Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
pandur99
aktív tag
Tudom, hogy nem komoly, de mégis.
Hátha ezt olvasván páran elhajigálják a régi M5-ösöket. Lesben állok
[ Módosította: TayRol ]
Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!
-
pandur99
aktív tag
-
pandur99
aktív tag
válasz FEDman #61896 üzenetére
Én Fujiról váltottam. Először egy X-M1-et vettem, de hiányzott a kukucs. Aztán átcseréltem X-E1-re, ott hiányzott a dönthető kijelző. Most E-PL5 van, és már hiányzik a kukucs. Azt hiszem, hamarosan E5 vagy E10 lesz belőle, mert sajnos egyelőre E5 mk II-re nem fussa. Valahogy sose jön össze az igazi
-
pandur99
aktív tag
válasz hegyimorc #61903 üzenetére
Tudtam, hogy nem fog összejönni az "igazi", de anyagi okokból nem tudtam most meglépni a tutit. Az E-PL5-ösökkel most tele van a piac megfizethető áron, M5 vagy M10 nincs használtan, vagy ha van, jóval 100e fölött és jörészt ebayről. Váltani pedig inkább a 14-150-es "utazó" miatt váltottam. Hosszú évekig 18-200 VR-t használtam Nikonon, ezt akartam felváltani kisebb méretben, és ez sikerült. Volt ugyan több nagy fényerejű fixem, meg fix 2,8-as zoomom is, de a végén szinte csak a 18-200-ast használtam, csak nagy és nehéz lett egész nap hurcolászni. Az Oly a 14-150-essel jobb minőséget produkál a Nikonnál. Aztán ha valamikor lesz pénzem M5-re, akkor nagyobb bukó nélkül el fogom tudni adni a E-PL5-öt. A fuji azért nem maradt, mert arra nincs hasonló obi, illetve a 18-135 az horror árú. Kipróbálni viszont jó volt.
-
pandur99
aktív tag
válasz SeatZola #61983 üzenetére
Az E-PL5 szerintem pont elég. Én Nikon + 18-200 VR-ről váltottam PL5 + 14-150-re. Fél súly, jó képminőség, könnyű kezelhetőség, megfizethető ár a használtpiacon. Garanciális gépet 50e táján vehetsz, objektívet 80-100e körül, vagy ebayen pl. új Tamron 14-150-est 120e-ért.
-
pandur99
aktív tag
Használ-e valaki VF-3 elektronikus keresőt esetleg PL5-höz vagy más PEN-hez? Mi a vélemény róla? Mennyivel lehet gyengébb a használatban - nem elméletileg! - pl. az M5, M10 evf-énél?
-
pandur99
aktív tag
válasz .: JuSzT :. #62027 üzenetére
Köszönöm. És azt tudni-e, hogy a VF-2 kompatibilis-e az EPL-5-tel? Mert a VF-3-ról is nehéz volt kideríteni. Mondjuk a 2-es egy 10-essel drágább, viszont jobb felbontású és nagyobb nagyítású. Úgyis csak alkalmi fotózáshoz kellene, nem tartanám állandóan a gépen.
-
pandur99
aktív tag
válasz Lassú Víz #62125 üzenetére
Vannak, akik fotóznak és vannak, akik pixelbuzulnak. Az előbbiek nyugodtan megvehetik a 12-50-est, mert fotózásra teljesen alkalmas normális körülmények között, az árát jobban megéri, mint egy alap kitzoom.
Az is igaz, hogy a 14-150-esnek jobb a képe, de hát drágább is.[ Szerkesztve ]
-
-
pandur99
aktív tag
Nem akarok vitát generálni, de vannak olyan alapvető dolgok, amit részben különböző közzétett adatokból, másrészt tapasztalatból le lehet szűrni.
Én pl. 1964-ben kaptam az első fényképezőgépemet, és 1971-ben vettem az első tükröst, egy Exakta Warexet 50/2,8 Tessar objektívvel, ezt egy Prakticára váltottam (50/1,8), később Canon AE-1 50/1,8, 35/2,8 és 200/4 objektívekkel. Itt már volt fénymérés, de előtte használtam Leningrád, Porst és egy másik, nevére már nem emlékszem, de benne volt a cds, fénymérőt.
Higgyétek el, aki annó fixekkel fotózott, az tudja csak igazán értékelni a zoomokat, még akkor is, ha azok nem annyira fényerősek, mint a fixek. Főleg akkor, ha a hajdani filmek érzékenységére gondolunk. Forte 17 DIN, ez volt az általános, aztán 20 DIN, és a 27 DIN már csúcs volt. Meg az ORWO. Persze később lehetett már kapni mindenféle színes diát is, de akkor is jól meg kellett gondolni minden expót. 1970-ben 3 hetes bulgáriai nyaralásomon 3 tekercs filmet lőttem el, pedig sok felé jártam.
A mostani gépem, az E-PL5 a "sötét" zoommal nagyságrendekkel többet tud, mint annó a Praktica az 1,8-as objektívvel. Digitálisom is elég régóta van, egy 3 megás HP 720-assal kezdtem 2001-ben, volt egyebem is, aztán jöttek a Nikon tükrösök (D40, D80), aztán Fuji X, mosz az Oly, úgyhogy tapasztalatom is van ezekkel.
A fotósok legnagyobb százaléka (inkább fényképezgetők) kompaktot, bridget vagy belépő tükrös, milc gépet vesz kitobival, és meg is marad annál. A tapasztalt technófotósok viszont sokszor manuális fixeket ajánlanak, azzal a felkiáltással, hogy így lehet a legjobban ,egtanulni a fotózást. Ez igaz is, csak manapság már senki sem akarja megtanulni, mert van zöld gomb meg "intelligencs" gomb stb. Manapság 1 nap annyi fotó készül, mint régebben 1 év alatt. És ne a régi görögökre gondoljatok, hanem 10-15 évre visszamenőleg. Annyi manuális fix nincs a világon, ahány fotós van.
Egyszóval én örülök a zoomoknak, mert tudom, honnan jöttem, és ahogy öregszik az ember, úgy kényelmesedik. Viszont a tapasztalat meg itt van. Amit lehet, azt fotózom, amit nem lehet, azt nem. És nem zavar, ha zajos, és az sem, ha mindenhol éles, de az sem, ha a sarkokban nem annyira. A pixelbuzulást meghagyom az ifjú titánoknak. Ti tán most még ezt lesitek, de 1-2 évtized, és már fontosabb lesz maga a kép.Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!
-
pandur99
aktív tag
válasz ROBOTER #62161 üzenetére
Mindent meg lehet magyarázni. Az a lényeg, hogy a megfelelő feladatra a megfelelő eszközt kell használni. Aki kezdő családi vagy nyaralási fotós, ne ajánljunk neki régi fixeket, mert elmenekül. Te meg nem fogsz gagyikompakttal makrózni, habár úgy gondolom, azzal is jobbakat tudnál képelni, mint sokan mások milliós felszereléssel.
Amúgy van xz-2-m is, és tudom, mikor kell azt elővenni és mikor a másikat.[ Szerkesztve ]
-
pandur99
aktív tag
Ha valakit érdekel egy 12-50-es obi, van egy az aprók között.
-
pandur99
aktív tag
Még nagyon friss ez, biztosan lesz valami javítás hozzá, de azért már így is megéri szerintem.
A hétvégén egy félig-meddig sötét színházteremben a kisvakuval is meglepően jó felvételeket lehetett készíteni a városi ünnepségen, el is csodálkoztam rajta.Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!
-
pandur99
aktív tag
-
pandur99
aktív tag
Miért pont a 40mm? Ez makróban nem a legjobb gyújtótávolság. Túl közel kell menni, hamar le is árnyékolod a témát. A 60mm már jobb, Nikonban, Tamronban is van. De a legtöbben a 100mm környékit preferálják. Ha meg általános célra akarod, arra sem a 40mm a legjobb.
-
pandur99
aktív tag
PL5-öm van, és abban rengeteg beállítási lehetőség. Tapasztalt olysoktól kérdem: jpg-használóknak (nekem) mit érdemes élesítésben, zajszűrésben beállítani? Melyik színmód a legjobb utazáskor, kiránduláskor? Ha nincs sok idő tökölődni, mert csoporttal vagyok, a témamódok használhatók-e valamire? Vagy a zöld gomb (intelligencs ótomata)? Nem szoktam azt használni, általában A módban fotózok, ott állítgatok, amit kell, de egy buszos turistaúton nincs mindig erre idő, és ha már van, akkor talán nem nagy szégyen automatán használni (majd eltakarom a kezemmel, ne lássák). Tapasztalatokat szívesen veszek!
-
pandur99
aktív tag
válasz SeatZola #62913 üzenetére
Szerintem nyugodtan vegyél 12-50-est. Csak relatívan nagy, valójában kicsi, kinyitva nem sokkal nagyobb, mint a kitobjektívek. A 12 mm sokszor jól jön, a makró funkció nagyon jó. Kipróbáltam ezt vs. 14-150 + közgyűrű, és a 12-50 nyert. A felső vége is használható. Ha nem pixelbuzulsz, teljesen jó. Plusz van a videózáshoz motoros zoomod. A 14-150 élesebb, az igaz, de ezzel is el lehet lenni. Ráadásul olcsó. Én gondolkoztam azon, hogy eladom, meg is hirdettem, de meggondoltam magam és megmarad.
-
pandur99
aktív tag
válasz rbalint88 #62915 üzenetére
Hát abban igazad van, hogy a 2 kitobi mellé fölösleges. É n általában írtam, hogy jobb, mint a híre. Nekem a 14-150 mellé jó, bár egy 60-as makró jobb lenne, csak hát az ára A 20-as palacsinta is jól jönne, meg egy fix portrézni. Nincs az a pênz, amit el ne lehetne költeni.
-
pandur99
aktív tag
-
pandur99
aktív tag
Azt hiszem át kell néznem a Fuji fórumba, hogy olympusról olvashassak valamit.
-
-
pandur99
aktív tag
válasz bence007 #63494 üzenetére
Engem is felhívtak a Fotoplustól, szintén, hogy ezüst helyett fekete van, kell-e? Mondtam, hogy mit képzelnek, nekem fekete nem kell, dugják fel maguknak! Nem, csak hülyéskedek. Nagyon korrektek voltak, elmondták, hogy ők hibáztak, de aki megrendelte ezen az áron, az meg is kapja a jövő héten. Rendes cég, jutalmul reklámozom is őket, és biztosan fogok még mást is náluk vásárolni (főleg ilyen mélyen leszállított áron).
-
pandur99
aktív tag
Egy kérdés: E-M5-höz milyen utánngyártott akkut érdemes venni, ami a gyári töltővel tölthető?
-
pandur99
aktív tag
válasz Tin_Shield #63702 üzenetére
Köszönöm. Tapasztalatod szerint mennyit bírnak egy töltéssel?
-
pandur99
aktív tag
válasz Tin_Shield #63704 üzenetére
És a gyári mennyit bír? Csak holnap veszem át a gépet, még semmi tapasztalatom sincs.
-
pandur99
aktív tag
Kezemben a 99.990 Ft-os M5
Nem eladó!
[ Szerkesztve ]
-
pandur99
aktív tag
válasz .: JuSzT :. #63744 üzenetére
Mi a különbség az Elite és a sima M5 között? Én is Elite-et kaptam, de nem tudom, milyen a nem Elite ehhez képest.
-
pandur99
aktív tag
válasz jjeahh #63765 üzenetére
Ez színtiszta mázli volt egyrészt, másrészt a bolt hibája és utána korrektsége. Amúgy megvártam volna, míg a használt M5 ára 100e-re esik, akkor vettem volna egyet, de így sokkal jobb
Most már csak egy bánatom van - ha ez bánat egyáltalán -, hogy a 14-150-esem ezüst színű, nem fekete, mint a váz. Gondolkodom is, hogy kidobom a kukába, mert fő az esztétika. Szoknom kell, na.
[ Szerkesztve ]
-
pandur99
aktív tag
válasz .: JuSzT :. #63767 üzenetére
Félre ne érts, nem ismerlek, de neppertől elvből nem vásárolok.
-
pandur99
aktív tag
válasz jjeahh #63769 üzenetére
Ha jól tudom, Te ráadásul olyan helyen laksz, ahová én csak nyaralni megyek, úgyhogy a fotózásnál nem lehet túlzott akadály jó helyszíneket találni. Én régebben évente többször is jártam felétek, van egy testvérvárosunk is, Szászrégen, arról és a környékéről még egy rengeteg fotóval illusztrált útikönyvet is elkövettem, legközelebb június végén megyek a fiammal Borsára, szóval van miért irigyeljelek.
-
pandur99
aktív tag
válasz Bazsee71 #64934 üzenetére
Én ajánlanám az Oly 12-50 megfontolását is. Bármennyi rosszat is írnak róla, kiválóan használható objektív, a kit minőségét hozza és még több pluszt is (12 mm, makró állás, programozható gomb, manuális + motoros zoom). Van több obim, de általában ez van fönt.
-
pandur99
aktív tag
válasz aginor #65111 üzenetére
Én nemrég vettem egyet - abból a megfontolásból, hogy ez a leggyakrabban használt látószögem - no meg abból, hogy a Pana kb. 50 ezerrel drágább, de még éles bevetésben nem vett részt. Annyit mondhatok, hogy gyorsan és pontosan fókuszál, és nyitva meglehetősen éles, bár sosem volt Panám, nem tudom összehasonlítani. Nekem az a másfél rekesz előny nem ér meg annyit, illetve nincs rá annyim. Később beszámolok majd róla, ha igény van rá. A Sigma 60/2,8-cal párban jó és olcsó alternatíva szerintem.
-
pandur99
aktív tag
válasz aginor #65133 üzenetére
Összehasonlítottam nyitva 19 mm-en 12-50, 14-150 és 14-42 obikkal egy azonos helyzetű felvételen, és érezhetően jobb volt, de láttam némi CA-t, többet, mint a többiekén. Leggye?ngébb a 12-50. Persze ez nem teszt és igazából semmire sem alkalmas, csak futó benyomás. Tény, hogy 2,8-on is jóbb mint a kitek, és ez kevés fénynél hasznos. Rekeszelve meg eltűnik a CA is. 30 ezret mindenképpen megért.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest