Hirdetés

2024. június 25., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#53801) hevepapa válasza leslieke (#53798) üzenetére


hevepapa
senior tag

Nem tudom manapság hogy kezelik ezt. Annak idején a DÉMÁSZ megkérdezte. Lehet hogy most is kérdeznék, csak nincs elég ember erre. Fogalmam sincs

(#53802) Anubris válasza Degeczi (#53782) üzenetére


Anubris
őstag

Az, hogy túlfesz van jelzi a rendszer neked? Vagy nem feltétlen és máshonnan kell rájönni?

Mert én pont ma voltam bent EON-nál meg a kivitelezőnél is,apám felrakott +9 napelemet idén, ehhez képest vagy 30%-al kevesebbet termelt, mint tavaly. A kivitelező cég programjában nem jelzi, hogy túlfesz probléma lenne, és arra hivatkoznak, hogy ez a tavasz/nyár szarabb volt, mint a tavalyi...

(#53803) hevepapa válasza hevepapa (#53801) üzenetére


hevepapa
senior tag

Bocs: a DÉGÁZ volt.

(#53804) hevepapa válasza Anubris (#53802) üzenetére


hevepapa
senior tag

Tényleg rosszabb volt idén, mint tavaly. Nálam úgy 15% körül volt az eltérés. Nyáron melegebb is volt mint tavaly és az sem tett jót a termelésnek. Viszont a szeptemberi meg jobb volt kb 10%-kal mint az előző 3 évben.

(#53805) senki68 válasza molnartibor (#53789) üzenetére


senki68
senior tag

Backup box biztos nem fog asszimetrikusan termelni, mert azt az inverter teszi.
Ahhoz meg nem elég a backup box, invertert is kell cserélni.

(#53806) senki68 válasza jdeutsch (#53796) üzenetére


senki68
senior tag

Mindaddig míg a villamos hálózatra vagy kapcsolva, addig nem viheted ki a telekhatáron kívülre. Semmilyen magánvezetéken.

Így a többi elméleted is megbukott.

Tudod mérgezett fának mérgezett a gyülölcse.

(#53807) senki68 válasza Anubris (#53802) üzenetére


senki68
senior tag

Inverterben a hibáknál ott van ha túlfesz miatt leállt az inverter.

(#53808) Degeczi válasza Anubris (#53802) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Minden inverter kiírja a hibakódot, másrészt okosotthon rendszerben folyamatosan monitorozom a házban egy saját eszközzel, és kinn az inverter által mért feszültségeket is. Ez persze önmagában nem elég a szolgáltató felé mivel nem hiteles mérőeszköz egyik sem, de a panasz nyomán fölraktak a közeli póznára egy regisztrálót, és az alapján látják a DÉMÁSZ-nál is, h valós a gond. Remélhetőleg egyszer végre tesznek is vmit, mert nálam elvileg egyszerű trafóállítás lenne a folyamatosan magas értékek miatt.

(#53809) tomi07 válasza kovacsit (#53797) üzenetére


tomi07
tag

Nálam drága mvm végre hétfőn készrejelentette a rendszert. Ma hívtak az e-ontól jövő hét kedden jönnek beüzemelni. A szerződést majd postázzák. Zala megye.

(#53810) molnartibor válasza senki68 (#53805) üzenetére


molnartibor
tag

Igen ez megvan, de a huawei belső világáról nemigazán találtam semmit neten, szóval akár tudhat is asszimetrikus termelést. Több telepitőtől van ez az infó hogy lesz és allitolag a meglévő inverterekkel. Na majd meglátjuk ha kapható lesz, mert ezek szerint itt nincs senkinek infója. :)

(#53811) jdeutsch válasza senki68 (#53806) üzenetére


jdeutsch
tag

Ismét kiderűlt, hogy nem ugyanott tanultuk a szakmát, de ilyen a világ.
Ezen biztosan nem veszünk össze, részemről a téma lezárva.

(#53812) senki68 válasza jdeutsch (#53811) üzenetére


senki68
senior tag

A szakmának ehhez mi köze???

Ez csak jogszabály.
És mikor aláírtad a szerződést az áramszolgáltatóval ezt vállaltad.

(#53813) senki68 válasza molnartibor (#53810) üzenetére


senki68
senior tag

Persze tudhat, csak az a baj, hogy nem tud.
És azt nem hiszem, hogy szoftveresen lehet állítani.
Lehet, hogy olcsó a huaweii, de hibridnek egy rakás sz@r.
Jó sok ember át lett vele qrva.

(#53814) molnartibor válasza senki68 (#53813) üzenetére


molnartibor
tag

Azt hogy nem tud arról tudsz küldeni valamit, mert én tényleg semmit nem találtam ezzel kapcsolaltban. Ami meg az összefoglalóban van leírva "tippre deltába van kötve" az a bármi lehet kategória.

(#53815) asdf_ válasza senki68 (#53813) üzenetére


asdf_
veterán

Az egyfázisú Huaweiből a 2 és az 5 kW-os (meg persze a közte levő másik 4) deka ugyanaz az utolsó csavarig, csak szoftveres a teljesítménykorlát. A háromfázisúból a 3-10 kW-os mérete, súlya, mindene egyezik, ott sem csodálkoznék, hogy tökugyanaz a bele, nagyon maximum a 3, 4, 5, 6 ,8 ,10-esnek kétféle bele lehet, többre bontani értelmetlen. Ha ez így van, akkor viszont -a legmagasabb teljesítményűek kivételével- valamennyire szerintem adja magát, hogy ha akarna, akár termelhetne is aszimetrikusan, ha épp úgy van elektronkusan megcsinálva csak engedni kell neki sw-esen (csak ugye a belsejét a 10 év gari miatt nem sokan látták, így a jó ég tudja hogyan van megcsinálva belül, tippre azért a legegyszerűbb legolcsóbbra mehettek :), ott meg akor nem fog babér teremni, ha úgy van). Ezt a pro oldalra. A con oldalra pedig azt, hogy legalább 4-5 éve jelent meg (jó, azóta volt ráncfelvarrás), ha akarták volna, már megcsinálhatták volna eddig is, miért pont most? Inkább egy teljesen új széria megjelenésére tippelnék ennyi idő után.

[ Szerkesztve ]

(#53816) Piazza válasza gorbep (#53790) üzenetére


Piazza
tag

Nem ismerem ezt a rendszert. Mast sem!

Azt tudom hogy a huaweinek van sajat okosmeroje, smart meter, de hogy ez mire jo, ugyertem mennyire hasznalhato azt nem tudom.
Illetve olvastam itt is tobb mas okosmerot, pl Shelly pro 3em, ezek miben masok mint a huawei sajatja?

Melyik ad tobb infot, melyiket erdemes hasznalni, ezt nem tudom.. sajnos.

(#53817) senki68 válasza molnartibor (#53814) üzenetére


senki68
senior tag

Nem én vagyok az embered.

De van itt aki tudja.

Visszakerestem neked, de keress rá az összes hozzászólására.

[link]

(#53818) gozi válasza senki68 (#53812) üzenetére


gozi
tag

Itt van a vonatkozó jogszabály:
273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról:

Villamos energia továbbadása rész:
"38. § (3) A felhasználó a vásárolt villamos energiát a felhasználási helyen kívüli más személy részére nem adhatja tovább."

Van valahol kiegészítés a termelt energiára vonatkozóan is, de most hirtelen nem találom, hogy hol lehet.

[ Szerkesztve ]

(#53819) VaZso válasza Piazza (#53816) üzenetére


VaZso
senior tag

Tippre ez az a mérő, amihez megírta a gyártó a kezelőszoftvert és tesztelte vele az invertert.
Tehát ismeri az adott mérő regiszterkiosztását, megfelelő reakcióidővel képes átadni a teljesítményértékeket ("visszwatt" védelemhez), a szükséges paraméterek kiolvashatók belőle.

Gyakorlatilag ezt ismeri az inverter.

Mérőből létezik több gyártó hasonló tudással, némileg különböznek a kiolvasható paraméterek (pl. fázisonkénti fogyasztás/termelés vagy meddők nem mindig vannak), de jellemzően a teljesítményértékek megvannak fázisonként.
...viszont van, amelyik elég gyorsan lekérdezhető, így használható az inverter szabályozásához, míg mások nem igazán (lassú válaszidő miatt túllengések lennének).
A szoftvernek pedig alkalmazkodnia kell a fogyasztásmérő regiszterkiosztásához, ahol az is számíthat, hogy az inverternek szükséges adatok mennyire "közel" vannak egymáshoz címzésben.

....szóval arra jó, hogy kezeli az inverter, tud vele "visszwatt" működést, és integrálta a saját menedzsment-felületébe.
Ha erre nincs szükség, más mérő is használható, de azt az inverter nem fogja tudni olvasni.

(#53820) asdf_ válasza Piazza (#53816) üzenetére


asdf_
veterán

Az inverter gyártójának saját okosmérője arra jó, hogy összefarkalod az inverterrel és az inverter felhős felületén, appjában egyszerre látod a fogyasztást és a termelést és a ktáplálást (így az önfelhasználást is, anélkül csak a termelést látnád). Valamint ha visszwatt kell, akkor az inverter csak a sajátjával fog csak a ház fogyasztást ellátó mennyiséget termelni.
Ha bármilyen más random smart meter kerül fel, akkor a visszwattot döntő többségben nem lehet vele megvalósítani, ha két irányba mér, akkor meg a fogyasztás és kitáplálás együttes megtekintéséhez az inverter appja/webes felülete helyett ezét kell használni (itt viszont hiányozni fog a termelés lába a dolognak, azt csak okosotthonban összevezetve a smart metert és az invertert látni). Ami felület vagy jobb, vagy nem. Külső cuccot inkább az vesz, aki okosotthont is pakol mögé, mert akkor lehet akár 10 másodpercenként adatvételezni, az egész alapján vezérelni ezt, azt, amazt meg hasonlók. Szóval alapvetően az dönti el, hogy egyáltalán mit akar az ember.

(#53821) nimfas válasza gozi (#53818) üzenetére


nimfas
addikt

Mi van abban az esetben, ha van 2db egymás melletti, vagy az úton szemben lévő két telkem?
Ott például nem igényelhetem alanyi jogon a 32A-t, ha már az egyik telken megvan a 32A (vagy több).

Pont a napokban merült fel mint kérdés a regisztrált villanyszerelős csoportban.

Adott 2 telek egymás mellett, ugyanaz a tulaj.
Az egyiken van napelem telepítve, a másikon nincs.
Bérlő azon a telken van ahol nincs napelem.
Kérdés, hogy átviheti-e az áramot a szomszéd telekre, pontosítok, át szabad-e vinni az áramot a másik telekre?

Alap esetben, ha két külön tulajdonosról lenne szó akkor egyértelműen NEM a válasz.
De erre az esetre állítólag találtak kivételt, csak paragrafust nem tudott idézni aki írta. :W
Ha valaki tudja, hogy hol szerepel és megosztaná azt megköszönném!!!

(#53822) hevepapa válasza nimfas (#53821) üzenetére


hevepapa
senior tag

Ha az ingatlan címére (helyrajzi számra) van megkötve a szerződés, akkor a 2 egymás melletti ingatlannak hiába van azonos tulajdonosa, nem lehet egyben kezelni a kettőt. Szerintem.

(#53823) 313313 válasza nimfas (#53821) üzenetére


313313
addikt

Én már hibáztam le 2db napelemes rendszert, mert óra x helyrajzi számon volt, a napelemes rendszer meg cakk/pakk y helyrajzi számon. És ugyan az volt a tulajdonosa a két teleknek. Telekről nem vihetsz ki villanyt a szomszéd telekre, és HMKE rendszert se rakhatsz, a szonszéd telekre...

Szerk: felettem szépen megvan fogalmazva, annyit fűznék még hozzá, hogy a telek a mérési pont azonosító, b telek b mérési pont azonosító....

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#53824) senki68 válasza hevepapa (#53822) üzenetére


senki68
senior tag

Kérdés, ha nincs kerítés, akkor honnan tudják, hogy 2 helyrajzi szám?
Visznek magukkal egy földmérőt? :)

(#53825) 313313 válasza senki68 (#53824) üzenetére


313313
addikt

Mi például Getac tableten kapjuk a munkát, azon rajta van a villamos hálózat közmű térkép, nyomvonalakkal, hosszokkal, illetve az egész egy térképre van ráültetve, amin látszanak a helyrajzi számok is. Nyilván a tabban van GPS, illetve elég jól elkülönül általában, hogy 2 telek, más nem a számozásról látod...

Másrészről kapok tervet minden HMKE bekapcsoláshoz, azokban meg van hiteles térkép másolat is :D

Szerk: eddig mindig a tulaj hangoztatta, hogy a HMKE már másik telken van, szóval öngól...

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#53826) User_2 válasza senki68 (#53824) üzenetére


User_2
tag

van róla térkép a csatlakozási dokumentációban, amit átadsz az MVM-es szakinak mikor jön.
a térképet esetemben a tervező kiegészítette google térképpel, amire még pluszban berajzolta az oszlopról csatlakozás pontját.
ez utóbbit szinte egész biztosan innen nézte ki: https://www.e-epites.hu/e-kozmu
mivel nálam ott rosszul szerepel 2 év után még mindig.
a színes google térképen be van jelölve a napelempanelek elhelyezkedése a tetőn, tehát egyben a telken is.
szóval az MVM-es átvevő szakinak ehhez minden infó a rendelkezésére áll.

----
mostmár nem törlöm vissza

[ Szerkesztve ]

(#53827) senki68 válasza 313313 (#53825) üzenetére


senki68
senior tag

Nem HMKE átvételről volt szó, hanem egyik telkemről átviszem a másikra.

Ki tudja meg? Azt se tudják hol a telekhatár :)

(#53828) nimfas válasza senki68 (#53824) üzenetére


nimfas
addikt

Sima liba.... nyilvános a közműtérkép.... utca, házszám, HRSZ.... még hellyel-közzel a bekötések is stimmelnek. :)

(#53829) 4D4M válasza senki68 (#53827) üzenetére


4D4M
aktív tag

Mi lenne erre az életszerű példa, amire nem a telekösszevonás a kézenfekvő megoldás?

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#53830) 313313 válasza senki68 (#53827) üzenetére


313313
addikt

Tablet mindig nálunk, azon minden is látszik. Azzal keressük a beleketet is a földben....
Minden csatlakozási pont jelölve van rajta...

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#53831) senki68 válasza 4D4M (#53829) üzenetére


senki68
senior tag

Az a baj a telekösszevonással, hogy azt nehezebb a későbbiekben eladni.

(#53832) senki68 válasza nimfas (#53828) üzenetére


senki68
senior tag

Azért ha megnézed ezt a térképet , nem egy helyen van ahol a telekhatáron lévő építmény mindkét telken van :)
Most mond meg a falban hol megy a vezeték :)

(#53833) nimfas válasza 313313 (#53823) üzenetére


nimfas
addikt

Ez nem idevágó passzus?

"2007. évi LXXXVI. törvény:

V. Fejezet280
KÖZVETLEN VEZETÉK, MAGÁNVEZETÉK
38. § (1) Saját üzleti kockázatára bárki létesíthet közvetlen vezetéket saját maga vagy kapcsolt vállalkozásainak villamos energia ellátása céljából, köteles azonban előzetesen az e törvényben meghatározott engedélyt megszerezni. A közvetlen vezeték üzemeltetője üzemzavar vagy válsághelyzet esetén köteles az engedélyesekkel együttműködni, és a hálózati engedélyes utasításait végrehajtani.
(2) A vételező a közvetlen vezetékről és a közcélú hálózatról egyidejűleg villamosenergia-vételezésre nem jogosult.
(3) Ha a vételező a közcélú hálózathoz az erőművi közvetett csatlakozáson kívül közvetlenül is csatlakozik, a hálózathasználati szerződés aláírását megelőzően köteles megállapodni a hálózati engedélyessel és a közvetlen vezeték üzemeltetőjével
a) a közvetlen vezeték használatáról a közcélú hálózat használatára vagy
b) a közcélú hálózat használatáról a közvetlen vezeték használatára
való áttérés feltételeiről.
39. § (1) Magánvezetéket a közcélú hálózatra közvetlenül csatlakozó felhasználó létesíthet a felhasználási helyén belül
a) saját maga villamosenergia-ellátása céljából,
b)281 kapcsolt vállalkozásai villamosenergia-ellátása céljából,
c)282 olyan vételezők vagy más felhasználók villamosenergia-ellátása céljából, amelyek tevékenységei vagy termelési folyamatai egymás tevékenységeivel vagy termelési folyamataival műszaki és biztonsági okokból összefüggenek, vagy
d)283 a közúti közlekedésről szóló törvény szerinti nyilvános töltőberendezés létesítése céljából."

(#53834) 4D4M válasza senki68 (#53831) üzenetére


4D4M
aktív tag

Telekmegosztás? (:

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#53835) nimfas válasza senki68 (#53832) üzenetére


nimfas
addikt

Jó hát nyilván nem fogják kivésni a falat az EON szerelők. De egy alapos vizsgálat során amit egy "jószomszéd" feljelentése alapján indítanak könnyen kiderülne a dolog, hogy ha lekapcsolom a szomszéd kismegszakítóját kialszik a fél ház nálam. ;) Azért az ellenőrök sem hülyék szerintem.

(#53836) senki68 válasza 4D4M (#53834) üzenetére


senki68
senior tag

Először összevonom jó sok pénzért, aztán megosztom jó sok pénzért.
Mi ebben a logika?

(#53837) senki68 válasza nimfas (#53835) üzenetére


senki68
senior tag

Az, hogy az ellenőrök mit ellenőríznek abba ne menjünk bele.
Voltak nálam ellenőrízni :)
Gyakorlatilag ami a villanyóra után volt, az nem is érdekelte őket.

Nem azt mondom, hogy szabályos, inkább szürke zóna, na de ha mindkét telek az enyém, ki nyomna fel?

(#53838) 313313 válasza nimfas (#53833) üzenetére


313313
addikt

Elosztó és üzletszabályzat kb 250 oldal, annak melléklete olyan 150 oldal és az aktuális elosztó szabályai.
Azon se lepődnék meg, ha a 6 elsztóból nem mind tiltaná, hanem csak pár... Démász minden ilyembe IS beleáll

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#53839) 313313 válasza senki68 (#53837) üzenetére


313313
addikt

A szomszéd, egy jóakaró, leolvasó, véletlen kiderül...

Én, mint kis és nagyfogyasztós ellenőr is csak azt veszem észre, amit akarok....
Műszeres mérésre meg kolágám mondta: amég én rakom fel és állítom be, addig azt mér, amit én akarok...

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#53840) senki68 válasza 313313 (#53839) üzenetére


senki68
senior tag

Én vagyok a szomszéd!!!! :)

(#53841) 4D4M válasza senki68 (#53836) üzenetére


4D4M
aktív tag

Nyilván ezt jó esetben előre fogja tudni az ember és annak szellemében cselekszik. Földmérést is lehet úgy csinálni, hogy ne kelljen duplán fizetni.
Csak az életszerűség is elbillenti valamelyik irányba.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#53842) Reggie0 válasza nimfas (#53835) üzenetére


Reggie0
félisten

Ezert kell atkapcsolo eszkoz, hogy ha megszunik az elsodleges bejovo, akkor atvaltson a masodlagosra. Igy nem alszik ki semmi.

[ Szerkesztve ]

(#53843) szekera válasza nimfas (#53828) üzenetére


szekera
csendes tag

A közműtérkép nyilvános, azonban nem naprakész
Valós adatok a földhivatalnál vannak, hiteles térkép másolat
A közműszolgáltatók kötelesek a rendszerben rögzíteni a változásokat (építés, bontás után, tervezettet is lehet)

[ Szerkesztve ]

(#53844) Z_A_P válasza nimfas (#53828) üzenetére


Z_A_P
addikt

Ennek mi a címe?
Szerk: megvan, https://ekozmu.e-epites.hu/

[ Szerkesztve ]

OK

(#53845) molnartibor válasza senki68 (#53817) üzenetére


molnartibor
tag

Igen erre írtam, hogy ez nem hivatalos infó. Ebből azt tudjuk meg, hogy a jelenlegi szoftverrel és backup box-al nem tudja. De ettől még másik szoftverrel és backup boxal tudhatja ha a hardwer képes rá amiről nem tudunk semmit. Ahogy előttem is említették az alap 10 év garanci miatt nem nagyon szedegetik ezeket szét.

Az meg hogy eddig nemigen volt szükség asszimetrikus termelésre simán lehet, hogy tudja a szoftver csak nincs rá validálva ezért nem került bele a releasebe. Több ezer euro is lehet egy ilyen validálás.

Persze ez is csak egy gondolatmenet és lehet, hogy tényleg nem tudja, de ha sziftverrrel másik backup boxal tudhatja akkor a huawei-nek is érdeke lefejleszteni mert akkor elad még 1+ eszközt a már meglévő ügyfeleknek.

(#53846) leslieke válasza molnartibor (#53845) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Engedd el, a Huawei sz@r és kész. :D

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#53847) kanyi51 válasza tomi07 (#53809) üzenetére


kanyi51
senior tag

Végre !!! kezdesz egyenesbe jönni, gratula, más Majd beszéljük meg a FOXESS app kiirásait, ha ráérsz és müködik majd rendesen- kösz

(#53848) asdf_ válasza molnartibor (#53845) üzenetére


asdf_
veterán

Én meg mindig nem értem, hogyan jön ide a backup box. Az áramszünetkor dolgozik. Aszimetrikusan termelni meg akkor kéne, amikor van áram.
(Meg Huawei inverter+backup box áron már normális invertert is kapni ;) )

[ Szerkesztve ]

(#53849) molnartibor válasza asdf_ (#53848) üzenetére


molnartibor
tag

Úgy hogy a backup box most csak vészhelyzetiként szolgál, viszont ha csinál egy 3F-est és az inverter fizikailag képes rá hgoy asszimetrikusan termeljene egy sw frissítéssel akkor ebből profitálhat a huawei. Mikor csinálták gondolom nem volt ekkora igény az asszimetrikus 3f termelésre meg a rendes backupra, szóval nem csinálták meg.

Igen tudom de ha már fent van engedélyeztetve a huawei akkor inkább kiköhögi az ember azt a kis felárat mintsem a bürokráciába menjen esetlegesen bukva a szaldót is. Ez meglévő müködő rendszereknél lehet érdekes.

[ Szerkesztve ]

(#53850) Elemental


Elemental
addikt

Csak hogy valami jó hírt is hozzak.
Kedden elment a készre jelentés, ma pedig hívott az MVM szerelő, hogy holnap jönnek mérőórát cserélni.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.