Hirdetés

2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#46601) Tonyk válasza modflow (#46600) üzenetére


Tonyk
veterán

Azért hogy ne kerüljön feszültség a hálózatra. Gondold el. Lenyomják a villanyt mert szeretnének az utcában/környéken a hálózaton szerelni, de te meg küldöd azért rá továbbra is. Senki nem akar pirítós lenni.

Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

(#46602) leslieke válasza modflow (#46600) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Igen.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#46603) -ZeeZee- válasza modflow (#46600) üzenetére


-ZeeZee-
senior tag

De ettől függetlenül téged még megvág az áram, ha az inverter és a panel közti vezetéket nyalogatod... ;] (Kivéve talán SE rendszernél, ha jól tudom...)

(#46604) HoryThePooh válasza modflow (#46600) üzenetére


HoryThePooh
aktív tag

Olvasgass plíz, pl. [link]

The one who has a true friend doesn't need a mirror :)

(#46605) joghurt válasza modflow (#46600) üzenetére


joghurt
addikt

Nem sokkal ezelőtt (is) ment az értekezés, hogy ezt a rendszer átvételekor kifejezetten ellenőriznie kellene az áramszolgáltatónak.
Arról van szó, hogy az invertered nem tudja, azért nincsen áram, mert áramszünet van (meghibásodás), vagy azért, mert direkt kapcsolták le, hogy nem vágja meg az oszlopon dolgozó szerelőket. Ha a te invertered vidáman termelne vissza ilyenkor a hálózatra, ugyanúgy megvágná a szerelőt.

Amire te gondolsz, az a szigetüzem. Ld. Összefoglaló, 11. pont!

A tej élet, erő, egészség.

(#46606) S-eye válasza gorbep (#46542) üzenetére


S-eye
senior tag

Ha visszwattosan telepítenek le nekem egy hibrid Deyét, akkor ha nekem fogyasztóim vannak 3 külön fázison, akkor nem tud mind a 3 fázisra energiát adni nekem? Vagy rosszul értem?

(#46607) llacee válasza S-eye (#46606) üzenetére


llacee
őstag

Nekem is az van. Kiszolgálja a 3F fogyasztóidat aszimetrikusan, de tud termelni szimetrikusan és aszimetrikusan is, ahogy állítod. Ha visszwattosan telepíted akkor gondolom nem termelsz vissza, tehát mindegy.
Így zero load to CT beállítással annyi termelt load(ház) irányba amennyi az aktuális ház igény.

(#46608) cinemazealot válasza modflow (#46600) üzenetére


cinemazealot
addikt

Én még egy aprósággal egészíteném ki az előző hozzászólókat: ahhoz, hogy a napenergiát fel tudd használni pl. a háztartási eszközeiddel, a napelemek által létrehozott egyenfeszültséget, váltakozó szinuszos lefutású feszültséggé kell alakítanod. Ezt csinálja az inverter. Ahhoz viszont, hogy az invertered által termelt villamosenergia "áttöltődjön" a hálózatra VAGY azzal kooperálva kiegészítse az abból felvett energia szükségletedet, a szinuszos lefutású feszültségét szinkronba kell hoznia a hálózat szinuszos lefutású feszültségével. Erre azért van szükség, mert ha nincsenek szinkronban (tehát adott pillanatban az egyik pl. éppen pozitív maximumon van, a másik meg nulla átmeneten), akkor zárlat keletkezik és rosszabb esetben elfüstöl mindened. Látható tehát, hogy ahhoz, hogy az inverter képben legyen azzal, hogy mit (milyen mértékű feszültséget) és hogyan (milyen időzítéssel/fázissal és milyen frekvencián) kell betáplálnia a hálózatba, ahhoz a hálózatnak jelen kell lennie. Ha a hálózat nincs jelen, az inverter csak bambán néz maga elé...

...hacsak nincs lehetősége egyenáramú energiát betáplálni egy akkumulátor pakkba. De az egy másik történet. :) A fentiek a leghétköznapibb és legelterjedtebb hálózatra visszatápláló (grid-tied) inverterekről szóltak.

[ Szerkesztve ]

(#46609) S-eye válasza llacee (#46607) üzenetére


S-eye
senior tag

:R

(#46610) User_2 válasza llacee (#46607) üzenetére


User_2
tag

fontos: nem korlátlanul asszimetrikusan szolgálja ki a ház fogyasztót.
csak a teljes teljesítmány kb feléig képes asszimetrikusan termelni.

(#46611) modflow


modflow
veterán

Értem, köszi, hogy leírtátok.

(#46612) llacee válasza User_2 (#46610) üzenetére


llacee
őstag

Igazad van, pontosan 8kw-nál 2,6kw/ fázis, ettől 1fázison névérték 150%-ig tud eltérni max 4kw. a többi a maradékra.

(#46613) Zoli2 válasza asdf_ (#46589) üzenetére


Zoli2
aktív tag

Köszönöm a tippet. Szerencsém van, HC-s változat. :) 27 Amperes inverter megoldja az panelek jobb kihasználást.

[ Szerkesztve ]

(#46614) ftamas0201


ftamas0201
senior tag

Sziasztok.

A mai nappal lezártnak tekinti az eon a feszültség panaszos eljárásomat. Csapoltak a trafón április 19-én, aztán feltették a mérőket hogy hogyan sikerült, hozzáteszem a mérő még mindig itt az oszlopon szóval fogalmam nincs hogy mit sikerült kielemezniük, mert hogy ennek az adatait biztos nem az tuti, nem hinném hogy ez képes vezeték nélkül kommunikálni, elég ősöreg sz*rnak tűnik a regiszter :D
Vagy itt felejtették és a település többi részéről összegyűjtötték vagy elképzelésem sincs, de hát ők tudják. A lényeg hogy most termelek rendesen de napos időben egy fázison folyamat 250 még mindig a feszültség ha nem több, néha néha kiugrik 256-ra még mindig de még annyi ideig csak hogy nem áll le az inverter. Borzasztó állapotú valószínűleg az egész hálózat.
Az utcánkban települt most egy 8kw-os rendszer amire be van adva a készre jelentés már, így ha azt beüzemelik gyanítom hogy az egész bosszankodás kezdődik elölről csak már nincs mit kezdeni ezzel a határ f*s hálózattal. Beszélgettem a szerelőkkel mikor kint voltak, rendesek voltak, még egyet lehet csapolni a trafón ha szükséges de már elérte a határait nagyjából, csak egy látja el az egész települést és van jónéhány napelemes rendszer szóval csak a hálózat felújítás vagy még egy trafó elhelyezés lenne a megoldás véleményük szerint. Ez meg egyenesen arányos azzal, hogy az életben nem fog itt történni semmi, szóval bosszankodhatok hosszú évekig hamarosan és mehet majd az adok kapok, a hajam kihullik, a szolgáltató meg telibe szarni fog a kopasz fejemre :D Jó kilátások egyelőre..
Nem kicsit bánjuk már a telepítést sajnos, most jó, de adják folyamat az engedélyeket és ugyanoda fogok kilyukadni megint. inkább utasítottak volna el engem is, megmarad a pénz, és nem idegeskedek ezen.Nem gondoltam rá telepítés előtt, hogy megmérjem a feszültséget, ezt már bánom, mert figyelhettem volna, de a bánat tudta hogy erre szükség van, a szomszédok olyan vígan termelgettek, hogy nem is képzeltem, hogy baj lehet. Meg persze ugye erre való az engedélyeztetés, de ezt már kivesézték itt sokan..
Nem beszélve arról, hogy meggyőződésem, a településen sokan használják az inverterüket túlhúzva a feszültség határon.. (csak gyanú, nem fogok senkit gyanúsítgatni meg jelentgetni, de mikor az enyém rég napi álmot aludt hosszú órákig, azok vígan termeltek a 255-258V-os feszültségben..)
Csatolom a jegyzőkönyvet és a mérési eredményeket, benne vannak a tűréshatárok és minden, így hátha hasznos lehet néhány embernek a számolgatásokban és a bejelentésekben. Ez ide vonatkozik a dél-dunántúlra, nem tudom mennyire egységes az ország többi részére és szolgáltatónként..

(#46615) modflow válasza ftamas0201 (#46614) üzenetére


modflow
veterán

HUAWEI SUN2000-2KTL-L1 INVERTER esetén hogyan tudom megnézni ezt a feszültséget?
Mármint visszamenőleg. Pillanatnyit látom.
Most éppen 236.7 V. Ez jó?

[ Szerkesztve ]

(#46616) ftamas0201 válasza modflow (#46615) üzenetére


ftamas0201
senior tag

Ezt sajnos én nem tudom megmondani, nem vagyok szakértője az invertereknek, de biztosan lesz valaki akinek hasonló van, és ha van lehetőség ilyenre benne akkor megírják :)
Nekem solaredge van, az 5 perces grafikonnal ábrázolja a hálózati feszültséget.

A 236 több mint jó, szinte tökéletes, jelenleg nálam is hasonló mivel esik az eső és alig van a mai napon 5kWh termelésem :D Ilyenkor a feszültség értékek is alacsonyabbak mivel nincs terhelve olyan szinten a hálózat. amint kisüt a nap, teljesen más a kicsike fekvése :)

(#46617) BB9000 válasza modflow (#46615) üzenetére


BB9000
senior tag

A Fusion Solar - ban nincs tárolva a feszültség visszamenőleges értéke, csak a termelés historikus adatait tudod kinyerni.

(#46618) modflow válasza BB9000 (#46617) üzenetére


modflow
veterán

Értem, köszi.

(#46619) bobace válasza modflow (#46618) üzenetére


bobace
őstag

Meg lehet nézni a feszültségeket.
Ki kell választani a devices alatt az invertert, majd historical info és utána signal type Voltage és signal point Grid A-B-C és végül a dátum.

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#46620) modflow válasza bobace (#46619) üzenetére


modflow
veterán

Nem teljesen így van nekem, de a lényeg, hogy megtaláltam. Köszönöm.
Nálam úgy néz ki a görbe, hogy hajnalban, a termelés kezdetekor felugrik, majd kb. 235-248 kötött ingadozik, végül este leesik nullára.
Ez jó?

(#46621) PilG válasza PilG (#45789) üzenetére


PilG
kezdő

Ismet kaptam levelet es 5000Ft-ot E-on-tol... :)

(#46622) bobace válasza modflow (#46620) üzenetére


bobace
őstag

Ez még jó, 253V-ig oké. De ha te is 248-nál vagy már olykor, akkor még 1-2 rendszer a környéken és eléred a plafont.
Nekem is 250V-ot nyaldossa már ha verőfényes az idő, most hogy felhős 230-235V környéke van.

Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem, hogy nem kell megtenned, amit nem akarsz.

(#46623) modflow válasza bobace (#46622) üzenetére


modflow
veterán

És 253V-nál kikapcsol?
Hát az szuper, ha igen...

(#46624) Zoli2 válasza modflow (#46615) üzenetére


Zoli2
aktív tag

Itt a példa.

[ Szerkesztve ]

(#46625) riffirafi válasza BB9000 (#46617) üzenetére


riffirafi
lelkes újonc

Dehogynincs,kivalasztod pipaval a historikus adatoknal a fazisonkenti feszt,datumra is ,es nezegeted ,ahova huzod az egeret rajta.

(#46626) Zoli2


Zoli2
aktív tag

Azoktól kérdem, akik már okos mérővel rendelkeznek.
MVM területen hogyan történik az ÉVES mérő leolvasás, "okosóra" esetén? Kijönnek vagy elektronikusan történik úgymond távleolvasás várható? (Szeretném majd az olvasás napján egy telepítői fiókba átvinni az invertereket, de azt mondták, hogy a régi adatok ekkor elvesznek.)

(#46627) snooze válasza Zoli2 (#46626) üzenetére


snooze
veterán

mvm démász területen nekem távleolvasás volt,ahogy kértem március 31.-én..

GO Gunners!!!

(#46628) K_L_ válasza Geresics (#46569) üzenetére


K_L_
csendes újonc

Én is írok egy példát:

A múlt hónap végén jeleztem a Fronius supportnak, az adatküldés hibáját (itt is írtam);
Szerinted eltelt már azóta a 48órás átlagos válaszadási idő?

Tehát ennyit a Fronius supportról is.

Lehet, hogy a termék nem rossz, de mégegyszer osztrák szemetet nem veszek, az biztos!
Ugyanez igaz a Bramac cserépre is!

(#46629) llacee válasza PilG (#46621) üzenetére


llacee
őstag

En mar jopar ilyen ertesitot kaptam, de penz meg sose jott

(#46630) senki68 válasza K_L_ (#46628) üzenetére


senki68
senior tag

Nem tudom mi bajod van a cseréppel, de még mindig az a legjobb tetőfedő.

(#46631) leslieke válasza Zoli2 (#46626) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Távleolvasás lesz.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#46632) kardkovacsi válasza bobace (#46622) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Szerintem a DC feszt nézi. Azért ugrik fel reggel, mert az AC fesz az reggel normál 230 környékén van és ahogy lesz egyre magasabb a termelés úgy emelkedik. Az csak a véletlen, hogy a DC 200 környékén van, gondolom kevés panel van egy sztringbe kötve.

(#46633) modflow


modflow
veterán

A termelt energia felhasználása, ill. elszámolása hogyan történik? Ezt nem értem teljesen.
A lakásban három fázis van, de az inverter csak 1 fázisos.
Mondjuk termelek egy nap 20 kWh-t, de pl. a sütő egy olyan fázison van, amire nincs rákötve az inverter. Itt sütök egész nap és elhasznál pl. 45 kWh-t.
Ekkor év betáplálok a hálózatba 20 kWh-t potom áron és kifizetek 45 kWh-t a rendes áron?

(#46634) Tiédetis válasza K_L_ (#46628) üzenetére


Tiédetis
senior tag

35 éve tettük fel a Bramac cserepet, egy kicsit piszkos néhol, de ez nem gondolom, hogy hibás terméket jelentene :)

A T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom

(#46635) edeleny válasza modflow (#46633) üzenetére


edeleny
őstag

Valahogy így.

Amíg szaldó van ez azt jelenti, hogy 25 kW - t használtál el. (45-20)

Majd, ha nem lesz szaldó, amit nagyon szeretnének, akkor lesz az amit írtál, hogy 20 kW ot megvesznek tőled 5 forintért. Te pedig jó esetben veszel 45 kW ot 34 forintért.

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#46636) modflow válasza edeleny (#46635) üzenetére


modflow
veterán

De ha a rendszer pályázatból van, akkor mi a helyzet?

(#46637) llacee


llacee
őstag

Abban tudnátok tanácsot adni, ha egy hete a kivitelező beadta a készre jelentést Budapesten, hogyan lehetne a folyamatot meggyorsítani?
Voltam két elmű ügyfélszolgálaton az első elküldött, hogy én régi típusú ügyfél vagyok a másiknál fogalmuk nem volt milyen szerződésről beszélek.
A telefonos nem veszi fel..
Lehet nem az elműhöz kell menni, hanem a váci útiba?

(#46638) modflow válasza edeleny (#46635) üzenetére


modflow
veterán

Illetve nem teljesen jól kérdezem.
Tegyük fel 10:00 -kor indul egyszerre a napelem termelés és egy villany grill fogyasztása.

A termelés mondjuk 0,5 kwh a grill fogyasztása 1 kwh.

A nap végére lesz 20 kw termelés és 45 kw fogyasztás.
A nap végén összegezve az egyenleg 25 kw vételezése.

De ha valós időben nézzük, lehet, hogy a grillezés alatt szinte csak vételezés volt, mert esett.

Remélem érthető, mi a kérdésem.
Az oké, hogy éves szaldónál az, amit írtál, de nálam pályázat esetén ez hogy van?

("pályázati felhívás meghirdetésekor a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozóan
úgynevezett nettó szaldó elszámolás van érvényben, mindazonáltal Kedvezményezett a
pályázati kérelem benyújtásával vállalja, hogy az elszámolási mód változása esetén az
új elszámolást alkalmazza")

[ Szerkesztve ]

(#46639) süti5 válasza modflow (#46638) üzenetére


süti5
őstag

Senki sem tudja, mit tartalmaz pontosan a bruttó elszámolás a jövőben, így szerintem mindenki csak tippelget.

(#46640) Andras6800 válasza llacee (#46637) üzenetére


Andras6800
senior tag

Jó helyen jársz, csak bénák. Amúgy EON ügyfélszolgálatra kell bemenned. Van egy Érden, meg 1 Bp-en.

Hálózat használati és Hálózat csatlakozási szerződést kell kötnöd az irodán. Nézd át jól, mert nekem anno elbénázták és nagyon nehezen ment a javítás.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#46641) Andras6800 válasza modflow (#46638) üzenetére


Andras6800
senior tag

Neked ameddig nincs meg a bruttó, szaldó lesz. Ha egyszer kiderül, mit is képzelnek el idehaza Brutto alatt, akkor meg onnantól az. Hogy ez mikor lesz, azt senki sem tudja. Talán 2024.01.01. De ez egy EU határidő a bruttó bevezetésére új belépőknek meg támogatott rendszereseknek. Elvileg már vagy 3x meghatározták a bruttó feltételeit.. csak még 1x sem sikerült.
Hogy mit tartalmaz majd, azt se tudja senki sem. Sőt azt sem lehet tudni, a szaldó marad-e így. Szóval amit lehet tudni, ami most épp van, de azt már nem, hogy az meddig marad így. És nem-e variálnak majd ebben is visszamenőlegesen :)

Hurrá jogbiztonság.

Ami a bruttót illeti, külföldi megoldások alapján várhatóan 5 - 15 percenként lesz óraadat rögzítés. Ilyenkor megnézik, mennyit fogyasztottál. Mennyit termeltél. Ha túltermeltél az elmúlt intervallumban, azt megveszik X Ft-ért (Jelenleg 5 Ft kb). Ha fogyasztottál, azt megveheted X Ft-ért (Jelenleg kb 40 vagy 70 Ft ala rezsicsökkentés).
Arra ötlet sincs, hogy ez a mód fázisonként vagy fázisösszegként megye-e majd. Ha fázisonként akkor rosszabbul jársz mert az 1 fázison majd adod el folyamat olcsóé az áramot. Másik kettőn meg veszed 7 / 12x-es áron. Ha fázisok összegeként, akkor úgy lesz mint most, hogy van 1 betermelés meg 1 fogyasztás érték. Azt nézik.

Az se világos, hogy lesz-e valamilyen rendszerhasználati díj betermelés után. Voltak itt már mindenféle pletykák meg riogatások havi betáplálási max teljesítmény alapú RHD-ról meg minden. De élő ember nem tudja, mi lesz ebből.

[ Szerkesztve ]

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#46642) modflow válasza Andras6800 (#46641) üzenetére


modflow
veterán

De akkor most nekem is így van, hogy máj. 9-től, amióta működik éves leolvadás és szaldó elszámolásom van?
Azaz 2024.05.09-én leolvasnak és megnézzük mennyit termeltem, fogyasztottam és a különbözetet fizetem csak?

(#46643) tomi07 válasza modflow (#46642) üzenetére


tomi07
tag

Kivéve a január 1-el bejön a bruttó elszámolás. Akkor kötelező az átlépés a pályázatosaknak.

(#46644) edeleny válasza tomi07 (#46643) üzenetére


edeleny
őstag

Ha bejön, vagy bármi más........
Vagy akármi!

Egyedül a vagy biztos...

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#46645) Andras6800 válasza modflow (#46642) üzenetére


Andras6800
senior tag

Ahogy írtam is, jelenleg Szaldó.
Azt nem tudom, neked sikerült-e áttetetni az évfordulódat vagy sem. De jelen állás szerint a soron következő évfordulókór leolvassák a termelésed meg a fogyasztásod. A fogyasztásból kivonják a termelést. Ha ez negatív szám, ők fizetnek, ha pozitív, akkor te.

Csak a példa kedvéért: Nekem Január 18-al kapcsolták be a rendszerem tavaly. Akkor megkaptam az elszámoló számlát. Utána Júliusban évfordulókor jött a köti (rendes) leolvasás. Aztán ezután évente 1x Júliusban van leolvasás, ameddig nem változik a szaldó keretrendszere.

Esetedben az is kérdéses, hogy 2024 évi évfordulód után kerülsz át bruttóba, vagy egyből 2024.01.01. 00:01-től. És kapsz majd egy szaldól elszámolót a 2023.12.31. 23:59-es villanyóra állásával.

Szóval maradva a te plédádnál, 2024.05.09-én olvasnak le és addig szaldó, vagy lesz egy köztes elszámolás. Gondolom ez majd attól is függ, hogy mit csinálnak a szaldóval ami a többieknek marad (akik 2023.12.31 előtt beléptek a szaldóba és nem vettek igénybe állami támogatást).

Vagy még az is lehet, hogy 2024.01.01-re sem sikerül megcsinálni a bruttót és bevezetni, így maradsz szaldóban tovább. Az eddigi tapasztalatok alapján még erre is van esély.

[ Szerkesztve ]

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#46646) modflow válasza Andras6800 (#46645) üzenetére


modflow
veterán

"Azt nem tudom, neked sikerült-e áttetetni az évfordulódat vagy sem."

Én nem csináltam semmit. Miért jó azt és mire áttetetni?

(#46647) ssarosi válasza -ZeeZee- (#46603) üzenetére


ssarosi
tag

Jól tudod.
Most szedtem szét az SE rendszerem, mert szigetelik a házat, és a vakolásnál tartunk.
Biztos ami biztos alapon megmértem a DC feszültséget, nehogy szikrát hányjon a szemem, de a 18 panel optimalizálóin AC nélkül 18V-ot mértem.
Így nyugodtan szétszedtem.

(#46648) ssarosi válasza K_L_ (#46628) üzenetére


ssarosi
tag

Nekem még "eredeti" osztrák bramac cserepem van, 1986-ban került a tetőre.
2020-ban, amikor a napelemem rendszerem szerelték 1, azaz egy db cserép törött el a szerelők alatt, akik mindenféle tetőlétra (és biztonsági kötél) nélkül mászkáltak a tetőn. Most szigetelik a házat, emiatt 1-1 cseréppel ki kellett szélesíteni a tetőt. 2 azaz kettő cserép tört el úgy, hogy a szélcserepek le voltak szegelve, és le kellett szedni az összeset. Nálam a minősége csillagos ötös.

(#46649) Andras6800 válasza modflow (#46646) üzenetére


Andras6800
senior tag

Erről megoszlanak a vélemények. Illetve nem mindegyik elosztó engedi.

Ha engedi, 2 opció van.

1.: Hogy ne legyen tört éved, az óracsere és napelem beüzemelésének dátumát állítatod be új évfordulónak. Így egész év után lesz leolvasás

2.: Átteteted mondjuk tél végére. Én anno február/ márciusra akartam áttetetni. Így téli szegényes termelés mellett tudom szabályozni a fogyasztásommal, hogy van-e túlfogyasztás. Ha veszett jó volt az április meg a nyár, akkor télen többet megy a klíma fűteni. és ha Jan úgy látom, hogy túltoltam, vissza lehet venni. Van aki inkább őszre tetetné. Akkor úgy télen előre fogyasztod el a nyári termelést amivel szerintem csak az a baj, ha szar lesz a nyár, nem kösz ki nullára.

Kicsit ez egyéni preferencia. Jól méretezett rendszer esetén az első évet leszámítva ami tört év, nagy gyakorlati jelentősége nincs amúgy.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#46650) modflow válasza Andras6800 (#46649) üzenetére


modflow
veterán

Ha most az eddigi leolvasás az éves fordulóm, akkor az valami szeptember 10.
Az óracsere most május 8-ám volt.

Akkor most melyik a fordulóm? A szeptember 10?

Ezren az új villanyórán hogyan látom a fogyasztást, termelést?
Régi mutatta hogy x és az azt jelentette, hogy elfogyasztottam X-et. Ez meg mindent is mutat, csak azt nem, amit az appban latok.

Van rajta valami MENÜ gomb is. Azt nyomkodhatom?

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.