Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Nintendo 3DS töltő "gány"
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Samsung Galaxy A54 5G 8/256GB mellé POCO X6 PRO 5G 12/512GB (Xiaomi)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Internetes kommentelés = Időpocsékolás (kommentelhető)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
válasz aginor #90349 üzenetére
Ott is csak a prémium vonal, ami tartja az árát nagyjából, nem
asdf_: Kérdés akkor ideér-e a megrendelt termék + valóban angol-e az a webshop?
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Studi
veterán
válasz Speeedfire #90356 üzenetére
El se bírná a full-frame gépet!
-
asdf_
veterán
válasz Mercutio_ #90355 üzenetére
Most nezem, linkelgeted itt az ocsmany feketet (broah) 470-ert, amikor a szep szurket kerek 400 euroert, azaz 129e JMF-ert
adjak, ize, a multkori pana 25-os tapasztalatan: kinaljak. Nem mondom, hogy nincs ket kisordog a vallamon, akik epp vitatkoznak[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem neki, az a hasitasiba bele sem fér, Merci meg csak arra van hitelesítve.
-
Speeedfire
félisten
válasz Stauffenberg #90361 üzenetére
Akkor keverem valakivel. Itt van valamelyik m43 tulajnak sony a7 ii-je.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Mercutio_
félisten
Az Studi.
asdf_: Szerencsére nem kelt még el a 30/3.5 macro , különben most én is elgondolkodnék egy picit
Stauffenberg: Vissza, mennyé!
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
xXxian
senior tag
Na, megnéztem hétvégén, tetű lassú a pinpoint AF (igaz, a vázban nem tekergettem a speed-et).
S észrevettem még egy érdekeset: nem tudom mennyi a közelpontja a 12-60-nak, de sikerült egy bimbódzó fűzfaágra olyan 15 cm-ről ráfókuszálni 4-5 alkalommal is (fújt a szél közben), majd hirtelen csak a háttérre volt hajlandó koncentárlni, hiába kétszerztem meg a távolságot, vagy kapcsoltam sima egymezős módba...
Eladó ASUS RT-N53 Router (9k)
-
csurgoi
aktív tag
Kicsit off, de azért talán belefér.
Googliztam, de számomra érthető cikket nem találtam a teli szürke szűrők használatára.
Beszereztem egyik fórumtárs javaslatára egy Haida ND64(6stop) ND szűrőt.
De az első kísérleteim nem nagyon sikerültek.
Esetleg valaki aki használ ilyet ha leírná olyan szájbarágósan, öregesenhttps://500px.com/stevetailor https://www.flickr.com/photos/128564341@N08/
-
zsiga_667
tag
válasz csurgoi #90366 üzenetére
1. Felrakod a gépet állványra.
2. Csinálsz egy képet, a számodra megfelelő expozícióval és mélységélességgel.
3. Felrakod a szűrőt, letekered a záridőt 6x hosszabbra, (minden más érték marad; tehát érdemes manuálban, de legalább az auto ISO-t mindenképp kikapcsolva) majd csinálsz mégegy képet.
4. Elszívsz egy cigit, iszol egy kávét, elolvasol egy cikket; és figyelsz hogy közben ne lopják el vagy borítsák fel a géped.Expozíció ugyanaz lesz, mélységélesség szintén, de szép elmosott lesz minden ami mozog, pl. víz, felhők, emberek, autók, stb.
[ Szerkesztve ]
-
-
b.vr
őstag
válasz zsiga_667 #90368 üzenetére
Annyi korrekciót írnék hogy 64x hosszabbra kell venni ebben az esetben a záridőt, lévén a stop-nál négyzetesen kell számolni (míg a záridővel a fényátbocsájtás viszont lineárisan arányos)
A 6 FÉ-t megfogó, nd64 szűrő 64x kevesebb fényt enged át."Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
itouchfan
senior tag
És akkor az ND1000 az 1000x kevesebbet?
Szerintem nem...vagyis nagyon nehéz elképzelni, de lehet csak én nem értem.(Bocsi amúgy read only vagyok itt csak ez érdekel).
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
Lassú Víz
addikt
válasz csurgoi #90369 üzenetére
Ez után is ki fog. Az ND szűrő a fény mennyiségét veszi vissza, az eltérő megvilágítás közti különbséget nem fogja tudni csökkenteni. Sőt, ha emiatt az auto ISO elszáll az égbe még rosszabb lesz a helyzet. A gyengébb vagy vario ND (a gyenge vario pláne) meg át is tudja színezni a dolgokat. Ha ND szűrő nélkül nem tudod a kép dinamikatartományát egy expozícióba beszorítani, akkor ND szűrővel se fogod tudni. Létezik átmenetes ND, de az egy másik ügy...
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
pitagi
tag
Virág fotózáshoz ki milyen objektívet ajánlana a rendszerből? Nem kifejezetten makróra gondolok, hanem "egész alakos" teljes (vagy közel teljes) 10-20 cm-es virágokra, különös tekintettel a most nyíló kora tavaszi hóvirág-csillagvirág-kikerics-kökörcsin-hérics-hunyor-kakasmandikó és egyéb kis csodákra, szép homogén háttérmosással. Amim van (12-50, 50-es manuálisok, 40-150, raynox) vagy nem emeli ki eléggé a témát (szerintem, de lehet, a technikám se jó), vagy inkább kisebb részletekre alkalmas. Tippet-trükköt is szívesen fogadok
-
vond
MODERÁTOR
válasz pitagi #90379 üzenetére
Pl. Panasonic 42.5mm f/1.7. Elég komoly fényerővel, és nagyon jó közelponttal rendelkezik, és adott esetben még a beépített stabilizátor is jól jöhet.
Persze az se mindegy, hogy mennyit tudsz/akarsz szánni rá.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
zsiga_667
tag
Én valami portré-objektívvel próbálkoznék első körben, a te szettedből ez a fix 50-es lenne. Ha ki akarod emelni a témát a háttérből, oda jól jön a minél tágabb rekesz. Mivel a m43 rendszernek nem az erőssége a háttérelmosás, ezért érdemes lehet inkább a kompozícióval játszani, pl. minél homogénebb legyen a háttér, vagy színben legyen más. Pl. fehér virág mögött sötét erdő vagy szürke szikla, piros virág mögött tiszta kék ég, stb.
Esetleg megpróbálhatod a hátteret alul-exponálni, a témát meg egy vakuval megvilágítani.De majd a szakértők biztos mondanak valami okosabbat, én 15 éve fotóztam utoljára virágot, és akkor se ment.
-
jaanoo89
aktív tag
Van 2db 30-as macro a rendszerben, (Oly 30/3.5, Pana 30/2.8) szerintem erre nagyon jók. Amennyiben később se mennél közelebb azokhoz a virágokhoz, akkor a Pana 42.5/1.7-et venném.
Ha viszont macrozás is szóba jöhet később (és nem csak virágra) akkor a javasolt 60/2.8 macro tökéletes.
De még akár a jelenlegi szetted is alkalmas lehet, próbálj meg úgy fotózni, hogy a virág mögött közvetlenül ne legyen semmi, így akár a f/4-el is ki tudod emelni a témát, erre pedig a mostani szetted alkalmas.
-
jaanoo89
aktív tag
Nagyon bejön az ekv. 24mm így nézegetem a 12/1.4-t is, viszont ezen nagyon meglepődtem. Hogy lehet ekkora különbség a két szélen? Mennyire lehet ez általános probléma?
-
pitagi
tag
válasz jaanoo89 #90384 üzenetére
Mindenkinek köszönöm a választ!
A két 30-as makrónak még utána nézek. Én telezoomokat nézegettem először (pana 40-150 és társai; nagyon hasonló tudásúak), ezek felől jutottam a 60-as makróig, rövidebb portréobi eszembe sem jutott erre a célra, viszont néztem flickr-en képeket, mindkettő meggyőző.
Igazából azt nem tudom felmérni, hogy a fényerő - gyújtótávolság - közelpont (objektív/ tárgy/ háttér egymáshoz viszonyított elhelyezkedése) értékek közül melyiknek a megváltoztatásával érek el jobb eredményt.
Az ajánlataitokból azt szűrtem le, hogy ehhez a témához inkább legyen rövidebb az obi, de fényerős és jó közelpontú. Anyagi keretbe (max. de nagyon max 100E) a fentiek beleférnének, de kíváncsi lennék, mit mondanátok, ha a pénz nem számít Illetve, hogy az oly 40-150-et próbálta-e már valaki közgyűrűvel, egyáltalán lehet-e, vagy az már nagyon elvisz makró irányba? -
Studi
veterán
válasz pitagi #90388 üzenetére
Világos, hogy nem makrózni szeretnél, azaz nem az 1:1 képarányt megközelíteni, vagy átlépni. Ettől függetlenül erre a célra érdemes a makró obik közül szemezgetni, ugyanis a leképezésük azoknak van rövid tárgytávolságra optimalizálva, mindenképp jobb minőséget fognak adni.
A kitzoom 40-150-el, közgyűrűvel is lehet próbálkozni, de nem fog érdemben többet nyújtani, mint a 12-50-ed, és a közgyűrű miatt a fényerejéből is sokat veszít így, nehezebb lesz kitartanod bemozdulás nélkül. -
-
csurgoi
aktív tag
Úgy néz ki hogy a végét járja a SANDISC sd-m.
Pótolni szeretném egy ilyennel:[link]
Nem értek hozzá ezért kérdezném, hogy a gépem képes a kártya adta a gyorsaságot kihasználni, követni?https://500px.com/stevetailor https://www.flickr.com/photos/128564341@N08/
-
jaanoo89
aktív tag
válasz pitagi #90388 üzenetére
"Igazából azt nem tudom felmérni, hogy a fényerő - gyújtótávolság - közelpont (objektív/ tárgy/ háttér egymáshoz viszonyított elhelyezkedése) értékek közül melyiknek a megváltoztatásával érek el jobb eredményt."
Röviden: a fényerővel.
Nem vagyok egy nagy virágfotós, de amikor a 60-as macro-val mentem a nagyobb virágokhoz picit hátrébb kellett álljak. Nyitva, f/2.8-al jól elkente a hátteret, de van, amikor nem tudsz hátrébb lépni. Szóval én emiatt ennél feljebb nem mennék gyújtótávolságban, továbbá azért sem, mert ha nem állványról fotózol (ja, virághoz szerezz be egyet ) akkor nem mindegy, hogy milyen záridővel tudsz dolgozni.
És itt jön képbe a jobb fényerő. Jobb fényerővel jobb záridővel tudsz dolgozni, nem kell az ISO-t az egekbe emelni és kisebb virág mozgást (légmozgás?) is kibírsz.
A közelpont is fontos, hiába van egy jó 35-100/2.8-as üveged, ha a legkisebb tárgytávolság 0,85mm. Ugyanakkor az is igaz, amit Studi írt, hogy nem feltétlenül ad mindegyik objektív a közelpontjánál jó eredményt. A tesztekben általában le szokták mérni ezt is, vagy legalább egy képet feltesznek, de szerencsére a pana és az olympus is nyújt tedd próbára lehetőséget, ahol bármit ki tudsz hozni, érdemes élni ezzel.
Én a Pana 42,5/1.7-t javasolnám, az portréra is jó, ha pedig később a macrozás is szóba jöhet, akkor valamelyik 30-as macro-t, esetleg a 60/2.8-t.
Ha a pénz nem számít, akkor a Pana-Leica 45 macro-t is megnézném.
Bár nem virágot szoktam vele fotózni, de ha a pénz nem számít, a Leica 12-60 egy igazi mindenes. Engem annyira meglepett a teljesítménye és hogy bár nem kicsi darab, de kényelmesen használható egy E-M5 II méretű vázzal, hogy amióta meg van, csak a 60-as macro kedvéért veszem le. Kiváltott nálam mindent, még a 17/1.8 zuikot is, ugyanis ez nyitva élesebb mit az a fix nyitva, ha pedig lerekeszelem f/2.8 környékére a 17-est, akkor már kb. a 12-60 fényeréjénél vagyok.
Érdekességképpen rákerestem pár képre, mert ennek is jó a közelpontja: tessék[ Szerkesztve ]
-
AMn3t
tag
szia
gondoltam inkabb prezentalom, szoval lottem neked ket kepet (igy pottyantak ki a gepbol, nincs szerkeztve, vagva)
1.: lumix 20 1.7, legnagyobb nagyitasan, minimalisan belerekeszelve
2.: m.zuiko 60, ugyanonnan, szoval ennel az m.zuiko tud nagyobb nagyitast is, szinten belerekeszelve minimalisan
mindketto kepen a porzo eles, viszont ha jobban belerekeszelsz akkor a makro obi meg mindig szepen mossa a hatteret, az alap obik viszont szerintem nem
az en meglatasaim:
ha tenyleg a virag fotozas a lenyeg, es nem egy egyedi/erdekes kompozicio krealasa akkor az ekv 50 koruli sima objektivek kevesek lesznek
viszont ah latod a hatteret el lehet vele mosni
en biztos az m.zuikot vennem magamnak ha viragokat akarok fotozni, viszont bevallom oszinten megtetszett a lumix mert tetszik a nagyobb latoszog is, csak kicsit jatszani kell vele h jo legyen mert jobban kell figyelni h mi van a tema mogott h szep legyen a bokeh
[ Szerkesztve ]
-
trlala
aktív tag
Az is érdekes lehet, hogy a növényfotózást botanikusként szeretnéd - ekkor a minél hitelesebb reprodukálás a fontos (méretek, arányok stb), vagy művészkedni szeretnél. Előbbi esetben valamelyik makro jöhet szóba, talán a 30-asok jobbak növényre mint a hatvanas, bár az is kitűnő. Művészkedni nagyon jól lehet a (extrém ) nagylátókkal, egész különleges perspektívát lehet velük lőni és a mélységélesség is nagyobb.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz csurgoi #90391 üzenetére
Nekem ennek a sima Extreme verziója van a Pana G80-ban, csak az írási sebességben tér el kicsit, de továbbra is teljesít minden szabványt, ami rá van logózva az Extreme Pro változatra is (UHS-I, V30, C10, U3). A gép kézikönyve szerint ezeket a szabványokat teljesítő kártya már minden írás/olvasás feladatra elég, de mivel a kártya maga ezeket bőven túl is teljesíti, így azt kell mondani, hogy a gép (legalábbis a G80) biztosan nem használja ki.
Na de vettem volna lassabbat csak emiatt, hogy spóroljak 900 forintot? Jól jön ez a sebesség fájl másoláskor. Teljesen jó lesz ez a kártya és az eladó is korrekt.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz aginor #90396 üzenetére
Eredeti. A fél világ tőle rendel (más neveken is fut ez az eladó), csak ezen az accounton van negyedmillió értékelése és 99,6% pozitív.
Évek óta tőle vásárolok mindenféle memóriakártyákat és egyéb flash meghajtókat (kivéve SSD-t, mert abban nem annyival olcsóbb, mint a hazai, hogy megérje). Az itteni topikokban (memóriakártya, pendrive, stb) is az ajánlott beszerzési helyek között van számon tartva még akár az összefoglalókban is.
-
vond
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #90397 üzenetére
Csak megerősíteni tudom. Jó sok éve - ahogy a fél PH - én is innen rendelem a memóriakártyákat és pendrive-okat. Soha semmi gond nem volt velük. Ja, van saját oldaluk is, elvileg itt még olcsóbbak is egy kicsit a cuccok.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
aginor
veterán
válasz Stauffenberg #90397 üzenetére
Ezt viszont jó tudni, mert akkor van egy jó forrás, amúgy is mostanában akarok gyorsabb kártyára váltani stacking miatt. Köszönöm mindkettőtöknek a megerősítést!
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
trlala
aktív tag
10-25 first image:
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Háború Izraelben
- Politika
- Robotporszívók
- World of Tanks - MMO
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Külpolitika
- Call of Duty: Black Ops 6
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest