Hirdetés

2024. június 5., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#45751) airotkiv válasza psg5 (#45750) üzenetére


airotkiv
csendes tag

Tört év lesz az első. Nekünk tavaly szeptemberben indult a "termelés", március végi fordulóval, fizettünk, mint a katonatiszt. Mondjuk, egyelőre az új elszámolási évben is szépen negatívban vagyunk, hála a nyolchónapos novembernek.

(#45752) psg5 válasza airotkiv (#45751) üzenetére


psg5
veterán

Bár teljesen érthetetlen, hiszen a termelés (ahogy én ezt látom) még a legkisebb rendszernél is (nyilván kivételek vannak) túltermelést mutat így ha nem lenne közbenső elszámolás, akkor betudható lehetne a még nem "termelős" hónapokba, de elfogadom természetesen ha szabályozással ez behatárolt, de sem eredeti szerződésben, sem a mostani csatlakozásiban, sem Ászf-ben egyelőre nem találtam erre utalást, most kezdtem olvasni a jogszabályokat, nyilván ott lesz így szabályozva. Persze valószínűleg én tévesztettem, hogy készülve az ÁSZF szerinti határidők betartásában és a telefonos válaszoknak nullára állítottam korábban a számlázást...Igazából az érdemi válaszra már lejárt a 15 napos válaszadási határidejük (persze a sablon nem érünk rá válaszuk megjött de az ugye nem érdemi) kíváncsi leszek a válaszra. Egyébként ha szabályozva is van az óracsere utáni kötelező elszámolás akkor azt is lazán kezelik mert fázisbővítésnél is cseréltek, de ott nem volt közbenső elszámolás. Persze biztos ezt is valahol szabályozzák, de még ezt sem találtam meg.

F.K.T.

(#45753) 4Grider válasza psg5 (#45752) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nálunk elszámoltak a tavalyi bővítés miatti óracserénél is és akkor is maradt az éves fordulónap a helyén.

(#45754) psg5 válasza 4Grider (#45753) üzenetére


psg5
veterán

No akkor különösen kíváncsi vagyok a szabályozásra, mert azt már nehezebben tudom elképzelni, hogy ilyen rugalmas az elszámolási időintervallum, kezdő időpont stb fogyasztónként eltérve.

F.K.T.

(#45755) airotkiv válasza psg5 (#45754) üzenetére


airotkiv
csendes tag

Mármint, igen, én is úgy értettem, hogy amikor átvették a rendszert, küldtek részszámlát, megváltozott a számlázási mód (nem küldtek több havit) de az éves fordulónap maradt, ahol volt.

(#45756) psg5 válasza airotkiv (#45755) üzenetére


psg5
veterán

köszi, értettem, de nem is neked válaszoltam és nem is HMKE miatt hanem 4Grider-nek fázisbővítés miatti óracsere utáni elszámolásra.

[ Szerkesztve ]

F.K.T.

(#45757) modflow válasza asdf_ (#45746) üzenetére


modflow
veterán

"De az egyfázisú Huawei-hez ilyen nem kell, arra ha jól rémlik direktben lehet kötni az akksit (ráadásul nem a Huawei-ét, hanem LG-t kb. 2 millióért)"

Komolyan? 2 milla a legolcsóbb??? Ne már.
Amúgy én is úgy tudom, hogy csak rá kell kötni az akksit és kész.

"12 hónapból 8-ban megtermeled a fogyasztásoda"

Komolyan? 2 kw napelem egy év alatt több, mint 2000 kw-ot termel?
Ezt kérdezni is akartam, hogy átlagos esetben egy egységnyi, azaz 1 kw napelem 1 év alatt hány kw áramot termel.

"A szaldónak mindenkinek amúgy nem nemsokára lesz vége, aki pl. idén telepít és nem pályázatos, annak -elvileg- még lesz 10 év szaldója."

Ezt nem gondolhatod komolyan te se. :)

"Indultál amúgy a pályázaton, vagy a kb. soha meg nem nyíló második körben tervezed?"

Szerintem simán lesz második kör, figyeld meg.
Én első körös vagyok és már készen van.

(#45758) nimfas


nimfas
addikt

Kérném senki68 urat hogy kommentálja!

"Egyelőre nem ismert, pontosan milyen elszámolási feltételek fogják felváltani januártól a szaldós megoldást. Az azonban bizonyos, hogy a jelenleginél kedvezőtlenebb lesz a napelemtulajdonosok számára. Kujáni szerint a december végéig megkötött szaldós szerződések még tíz évig HAVI elszámolással ugyan, de érvényben maradnak. „Ennyi idő alatt egy átlagos napelem akár úgy is visszahozhatja az árának nagy részét, hogy az első néhány hónapban nem lehet róla visszatáplálni. Aki viszont a korlátozás miatt halasztja el a beruházását, a bruttó feltételekkel pénzügyileg is biztosan rosszabbul fog járni.”

FORRÁS:
[link]

[ Szerkesztve ]

(#45759) süti5 válasza nimfas (#45758) üzenetére


süti5
őstag

Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője

Biztos jóval többet tud róla, mint mi, de ő sem tudhatja, mi a végleges döntés a szaldóról....

(#45760) tomi07 válasza nimfas (#45758) üzenetére


tomi07
tag

Szerintem még változhat, a havi szaldó vagy a bruttó elszámolás feltétele a smart óra! Amig az összeset lecserélik az még több év. Az ad-vesz órákból még sok olyan van kint ami nem felel meg.

(#45761) nimfas válasza tomi07 (#45760) üzenetére


nimfas
addikt

Gondoltam ha "Megérkezett a Kormány bejelentése a napelemekről 2023-04-16" címmel és dátummal jön ki egy cikk akkor abban tények vannak, de lehet én vagyok naív.

(#45762) tomi07 válasza nimfas (#45761) üzenetére


tomi07
tag

Itt az se biztos ami elmúlt. A politikus meg egyik nap ezt mondja, másik nap letagadja.

(#45763) senki68 válasza nimfas (#45758) üzenetére


senki68
senior tag

És ez melyik Magyar Közlönyben van leírva?

Mert az, hogy magát, hozzáértőnek kiadó valaki akinek semmi ráhatása a törvényhozásra, mit mond, az az útszéli kutyát nem érdekli.

Az, hogy mi lesz 2024.01.01 után, szerintem még az sem tudja aki hozza a törvényeket. Szerintem most mennek a lobbik ezerrel, köze nem lesz a végső szabályozásnak a logikához, környezetvédelemhez, energiatudatossághoz. csak arról fog szólni ki tud nagyobbat hasítani az energia tortából.

(#45764) olli válasza tomi07 (#45760) üzenetére


olli
tag

"Tárgy: Tájékoztatás árammérő applikációs diktálási lehetőségéről
Az Ön felhasználási helyén az árammérő helyszíni éves leolvasását az OPUS TITÁSZ Zrt. végzi. Ha havonta diktál árammérő óraállást, azt továbbra is az E.ON Ügyfélszolgálat felé teheti meg."

Éves szaldóban számolok el a szolgáltatóval, nem smart ad-vesz óra van.
Ebben az esetben nem változtatom meg az elszámolást és a szolgáltató sem tud átállni havi elszámolásra az óra cseréje nélkül.

By cool !

(#45765) tomi07 válasza olli (#45764) üzenetére


tomi07
tag

Ahogy mondod, kérdés mikor kapsz smart órát? Nézd meg az órán a digitális óráknak 10 év a hitelessége. Legalábbis alapból addig nem cserélik.

[ Szerkesztve ]

(#45766) Andras6800 válasza modflow (#45757) üzenetére


Andras6800
senior tag

"A szaldónak mindenkinek amúgy nem nemsokára lesz vége, aki pl. idén telepít és nem pályázatos, annak -elvileg- még lesz 10 év szaldója."

Ezt nem gondolhatod komolyan te se. :)

Igaziból mindegy is. Még bruttóban sem fog gazdaságilag megtérülni egy aksi. max ha megugranak az áramárak.

Az, hogy 10 évig még szaldó van legalább már benne van a közlönyben a többi találgatással ellentétben. Nem mintha ez annyival többet jelentene :DDD A nagy kérdés, hogy havi vagy éves szaldó lesz-e? Meg egyéb RHD-kal nem szívatják-e úgy meg a népet, hogy önként és dalolva lépsz át inkább bruttóba. És akkor elmondhatják, hogy marad az éves szaldó, csak épp nem éri meg. Ahogy többen írták, ezt senki sem tudja.

"12 hónapból 8-ban megtermeled a fogyasztásoda"

Komolyan? 2 kw napelem egy év alatt több, mint 2000 kw-ot termel?
Ezt kérdezni is akartam, hogy átlagos esetben egy egységnyi, azaz 1 kw napelem 1 év alatt hány kw áramot termel.

Ezt a részt nem is értem. ha annyi napelemed van, ami fedezi az éves fogyasztásod, akkor kb kijön a matek, hogy 8 hónapban fedezi a termelés a fogyasztásod havi szaldóval. Fennmaradó 4-ben csökkenti a számlát.
Az, hogy 1 kWp telepített napelem mennyi kWh-t termel a tájolástól, a dőlésszögtől és a környezettől függ (árnyék pl). Amúgy 1,1 - 1,3 szorzó jellemző. Nekem a 7,2 kWp termelt 8760 kWh-t 2022-ben(ez 1,21 szorzó) úgy, hogy január csak fél hónap volt. Mondjuk eddigiek alapján 2022 első fele elég durván jó év volt termelés tekintetében.

[ Szerkesztve ]

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#45767) asdf_ válasza modflow (#45757) üzenetére


asdf_
veterán

Komolyan? 2 milla a legolcsóbb??? Ne már.

LG Resu 7h, 4000 euró felett+áfa. Ráadásul ez még Li Ion, nem lifepo4.

Komolyan? 2 kw napelem egy év alatt több, mint 2000 kw-ot termel?
Ezt kérdezni is akartam, hogy átlagos esetben egy egységnyi, azaz 1 kw napelem 1 év alatt hány kw áramot termel.

Nagy átlagban 1,1-szeresét, mint ami fent van, ha fullra délre néz, akkor 1,3*-os is megvan.
2 kW-os Huawei igazából 2,2-nél koppan, azaz legalább 6 400W-os napelemet célszerű rakni rá, ha nem délre néz, automatikusan 7-et is.
Csak 6 napelemmel teli keletre nézve (tehát nem optimális verzió) ennyit termel havonta:


1900 kWh a fogyasztásod, azaz havi 158-at kell megtermelnie és egyenesben vagy.

Ezt nem gondolhatod komolyan te se. :)

De, a jogszabály egyelőre ezt írja.

(#45768) asdf_ válasza nimfas (#45758) üzenetére


asdf_
veterán

Amióta ezeket a napelemes dolgokat bújom, bőven félidőben megvolt, hogy az alternativenergia.hu-ról teljesen fölösleges megnyitnom bármi linket. Imho ez is egy olyan :)

(#45769) ssarosi válasza airotkiv (#45751) üzenetére


ssarosi
tag

Akkor vagy nem tudjátok azt amit írok, vagy változott azóta.
Az igaz, hogy csak EON terüretről tudok nyilatkozni, ezért nem biztos, hogy érvényes rád is, de valószínű. Az én rendszeremet 2020.03.31.-én helyezték üzembe. Ezzel a dátummal kaptam elszámoló számlát. Az éves elszámolás nem változott, mivel meghagytam a vezérelt órát. Azt mindenképp le kell olvasniuk. Ha nem hagytam volna meg, akkor az ad-vesz óra felszerelési időpontja lett volna az elszámolás időpontja - kérésre. A napelemes szerelők főnöke mondta, hogy az első éves elszámolást el lehet halasztani kérésre. Kértem (e-mail megvan, válasz is), amiben a leolvasás elhalasztását kértem. Azt írták, hogy magát a leolvasást nem lehet elhalasztani, de első évben az elszámolást igen.
Így az első elszámoló számlámat 2021 augusztusában kaptam meg.

[ Szerkesztve ]

(#45770) sethyx


sethyx
csendes tag

Sziasztok!
Másfél hete nekem is végre működik a rendszer, kicsi (4,85kWp) és nem a legjobb fekvésű (30° tető, NY-DNY), de legalább a miénk.
Elkezdtem gyűjtögetni az adatokat és egy kisebb anomália feltűnt: Az inverterhez képest az egy méterre lévő smart mérő két fázison magasabb feszültséget mér (~1V és ~1,5V), a harmadik fázison pedig alacsonyabbat (~0,5V). A különbség nagyjából megmarad függetlenül terheléstől-termeléstől, persze ingadozások vannak. Nyugalmi állapotban minden fesz 240 +/- 2V.
Villanyos szakikhoz kérdés: Nézzem át a kötéseket, lehet amiatt, vagy engedjem el és tudjam be lakossági termékek mérési hibájának?

Statmániás kollégáknak meg egy kis színes: [kép]

(#45771) kardkovacsi válasza nimfas (#45758) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

De ez egy fizetett cikk, ott a X. Nem hiszem, hogy ezt kéne alapul venni.

(#45772) asdf_ válasza kardkovacsi (#45771) üzenetére


asdf_
veterán

Nem, a reklámra vonatkozik: Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

(#45773) olli válasza tomi07 (#45765) üzenetére


olli
tag

2014.
Akkor jövőre csere esedékes, viszont 2018-ban lett felszerelve.

By cool !

(#45774) nimfas válasza sethyx (#45770) üzenetére


nimfas
addikt

Szia! Villanyszerelőként mondom hogy bőven benne van az engedélyezett értékekben. Sőt elég jó értékek. Inkább akkor parázz, ha 250V felé közelít. :D nekem ezek a jelenlegi értékek.
A középső fázison van a ház, jelenleg megy a padlófűtés is, az terheli le. Egyelőre 1 fázison megy a ház, ha megszűnik a szaldó majd átvezetekelem a betápot és a biztitáblát. 😁

(#45775) tomi07 válasza olli (#45773) üzenetére


tomi07
tag

Ha lejár a hitelesítés akkor cserés. Van rajta egy plomba egy évszámmal. Az a mérvadó, onnan 10 év.

(#45776) Gabail válasza sethyx (#45770) üzenetére


Gabail
csendes tag

Ez a stat Grafana? Tudsz adni linket vagy magad raktad össze?

(#45777) Andras6800 válasza ssarosi (#45769) üzenetére


Andras6800
senior tag

Nekem pl elhalasztani sem engedték tavaly... EON terület Pest megye.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#45778) sethyx válasza nimfas (#45774) üzenetére


sethyx
csendes tag

Köszi :) Nem is a túlfesz miatt aggódtam, csak hogy mennyire normális ez az 1-2 V esés/emelkedés ilyen rövid egy méteres szakaszon. Megnézem majd multiméterrel hogy a kütyük mérnek félre vagy tényleg valós különbség, csak eddig lusta voltam :DDD

@Gabail - Grafana igen, én raktam össze. Dashboard JSON-t szívesen adok, de elég specifikus az én setupomhoz: Home Assistant gyűjti az adatokat Huawei inverterről modbus TCP-n keresztül, és egy InfluxDB-be menti a saját adatbázisa mellett, ahonnan Grafana vizualizál. Rövidtávú előrejelzési adatok szintén HA-n keresztül SolCastról jönnek.

(#45779) nimfas válasza sethyx (#45778) üzenetére


nimfas
addikt

Nem digitális villanyórád van? Ha lépteted az is kiírja a feszültségeket.

(#45780) leslieke válasza Andras6800 (#45777) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Szintén EON, Veszprém megye, júliusról áprilisra került át a leolvasás, mert akkor lett beüzemelve a rendszer, így első évben se lesz tört évem.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#45781) 4Grider válasza leslieke (#45780) üzenetére


4Grider
nagyúr

Gondolom nem volt egyéb villanyórád (pl. vezérelt).

(#45782) Andras6800 válasza 4Grider (#45781) üzenetére


Andras6800
senior tag

Nekem sem volt semmi extra. Sima 3x20A vételezési pont. ELMŰ nem enged semmi ilyesmit. Hiába lett már EON, mégis más cég...

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#45783) leslieke válasza 4Grider (#45781) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Volt, de megszüntettem, és 1 F-ről 3F-re módosítottam.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#45784) sethyx válasza nimfas (#45779) üzenetére


sethyx
csendes tag

De, de sajna csak nézegetni tudom, plomba alatt van a gomb (átlátszó plexi a szekrény eleje, és csak az elosztói kismegszakítókhoz van egy mini ajtó amihez hozzáférek, többi plomba...).
Megnéztem végül multiméterrel az inverter és a smart mérő előtt és csontra ugyanaz (az inverter mért adataival megegyezik), ez alapján a saját smart mérő tűnik a pontatlannak, bár a specifikációjának még megfelel (0,5%). Ezennel elengedem az ügyet, legalább kiderült hogy nem a kötések rosszak :)

(#45785) kardkovacsi


kardkovacsi
senior tag

Nektek van adat az EON távleolvasó portálján? Nálam péntek délutáni az utolsó adat.

(#45786) 4Grider válasza kardkovacsi (#45785) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nekem soha nem is volt (februárban regisztráltam).

(#45787) 4D4M válasza kardkovacsi (#45785) üzenetére


4D4M
aktív tag

Péntek 3:15 - szombat 3:15-ig volt egy szünet, de azóta folyamatos.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#45788) edeleny válasza kardkovacsi (#45785) üzenetére


edeleny
őstag

Be sem enged!!
Hétvégén nem néztem, most azt írja nincs jogosultságom!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#45789) PilG


PilG
kezdő

Meg anno az utolso pillanatban neten regisztraltam az igenyem napelem csatlakozasra... (nem kerul semmibe, miert ne alapon)
Most kaptam valaszt! (Mintha az igert ugyintezesi hataridot kicsit tulleptek volna... :) )

Aktualisan nem nagyon van ra keret (epitkezes kozepen vagyok), szerintetek mi a bolcsebb megoldas:
-Ezt az engedelyt tovabbvinni, huzni a hataridoket amig lehet es ha addig mas nem jon (lasd napelem palyazat) akkor a vegen feltenni egy invertert a nagyon minimum napelemmel, amit kesobb bovithetek...
-Hagyni az egeszet es majd valamikor amikor lesz ra palyazat (vagy mar nem tudom mire kolteni a penzem) akkor csinalni egy rendszert.

Ez a 2.5-os rendszer lefedi a fogyasztasom, nem tervezek jelentosen tobbet fogyasztani (lasd villanyautok, jacuzzi,...) es ugy epitem a hazat, hogy az onfogyasztast ki tudom maxolni...

(#45790) lipi


lipi
újonc

Távleolvasás:
Image
Onnantól csak status F -et kapok. Nincs friss adat.

(#45791) leslieke válasza kardkovacsi (#45785) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Egyik leolvasási helyen nekem sincs péntek óta, másikon vasárnap volt egy leolvasás, előtte, azóta semmi.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#45792) leslieke válasza PilG (#45789) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Engedélytől számítva 1 éved van telepíteni, utána elvész és kezdheted az egészet újra. Én megoldanám a helyedben, hogy még idén legyen napelem.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#45793) Frankie50 válasza kardkovacsi (#45785) üzenetére


Frankie50
tag

15.-e 0 óra az utolsó bejegyzett adat nekem is.

(#45794) LOTR válasza PilG (#45789) üzenetére


LOTR
addikt

ez még csak az mgt
ekkor 90 napod van beküldeni a terveket és a csatlakozási dokumentációt
amikor ezt a csatit is elfogadják (ebben már ugye az inverter pontos típusa is benne van), akkortól számítva van 365 napod a készre jelentésig

ahhoz, hogy az éves szaldós elszámolásban bent maradj, ennek meg kell történnie még idén

és itt érdeklődnék én is a többiektől
a készre jelentés tényének kell megtörténnie idén, vagy az óracserének, esetleg másvalami a mérvadó?
valamiért úgy emlékszem, hogy a szerződés is a készre jelentés időpontjához van dátumozva

One Ring to rule them all

(#45795) edeleny válasza lipi (#45790) üzenetére


edeleny
őstag

Még jó, hogy erre épül majd a havi szaldó......... :(

De legalább gyorsak.
Reggel nyolckor küldtem nekik hibabejelnést, az első felületen ami szembe jött.
Egy óra múlva meg is jött a válasz:
"Ön az online felületen keresztül a mérőhelyi hibabejelentést választotta. Itt a mérőhelyi és
áramszolgáltatási hibákat tudja bejelenteni. Online ügyfélszoláglatunkkal kapcsolatban kérjük a
telefonos ügyfélszolgálat 6.5 menüpontját megkeresni."

Szintén MVM, csak gáz!
2022.10.02.-i mali-ra, képesek voltak a múlthéten válaszolni!

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#45796) kardkovacsi válasza leslieke (#45791) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Ok, akkor ez van. Majd megjavul.

(#45797) PilG válasza LOTR (#45794) üzenetére


PilG
kezdő

A problemam az az, hogy egyreszt az eves elszamolas ismerve a magyar viszonyokat sehogyse garantalt, masreszt a (jovendobeli) fogyasztasom/onfogyasztasom okan nalam az nem annyira szempont/nincs akkora jelentosege.
Aktualisan meg szaldoval is 10 ev folott van a megterules, ha allambacsi (EU) csinal ra palyazatot (ami szerintem elobb utobb valoszinu) akkor viszont mas a gyermek fekvese meg akarmilyen brutto elszamolassal is...

(#45798) Hohocali válasza nimfas (#45774) üzenetére


Hohocali
aktív tag

"Sőt elég jó értékek. Inkább akkor parázz, ha 250V felé közelít. "

Balatongyöröki pillanatkép, ott ez napi szinten megvan:

"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)

(#45799) kardkovacsi válasza PilG (#45797) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Nagyjából mennyi most egy 7-es rendszer mondjuk Fronius Symo inverterrel meg nem noname napelemekkel mondjuk Risen, Longi vagy DAHSolar?

(#45800) PilG válasza kardkovacsi (#45799) üzenetére


PilG
kezdő

Nem tudom, nem vagyok teljesen naprakesz az arakkal, foleg olyan meretben, ami majdnem haromszorosa annak mint ami nekem kell...

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.