Hirdetés

2024. június 13., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#46351) 313313 válasza bitpork (#46347) üzenetére


313313
addikt

Hosszú távon biztos nem marad 70ft/kWh áron a világpiaci ár lakosságnál. Ha kiindulunk abból cégek hogy kapják, olyan 120-150ft/kWh-t is lehet. És ott még az elöző hozzászolásomban említett teljesítmény díj.

Csak egy példe 3*125A-nak 2019-ben a rendelkezésre állási díja valahol 25k/huf volt. Ezt a cégek mindig fizették, ha volt fogyasztás, ha nem, erre jött rá az elfogyasztott kWh-ként az egyéb költség.
Na most ott járunk 3*125A rendelkezésre állási díja valahol 110k/hónap...

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#46352) edeleny válasza 313313 (#46348) üzenetére


edeleny
őstag

Ezt azért kikerem az érintettek nevében!

"Energia hivatalba Fideszes emberek ülnek, sokszor iskola és szaktudád hiányában...."

Ha idáig nem esett volna le, elmondom neked, nem csak az energia hivatalban......,
MINDENHOL! 😁😁😀😀😀 :)

[ Szerkesztve ]

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#46353) -ZeeZee-


-ZeeZee-
senior tag

Hol van már a névjegykártyás emberke...? :B

(#46354) hevepapa válasza Andras6800 (#46346) üzenetére


hevepapa
senior tag

"Aztán nem lepődöm meg azon sem, ha decemberben is marad minden a régiben. Csak új belépőknek meg 100%-osoknak lesz kihirdetve bruttó."

Nem lenne meglepő, hiszen a sokat hivatkozott EU direktíva is arról szól, hogy a 2023.12.30. utáni új csatlakozóknak nem lehet szaldó elszámolása és hogy a régebben csatlakozókat sem érheti hátrány.
Meglátjuk mi lesz.

(#46355) PilG válasza bitpork (#46347) üzenetére


PilG
kezdő

Ne vedd szemelyeskedesnek, de nem ertem az embereket...
Mostmar nem csak talalgatas, hogy lehet, hogy valamikor megszunik a szaldo es draga lesz a villany, hanem mar gyakorlatilag teny! Es megis a leggazdasagtalanabb futesi mod beepitesen vagytok! (Es valoszinu a haz szigetelese sem tokeletes, kulonben a padlofutesnel nem lenne erezheto kulonbseg...)
Es mindenki panaszkodik, hogy az embereket beleugrattak az elektromos futesbe...

[ Szerkesztve ]

(#46357) Andras6800 válasza bitpork (#46347) üzenetére


Andras6800
senior tag

A lehető legnagyobb ökörség szerintem ohmidus fűtést telepíteni. Az onnantól kezdve egy kötöttség.
Max akkor szabad, ha passzív házad van.

Ha padlófűtést akartok, akkor csakis vizes.. Aztán arra bármit ráköthetsz hőforrásként ami aktuálisan értelmes.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#46359) Andras6800 válasza 313313 (#46351) üzenetére


Andras6800
senior tag

Azt mindenki tudja, hogy nem marad örökké a rezsicsökkentés. Hogy kinek lesz elég bátorsága kivezetni teljesen, azt nem tudom. De a fene nagy jóléti Magyarországon tulajdonképpen ez már szociális alapkérdés, mert széles tömegeknek lesz hirtelen nagy baja, ha eltörlik.

10 éve vannak tévútra vezetve az emberek vele és hagytak el teljesen energiahatékonysági beruházásokat.

Most ez a rezsicsökkentés korlátozása tavaly jó ébresztő volt, de elnézve a számokat nem sokan ébredtek fel.

Amit igaziból írni akartam, így letudva a bevezetőt, hogy azért az belátható, hogy az ipari áram ára igencsak nem olcsó. És valahogy az áram világpiaci árának az esése mindig olyan nehézkesen érkezik meg a villanyszámlába. Bezzeg az emelés. És azért tavaly őszhöz képest jócskán visszament az áram ára is. Bár németeknél ha minden igaz még mindig olyan 150 - 160 ft/ kWh az áram ára.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#46360) ecaddsell válasza Z_A_P (#46345) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

Gőzerővel tolják ki a smart mérőket. Első körben a termelőknek (akik tip. nagyobb fogyasztók is) ill. a nagyobb majd kisebb fogyasztóknak. Gondolom rájöttek, hagy nélküle nem tudnak változtatni az elszámoláson. Ahhoz, hogy érdemben tudjanak változtatni mérni tudni kell.

Márpedig EU-s cél ill. gazdasági érdek is az, hogy ne akkor legyen nagy fogyasztás amikor drágán beszerezhető (nagyker szinten) az áram (pl. este), és ne akkor legyen túltermelés amikor olcsó, vagy ha marad a jelenlegi trend amikor senkinek sem kell.

Ha nem hatékonyan használod fel az áramot és nem tudsz flexibilis lenne akkor jó eséllyel nagyon rossz is lehet, egyébként csak kicsit rossz. Jó sehogy sem lehet, mert a gazdasági környezet jelenleg az, hogy felment a piacon az áram (és kb. minden energia) ára.
Az elektromos padlófűtés este 18-22 között az tuti nem a támogatandó célok között fog szerepelni. Ugyanannyi hőmennyiséget SCOP 5-ös klímával olyan időszakban használva amikor olcsó az áram nagyságrendileg kevesebbe kerül a szolgáltatódnak. Hosszú távon ezt senki sem fogja benyelni.

Azaz aki flexibilis tud lenni az energia felhasználás terén az nem tud nagyot bukni. Mint alant meg lett írva vizes padlófűtés tud flexibilis lenni. A cekász nem, de olcsó (lehet, hogy csak a kivitelezőnek).

A napelem túlméretezés kapcsán még 1 gondolat. Lehet, hogy akik így tettek nem a jelenlegi fogyasztást vették figyelembe, hanem a várható jövőbelit. Akinek nincs elektromos autója lehet nem rohan cserélni, de ha egyébként kell akkor már ilyet vesz. Akinek gázos fűtése van lehet nem rohan kidobni, de bővítésnél/flexibilissé tételnél már hőszivattyúban gondolkodik (az hogy levegő víz vagy levegő levegő már részletkérdés).

Jelenleg az akku nem gazdaságos, de ki tudja mi lesz néhány év múlva amikor ilyen célra esetleg megérkezik a nátrium akku.

Viszont nagyon remélem, hogy nem állnak meg a smart mérőkre cserénél mert az csak a probléma továbbtolása a háztartásokra (fogyasztókra), hanem a hálózatot is fejlesztik ami legalább részükről is a tényleges megoldás felé elmozdulás...

[ Szerkesztve ]

(#46361) hevepapa válasza Andras6800 (#46356) üzenetére


hevepapa
senior tag

Tavaly érezhető volt hogy a komminikáció elindult arra, hogy a napelemesek miatt kell emelni a rendszerhasználati díjat, mert miattuk kell fejleszteni a hálózatot. De egyelőre ez a bűnbaknak beállítás úgy tűnik nem jött be a közvélemény kutatásokban és ezért ejtették is.
2 éve az OFT-seknek a bruttó elszámolásba kerülését 3 nappal a hatálybalépése előtt vonták vissza. Én úgy látom, hogy a bruttó elszámolás bevezetéséhez elsősorban a 27% ÁFA és a "szent tehén" 37 Ft-os bruttó ár a legnagyobb probléma. Mert azért az politikailag is necces húzás ha 5 Ft-ért veszik és 37-ért adják az áramot a napelemeseknek. Azért ez hirtelen 100+ ezer család zsebét érintené, az meg peches esetben 6 számjegyű ellenszavazatot hozhatna. Persze a fene se tudja, hpgy gondolkodnak a hatalomtechnikusok. Mert szerintem a szakmai oldalra max. a végrehajtó szerep hárul ebben a kérdésben is.

(#46362) hevepapa válasza Andras6800 (#46359) üzenetére


hevepapa
senior tag

"Azt mindenki tudja, hogy nem marad örökké a rezsicsökkentés. Hogy kinek lesz elég bátorsága kivezetni teljesen, azt nem tudom."
Senkinek! Mindenki tudja hogy tarthatatlan, se borítékolom, hogy senki sem meri érdemben változtatni - max. akkor ha totálisan csődbe kerül az ország és meg lehet lépni a nagyon népszerűtlen dolgokat is.

Miért vagyok ilyen szkeptikus? A jelenlegi kormánynak ez az egyik (látszólag) siker sztorija ami már a bevezetése óta a kommunikációjuk egyik alap pillére.
Az ellenzék sem mer hozzányúlni ha esetleg hatalomra kerülne, mert pontosan tudják, hogy ezzel akkora kommunikációs ziccert adnának a bukott hatalomnak, amit azonnal ki is használna. Borítékolhatóan komolyabb kormányellenes zavargások is lennének.

(#46363) Geresics


Geresics
Topikgazda

Srácok!
Eddig nem szóltam hozzá, mert nem éreztem szükségesnek...
313313-nak mint mindig, most is köszönünk minden "tűzhöz közeli" infót! :R

Külön köszi, hogy OFF-ban osztotta meg velünk ezt a pletykát! Igen, ez jelenleg csak pletyka! Ilyen pletykák mindig is voltak, és mindig is lesznek. Egy részükből valóság lesz, nagy részükből viszont semmi!

Ha minden egyes pletykánál harakirit követtünk volna el, erre a fórumra sosem tudtam volna írni, mert már az első kommentem előtt meg kellett volna tennem. Az MNNSZ folyamatosan küzd a lakossági és az ipari érdekekért. Igen, azt is leírtam, hogy míg korábban nagyobb szavunk volt, addig mostanában sokszor már meg sem kérdeznek minket sajnos. DE ez még nem jelenti azt, hogy rögtön minden sz@r lesz!

Mindenki nyugodjon le picit, raktározza el ezeket a pletykákat is, készüljön a legrosszabbra, és akkor csak pozitívan csalódhat! ;)

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#46364) hevepapa válasza ecaddsell (#46360) üzenetére


hevepapa
senior tag

Sok igazság van abban amit írtál, de szerintem pont az elektromos autók tömeges elterjedése fog keresztbe tenni az optimális termelés / felhasználás aránynak.
Ugyanis a lakossági elektromos autók nagy többségét éjszaka fogják tölteni és nappal használni. Pontosan abban az éjszakai sávban amikor drágább az áram. Lehet hogy 5-10 év múlva az akkumulátoros tárolás széleskörben megfizethető árban lesz, de jelenleg ennek még a nyoma sem látszik. Mivel Európában nagyjából mindenütt egyszerre van éjszaka, ezért még abban sincs ráció hogy xx régióban termelnek a napelemek olcsón és azt az áramot exportálják oda ahol éppen éjszaka töltődik több millió elektromos autó.

(#46365) Geresics


Geresics
Topikgazda

Az áram árakra külön kommentbek szerettem volna reagálni, mert ez már ON téma.

Tavaly sok céget belerángattak olyan szerződésekbe az "úristen, nem lesz áram a versenypiacon!" hírekkel, amiket valóban megalapozott hírek voltak, hogy mindent is aláírtak a cégek! Rengeteg cég 230-290 Ft/kWh között szerződött, +RHD! Ez kb. 6-8x annyi, mint elötte évben! És sok esetben a szolgáltatók felmondták az érvényes, kedvezőbb árú szerződéseket!

Szerencsére voltak, akik hallgattak rám, és belementek a picit rizikósabb piaci alapú árazásba, és bizony ők most 68-70 Ft/kWh (+RHD) árat fizetnek, pedig a szolgáltatók pofátlanul nagy "jutalékkal" (Ft/MWh) szerződtek, mert a piac korrigált!

Ezek tények. Hogy ebből mi következik, vagy mi lesz a versenypiac és a lakosság jövője, az már más kérdés, és mindenkinek a saját fantáziájára bízom, mert jósgömböt nem használok.

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#46366) Andras6800 válasza hevepapa (#46362) üzenetére


Andras6800
senior tag

Igen, pontosan erre gondoltam a bátorság alatt.

Azt be kell látni, hogy a jelenlegi áramár tényleg olcsóbb, mint a piaci. Persze máshol kifizetjük, de ez már túl komoly összefüggés a legtöbb állampolgárnak.

Viszont amikor hozzuk a nyugati árazásokat, stb.: Egy német vagy osztrák az én beosztásomban 2,5 - 3x annyit keres mint én. És nem termelékenyebb sokkal, ha egyáltalán termelékenyebb. Cserébe a boltban immáron többet fizetek az élelmiszerért. Az üzemanyag ugyan drágább, de alig. Oké, asztalos, meg fodrász jelentősen drágább. De nem csináltatsz rendszeresen bútort. Meg fodrász sem egy heti fix kiadás.

Széles tömegeknek gondot okozna havi 9000 Ft helyett 27000 - 35000 Ft villanyszámla.
És azért nem kell sok extra ahhoz, hogy ezt a havi 230 kWh-t elfogyaszd.

Nekem LED-es az összes világítás. A+++-os a hűtő. Oké, itthonról dolgozom, megy a laptop 8-10 órát. Meg este a TV , de simán elmegy 11 kWh/ nap. Gázzal készül a HMV, klíma sem megy, így a meleg is a házban.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#46367) Andras6800 válasza hevepapa (#46364) üzenetére


Andras6800
senior tag

Amúgy az alap erőművek szükségessége miatt pont, hogy sokszor olcsóbb az éjszakai áram. Nem az esti, az éjszakai, amikor a nép nyugodni tér.

Paksot nem lehet csak úgy tekergetni este 11-kor mert vége az esti filmnek és mindenki kikapcsolva a TV-t, meg leoltja a villanyt + nem főz már teát/ készít popcornt.

Amit viszont tényleg optimalizálni kell, az a kb 18:00 - 23:00 időszak. Ekkor fogyaszt kb mindenki. Nyáron hazaérsz, bekapcsolod a klímát az átmelegedett lakásban... stb.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#46368) Polllen válasza hevepapa (#46364) üzenetére


Polllen
nagyúr

Itt sokszor elhangzik érvként, h napközben senki sincs otthon.

3-4 multira van rálátasom, irodai dolgozók. Mindenkinek heti minimum heti 2-3 HO van logisztikán. IT területén meg inkább 3-5.

A napelem, elektromos autó az nem az operátorok életszínvonala. Nyilván van egy rakás másik szakma, ami jól fizet és nem irodai munka, de a társadalom egy része bizony már otthonról dolgozik.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#46369) Andras6800 válasza Geresics (#46363) üzenetére


Andras6800
senior tag

Ezt próbáltam meg megfogalmazni a [46346] hsz-ben, csak közel sem sikerült ilyen jól. A rutin meg az évek :)

[ Szerkesztve ]

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#46370) Polllen válasza Andras6800 (#46367) üzenetére


Polllen
nagyúr

Az, h optimalizálni kell nem kérdés. Nem véletlen van WiFi meg időzítő a klímában.

Sőt, ha valakinél napelem van, nem is értem miért engedné nyáron átmelegedni a lakást...

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#46371) hevepapa válasza Polllen (#46370) üzenetére


hevepapa
senior tag

Tavaly nyáron mértem az egyik klímám fogyasztását 1 hétig úgy hogy folyamatosan ment és úgy is, hogy csak este és éjszaka volt bekapcsolva. Kevesebb volt a fogyasztása amikor folyamatosan ment és komfortosabb érzés is volt.

(#46372) hevepapa válasza Polllen (#46368) üzenetére


hevepapa
senior tag

Nem a jelenlegi helyzetet mondtam. Most még nem tömeges az elektromos autózás, de az hogy belátható időn belül az EU-ban be akarják szüntetni a hagyományos autó gyártást ebbe az irányba mutat. Eleve azok akik 2-3x nagyobb rendszert rakattak fel a szükségesnél arra szoktak hivatkozni hogy "majd lesz e-autója".
A HO egész jó dolog (én is abban vagyok 3 éve), de a legtöbb munkát nem lehet otthonról csinálni.

(#46373) ecaddsell válasza hevepapa (#46364) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

Ugyanis a lakossági elektromos autók nagy többségét éjszaka fogják tölteni és nappal használni. Pontosan abban az éjszakai sávban amikor drágább az áram.

Ez évszaktól is függ. Most, hogy a sok napelem leülteti a nappali piaci árat igen, de máskor meg nem, szerencsére korábban tettem be képet erről is.
Most:
Innen: https://app.electricitymaps.com/zone/HU

Egyébként tényleg sokan vannak ma már HO-ban, ill. ha a hálózat bírja akkor a HMKE túltermelést esetleg el lehetne vinni oda ahol leparkolnak a melóban (nem mindenki van egész nap úton). Kérdés persze tényleg bírja-e (bírni fogja-e).

(#46374) bitpork válasza PilG (#46355) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog

& (#46357) Andras6800:
Nem veszem magamra, mert ezt az asszony akarja nem én. De ugye tudjuk hogy akinél a p*na az hozza a szabályokat. A ház egy teljesen új szendvics paneles építmény és az a kiindulás hogy a nuni beszélő nyúlványa állandóan fázik és lábról melegítve hamarabb van jó hőérzet.

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#46375) Polllen válasza hevepapa (#46371) üzenetére


Polllen
nagyúr

Jó tudni, soha sem mértem így le, de jó ideje max 1-2 fokot állítgatok fűtésen én hűtésen a klímával, amúgy folyamatosan megy. (Pl éjszaka kicsit visszaveszem, vagy ha tudom, h nem lesz otthon senki akkor) Lehet ennek sincs értelme.

Az elektromos autozasnal, ha elterjed, nagyon sok ember lesz, aki nem tudja otthon tölteni. A töltő állomásoknak meg úgyis saját díjszabása lesz.

Amúgy én is azért rakattam 6 kWp-s rendszert, mert csak elektromos áram van, nincs gáz. Az elmúlt 12 hónap fogyasztása 4,5 mW volt, elektromos fűtéssel, spórolva, mert rezsi démon van.
Amúgy olyan 5 mW lenne a kényelmes. És még nincs gyerek, párommal nem költöztünk össze. Kell a tartalék. (Már ha az állam is úgy akarja, h legyen értelme.)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#46376) Safranek válasza hevepapa (#46256) üzenetére


Safranek
aktív tag

Most van tesztelés alatt a a "Helyi hálózat Acces-pointon keresztül".
Köszönöm mégegyszer.

„Attól tartok, Safranek, hogy maga gúnyolódik velem. Jöjjön közelebb!″

(#46377) PilG válasza bitpork (#46374) üzenetére


PilG
kezdő

Ismerem a szitut, en is hazas vagyok! :K
Asszonypajtasnak magyarazd el, hogy a haz jolszigetelt lesz, szoval nem kell sok futes bele, szoval azt, hogy milyen jo meleg a padlo felejtse el...
(Regi szigeteletlen hazaknal volt csak az, hogy szinte sutott a padlo, mert csak ugy tudta kielegiteni a hoigenyt... Egy rendesen szigetelt haznal eppen hogy csak par fokkal lesz melegebb mint a levego, azt meg nem erezni!)

(#46378) schawo válasza 313313 (#46324) üzenetére


schawo
titán

Jön a sziget és a visszatermelés nélküli félsziget üzem. A "nyasgem" gyorsabban fejlődik, mint a jogszabályok.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#46379) 4D4M válasza bitpork (#46374) üzenetére


4D4M
aktív tag

Sajnos rossz hírem van számára: minél jobb lesz a ház, annál hidegebb lesz(lehet csak) a padló, különben túlmelegszik az épület. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még a 27°C-ot se éri el a padló felületi hőmérséklete, ami távol van a meleg érzettől. Megoldás a hidegburkolatok kerülése, ahol csak lehet. (-> vinyl, laminált, fa stb).

Sajnos a meleg padló paradigmája itt lesz még velünk pár évtizedig és sok elcseszett kivitelezést eredményezhet, de az épületgépészek feladata a kollektív tudás formálása is.

ps.: PilG duplikáció, de ebből nem lesz elég a dupla szájtépés sem (:

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#46380) edeleny


edeleny
őstag

Megpróbálok pár dologra reflektálni:
Mivel fűtsünk!
Pár hónapja a kormány a fél karját, de lehet hogy az egész Pénztáros vagyont oda adta volna, csak ne gázzal. Nyugaton nem preferálják, és nálunk se tudni mi lesz hosszú távon vele. majd jön a szeptember, és jön megint a démon, hogy csak gázzal ne!
A fa, amíg rezsicsökkentett volt is 2x drágább mint a gáz. Ilyen 50 000 körül meg inkább 3x, 4x!! Arról nem beszélve, hogy mennyi kárt okoz a szálló por. Van erdőnk, és fánk, de jelenleg gazdaságtalan, és szennyező! (mi van a belengetett rengeteg konténerkazánnal?)
A villany? Most szívtaja a kormány azokat akik át álltak hatékony, környezetbarát megoldásra.

Belegondolva, az évi 5000 kW jó komprommisszum lenne, a szaldó mellett/helyett.
Nem tudom mennyire átlag de 6-7 kWp-os rendszert ki lehet vele hozni nullára. Nagyobbat szerintem nem!
A 3000-be szerintem egy átlagos szaldó megy bele, vagy kicsivel több. (Villany fogyasztás és kb kevés luxus)
Azt azért nekik is látni kell, hogyha pl. én nem a klímás fűtéssel fogom elhasználni a többletet, akkor a hűvösebb novemberi éjszakákon a gáz fog menni........
Elektromos fűtésnél (bármilyen módon) nem tudsz optimalizálni, jellemzően éjszaka kell. Nyáron lehet nappal 16°C-ra hűteni a lakást, éjjel meg kikapcsolod!
Egyébként saját magamból kiindulva, 3 nagyfogyasztó van: mosógép, mosogató gép, szárító gép. Ezeket tudom elindítani,amikor termelek!

Igazából, még mindig nem látunk koncepciót!

Ja, szigetelés!
Mindenki a kádárkockákra gondol, hogy a paraszt az OFT-ből napelemet vett, ahelyett, hogy leszigetelte volna a házát!
És mi van a rengeteg energiapazarló középülettel, Kórház, iskola, hivatal?
A lányom gimnáziuma siralmas! A folyosókat nem tudták leválasztani a tantermekről! A 30 éves szerelvények nem mozdultak! Hihetetlen!

[ Szerkesztve ]

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#46381) senki68 válasza edeleny (#46380) üzenetére


senki68
senior tag

Sajnos nincs annyi erdőnk és fánk, ami fedezné a hazai fatüzelést.

Villany semmivel sem környezetbarátabb, mint a fatüzelés, míg biomassza erőművek vannak. Paksnak meg még senki nem tudja mi a hosszútávú környezetkárosító hatása. Majd 100 év múlva kiderül.

Tény, ha a fűtést nézzük jelenleg ami előremutató, jövőbe látó, az a hőszigetelés és hőszivattyú. Viszont beruházási oldalról a legdrágább.

(#46382) edeleny válasza edeleny (#46380) üzenetére


edeleny
őstag

A legfontosabbat elfelejtettem.
Minden havi bruttó, szaldóhoz kell az okosmérő.
Ehhez a 5000-es valamihez nem. Ugyan úgy mehet minden mint most. Évente jön a leolvasónéni és jól leolvas. Aztán ha több szívtad!
És mégis szivatva vannak azok akiknek jó nagy napelemük, és vele jó nagy fogyasztásuk van! Úgy, hogy marad a szaldó! Lehet kommunikálni, hogy adtunk a népnek, mert a nép kért! Mi adtunk.......... :DD

[ Szerkesztve ]

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#46383) Vision válasza senki68 (#46381) üzenetére


Vision
veterán

A biomassza megújuló energiaforrás, és a szálló port (gyakorlatilag ez az egyetlen probléma a fatüzeléssel) sokkal könnyebb megfogni egy nagy hőerőműben, mint lokálisan.

(#46384) axioma


axioma
veterán

Van valakinek infoja arrol, hogy gtk-s phev autobol e'pen kiszedett akku es toltesvezerlobol hogy s mint lehet otthoni ta'rolot csinalni? [Sajat auto igy lett aktualis sajna, gtk hataran van, ezert kerdes - tudom hogy nem dolt me'g el az, hogy mennyire fogja megerni, ha menne az kb. kettos konverzios lenne csak a kifele iranyt nem nagyon tudom.] Gyanitom, SE inverterre nem lehet felgyogyitani a napelemmel kizarasban sem...

(#46385) Vision válasza axioma (#46384) üzenetére


Vision
veterán

Nem ajánlom, viszont piaca vastagon van, rárepülnek a népek. Otthoni felhasználásra biztonsági szempontból a lifepo akksit tanácsolja mindenki.

A kocsiban az akksi nagyon jól tartja az értékét, jobban jársz, ha kiárulod belőle.

(#46386) axioma válasza edeleny (#46380) üzenetére


axioma
veterán

Futes napelemes arammal _jelenleg_ szerintem netto zsakutca. Hoszig+evszakos tarolo kene vizbol, vagy valami jo hofokon fazisvalto anyagbol plane. Sokkal jovoallobb, de teny, jelenleg amig nem piaci igeny, nagyobb beruhazast igenyel.
szigoruan szvsz!

(#46387) Andras6800 válasza senki68 (#46381) üzenetére


Andras6800
senior tag

Bizony bizony. Annyi kiegészítés ehhez:

"Tény, ha a fűtést nézzük jelenleg ami előremutató, jövőbe látó, az a hőszigetelés és hőszivattyú. Viszont beruházási oldalról a legdrágább."

Ez telepített gázos rendszerekre igaz. Új építésnél hőszipka olcsóbb vagy ugyan annyi, mint egy gázos rendszer. Ilyen gázvonal terveket meg hasonlókat milliós tételben mérik.

Erre megint nincs általános szabály. Egyedi elbírálás kérdése. Pl egy passzív házba és sima norvég paneles fűtést tennék. Alig meg, soha nem megy kb tönkre, olcsó bepakolni.

Ahol már nem 1 gyertyával kifűthető az ingatlan, oda egedi elbírálás kérdése.

[ Szerkesztve ]

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#46388) axioma válasza Vision (#46385) üzenetére


axioma
veterán

Koszi, meglep hogy egy helyben fix homersekleten allva nem biztonsagos, mig razkodva, nagy plusz/minuszokban igen... utolso (13dec) phev ampera, gozom sincs melyik akkukemias.

[ Szerkesztve ]

(#46389) robi-k válasza axioma (#46384) üzenetére


robi-k
őstag

Lehert "házibarkács" módon megoldani, lényegében az e-autó akkucsomagjáról levett DC feszültséet - ami kb 300 V körül van, típustól függően - egy solarinverterhez hasonló inverterrel feltermeljük az otthoni hálózatra, estleg kombinálva visszvatt védelemmel, hogy csak a saját ház fogyasztására menjen el a tárolt energia. SE inverterre nem tudod csatlakoztatni, SE-k csak optikkal üzemelnek, amik nem tudnak együttműködni a 300 V-os akkupakkal.
A fentiekkel (is) csak az a baj, hogy ezt csak "sufniban" lehet rákötni a hálőzatra, a hálózatüzemeltető nem ad rá engedélyt.
Az akkucsomag feltöltése az eredeti e-utó töltsvezérlővel történne, természetesen kell majd egy vezérlés is, ami kapcsolgatni fogja a töltés/kisütés üzemmódokat.

De lassan kezdenek megjelenni az otthoni V2G (vehicle-to-grid) töltők, amik kétirányban tudnak működni, pl. Wallbox Quazar, ezekkel (is) csak az a baj, hogy a hazai hálózatüzemeltők nem engedélyizik azok telepítését és hálózatra csatlakozását.

[ Szerkesztve ]

(#46390) Polllen válasza axioma (#46386) üzenetére


Polllen
nagyúr

Télen az elektromos fűtés egy részét kitetmeli a napelem. Szerintem nem zsákutca.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#46391) Andras6800 válasza Polllen (#46390) üzenetére


Andras6800
senior tag

Bizony. 7,2 kWp rendszerem termelt januárban 150 kWh-t. Megnézem abból mit fűtesz ki ohmikus fűtéssel.
Olajradiátor használt el ennyit egyik kis szobában, ahol nincs rendes fűtés és temperálásra ment napi ~3 órát. Kapcsolgatja magát ki be amikor felforrósodik, azaz nem nyél gázon megy ennyit.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#46392) Nand_i válasza edeleny (#46380) üzenetére


Nand_i
tag

Ami a lakás 16fokra hűtését illeti az egyenes út a betegséghez. Kb 10 fok különbség amit még az ember jól tolerál, egy erős nyári 40/16 váltásnál nem hiszem, hogy pár napnál több kell egy fasza lebetegedéshez, főleg ha esetleg mozogsz ki be egy nap többször is. :U
Az egészség nem pénz kérdése, vagy mégis? :F

[ Szerkesztve ]

(#46393) Polllen válasza Andras6800 (#46391) üzenetére


Polllen
nagyúr

Hőszivattyú? Klíma? Hőszigetelt házban? :)

Ha otthon leszek megnézem melyik hónapban mennyi volt a fűtésem...

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#46394) leslieke válasza axioma (#46384) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

FB-n láttam ilyen megoldást valamelyik e-autó topikban. Én ugyanezt tervezem majd az e-ampera akksijával, amikor cserélni kell majd.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#46395) süti5 válasza Nand_i (#46392) üzenetére


süti5
őstag

Ezt a 10 fok különbséget sosem értettem, valaki kitalálta valamikor és általános érvényű lett. Van azért arany középút a 40/16 és a 40/30 között, mert ha jól értem, ha 40 fok van kint, akkor szerinted az optimális bent a 30 lenne.
Én direkt nem hűtöm egész nap a házat, elég vastagok a falak, így csak pár fokot melegszik vissza, de az pont elég ahhoz, hogy ne fázzak meg, mikor hazaérek, utána meg együtt "hűlök" a házzal. Számokban hazamegyek van mondjuk max 26-27 fok, és órák alatt lehűtöm 22-24-re mondjuk, és így alszom. A 30 viszont nagyon sok nekem, de lehet más ezt szereti....

(#46396) Andras6800 válasza Polllen (#46393) üzenetére


Andras6800
senior tag

Hőszivattyú? Klíma? Hőszigetelt házban? :)

Ezek körül egyik sem ohmidus :). A beszélgetés pedig onnan indult, hogy fűtőszálasa padlófűtésen gondolkodnak.

[ Szerkesztve ]

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#46397) Polllen válasza Andras6800 (#46396) üzenetére


Polllen
nagyúr

De ez már másik szál szerintem. :)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#46398) Vision válasza axioma (#46388) üzenetére


Vision
veterán

Tök egyszerű a válasz: a Li-ion tűzveszélyes, és nagyon macera eloltani. A lifepo nem. Döntsd el, hogy melyiket szeretnéd a házadban tudni. :)

Nem csak mechanikai sérüléstől tud kigyulladni egy cella.

(#46399) robi-k válasza Vision (#46398) üzenetére


robi-k
őstag

A kiszerelt e-autó akksit nem kell a házban elhelyezni, sőt, ad abszurdum be is lehet ásni a földbe a kertben ;] Az e-autók akksik hűtése (egy-két típustól eltekintve) vízhűtés, tehát megoldható, hogy a biztonságosan elzárt akksinak meglegyen a kellő hűtése.
De ezek már kemény "házibarkács" feladatok ;)

[ Szerkesztve ]

(#46400) Vision válasza robi-k (#46399) üzenetére


Vision
veterán

Értelmetlen nekiállni. El kell adni, és az árából biztonságos, sztenderd megoldást vásárolni. Legyen az gyári, vagy otthon összeállított kompakt rendszer.

Hűtőrendszernek pedig otthoni módszerekkel nekifutni...hát, ez tényleg csak annak ajánlott, aki izoláltan tud ezzel hobbizni.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.