- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Okos Otthon kezdőknek
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
válasz
Mirman #94989 üzenetére
Szerintem eleve nem ugyanolyan eszköz. A teleobjektív az maga az alaptevékenység eszköze, olyan mint a horgásznak a horgászbot, objektív nélkül nem lenne fényképészet (most az egyszerűsítés kedvéért tekintsük a pinhole-t is objektívnek), a teleobjektív meg szimplán egy célobjektív az adott témára. A könyv végképp nem hasonlítható mindehhez, mivel ott én tanulok, én szerzek tudást, amit aztán már saját ismeretként tudok hasznosítani. Ha már madár, az sem ugyanaz, hogy én sokat olvasva, tanulva megállapítom egy madárnak a faját, mint ha kiállítanak egy madarat, és odaírják a szakértők, hogy ez micsoda. A lessel kapcsolatban pedig nem arról van szó, hogy én építeném, hanem ahogy mások leírták, olyan szinten megcsinálják neked a lest és a terepet is úgy rendezik, hogy akár széles látószögű objektívvel is fotózhatnál. Ott már igazából nem is marad számodra semmi kihívás, szimplán fizetsz érte, hogy madár képeid lehessenek, méghozzá nagyjából ugyanolyanok, mint az összesnek, aki fizetett érte. Hangsúlyozom, nekem semmiféle etikai problémám nincsen ezzel, aki ebből él, azt meg is tudom érteni, de a vendégek gondolkodásmódjával nem igazán tudok azonosulni.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Mirman #93831 üzenetére
+1.
Azért is felesleges ezen vitázni kéthavonta, mert melyik ember fizet ki 1 millát azért, hogy a képeinek nagy része ne alapérzékenységen, hanem iso800-on készüljenek?
Vesz FF-re ugyanúgy f/2.0-ás objektívet és ugyanúgy alapérzékenységen fotóz bármit, amit csak tud. A kérdés, hogy a méret mennyire zavarja illetve hány olyan képet lő, amihez iso800+ kell, mert ott rendesen kitudja aknázni a nagyobb szenzor előnyeit, ez teljesen világos.
Ugyanúgy bírom, amikor objektív összehasonlításkor elmondják páran, hogy de ide az f/2.0 az szar, mert az FF-en f/4.0 lenne. És? Azt elfelejtik nézni, hogy ami itt fényerős cucc, az már általában prémium vagy pro kategória, ami sokszor csepp és porállóságot, példás összeszerelést takar, egyenletesebb képet ad, míg FF-re az f/4.0 idáig mindig csak belépő kategóriás objektív volt, amit még sokszor rekeszelni is kell rendesen.
Ha valamelyik gyártó, mondjuk a Canon az R esetében letenne az asztalra komplett f/2.8-ás fix sort, amik kifogástalan képminőségűek nyitva is és még nem is dög nehezek, akkor jobban lehetne egy az egyben hasonlítgatni ezeket, de valamiért ők is az f/1.4-re izgulnak... -
peppe79
senior tag
válasz
Mirman #92549 üzenetére
Ohhh...épp csak, hogy ki nem szúrta a szememet!
Én is rajta vagyok egy 42.5mm-es Lumixon...az Oly 50-200-assal nem túl kényelmes a falu másik végében lévő játszótérre átgyalogolni.
-
t72killer
titán
válasz
Mirman #92492 üzenetére
Ezt nem lehett megtenni az eredeti EM5-el
? Sőt, ha vki hozzámvágna 30e$-t, hogy menjek egy 1hónapos Antarktiszi túrára, hóttziher, hogy inkább egy plusz tartalékvázra és obira költeném az E-m1x - EM5 árkülönbséget. Uis legyen az új váz akármennyire ellenálló, ha pl beleesik egy szakadékba, nem fog kiugrani. Ok, a pdaf miatt lehet E-M1 mk2t vennék, az x-es modell árának kevesebb, mint feléből.
Vadfotóra tényleg nagyon jó a m43, ez marasztal a rendszeren: a következő körben szeretnék egy jól működő dual-IS kombót (OIS nagytele+IBIS váz), amivel 400mm körüli fókusztávval is tudok madarakat fotózni kézből. Ehhez kéne egy minőségi Fresnel-optikás (=könnyű) 4/400-as lencse. <-na ebbe már nem sajnálnám a pénzt lapátolni, optikán én még sose buktam 10%-nál többet.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Mirman #91603 üzenetére
Külön-külön nem vettem volna meg mindhármat, kettő a vázakkal együtt jött. G80+12-60 nagyon jó árban volt, így nem a 14-140-nel vettem nyitó kitként. Aztán a meccsek miatt (meg úgy egyébként is) kellett egy hosszabb zoom is, így vettem egy használt 14-140-et. A kis 12-32 meg jött a használt GX80 mellé, kvázi ingyen. Szóval így.
Egyébként mindegyik jó valamiért, de a 12-60-as valószínűleg menni fog a háztól. És majd egyszer jön helyette egy 12-35 f/2.8II.
Ennyit a leállásról.
(#91602) Lassú Víz: Sajnos már nincs kinek megmutatnom. De ez régebbi történet, nem a fotós/videós költekezésem folyománya.
Amúgy újonnan biztos nem tudtam volna mindent megvenni. Így sem biztos, hogy kellett volna, de használtan, meg részletre még épp belefért. És az is sokat nyomott a latban, hogy az obikból nagyobb bukó nélkül simán ki lehet szállni. Meg egyelőre a vázak is elég szépen tartják az árukat. Szóval ha váltani szeretnék, vagy csak simán eladni kényszerülnék, akkor azért nem lenne olyan nagy bukta az egész bizniszen.
-
panoly
tag
válasz
Mirman #89608 üzenetére
Közben Flickr-n megint jött szembe, olyasmi mint amire gondoltam:
[link]Mondjuk ezt is egy 5d M4-el lőtték
.
Lehet, hogy elengedem ezt pixelszámlálást, inkább megpróbálom elsajátítani addig is a fotózás alapjait
.
Szerk.: Azért ezen a képen is csak szárny körül van meg az A karcolás, kicsit szűk volt a dof, a szem környéke nem tökéletes.
-
jaanoo89
aktív tag
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Mirman #89223 üzenetére
Akkor nem ugyanazokat a review-kat néztük
Ez pl dikszó, de a többi is hasonlót mutat. Gondolom nem kell mondanom melyik az oly és melyik a sanyi
A Fuji azért 30%-kal többe kerül (a fotoplusnál néztem), azért ez nem jelentéktelen összeg 300e Ft-nál. Egyébként nagyon jó objektív 16-55 - mint szinte minden Fuji -, de a körberöhögést nem tudom hol kell keresni... -
Tin_Shield
őstag
válasz
Mirman #89218 üzenetére
OK.
Hány jó f4-es zoom van APS-C-re?
Sony 18-105? Jó átfogás és f4, de ahogy olvasom a Sony topikban annyira nincs senki hasraesve a rajzától, sőt. A 12-40-re azért ezen a téren nem lehet panasz. A Zeiss 16-70 is inkább vicc annyiért.
A Fuji 16-55 patent cucc, de az sem 12-40 árkategória.
Még talán a Fuji 18-55, az kellemes darab, főleg kitobinak, jó az ár/érték aránya. Volt nálam is egy ideig, tetszett, de azért nem tenném a 12-40 mellé. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Mirman #88952 üzenetére
Attól függ, ha nagyméretű szépművészeti nyomathoz kell, még talán megéri ezzel mókolni (de ez is csak az élesség érzete legfeljebb).
Nekem lóg a nappali falán egy fotóm B1 méretben, pár éve fotóztam egy totál fapad felszereléssel (Fuji X-A1) kitobjektívvel 16mm-en egy közös nyaraláson, ha közvetlen közelről nézed simán látszanak a hibái, egy lépés hátra (aminél közelebbről amúgy sem nézed, csak ha leporolod a keretet) és teljesen rendben van.
Ha nagyon szar a minőség a képszélek felé, akkor az az objektív nem jó a célra vagy nincs rendesen kitapasztalva melyik rekeszen kell meglőni egy tájfotót.
-
Bici
félisten
válasz
Mirman #88901 üzenetére
Még annyi, hogy nem csak egyhelyben lévő madarat szeretnék fotózni, hanem mozgó célpontra is lőnék.
Persze, nem várok profi sebességet, csak azt, hogy a ~400k-s keretbe férjen bele a váz és két obi ekv. 24-600-ig.
A fő felhasználás a madár, állat, gyerek fotózás; vagyis a mozgó célpont minél jobb kezelése a fő szempont. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Mirman #88809 üzenetére
Én nem értek egyet vele, több párhuzamosan futó trend is van a fotózásban és ebből csak egy az erős kontraszt és erős szaturáció. Ott van ellenpólusnak például azoknak (az egyébként ugyanilyen népes) tábora, akik meg a lefojtott színekben (muted colors) és a kimosott kontrasztban (faded/washed) hisznek. Meg a kettő közötti mindenféle átmenetek, meg a kicsit haladóbb színkeverési metódusok (komplementerek: duó, triád, tetrád, stb).
Persze más kérdés, hogy a Fuji Classic Chrome szimulációs fotódat egy fotózáshoz teljesen laikusnak mutogatod, vagy olyannak, aki legalább egy minimálisan jártas benne vagy bármilyen vizuális művészetben. Azt is kipróbálhatod, hogy a Classic Chrome fotót egy hajszálpontosan neutrális, színhelyes fotó mellé teszed és így mit választ.
Meg itt teszem hozzá lábjegyzetben, hogy a mai értelemben vett neutrális színek soha nem voltak elterjedtek a fotózásban a digitális éra megjelenéséig és tömegigény soha nem is volt rá. Ez a kb 15-20 év, amióta beköszöntött ez a korszak egyszerűen nem írta felül azt, amihez az emberiség az első barlangrajzok óta szokva van.
A valóság túl unalmas.
-
evo87
őstag
válasz
Mirman #88809 üzenetére
A mai világban a másik dolog, ami értékteleníti a tisztességes fotózást, hogy egy 2-3-4 kamerás mobillal gyakran egy 16 éves lány könnyedén lő (persze csak a mobilos kijelző méretében) látványos, szaturált, háttérmosott képet, amiben nulla fotóstudás van... De ezzel már messzire mentünk az alaptémától.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Mirman #88534 üzenetére
Meg sötét UWA 100k alatt.
Pl. egy f/5.6-os (6.3-as, 7.1-es) Pana 7-14.
Ott úgyis általában mindennek élesnek kell lennie, és sokszor rekeszelik is a népek. Nomeg egyre több gépben van rohadt jó vázstabi is.
(#88533) Mercutio_: Lenne pár jó ötlet erre a kompaktból/bridgeből áthozatalra, az biztos.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Mirman #88487 üzenetére
Ez vidéken is működik? Utánanézek mindenképpen, köszi!
Ezeket nézted?
Szerinted elfogadható lenne nekem ISO1600-on, meg 3200-on ez a rendszer? Mert én úgy érzem, igen.
Nem beszélve ugye arról, hogy ha jól tudom, azért 1-1,5 FÉ-vel simán alá is lőhetném a képeket, mert lenne annyi tartalék a RAW fájlokban, hogy helyes expóra húzzam őket. Na, az 1/2.3"-es szenzorban nem sok tartalék van, de azért próbálom a lehető legtöbbet kihozni belőle.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Mirman #87772 üzenetére
A fennmaradó díj 50%-át számlázzák ki, és a kifizetett hónap végéig használhatod a terméket. Engem ezzel a trükkel nem tudtak benntartani a rendszerben, mert már megvolt az Affinity, és a DXO-ban is megjelent a lokális módosítás lehetősége. Jóval gyengébb mint amit az LR nyújt kijelölés, maszkolás terén, de legalább van. Pl. először csinálj meg minden geometriai korrekciót, és csak utána nyúlj lokális korrekcióhoz, különben kezdheted elölről.
A lényeg, hogy az Adobe havi díjas dolgaival szemben egész jó alternatívákat kínál a világ, és azok meg sem közelítik egy rendesebb objektív árát, tehát megfizethetőek. Objektívet sem akar lopni a legtöbbünk, ma már szoftvert sem kell. (Ez utóbbit ne vedd magadra, olvastam a (#87774)-es hozzászólásodat.) -
80hun
addikt
válasz
Mirman #87772 üzenetére
De ahogy nézem havi szerződést is lehet indítani.igaz ez csak LR
Itt azt írja hogy havi szerződés felmondható bármikor.Persze ha jól látom a LR+PS az csomagban van ami éves
Igazából nagyosk torr..t oldal van ám
Vagy marad a LR6 140eur-ért örökre
Bár ennek a támogatása nem tudom hogy áll. -
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Mirman #87503 üzenetére
Az a szett nagyon sok mindenre elég lehet.
A Pana "pro" objektívei valahogy jobban bejönnek. Próbálnak egész picik maradni és relatív jó a fényerejük is. A 12-60 szimpatikusabbnak tűnik a 12-40-nél. Hosszra ugyanaz, de kisebb az átmérője, kényelmesebben meg lehet markolni vele a vázat és a végén az a +20mm elég hasznos, kis ügyeskedéssel elég lehet ez az egy objektív egy nyaraláshoz.
-
b.vr
őstag
válasz
Mirman #87311 üzenetére
amire nekem kell arra számomra megfelelő, de én csak a 23/1.4-gyel használom (x-e2 a váz), szép komótos tempóban, sokkal kevesebb képhez mint az Olyt. Persze lesznek benne félrefókuszált képek, de nem vészes arányban, és mindig volt hasonló amit választhattam helyette.
Mivel eleve sokat fotózom ellenfényben, amit a Fuji topicban szoktam olvasni az 56/1.2 kapcsán (még X-T2-n is, nemhogy korábbi generációs gépeken), nálam az tolerálhatatlan lenne. A legtöbbet az E-M1 + 42/1.2-t használom, szerencsére elenyésző hogy problémám legyen a fókuszálással. -
weiss
addikt
válasz
Mirman #87159 üzenetére
Egyrészt a DfD csak gyári üvegekkel működik, másrészt pedig nem ad vissza pontos depth map-et, hanem csak egy saccperkb értéket/hisz ez témafüggő is/, ami alapján tud egy jó nagyot lépni a fókusz a jó irányba. Azzal pl. nem tudna mit kezdeni, hogy a szemed éles, az arcod meg fokozatosan homályosodik.
-
-
scarabaeus
őstag
válasz
Mirman #85824 üzenetére
"450k saturation electrons"
Van valakinek adata, néhány, utóbbi években használatos szenzor esetén mennyi ez?Más: érdekes lett volna, hogy mondjuk egy 16 MP MFT szenzor pixelsite-jának hasznos területéhez képest az új 8K szenzoron lévőké mekkora, ugye, kisebb méret, de azon belül megnövelt hasznos terület, tehát nem arányosan kisebb.
-
b.vr
őstag
válasz
Mirman #85346 üzenetére
Köszi, örülök hogy tetszett az írás
Bérelni szoktam, bőven nem fotózok annyit hogy saját stúdióm legyen. Szerintem nem jó a kis méretű stúdió (de inkább nézzél meg pár stúdiót élőben és ki tudod tapasztalni) Ha mesterséges fény akkor az nálam mindig vaku (és nem állandó fényű lámpa) A szöveg elhatárolja egymástól a stúdióképeknél is a vakus képeket, az alapján be tudod azonosítani. -
b.vr
őstag
válasz
Mirman #85268 üzenetére
Nem butaság ez, mert az a "basic" sony 85/1.8 egy kimondottan jól sikerült objektív (a Batis-hoz teljesen hozzámérhető módon jó), és mivel jó árban is van (most a normál kereskedelmi árakat nézve, 550 euro, míg a Batis 85/1.8 1050 euro, de ennél szürke forrásból vagy használtan nyilván még olcsóbban beszerezhető) így teljesen jól indokolható választás. Hozzá olyan vázat ami árban belefér, aztán lehet is fotózni
-
b.vr
őstag
válasz
Mirman #85265 üzenetére
Hát nem gondolom hogy ez így lenne, ilyen talán akkor lehet ha nincs valós indok. Szerintem akkor kell a váltáson gondolkozni (akár rendszeren belül valami jobbra, akár másik rendszerre) ha a jelenlegivel tényleg technikai korlátokba ütközöl, miközben meg képeken látod hogy mással meg lehetne csinálni amit szeretnél. Így máris konkrétumokat kell vizsgálni, és van min elindulni.
-
b.vr
őstag
válasz
Mirman #85260 üzenetére
akkor itt amit madgie írt az a mértékadó, mert én kizárólag olyan helyzetekben használom az x-e2-t ahol egy személy van a képen, és ott számomra az eye-AF használhatóan működik. De ezek portréfotózások, az AF-szempontból nehezebb helyzetekre azt vedd figyelembe amit madgie írt.
Az E-M1-et is persze főleg ilyen helyzetekben használom, de mondjuk egy családi eseményen, buliban, közös kirándulásnál van olyan hogy többen a képen. Előfordulhat persze hogy aki közelebb van az épp félrefordítja a fejét, és akkor a mögötte jövő arcára fókuszál, de alapvetően teljesen használhatóan működik, nem kell kikapcsolni.
Azért ahogy kezdtem, engem elsősorban a portréfotózás szempontjából érdekel, ott pedig kiváló. -
madgie
titán
válasz
Mirman #85260 üzenetére
Nem engem kérdeztél, de a Fujinak nem erőssége az Eye AF. Sima, egyszemélyes portrénál mondjuk merem használni, de bármilyen riport-szerű helyzetben inkább kikapcsolom, mert nem túl acélosan ismeri fel az algoritmus az arcokat (főleg a Sony-hoz képest), vagy sokszor épp a háttérben egy kisebb arcra húz, nem előtérben a nagyra/nagyokra, akik mondjuk épp a gyűrűt húzzàk
-
-
b.vr
őstag
válasz
Mirman #85113 üzenetére
Nemnem, ezt kimondottan koncertre írtam, és ott is csak kiindulás ami változhat (most utána kellene nézni de -1nél kevesebb szerintem csak nagyon ritkán, az E-M1 és az RX100 is ilyen helyzetekben fölé mér ahhoz képest amit szeretnék)
Általános helyzetben (mondjuk egy túrán) A módot használok, és folyton expo-korrekciózok pluszban/mínuszban attól függően hogy az EVF alapján mit látok szükségesnek.
A fénymérési módot meg sosem váltogatom mert szükségtelen, az EVFben úgyis látom milyen lesz. Az automatika mér valamit, én meg korrekciózom, és rögtön látom az eredményt.Portréfotózásnál meg M mód (tulajdonképpen lehetne itt is A mód és expo-korrekció, de (főleg beltérben) szeretem magamban tudatosítani hogy mire állítom a zársebességet)
(köszi! Igen, hamarosan lesz majd új bejegyzés, a 40-150/2.8 már félig kész is van, de még nem volt időm befejezni, illetve az utóbbi időben foglalkozni vele sem, remélem majd a jövő héten
-
topikk
senior tag
válasz
Mirman #82697 üzenetére
Köszi!
Más: Jön a 17mm 1.2
Ahogy számoltam ez lesz az eddigi legjobb m4/3 obi asztrofotókhoz (feltéve hogy éles teljesen nyitva). A Voigtlander-eket nem tettem bele, mert a tesztek szerint azok nem élesek nyitva.
-
Studi
veterán
válasz
Mirman #82506 üzenetére
Mintaboltban, 30e Ft. E-M10-re szerintem nem éri meg, de M5mII-re, E-M1-re szerintem simán. Addig tudod megvenni, míg él az alap garanciád.
Amúgy minden OM-D vázhoz megvásárolható (fura, hogy PEN-F-hez nem).
szerk: nyár közepéig érdemes, míg él a visszatérítés!
Tipp: mintaboltban vannak garival árult, javított vázak, korrekt áron így. Vagy érdemes a Media Marktokat meglesni, szoktak extrém leárazások lenni, ha beragad valami készleten.
-
mikrofon
veterán
válasz
Mirman #82328 üzenetére
Az olcsó vagy ingyenes kategóriába tudnál ajánlani olyat ami tényleg jól használható?
A Panasonic vázakhoz adott RAW szerkesztővel nem tudok megbarátkozni! Egyszerűen ez a Silkypix SE számomra használhatatlan...
Előtte az Olympus szoftvere jobb volt, de hosszadalmas több kép esetén. De legalább használható.
A DxO Optics 9 ingyenesen letölthető volt egy időben. Ez nagyon bejött, csak a Panasonic gx8 vázat, már nem kezeli, így már nem tudom használni.. -
Studi
veterán
válasz
Mirman #82290 üzenetére
Ne aggódj, tényleg jó obi az.
Csak itt a 20/1.7-et valami vallásos fétis veszi körül.
Az igazat megvallva a 20/1.7 bitang jó obi, és tényleg jobb áron van, mint a 17-es, így ár/érték arányban valóban nyerőbb. De azért a 17-esek sem 110-ért szoktak használtan elkelni, sokkal reálisabb egy 85-90 körüli ár, az meg már nem olyan vészes felár a 20-ashoz képest, Főleg azt figyelembe véve, hogy 17-esek szoktak futni hátralévő 1,5-2 év garival is. -
.mf
veterán
válasz
Mirman #82281 üzenetére
>>Oly 17 1.8
>>nagyon élesBwhahahahahaha
A jobb zoomok élesebbek nála, és szinte az összes fix. 20-as mellett élességben nagyon csúnyán leszerepel.bogka
Zoom vagy fix?
Ha fix, akkor a Pana 20-ast nagyon ajánlom, amennyiben a gyenge fényben lassú fókuszt mint legfőbb gyengéjét el tudod fogadni. Nálam évekig az volt a default obi az EM5-ön, azzal lőttem a legtöbb képet. Pici és pengeéles, kontrasztos, van nemkevés torzítása, de ezt a szoftverek jól kezelik. Nálam ez az obi a m4/3 esszenciája: pici, elérhető árú (használtan 65k körül), de fényerős és pengeéles. Fixek közül mászthev.
Ajánlott még mellé az Oly 45-ös, ami ugyan portréobi, így nyitva kicsit lágy, f2.5-től kezd éles lenni, de szép a színe, kellemes a bokéja, kicsi, könnyű, és használtan gyakran látni, ált. 55-60k körül. A Pana 42.5 élesebb, kevésbé meleg a színe, de ritkább és drágább.Zoomban a 12-32 ugyan egy kitobi, de ekv. 24-ről indul a legtöbb kitobival szemben, kicsi, könnyű, és kitobi létére elég éles. Hátránya, hogy 25-re (ekv. 50) már elég sötét, és csak 32-ig megy, ott már f5.6. Olyan 50k körül lehetett?
Igazából az Oly 14-42 II R és Pana 14-42 II is egészen jók élességben kitobi létükre, az Oly még elég filléres is, 23-25k körül? A párja, a 40-150 is egész jó, 30k körüli árához képest főleg.EM10m2-n egy kicsit nagy és nehéz és főleg orrnehéz, de a 12-40 f2.8 ritka jó fényerős alapzoom, ami 12-~35 tartományon kiválóan éles, és ugyan nem 1:1, de egész jó makró-képességei vannak.
Makróra van még Pana 30 f3.5, de nem tudom, hogy milyen; illetve az olcsó megoldásként 5-6k körül ha jól emlékszem vannak jelátvivős makró közgyűrűk -
MrChris
nagyúr
válasz
Mirman #82263 üzenetére
Próbáltad már azt az obit? Nem az AA hiányától tartanék, hanem hogy azaz obi azért nem egy élességbajnok. Nekem még nem volt olyanom meg nem is vagyok telézős, csak a tesztképeket böngészem, nem túl acélos. Képközépen még elmegy, bár ott se olyan hűha. Pl ezen felül a korlátrács tiszta szétkenés. Igaz nincs nagy választék, meg lehet hogy más rendszerben is ekv 600mm kb ugyan ez, vagy gyengébb.
A G80 amúgy nagyon jó váz, nagyon erős videó képességgel. KéneMadárra mondjuk nemtom mennyire használható.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Mirman #82249 üzenetére
Szerintem túlparázod. Az E-M1 két generációjának, valamint az E-M5 II és E-M10 II-nek sincs AA szűrője. Ma inkább az a trend, hogy kihagyják a szenzor elől.
Van jó pár fotós, aki az E-M1-el madarat (is) fotóz. Guglizz rá képekre.
A PDAF jobban fog hiányozni erre a témára. -
Studi
veterán
válasz
Mirman #81792 üzenetére
Igen, nem, nemigen.
Egészen másról szól a zoommal fotózni, mint a két fixszel. Így kiváltani egyik irányba sem tudják igazán egymást. Viszont mindkét megoldás nagyon jó megoldás, a fotózási szokásaidtól függ, hogy melyikkel érsz el egyrészt jobb eredményt, másrészt melyikkel fotózol majd nagyobb örömmel.
Van, aki éles helyzetben nemigen szereti cserélgetni az obikat, neki szerencsésebb nyilván a zoom, húz rajta egyet, és máris a képre és a történésekre figyelhet. Más pedig sokkal nyugodtabb, körülsétálja a témát, keresi a szöget, a látószöget, kiválasztja az objektívet, a rekeszt, az érzékenységet, a színt...Így azt lehet mondani, hogy igazán neked kell tudni, hogy melyik utat választod. Persze én könnyen magyarázok, mert meg van mindkettő.
Én amúgy a fixeket jobban szeretem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Túra és kirándulás topic
- Milyen processzort vegyek?
- Battlefield 6
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Medence topik
- További aktív témák...
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Dell P2419H / P2419HC Full HD LED IPS 24" LCD monitorok
- Lenovo Legion Pro 7 i9-14900HX 64GB RAM 2TB SSD 16" QHD+ 240Hz RTX 4080 12GB 175W DOBOZÁBAN, MAGYAR
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest