- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Z_A_P
addikt
válasz
BlackJack21 #53025 üzenetére
HET ≠ RRF
[link]
Amint már a minisztérium posztjában is kiszúrtuk: új fejlemény, hogy a 100%-os napelemes uniós pályázatban (RRF-6.2.1.) részt vevő pályázók kapcsán a minisztérium az Európai Bizottsággal egyeztetéseket kezdett, hogy az éves szaldóelszámolás rájuk is érvényes maradhasson, amennyiben az igénybejelentésük 2023. szeptember 7-ig megtörtént. „Bár jelenleg ezen pályázók a pályázati feltételrendszer szerint az új bruttó elszámolás szerinti rendszert, ha látatlanban is, de vállalták, amennyiben ezen módosítás sikeres lenne, az további 30 ezer HMKE-nek jelentene jelentősen kedvezőbb feltételeket és segítené a rászorulók beruházását” -
4D4M
senior tag
válasz
gorbep #53191 üzenetére
Egyelőre a szimpla mérőből sincs elég nemhogy a duplából.
Igazából egy normális államban sem feltétlenül fedik egymást a nemzetgazdasagi és a felhasználó egyéni érdekek. És az sosem lehet támogatandó, hogy pazaroljunk bármilyen eroforrast. Önmagunktól sajnos nincs annyi motiváció, hogy korlátozzuk magunkat. Az meg elég fájdalmas, amikor a növekedés korlatjaiba verjük bele a fejünket.
Kétségtelenül érzékeny hangszer ez a HMKE szabályozás...kár hogy csak egy teherautónyi majom játszik rajta. -
senki68
senior tag
válasz
gorbep #53191 üzenetére
És azt, hogyan csinálják?
Van a smart mérő, tehát amit betáplálok, azt tudja megvenni.
Amit helyben fogyasztok arról speciel semmit nem tud. Megvenni sem, mert ugye nem adom el, ezért nem táplálom be.Azért mert egy újságíró rosszul fogalmaz meg egy cikket, még nem fogok bedőlni neki.
Szerintem szlovákiában egy jó rendszer van.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
kanyi51 #53192 üzenetére
Ez a nyers eszköz információ csak, ezt a beállítások -> Eszközök és szolgáltatások -> Homewizard Energy -> Aztán az eszközt kiválasztva jelennek meg.
De a főoldalon ezekből az adatokból ugye kártyát is létre tudsz hozni, oda is ki tudod így ahogy van rakni ugyanott ahol leírtam hol éred el, alatta van egy hozzáadás az irányítópulthoz és akkor hozzáadja a kezdőlapodhoz.
-
kanyi51
senior tag
válasz
ftamas0201 #53187 üzenetére
Áruld már el lécci hogy azt a táblázatot hogyan honnan csaltad elö? Nekem csak a grfikai rész van
-
gorbep
senior tag
Pedig az a terv... lehet hogy a felhős elérésen át fogják nézni, akkor nem kell külön mérő... Magyarán szólva az önfogyasztás nem fog "eltűnni szem elől"... ez lesz a legnagyobb szopacs... ha ezt még megfejelik tözsdei árral, azaz pont a termelés csúcsoknál lesz alacsony vagy negatív ár, jó ha nem kell ráfizetni.... szóval észnél kell lenni, mit terveznek...és időben tiltakozni... mert ez ellen még az akkumulátor sem segít, ha e legrosszabb változatot kapják elő... (bár ha jól olvastam, már ez a rendszer sem működik már Szlovákiában.... nincs onnan itt valaki? Érdekelne mi ott a bruttó helyzet...)
Egyetlen remény az energiaközösség, szlovák mintára hátha lát valaki abban fantáziát, hogy összegyűjti a HMKE-k termelését és a piacon értékesíti, és az MVM-nél normálisabb árat ad érte...
Meglátjuk... 10 év alatt még akármi is lehet...
-
gyulaszu
senior tag
Én a cikkben lévő mondatot tudom úgy értelmezni, hogy mindig csak (a példánál maradva) 5 forint kedvezményed lesz, mivel:
Kifizetsz mindent amit fogyasztasz (függetlenül attól hogy saját termelés is van benne) és megvesznek tőled mindent, amit termelsz.
De én is úgy gondolom, hogy ez elírás illetve félreérthető fogalmazás.@beller,
Nem izgatom magam. -
Sentosa72
csendes újonc
Szerintem ez nem teljesen igaz.
ha nap közben termeltből fogyasztasz , akkor a vásárolt is kevesebb lesz, nyilván teljesítményarányosan.
pl ha a napi fogyasztásod 15 kWh abból 10kWh- saját termeltből használsz, akkor “csak” 5kWh a napi vásárlásod…
Nyilván télen más az arány. -
ftamas0201
senior tag
Sziasztok.
A héten megérkezett a homewizard p1 mérő nekem is.
Bedugtam az SX631/S34U18 órába aztán se kép se hang. Elkezdtem hosszan nyomni, felvillant kéken, el is aludt, párosítani nem tudtam. Szórakoztam vele egy kicsit aztán gondoltam egyet, kihúztam, adtam egy powerbankkal neki áramot és egyből el kezdett működni és az alkalmazással tudtam párosítani. Egyből megcsinálta a firmware frissítést, ez után kisétáltam, bedugtam az órába és működött. Szóval kicsit szivatott és felvitte a vérnyomásom de a vége csak siker story lett
Home Assistantba integrálni pár gombnyomás, eszközként felvehető a homewizard, felismeri magától, ás egyből közvetíti az adatokat tökéletesen. Ha valaki kíváncsi rá és csak ez miatt venné akkor ilyen adatokat tud közvetíteni az eszköz az órából a HA-nak:Ez után csak a fantázia szab határt hogy a kinyert adatokkal milyen grafikonokat gyártunk vele, ezzel még én is csak haverkodom, nem rég óta van HA rendszerem csak de szimpatikus
Gondoltam megosztom és remélem nem off, talán valamennyire témába vág
-
gduck
addikt
válasz
gyulaszu #53182 üzenetére
Sajnos de!
Ha mondjuk valaki 0-ra hozta ki az évet, akkor egyszerűbben fogalmazva -5 Ft kedvezményed lesz igazából. Mint innentől kezdve az új napelemeseknek.
Nem igazán értem, hogy fogják "eladni" a napelemes rendszereket, mivel így szinte soha nem hozza vissza az árát...
De persze addig még százszor változhat minden
-
gyulaszu
senior tag
Sziasztok,
most jutottam oda, hogy a múlt heti HVG cikket elolvasom.
Nyugtassatok meg hogy az újaknak, illetve nekünk a 10 év után nem úgy lesz, ahogy itt írja, hanem csak elírás:
-
4D4M
senior tag
válasz
gorbep #53175 üzenetére
Nem tartozik a könyékig a motorháztetőben jellegű projektek közé:
Homewizard P1 HA
(: -
gorbep
senior tag
Igen tudom, csak most keresgetve találtam, hogy létezik DM Box kivitelben is, tök jó ötlet... kérdés hogy mi fogyaszt többet, az egész invertert ébren tartani, vagy a Box... persze nem tudom van e, és mekkor árkülönbség a DM és a DMBox között... meg itt még bennem felmerül a HomeAssistant integráció is...
Apropó, HomeWizard P1 mérő HA integrációját, aki már leküzdötte, megoszthatná... szerintem sokakat fog ez itt érdekelni, és szerintem OnTopik is bőven... Fronius Symo DM és SE inverter integrációja szintén... látom a HomeWizardnak van rá előfizetési díjas megoldása... nem is drága, csak ne a fránya felhőben lenne...
-
zaqrack
csendes tag
Update a 2.5kW rendszerre: MNNSZ ajánlatkérési űrlapot beküldve elkezdtek özönleni a hívások és ajánlatok kisebb cégektől...
ezek már 1.5-1.6 millió körül vannak, Sungrow, Solplanet és hasonló inverterekkel - gondolom ez se jobb se rosszabb mint egy Fox-ESS. Jellemzően Risen panel.
Akikkel telefonon beszéltem, ügyfélkezelésben, hozzáértésben (kezdeti benyomás alapján) brutál szórás van... Azért ez már barátibb, mint az 1.8-1.9 millió, csak kérdés persze sikerül-e kifogni jó szakit... -
gorbep
senior tag
Hát a kép a Fronius oldaláról származik, az aktuális telepítési utasításból, DM 2.0... az enyém még ilyen ( akkor jó lenne ha ott is frissítenék... vagy csak én nem találtam az újabbat...)
De köszi az infót, akkor nem terjesztek hülyeséget...
Amúgy ha most venném, Light verziót vennék külső DM-el.... mert akkor ha van SM arról van adat este is, sosem lesz OFFLINE... nem tudom mennyivel lehet drágább...
-
gozi
tag
válasz
Vision #53169 üzenetére
A Fronius Datamanager 2.0 kártya behelyezése után két lényeges hardveres tennivaló van, a lezáró elemeket (az alábbi képen látható fekete végű RJ-45-ös dugók) az inverter bal alsó oldalán lévő IN és OUT feliratú csatlakozójába kell dugni, illetve ellenőrizni a Master/Slave feliratú kapcsolót, hogy a Master állásban legyen.
-
gozi
tag
válasz
gorbep #53168 üzenetére
A most kapható Datamanager 2.0 kártyákon nincs már SolarNet IN csatlakozó! Ezeknél semmilyen plusz kábelezésre nincs szükség, a csatlakozás az inverteren belül valósul meg. Viszont a SolarNet lezárókra ilyenkor is szükség van, enélkül nem működik az inverterrel a kommunikáció.
-
gorbep
senior tag
válasz
Vision #53167 üzenetére
ezért kérdeztem, hogy a SolarBus csatlakozót rádugtad e a DataManager kártyára....
A Frónus a SolarBus-on kommunikál, a DataManager is csak azt az adatot tudja a SolarWEb felé küldeni, amit a SolarBuson megkap... Ezért elég 1 DM, ha több Fronius invertered van, mert a SB-ra felfűzöd őket és elég egyetlen inverterbe DM, aki az összes inverter minden adatát felküldi... a SB amúgy egy RS-485 fizikailag...
Most nézem, újabban SolarNet-nek hívják...
Az invetrene van 2 csat, SolarNet In és OUT... azokban alapból csak egy-egy vakdugó van bedugva, amikben a lezáró ellenállás van. Az OUT-ot kösd össze a DM IN-jével... és kész....
Az ábrán a (9)... ne tévesszen meg, hogy ez is RJ-45, nem ethernet hanem RS 485 van alatta fizikailag...
Nem mellesleg pár hete már írtam neked, de nem reagáltál...
Csóró DM managger honnan tudná mi van az inverterrel, ha csak tápot adsz neki... -
válasz
Vision #52137 üzenetére
Tuti én csesztem el valamit. Ami konkrétan történt: inverterbe bepattintottam a kártyát, vissza a fedelet, kész. Viszont mintha maga a kártya nem látná az invertert. Kapcsolat van, kártya feltelepítve, solarweben is látom. Viszont telepítés során sem láttam inverter adatokat. Bármilyen módon még össze kell kötni az inverterrel? RJ45 csatit nem dugtam be sehova, modbust se.
-
asdf_
veterán
válasz
zaqrack #53158 üzenetére
A régiből 405-410W amit kapni lehet, az újból 425-430W, tehát 8 panel esetén 160W a plusz csak. De jön még mellé az a plusz, hogy az új panelnek a hőmérsékleti tényezője jelentősen jobb (aminek előnyét masszív túlpanelezés estén viszont nem fogod érzékelni, mert amikor másnál kókad a grafikon a nyári dögmelegben és nálad mégsem kókadna a hőmérsékleti tényező miatt, akkor nálad mégis elér vágásig, mert annyi panel van) valamint a degradációja is alacsonyabb, az egyik a szokásos 85%-on van 25 év múlva, az újabb 89%-on vagy mennyin, tehát évente 0,16% nyeremény
. Én az újra mentem. De bővíteni egy egyfázisú invertert amin 7-8 panel van nem fogsz később sem, mert egyrészt minek másrészt hogy. Ha valakit majd felhívsz, hogy egyetlen vagy két panelt dobjon mellé, olyan árat ad, hogy elszédülsz. Itt nincs szabad második string, amit üresen hagy az ember, aztán 6-8-10 panelt kell felrakni mellé, az azért már látható mennyiségű dolog munkában is. Most rakd fel amennyit akarsz, utólag csinálni bármit ezen halott ötlet.
-
fjanni
tag
Sziasztok, lenne néhány kérdésem éves szaldóval kapcsolatban.
Adott egy új ház, amire felkerült a napelem, márciusban be lett adva az Igénybejelentés HMKE üzembe helyezésre (még úgy hogy visszatáplálás nem történik - mert akkor csak úgy lehetett beadni), de az EON még a mai napig sem kötötte meg a szerződést, de azt ígérték hogy 1-2 héten belül átveszik a napelem rendszert.
A kérdések:
- bekerülhet-e ez a 10 éves szaldó megállapodásba?
- annak ellenére hogy a "visszatáplálás nem történik" lett bejelölve az igény bejelentőn, a szerződést úgy kötik majd hogy mégis történik? Hiszen szaldó elszámolásnak csak akkor van értelme.
- ha ez az ingatlan 1-2 hónapon belül (még az idén) adásvétel útján egy új tulajdonoshoz kerül, akkor az új tulajdonos megörökli az éves szaldó jogát, azaz rá is fog az éves szaldó vonatkozni?
- átíráskor mi fog történni? A régi tulaj a szerződéskötéstől számítva gondolom bruttó elszámolással az átírás napjáig elszámol az EON-al, lehet-e az új tulajnak azt kérni, hogy a bruttó éves elszámolás attól az óraállástól induljon, azaz akkor legyen az éves fordulónap amikor az aktuális elszámolások később meg fognak történni? -
zaqrack
csendes tag
Köszi, kértem innen is + még pár helyről, illetve akik 6-7 panelt ajánlottak, rákérdeztem miért nem 8...
Alapvetően melyikre jobb lőni ha az ár egyezik?
- magasabb kWp, alacsonyabb hatékonyságú komponensek
- alacsonyabb kWp, magasabb hatékonyságú komponensek
Csak mert 7 új generációs Longira 3kWp-nél annyi a várható termelés mint 8 régebbi generációsra 3.3kWp-nél. A várható termelés és ár is szinte megegyezik.
Józan ész azt mondaná, hogy újabb generációs, mert azt tudom később akár bővíteni plusz panellel és talán a hatékonyságromlás is kevesebb 10-20 éves távlatban. -
Speederer
senior tag
Sziasztok,
Mit gondoltok megér a Solax interverről Huawei-re váltás kb 100k-t? 5kW-os mindkettő.
Ugyan már kihozták a Solax-ot, de még nincs felrakva, így végül lenne még lehetőségem módosítani. -
asdf_
veterán
válasz
tomi07 #53153 üzenetére
A valóságban pedig azzal kell csak foglalkozni, hogy téli -15 fokban a Voc ne lépje túl az inverter max input voltage-ét. Azaz simán fel lehet rá pakolni akár 11 panelt is, más kérdés, hogy financiálisan -délre néző, fekvő panellel- itt most nem éri meg. Az inverterre ráírt wattokkal nem kell foglalkozni, ha a gyári tervező azt mondja, hogy mehet, akkor mehet, ha a körülmények olyanok, akár extrém módon is (pl 60-fokos sátortető kelet nyugat állással, és meg kell termelni egy bizonyos mennyiséget akkor 6 kW inverter esetén simán mehet rá 10-12 kW). Az a másfélszeres érték az csak egy ajánlás, amitől helyzettől függően pluszban mínuszban el lehet térni a körülményektől függően.
-
asdf_
veterán
válasz
zaqrack #53150 üzenetére
Hát nem, tudom, még lehet, hogy még az új Longiból is meggondolám, hogy ne inkább 9-et rakjak mint 8-at, nemhogy a régebbiből (a 2,5-ös inverter valójában 2750-es, erre ráraksz 20%-ot túlpanelezésként az 3300Wp, az új Longiból 430W-tal számolva ez 7,67 darab, simán raknám a 8-at). Ha területileg jó, kérj innen is egy árat (nem tudom milyen munkát végez, de nem ilyen elszállós áron tolja, igaz, tök más panelekkel, meg mondjuk tény, a lapostetős tartószerkezet árban más történet, mint egy sima cseréptetős, de még akkor is erősnek gondolom az 1,9-et).
-
zaqrack
csendes tag
jó ötlet, megtettem, leírom, hátha más is hasonló cipőben jár:
EON által visszaigazolva:
- MGT-t elég aláírva visszaküldeni, onnan még 1 év van leadni a csatlakozási tervet
- emailben visszaküldött szkennelt MGT is teljesen jó, nem kell posta/személyes
- beküldés dátuma számít, nem a visszaigazolás dátuma
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)