- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
Hauwei app store-ból lehet csak letölteni androidra, mert ugye Huawei kitiltva. A telepítő küld majd meghívós belépőt emailben.
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
A Huawei SUN2000-5KTL-M1 inverternek a működését mely app-al tudom követni ? Van gyári alkalmazása ?
Ha jönnek beszerelni ( 100 %-s pályázat ) , akkor tudjam majd beállítani , ránézni stb... -
-
zsolosz
tag
asdf_
senki68
VaZso
4D4M
Wik_406
köszönöm válaszaitokat!
Nem szeretném én bekötni, nehogy elrontsak valamit...
Az előkészítést, pédául a Cat kábelt azt majd odavezetem az órához a szakiknak, mert kicsit bonyolult a nyomvonal.
A távolság viszonylag nagy, kb. 20 méter kell.
Kár, hogy nem jó a riasztó kábel, mert abból lenne itthon.
Nem a 230 mellett lesz vezetve, de a lakáson belül tekereg majd...
a sarkokban, polcok mögött.
Ugye jól tudom, hogy a villanyóra mellé kell kerülnie, és nem az inverter mellé. -
VaZso
senior tag
válasz
Gabesz87 #54743 üzenetére
Nem ismerem az invertert és nem tudom, milyen körülmények között tud visszwatt-védelmet a rendszer, de a különbség valami olyasmi lenne, hogy:
- Első esetben a mérőn minden átmegy, gyakorlatilag ugyanazt méri mint a szolgáltatói fogyasztásmérőd
- Másik esetben az inverter betáplál a hálózatra (pl. egy külön vezetéken bekötve a villanyóra-szekrénybe), és a fogyasztásmérőn csak a belső fogyasztásodat ellátó vezetékek mennek keresztül - erre mondja, hogy a termelésből levonva a smart mérő által mérteket kapod meg a hálózatba visszatáplált energiát.Szerintem ez neked csak akkor segít, ha van olyan pontod, ami a hálózati körök elosztása előtt hozzáférhető, és el tudod innen vezetni az RS485 kommunikációt. Pl. nem közvetlen a villanyóra környékén van elosztva a hálózatod, hanem házon belül van egy lakáselosztó, és innen indulnak a körök.
-
Gabesz87
veterán
Sajnos múltkor nem sikerült bekötni a Smart metert, mert a cső, ami megy le a falban, dugig van, és nem sikerült letuszkolni a BUS kábelt
Viszont az volna a kérdésem, hogy a YT telepítő és használati videóban említik, hogy beköthető a csatlakozási ponton (ez az amit próbáltam volna, hogy a kapcsolószekrény mellé tesszük a Smart Metert, és így a villanyórától bejövő betáp ráköthető lenne), és fogyasztói ágon. Ez utóbbit nem igazán értem. Hogy kell elképzelni itt a bekötést, mi a különbség?
-
VaZso
senior tag
válasz
zsolosz #54737 üzenetére
Jobban jársz az Ethernet kábellel, különösen, ha nagy a távolság vagy zavart környezetben megy a kábel (pl. villamos hálózat).
A Smart Meter RS485 interfészen kommunikál, ez differenciális jelátvitel, emiatt csavart érpárat "illik" használni hozzá (zavarvédelem azáltal, hogy ellentétes ütemben megy a jel, így a közös, mindkettő eret érintő zavar együtt jelentkezik a kettőn), ez viszonylag jól illeszkedik az RS485 igényeihez (120 Ohmos hullámimpedanciájú vezetékkel kellene kötni, az Ethernet 100 Ohm környékén van).
A vezeték két végén (első és utolsó eszköznél) lezáró ellenállásnak is lennie kellene - működhet enélkül is, különösen rövid vezeték esetén, de amúgy kellene a jel-visszaverődések miatt. -
senki68
senior tag
válasz
zsolosz #54737 üzenetére
Smart meter olyan 95 ezer körül van, gondolom kell fizetni kiszállási díjat meg szerelési díjat. Ez nagyon tág határok közt mozoghat, cége válogatja.
Vagy megcsinálod magadnak.Szerintem riasztó kábel nem lesz jó, mert kell hozzá sodrott érpár.
Ezért is jó az SE mert nem kell hozzá kábel
-
asdf_
veterán
válasz
zsolosz #54737 üzenetére
Ceruzafüggő ,100 alatt már fogható a smart meter, plusz kábel vezetése, plusz felszerelés. Szóval 130-140e körülre tippelnék (vagy ha plug and play és/vagy bele tudsz lépni az inverterbe megfelelő jogosultsággal), akkor megfelelő affinitás és szakértelem (hiszen ugye ha butaságot csinálsz meghalsz/magadra gyújtod a házat stb.) esetén bekötöd magad. Riasztókábel rövid hosszon valószínű működne, de valószínű szeretné a sodort érpárat (eleve UTP színkódos a bekötés jelölése a használatiban, tehát szerintem ne kísérletezz).
-
zsolosz
tag
Fronius Smart Meter telepítése esetén milyen költséggel kell számolni? Magyarul mennyit kell fizetni érte? Kb.
A másik ehhez kapcsolódó kérdés: az adatkábel az inverterhez csak Cat5, 6 kábel lehet, vagy lehet riasztó kábel is? 8x0,22-es.
[link] -
kiir
tag
válasz
szabog74 #54691 üzenetére
A műszaki adatai szerint 50%-kal túl lehet panelezni, az 5 kW-ost 7,5 kWp-ig. De azért csak ésszel: figyelni kell a feszültséget és az áramerősséget is, és ehhez illeszteni a panelek típusát. Nekem bőven alul van panelezve, tehát ilyenirányú tapasztalatom nincs. A 12 A-es korlátba azonban rendszeresen beleütköztem tavasszal és a nyár első felében -- ilyenkor vág, és melegszik is szépen.
-
HIJ
őstag
Sziasztok!
Év végén zárul majd az első szaldós évem és hát kicsit össze vagyok zavarodva. Az a helyzet, hogy kicsit felül terveztem a napelemet (anno a szaldo megszűnése idején kalkuláltam már a lehetséges bruttó elszámolásra), illetve idén szerintem igen napos évünk is volt, így tetemes lesz a betáplált pluszzom (6-7k KWh)
Abban segítsetek már pls, hogy volt valami határ ha jól emlékszem, ami feletti visszafizetésnél valami plusz díj/adó is képbejön?
-
senki68
senior tag
válasz
Öregecske #54727 üzenetére
1.2 szorzó.
1 kWp napelem termel átlagosan évente 1200 kWh villamos energiát. Akinek e felett termel az már igen jó tájolás.
1kWp napelem ha nem termel meg évente 1.000 kWh energiát nem éri meg felszerelni.Ezek irányszámok.
Természetesen a kényszer ezeket felülírhatja.
A lényeg, hogy a van egy 12 kW-os invertered amin van 14kWp panel, annak illene 16800 kWh-t termelni évente. Na most neked van benne egy igen rossz tájolás ami nem fog 1000kWh-t termelni . tehát ha neked megtermel 14.000 kWh-t az jónak mondható.Egyébként a napelem simán tud névleges teljesítmény felett termelni, rövid ideig.
Ha felhők mögül kibukkan a nap, igen szép csúcsokat szokott hozni. Főleg tavasszal szeles időben.Amit bemutattam azt a SolarEdge rendszer tudja
Ezért is nem értettem, ha minden panel optimalizált akkor miért nem SE rendszer?Soká nő még fel a huaweii az SE-hez.
-
Öregecske
lelkes újonc
válasz
senki68 #54722 üzenetére
senki68! Bocsánat, most jöttem rá, hogy nem értem. Mi ez az 1,2 szorzó? A napelemek maximális pillanatnyi termelése meghaladja a névleges kapacitást? Eddig úgy tudtam, hogy ez lehetetlen. Én nem látom a Fusion Solarral a fizikai elrendezést. Állítólag ezt meg kell kérnem a telepítőtől (hogy állítsa be). Vajon akkor láthatom én is a napelemek pillanatnyi termelését? Amit bemutattál, azt mivel látod? Előre is köszönöm, hogy ennyit bajlódsz velem!
-
senki68
senior tag
válasz
Öregecske #54718 üzenetére
Nekem van azimut 119 30 fokos dőlés, igen jól termel, simán hozza az 1.2 szorzót.
Mikor megrendelted, akkor nem adtak neked egy tervezett termelést? Nem tervezték meg a rendszert?
Nem ismerem a huaweii monitoringját, nem látom csak a logikai elrednezést a fizikait nem.
Egy stringen belül ha 1 tájoláson vannak, és nincs árnyék, nagyon nagy az eltérés.Ilyen ha nincs árnyék. Kb ennyi eltérés egészséged.
Ilyen ha van benne árnyékos panel.
Nálam ilyen a vonuló árnyék.
Én szoktam készíteni egy ilyen tervet.
-
beller
aktív tag
válasz
H-Mano #54717 üzenetére
Az, hogy félpénzt visszafizet a mi jó állambácsink. A lányom nevén ment, neki van egy kislánya (az unokám). De maszekként dolgozik, így mikor beadtuk a papírokat kiderült hogy nem fizetnek egy vasat sem. Hát ennyi. Bővíteni sincs értelme, mert akkor elektromos fűtés is kellene - különben nem tudom felhasznáni a többletet - arra meg már nem ruházok be.
-
beller
aktív tag
válasz
H-Mano #54712 üzenetére
Hát csak gratulálni tudok a rendszeredhez. Nem igazán értek hozzá. Nekem a tető dőlésszöge kb 5 fokos, nagyon lapos. 4 m-en 20 cm lejtése van. Aránylag déli fekvésű dél-délnyugati. Ez egy kis ház a telken és a nagyháznak a gerince ebben az őszi időbe beárnyékol olyan fél 12-ig. 14 darab 410 W-os panel és egy 6 kw-os Sungrow inverter.Egy évre 5200 kw-ot igértek, ebből január 27-e óta - akkor indult - idáig 4800 teljesült. Szerintem január végéig várhatóan meglesz az 5200. Mindez villanyóra áthelyezéssel, egy fázisról 3 , teljesítménybővítéssel nagyjából 3 milla volt. Ma nem vágnék bele.
-
H-Mano
tag
válasz
beller #54711 üzenetére
Tájolás, tető dőlés?Te valahol távol élhetsz tőlem...
Nálam szept. 7-én hozott közel annyit, mint nálad a nyári csúcs(arányosítva 30kWh) és a novemberi tényleges termelésem 95,6 kWh egy mindössze 2,975-ös rendszeren...Szeptember 350 kWh, október 270 kWh.(165 fok,45fok tető, és reggeli árnyék) -
Janusz001
őstag
-
asdf_
veterán
Ha van historikus adat, telepítés utáni valameyik első napot megnézném összehasonlításképp, hogy pl. 1.1.4, 1.1.5, 1.1.13 akkor is ennyire legógott a többiről. Vagy egy májusit, vagy egy tavaly novemberit, ha megvan olyan régen.
-
Öregecske
lelkes újonc
-
senki68
senior tag
válasz
Öregecske #54700 üzenetére
Igen, de ez az inverter pillanatnyi teljesítménye, nem a paneloké külön-külön.
Rendszered garanciális, szólni kell a telepítőnek valami nem ok.
Ez simán garanciális hiba. /már ha nem árnyék miatt van. /A bypass diódát te nem tudod ellenőrízni, de a többit igen, arra vannak az optimalizálók.
Sajnos nem ismerem a huaweii monitoringját, ha SE lenne tudnám hol kell ezeket a grafikonokat nézni.
Majd jön huaweii-t ismerő szaki biztos. -
Öregecske
lelkes újonc
-
törölt tag
A LED a akkor is villog, ha az inverter termel! Mindegy, hogy melyik irányba folyik az áram.
Nincs külön LED a termelésnek és a fogyasztásnak.
Ha 2 LED van a mérőn, az egyik a hatásos a másik a meddő energia nagyságával arányosan villog.Az épület vizsgálatához az invertert le kell kapcsolni az AC oldali megszakítókkal, azután lehet kényelmesen egy lakatfogó használatával méregetni.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Netfone
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest