Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Igazából pont emiatt raktam ide be, mert jól látható, hogy meglehet ezt idealizálni, és akkor viszont csak ez lesz a jó, az egyetlen.

Nem mondom, hogy nem lett jó gép az OM-3, de azért az meredek, hogy egyesek szerint mindent ver. Igazából mindegy, nem az én pénzem. Annyiban lehet aggasztó a jelenség, hogy ha ezen az áron is jól fog fogyni, akkor az Isten se ment meg minket a további emeléstől..
Mercutio_: és ez egy nagy elérésű poszt, fotós csoportban.
simes: nem valószínű. Szerintem olyasmi fotós lehet, akinek a flickr fiókja tele van drága holmival készült digitális hulladékkal.

-
Allien
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Na igen. Érdekes a Magyar bejelentő videó is. Mindenütt azt hangoztatják, milyen szééép, és "olcsóbb", mint az om-1, szinte ugyan azt tudja...
Közben meg külföldön IS akciózzák az Om-1-t, gondolom, hogy egyiket vegyük már meg.
Ha tapizni akarod, írj akár a márka boltnak, vagy szerintem bármely nagyobb hazai fotós szaküzletben van egy tapi példány. A fotop... már több embernek is mondta, hogy gyere be tapid meg...
Gondolom, a többi is "megengedi", még ha nem is veszed meg. Az meg tuti, hogy lesznek "wokshop" rendezvények, ahol majd kipróbálható lesz a többi optikával is.
-
Alg
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Pontosan ilyesmire gondoltam.
Egyelőre ezeket sikerült találni, amik kimondottan ultralight verziók (a legtöbb ilyen toploader nekem feleslegesen túlépített, nem kell ezer zseb meg 4 zipzár meg hasonlók). Egyik sem olcsó, de hátha segít valaknek a jövőben:1. Hyperlite mountain gear
Pont amit keresek, semmi extra csak egy esőálló, porálló tok pár hurokkal a rögzítéshez. Kontra: A kisebbik is túl nagy. 80gr, 130-140EUR
2. Leichtmut
Picivel könnyebb, jóval drágább. A kicsi verzióba koppra beleférne elvileg, de jó lenne belepróbálni.
Viszont német kézműves cucc ezért 180EUR és még van pofája 14eur szállítási költséget is rászámolni. 63g.... És kb. ennyi. Minden más 300gr felett van (WANDRD, Shimoda, stb.) Még a Zpacks-nak van pár mellkasra csatolható ilyen-olyan táskája de azok nem kimondottan fényképezőnek.
No még alszom rá párat. Egyelőre a Crumpler jön, mert az már megvan, és szűken is, de belefér a cucc. Lehet egyszerűen ebből keresek egyel nagyobb méretet. Vagy tényleg egy Kajka és kap egy insertet a mellkasra átrakható felső rész
Több napos sátras vándortúrára igazából ez lenne az ideális megoldás.
-
Balage85
tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"és évek óta nem látom az okát a maradásnak, ha majd egyszer valami tönkremegy."
Új vagyok még ebben az M4/3-os világban. Mi a fő ok? Fejlesztések hiánya? Mi az alternatíva? FF? Abból is a Sony?
Én Nikon D7500-ról jöttem, mert a Nikon milc vonalon nem adott ki (szerintem) felsőbb kategóriás APS-C-s vázat. Az Olympus-ból meg megkaptam azt EM1 III-mal, hogy bizonyos dolgokban ne visszalépés legyen a váltás. És ez a váz nem egy mai darab.
-
aginor
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Én mk3-at, de amikor vettem is sejtettem, hogy talán ez lesz az utolsó vázam tőlük, még a 40-150Pro ellenére is.
Én egyelőre azt látom, hogy a pár évvel ezelőtti kijelentésüket -miszerint az OM egy prémium termék- komolyan gondolják, legalábbis az árazás tekintetében. Közben pedig a PRO objektívek relatív minősége csökken, látszatra romlik a QC, nincsen érdemi fejlesztés, de már alibi újdonságok sem..
Jelenleg kijelenthetem -amit nem gondoltam volna korábban- hogy a gépparkom ezen a rendszeren teljes, nem tudok mit venni hozzá. Ez nekem atekintetben jó, hogy költhetem a pénzt másra, viszont ebből a gyártó nem nagyon fog megélni. Persze ez utóbbi csak közvetve az én gondom és nem engem kellene, hogy aggaszzon.lugosi:
Én is, de jól mutatja az új irányt, amit a cég képviselni szeretne. Felhasználóként sem számíthat többre tőlük az ember (mondjuk más gyártótól sem, de azért a felhasználók teljes ignorálása nem szép dolog). -
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Bármi?
Szerintem 2 probléma van a céggel.
- nem tudnak behúzni új vásárlókat
- régieket nem tudják vásárlásra ösztönözni nagyon (amiket videókban látunk azokat nagykövetek és szponzorált arcok használják szvsz)
..szóval a "bármi" az nem jó irány, kinek mutatják, hogy élnek?Egy új szenzoros OM10, elérhető áron jó lenne kezdetnek. Tudom nem itt kezdik az új technológiák bemutatását, azt se olcsón, viszont nem hiszek egy OM1 mk3-ban, hogy újra induljon minden szinten az OM MK(n+1).
L mount?
Ha jól tudom az L mount nem kompatibilis a pana/oly m4/3 bajonettel.
Panának meg van jó ideje ilyen váza, hiszen ők kezdték ezt.
Most hoznának egy ilyen OM vázat... oké, és?
Én biztos, hogy nem váltok L mountra.
FF-re ott a sony.Igen, PEN-F és az E-P, ott be lehetne húzni új vásárlókat.
Oké, várom a fejleményeket... szkeptikusan

-
freelanced
addikt
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Koszonom, igazabol foleg a videozas miatt volt kerdeses, fotozasnal nagyjabol mar tudom mit mivel szeretek, csak mivel ebben annyira nem vagyok ismeretes ezert is erdeklodtem nagy vonalakban.
De amugy nagyon koszonom mindenkinek az ajanlast, ez a Panasonic G80 vonal tunik a legjobbnak, meg mondjuk kezdesnek egy 25mm f2.8 meg akar egy macro, aztan a kesobbiekben ha talalok jo aron valami mast akkor elmozgok arra.
-
gyapo11
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Egy ideig dolgoztam olyan helyen, ahol az egyik feladatom a fotózás volt intézményi rendezvényeken. Valamilyen színpad szerűségen voltak a fotóznivaló események, nézte a sok ember, én meg a fix obival mászkáltam a megfelelő kompozícióért és takartam a nézők elől a látványt.
Ugyanez családi/baráti körben esküvőkön. Nem volt nehéz a zoom mellett dönteni. Akkor még a fekete-fehér filmes időkben az Ofotértban a japán gépek is 50-es fix obival mentek. Nekem akkor olyanra nem volt pénzem, a Praktica, később a Kobo is 50-es obisok voltak. -
gyapo11
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Vannak a turista zoomok 10 vagy többszörös átfogással, egy olyannal lehet próbálkozni, és kiderül mi a megfelelő gyújtótáv. Fél fotózós életemben lábzoomoltam, de amikor megvettem az első zoomos még filmes gépet, azóta csak zoom. Vannak profik is, akik csak fixeket használnak, ár nem számít, koszos lesz a szenzor megy szakemberhez tisztításra, nagyobb fényerő, kisebb súly és méret, jobb minőségű kép. Ők is átfogják a gyújtótáv tartományt, tehát ez biztos hogy szükséges, csak nem egy/két/három zoommal hanem 5-6 fix obival.
-
freelanced
addikt
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Üdv,
Van esetleg konkrét amit ajánlanál?Most úgy tűnik veszek egy 40mm-es TTArtisan Macro-t, lényegében ehhez kellene még kiegészítés, mert a levelekre, esőcseppre stb. jó lesz szerintem ez, de sok másra lehet, hogy túl szűk?
Hogy látod?
HollyBoni
Igen, ebben lehet igazság alapvetően szerintem valahol hasznos lenne egy ilyen, gondolom a gyújtótáv miatt szép háttérmosást lehet vele viszonylag, plusz a makró jellege miatt sok részletet is fel tudok venni, szóval akkor valami kiegészítés kéne mellé, no de mi? Van esetleg javaslatod? -
gyapo11
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Én is úgy gondoltam, hogy a vaku a valós gyújtótávval dolgozik. Viszont az obikhoz meg van a crop faktor.
Akkor egy példa: 50 mm-es obi van az m4/3 vázon, akkor azt képezi le amit ugyanonnan egy FF gép 100 mm-es obival. Mire állítod a vakut? 50 mm vagy 100 mm?
Még pontosabban, a vaku fizikai gyújtótávjára vagy az obiéra? -
gyapo11
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
A HSS jó lehetne, de ha 1/1 teljesítménnyel kellett használnia a vakut, akkor HSS-sel kevés lesz a fényerő. Még van egy lehetőség, közelebb kell menni, a távolság négyzetével arányos a fény, fele táv 4-szeres fényerő. És meg kell nézni a vakun a zoomot, hogy nincs-e szélesebbre állítva mint az obi.
-
gyapo11
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Szerintem se elektronikus obi volt, valószínűleg beállította, mert bekapcsoláskor egyből kérdezi a gép. Nem tudom melyik Olympus van neki, és hogy azon milyen értékeket lehet beállítani, nálam pl. a gx7-en a 7.5 mm-t nem tudom beállítani, a halszem obihoz csak 8-at. Fölfelé nem néztem meddig lehet.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Picit félreérthető voltam a GM szériával, szerintem nem muszáj annyira pici vázakat csinálni, hogy újra értelmet nyerjen az mft, számomra elég lenne, ha a kis GX, Pen-F, E-M10 vonalra ráfeküdnének, de ebben a szegmensben nincs semmi érdemi fejlesztés, inkább a nagy dög pro vonalat nyomják. Rengeteg jó kis lencse van a rendszerben, amik ezekkel a vázakkal harmóniában vannak, max csiszolhatnának rajtuk, kiadhatnának belőlük egy-egy korszerűsített II-es verziót. A régi fix lencsék nagyrésze az új pro vázakon már aránytalanul pici, ami szintén arra utal, hogy ez a rendszer eredetileg más célra volt kitalálva. Ha most új gépet kéne vennem, még alaposabban átgondolnám a Fujira váltást, mint anno.
-
Studi
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ha már szenzor: amikor a 4/3-ot kitalálták nagyon jó ötletnek tűnt ez az oldalarány, az akkori megjelenítők miatt. De a megjelenők nagyon más irányba indultak el, akár mobil eszközről, akár TV-ről beszélünk, kimondható, hogy már inkább 16:9 arányú, vagy szélesebb kijelzőn prezentálunk. Ehhez mérten a 4:3 oldalarányú szenzor vesztesége óriási, még a 3:2-höz képest is.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Én másképp gondolom. Még mindíg jobbnak találom az mft képminőségét, mint a mobilokét és annyira fejlettek már a szenzorok, hogy ff-nek nem érzem szükségét. Szerintem m4/3 fasza, kell, legyen és inkább ott rontották el a dolgot, hogy kinyírták az apró gép vonalat, ami a lényege az egésznek, hisz a rendszer nevében is benne van: "micro". Nem fejlesztették tovább a GM1, GM5 vázakat sem, hanem inkább egyre növelik a méreteket. Nagyon rétegigénynek tűnik az óriás mft, észérvek és logika mentén ki vesz felhízlalt m4/3 rendszert? Néhány sport és vadfotós gondolom, pár videós, meg páran akik valami egyéb miatt ragaszkodnak a rendszerhez. Biztos megvan a piaca, de komolyan ennyire nem kell senkinek pici turista szett? Lassan ott tartunk, hogy ha kis méretű fényképezőgép kell, át kell vándorolni Fujira. Mindeközben a Pana képes volt piacra dobni egy GM1-re hajazó óriás ff szappantartó vázat, mintha kvázi önmagát kigúnyolná.
-
aginor
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Sajnos az Oly implementációja az egyik legrosszabb a piacon, ilyen tekintetben (kár, pedig olyan jó Ft Pro és Top-Pro lencsék vannak..).
Nikon Z rendszeren, állítólag közel natív teljesítmény is elérhető, a megfelelő objektív esetén. Sony-n is vannak jó tapasztalatok, de ott nagyban függ a dolog, a lencse és az adapter gyártójától/típusától/fw-jétől is. Emiatt Sony-n a natív élménytől a teljesen használhatatlanig terjed a skála, és sajnos nem is annyira egzakt a lista.
-
csacsi77
senior tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Amit írsz egyébként egy érdekes problémát vet fel. Az első PDAF-es Pana vázon (G9 II) vajon jobban mennének az adapterezett régebbi, DSLR PDAF-re kifejlesztett objektívek? Vagy tök mindegy, mert annyira más a technológia, hogy nem sozt, nem szoroz? Vagy esetleg az adaptergyártók programozói gondolkodnak most nagyon, hogy hozzák össze a kettőt (nem hiszem, olyan kicsi piac lehet ez)?
-
Balinov
titán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Soc-ot megvalaszoltak, Slow Water kollega
hogy a Truepic mennyire eros, csak erre akartam volna kiterni.Kozben X vs MKiii vita eldolt, tegnap ejfelig neztem videokat, hat ez baszott nagy batar, nagyobbnak tunik videokon mint az MK1-em a gyari grippel.
Ez meg par apro szempont alapjan az EM1MKiii lett, ma reggel megrendeltem, elvileg holnapra meg is jon DHL-el (van hozza egy 3rd party extra akku)
Bali
-
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ezt el is lehetne fogadni, csak ha megnézzük az oly/om mennyit költött utóbbi 10 évben szenzorra, fókuszrendszerre akkor lehet nem jön ki a matek és indokolatlan az árazás.
APS-C milc vázak is vannak olcsóbban.
De hogy ne menjek messzebb azért a pana vázak is picit olcsóbbak.
Anno még gondolkodtam az EM5 mk3 vs G90 összehasonlításban.
Bizonyos szempontok az oly felé billentették a mérleget, aztán jött egy akció az oly vázra, akkor már nem volt kérdés.Az FF gyártók addig nem fognak árat csökkenteni, amíg veszik a terméket.
Sőt, jól megy nekik az, hogy a még fényképezőt használókat szépen terelik FF irányba.
Ebben segít nekik pl az OM is . 'nézd csak belépő FF - MICRO 4/3 egy árban van, érted!! mikróóóóóóóóó '
Ahogy régen a megapixel szám volt az isten, most a szenzorméret.
Nem ettől függ, hogy milyen jó egy váz, de a nagy átlagnak ez az egyik legfontosabb paraméter. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"Ritkán, sőt nagyon ritkán használok teleobjektívet, a rendszer teljes, és évek óta nem látom az okát a maradásnak, ha majd egyszer valami tönkremegy."
Az a baj, hogy tökre igazad van, már én is csak elromlásig tartózkodom itt. Nagyon sajnálom, mert tök jó érzés ennyire könnyű felszereléssel rohangálni, de egész egyszerűen az embernek muszáj megvizsgálnia, kinek a zsebébe rakja a pénzét. Itt ezek után sok fejlesztésre már nem számítok, az új roadmap alapján esetleg még a Sigmától kölcsönöznek egy másik telét is és azt is eladják majd közel dupla áron, illetve várható még egy olcsóbb OM-10 szigorúan régi szenzorral és változatlan vázba rakva és nagyjából ennyi. Meglepne, ha lenne valódi fejlesztés is. -
aginor
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Most ránéztem Alzán és az A7 IV váz 33mpx és 985k, míg az A7R III 42mpx és 1075k, vagy ha kicsi kell, akkor A7C II szintén 33mpx és 931k. És ez csak a Sony.
Ha jobban körülnézünk, akkor Nikon Z7II 1250k, Pana S1R 48mpx 1230k, stb. Azért látszik, hogy ebben az ársávban már elég jelentős a konkurencia is és sokan elgondolkodhatnak, akiknek még nincs elköteleződésük a rendszer irányában.
Ami viszont érdekelne, hogy vajon hogyan működik a LiveGND szűrő az új vázban. Erre majd keresnem kell egy videót, mert számomra ez az egyik legjobb újítása a masinának.
-
aginor
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Az m43 20mpx és APCS 33mpx az kb egál, de ez igazából lényegtelen, mivel az objektívek előállítási áráról és nehézségeiről beszéltünk, ahol a tervezett felbontás a mérvadó, nem az, hogy milyen szenzor elé csavarod fel.
forceberg #102968: ez elég demagóg és önigazoló hozzászólás lett, és ugyanakkor semmi köze ahhoz, hogy jobbat kapsz azonos pénzért, Vagy te olyan vagy, aki direkt a rosszabbat vesz, azonos áron? Ha igen, akkor írj rám, minden (bármilyen) vásárlásod előtt, mert lesz neked egy pont aktuális ajánlatom..

Amúgy meg csak annyit az m43 jelenlegi megítéléséről, hogy boltok nem veszik meg, nem számítják be, mert az elmondásuk szerint nem tudják eladni..
"A QVGA szerintem rossz hasonlat, mert az kullogott a szem feloldóképessége után, ma meg már simán elértük azt a szintet, aminél a felbontás tovább növelése már nem ad extra "élvezetet" * . Egy pixel szinten kiváló FHD, de főleg 4k felbontás már nem korlátoz a rögzített, majd editált tartalom megtekintésében." - korlátozni nem korlátoz, mert látod és nem zavar el onnan, hogy ne nézd, de attól még igen messze van attól a szinttől, ahol már nem látod a különbséget.
Egyes kutatók szerint az emberi szem felbontása 576mpx körül lehet, ami talán kicsit több, mint az FHD.. -
no1r
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"10 éves az E-M1, 4 az E-M1 Mk II, szeretném ha majd az OM-1 Mk II nem ugyanazt az ezeréves szenzort tartalmazná"
ez azert teves alapbol, mert mar az OM-1 sem azt az "ezereves" szenzort hasznalja, hiszen stacked sensor kerult bele a korabbi BSI helyett... igen, a felbontasa nem nagyobb. de a felbontason tul sok mindent jelent egy szenzor.
What's the Difference Between CMOS, BSI CMOS, and Stacked CMOS? | PCMag -
aginor
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Azért az kicsit erős talán, hogy az M43 egy MX5 lenne, bár ha a mintabolt olvassa a hozzászólásodat, akkor lehet, hogy ezért instant kapsz egy klubkártyát.

Korábban egy interjúban nyilatkozta még az Oly, hogy a PRO lencséik miatt 50mpx-ig nem kell aggódni. Ez alapján -az egyszerűség kedvéért- kalkuláljuk azzal, hogy erre a felbontásra lettek tervezve. Beütve gyorsan egy netes kalkulátorba, az alábbiak jöttek ki: 43 szenzoron 2,12*2,12mikron pixelméretet eredményez, ugyanez APSC-n (Nikon) 2,74*2,73, míg FF-en 4,16*4,16-et. Mindenki döntse el magában, hogy ez nagy , vagy elhanyagolható különbség.
A képminőség, pont hogy nem szubjektív dolog. Jól mérhető, és demonstrálható. Ami szubjektív az az, hogy egy adott képnek mi a művészi értéke (értsd: mi az ami szép, és mi az ami nem).
Lehet egy zajos kép is "szép", ahogyan egy középformátumú fotó is szar. Ez már nem a technikai oldala a dolognak, de mivel a fotózás részben technikai sporttá is fejlődött, így nem lehet elmenni a műszaki paraméterek mellett. Fenti példa (azonos pénzért szerintem te is a jobb tulajdonságokkal rendelkező eszközt veszed, ha a szubjektív elemeket kivesszük a képből, mint ergonómia, márkahűség, stb).yle_greg: ettől a "spiráltól" én is tartok, és nem tesz neki jól a jelenlegi fejlesztési irány sem szerintem (duplán redundáns lencsék tervezése).
-
aginor
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Öööö, mondjuk a magasabb alapanyagköltség, a jobb képminőség, stb.
Sajnos bizonyos szempontból az M43 a saját farkába harap. KEll a magas felbontás, mert anélkül már nem adható el egy gép, de a magas felbontás kis pixelméretet eredményez, aminek a kiszolgálására precízebb üvegek kellenek, amik nagyon/nehezek és drága a gyártásuk. Ugyanakkor ha a felhasználó szemszögéből nézzük, akkor ez nem lényeges, csak a kapott teljesítmény (képminőség), amiben viszont mindig lemaradásban lesz az m43.
Olyan ez, mint amikor bemész a szalonba, és azt mondják neked, hogy 5 misiért itt van ez a fullos Swift, 1literes turbóval, szép és jó infotainment-el, sávtartóval, hűtött kesztyűtartóval, napfénytetővel, vagy itt van egy Passát ugyanannyért, de butább egérmozival, ellenben 2l-es motorral, kombi kasznival, ami tágas és nagyok az ülései.. -
yle_greg
aktív tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Esett mar le a gyerek kezebol, siman foldre, meg se kottyant neki. Ugyanez a mutatvany a GX9 -el instant szivszelhudes lett volna.
Nyilvan lehet pech, ha pont ugy esik, de ugy velem, hogy erre keves az esely. Nekem az nagy megnyugvas, hogy nem kell felnem attol, hogy sok szazezer megy a levesbe, mert a gyerek kapkod, vagy akarmi.
Es tengerbe is viheto, tokeletes. -
yle_greg
aktív tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
TG5 tulaj vagyok, alapvetoen a gyerekeknek vettem, hogy viz mellett is nyugodtan fotpzhassanak, meg videozhassak egymast ahogy okorkodnek. Aztan a tengerparton szinte csak ez volt nalam, a "rendes" gep csak a setaknal, kirandulasoknal valtotta le.
Szerintem a TG7 azert nem valtozott sokat, mert ez mar a hetedik verzio egy jol behatarolt terulet lefedesere. Egyszeruen felnott, kimaxolta azt amit ebben a meretben ertelmesen el lehet erni. A TG6 sem hozott eget rengeto valtozast a TG5 -hoz kepest. Ez egy altalanos jo minosegu strapa kamera, nem puxelkukkolasra valo, hanem erzeseket fotozni. Amig tisztan latszodik a gyanutlan felesegem arca amikor a gyerekek beboritjak a matracrol a vizbe, addig tokeletes. Mit lehet ezen javitani? -
-
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Lényegében ami kompromisszum volt nekem a GX9 esetén, azt az M5 mk3 "kijavította".
A tégla formát elfogadtam, de nem szerettem annyira. Most újra szép is a gépem, nem csak jó, illetve ezen a felirat is a tradicionális Oly. Egyedül a kézi hi-res adhatna némi pluszt OM5 esetén. Egy dologba köthetnék bele, de mivel a váz megegyezik, így az nem változna, hogy a hátsó gombok egy kicsit jobban kiemelkedhetnének. -
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Többségével egyetértek, de a szűknek nevezett OVF-et nem tartom olyan tragédiának, aminek sokan mondják.
Ezek a kis, belépőnek is nevezett vázak nem a manual-ozásra lettek szerintem kitalálva.
AF-es obikkal használva a kereső pont elég bőven arra, hogy komponáljanak a felhasználók. -
HollyBoni
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Értem, köszi.
Eddig amúgy eléggé meg vagyok elégedve a kis GX9-cel. Képminőségben bőven érezhető a különbség GH1-hez képest, meg hát ez a kis Pana 20-as is szépen rajzol. Két dolgot vettem észre ami zavar. Kültéren napsütésben szerintem szeret picit túlexponálni. A módban használom általában fix ISO-val. A tárcsán kicsit visszavettem az expozíció korrekciót, de még így is a legtöbb képet visszahúzom Lightroom-ban. Csak én bénázok valamit?
A másik az AF. Azt olvastam hogy a Pana 20-as nem a leggyorsabb, de sokszor pontatlan is nálam. Legtöbbször portréknál jön ki, a fülekre, vagy mellette a hajra fókuszál, akkor is ha az arc/szem felismerés van beállítva.
-
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Le kell cserélni a zsűrit... elszállt felettük az idő. Ne korlátozzák már a technika haladását... szerencsére mondjuk nem is tudják....
Nem a fényképezőkkel van a baj
Fel kell ébredni, jóreggeltkívánok!
Haladjunk már a korral. A vén, ősz szakállas zsűri meg ... na mindegy.. amúgy sem értettem egyet ezekkel az úgynevezett zsűrikkel egy szubjektív világban.
.. ha kilóg az aranymetszésből, akkor már kuka... köszönöm szépen...Irene Rudnyk képeihez meglátás is kell, nem csak a technika szvsz.
Attól, hogy kezedebe veszel egy középformátumú gépet még nem biztos, hogy ilyen képek esnek ki belőle
A fürdőszoba ablakos példádra írtam, hogy ha nem mások megkárosításáról szól....Ez az eset pont megkárosítás...
#102395gyapo11
Lehet műkép, de ha jól néz ki kit érdekel?
Azért is születbnek képek, hogy lenyűgözzék az embert. Ma már magasan az ingerküszöb. Egy olyan képpel, amin az látható, ami a valóságban is úgy néz ki nem biztos, hogy siokert aratsz. ... ja de a régi zsűrinél igen. Belterjes seggrepacsi
-
gyapo11
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Aztán jönnek az idétlen hülyeségek, hogy gépen belüli multiexpo nem csalás, ugyanaz PS-ben összerakva meg az.
Pedig ettől soha nem fogunk megszabadulni, lásd kés. Nem lehet olyan kést csinálni amivel a konyhában lehet dolgozni de a gyerek nem vágja meg magát vele vagy nem lehet vele ölni. Csak a szabályok tudják ezt kordában tartani.
A gépek meg valószínűleg egyre többet fognak tudni, mert erre gerjednek a vevők, ezért adnak pénzt, mint annak idején az aktív hangfalaknál a PMPO, vagy most a kínai elemlámpáknál a lumen, már 10 millió lumenes is van, miközben valójában jó ha 1000 megvan.
A gépekbe bele lehet tenni 50 funkciót, de ha van egy 100 funkciós akkor azt veszik. Ha lesz olyan funkció, hogy rátappolok a képen egy pontra és onnan eltűnik az ami ott volt (ember, szemét, kuka, villanydrót) akkor azt veszik. Ha teszek bele 50 filtert akkor azt, de ha 100 filtert akkor azt. A vevők nagy részének nincs fogalma a műszaki paraméterekről, szerintem még a fotózást is csak kényszerből csinálják. Ha majd lesz olyan chatgpt aminek telefonnal körbemutatom a tájat és kérek pár módosítást és kész a tökéletes csillió pixeles kép 0 torzítással, akkor majd fog ő szenvedni a technikával? Fenét, dobja a kukába és gyártja a műképeket. -
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Sok éven át az emberek cserélgették a technikát, hogy jobb minőséget kapjanak. Most hogy megjöttek a segítségek (témakövetés, jobb szenzor, jobb proci és sw, pro capture...stb) most meg azt mondjuk ez már sok?
Szerintem ez olyan, mint egy autóversenyes videójáték, ahol a kezdők minden segítséget bekapcsolnak (sávkövetés, auto fék, stabilizátorok, törhetetlenség...stb) aki meg ügyesebb, az mindent off-ol.
Ha túl sok a kényelem, segítség, akkor ki lehet kapcsolni.
Én meg örülök, ha több segítségem van, mert én is szeretnék olyan, vagy csak megközelítőleg olyan képeket lőni, mint aki a fél életén át tanulta a szakmát és van 40 év tapasztalata
.
Tudom a kompozíción is sok múlik, meg a fényeken...stb. Na ebben segítenek a szoftverek, ahogy írod is, nem kell mindent megvenni.#102380lugosi
Ha nem is ilyen extrém módon, de én is sok képet készítek, mert nem vagyok jó fotós. Inkább lekattintom többször, más pozícióból is (turista fotó kategória), minthogy lemaradjak valamiről.
A többlet válogatás kevésbé fájdalmas számomra, mint egy el nem készült kép, vagy egyetlen kép egy témáról, az is homályosan.
Jah, néha japán turista módba kapcsolok.
(egyébként a turista fotó nem is olyan könnyű, mert ha nem akarsz lázadást a csoportban, családban, akkor tempósan kell készíteni a fotókat. a családtagok se a türelmes modell kategória
) #102385theporcupine
Szerintem technikával nem lehet csalni. Amivel lehet, az a PS (és társai)
-
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"Egyébként azt látom, hogy ma már a technikailag jó kép nem a fotós érdeme."
Nekem erről az a videó jut eszembe, amit pár hónapja láttam a yt-on. Tájfotós a srác, felment a hegygerincre, magyaráz-magyaráz a videóban, majd fogja a gépét portré állásban, és lő vele egy csomó képet nagyjából a témára irányítva összevissza, körkörösen becélozva azt amit le akart kapni. És közben magyaráz, oda se figyel, és mondja, hogy majd otthon a gép előtt összeilleszti egy nagy képpé, megcsinálja a kompozíciót, állítgatja a paramétereket és majd otthon kész lesz a kép.
Ez a hozzáállás nekem nagyon ellenszenves, holott lehet, hogy ez a jövő.
szerk.: sajnos jó kép lett végül amúgy.
-
aginor
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Inkább OFF-ba tettem, nem szoktak népszerűek lenni a rendszerkritikus megszólalásaim, sértik egyesek önérzetét, hitét..

Az Oly (most már JIP) egy viszonylag kis gyártó, korlátozott lehetőségekkel, nincs is ezzel baj igazából, mert ebből is lehet sokmindent kihozni. Egyrészt jól csinálják, hogy próbálnak fókuszt találni a rendszernek, mert szerintem az m43 nem tud mindenkit megszólítani, ahhoz túl jelentősek a korlátai és kevés a pénze. Ettől függetlenül, ami most megy a vonalon, az szerintem tévút, de ne legyen igazam. Az én szigorúan szubjektív meglátásom szerint a portfólió (leginkább a vázaknál) nagyon nem ok, de ők tudják.. Valamint a régi nem pro fixekre is ráférne egy kis ráncfelvarrás, és ha már a PRO a fókusz, akkor hol vannak a nagy fényerejű fixek/zoomok?
-
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Amíg hobbi szinten nyomod és nem keresel vele pénzt, addig korlátoz a technika valamiben?
Pl most néztem videót Matti és Peter csatornáin a dxo valamely zajcsökkentő szoftverbemutatójáról.
Lassan eljutunk oda, hogy -majdnem - tökmindegy mivel fotózol. ha a kezedben 3-5 évnél nem öregebb technika van (azon belül telefon - ff mindegy) akkor nem lesz értelme zajról beszélni.
Aztán itt vannak a szoftveres funkció kibővítések (sajnos tévesen AI-nak hívják). Tök jó dolgokat ki tudok hozni a fotóimból.
Hivatásos részt nem ismerem, oda lehet még kevesek ezek... de ki tudja?!OM esetében én abban látom a veszélyt, hogy úgy látszik a pro vonalra fókuszálnak. Oké van OM5 is, de az szerintem 2-4 funkciót leszámítva még oly omd em5.
-
törölt tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"Sokszor elhangzik érvként, hogy kis gépre minek a nagy vaku. Pedig a szerencsélen fény semmit nem tud arról, hogy ki mekkora gépet tart a kezében."
Meg arról sem, hogy mekkora a belmagasság. Nálunk a nappaliban 7 méter (2 szint), egy kis vaku derítésre alig ér valamit.
-
b.vr
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
A 12-100 nekem is nagyon tetszett amikor megjelent de az nekem nem csak hogy túl nagy (nemcsak szállítani hanem nem fér bele a bevált túrázós kis oldaltáskámba, míg a 12-40 még pont igen) hanem ráadásul tudom magamról hogy a tele része nagyon ritkán kellene úgy meg főleg nagy luxus lenne. De ha valaki kihasználja, annak tök jó választás, kíváncsiságból egyszer elhoztam a teddpróbára keretében, szuper volt!
-
MrChris
nagyúr
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ez jelenleg nem pont így van. A quabayer zaj, részletesség, dinamika terén megdöbbentően nagyot hozott, mindehhez az ezt a felbontást kirajzoló körömnyi fix lencsével. Már ha egy rendesebb példányról beszélünk és rawozunk vele.
Az ezen felül kitalált szoftveres megoldások mint az auto maszkolásos háttérelmosást szerintem kivehetjük a tételből. -
Neck
veterán
-
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Igen, ezt az obi ajánlást korábban is láttam, mikor szóba került a sigma 60-as lencséje.
Sajnos itt már más az árképzés. Megértem, hogy f1,4 vagy f2,8.
Számomra inkább f2,8 de 60k, mint nagy fényerő, de 100k huf plusz.
Vagy úgy is írhatnám, hogy nekem nem éri meg ez a fényerő növekedés a 100k huf összeget.#101389mpierre
Nekem már a 40-150 f4 árképzése is kicsit túlmutat az általam "még belefér" kategórián.
Persze lehet reális a 324k huf, csak én álmodozom valami alacsonyabb árról
. Erősen hasonlítgatom a 12-45 obi árazásához. -
aginor
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Van, de nem megbízható szerintem (még nem próbáltam, de a 15-54 alapján ez a tippem). Lehet használni, de lehetnek furcsa dolgok alkalomszerűen, és konstans kijelenthető, hogy lassabb és érzékenyebb, mint natív lencsével.
weiss: van a felvételi módok között olyan, aminek szívecske és egy rombusz a jele?
-
-
t.imi
addikt
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Számomra tökéletes, csatlakoztatom és működik. Nincs csatorna, nyomkodás. Már a wifitől is lever a víz.
Más. Rendeltem egy Patona protectet, most töltöm. Kíváncsi vagyok mit bír, elvileg válogatott cellák, folyamatos működésre, 90 fokig hőálló. Gyárinak 1/3-a árban.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Nekem volt GWC1 wide konverter lencsém, 14 és 12mm-hez használtam, azoknál a vinyetába mozgás esett meg videónál. Kíváncsi lennék telénél, 1.5-es szorzóval hogyan alakul, lehet némileg túlmozgásos hatású lesz. Most felkerült a zindexre egy 100-300ii, szép árak vannak.
-
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Jah, hogy rekesz és záridő... (lehet valahonnan jön, hogy AF és MF, szóval manual focus)
Ilyet már csináltam, de nagyon ritkán.
Ha eltérek az optimálistól, akkor vagy sötét lesz a kép, vagy túl világos, így nő az utómunkára szánt idő (ha csak nem lesz full kuka a kép)
. Még egyelőre okosabb nálam az automatika 
A ISO-t szoktam még néhány esetben felülbírálni és auto mód helyett választom a manuális megoldást (no meg vaku használatkor, ha nem felejtem el... hogy mennyit k..a anyáztam már emiatt
, valamit igazán kiírhatnak a szoftver, hogy: ' figyu, vaku van a gépen -bekapcsolva - és auto ISO-ban vagy, nem zavar vaze? '... vagy valami ilyesmit..).Auto iso-val még nem vagyok kibékülve. Iso váltás minimum érték alapján nem működik S módban, pedig nekem oda kéne valami. A módban több idő van állítgatni, mert az inkább való statikus témákra. S módban megesik, hogy iso 4000-ről akár 2500-ra is visszamehetek nagyon minimális kép fényerő sötétedés mellett, cserében kisebb a zaj...
Van mit gyakorolni... -
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Nem azt mondom, hogy nem jó a manual, csak azt, hogy azén fotózási szokásaimnak nem felel meg. Az egyik az általad vázolt, rohanós turistafotós, gyerekfotós (mozgás közben) megközelítés
.
Másrészt nem nagyon látom az értelmét (részemről), hogy szemre állítgatom, tekergetem a fókuszgyűrűt, miközben ezt a funkciót az AF pillanatok alatt (hozzám képest mindenképpen pillanatok alatt) elvégzi precízebben.
Még nem vagyok olyan profi, hogy nélkülözzem az AF-et. Sőt örülök, hogy AF-el jó képek készülnek
MFT egyik vonzereje - ha jól tudom - hogy sok lencse csatlakoztatható hozzá, a régi, manuális korszakból... na nem ezért vagyok itt
. Régi kisgépes, filmes korszakot leszámítva nem is használtam manual-t ... -
ecaddsell
aktív tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Emlékeim szerint a legkisebb HDMI csatlakozós kábelem ami van az Type C (ez talán az összes eddigi vázamhoz elég is volt) ide meg Type D (micro-HDMI) kellene...
Bár kicsi az esélye, de nem kizárt, hogy az is van valahol a fiókban, ha találok akkor megnézem, de ezt nem ígérem.
Nekem egyébként az ilyen jellegű használat pont nem prioritás, számomra pont az lenne a lényeg, hogy minimális extrával használható legyen.
(Emlékszem amikor az E-M1 firmware frissítéshez kellett előturjam a kábelt az se volt se egyszerű, se gyors és nem emlékszem bármi más használt volna olyan kábelt...) -
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
...jah ha eladok akkor 100k

Ha a forint árfolyamra gondolsz, akkor - árukereső alapján mondva - nem a mostani helyzetnek köszönhető a 430k ár. Tavaly júniusban volt már 375k (ami csak 25k-val kevesebb az indulóhoz képest).
Júliustól viszont 423k és most év legelejétől 430k.
Ez nem túl biztató, hogy ilyen áron is lesz nyugdíjazva... ez tényleg nem túl jó megoldás. Inkább bezúzzák, vagy mit csinálnak a készletekkel? Remélem a JIP ezen változtat majdNa majd az OM5.... oda átpakolják a belsejét, új szenzorral és erősebb a állványfoglalattal
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#100406nozs23
Szóval aki OM1-et akar, jobban teszi, ha most vásárol, nem x év múlva.... lesz az még 900k huf is (komolyabb inflációval 1 misi)... -
b.vr
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Igen, abból a szempontból igazad van hogy általában azt is találgatni kellett hogy egyáltalán ki gyártja, viszontmost meg hiába van róla még pdf-brossúra is ha abból szinte több a kérdés mint a válasz és még a nagy oldalak is olyanok mintha csak spekulálgatnának hogy akkor 20 mp vagy mégis jó az a korábbi quad bayer info viszont akkor persze 80 mp (de közben meg arról nincs szó hogy akkor HDRI az miért nincs), stb. De persze igaz hogy nem is kéne ezzel foglalkozni hiszen úgyis csak az a lényeg ami a gyakorlati tesztekből amúgy is látszik/látszani fog, csak ez a quad bayer úgy megkavarta a dolgokat hogy az ebből potenciálisan következő dolgokat nehéz elengedni hogy ne spekulálgasson rajta az ember...
-
b.vr
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"Alszanak a nindzsák, lehet tölteni tőlük
. Az AI zajszűrés az ISO 25600-as tesztképen elég meggyőző."Ezt az AI zajszűrő modult honnan lehet letölteni? Erre nem találtam linket. Vagy ehhez előbb be kell frissítenem a Workspace-t és utána majd azon belül lehet letölteni?
-
b.vr
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"lehet, hogy ROBOTER által betett ábra normál módjával készült a kép"
ez is lehetne, én csak annyit mondok hogy ott semmi előny nincs egy hagyományos szenzorhoz képest. "Szub-pixeles" szenzornak csak akkor van értelme, ha az használva is van, azaz van olyan működési mód amikor a szub-pixelek külön expozíciós idővel exponálnak.
Pont erre lennék kíváncsi, hogy egyáltalán ez-e a helyzet (és hogy egyáltalán tényleg van-e quad bayer szenzor, mert ezt egyelőre én még fenntartással kezelem), azaz ha lenne olyan review ahol van egy ilyen szitu mint az a külső naplementés kép, és meg van lőve mondjuk egy e-m1 mk3-mal meg az új e-1gyel, és ki lenne mutatva hogy lám az új működési módnak köszönhetően mit lehez(ne) elérni. Azért elég érdekes hogy elvileg pont egy ilyen újdonságról (ha van) nem látunk semmi demonstrációt.
-
b.vr
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"Nincs benne tartalék. Ha kiégett, akkor annak annyi. Szerintem igyekeznek a leheteő legjobb jel/zaj viszonyra törekedni."
A jel-zaj arányon nem segít a quad bayer. Az a dinamikán tud segíteni (ahogy Roboter ábráján is szerepel, ha elfelezve külön expo-időkön mennek) És mindez akkor igaz, ha a 20 mpixel az valójában 80 mega "sub-pixel" -
ecaddsell
aktív tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Nekem gyorsan leszedte az upgrade-et és a dpreviews képek között van magas ISOs is (OK tesztábrás) pl. P2130588.ORF ISO6400, ...89.ORF ISO12800. Katt valamelyik Sample Galery képre és scroll a képek között.
Sajnos azon a gépen volt meg ami rém lassú (firmware upgrade miatt tettem fel a cuccot anno). -
b.vr
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"Ha megmondod, hogy az OM Software Updater hová teszi, szívesen."
ja nem tudtam hogy az updaterrel csináltad, azt hittem a honlapról letöltéssel csináltad . Én először elkezdtem letölteni, aztán amikor kiderült hogy iszonyat lassú, utána próbáltam az updaterrel hogy akkor majd előkeresem külön, de persze ugyanúgy csak csordogált. Mindegy, én is majd este ránézem megint hogy áll akkor a helyzet. -
b.vr
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Nem is annyira a magas iso az érdekes (bár biztos lesz ott is valamennyi előrelépés) hanem hogy ha ez a quad bayer tényleg van és jól használják, akkor azért ott elvileg nagyon komoly dinamkanövekedésnek kellene lennie egy azonos körülmények között lőtt mondjuk e-m1 mkiii hoz képest. Mondjuk ami a dpreviewn van mintakép az a kicsit naplementés kép a magasházak mögött, csak ők a sötét részeket húzták fel, de elvileg ott arra kéne hogy lehetőség legyen hogy a felhőknél a kiégett részekből lehessen rengeteget visszanyerni.
-
b.vr
őstag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"Az nyitja, de az egész világ egy szerverről kénytelen tölteni. 1,5 óra alatt tudta nekem leszedni a gép."
Igen, már én is szembesültem vele amikor elkezdtem letölteni hogy átküldöm Roboternek, és aztán nálam még csak pár százalékon van és csak csordogál. De esetleg ha Neked már lejött akkor küldd át Roboternek drive-on vagy más fájlcserélóvel (ha jól emlékszem csak a letöltéshez kell a serial, utána telepíteni már fel fogja tudni) -
MrChris
nagyúr
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Valamit félreértesz, nem a Sony a kattintásvadász, ezt a szenzor specifikációt már május óta mikor a Sony publikálta csámcsogják fotós, videós berkekben, hogy ez lehet a következő új szenzora a m4/3-nak, a rumor is már párszor betette. Most újra kitették. Az odaírt feltételezett képességeket is akkoriban már kiötlötték. Talán az astro trackinget nem.
Valószínűleg ez a szenzor dolgozik a DJI Mavic 3 Cine drone-ban. -
B-Clone
aktív tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
nem gondolom, hogy különösebben változnának a régebbi modellek árai. Azért az ilyen kaliberű gyártók egész jól fel tudják mérni, hogy mennyit "kell" gyártani egy egy modellből és nem az van már rég, hogy hegyekben áll a cucc a raktárban. Esetleg a kiskereknél beragadt néhány darabot majd valami minimális kedvezménnyel el lehet majd csípni valami last minute akcióban.
-
HuMarc
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Egyszer használtam a Pro Capture módot, ~1500 képet csináltam egy óra alatt egy vízilabda meccsen, a felét be se importáltam Lightroomba. Azóta hozzá se nyúltam a módhoz. Látom, hogy miért/hogyan lehet nagyon-nagyon hasznos, de meg kell tanulni használni rendesen.
Elég cool lenne, ha tényleg lenne három héten belül WOW kamera reveal, és tényleg stackelt 20 vagy 24 MP szenzor lenne (máshol azt írják, hogy valószínűleg a GH6-tal megegyező szenzor lesz benne, az meg elvileg 24 MP az 5.7K miatt).
A jobb ISO tűrés nagyon jól jönne, mert oké, hogy tudnak ISO 25 600-at a vázak, de 3200 felett már lutri, hogy mi jön ki.
Új hozzászólás Aktív témák
- Microsoft Excel topic
- sziku69: Szólánc.
- ESET NOD32 Antivirus / Smart Security
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen routert?
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus B150-Pro i5 6500 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1050Ti 4GB Rampage SHIVA 450W
- NVIDIA Quadro P5000 GPU 16GB GDDR5X memóriával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3871, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Latitude E5540 - i3 / i5 I 6-8GB I 320GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Gondolom, a többi is "megengedi", még ha nem is veszed meg. Az meg tuti, hogy lesznek "wokshop" rendezvények, ahol majd kipróbálható lesz a többi optikával is.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Több napos sátras vándortúrára igazából ez lenne az ideális megoldás.

hát ja..