- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
válasz
nszero #12896 üzenetére
Hali. Ebbol indulnek ki:
https://github.com/shimopus/opentherm_nodemcu
http://ihormelnyk.com/opentherm_adapter
http://ihormelnyk.com/ (Itt eleg sok cikk szol az OpenTherm-rol)
A shop-ban meg lehet valogatni
-
nszero
csendes tag
Helló. Tudna valaki ajánlani opentherm vezeték nélküli összekötésére eszközt?
-
raverke
tag
Sziasztok!
Motoros függönyt tervezek vásárolni, Wifis, hangvezérléssel.
A Xiaomi B1 motort találtam, a hozzá kompatibilis karnist még sajnos nem.
Totál új nekem ez a téma. Milyen eszközök és milyen régiósak kellenek ahhoz hogy telefonról (Android ,XiaomiHome app, egy S50 porszívó már van itthon) illetve Hangvezérléssel tudjam kezelni az eszközöket?
Ha van valakinek hasonló karnisa/függönye, az is visítson és ossza meg a tapasztalatait!Előre is köszi!
-
gabro0
őstag
Na kibontottam a kazánt, Vaillant VUW 242/2-3 a pontos típus. Maradjunk annyiban, nem véletlenül írtam először úgy, ahogy
Tulajdonképp ez volt a tippem, az eBust kizártnak tartottam ezen az őskövületen.
Szóval összegezve ezen a típuson kétféleképp szabályozhatok:
- relével 230V-on (ESP/Tado kompatibilis), ahogy most is megy a Computherm 091-el
- analóg 21V-on Vaillant szabványú protokollon (Tado kompatibilis, ESP?) jól gondolom?
Ne kérdezzétek miért, de a nyákon 24V helyett 21V-ot ír[kép]
Megpróbálok a héten keresni valami hacket, hátha van legalább egy blogbejegyzés az analóg Vaillant protokollról. Ha nincs, marad a saját 230V-os ESP32 alapú relé, legalábbis egyelőre.
-
guess.who
senior tag
válasz
Monkey #12890 üzenetére
Csak ötlet: mindenképp vezetékezni akarod?
Mert ha egy Wemos D1 Minire ha rákötöd a hőmérőt, akkor WiFi-n átmennek az adatok.
Vagy esetleg ha van már Zigbee2MQTT a Pi-den (ha az van), akkor egy Xiaomi Temperature and Humidity Sensorral szintén meg tudod oldani vezeték nélkül a hőmérőzést. Elvileg kültérre (fedett helyen) is tehető, bár én nem próbáltam még.
A DS18B20-at meg azt hiszem, maximum 2-3 méteres kábellal lehet kapni...
(Ja nem, létezik 10 méteresben is: [link] Kérdés, hogy ér-e annyit?) -
guess.who
senior tag
Mondom: legyen igazad.
Csak jártam már én úgy, hogy határozottan emlékeztem egy bárakármi típusára, aztán mikor megnéztem a valóságban, kiderült, hogy köze nincs a típusnak ahhoz, amire emlékeztem. Valószínűleg túrtam a netet és szembejött a kamu típusszám, az rögzült a fejemben, azért kevertem... Emiatt mondtam, hogy akkor biztos, ha megnézte pontosan, esetleg ott áll a kazán mellett, látja a csatlakozókat és úgy ír a kollega ide.Illetve szerintem azt sem árt tisztázni, hogy gázkazán- vagy villanyszerelést kizárólag saját felelősségre végezzen mindenki. Mert áramütés, gázszivárgás vagy bármi esetén igen könnyű mutogatni, hogy "de hát Chal mondta a PH!-n"... Légy óvatos.
-
Monkey
tag
10 méterről vezetéken milyen hőmérő szenzor jelét tudnám átvinni? A macskaházat eddig egy sonoff th16-tal vezéreltem, arra volt dugva egy AM2301. Csak azért nem vágnám le a csatiját, hogy kipróbáljam, jó -e. BME280 vajon bírná? Vagy eseteg valami más?
-
vampire17
addikt
Info!
Aki Node-RED-et hasznal Modbus Node-okkal az NE frissitsen az 1.0.0-as Node-RED verziora! Mivel nem mukodik vele. Bovebben: [link]
Nem tudni mikor lesz javitva, a ficko a diplomamunkajat csinalja. De azert figyelmesen belinkelte az issue-ba hol lehet tamogatni, gondolom hogy megis szakitson egy kis idot a hiba kijavitasara... Kedves..
-
válasz
guess.who #12887 üzenetére
Azt írta, hogy "VU-(W) 242/valami", "úgy emlékszem" dolog nem volt benne. Ez már elég egzakt annak, aki ismeri ezt a sorozatot. Még egy Vaillantos kazánszerelő se fog többet kérdezni ennél ha felhívod (ezt tapasztalatból mondom). Csak a generáció száma hiányzik belőle (az lenne a "valami" részen), de az nincs rajta feltüntetve mindenhol, és jelentősége se sok van. Nekem ez már elegendő infó volt a kérdések megválaszolásához. De amúgy nyilván ha nem biztos ebben sem, akkor nézze meg kétszer, ebben egyetértünk
-
guess.who
senior tag
-
válasz
guess.who #12885 üzenetére
Írta a típust..., ne rugózzunk már ezen
Fél perc alatt neked is megmondja a google hogy ez egy "turbós" zárt égésterű kazán, én meg fejből is tudtam, mert ugyanennek a nagytesója van nekem. Még a generációkat is felsoroltam, a legrégebbi is zárt égésterű ebből a szériából, szóval hiába nem írta le pontosan, a VU(W)-242-ből már biztosra mondható a dolog.
Egyébként az enyémen is van kémlelőablak (igen, van, de ez egy zárt+szigetelt kis üveglapot jelent), igaz csak a külső burkolat alatt, de azt az ember még takarításhoz is leveszi (már aki tudja hogy ezen a típuson csak design elem, és belül van egy további burkolat), szóval én is szoktam látni a lángot
Takarítás alatt vagy ugyanezt értette, vagy azt, amikor a szerelője kitakarította az égőtálcát.
BUS vezérlés: nos, ez sem fedi a valóságot, zárt égésterű kazánoknál is bőven volt már bus-os digitális vezérlés, írtam fent a variációkat is ehhez modellcsaládhoz. Ha 2.es széria van neki, akkor 24V-os analóg vezérlésre van lehetősége, ha 3-as, akkor 24V ÉS e-bus is. Mindkét esetben van lángmoduláció. (1-es széria amúgy nem volt belőle, egyből 2-* -al kezdődött).
-
guess.who
senior tag
válasz
gabro0 #12883 üzenetére
Ha alapesetben is látható őrlángod van (sőt: ha egyáltalán folytonégő őrlángod van), akkor az nem túl modern kazán, nyílt égésterű. Ha a fűtési idény kezdetén, a kazán bekapcsolásakor gyújtóval/gyufával meg kell gyújtanod az őrlángot, akkor az nyílt égésterű. Ha a kazán burkolatát leveszed és egyértelműen látod a hőcserélőt és alatta a gázégősort (esetleg felül kilátsz a kéménybe), akkor az nyílt égésterű...
A zárt égésterűeknél már piezogyújtásos a láng, nem kell látnod kis ablakon az őrlángot (egyáltalán: az égéstérbe sem látsz bele), mivel nincs is ilyesmi: csak akkor gyújtanak be, amikor fűteni kell vagy melegvizet szolgáltatni. Nem világos, hogy mit értesz "takarítás" alatt, de az meglehetősen fura, ha "takarítás" közben láttál lángot.A zárt égésterű azt is jelenti, hogy nem a szoba/fürdőszoba/kazánház levegőjéből veszi el az égéshez szükséges oxigént, hanem kültérről: duplacsövő füstelvezető (kémény
) kell hozzá, aminél a külső cső szívja be a levegőt, a benne levő kisebb átmérőjűn át meg távozik az égéstermék. Ha nem ilyened van, akkor ott nemigen lehet zárt égéstér.
Nyilván a dolog rövidre zárható azzal, ha megadod a kazán pontos(!) típusát, mert az ilyen "úgy rémlik, hogy ez" szerintem nem eléggé egzakt.De pontos típus híján ha a (termosztát bekötése körüli) csatlakozósorról lenne egy fotó, az is sokat számítana, mert abból azért már látható lenne, hogy milyen jellegű vezérlést hajlandó fogadni a kazánod. Ha pl. nincs eBUS vagy BUS jelzésű sorkapocs, akkor az nyilván felejtős (mondom: nyílt égésterűnél biztosan nincs ilyen, mivel ez direkt a kondenzációs-modulálós kazánokra fejlesztett "okosvezérlés").
-
guess.who
senior tag
Nem kötözködni akarok, de biztos vagy benne, hogy ez a típus az? Csak azért kérdem, mert a kollega azt írta, hogy "kialszik a láng" – márpedig ha lángot lát a kazánban, akkor az nemhogy nem kondenzációs, de még csak nem is zártrendszerű kazán, azokban meg nemigen van eBUS.
Sima kétvezetékes, relés termosztátot meg használhat a 20 évvel ezelőtti kazánhoz is.
-
guess.who
senior tag
válasz
SwissAirplan #12861 üzenetére
Nekem Peacefair PZEM-016-ok vannak, Elfin EW1X WiFi-modulokkal.
Ha jól rémlik, akkor az Elfinre több PZEM-et is lehet kötni különböző azonosítókkal, úgyhogy ott fogható a költségből valamennyi. Ha itt rákeresel a topicban, Vampire kollega alapos leírást is adott korábban pontosan ezek bekötéséről és a használatukról is, meg a Domoticz alá való integrálásukról. -
guess.who
senior tag
válasz
LouiS22 #12862 üzenetére
Nem tudom, engem annyira nem vigasztalna, ha leszerelik az órát, aztán hónapokkal-évekkel később igazat adnak nekem, csak éppen addig nincs vizem/áramom/gázom.
Ennél nem olcsóbb és egyszerűbb beljebb tenni a saját mérőt az órától annyira, hogy már ne szólhassanak érte?
-
IG55
senior tag
Egy Yeelight okos izzó mennyire bírja a kültéri használatot? Párát, mínuszokat?
-
gabro0
őstag
Dehogy keserítesz, egy órája írtad a 24V-os vezérlést, előtte nem is tudtam létezik ilyesmi erre a kazánra. Ránézve már annak örülök, ha vezérelni lehet, nemhogy lángmodulálni.. Ennek ellenére nem hangzik túl jól. Elő az eredeti tervvel: relés vezérlés
Ott ugye nem ütköznék semmi mesterséges akadályba?
Majd azért utánaolvasok, hátha van valami infó az analóg rendszerről. Legalább már tudom mit keressek.
ha olyan munkát végzek e helyett amit forintra konvertálok, akkor inkább vennék egy új kazánt
Egyetértek, ezen már én is morfondíroztam, viszont olyan helyzetben vagyok, hogy ez nem számít annyira.Ez már nagyon off, de nem feltétlenül kell szerintem oszcilloszkóp. Elég elfogni a jelet és megfelelő eszközökkel utólag elemezni.
-
válasz
gabro0 #12874 üzenetére
Ami a topikot talán jobban érdekli, hogy saját rendszert készítek. ESP32-re építkeztem eddig és ezzel is szeretném vezérelni.
Nem akarlak elkeseríteni, de nulla információ van a 24V-on működő megoldásról. Ha elég felkészült vagy, meg van műszerezettséged (egy oszcilloszkóp pl. nem árt) + időd, akkor megcsinálhatod azt amit a Tado-sok is, és megpróbálhatod visszafejteni a működést. Néhány kazán analóg vezérlése egyszerű feszültségszabályzással ment akkoriban, de itt egy kicsit bonyolultabb a helyzet, mert a gyári termosztát külön tudja kapcsolni a fűtést és a HMV készítést, szóval többféle vezérlőjel is szaladgál azon a három dróton.
Én ebbe nem akartam energiát tenni, egyrészt kétséges a siker, másrészt ha olyan munkát végzek e helyett amit forintra konvertálok, akkor inkább vennék egy új kazánt
Aztán az is lehet, hogy nem ástam csak eleget, és van róla infó a neten, ha esetleg találsz valamit akkor ne tartsd magadban.
-
gabro0
őstag
válasz
vampire17 #12870 üzenetére
Hú, köszi a választ! Most nem vagyok otthon, jövő héten megnézem mindenképp. Nem nagyon mertem még hozzányúlni, így pontos típust leolvasni sem tudtam. Kinézetre ilyen, mint a pdf-ben, ugyanazzal az (analóg) műszeregységgel.
Megtaláltam neten, most egy Computherm 091-es termosztát vezérli. (A szobámból, ami néha még az álmomból is felébreszt, akkorát kattan) Elég régi típus, meg rémálom programozni.
Chal: Köszi neked is, hasznos infók
Majd jobban megfigyelem, de úgy emlékszem egy negyed óra után már lekapcsol (~55%-os teljesítményállásban [ami a valós majd 70%-a ha jól értem]). Most ősszel még nem ment. Kicsit hangos, mert rezonál a burkolata, ezért lehet jobb is, hogy nem kondenzációs, ami jobban szereti a folyamatos üzemet.Ami a topikot talán jobban érdekli, hogy saját rendszert készítek. ESP32-re építkeztem eddig és ezzel is szeretném vezérelni. Ez a Tado egész szimpatikus, de amíg be nem bizonyosodik, hogy a saját rendszer nem elég jó, addig nem bántom. Kérdés, hogy ez a Vaillant analóg vezérlést mennyire lehet ESP kompatibilissé tenni.
-
Bocsi, hülyeséget írtam (bár a lényegen nem változtat). Szóval az egyém 2-5 (gen2), a 3-5 (gen3) már e-bus-os. Az 5-5 -öt meg a franc se tudja, úgy látom, hogy azt az EU-ba már nem hozták, gondolom már megvolt a "csak kondenzációs kazán szerelhető fel" szabályzás amikor gyártani kezdték.
Szóval ha a tiéd VU(W) 242/3-5, akkor három lehetőséged is van a vezérlésre:
- on/off relé
- 24V analóg (mint nálam)
- e-busNyilván az utóbbi kettő a nyerő, a Tado a 24V Vaillant analógot biztosan tudja, a Vaillant E-bus-t nem tudom, nem néztem, de Vampire vagy a Tado support biztosan vágja
-
válasz
gabro0 #12868 üzenetére
Nekem ebből van a 28kW-s (VU-282/2-5). Az utolsó két számjegy a generáció, van még 3-4, 5-5, de mindegyik zárt égésterű, nem kondenzációs, öreg darabok. Tudnak lángmodulációt, és kezeli a Tado is, mélyrehatóan nyomoztam + leveleztem a supporttal vásárlás előtt, a tiédben pedig 100% hogy ugyanaz az elektronika van, 24V-os Vaillant specifikus analóg termosztátvezérléssel. Szóval nyugodtan veheted hozzá a Tado-t, menni fog.
A lejjebb tekerés segíthet, de 8.9kW (nálam 10.4) alá nem tud menni a teljesítmény, illetve a kazánnak sem tesz jót ha alacsonyabb az előremenő hőmérséklete (ezek még nem kondenzációsak ugye). Szerintem ilyen lightos időben ez van, sok mindent nem fogsz tudni vele kezdeni. Nálam is kapcsolgat, mert viszonylag gyorsan felfűt, aztán hiába szabályoz le, nincs még annyira hideg, hogy tartósan tudna menni alacsonyabb teljesítményen. Itt van 18db radiátor + 3db padlófűtés kör, így gondolom a 24kW-s nálad még ennél is gyorsabb célba ér. Nekem amúgy ez lesz az első telem vele, a tavalyinak csak a végén használtam, de nem tudtam róla semmit, ha fáztam feltekertem, ha melegem volt le
Szóval még ismerkedünk, de szerintem ha majd repkednek a mínuszok, akkor remélem tudunk valamennyit profitálni a lábgmodulációból okosabb vezérléssel.
-
vampire17
addikt
válasz
gabro0 #12868 üzenetére
Utana neztem, tud analog 24V os vezerlest is.
A kazanod tipusa ha jol sejtem: Vaillant VUW 242/2-3 Leiras: [link]
Neked most gondolom az "A" modon van bekotve. A pontosabb vezerleshez a "B" bekotes kell, meg egy kompatibilis termosztat.
Ha Tadot akarsz, a "szokasos" nemet nyelvu pdf-ben megtalalod, hogy kell Vaillant 24V-os analog csatlakozast bekotni. (14. oldal)
A tervet ezen az oldalon keszitettem:
-
gabro0
őstag
válasz
vampire17 #12669 üzenetére
Az alsó képet hogyan készítetted?
Még nem olvastam végig, de látszik itt a fűtésszezon, lett 300 új hozzászólás egy hét alatt
Kicsit más, de még mindig kazán. Van egy Vaillant VU(W?)242/valami típusú kombikazánunk. Jól sejtem, hogy ez csak relés vezérléssel szabályozható?
Jelenleg egyetlen szobai termosztát alapján kapcsol ki vagy be, és olyan "tüneteket" is produkál, hogy egy fűtési ciklus után kialszik a láng, de a keringetőszivattyú tovább megy, majd újra bekapcsol és így tovább. Tehát ahogy az egyik linkelt cikkben is írták. Egy kis lakást fűt, 2 nagyobb meg egy pici radiátorral + padlófűtés. A szabályozó lejjebb tekerésével kvázi hatékonyabb lenne a fűtés? -
BullZeye
veterán
válasz
BullZeye #12863 üzenetére
Oké, megvan a hiba, nem volt pontos az RSA-hoz a link, teljes linkkel megy.
Szerintetek mivel lehetne több lehetőséget adni Wake on Lanhoz?
Jelenleg csak a suspend van betéve, mert ha többet próbálok azt nem fogadja el.
-
ojb
tag
válasz
SwissAirplan #12861 üzenetére
Kicsit bővítenél a feltételeken.
Kialakítás: DIN vagy konnektor;
Leolvasós, vagy integrálható
Shunt-ös vagy áramváltós stb
Miknek a fogyasztását szeretnéd mérni velük? -
BullZeye
veterán
Találtam egy jó guideot Windows 10-es gép altatására, újraindítására, felélesztésére.
Csinált már valaki hasonlót? SSH-ból tök jól el tudom küldeni sleepbe, viszont amikor HomeAssistantból szeretném akkor csak egy error 255-t kapok.
[homeassistant.components.shell_command] Error running command: `ssh -o UserKnownHostsFile=/dev/null -o StrictHostKeyChecking=no -i .ssh/id_rsa BullZeye@192.168.1.xxx rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState 0,1,0`, return code: 255
NoneType: NoneNeten keresgélve talán hozzáférési hiba, de id_rsa fájloknál usernek a HomeAssistantot állítottam be, és így sincs siker. Van ötletetek, hogy mi lehet még a probléma?
-
LouiS22
veterán
válasz
guess.who #12860 üzenetére
Azt azért nem árt bizonyítani sem, ellenkező esetben ők lesznek szarrá perelve. Bónusz: ha saját órát rakattál fel, abba nem nagyon tudnak beleugatni, hiszen nem a szolgáltató, hanem a te tulajdonod. Nyilván én annyival könnyebb helyzetben vagyok, hogy nagy társasház, van egy bejövő közös óra, és minden albetétnek saját mellékvízmérője. A vizet a közös költségben fizetjük, de egyébként pár tíz liter folyik el valakinél házszinten összesen, szóval nincs jelentős különbség.
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Ki milyen 230 as fogyasztásmérőre esküszik most?
Kb 10-12 db kell belőle ugyhogy az ár se mellékes tényező -
guess.who
senior tag
válasz
LouiS22 #12859 üzenetére
Persze, tudom. Ettől függetlenül a gázosok/villanyosok/vizesek is ugranak minden lehetőségre, aminél némi pénzt szedhetnek ki a balek ügyfél zsebéből azzal, hogy állításuk szerint "megbuherálta" a mérőórát. Szóval szerintem nem érdemes lehetőséget adni nekik arra, hogy a helyszínen levegyék az órát.
De hát mindenki azt csinál, amit akar.
-
guess.who
senior tag
Hát ugye ha az órákra vagy a közelükbe buherál valaki "leolvasó" szerkezeteket, arról a szolgáltató rosszabb esetben simán be tudja bizonyítani, hogy a mérést is manipulálja. De ha nem is tudja bebizonyítani, igen kellemetlen tud lenni egy manipulációs gyanú miatti óra-leszerelés és hónapokig való pereskedés...
Ezért aztán én egy teljesen más irányban indultam el (bár még közel sincs készen a dolog): egy vízcsőbe beköthető nyomásmérő és átfolyásmérő az alany, létezik 1/2 és 3/4"-os kivitelben is. Ezeket meg elvihetem a mérőórától jóval beljebb is, amihez már semmi köze a vizeseknek: mivel nekem a kerítésnél van mindkét óra, a házban nyugodtan mérhetek bármit.
A gázóránál az eBUS-os kazánban bízom, mert az elvileg meg tudja mondani a felhasznált gáz mennyiségét is és így kiolvasható belőle.
Ami kisebb hiányosság: a kerti csap, amin nincs mérés (de az minimális vízvétel), illetve a gázos főzőlap (de azon is minimális gáz fogy). -
ojb
tag
Ilyen vízórát kaptam: [kép]
Reflexiós fénysorompóban gondolkodom elsőre, de nem mondtam még le egy érzékeny hall szenzorról sem. (Kihívás, mert ők azt írták, hogy nem működhet)
It a levelük erre vonatkozó részlete:
"A külső mágneses érzékelést feltehetően nem fog működni, mert a számlálót védő plexi olyan kialakítású, ami nem teszi lehetővé a külső érzékelő elhelyezését úgy, hogy az működjön is, az az a reed relé feltehetően a „nagy „ távolság miatt nem fog működni.
Az optikai érzékelés viszont működhet, mivel a tizedes számkerekek egyikén tükröző felület van elhelyezve.
A külső érzékelő elhelyezésére nincs technológiai előírásunk mivel mi a gyárilag kialakított érzékelőket használjuk.
Kérésünk annyi, hogy a mérőn ne történjen semmiféle fizikai változtatás. Az érzékelő rögzítése független legyen a mérőtő és ne akadályozza mérő leolvasását, illetve a mérőcsere esetén a gázmérő leszerelését.
A tervezett érzékelő elhelyezést kérem egyeztessük, melyről jegyzőkönyvet készítünk annak érdekében, hogy később ügyfelünk igazolni tudja az érzékelő elhelyezéséhez való hozzájárulásunkat. Természetesen a az RB-s előírások betartását ellenőriznünk kell, mivel a gázmérőt tartalmazó helyiség, illetve szekrény „A” tűzveszélyességi osztályba tartozik, ezért az alkalmazott megoldásról elektromos tervet kérünk."
Az utolsó mondatot még nem tudtam igazán értelmezni. Nálam a gázóra a közlekedő folyosón van elhelyezve egy szekrényben. Most megdöbbenve olvasom, hogy ennek hatására "A" osztályú lett a folyosó...Ezek szerint most gondolkodhatom robbanásbiztos lámpatestekben és kapcsolókban?
-
A vízórás sztori tök jó, a gázos kevésbé... Én csak a féléves ellenőrzés kapcsán beszéltem a leolvasóval, tök rendes volt, értette a problémát, de azt is elmondta hogy neki jelentenie kellene, ha bármilyen eszközt látna az órán.
Az optikai leolvasáshoz milyen eszközöket fogsz használni amúgy? Illetve milyen tervet kérnek? Ezen kívül érdekelne az új vízórád típusa is, ha nem nagy kérés
-
ojb
tag
Igen.
Én vagyok az az elvetemült, aki ajtónyitás érzékelőt is felhasznált a gázóra leolvasásához.
A gázóra leolvasással kapcsolatban épp most kértem állásfoglalást az NKM-től.
A lényeg:
A gázórához hivatalosan kapható Reed-es szenzort nem engedik felszerelni és használni, mert lehet, hogy Ők is használni szeretnének valamikor jeladót és ne foglaljam el a helyét...
Optikai szenzorral az óra másodlagos leolvasásához hozzájárulnak elég komoly megkötésekkel, és mivel a gázóra helyisége szerintük "A" tűzveszélyességi osztályba tartozik, ezért még elektromos tervet is kérnek. Kijönnek, megnézik, dokumentálják ezek után tudnak róla és nem tekintik 'Gázóra delejező kézi készüléknek'
Tehát igen erős megkötésekkel, de hozzájárulnak (eltűrik) a gázóra leolvasást!
Már úton vannak az optikai leolvasáshoz szükséges alkatrészek. (Addig is marad a reed-es)
Most csinálom a vízóra leolvasást is
A vízművekkel szerencsém volt.
Bejelentkeztek óracserére. Felhívtam az ügyfélszolgálatot és megkérdeztem, hogy lehet-e
távleolvasásra előkészített órát kérni. Korrektek voltak, elirányítottak a "mérésügyi" csoporthoz, ott is megkérdeztem és Lehet. Ilyet küldtek cserére és sok sikert kívántak a leolvasáshoz.
A vízórához 8mm-es inductive proximiti sensort használok. [link]
A gázóra leolvasás [#9417] -
LouiS22
veterán
Én ezt használom: https://domoticz.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=17123&sid=966ae9ed8408779f4d7e10ae463816bc
Annyi, hogy amikor a vízmérőt cserélik/újrahitelesítik (ez 8 évente mindenképp meg kell történjen), akkor szépen vagy kérsz egy olyan mérőt, amin van az a forgó kis fém félhold basz, vagy veszel te egy órát (pl. Momtól rendelsz) és azt rakatod fel. Én is ezt csináltam tavaly. Mivel hitelesített, a szerelőnek tökmindegy, hogy mit rak be és plombál.
Gyanítom a gázóránál is van olyan verzió, ami vagy infrás impluzust ad ki, vagy van rajta egy hasonló forgó tárcsa.
-
vampire17
addikt
Volt itt valaki, aki egy nyitaserzekelot alakitott at gazora leolvasonak
Picit necces a dolog, a gazosok lehet szova teszik, leolvasaskor...
En anno ezt talaltam, de kicsit borsos...
-
vkp
aktív tag
Vízóra/gázóra figyelést csinált már valaki? Ha igen, milyen szenzorral?
Új hozzászólás Aktív témák
- Ülőgarnitúra 3-2
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Bomba ár! Dell Latitude 3510 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- APPLE Macbook Pro 14" (2023) - M3 - Asztroszürke - 16GB/512GB - 110 Ciklus - 2 év Garancia - MAGYAR
- MSI B550 GAMING GEN3 AM4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest