Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Asszociációs játék. :)
- Nintendo 3DS töltő "gány"
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Samsung Galaxy A54 5G 8/256GB mellé POCO X6 PRO 5G 12/512GB (Xiaomi)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Internetes kommentelés = Időpocsékolás (kommentelhető)
Új hozzászólás Aktív témák
-
vond
MODERÁTOR
válasz Lassú Víz #90802 üzenetére
Épp akartam írni, köszi!
Tényleg elég volt, még sok is. Különben is, a több rendszert összehasonlító, értelmes vitáknak is inkább az össznépi MILC topikban van a helye.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
panoly
tag
Sziasztok!
Sajnos most szembesültem vele, hogy a Pana GX80 nem tud 1/160-nál rövidebb shutter speedet beépített vakuval.
Külső vakuval tud rövidebb zársebességet?
Naplementével szembeni kutya/barátnő fotózást próbáltam megvalósítani, és az a baj, hogy ha rongyra rekeszeltem, akkor is túl volt exponálva a háttér, illetve nyilván nem bánnám, ha még mosódna a háttér, így nagyon örülnék komolyabb zársebességnek.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz panoly #90805 üzenetére
ND szűrővel tudod csökkenteni a záridőt (mondjuk ND8 3 rekesz különbséget jelent), vagy HSS képes vakut veszel (pl. Godox TT350, TT685). Vagy mindkettőt.
Amúgy a csúcs vázak (beleértve más rendszereket is) sem nagyon tudnak redőnyzárral 1/250-nél többet, szóval no para.[ Szerkesztve ]
-
panoly
tag
válasz Grga_Pitic #90806 üzenetére
Közben pixinfón utánaolvastam, és megértettem a fizikáját. Kompaktom volt előtte, redőnyzár nélkül, így azt nem érintette.
Ebből HSS vaku lesz. ND9 majdnem volt nálam, de úgy sem jutott volna eszembe. Köszönöm a tippeket.
Ezt a Godox tt350-et sokan ajánlották már itt Panához a fórumon. Elsősorban portré jellegű képekhez használnám, gyakran derítéshez. Arra is ajánlott?
-
Studi
veterán
válasz Grga_Pitic #90806 üzenetére
Az jól hangzik, hogy csökkented a záridőt, de akkor a beépített vaku fénye meg se látszik a képen. Bár napfénnyel szemben amúgy sem.
HSS még megoldás lehet, Godoxok is tudják, váz oldalról nem vagyok képben.
-
vond
MODERÁTOR
-
Speeedfire
félisten
válasz panoly #90805 üzenetére
Nálam ez a fotó, meg ez is 1.4 rekesz mellett készült, n64-el, és szoftboxban egy tt600-as vaku, x1t kildóval. Ennél olcsóbb megoldás nem nagyon van szerintem verőfényes napban.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
hibavissza
veterán
– Haldoklik az emefté'!
– Ja, [link] -
vond
MODERÁTOR
-
Lassú Víz
addikt
Hát a központi záras gépeknél legfeljebb. Redőnyzárnál a vakuszinkron záridő az a legrövidebb idő, amikor az érzékelő előtt a zár teljesen nyitva van. A vaku teljes fényerőn ennél jóval rövidebbet villan. Ezért a vaku fényére alapesetben a záridő semmilyen formában nem hat, csak a rekesz meg az ND szűrő.
Az annál rövidebb idők esetén már csak egy nyitott sáv szalad végig az érzékelő előtt, tehát egy erős villantással nem lehet a témát megvilágítani. Ilyenkor jön képbe a HSS vagy FP mód. Erről azt kell tudni, hogy a zár teljes lefutásának idejére adja a vaku a fényt, jelentősen kisebb fényt bocsájt ki mint alapesetben impulzus módban, ezért csökken a munkatáv. A "folyamatos" fénynek köszönhetően a záridő éppúgy csökkenti az érzékelőre jutó vakufényt mint ahogy a környezetit is. ND szűrő, rekesz, dettó. Ebből adódóan a feléd futó kutyát a Nap ellenében kb. egy légvédelmi ívfénylámpával fogod rendesen megvilágítani.
(#90812) hibavissza Hát egy $3000 vázra már csak egy ilyen közel $4000 obi való
[ Szerkesztve ]
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Mercutio_
félisten
válasz Speeedfire #90782 üzenetére
Egyrészt valimiért a fotelzsenik ideszoktak, másrészt Parci egy ideje Fujira váltott, azóta nem innen rakja ki a trollokat
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
panoly
tag
válasz Speeedfire #90811 üzenetére
Szia! A kioldóra miért van szükség? Géptől külön is szoktad használni?
-
_q
addikt
Canon 70-200 F4 objektívnek milyen hasonló ajánlott objektív felel meg MFT vonalon? Vagy egyáltalán átalakítóval tud bármi érdemlegeset kezdeni egy MFT gép vele?
-
Mercutio_
félisten
Átfogásban a Pana 45-150 és az M.Zuiko 40-150, de az a Canon egyik jól eltalált jó ár/érték arányú obija, szóval nem lesz megfelelője mFT-n.
Adapterezni se érdemes, ha azt akarsz, akkor vegyél Sony FF milc-et.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Studi
veterán
-
MrChris
nagyúr
Azért van annak mft megfelelője a Lumix 35-100/2.8. Csak kicsit feláras a jóval kissebb méret. Meg elég jó képminősége is van.
-
Lassú Víz
addikt
válasz Mercutio_ #90819 üzenetére
Miért nem Canon R-t vagy RP-t?
(#90821) MrChris: 220 voltánál a C70-200 f4 L IS II USM 450 ezer, míg a Pana 35-100 f2.8 II 350 ezer. Így elsőre nekem nem tűnik drágábbnak.
(#90818) _q: mFT rendszerben ugyanazt a DOF hatást inkább fixekkel lehet abban a tartományban elérni. A teljesség igénye nélkül: 25 f/1.2, f/1,7, f/1.8; 42.5 f/1.7, 45 f/1.2, f/1.8; 56 f/1.4; 75 f/1.8
-
Mercutio_
félisten
válasz Lassú Víz #90822 üzenetére
Ha az olcsóbb tőlem azt is veheti
Szerintem ő a stabi nélküli 70-200-ra gondolt, az csak 190k
-
MrChris
nagyúr
35-100 2.8 amúgy milyen képminőségre? Végig karcol mindenhol? Kistesóját próbáltam egy pár perc erejéig, nagyon tetszett a mérete, igazi kicsi m4/3-os milc obi. Csak a képe az a néhány amit lőttem, találtam sajnos nem üti meg a mércémet, amilyen nagyszerű az alsó párja...
-
Faby
senior tag
Sziasztok.
Van valakinek tapasztalata Canon objektivekkel (ef-s) Panasonic milcen? Konkrétan Lumix G7-tel?
Került a családba egy ilyen gép, és az jutott eszembe, hogy lehetne használni a meglévő Canon optikákat, amíg sajátot nem vesz a használója.
Találtam többféle adaptert, a nagyon olcsótól (ami szinte biztos, hogy nem visz át semmi af infót) a viszonylag megfizethetőn át a nagyon drágáig.
Pl ez jó lehet? [link] vagy ez: [link]
Vagy nagyon rossz az irány?A barátok azok, akik jól ismernek és mégis szeretnek Téged!
-
csacsi77
senior tag
Nincs konkrét tapasztalatom adapterezés terén. De a m4/3 rendszer nagyon jól el van látva objketívekkel. Fixektől kezdve a zoomokig, olcsóbb és drágább, fényerős és kevésbé fényerős téren is óriási a kínálat. Sokkal jobban jár a felhasználó, ha ahhoz a G7-hez natív obikat vásárol. Van miből válogatni. Inkább olyan téren kéne elindulni, hogy mit szertene fényképezni és ahhoz választani optikát.
Öreg fater megoldja!!!!
-
Ereshkigal
őstag
Talaj közeli makróhoz kellene mini tripod. Ki mit használ?
-
80hun
addikt
válasz Ereshkigal #90829 üzenetére
Ha annyira hosszú a záridő hogy a stabi nem fogja meg kézből én olcsóbb gorillapodot használtam mert jól alakítható , plusz távkioldó.
De töbnyire kézből af-el makróztam mindig , főleg mft-n[ Szerkesztve ]
-
trlala
aktív tag
A legjobb Joby.
-
Ereshkigal
őstag
Köszi.
Nem a záridővel van a gond. Általában szűk rekesszel is kicsi a dof. Ilyenkor a legkisebb mozdulat is kritikus, mert "elmászik" a fókusz. És akkor még nem beszéltünk a focus stackingről. Lehet van olyan, aki ezeket megoldja kézből, úgy látszik, én sajnos nem.trlala: köszi neked is.
[ Szerkesztve ]
-
80hun
addikt
válasz Ereshkigal #90833 üzenetére
Stackinget természetesen álványról toltam én is
Szerintem a kis gorillapod/joby beválhat. -
Faby
senior tag
válasz Terapeuta #90831 üzenetére
Eos 77d van, ezekhez vannak: Canon ef-s fix 50mm 1,8, ef-s 18-135 IS STM, ef 75-300 III usm, esetleg a 18-55 IS kitobi, bár ez utóbbit nem használom. A G7 a gyerkőcé, és jött az ötlet, hogy lehetne ezeket akár használni is, egy adapter még mindig kisebb befektetés most, mint egy bármilyen jobb objektív, legalábbis az elején.
A barátok azok, akik jól ismernek és mégis szeretnek Téged!
-
_q
addikt
válasz Mercutio_ #90819 üzenetére
Videó miatt Panasonic G80-nál maradnék, persze emiatt meg kompromisszumos a fotózás. Legjobb lenne 2 gép
(#90824) Mercutio_
Igen, a használtan ~130 ezer Ft-os verzióra gondoltam, most látom van belőle 300 ezer Ft feletti árban is.
70-200 tartományon gondolom jó ha van stabilizálás, ha nem akarok állvánnyal próbálkozni.(#90820) Studi
Köszi. Ez kicsit több, mint amilyen kategóriában keresgélek(#90821) MrChris
Köszi. Ez is az ára miatt tart vissza.(#90822) Lassú Víz
42.5mm f1.7-ben gondolkozok a portré miatt. 12-60-al nem nagyon tudok sajnos szép elmosott bokeh képeket csinálni Láttam, hogy messzebbről sokszor a Canon 70-200-as objektívet használják és kicsit ezért elgondolkoztam, hogy talán kiválthatnám egy hasonló objektívvel az 1 db fix-et. Mondjuk az f1.7 szemben az ajánlott minimum f2.8-tól, olcsóbbnál f3.5-től kezdődő fókuszhoz, lehet nem lenne az igazi.
Nem használtam még fix objektívet, de kicsit félek, hogy a zoom tartományt fixekel fedjem le. Azt tudnám elképzelni, hogy az ajánlott 130 ezres kategóriából egy nagyobb távolságot lefedni, mellé egy fix portré.Igazság szerint portré lenne a lényeges, de volt olyan eset, amikor vízpart, móló miatt nem tudtam elég közel menni vagy ha tudtam volna, akkor meg kellett a távolság és nem volt elég a 45mm ekv 80mm. Hiába lenne jó kiváltani egy nagyobb átfogású objektívvel a 45mm-es (ekv. 80mm) portrét, nem fogom tudni?
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Ha megfelelően távol tudsz menni a témától, akkor egy sötétebb, olcsóbb telével is jól el tudod mosni a hátteret. A Pana 100-300 II pl. egész jó kis telezoom, de akár a 14-140 száznegyvenes vége is használható, csak akkor tényleg messzebbre kell menned, és nem árt, ha a téma mögött is van tér bőven.
Mindkettővel ott a Dual IS, szóval még jól meg is fogja a stabi a nagyobb gyújtótávokat. A 14-140 tele végén pl. simán lehet 1/50, vagy az alatti záridőket is használni. Persze ha a téma sem mozog.
Azt meg már megbeszéltük, hogy egy 42.5mm f/1.7-et vadásznod kell valahol, ha tényleg ennyire fontos a portrézás. 140-ért meg már új Sigma 56mm f/1.4-et is lehet kapni. Az még bukésabb lenne. Mondjuk stabi az nincs benne, de szerintem az IBIS is megfogja egész jól.
DOF Simulatoron nézd meg, hogy melyik nagyjából mit tud.
Pl.: 42.5mm f/1.7 @110cm, vagy 140mm f/5.6 @360cmMiért olyan kompromisszumos a fotózás a G80-nal?
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
A kompromisszumot az objektív árra értettem. Canon objektívek egész jó áron vannak panasonic-hoz képest. Lehet csak az stabilizálás hiánya miatt ha az említett 70-200-ról beszélünk.
Egész alakos képre gondoltam (egész alakos portré ha van ilyen), aminek a háttere szépen elmosott. Most a linkelt 2 gyújtótávolságot összehasonlítva egész alakosnál 5.6m vs 18m lenne a távolság ami kellene
Ha meg nem kell a 140mm, mert mondjuk egy mólós esetet fotóznék, akkor tegyük fel kell 74 mm , 10 méter. Itt viszont nem lesz meg a kellő bokeh, de a 42.5 mm meg távolságban kevés. Nehezebb, mint gondoltam vagy csak nem látom még teljesen át a helyzetet.
-
_q
addikt
válasz Tin_Shield #90839 üzenetére
Ezek az APS-C-re való sigma objektívek milyen átalakítóval mennek fel M4/3-ra? Nem okoz gondot a crop, illetve nem kevés az f2.8??
APS-C objektív és M4/3 gép között hogy lehet az ekvivalenciát számolni? Mennyire jön ki a 60 mm?
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
A végére a sigma m4/3 bajonetet rakott és megfelelő a bázistáv+rendes m4/3 kommunikáció van benne, szóval natív m4/3 obit csinált belőle, csak annyi, hogy fizikailag kirajzolja az APS-C képkört is.
Mint minden obit, ezt is 2-vel kell szorozni, nem az a lényeg, hogy milyen szenzorméretet fed le a lencse, hanem, hogy milyen vázra teszed.
-
MrChris
nagyúr
A crop kifejezetten jót tesz, levágja a problémás részeket. A 60-as Sigma egy optikailag nagyon jól sikerült darab. Nyitva is tökéletes, emiatt nincs szükség rekeszelésre, a Pro 75/1.8 nyomában van, ugyan olyan kompozíciónál kb. pont akkora mosoda is adódik. Látószöge 4/3-on nagyon jó portrézásra. Az új ára is baráti.
Ha APSC-re 60mm-es obit teszel akkor annak a m4/3-on az azonos látószög párja a 45-ös. Ha m4/3-ra 60-ast teszel az olyan lesz mintha 80mm-es obit tennél APSC-re. Tehát 4/3-al kell megszorozni.
-
Lassú Víz
addikt
Azért az nem úgy van, hogy vegyél nagy telét (meg PMR rádiót) portrézni mert jól mossa a hátteret. A perspektívát és az ebből adódó torzításokat kizárólag az határozza meg, hogy honnan nézed (fotózod) a témát. Tehát ha hátrébb kényszerít az objektíved, nem lesz jó a perspektíva és a kép sem.
_q: Ebben a rendszerben megfizethetően el lehet érni egy adott mértékű háttérmosást. Sok pénzért nagyobbat, de még mindig nem lesz akkora mint FF vagy nagyobb szenzoros gép esetén. Ha neked nem kell a háttér a képre, vagy a modellnek elég a szeme élesen, az orra meg a füle kit érdekel, akkor legolcsóbb az lesz, ha vázat veszel másikat, nem pedig más rendszer objektívjeit próbálod meg felkínlódni, amitől semmivel nem jutsz előrébb, mint az m4/3 sajátjaival. De az is lehet, hogy van már olyan mobil, amelyik a számos kamerája meg a lézeres távolságmérő és a mesterséges intelligencia segítségével szoftveresen elmossa a hátteret úgy, mintha f/0,7-es objektívet tennél FF vázra.
[ Szerkesztve ]
-
Mirman
őstag
válasz Lassú Víz #90843 üzenetére
Ehhez lazán kapcsolódva a Panasonic egyik legnagyobb kihagyott ziccerenek tartom hogy nem implementálták még a mesterséges háttér elmosást. Számomra ez annyira következik a DFD-ből. Ott ugyebár minden pillanatban tudja a gép az éppen aktuális bokeh alapján hogy mennyire van a fókusz síkon túl a dolog . Innentől már csak egy lépés lenne hogy a fokuszsíktól lévő tavolsaghoz mérten arányosan elmosná a dolgokat jobban . Teljesen más lenne mint a mobilos hiszen itt nem nulláról kell előállítani valamit hanem egy meglévő dolgot erősíteni .
-
_q
addikt
válasz Mercutio_ #90841 üzenetére
Igaz csak árukeresőn néztem, de ott APS-C szenzort ír és Sony E bajonett foglalatot. Vagy 2 verzió van belőle, egy Sony E és egy m4/3-ra?
(#90842) MrChris
Köszi.(#90843) Lassú Víz
Láttam Speedfire kollega képeit. Ő is m4/3-al fotóz (Sigma 56 1.4, ehhez lehet a panasonic 42.5mm 1.7 közelebb áll mint a sigma 60 2.8) és elég szép háttérmosást ér el. Az a szintű elmosás nekem elég lenne, ezért szerintem megtalálom én a megfelelő objektívet m4/3-ra is, csak annyi lehetőség van, hogy kicsit elveszek az objektívek tengerében. Továbbá minden objektívet se szeretnék megvenni (nem is tudnék), anélkül meg ugye maradnak a többiek tapasztalata és esetleg cikkek amiből el kell dönteni mi legyen. -
Speeedfire
félisten
Az 56 1.4 nagyon jó obi. Igaz nem olcsó m43 vonalon. A 42.5 1.7 és a 48 1.8 is jó obi. Árban meg a sigma 60 2.8 bajnok. Dof simulator alatt meg kell nézni őket.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
aginor
veterán
Én egy ilyesmit használok már évek óta, és jobban szeretem, mint a nagy állványomat. Kicsi, könnyű, egy nagyobbacska zsebben is elfér, könnyen le tudod támasztani bárhová, de akár közel egy méterre is emelhető, ha kell, és a középoszlop is megfordítható természetesen. Teherbírása egy közepes váz+60mm makróhoz teljesen elég (elbírja az 50-200 2.8-at is gond nélkül), kidolgozása/minősége középkategóriás, ára is korrekt (én ha jól emlékszem akkor 8k-ért vettem az sajátomat). A gyorscseretalp hiánya a legnagyobb baja, de azt rendelsz hozzá Kínából egy ezresért és hibátlan lesz a cucc.
Amire az ilyen kis állványoknál készülni kell, hogy a kis méretük és tömegük miatt időnként kreatívnak kell lenni a letámasztásnál, mert egyszerűen elhúzhatja a ráaggatott cumó.Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
vond
MODERÁTOR
válasz Lassú Víz #90843 üzenetére
Ezekkel én is tisztában vagyok. Mint lehetőséget vázoltam fel neki, ha 100-150k körül meg akarja úszni, és egyszerre szeretne általános portétávolságból dolgozni, meg vízpartról móló végét fotózni. Ennyi pénzből Te hogyan oldanád ezt meg?
-
hibavissza
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Sony Xperia 10 VI - vajon miben bízhat?
- EAFC 25
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Napelem
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen joysticket vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest