Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- Rap, Hip-hop 90'
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz
nandow #54339 üzenetére
Én megvárnám a bruttó részleteit, de ha nincs annyi idő, látatlanban anélkül is inkább a hibrid(esíthető) felé mennék, ahogy egyre több a napelem, úgy ér majd egyre kevesebbet a tavasz-nyár-őszi nappali áram ára (persze csak ott, ahol az áram valós árát kell fizetni, nálunk rezsicsökilandiában nem feltétlenül). Viszont mindenképp olyan inverterrrel, amely képes aszimmetrikusan az akkuba termelni, meg abből vételezni (tehát pl. a Huawei-t felejtsd el azonnal). 3 kW napelem az a légkondis hűtés-fűtés és a villanybojler nélküli sima villanyszámlát tudja kiváltani, semmi többre nem elég, tehát édeskevés (a H tarifa áraiban és öröklétében nem feltétlen hiszek, más kérdés, hogy téli napból napelemmel fűteni meg nem lehet, hiszen ugye nem nagyon süt, így termelés sem nagyon lesz, szóval akkor ezek mellett találja ki okosan az ember, hogy hány kW-nyi napelem kéne). (ugyanakkor, ha egy most épült házban neked nyáron légkondizni kell, háááááát, én szerintem nem akarnám megvenni azt a házat)
-
nandow
aktív tag
Még átgondolom, van-e értelme most kérni a napelemet, vagy hagyjuk ki, és majd később felrakatok én magam.
Ha nem is kérek napelemet, az előkészítést megcsinálják.
Ha most nem kérem a napelemet, később milyen műveletekkel jár ez, ha megvan az előkészítés (védőcsövek, kábelek)? Kell valamit cserélni a villanyóránál, vagy bármi ilyesmi, ami macerás lehet? (tényleg nem értek hozzá)#54343senki68
Köszi neked is a választ!
Fronius GEN24 alatt a "Plus" nélküli verziót érted, jól gondolom? -
senki68
senior tag
válasz
nandow #54341 üzenetére
Én a helyedben elgondolkodnék a Fronius GEN24 inverteren.
Állítólag most jön be a nagykerekbe, és Symo árban lesz.Hibrid inverter szoftveresen lebutítva. Egyedül a PV point tudja.
De ha szükséged lesz hibrid funkcióra akkor nem kell invertert cserélni, csak szoftvert frissíteni. /természetesen megfelelő díjazás ellenében/. -
4D4M
senior tag
válasz
nandow #54341 üzenetére
Ha gazdaságosság fontos szempont lenne, akkor jelenleg sajnos elég rosszak a kilátások a bruttó mellett, nem feltétlen kell beleugranod ebbe úgy, hogy még a generál is keressen rajta tök feleslegesen. Előkészítéseket(védőcsövek, megfelelő kábelezés) persze meg kell csinálni, de később ugyanúgy megcsináltathatod direktben a Tiszta Energiákkal.
Ha átlagos a ház, akkor hőszivattyúval együtt amúgy biztos, hogy át fogod lépni a 5 MWh/év fogyasztást, így több értelme van per pillanat a H tarifára kötni a hőszivattyút és azon is lesz rezsicsökkentett kétezerakárhány kWh. (Persze lehetséges, hogy mire rányomok a küldés gombra már nem lesz érvényes ez a tanács se)ps.: több értelme lenne ezt a pénzt légtechnikára költeni, ha még nincs betervezve.
-
nandow
aktív tag
Szia!
Köszi a választ!
"Ennyit szoktunk" kategória, de lehet kérni nagyobbat is természetesen akár most is, és később is bővíthető. A vételárban ez a 3 kWp van benne, egy 6 kW-os sima inverterrel.
Hőszivattyú lesz, igen. Fűtés mellett nyáron hűtésre is.Tiszta Energiák a generál alvállalkozója, SAJ lenne a sima inverter és a hibrid is. Van lehetőség más típusú inverterre (pl. Fronius, SolarEdge, Huawei), adott esetben felárral.
Egyébként én is úgy voltam először, ez a 3 kWp lehet nem éri meg (pláne bruttóban), de most hajlok arra, hogy telepítsék fel, elintéznek mindent. Aztán max később bővítem a rendszert, ha olyanok a körülmények.
Viszont akkor az inverterrel jó lenne lefedni a jövőbeli lehetőségeket. -
4D4M
senior tag
válasz
nandow #54339 üzenetére
Egyértelműen hibrid javallott, viszont a 3 kWp szerintem a nemsok értelme van kategória. Ez valami helyszűke miatt jött ki vagy "ennyit szoktunk"? Ha lesz hely bővíteni, akkor akár még lehet is értelme. Viszont ha generál találja ki, akkor huawei lesz...
Hőszivattyú lesz? -
nandow
aktív tag
Sziasztok!
Nemsokára szerződünk egy új ház megvásárlására, amelynek vételárában van napelem is. A rendszer nem nagy, 3 kWp a teljesítménye. A kivitelezés befejezése 2025 tavaszán várható.
Felmerült, hogy esetleg kérünk-e hibrid invertert, gondolva a bizonytalan jövőre. Ennek nyilván van felára, amit ha most belefoglalunk a szerződésbe, az 5% ÁFÁ-ját vissza tudjuk igényelni.Ki mit gondol, érdemes esetleg hibrid invertert kérni? Vagy maradjunk egyelőre a sima inverternél, és majd meglátjuk, másfél év múlva milyen szabályozások, támogatások, elérhető hibrid inverterek lesznek?
Tudunk változtatni menet közben is a műszaki tartalmon, szóval az nem gond, ha most maradunk az alapáras sima inverternél, és később mégis hibrid invertert kérünk felár ellenében.ui: a témában elég laikus vagyok.
-
MrZed001
tag
Én azt mondanám, hogy aksit max 5m-re ajánlott tenni invertertől.
48V-os aksi esetén már 5m-en is jelentős a feszültségesés és teljesítmény vesztés (elfűtöd). Kábelméretben alap a 35mm2, de a 70mm2-es is sűrűn előkerül.Ezt a méretezőt (fent AC, lent DC) ajánlom kábel tervezésére (3% alatt kell tartani veszteséget)
https://photovoltaic-software.com/solar-tools/voltage-drop-calculator-dc-acNagyfesz aksi esetén pedig igen jelentős az ívhiba veszélye.
Mindkettő mondjuk 400Vdc-t ad.
De ne feledjük, a napelem string általában csak 10-15Asc amit le tud adni.
Addig egy nagyfesz aksi 5.000-10.000Asc-t (LiFePO4), sőt 50.000Asc-t (Li-ion) is képes leadni.
A különbség nem hogy nem 1 nagyságrend, hanem 3.Szóval minél rövidebb a kábel, annál jobb.
Aksinál viszont nagyon fontos, hogy 10-30 fok között legyen tartva.
-
MrZed001
tag
válasz
zsiga19 #54334 üzenetére
Igen, az 1-es 1-0-2 feladata hibrid kizárása (pl karbantartásra)
A 2-es feladata termelőt hibrid elé, vagy mögé kötni.Alapesetben a kapcsolók 2-1 állásban vannak.
A ház a hibridtől szünetmentes áramot kap, a termelő a hibrid elé van kötve.
Magyarán két külön rendszer van, egymáshoz semmi közük.Áramszünetben 2-2 állásban a hibrid mögé kötöd termelőt.
A hibrid amúgy is minden VDE certificate-el rendelkezik, tökéletesen megvalósítja az anti islanding védelmet.
Azaz AC_be oldalán lévő relékkel leválik hálózatról.
És így elég nagy áramszünetet képes vagy önerőből kidekkolni.
Időtől, aksi mérettől és napelem teljesítménytől függően heteket, hónapokat is.
Használni annyi kW-ot tudsz amekkora a hibrid inverter + amennyit éppen termel a termelő inverter.
Este ugye ez 0. Nappal meg akár hibrid x1,8 kW amit tudsz használniHa visszatér az áram sincs probléma.
A hibrid inverter visszaszinkronizálja rá a belső saját szinuszát. Majd ezt követően relék zárnak, és már megy is át rajta hálózati áram.
Ekkor rajta át termel a termelő inverter vissza a szolgáltatónak.
Te pedig amikor kedved tartja visszakapcsolod hibrid elé a termelő invertert. -
VaZso
senior tag
válasz
zsiga19 #54334 üzenetére
"Az akkumulátorok milyen maximális távolságra helyezkedhetnek el a hibrid invertertől? Számít egyébként, hogy milyen messze vannak?"
Az attól függ:
- Mekkora az akkufeszültséged (high-voltage vagy low-voltage DC)
- Mekkora a vezeték-keresztmetszeted
- Milyen hosszú a vezetékedKét képlet:
- R = Rho * (L/A), ahol Rho a vezetőanyag fajlagos ellenállása (réz, gondolom), L a kábelhossz (mindkét vezeték együtt, tehát távolság*2), A a vezeték keresztmetszete
- P(veszteség) = I² * R, ahol I az átfolyó áramod, R a fent számolt vezeték-ellenállásodEsetleg I = P / U, ahol U az akkumulátorod feszültsége és P a teljesítmény, amit kiveszel belőle.
Ebből ki tudod számolni, mekkora teljesítmény (P) esik a vezetéken, ez lesz a veszteséged rajt, és ettől fog melegedni is.
Ha 50V környéki az akkufeszültséged, akkor jó vagy érinthetőségi szempontból (ha az invertered nem tesz rá nagyfeszültséget, mert ilyen is van), viszont nem érdemes messzire vinned, mert nagy lesz a veszteség rajt (vagy drága lesz a nagy vezeték-keresztmetszet miatt), és ezzel csökkented az energiatárolásod hatásfokát.
-
zsiga19
tag
válasz
MrZed001 #54333 üzenetére
Ha mindkét transfer switch 1-es állásban van, akkor mintha a hibrid inverter mintha nem is létezne. Ha mindkettő 2-es állásban van, akkor pedig a visszatermelő inverter a hibrid mögé kerül. Jól értem? Biztonság alatt arra gondolsz, hogy ha tönkremegy a hibrid inverter, akkor is legyen áram a házban? És ettől a felállástól a szolgáltató miért lenne nyugodtabb?
Úgy érted a szigetüzemben használást, hogy a hibrid inverter nem termel vissza a szolgáltatói hálózatra? De a másik inverter attól még vissza tud termelni, ugye?
Ebben a felállásban (ha minden a szigetüzemben működő hibrid inverter mögött van) nincs olyan probléma, hogy nem tudok nagyobb teljesítményt igénylő dolgokat használni, mint amekkora teljesítményt a hibrid inverter adni képes?
Az akkumulátorok milyen maximális távolságra helyezkedhetnek el a hibrid invertertől? Számít egyébként, hogy milyen messze vannak? Mondjuk 30-50 méter jelent problémát, vagy érdemesebb annál közelebbre tenni?
-
zsiga19
tag
-
MrZed001
tag
Pontosan ezért veszélyesek a félművelt amatőrök.
Mondanak pár általános hablatyot amit el tudsz fogadni ....
és elhiszed utána a sok marhaságot is amit összehordanak.A fent említett illető vendettát indított a római nádasból a hálózatos szigetüzem és az UPS-ek ellen ...
majd boldogan pózolt és reklámozott egy teljességgel illegális, külső visszwatt védelmes rendszert (mint kiváló példája az engedély nélkül használt szigetüzemnek).Egyből ki lett szúrva a képeken, hogy a Deye inverterbe csak az AC_be oldal van bekötve ... AC_ki oldalt semmi.
És nem tudta, nem értette, hogy most éppen valami piszok nagy gázt csinált.
Valamint ha a csoportban jelen lévő szolgáltató emberei közül bárki csinált egy screenshot-ot, akkor az a család egy igen komoly büntetésnek és jogi hercehurcának néz elébe.
Ennyit talán elég is az illetőről. Nem érdemel több szót.Cert-ekből nekem is megvan pár, de nem az én tisztem közzé tenni.
Szóval ezt sem tőlem láttad ...Mondjuk szerintem már régi és újabb készült.
Tudok 2014-est is feltenni ... majd 10 éveset.
El kell kérni a gyártótól aktuálisat.
És persze kettős konverziósra ne várj VDE-AR-N 4105Átmenőt nem hasonlítanám külső visszwatt-os rendszerhez, mert egy trabantot nem illik ferrarihoz mérni.
Az egyikből kábelek lógnak, külső valami mér (ha véletlen jó irányba lett feltéve kábelre, és ha éppen van kedve működni) mennyi megy vissza.
A másiknak meg alaplapra integrált része, megbonthatatlan belső áramköre (amely meghibásodása esetén egész egység áll le).Szóval lehet toszogatni a kis kínaiakat (mármint inverter), de ezzel csak azt érjük el hogy még jobban lemaradunk a világ mögött ezen a téren.
Talán inkább el kellene fogadni, ahogy tette a világ minden (más) része. -
MrZed001
tag
"Ha képes visszacseppenést okozni az eszköz, akkor van visszatermelés a hálózatba (igaz pillanatnyi, de van)"
Egy villanymotor is képes visszacseppenést okozni.
Akkor most dobjuk ki az összes szivattyút?"Honnan tudod, hogy a különböző szélsőséges állapotok esetén bekövetkező reakció mi lesz?"
Onnan hogy ismerem a belső felépítését."Működik-e és a szükséges idő alatt aktivizálódik az anti-islanding visszacseppenés időpillanata esetén?"
Ha elárulom hogy ugyanúgy megvan a VDE certificate-je (TÜV által akkreditált intézmény által, azaz TÜV-el egyenértékű), mint bármely engedélyezett termelő inverternek, akkor végre elhiszed hogy rég letaposott ösvényt próbálsz újra felfedezni"Ebben a videóban is pontosan erről beszélnek"
Az illetőnek annyi köze van a szigetüzemhez, hogy véletlen az ő csoportjához csatlakoztam, tömtem tele szakmai anyaggal, futtattam fel ...
Majd mikor már teljesen őrültségeket kezdett el beszélni, mint a villám dobbantottam onnan, és hoztam létre a szakmai csoportot."Erre szolgálna a független bevizsgálás és ez alapján a rendszerengedély kiadása."
Ha a TÜV certificate megvan, akkor minek is kellene bármiféle hazai rendszerengedély vagy bevizsgálás?
A termelő rendszereknél lévő listázás is elég komolyan az átkost juttatja eszembe.
Szerinted mit tudhat a helyi Gyurka, amit a TÜV jól fizetett profi szakemberei nem ?
(költői kérdés volt)"Mivel technikailag galvanikus kapcsolatban vannak az áramkörök, így továbbra is azt mondom, hogy visszwattos átmenő rátermelő invetereknek is ugyanolyan vizsgálata és rendszerengedélye kellene legyen, mint a sima hálózatos invertereknek."
Határeset, de nem.
Ráadásul egy beállítás kérdése, és máris SUB helyett SBU üzemmódban csak galvanikus leválasztást követően termel fogyasztóknak (Solar+Battery/Utility).
Netán ezt is be kívánod tiltani?
Vagy még az USB (UPS) üzemmódot is?
Nagyon elszaladt már az a ló ... -
gozi
tag
válasz
llacee #54324 üzenetére
Sok megkérdőjelezhető dolgot említ, de abban igaza van, hogy a leginkább kedvelt, olcsó visszwattos átmenő rátermelő rendszereknek nem igazán van független tanúsító szervezet által kiállított megfelelőségi tanúsítványa, legalább EN 62109, EN 50438, VDE-AR-4105 megfelelőség igazolásával.
Az olcsó visszwattos átmenő rátermelő rendszerek leegyszerűsítve egy normál inverter(+akkutöltő/kisütő) és a visszwatt készüléken belüli megvalósítását jelentik.
Ez AC oldalról nagyon hasonlít egy külső visszwattos, de normál inverteres rendszerhez, aminek sokkal komolyabb minősítési folyamaton kell átesnie az alkalmazási engedély kiadásához...
-
zsiga19
tag
válasz
MrZed001 #54315 üzenetére
Ha a hibrid mögé rakom azt az invertert, amely a szolgáltatói hálózatra is tud dolgozni, akkor amikor működik a szolgáltató hálózata (tehát van áram), akkor a hibrid inverteren keresztül is tud visszatáplálni? És amikor elmegy az áram, akkor a hibrid gondoskodik arról, hogy ne juthasson áram a szolgáltatói hálózatba, ugyanakkor a házban (a hibrid inverter utáni részben) lesz áram? Jól értem?
-
ecaddsell
aktív tag
OK én is így látom, de láthatólag nem mindenki érti így.
Az off-grid (és most is kerülném a szigetüzemű elnevezés) inverter az az inverter ami soha nem táplál vissza a hálózatba, ott mint fogyasztó lép fel (ha egyáltalán).
Lényegében egy nagyra nőtt/továbbfejesztett UPS aminek nemcsak grid meg akku bemenete van, hanem PV is.
Nyilán ez az inverter fajta amihez erősen ajánlott az akku a fogyasztás kiegyenlítésére, mert ami nem fogy el rögtön az max. az akkuba mehet vagy elvész (nem kerül ki a napelemből).Ha már ilyen jól megbeszéltük akkor át is térhetünk a hibrid inverterre. Ez az ami be is tud táplálni a gridbe akkor amikor az off-grid elvesztegeti azt az energiát amit ki is tudna szedni a napelemből.
Viszont ha a szolgáltató nem táplálja meg a hálózatát ez sem fogja. Ilyenkor a lokális fogyasztók (ne nevezzük ezt szigetüzemnek, hanem off-grid üzemnek, vagy szolgáltatóról leválasztott üzemnek) továbbra is kaphatnak energiát az invertertől és ilyenkor a hibrid inverter úgy működik mint az off-grid, ha sem a lokális fogyasztóknak, sem az akkunak nem kell akkor az az energia ami lejöhetne a napelemről elvész. Mivel ez az idő elhanyagolhatóan kis százalékában történik (amikor üzemzavar miatt nem táplál be a szolgáltató) kb. lényegtelen. -
gozi
tag
válasz
MrZed001 #54314 üzenetére
Az átmenő rátermelő sem üzemszerűen, sem meghibásodás hatására nem képes hálózatba visszatermelni.
Hát eddig ódákat zengtünk a visszwattos átmenő rátermelők visszacseppenési problémájáról... Ha képes visszacseppenést okozni az eszköz, akkor van visszatermelés a hálózatba (igaz pillanatnyi, de van). Ráadásul ez a szolgáltatói mérőórán is látszó visszatáplálást okoz...Több belső integráns érzékelőjével figyeli, és bármi rendellenességre maga az invertáló egység kapcsol le.
Honnan tudod, hogy a különböző szélsőséges állapotok esetén bekövetkező reakció mi lesz? Például egy esetleges túlfeszültség mit okoz? Megfelelően kezeli le a működtető szoftver a különböző, akár szélsőséges állapotot? Működik-e és a szükséges idő alatt aktivizálódik az anti-islanding visszacseppenés időpillanata esetén?Ebben a videóban is pontosan erről beszélnek:
https://youtu.be/eQdFaW06IsA?t=730Erre szolgálna a független bevizsgálás és ez alapján a rendszerengedély kiadása.
Mivel technikailag galvanikus kapcsolatban vannak az áramkörök, így továbbra is azt mondom, hogy visszwattos átmenő rátermelő invetereknek is ugyanolyan vizsgálata és rendszerengedélye kellene legyen, mint a sima hálózatos invertereknek.
(Természetesen a kettős konverziós belső felépítésű egységek esetén más a helyzet.)
-
VaZso
senior tag
válasz
ecaddsell #54321 üzenetére
Ettől függetlenül a mondat még mindig azt jelenti, hogy közcélú hálózat (szolgáltató hálózata) felől nézve, ha azt a szolgáltató nem táplálja meg, az invertered sem táplálhatja.
Ezt az egy dolgot akarja mondani.Arról ez semmit az ég világon nem mond, hogy a te belső magánhálózatodon mi történik.
A szolgáltató nem láthat ebből semmit a hálózatán akkor, amikor nincs szolgáltatás. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
tomi07 #54293 üzenetére
Ezzel a mondattal amit ide bemásoltál egy nagy probléma van, hogy nem definiálja a szigetüzem fogalmát és mint ilyenkor az szokott lenni több dolgot is jelenthet.
Van az a fajta sziget üzem ahol a közcélú hálózat leáll és ilyenkor a HMKE termelők invertere viszonylag gyorsan (néhány másodperc alatt) le kell álljon. Ezt nevezik anti-islanding-nek, ami mikor több inverter is van ott kezd érdekessé válni. Itt az inverter kimenete szinkronban kell menjen a közcélú hálózattal és az inverter a közcélú hálózatot energia nyelőként használja (akkor amikor az általa megtermelt energia több mint a saját fogyasztók igényelnek).
Volt korábban egy jobb linkem erről, most ezt a tesztelős doksit találtam, ha valaki meg akarja érteni a mikéntjét (és ebből talán az is világos lehet mit fordítottak lazán a szövegkörnyezet nélkül szigetüzemnek):
https://www.nrel.gov/docs/fy16osti/66732.pdfAztán van az a fajta szigetüzem (én mindig off-grid-ként említem) ahol a rendszer soha nem képes visszatáplálni. Mivel az inverter kimenete nincs szinkronban a közcélú hálózattal (fázisban, feszültségben) azt összekötve a közcélú hálózattal azonnali füst és inverter halál lenne.
Itt a közcélú hálózatot az inverter, ha egyáltalán, akkor is kizárólag energia forrásként használja. Soha nem energia nyelőként.Az az idézet amit ide tettél az elsőre vonatkozik, amikor az inverter a közcélú hálózatot energia nyelőként tudja használni. Az off-grid inverterek ilyenre nem képesek.
Roppant mód sajnálatos, hogy a mindenféle szabályok meghozója összemossa azt az invertert ami a közcélú hálózatot kizárólag csak energia forrásként képes használni azzal az inverterrel ami energia nyelőként.
-
törölt tag
válasz
MrZed001 #54319 üzenetére
Talán, ha egyszer a szolgáltatóknak kell versenyezniük az ügyfelekért, akkor esetleg előtérbe kerülhetnek a fogyasztói igények...
Azt gondolom, erre nem mostanában számíthatunk, mindenkinek magának kell megterveznie a saját szükségleteinek megfelelő rendszert. (Persze szigorúan a törvényes keretek között, ezt ne feledjük
)
-
MrZed001
tag
válasz
#94522368 #54318 üzenetére
Az hagyján hogy nyugaton ... de keleten, sőt délen is bevált és bevett rendszerekről van szó.
Amikor azt mondom, hogy Afrika, Ausztrália, India, USA szigetüzem nagyhatalom (és nem tegnap óta )... és közben EU még csak most kezdi el tanulgatni az mégis micsoda.Igen, ismerjük a statisztikákat.
Ha jól emlékszem egy átlag német évi 4 perc áramszünetet kell elviseljen.
Egy átlag amcsi 4,5 órát.
Igen, aránylag stabil a hálózatunk.
Amíg hirtelen nem az ... és jön egy EU két félre szakadás és majdnem kaszkád összeomlás. Emlékszünk rá.Vagy a szolgáltatótól rendszeresen jön eszközgyilkos pulzáló áramszünet. Erre is emlékszünk.
De nem is ez a lényeg (de, ez is, polgárvédelem is fontos).
Hanem a fogyasztói igények lekövetése, támogatása. -
törölt tag
válasz
MrZed001 #54316 üzenetére
Ugye milyen érdekesek ezek a dolgok? 14 évig dolgoztam az E.on -nál, ami egy német cég. 2004-ben, amikor a DÉDÁSZ helyett E.on -ná változott a szolgáltató, voltak ígéretek a jövőre vonatkozóan...
Azután kb. nem történt semmi érdemi változás, a nagyvezírt kivéve maradt az összes főnök a helyén, nem volt velük szemben elvárás a fejlődés.
Rettegnek mindenféle változástól, nem tudnak vagy nem akarnak átvenni semmit a nyugaton már létező rendszerekből, esetleg nem engedi a politika?
-
MrZed001
tag
válasz
senki68 #54313 üzenetére
Sajnos nincs (vagy kevés) sziget és hibrid üzemhez értő szakember mind szolgáltató, mind minisztériumi oldalon.
Ez utóbbit véletlen pontosan tudom, mert több esetben lettem megkeresve hogy beadványokhoz, tervezetekhez magyarázzam már el mégis mit jelent, hogyan kellene.
Majd ezeket utána megírták a beosztottak, elküldték ... és többet nem is hallottam róluk.A képeket amiket felteszek (rendszerábrák pl) nem véletlen teszem vízjel és minden azonosítás, vagy szerző (szerzői jog) feltüntetése nélkül fel.
Bárki által tovább felhasználható, és így ők is fel tudták használni.Politikai oldalról nincs szándék a szigetüzemmel foglalkozni.
Nekik az még mindig csak az áram nélküli tanya.A szolgáltatóknak rendszeresen fel van ajánlva oktatás tartása szigetüzem és hibrid rendszerekből (hibrid üzem ... olyan nincs, aki ezt le merte írni annak itt az ideje hogy az asztal alá süllyedjen szégyenében).
Akár workshop jelleggel ahol megfogdoshatják, mérhetnek, játszhatnak is egy kicsit velük.Egy kivétel volt.
Már nem emlékszem hogy itt vagy szakmai csoportba tette fel user, hogy kikérte a véleményüket PE-N relé, illetve relé mentes hálózati szigetüzemű inverterek bekötésével kapcsolatban.
Legnagyobb meglepetésemre a válasz maximálisan szakmai volt, és az N_be - N_ki direkt kötését ajánlotta még PE-N relé megléte esetén is.
Ez az egy alkalom volt amikor sikerült meglepniük.Azóta sem találom ezt a bejegyzést sajna, pedig kerestem
-
MrZed001
tag
válasz
#94522368 #54312 üzenetére
Igen abból bármikor lehetnek meglepő következmények
Amúgy természetesen teljes mértékben az anti islanding pártján állok.
Az nem tetszik, hogy ezt évtizedek óta alapvetésnek vevő rendszereket (vagy rá nem is érvényes rendszereket) néznek szolgáltató oldaláról hülyének. -
MrZed001
tag
-
MrZed001
tag
Hibrid-nek (hála egyes marketingeseket) a hálózatos szigetüzeműeket szokták hívni.
Ezért lett szokás valódi hibridnek hívni a termelni is képes rendszereket.Javaslom szakmai csoportban elolvasni a témába vágó bejegyzést. Sokat meg lehet érteni belőle a miért és hogyanból:
SZIGETÜZEM DEFINÍCIÓJA, ÉS ANNAK FEJLŐDÉSEAz átmenő rátermelő sem üzemszerűen, sem meghibásodás hatására nem képes hálózatba visszatermelni.
Több belső integráns érzékelőjével figyeli, és bármi rendellenességre maga az invertáló egység kapcsol le.
Soha egyetlen esetről nem hallottam, ahol átmenő rátermelő a hálózatra termelt volna.
És ismétlem, világszinten milliós darabszámban eladott inverter.Sőt, mondok viccesebbet is
Többen használják ezeket az invertereket sorba kötve szeparált szigetüzemben.
Mert pl nem ugyanolyan a kettő, így nem lehet párhuzamba kötni őket.
Az első adja a hálózatot a másodiknak, amely rátermel.
Ezek nem AC kapcsolt működésre képes inverterek.
Ha a második visszafele termelne, az első azonnali elfüstölés általi halált szenvedne.Visszacseppenés a sokat emlegetett német szabályozás szerint a szolgáltató tulajdona.
Magyarán a szolgáltató nem foglalkozik vele.
A user dolga megoldani ha jót akar magának, hogy a lehető legkevesebb legyen a visszafolyt, és így ingyen eladott áram.
Mindenki nyer vele. -
senki68
senior tag
válasz
MrZed001 #54311 üzenetére
Azt értem amit írsz, logikus is, már csak azt nem értem, hogy a szolgáltatóknál, ne adj isten a minisztériumban aki ezzel foglalkozik, nincs egy hozzád hasonló szakember, aki ezeket a fogalmakat tisztába tenné, és hozna rá egy egyértelmű, mindenki számára érthető szabályozást?
Azt se értem, hogy most azért napirenden van a napeleme téma, már az is el lett érve, hogy szóba álljanak a minisztériumban a szakmai szervezetekkel, de miért nem szakmai szempontok mentén folyik a szabályozás? Miért politikai, választási, haverok cége, a fő prioritás????
Soha nem lesz már itt ami szakmai alapon működik?
És ne gyertek azzal, hogy külföldön is ez van, mert ez nem vigasztal.
-
MrZed001
tag
"Szolgáltató szempontjából, ami balesetvédelmi szempontból lényeges, hogy ne okozzon a rendszered veszélyes helyzetet a szolgáltató hálózatán"
Pontosan így van, de azért jót szoktam mosolyogni ezen
Egyrészt áramtalanítás után első a rövidre zárás.
Másrészt usereknek van 5, max 10kW szigetüzemű inverterük.
Ez éppen elég arra, hogy mondjuk egy üzemi 2(-4)kW-ot fogyasztó elektromotort elindítson.
Szóval jó esetben (jó tervezéssel) azt az egy házat ki tudja szolgálni. (rosszal még azt se)
És még akkor is indíthat valaki egy kávéfőzőt, vagy hajszárítót ... ami már lecsapja túlterheléssel.
Ezt kiengedve trafókörzetbe ... ugye nem kell ecsetelni, hogy nem egy 300kVA-s trafó.
Azonnali túlterheléses leállás.
És ha trafó is működik ... hát közel sem egy Paks.De hogy véletlen se történhessen ilyen, több évtizede minden szigetüzemű (UPS) inverter kötelező része az anti islanding protection.
Egyetlen esetről sem hallottam, hogy ennek lett volna bármiféle meghibásodása és bárhol, bárkiben, bármilyen kárt tett volna.
Pedig azért milliós darabszámban lett gyártva ez idő alatt, és olyan kevésbé elit helyeken is tömegesen használják mint Afrika, távol kelet.Ha pedig user hülye és fordítva köti be invertert (AC_ki oldalt köti hálózatra AC_be helyett) ... nos, az inverter amint hálózati áramot kap pár ms alatt egy füstpamacs kíséretében eltávozik az örök villanyvadász mezőkre.
Igen, ilyen invertert már láttamSzóval egyrészt érthető és jogos a szolgáltató igénye
Másrészt köszönjük, de évtizedek óta kikerülhetetlenül ki is van elégítve.
Sőt több esetben logikailag értelmetlen, hisz egy aksitöltő nem fog visszafele táplálni például.Keverik a termelő rendszerekkel ...
-
4D4M
senior tag
válasz
zsiga19 #54309 üzenetére
Miért nem lehet fordítva csinálni?
~
Nem volt szó róla, hogy ne lehetne, csak most a belső termelő frekvencianovelessel történő leszabalyozasa miatt került szóba ez a felállás és, hogy szigetüzemben ternelhet tovább a termelő. Minden konstrukciónak vannak hátrányai és előnyei. -
zsiga19
tag
válasz
MrZed001 #54291 üzenetére
Jól értem, hogy a hibrid le tudja szabályozni a mögötte lévő termelő invertert, míg egy szigetüzemű nem, és ez okozza a problémát?
Miért nem lehet fordítva csinálni? Tehát elöl van a termelő inverter, amely a szolgáltatói hálózatra is vissza tud termelni, és utána egy hibrid, amelyben be van állítva, hogy ne termeljen vissza (és utána van az összes fogyasztó, az egész ház és az akkumulátorok). Így a hibrid egyszerű fogyasztóként viselkedik (ha jól gondolom), amíg kevesebb áramot termel, mint ami a fogyasztók ellátásához és az akkumulátorokba való töltéshez szükséges, addig a termelő invertertől is elveszi az áramot. Miután az akkumulátorok megteltek és nagyobb a termelés, mint a fogyasztás, a termelő inverter visszatermel a hálózatra. Miért nem jó ez a megoldás? Miért kell a hibridnek elöl lennie? Ha lehetne így kötni, akkor a már engedélyezett inverter mögé akármekkora hibrid invertert be lehetne tenni, akármennyi aksival, senkinek se kellene bejelenteni semmit. Mire nem gondolok, mit nem gondolok, értek jól?
-
gozi
tag
válasz
MrZed001 #54304 üzenetére
Lehet rugózni az elnevezéseken, viszont azt szerettem volna bemutatni, hogy az energiaáramlás lehetséges iránya és a bejelentési/engedélyezési kötelezettség hogyan függ össze.
A "hibrid" elnevezés amúgy is nagyon elcsépeltté vált, ebből sok esetben utánajárást igényel, hogy valójában milyen üzemmódú/felépítésű "hibridnek" hívott megoldásról van szó. Ezt is mutatja, ha meg kell különböztetni "valódi" és "nem valódi" hibridnek hívott megoldásokat...
Ha üzemszerűen, vagy hibaállapotban, meghibásodás esetén van bármilyen lehetőség/esély a fordított energiaáramlásra-közcélú hálózat felé termelésre (áramköri felépítésből következően), akkor engedélyköteles az inverter és a "normál" hálózatra termelő inverterekre vonatkozó szabályoknak kell megfelelnie és az engedélyezési eljáráson is bizonyítania kell a megfelelőségét.
Ebből következően a visszwattos átmenő rátermelő szigetüzemre képes inverterek is engedélykötelesek, hiszen az áramköri kialakításból következően van lehetőség üzemszerűen/hibaállapotban fordított energiaáramlásra-közcélú hálózat felé termelésre (akkor is, ha nem ebben az üzemmódban működnek, hiszen az üzemmódok megvalósítása és a szabályozás is szoftveren múlik!).
A visszwattos rendszereknél a "visszacseppenés" problematikája, egyszerűen egy elszámolási/szabályozási probléma. Mivel műszakilag irreális vagy gazdaságtalan elvárás a visszacseppenést teljesen megszüntetni, így célszerű volna a rendszermérettől függő "visszacseppenési tűrést" meghatározni és kidolgozni a betáplált energiára vonatkozó elszámolást erre az esetre is.
-
VaZso
senior tag
válasz
tomi07 #54298 üzenetére
Ilyen alapon, ha vásárlok egy UPS-t (most egyszerűen egy olyan egységre gondolok, amire pl. a számítógépet csatlakoztatod), akkor ezt sem használhatnád semmire.
Tehát van egy UPS-em, erre csatlakozik egy hosszabbító, arra pedig egy PC, egy monitor, erősítő, meg mondjuk egy éjjeli lámpa, ez sem működhetne sziget üzemben (szünetmentes tápellátású hálózatrészen).
...mert csatlakozik a mérőórához? igen... üzemben marad áramszünet esetén? igen... leválasztja magát a belső hálózatodról? igen (és ez a lényeg)......viszont a szolgáltató hálózatát hívják közcélúnak (ez megy el a közösséghez, a háztartásokhoz), ehhez kapcsolódik a saját villamos fogyasztásmérőd a saját biztosításával (ez még a fogyasztásmérő előtti hálózatrészen van), majd erre kapcsolódik a házad hálózata.
Ha a házad hálózata előtti részen van probléma, akkor a szolgáltató az illetékes (szolgáltató emberét kell hívnod), ha pedig a házad hálózatával van probléma, akkor te vagy az illetékes (saját villanyszerelőt kell hívnod, aki nem feltétlen embere a szolgáltatónak).A villamos fogyasztásmérőd csatlakozik a közcélú hálózatra egy vezetékkel, de a fogyasztásmérődre kapcsolódó hálózatrész már magánhálózat, nincs köze a közcélú hálózathoz (nem a szolgáltató építette ki és nem a szolgáltató tartja karban).
Szolgáltató szempontjából, ami balesetvédelmi szempontból lényeges, hogy ne okozzon a rendszered veszélyes helyzetet a szolgáltató hálózatán - ez a közcélú hálózat -, ennek egészén, de egy részén sem. Ha a szolgáltató karbantartást végez és pl. lekapcsolja a tápellátást a transzformátornál, akkor ne legyen veszélyben a kolléga, aki a transzformátornál vagy az oszlop tetején tevékenykedik. (Más azért az aktív hálózaton történő munkavégzés és a lekapcsolt hálózat melletti.)
Ilyenkor is célszerű az elővigyázatosság, de, ha ilyenkor betáplálsz, esetleg áramütést szenvedhet... vagy te betáplálsz, a szomszéd meg fogyasztja, akkor két vezető szétcsatlakoztatásakor villamos ív keletkezik.
Tehát, ha a szolgáltató lekapcsolja a hálózatrészt, azt jó eséllyel okkal teszi, és ebből következik, hogy neked ilyenkor TILOS erre a hálózatra rátermelni. Akkor is, ha azt hiszed (vagy akár tudod), hogy időjárás következtében szűnt meg a hálózat, nem adhatsz a szomszédoknak a szolgáltató hálózatán keresztül áramellátást.
Ez ugyanis megoldható volna, de a szolgáltató emberei számára veszélyes üzemállapot, ilyet ezért normális ember nem csinál, a többiek kedvéért pedig le kell írni, hogy TILOS.Ez teljesen jogos technikai igény, hogy a szolgáltató rendszerére csak úgy nem táplálhatsz, csak bizonyos, nagyon körülhatárolt feltételek mellett esetleg.
Az azért elég szomorú, hogy egy mondat értelmezése miatt oldalnyi hozzászólásokat kell generálni, mert sokan nem értik meg. Igaz, ez a megfogalmazó sara is. -
MrZed001
tag
Pontosítanám
:
1: Hálózatos szigetüzem
2: (valódi) hibrid rendszer, amely ebből adódóan tud akár hálózatos szigetüzemű, akár termelő, akár szeparált szigetüzeműként is funkcionálni.Ugyanis szigetüzem sehogy sem tud visszafelé termelni szolgáltató irányába.
Csak a hibridek tudnak.Az átmenő rátermelő hálózatos szigetüzeműek szürke zóna.
Egyrészt visszwatt védelmes rendszerek.
DE eszközön belül, hardveresen !!!
Nem úgy, mint a termelők a buta külső érzékelővel.
Valamint több védvonalas védelemmel, hogy véletlen se termeljen vissza.
Másrészt meghibásodás esetén sem képesek termelni hálózat irányába.
Meghibásodás esetén eszköz invertere teljes mértékben lekapcsol.
Mint minden visszwatt védelmes rendszer, ez is cseppent vissza (amit hogy miért fújnak fel annyira, amikor ingyen áramot kapnak ... ki érti ?) -
gozi
tag
válasz
MrZed001 #54301 üzenetére
Visszatérve a kiindulási kérdéshez, sajnos sok félreértéshez vezet a szigetüzemű megoldások sokfélesége.
Viszont a hálózatos szigetüzemű rendszerek szempontjából egyszerű a csoportosítás:
1. Dedikált energiairányú szigetüzemű rendszerek. Ezek a rendszerek kizárólag fogyasztóként csatlakoznak a közcélú hálózatra és felépítésükből következően semmiképp sem tudnak (meghibásodás esetén sem) visszatáplálni a közcélú hálózat felé. Dedikált szigetüzemű kimenettel rendelkeznek. Ezek bejelentéskötelesek, de nem engedélykötelesek.2. Változó (változtatható) energiairányú szigetüzemű rendszerek. Ezek a hálózatpárhuzamos üzemre (is) képes szigetüzemű rendszerek. Ezek a rendszerek fogyasztóként és/vagy termelőként is kapcsolódhatnak a közcélú hálózatra. Ide sorolandóak a szoftveresen-hardveresen konfigurálható, illetve szoftveresen limitált (pl. egyes átmenő rátermelő üzemmódú) energiaáramlási iránnyal rendelkező rendszerek is. Ezek a rendszerek engedélykötelesek.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest