Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- SzDavid99: Barangolás egy ünnepi Nintendo-mekkává változott szöuli bevásárlóközpontban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
pitagi
tag
Sziasztok! EM1-en van-e olyan lehetőség, hogy ha félig lenyomom az expo-gombot (ekkor megy a stabi) akkor is mutassa az élkiemelést? Köszi
-
pitagi
tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Ez sajnos (rám legalábbis ) igaz. Ugyanakkor a másik oldalról nézve pedig, egy ilyen nagyobb telére, amit kifejezetten csak akkor viszek, ha fotózni megyek erdőbe/vízpartra, egyébként a szekrényben áll, nem szívesen adom ki a felszerelésem értékét még egyszer-többször, meg nem is szeretek nagyon értékes cuccal mászkálni...Meg az is ott van, hogy amíg nem tudom, a fotózás ezen része érdekel-e, szeretnék-e elmélyedni benne, addig nem fektetek bele, ha viszont gyér felszeréssel kudarcok érnek, elmegy a kedvem..Sok összetevős a kérdés...
A CPL-szűrőt legközelebb kipróbálom, nem gondoltam rá, köszi a tippet! -
pitagi
tag
Régi olympus 70-300-ból ki lehet-e hozni ennél jobbat? Van Valakinek tapasztalata ezzel az obival? Mit csinálok rosszul? Nézegettem, Flickr-en, azért sokkal szín és részletgazdagabb képek is vannak vele... (A záridőt tudom, lehetett volna rövidebbre, de azt hiszem, nem csak ez a gond, a legtöbb ilyen jellegű képem egy részlettelen massza, AF kevésebb fényben hidegben használhatatlan, ISO 1600 egy zajtenger...stb) Szeretnék feljebb lépni, de addig használnám..Köszi, ha tudtok javasolni valamit!
-
pitagi
tag
Adott egy kb 13 MB méretű ORF file. Ligthroom szerkesztés után vágás nélkül max 2,6 MB lesz a kiexportált JPG (100% quality) átméretezés nélkül. Van valakinek ötlete, hogy lehet növelni a fájlméretet (pályázathoz min. 3MB kellene)?
-
pitagi
tag
Sziasztok!
Bocs, hogy itt, de hirdetős oldalon nem kaptam ajánlatot:
Keresnék MMF-3 adaptert (eredetit), hátha valakinél lapul egy, amit nem használ már... -
pitagi
tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Mindenkinek köszönöm a választ!
A két 30-as makrónak még utána nézek. Én telezoomokat nézegettem először (pana 40-150 és társai; nagyon hasonló tudásúak), ezek felől jutottam a 60-as makróig, rövidebb portréobi eszembe sem jutott erre a célra, viszont néztem flickr-en képeket, mindkettő meggyőző.
Igazából azt nem tudom felmérni, hogy a fényerő - gyújtótávolság - közelpont (objektív/ tárgy/ háttér egymáshoz viszonyított elhelyezkedése) értékek közül melyiknek a megváltoztatásával érek el jobb eredményt.
Az ajánlataitokból azt szűrtem le, hogy ehhez a témához inkább legyen rövidebb az obi, de fényerős és jó közelpontú. Anyagi keretbe (max. de nagyon max 100E) a fentiek beleférnének, de kíváncsi lennék, mit mondanátok, ha a pénz nem számít
Illetve, hogy az oly 40-150-et próbálta-e már valaki közgyűrűvel, egyáltalán lehet-e, vagy az már nagyon elvisz makró irányba? -
pitagi
tag
Virág fotózáshoz ki milyen objektívet ajánlana a rendszerből? Nem kifejezetten makróra gondolok, hanem "egész alakos" teljes (vagy közel teljes) 10-20 cm-es virágokra, különös tekintettel a most nyíló kora tavaszi hóvirág-csillagvirág-kikerics-kökörcsin-hérics-hunyor-kakasmandikó és egyéb kis csodákra, szép homogén háttérmosással. Amim van (12-50, 50-es manuálisok, 40-150, raynox) vagy nem emeli ki eléggé a témát (szerintem, de lehet, a technikám se jó), vagy inkább kisebb részletekre alkalmas. Tippet-trükköt is szívesen fogadok

-
pitagi
tag
DxO Optics Pro 9 teljes verzió, ingyenes, letölthető január közepéig az alábbi linkről:
[DxO Optics Pro 9] -
pitagi
tag
Sziasztok!
Kezdőként kérdezem: napokban sikerült szert tennem egy pana 20-as objektívre. Meglepett, hogy ekv. 40 mm-en is milyen nagy még a perspektivikus torzítás (remélem, jól írom).Ez normális? Példa kép. Lehet-e valamit ellene tenni? (Váz: e-pl5)
Köszönöm. -
pitagi
tag
Ez a beltéri fotózás számomra is kérdés, kiváncsi volnék, ki mit ajánl szűk terekre (a legnagyobb helységünk 22 nm), télvíz idején
Téma: családi ünnepek megörökítése, csoport és portré, gyerekek játéka, torta, gyertya...Jelenlegi lehetőségeim: pana 14 2.5 és minolta 45 f2 (e-pl5-ön). A világítás nem túl erős, kompakt fénycsöves. -
pitagi
tag
Nekem van pana 14-esem, szeretem. Kicsi, könnyű, én beltéri csoportképekre használom kis lakásban főleg, a 14-150-hez képest fényerősebb, ami előny. Tervezem tájképre is használni majd wide konverterrel. Kültéri általános fotózásra sokszor rövid. A képe nekem tetszik, lehet jó darabot fogtam ki, vagy mert nincs jobb
Küldök szívesen privátban vele készült képet. -
pitagi
tag
E-pl5-höz van-e ajánlott kijelzővédő fólia, illetve félig off, de a tartozékos topikban nem találtam olyan bejegyzést, hogy objektív tisztításra mi az elfogadott módszer, lenspent érdemes-e beszerezni, ha igen, milyet, honnan? Köszönöm

-
pitagi
tag
Holnap megyek uszodába, az 5 éves kislányom bemutatóját nézem meg. Felszerelés E-pl-5+kitobik. Szívesen vennék tippeket, Ti mit kezdenétek egy ilyen helyszínen. Amit tudok róla: valószínüleg természetes fény lesz (reggel) oldalról, nagy ablakfelület, a medencéhez közel lehet menni, egész a szélére, és nagy a nyüzsgés

-
pitagi
tag
Köszönöm mindenkinek

-
pitagi
tag
Ma jött meg az m42 makro közgyűrűsorom a helioshoz. Próbálgattam a kertben, kellett pár perc, hogy rájöjjek nincs vele rekesz. (Nem peremes, nem nyomja be az obi pöckét.) Van erre valami barkács megoldás, vagy létezik peremes adapter?
-
pitagi
tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ezer köszönet a az infóért, én is megrendeltem egy e-pl5 duplakitet, (ha használt áron számolom az obikat, akkor kb 26E
a váz) és megköszönöm a kisfiamnak macskástul, hogy leverték a régi gépemet. Ennyiért a különböző apróhirdetési oldalakon csak e-p1, pl1 esetleg pl2 futnak, pedig túrtam eleget. ez meg ráadásul új, garanciás...Ilyen nincs is... (A pm1-et egyébként 40E-ért akarták megjavítani a márkaszervizben (telefonon kérdeztem)). -
pitagi
tag
Baj: gyerek + macska az imént együttes erővel leverték a gépemet (e-pm1, kb. 2 hete van meg). Működik, de a stabilizátor ikonja villog, valamint szemmel láthatóan ferde a szenzor. Gondolom szerviz, de egyáltalán javítható? Gari nincs, használtan vettem Bécsből.
-
pitagi
tag
Első próbálkozásaim egyike e-pm1-gyel + helios 44-4-gyel (hito(B) kollégától vettem adapterrel együtt tegnap):
[link]Szívesen fogadok ötleteket, hogy ti hogyan oldjátok meg oly vázon+ manuál obival az élesre állítást, én egyelőre kitettem a video-gombra a zoom keretet, úgy bele tudok nagyítani, de még van mit gyakorolni..
Más: szenvedek a fehéregyensúllyal, beállítottam egyéni értéket (fehér fal), sárgásak lettek az arcok, erre valami megoldási javaslatotok van-e a konkrét képnél illetve a későbbiekre beállítási tipp (egyelőre jpg-t használok, nincs (még) képfeldolgozó programom, sem gyakorlatom).
WBpélda(Légyszi, vegyétek figyelembe, hogy tegnap fotóztam ezzel a rendszerrel először
)[ Módosította: TayRol ]
-
pitagi
tag
Sziasztok!
Egy hónap fórum olvasgatás után vettem egy oly e-pm 1-et kitobival.(Kezdő vagyok, sok év pana LZ2 és mobiltelefonok után fél éve van egy oly xz-10-em, ez hozta meg a kedvem, hogy mást is kipróbáljak).
Tanácsot kérnék, hogy szűk keretből milyen kiegészítőket szerezzek be a következő célokra:
általános felhasználás(családi események, nyaralás), valamint tanulni: portré-háttérmosás, makró, tájkép, (+mindenféle, amit eddig meg sem próbáltam lefényképezni
)
Új hozzászólás Aktív témák
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- HP ProDesk 600 G5 i5-9500 8GB 256GB 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Felsőkategóriás AMD Gamer PC-Számítógép! Beszámítás! R7 9800X3D / 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD!
- Dell latitude 5495 - 14" FHD, Ryzen 5 pro 2500U, 8GB RAM, SSD, EU bill., jó akku, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Köszönöm az ötleteket!
, pedig tuti megtenném..
Illetve, hogy az oly 40-150-et próbálta-e már valaki közgyűrűvel, egyáltalán lehet-e, vagy az már nagyon elvisz makró irányba?
Téma: családi ünnepek megörökítése, csoport és portré, gyerekek játéka, torta, gyertya...Jelenlegi lehetőségeim: pana 14 2.5 és minolta 45 f2 (e-pl5-ön). A világítás nem túl erős, kompakt fénycsöves.
a váz) és megköszönöm a kisfiamnak macskástul, hogy leverték a régi gépemet. Ennyiért a különböző apróhirdetési oldalakon csak e-p1, pl1 esetleg pl2 futnak, pedig túrtam eleget. ez meg ráadásul új, garanciás...Ilyen nincs is... (A pm1-et egyébként 40E-ért akarták megjavítani a márkaszervizben (telefonon kérdeztem)).