonoff Pro 4CH-(ka)t használok.
Az relénként tud tetszőleges feszültséget és áramot kapcsolni.

(#11585) enesbcs válasza meridaharcos (#11580) üzenetére


enesbcs
tag

SR501 vagy RCWL vagy a kettő kombinációja is jó lehet.
Ugyan nem írtad, hogy mire akarod kötni a vezetéket, de Domoticz-ba beküldi akár ugyanarról, akár másik RPI-ről MQTT-n is az RPIEasy, :)
https://bitekmindenhol.blog.hu/2017/07/23/mozgaserzekelo_600

(#11586) takacska válasza kicsiPistike (#11576) üzenetére


takacska
csendes tag

Nem túl elegáns, de ha teszel kimenetenként egy egy 24V csengőtrafót, akkor megoldottad. Nekem az Aqara kétutas relé vezérli így az öntözést.

(#11587) Janaboy


Janaboy
veterán

Ha jól emlékszem van itt köztünk, aki S905 (vagy hasonló SoC-os gépre) rakott Armbiant és arra Domoticzot.
Egy kis segítséget kérnék installhoz, ha ezt követem az jó?
[link]

Köszi
Üdv

Janaboy

(#11588) dieselgti válasza Janaboy (#11587) üzenetére


dieselgti
csendes tag

Nekem felment H96 Pro Plus-ra simán a kezdőoldali paranccsal, nem kellett fordítani.

Szerk.:
A megfelelő armbian kiválasztásával többet tököltem, mint a domo installal...

[ Szerkesztve ]

(#11589) Rolly válasza Chal (#11582) üzenetére


Rolly
veterán

Elvileg kiirthato gialkaval is a tarack is 2-3 kor kell neki, S 2-3 hétig nem szabad kiszedni az elszáradt részt... Nálunk új fuvesitesben van tarack így tavasszal meg tudom mondani, hogy mi lett mi foltokban fogunk csak gyomirtozni...

(#11590) kicsiPistike válasza takacska (#11586) üzenetére


kicsiPistike
tag

Egyébként pont ilyesmin gondolkodtam, hogy trafóval megoldható-e, csak nem mertem megkérdezni, hátha nagy hülyeség :)

(#11584) ANOka
A Sonoff-ra ránézek akkor, kössz a tippet, nézegettem, de valahogyan átsiklottam felette.

A tarack-kérdéshez szerintem is jó a glialka csak többször kell adni neki.

Köszi srácok mindenkinek még1x!

[ Szerkesztve ]

(#11591) Janaboy válasza dieselgti (#11588) üzenetére


Janaboy
veterán

ööö melyik is a kezdőoldali parancs?

Janaboy

(#11592) dieselgti válasza Janaboy (#11591) üzenetére


dieselgti
csendes tag

Bocs, nem voltam egyértelmű...

A download oldalon ami kint van:
'curl -sSL install.domoticz.com | sudo bash'

(#11593) Janaboy válasza dieselgti (#11592) üzenetére


Janaboy
veterán

Koszi, majd kiprobalom.
Epp at akartam rakni sdrol a belso memóriaba a rendszert azt vidszabootolt az android meg persze az sd kartya törlődött :D

Janaboy

(#11594) anonym147 válasza kicsiPistike (#11576) üzenetére


anonym147
csendes tag

Szia,

nekem egy ilyen vezerli a magnesszelepeket: [link]
vettem egy 24 v ac tapot es azt kapcsolgatom ra vele a magnesszelepekre.
a 4 rele egymastol fuggetlenul mukodik benne, de vegul szivattyucsere utan elbirja a kut egybe is az ontozokoroket igy egyszerre megy a 3 kor. A 4. csopogteto az ritkabban megy.
En meg annyit csinaltam, h az egesz eloszto ele (amibe mennek a dolgok: szivattyu, tapok, stb) tettem egy sonoff dual-t: [link]
Azzal aram ala teszem az elosztot 2 perccel a beallitott ontozes elott es utana lekapcsolom. Van egy direkt korom a vizkonnektoroknak, ha vmi gebasz lenne ne menjem egesz nap a szivattyu. Illetve ebben van arammero is, legalabb tudom, h mennyibe kerult az ontozes :)
Egyelore meg nem tettem fel a tasmotat fw-t, ewelinkbol hasznalom, de teljesen jo.
a szelepvezerlok be vannak allitva en csak az elosztot vezerlo sonoff idoziteset kapcsolom ki-be, attol fuggoen, h hajnalban akarok ontozni vagy sem.

[ Szerkesztve ]

(#11595) kingmechanik válasza Gh0sT (#11574) üzenetére


kingmechanik
újonc

A vezetékes rendszerek drágák, de nem véletlenül! Amit én tudok ajánlani neked az sem olcsó, de a gyári rendszerek kb. ötödéből kijön. Teljes támogatása van Domoticz, Node Red és OpenHab szoftverekhez. Viszont csillagpontos kiépítést igényel. De én mindenképp ezt javasolnám. Szakszerű!!!! kiépítés esetén soha nem áll meg. Én Domoticz- ot használok. Egy régebbi ITX-SSD-Win7 kombón megy. Abszolút megbízható, még soha nem állt meg. Mindent ez vezérel ( fűtés, szellőzés, öntözés, redőnyök, stb. ) és nagyon elégedett vagyok vele. Vezeték nélküli rendszert én semmiképp sem használnék. Ha megbízható akkor nagyon drága. Új építésnél semmi nem indokolhatja. Az ár biztos, hogy nem. Ha csillagponos hálózatot építesz ki, akkor idő pénz, kedv stb. függvényében fokozatosan építhető ki a rendszer. De ez gondos tervezést igényel.

(#11596) kicsiPistike válasza anonym147 (#11594) üzenetére


kicsiPistike
tag

(#11584) ANOka is a Sonoff 4CH Pro-kat használ, csak Ő külön táp nélkül, a 230V be a relébe, szelepekre meg megy ki a 24V. Ilyenformán Te kicsit túlbiztosítottad, meg a Dual-lal meg pláne, de az bajnak nem baj.
Köszi, ez a 4CH lesz nálam is a befutó, mindjárt rendelem is :)

(#11597) ANOka válasza kicsiPistike (#11596) üzenetére


ANOka
őstag

A szivattyú a motor közvetetten van kapcsolva: a Sonoff DC 24V használatával kapcsol egy mágneskapcsolót, ami kapcsolja a szivattyú AC 230V ágát.

De ez már kb. magánügy: mindenki annyi szart épít be, amennyit akar. :D
(COS-1; EVAK DPC-10 :DD )

(#11598) kicsiPistike válasza ANOka (#11597) üzenetére


kicsiPistike
tag

Persze, mindenki azt épít be amit akar, csak akkor nekem nincs szükségem tápra, ha kötögetni akarok (hálózati 230V a relé AC Inputra, outputra meg a szelep 24V AC és Ok), ha jól értettem. - kb ezért írtam a (#11596) -t.

(#11599) golya87 válasza kingmechanik (#11595) üzenetére


golya87
őstag

Már csak tudásmegosztás szintjén is, engem érdekelne. :R

(#11600) ojb válasza kingmechanik (#11595) üzenetére


ojb
tag

+1 :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.