Hirdetés

2024. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#54490) turcsikg válasza H-Mano (#54487) üzenetére


turcsikg
csendes tag

Engem is érdekelne, ha valakinek van ara válasza, hogy a szerződésben mit is takar a megfogalmazás, és miért van más dátum a szerződés kezdetére, mint az HMKE óracsere dátuma.

1. Havi résszámlák alapján történik a számlázás, csak ugye ezt állíttatjuk 0-ra, és éves összegzéssel történik a fizetés. Ez így tényleg rendben van.

2. A szerződés az elszámolás alapján szaldót ír, a vételezett és termelt energia különbsége alapján, és szerepel benne a "szaldó" szó is. A szerződés pedig határozatlan.

Tehát akkor most van a szolgáltatóval egy szerződésem, ami szaldóra szól és határozatlan időre kötöttük meg. Ha határozatlan, akkor ebből hogy lesz 10 év? És ha mégiscsak 10 év, akkor a (jövőbeli) bruttóba való átsorolás az nem egyoldalú szerződésmódosítás?

3. A szerződés kezdő időpontja nekünk 2022. október 16, miközben a HMKE megrendelés időpontja is későbbre esik (papír szerint október 18.). Az óracsere pedig 2023. augusztus közepe. Így nem nagyon értem hogy a 2022. október 16. az milyen dátum? (Még esetleg a fázisbővítés dátuma lehetne, az valahova oda esik).

Most nincs előttem a szerződés, de emlékeim szerint csak a HMKE megrendelés dátuma szerepel benne, az óracsere dátuma nem. Ha mégis 10 év, akkor innen fogjuk kezdeni ennek a számítását? Mert akkor ez egyből 1 év bukó.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.