Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Szólánc.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Maxell Retro DJ teszt
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frankie50
tag
Sokak közt én is
Van evvel valami gond? Az akkori számlákat fedezte, különösebb bővülést nem terveztünk. A 3 fázis meg adott volt a házban, jóval előbb mint a napelem dolog felmerült volna. Idén kicsit túlpaneleztem, hogy fedezze kiváltott gázos cuccok fogyasztását. Most megint jó lesz egy darabig. Remélem
-
senki68
senior tag
-
edeleny
őstag
válasz
kardkovacsi #53543 üzenetére
Ez így van!
A kormány nem akarja kimondani, hogy nem lehet uj HMKE, így ellehetetleníti!"Mi azt szeretnénk ösztönözni, hogy önellátásra rendezkedjenek be a háztartásokat, de ne erőműveket építsenek"
Fingjuk sincs az egészről!
Papíron, az én fogyasztásomra is elég lenne egy 4 kW-os rendszer.
HA jó lenne a tájolás, akkor 4400 kW lejön egy évben.
HA ezt mind eladja a csávókám, akkor 22 000 ft-ot adnak érte.
Mennyi most egy ilyen rendszer 1,5-2 millió?
Az aksi önereje kb 500 000!
Mindez azért, hogy egy jelenleg kb 10 000 havi számlát , éves szinten 120 000, lecsökkents 2-3000 forintal!??????
-
senki68
senior tag
válasz
HunChris #53541 üzenetére
Az nem sok mindenre elég.
bb71A 4kW is 3 fázisú, csak az alsó része.
Ez a 2.5-5 kW közötti teljesítmény ez olyan senki földje. 3 fázisúnak kicsi, 1 fázisú meg nem lehet."„Mi napenergia-támogatók vagyunk” - jelentette ki az energiaügyi miniszter, aki azt is hozzátette, hogy a kormányzat szerint előnyös, hogy a megújulók által megtermelt energia itt marad, ez nemzeti érdek, így ösztönözni kell a beruházásokat."
Csak az a baj, hogy minden jogszabállyal ellehetetlenítik.
Ha ehhez még hozzávesszük, hogy / tegnap hallottam kormányzati körökből/ a NAV gőzerővel dolgozik azon, hogy az otthoni autótöltésre hogy tud jövedéki adót kivetni, nem sok új lakossági napelemrendszer fog létesülni.
-
senki68
senior tag
-
jdeutsch
tag
válasz
Andras6800 #53518 üzenetére
Szép napot!
Megitélésem szerint is csak "hatás vadászat " a jelzett cikk!
"Aggodalomra adtak okot a lítium-ion akkumulátorok által okozott tüzek is.""
Igaz hogy elektromos hajtásu autókról szólnak az említett cikkek, valójában csak néhány gyártó modeljeiről szólnak a hírek. Világviszonylatban kb 20 autó égett ki, - tudom akit érintett az 100% -osan károsodott, tehát egy db is sok!- és az is igaz hogy a lithium akku az autó szerves része, de az autógyártók mentségére írható hogy egy bizonyos akku gyártó (LG Chem) termékével (szeparátor) voltak csak gondok. Abból is csak egy bizonyos széria volt érintett! Az autógyártók visszahívták az összes érintett autót, és komplett akku pakkot cseréltek bennük.
Üdv: DJ -
bb71
őstag
#53530HunChris nem ájultam el:
"Összefoglalva, a bruttó elszámolás bevezetése a lakossági felhasználók számára kedvező árszabást eredményez az átvett áramra a miniszter szerint."
ez szimpla hazugság..."A két korlát, hogy maximum 4kW háztartási napelemek mellé legfeljebb egy 8kWh-ás tárolóegységet lehet telepíteni."
-
PilG
csendes tag
Letoltottem az uj Shelly applikaciot, erdekes statisztikakat lehet belole letolteni.
Esetek 95%-aban amikor ranezek a pillanatnyi feszultsegre, akkor a Phase A a legalacsonyabb. (Ott van a 32A, szoval ott lesz az inverter amugyis)
Ami erdekes, hogy osszesitesben az atlag ugyanaz, viszont a B es C minimuma joval lejjebb van...
Ez mi miatt lehet?
Van ennek jelentosege szamomra?
-
Naprafel
friss újonc
A szaldós engedélyem meg volt 2022.10.24-én. Ezt követően kérték a teljes kivitelezési összeg 80%-át, több mint 4.5M forintot. Kifizettem rögtön és a mai napig - persze több felszólítás ellenére - nem történt a beépítés helyszínén semmi. A szaldós engedélyem hatálya 2 héten belül lejár. Újra igénylés esetén már nem kaphatok szaldós rendszerű engedélyt, mert ezt a mostani szabályok már nem teszik lehetővé. Mind ezt tudja természetesen a cég is. Ők, állításuk szerint, se visszafizetni, beépíteni nem tudnak a peres/rendőrségi ügyeikből kifolyólag..
-
edeleny
őstag
Kapcsold ki a mobilnetet!
Csatlakozz az inverter wifi-re, valami Sun2000-res a neve.
Indítsd el az app-ot.
Alul lesz három menü, válaszda Saját ikont
Itt egy sor dolog lesz, nekünk a Készülék üzembehelyezése kell.
Itt lesz egy csomó ikon, amilyen invertered van arra kattints
A következő képernyőn a Manuális csatlakozást kell választani
Megint az invertered ikonja a jó megoldás
Lép egyet, kidobja a wifi-k listáját, ha az inverterre vagy csatlakozva, akkor alul a Csatlakozás gomb
Eljutottunk oda, hogy kéri a jelszót, és a nevet.
Ha minden jó, akkor belép!Most már a mobiladatot be lehet kapcsolni.
nekem Xiaomi telefonom van, néha ilyenkor ledobja az inverter wifi-ét, és a lakás másik rádiójára, mondván nincs internet!legutóbb mindent kézzel frissítettem. Előtte letöltöttem a telóra a frissítő fájlt. (illetve PC-teló), és kézzel tallóztam be.
Én a webes felületen szeretnék telepítő lenni, de félek, ez csak úgy fog menni, ha írok a telepítő cégnek! Azért az jó, hogy a bal felső sarokban ott a logójuk, de semmi elérhetőség nincs hozzá!
-
süti5
őstag
válasz
senki68 #53515 üzenetére
Annyira éreztem, hogy erre lecsapsz
Ahogy fentebb írták, semmi köze az elektromos autóhoz, mert ugyanígy más autó is megkergülhet, de ennek van hírértéke.
Ugyanaz, mikor kigyullad mondjuk 1 millióból 1 elektromos kocsi, akkor végigrohan a médián, hogy húú katasztrófa van, ezek kigyulladnak. Aztán mikor megvizsgálták kiderült, hogy 8-10x annyi benzines meg dízel gyullad ki, mint elektromos, csak az már senkit nem érdekel. Ajánlom HAndrás videóját a témában.
Mondjuk teljesen felesleges neked, mert eldöntötted, hogy szar az elektromos, aztán kapaszkodsz az összes ilyen hírbe. Régen is sokan ragaszkodtak a lovaskocsikhoz, mikor bejött a benzines, most is kellenek ilyenek. -
edeleny
őstag
Igen, van a webes felület, és az app.
Egy darab app! FusionSolar
Ahol normál esetben gyakorlatilag a netröl leszedett adatokkal dolgozik.Ugyan akkor, ha wifin összekapcsolom az inverterrel, ott állok mellette, az inverterbe be tudok lépni telepítőként. Ott tehát telepítő vagyok, a másik két esetben User.
A webes felületre szeretnék telepítői engedélyt, első sorban az optik fizikai elrendezését megcsinálni, másodsorban egy csomó adat nincs kitöltve.
-
Z_A_P
addikt
válasz
edeleny #53520 üzenetére
Van a telefonos app, és PC-s weboldal. Na meg a telefonos app amikor csatlakozok az inverterre.
Ez a kettő 2 külön app? Nekem 1 van: FusionSolar
Ezzel tudtam (mint telepítő) inverterre csatlakozni amíg nem volt netes user-em. Aztán kaptam, és azzal megy az app. De azóta az inverterre nem tudok csatlakozni közvetlen, csak a netes marad.
-
edeleny
őstag
Hozzáértők segítségét szeretném kérni!
Huawei rendszer.
Van a telefonos app, és PC-s weboldal. Na meg a telefonos app amikor csatlakozok az inverterre.
Az inverterre csatlakozva telepítő vagyok, mindenhez hozzáférek. Nyilván azzal a jelszóval.
Az appban látom a dolgokat.
Mint most kiderült számomra a webes felületen csak felhasználó vagyok! Hol lehet ott jogosultságot váltani? Illetve a wbes felületen az inverter telepítői jelszó.név jó e?Tudtok segíteni?
Az általam felrkakott optik fizikai elrendezését kellene megcsinálnom.
-
Andras6800
senior tag
válasz
senki68 #53515 üzenetére
Imádnivaló ez a cikk.
Kezdjük ott, hogy a jelenségnek semmi köze ahhoz, hogy EV vagy ICE. Vélhetően az önvezető rész kattant be. Ilyen bizony van jó sok ICE autóban is.
Ezt külön imádtam: "Az elektromos autókat egy sor biztonsági incidenssel hozták összefüggésbe. Aggodalomra adtak okot a lítium-ion akkumulátorok által okozott tüzek is."
Egyrészt a cikk alaptéma tekintetében semmi kapcsolat nincs a két dolog között. Másrészt kvázi egy közkeletű tévedést lovagol meg, kihasználva a tömeghisztériát...
-
tomi07
tag
Nálam megvolt az mgt. Viszont szerződéskötés február 27, tényleges szerelés augusztus 7. A készrejelentés meg még most sincs meg! A drága projektkordinátor az mvm-nél az e-mailekre nem reagál. Most a központi rendszerükbe küldtem üzenetet, 1 hét várakozás lesz utána fogyasztóvédelem.
-
senki68
senior tag
Bár nem napelem, de azért kapcsolódik ide a villanyautó.
[link] -
llacee
őstag
Sziasztok!
Meglévő működő szaldós rendszernél szeretném bővíteni a bejövő 3x16Ampert. (Budapest)
Van ennek bármilyen negatív következménye a szaldóra vagy az eddigi engedélyekre? -
Reggie0
félisten
válasz
ssarosi #53511 üzenetére
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1700040.ngm
1.13.2 es 1.13.3 pont.
Mondjuk igyi ismetelten elolvasva a 3x32A+1x6A talan meg nem is problema, kerdes csak az, hogy a fazisonkenti 32A-t hogyan kell ertelmezni, azaz az 1x6A az egy kulon merohely kulon fazisanak szamit-e, vagy csak a harom akarhogyan is bejovo harom fazisra vonatkoztatva kell figyelembevenni, es akkor ugy mar az egyiken 38A van.
-
Naprafel
friss újonc
Jó reggelt mindenkinek!
Éberségre Intel mindenkit az itt már említett "Vertigo Group Kft" - vel kapcsolatban. 2022 Október végéig több mint 4.5 millió forintot utaltam nekik át. A mai napig nem csináltak a beépítés helyszínén semmit!
A minap küldték ki egy kör-e-mail -t arról, hogy több peres és rendőrségi ügyük van folyamatban és ez érinti az ügyfeleket is.Szép napot!
Naprafel -
H-Mano
tag
Mint korábban írtam, a támogatott gázt kimaxolom (fűtés, kb.1600m3+HMV kb. 200m3), sőt ki is kell egészítenem(tűzifa, kb. 1,5-2 erdei m3)
A HMKE-vel a villanyszámlát szeretném nullázni ÉS a tűzifa helyett a fűtésbe besegíteni...(utóbbira kb. 3.000-3.300kWh jutna)
Ez lenne "A" terv.... -
gorbep
senior tag
válasz
senki68 #53504 üzenetére
B-re, de nincs rajta még semmi... ha úgy van a fagyasztó megy majd rá...... de így a legújabb szabványosítást megúszom, ha kell tényleg B... vagy H...
Ha meg esetleg engedélyeznék, mehet rá töltő.... bár már feladtam ezt a "mindenre készülést"... 1.5 éve még jó ötletnek tűnt...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Tőzsde és gazdaság
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- Activision - Indul a csata a Cronus és társai ellen
- Milyen okostelefont vegyek?
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 4 mm alá fogyhat a Galaxy Z Fold7
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest