Hirdetés
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: SAMSUNG WW80CGC04DABLE EcoBubble™ technológiával 8 kg mosógép - tapasztalatok
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Terapeuta
üzenetére
"szóval az tény, hogy a piac diktál és az m4/3 nem igazán alkalmazkodott...úgy általában semmihez."
Nagyon igaz, régebben folyt már arról itt őszinte beszélgetés a márkafan tagok részéről is, hogy az Oly mennyire nem jól reagál és mennyire elhibázottan fejleszti a fotós cuccait. Most sajnos "beérett" a gyümölcs és tönkrementek.
"épp az MFT haterek érve szokott lenni az ekvivelancia"
Azért ne jussatok már el odáig, hogy mindenki "MFT hater" akit érdekel a mélységélesség. Tény, hogy e téren mára ez a leggyengébb rendszer és nem csoda, ha egy fotósnál ez egy fontos szempont. Szerintem ezt nem nehéz belátni.
Senki nem győzködte itt a másikat, én is csak annyit írtam, hogy a legtöbb potenciális MFT-vásárló a jövőben valószínűleg Sony APS-C-t vesz majd. Teljesen logikus feltételezés, hiszen anyagilag is ez áll hozzájuk a legközelebb. Akinek meg nem tetszik valamiért a Sony, annak ott a Canon MILC kínálata, vagy mélyebben a zsebébe nyúl és penget a Fujiért, esetleg valamelyik FF rendszerért. Sok MFT-st benyelt már a FF világa, a Sony topicban is többen vannak olyanok, akik korábban MFT-vel tolták.
Ezek számodra alighanem egy olyan rejtvények maradnak, amelyeket nem kell megfejtened.
-
-
Warton
őstag
válasz
Terapeuta
üzenetére
Világítás tényleg fontos, hogy valami értékelhető kép szülessen.
Amúgy erre megfelelhet egy manuál obi is.
Én azért szeretem az mft rendszert mert majdnem még a Kőbányai sörös üveget is rá lehet tekerni.
A fenti setup költségvetése gép nélkül:
EOS/mft adapter: 3k
EOS/49mm-es fordító: 2k
Minolta 45mm f2: ~10k
vagy
Minolta 28mm f3.5: ~10kOszt jónapot.
Még annyi, hogy a 28 mm-essel még nagyobb nagyítást lehet elérni. Nem tudom pontosan mekkorát, de 1:1-nél jóval nagyobbat, az már a nagyon extrém kategória. Itt már érdemes stackingben gondolkodni, mert nagyon szűken mérik a fókuszt. Mozgó célpont pedig felejtős.
-
t72killer
titán
válasz
Terapeuta
üzenetére
Ja, de nagyobb szenzorra hosszabb fókusz dukál, főleg hogy már 4/3adon is inkább kevesellem a 40-150et. (állandóan rajta ül az extender)
Szval egyelőre patthelyzet van, a sony van még, de amikor járt a kezemben egy sony gép 4éve a színeivel nemigazán tudtam megbarátkozni - ráadásul az új megfizethetőbb vázaikba ők se öntik a bitrátát, az új 6600 is ugyanúgy 100Mbps h264-et tud, a jobb ISO-ért meg elég csúnya rolling shutterrel kell fizetni videóban.
Nehéz elhinni, hogy 3év után se nagyon érdemes egy gépet lecserélni, hacsak nem FF-re vált az ember és állandó alkalmazásban foglalkoztat egy teherhordó elefántot.
-
Faby
senior tag
válasz
Terapeuta
üzenetére
Eos 77d van, ezekhez vannak: Canon ef-s fix 50mm 1,8, ef-s 18-135 IS STM, ef 75-300 III usm, esetleg a 18-55 IS kitobi, bár ez utóbbit nem használom. A G7 a gyerkőcé, és jött az ötlet, hogy lehetne ezeket akár használni is, egy adapter még mindig kisebb befektetés most, mint egy bármilyen jobb objektív, legalábbis az elején.
-
aginor
veterán
válasz
Terapeuta
üzenetére
Hol annyi? Már régóta szemezgetek vele..

vond: nálam volt egy hétre anno kölcsön. Elsőre nekem is nagynak tűnt, de használatközben hamar rájössz, hogy igazából jól ki van egyensúlyozva, így egy idő után észre sem veszed. Amúgy meg könnyebb, mint az 50-200, amit most használok, és az is tök jól használható/hordozható.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Terapeuta
üzenetére
Ha komolyabb, fizetős melókra is használom majd a szettemet, akkor el fogok gondolkodni rajta, ebben biztos lehetsz. Addig viszont esélytelen, egyrészt az ára, másrészt a mérete és a tömege miatt. Csak úgy szórakozásból nem igazán vinném magammal sehova.

#90728) Speeedfire: A 12-40-nél vannak fókusz problémák? Mi ez a "mellémegy", meg "ugrál"?

Illetve látom, hogy az Oly 12-40 f/2.8 is változtatja a hosszát zoomoláskor. Ezért gondolom nem olyan finom, mint ez a 40-150 f/2.8. Van olyan nagylátós MFT alapzoom, ami hasonló minőségű, mint a 40-150, és ugyanúgy belül old meg mindent?
-
Lassú Víz
addikt
-
Speeedfire
félisten
válasz
Terapeuta
üzenetére
Épp most írták nekem, hogy csak akkor működik, ha be is zöldük a négyzet. Viszont nekem nagyon ritkán szokott zöld lenni. Ez mitől lehet?
Általában úgy szoktam, hogy ha megvan a keret(arc/szem), akkor lenyomom félig az expo gombot, majd exponálok, vagy expo sorozatot készítek. Viszont, hogy újabban mindig megnézem, hogy hol volt a fókuszpont. Többször látom, hogy nem ott, ahol én véltem, hogy van. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Terapeuta
üzenetére
Szerintem meg nem is érnek annyi pénzt (hazai áron). Még ha mondjuk konstans f/2-sök lennének, de f/2.8-cal nincsenek túl messze a "sötét" alapzúmoktól, főleg nagylátón. Telében mondjuk már van 2 FÉ előny, meg persze nyilván jobban is karcolnak, meg komolyabban meg is vannak építve. De itthon 300 ezer újonnan? Áááá.
Kintről, vagy használtan itthonról esetleg.
________________________Elvileg holnap érkezik a használt Panasonic 42.5mm f/1.7. Bár már enélkül is mínuszban voltam, csak nem bírtam kihagyni 78-ért.
Kíváncsi vagyok nagyon. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Terapeuta
üzenetére
A magas ISO annyira még nem is zavarna, de a 300k-s nyitóár teljesen kizárja nálam a megvételét. 1-2 év múlva használtan 100-150 körül már inkább. Bár ki tudja, addig még mi lesz.

Az imént linkelt galeriben is sok ISO3200-as kép van. Az még nekem tökre megfelel, főleg leméretezve. De adott esetben akár még 6400-ig is feleresztem a G80-at. Úgyis csak a gyors mozgásnál kell ennyire feltolnom az 1/500-1000 miatt. Totálokhoz, meg szurkolói közelikhez bőven elég az 1/50-100-200 is.

-
vond
MODERÁTOR
válasz
Terapeuta
üzenetére
Persze, hogy nem csak egyet szeretnék, de elsőre olyan kellene, amivel a lehető legtöbb helyzetet meg tudom oldani (nézve ugye a már említett elég speciális igényeket). Lehetne az a fránya 14-140 inkább 12-120.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Igen, néztem a Pana 100-300-at, és nem is olyan drága. Ha nagytele kellene, oda tökéletes lenne nekem. Egyébként a 12-60 + 100-300 is egy jó kis kombó lenne valóban. De azzal abszolút együtt tudnék élni, hogy ha 250-300 mm fölött már nem lenne semmi. Annyit tudnék is vágni belőle, ha arról lenne szó.
(#88475) Tin_Shield: Gondolhatod, hogy ez volt az egyik legelső ötletem nekem is, de:
Egyrészt képminőségben azért gyengébb lenne, mint egy jó MFT (belőttem a blende miatti ISO különbségeket, meg tudom, hogy itt 45 f/1.8 van a G80-on, de azért látszik).
Másrészt az FZ1000/2000 is elvérzik pár dologban (most így hirtelen a brutál kroppos UHD, de legalább gáz FHD videó jut elsőre eszembe, asszem 37mm az eleje 4K-ban, pfff). Az ezresért még talán adnék is annyit, amibe kerül, de a kétezres szerintem még mindig nagyon drága.
Harmadrészt meg az az igazság, hogy már vágyom rá, hogy oda tekerhessem a gyújtótávot, meg a fókuszt, ahova én szeretném. Hogy a kezeimben érezzem, hogy játszhassak vele. Már elegem van ezekből a motoros szarokból. Hiába van az FZ300-on is manuál fókusz tekerentyű, egy kalap kakit nem ér. Lehetne helyette akár két gomb is, olyan kezelhetetlenül működik.
(#88476) hito:

(#88473) sticky35: Nem mostanában leszek fent, de köszönöm a lehetőséget!

-
vond
MODERÁTOR
válasz
Terapeuta
üzenetére
Ne is mondd.
Meg lennék lőve, ha nem lenne konstans efkettőnyóc végig a 25-600-on. Más kisszenzoros bridge gépet nem is vennék meg, szerintem abszolút használhatatlanok az ilyen 5.6-os, meg 6.3-as telékkel. Sajnos eksön közben az FZ300-at is sokszor fel kell tolnom ISO 800 fölé is. Ott meg már nagyon elvérzik ez a szenzor (látszik is a képeken).De már utánajártam a dolognak. Ez volt az egyik legelső.
MFT kitobikkal, meg olcsó telékkel vesztek blendében 2 FÉ-t (f/2.8»f/5.6), viszont érzékenységben simán nyerek akár 3-at, 4-et is, a sokkal jobb szenzor, meg a nagyobb felbontás miatt. Ha meg lesz fény (egyszer csak kitavaszodik), vagy feltekerek egy fényerős üveget, akkor meg egy álom lesz a képek minősége a mostanihoz képest. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amúgy még mindig 12-60 vs. 14-140 agyalás van. Egyszer erre húzok, egyszer arra. Kikészülök, komolyan.
Most biztos sokan értetlenkednek, hogy mit szarozok itt ezen ennyit. De bizony jól meg kell gondolnom. Sajnos csóró vagyok, nagy melléfogásokat nem engedhetek meg magamnak. Ez is alapvetően egy utópisztikus gondolat, hogy 2-300 ezerért akarok gépet venni.
Sosem költöttem 100 ezernél többet egy masinára, de az is mindig úgy jött össze, hogy évekig rakosgattam félre a pénzt.(#88469) INTELligent: Köszi!
Szerintem is jóban lennénk (leszünk). Csak még az obikkal kellene zöld ágra vergődnöm. Nálad egyébként milyenek vannak? Amúgy tegnap este már ilyen Pentacon 4/200-akat nézegettem aprón, szóval mondhatjuk, hogy már rendesen ráizgultam a témára. 
(#88466) FoxiestFox Ja, valahol el kell kezdeni.
Én egy ilyen géppel léptem be a digitális fényképezés világába (előtte filmesekkel bohóckodtam néha). Aztán lett FZ38, FZ200, és végül FZ300. Külön durva, hogy a legelsőben volt a legnagyobb szenzor. 
-
-
t72killer
titán
-
t.imi
addikt
válasz
Terapeuta
üzenetére
Hibavissza, GX80 jelenleg. 1x nem felejtenék ki valamit....

Köszönöm, közben nekem is lett.
50 stm (fene tudja melyik az) 1.3-tól indul, szintén érdekes, 1.6-tól már jó, sőt, kimondottan jó. Lencse nem megy a helyére, ha kikapcsolom a vázat. Kb minden 3. képnél fókusz vadászat.
20 2.8 - f2.0 megy szépen minden.
70-300 usm érdekes. 2.8-4 a kezdő, 70-en neonfény mellett portré kb 3 méterről elég meggyőző, 300-on éppen milyen kedve van.
Egy full ~1.5 méter-végtelen vadászat után nem menti a képeket, csak ki/bekapcs után.
Mondjuk az egy front/back fókuszos darab.
105 sigma-val nincs gond, f2-től indul, mondjuk életemben nem makróztam, feleségemtől nyúltam le.
55-250-hez kell majd az F1-es vagy egy másik bajonett véget rá barkácsolni.
3.1 firmware van rajta.
Talán a 3.2-őn kicsit reszelnek még a hibákon. -
-
hibavissza
veterán
válasz
Terapeuta
üzenetére
Nincs ezen mit reszelni. Sokkal jobb egy mai korszerű ff rendszer képminősége a szenzor tekintetében. A vásárlók 99% ez alapján dönt. Olyan ez mint az autóskártya gyerekeknél. Ez a súllyal érvelés is hibás. Azonos képminőség, képi világ eléréséhez 0,95-1,2-es pro obik kellenek mft-n. Azok is nehezek. Nem alkalmasak egész napos nyakban cipeléshez.
Természetesen -ahogy írod- van jó pár objektív ami miatt érdemes emeftézni. De mi a tudatosan vásárló kisebbség vagyunk. Belőlünk nem lesz nagy profit.(#86966) topikk: ezzel nem tudok mit kezdeni. Neked megfelel, használd. Nekem is megfelel most (igaz brutál kompromisszumokkal, mert én veled ellentétben nagyon érzem a hiányosságokat).
-
hibavissza
veterán
válasz
Terapeuta
üzenetére
Az a gond, hogy amit a "nyugati" piacon ők le szeretnének fedni az
nem létezikelég apró. Ellenben Ázsiával. Olyan ez az mft mint a kei car. Vannak helyzetek, mikor nincs jobb kompromisszum, de nem mindenhol alakul ki ilyen helyzet.
Az Olympus pro objektívjei meg olyanok mint kei car-ra a turbófeltöltő. Nekem elég morbid. -
topikk
senior tag
válasz
Terapeuta
üzenetére
Erdekes amit irsz, miert elvezhetetlen a 25mm 1.2?
Nekem nagy kedvencem mostanaban. A Lensrentals, akik a legkomolyabb teszteket csinaljak amivel eddig a neten talalkoztam azt irja rola 1.2 rekesznel: "This is actually very good for an f/1.2 lens, much better than the Canon 50mm f/1.2, for example. It maintains excellent sharpness in the center half of the image. It’s still quite sharp, although with some astigmatism, out to the edge."
1.4-nel meg jobb mint a PanaLeica:

-
andersen10
aktív tag
válasz
Terapeuta
üzenetére
"Úgyértem pl. az 50/1.4-ből nem 71/2 lesz?
(50*2)*0,71 (mm)"Miért? 0,71 a szorzója a boosternek.
Akkor "kell" a 2x, ha fullframe ekvivalensbe számolod át a gyutávot. De ez szerencsére egyre kevésbé szokás.
Ha elmegyek a fiammal fozózni nem azt mondom neki, hogy vigyük az ekv. 40 és 150mm obikat, hanem a huszast meg a hetvenötöst. Ő már azt sem tudja mi az a kisfilm
-
.mf
veterán
válasz
Terapeuta
üzenetére
"Szinte mindenütt Panával próbálgatják, oly videót szinte nem is találtam, ennek esetleg van valami oka?"
Az, hogy elsősorban videóra használják, egy GHx-es rigen nem számít annyira, hogy egy nagyobb APS-C vagy FF obi van ráapplikálva egy apró m4/3-os helyett.
Ha fotózol, akkor felejtős (kivéve ha a 18-35 f1.8 --> 12.78-24.85 f1.3 vagy 50-100 f1.8 --> 35.5-71 f1.3 zoomok mozgatják meg a fantáziád), mert méreten túl fókuszsebességben és pontosságban sokkal gyengébb, mint a natív megoldások, videóra többnyire manuál fókusszal használják. -
b.vr
őstag
válasz
Terapeuta
üzenetére
Hú, nem is vettem észre hogy nem ikszeltem be hogy lehessen hozzászólni, most ezt javítottam, meg most szerkesztgetem a 40-150/2.8-as párját, annál majd igyekszem ezt nem kifelejteni

Hát én eleve iso3200-ban szoktam limitálni az auto-iso-t, szóval amit írsz annyira sötét helyzetekben nem szoktam fotózni. Iso3200 (nagyjából 1/100 mellett) koncerteken elő szokott fordulni (bár nem mondanám hogy általános), és nekem kb olyannak tűnik mint a többi objektívem, alapvetően rendben van. Az biztos nem tűnt eddig fel hogy kirívóan rosszabb lenne. A váz E-M1 mark I.
De azért a koncert elég speciális helyzet, nem feltétlenül általánosítható.Nálad ez milyen helyzetekben szokott előfordulni? Ha olyankor más objektívet használsz, azzal nincs gondod?
-
Royo85
tag
válasz
Terapeuta
üzenetére
Az alábbi obik bármelyikével tapasztalata valakinek?
Fujian 25mm F1.4 CCTV
FUJIAN 35mm f1.6
FUJIAN 50mm f/1.4 -
MrChris
nagyúr
válasz
Terapeuta
üzenetére
Dpr-n még a tesztábrákon is elrontják a fókuszt bármilyen géppel. Talán rugdossák az állványt, vagy a kezüket a vázon tartják és dumálnak...
A 75-ös eleve egy nagyon éles képű obi, de a legtöbb m4/3 obi nyitva is közel olyan éles mint mikor már ideálisra van rekeszelve. -
b.vr
őstag
válasz
Terapeuta
üzenetére
A 75/1.8 szuperjó obi, az egyik legnagyobb kedvencem, viszont saját tapasztalatom az unokahúgommal hogy ha kimondottan kisgyerekfotózáshoz szeretnéd akkor ahhoz azért elég hosszú. Szóval igazából csak akkor használható jól ha valaki mással játszik a gyerkőc, ha csak Te vagy vele akkor ugye oda fog jönni hozzád mert hát általában inkább közösen akar majd játszani mint magában és akkor az ehhez az obihoz már túl közel lesz (képkivágásban is, meg hát azokat a hirtelen mozgásokat végképp nem lehet olyan közelről lekövetni) Az ekvivalens 90 már kényelmesebb, de amikor kicsi (2-3 éves) volt és együtt játszottunk, akkor közben az ekv 50-et (esetemben a 25/1.4) szerettem a legjobban, oldalt kitartva a kezemet tudtam közben fotózni.
-
Ear001
addikt
válasz
Terapeuta
üzenetére
A többiek már sokat írtak az AF-ről, de mindenképpen kell az az 1.8? Ha kicsit rekeszelsz, mindjárt lesz mélységélességed. 1/1000 is szerintem bőven sok, kérdés, milyen messziről kell lekövetned a mozgást, de 1/250 körül is már bőven lehet lőni bemozdulás nélküli képeket.
-
topikk
senior tag
válasz
Terapeuta
üzenetére
Szia!
1.
Az 50% alacsony, ennél sokkal többet ki lehet hozni belőle.
Nézd meg a menü magyarázatát, 5. pont / A1-2-3. Rengereg finomhangolási lehetőség van.
Az AFC önmagában elég (nekem Tracking-el könnyebben téveszt mint anélkül), én nem gyereken hanem madarakon gyakorlok. Van ez a funkció pl. Ha nincs zavaró tényező ami eltéríti az AF-t, akkor veheted +2-re és többször vesz mintát, pontosabb lesz az AF (viszont könnyebben leválik ha valamit talál a háttérben / előtérben).
"A1.4. C-AF Lock
C-AF Lock [BF]This is a protection against the camera refocusing in the C-AF mode when something crosses the field of view (like people passing between the camera and the subject). It simply disables the focus adjustment if the change is large and sudden.
The setting is entered as a whole value from -2 to +2. Negative values are referred to as Tight, positive — as Loose. At higher values switching to a new AF target happens more easily.
For most users, the default zero setting makes sense here"
Érdemes rövid sorozatokat lőni (6-8 fps), közötte lesz jó általában. Magasabb fps-nél kényelmetlen hogy sokat kell törölni :)
2. A3.2 [L:http://wrotniak.net/photo/m43/em1.2-sett.html#MFASS][link][/L]
3. C2.1 Az Auto jó lesz [L:http://wrotniak.net/photo/m43/em1.2-sett.html#STAB][link][/L]
4. Ha Silent-en van a kioldás, akkor itt lehet késés beállítva. [L:http://wrotniak.net/photo/m43/em1.2-sett.html#SMSIL][link][/L] -
80hun
addikt
válasz
Terapeuta
üzenetére
Itt ír az AF-ről is Wong.
Ahogy nézem szénné lehet állígatni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Formula-1
- Nyomtató topik
- Direct One (műholdas és online TV)
- Kompakt vízhűtés
- További aktív témák...
- RF 85mm f/1.2L USM + ZEISS Filter Prémium portréoptika, egyszer használt, hibátlan
- Canon 16 35mm f/2.8L III Kifogástalan, profi nagylátó + HOYA UV szűrő
- Canon EOS 5DsR + BG-E11 markolat gondosan karbantartott, kevés expo!
- Mantona Luis Retro kamera hátizsák fekete
- Tamron 11-20mm f/2.8 Di lll-A RXD Sony E
- Bomba ár! HP ProBook 640 G4 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3303
- JBL BoomBox 2
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4120
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

azt hittem valami helység