Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tulku
veterán
Miért nem GH1?
Sebességre ugyan nem előrelépés a G1-hez képest, azonban sok tekintetben igen (videó, multiaspect, baromi jó szenzor...stb)Most lehet a saját szempontjaim alapján általánosítok, de szerintem amit nem tudsz megoldani G1 sebességgel azt GH2-vel sem tudod (különöst 20-as palacsintával ami viszonylag érzéketlen a gépvázra, egyforma "gyors" mindenütt)
Szintén személyes tapasztalat viszont, hogy a 45-ös GH1-en érezhetően lassabb mint GH2-n (egy nap teszteltem mindkettőt, miközben Parcinál landolt a GH1 ) tehát ebben a tekintetben a GF3 "előrébb" van gyermekfotózásnál, viszont gyorsan mozgó gyerekre ember legyen a talpán aki belövi...
Szerintem ilyenkor illik sorozatra kapcsolni a gépünket...
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Felre ne ertsetek, szeretem amiket ir, kulonben honnan tudnek rola? Jo elsokezbol olvasni dolgokat, tetszenek a fotoi is. En is kiprobalnek a helyeben eztazt, kutyuztem mar sokmindennel, igy harom kmrol kiszurom a hasonlo beallitottsagu embereket. A kulonbseg max annyi, hogy ezzel tisztaban vagyok, es mar regota nem keresek indokokat arra, ha vmit cserelni "kell".
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Mr.Csizmás
titán
mmmm, imho ez már tehetség kérdése, valszeg apsc-n van ff-en se tudnék csinálni kiugróan jobbat a jelenleginél produkálási minőségemnél, leszámítva azt, ahol technikailag érdemesebb a nagyobb szenzor - csillagozás, éjszakai
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
t72killer
titán
A DOF független a szenzor méretétől, a lencse fizikai átmérőjétől függ. (képzeletben vágd le a FF-szenzor külső részét: ettől nem nő meg a képed mélységélessége. Ergo egy 1.8/75-ös obi uolyan DOF-ot produkál mft-n, mint FF-en - csak éppen FF-en több minden fér a képbe - pl a fotózott ember egész arca )
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
-
Tulku
veterán
Én erre értettem (sohasem gondoltam volna hogy Fedman mondatait kell védenem):
"adott obival adott rekeszen minél közelebbi a téma annál kisebb mélységélességet kapsz. Ha pedig minél távolabbi akkor pedig egyre nagyobb lesz a DOF"
Ha ebben hiba van, nem csinálok több gyereket!
ps: tehát mint RÁVEZETÉST értettem...de most már azt is értem amit Krisztián írt gyémántszáraz mérnöki esszéjében...tehát itt lehetnek a legnagyobb viták....
-
FEDman
addikt
Ebben teljesen igazad van!
Nem fejtettem ki teljesen mondandóm, részben hogy ne legyen nagyobb zavar a fejekben annál, mint ami jelenleg is van, részben meg mert baromira nincs már ehhez türelmem. Már csak azért se kéne az ide írást erőltetnem.Ha megfigyeled azt írtam, hogy cropos vázon adott obival a közel azonos eredményhez hátrább kell lépni az azonos kivágáshoz. A közel azonos alatt pedig azt értettem, hogy hiába lép hátra az ember az azonos kivágáshoz, a két kép soha nem lesz teljesen azonos, mert a vágás után megváltozik a perspektíva.
Persze ez az apró különbség nem is olyan apró így aztán kapásból is írhattam volna direktbe azt hogy eltérő látószög mellett DOF-ot összevetni egy nagy marhaság, de ehelyett inkább próbáltam kicsit finomabban elmagyarázni a miértjét.
-
Tulku
veterán
"irreleváns) érvelés vezet rá a helyes következtetésre"
pontosan erre akartam célozni...egy megközelítés...persze szemszögedből ennek semmi jelentősége...de itt nem is a tudományos megközelítés matematikai alapjait vettem számításba...hanem egy megközelítést...
Na jó, én sem forszírozom, ...mindent belátok...
Békességet!
-
julius75
aktív tag
Amire eddig időm volt: laptopra dugva (usb, adnak hozzá egy kb. 50 centis kábelt), egy gombnyomással kiválasztom a PC kapcsolatot, és már látom is külső meghajtóként.
wifi: alkalmazás telefonra letölt, GH3-on wifi bekapcs., távoli fényképezés kiválaszt. Telon wifi bekapcsol, jelszó bevitel után csatlakozik gond nélkül. Az alkalmazás nagyon, mondom nagyon jó! Mindent lehet állítani, attól függően milyen módban van a gép, rekeszt, sebességet, isot, érintésre fókuszál, exponál.....simán visszanézhető a készített kép, belenagyítható, nem gondolkodik rajta.
(mondjuk a panasonic alkalmazások (android) amúgy is tökéletesek, szerintem)
Hirtelen ennyi. -
Tulku
veterán
No félreérthető volt...tehát:
21. században vagyunk és bizony ez a wi-fi, 3g, android őrület engem is elkapott, s gondolkodtam a folytatáson.
Most nem vezetem le, de a jövőt a kombinálásban látom...ezért volt az "értékelhető ajánlások" szófolyam...és igen, bizony sokan megveszik, akik pillanatok alatt szeretnék továbbítani az anyagot...A minőség kit érdekel után pedig sok-sok nevető jel volt, 6 GH után nem gondolod, hogy nem ismerem a minőségüket?...a GH3 egy valóban profi gép lett, az más kérdés, hogy nekem túl nagy...de ez az én szemszögem, másé bizonyára különbözik ettől...
Remélem tisztáztam...
Üdv és sok sikert ehhez a nagyszerű géphez!
-
t72killer
titán
+1. Most érkezett meg a 9-18 és az 1.8/45: tüdéri kis apróságok. Igaz, aps-c re az 1,4/50 és 10-20 sem volt túl nagy, de ez mégiscsak más dimenzió. (~300 helyett ~100g-os tartomány)
Kérdés: veletek fordult már elő, hogy "szorult" az obi a gépen? A két csereobit kb cipőkanállal kell felhúzni, pedig a váz is, obik is idei gyártású olympus...
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
:AMF:
senior tag
én is szoktam gyereket fotózni, tudom milyen mozgékonyak.
csupán azt nem értem, hogy ha pl. egy szobában kevés a fény, akkor miért fényerősebb obival, magasabb iso-t bíró (nagyobb) szenzorral, ibis-el akarunk bemozdulástól mentes (gyerek)fotókat készíteni? sem az obi, sem a szenzor, sem a stabi nem fog FÉNYt csinálni a szobába. meglesz a bemozdulásmentes kép, de ugyanolyan kontraszttalan és lapos lesz, mint a bemozdult. sokkal olcsóbb fényt venni (pl. manuális vaku+rádiós kioldó), mint új gépet/obit."mindössze lámpafénynél, természetesen vaku nélkül" miért természetes, ha kevés fénynél nem használunk vakut (a szobában)? ugyanolyan műfény mindkettő, csak a lámpafény kevés a fotózáshoz...
olyan helyre rakom a vakut, ahol a gyerek nem éri el, a plafonra irányítom és kész. nem kell állvány, senki nem esik hasra semmiben, a rádiós kioldónak köszönhetően pedig a gép súlya kb 50 grammal nő, viszont iso100-on is meglesz a kép. a gyerek nincs szembe vakuzva, nincsenek ocsmány éles árnyékok és a szoba minden pontja megfelelően világos lesz tőle. először én is aggódtam, hogy zavarni fogja a gyereket, de pl. a keresztfiam minden villantásnál hangosan felkacag.
-
Marseille199
senior tag
A B&W a Schneider-Kreuznach cég része, az egyik legjobb szűrőgyártó, mellényúlni nem nagyon tudsz velük. Az MRC gondolom egy még jobb, többszörös bevonat, megérheti azt a pluszt.
"Amikor a kép életlen, a gondolat éles, és amikor a kép éles, a gondolat eltávolodik a fókuszponttól." - Hiroshi Sugimoto
-
Schanyee
senior tag
Jó, hogy felmerült a téma. Én szeretnék építeni egyet januárban, amit programozni lehet. Már csomó mindent előkészítettem hozzá, az alap, nem programozható az már össze lett állítva és működik, csak be kell forrasszam a lábakat a nyákra, de már házat is választottam hozzá. A programozhatóhoz meg elvileg már elkészítettem a nyáktervet, meg a program is félig készen van, csak itt elakadtam idő hiányában (szakdolgozat meg államvizsga kicsit lefoglal). Nem olyan régóta foglalkozok komolyabban a fotózással, esetleg valaki leírná, hogy szerinte miket kell tudnia egy programozható távkioldónak? Én arra gondoltam, hogy be lehessen állítani egy BULB módot, ahol adott ideig nyitva van a rekesz, meg egy olyant ahol be lehet állítani, hogy adott időközönként fényképezzen a gép egy beállított számú képet. Valami egyéb ötlet, ami még hasznos lenne, ha tudná? (A kávéfőzésen kívül )
Szerk.: Szerintem jó lesz a G5-höz is, én a GH2-höz találtam leírást és az jó a G3-hoz is.
[ Szerkesztve ]
-
scarabaeus
őstag
Jók lesznek azok, szerencsére ebben a Panasonic nem újít évente, mind az időzítős, mind a rádiós kioldóm együttműködik a két Panasonic géppel, amik közt 7 év korkülönbség van.
(A rádióssal én elvagyok ugyan, de ajánlani nem ajánlanám, mert az adón az exponálógomb kiemelkedik, kikapcsoló gomb nincs rajta, így használat után jobb, ha kiveszem belőle az elemeket)[ Szerkesztve ]
Quoth the Raven "Nevermore."
-
k1csi
senior tag
Pixel RW-221.
Kb. 4.5k e-bayről (5k biztosítással). Nekem közel 1.5 hónap volt míg ideért.
A vevőhöz lehet többféle vázhoz kábelt venni (a csomagban csak 1 van, amihez veszed). A külön vett kábel nem olcsó viszont valamivel hosszabb mint a csomagban adott.
Azaz nekem a csomagban nem olyan jött mint a lenti review képén, hanem egy rövid.
http://m43photo.blogspot.hu/2011/03/pixel-rw-221-wireless-rf-remote-control.htmlÉrdekessége, hogy ha több vevőd van akkor több vázat is lehet egy adóval vezérelni ha azonos frekire állítod (Pl. nekem egyszerre ment 550D+GH2).
A vevőn is van expó gomb, azaz nem kell az adó ha nem akarod használni.
Néhány hasznos info a fent linkelt oldalon.Nekem még mindig megy, mondjuk nem is izomból nyomom a gombokat.
scarabaeus
Vettem hozzá 2 csomag eneloop akkut, így nem gond, ha esetleg benyomja valami a gombot.[ Szerkesztve ]
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
FEDman
addikt
"Nyilván messze nem hibátlan, de komolyabban csak egy dolog zavar a kezelhetőséggel kapcsolatban, a vezérlőtárcsa. Nagyon keményen jár, amikor csak párat kell vele kattintani akkor ez nem is gond, de amikor az egyik kedvenc sok vízeséssel tarkított völgyben felváltva csináltam hosszú és rövid záridővel is felváltva képeket, hát ott hamar belesajdult a hüvelykujjam..."
Ilyenkor jön jól a legtöbb gyártó által már rég elfeledett elrendezés, rekesz állító gyűrű a obin, záridő tárcsa a vázon.
[ Szerkesztve ]
-
b.vr
őstag
"mint ahogy használtam is mondjuk az A38 hajón, koncerten"
Előkerestem néhány képet arról a koncertről (kraak & smaak live band)
Az objektív 45/1.8, és itt ráadásul a gép még Pana GF3, aminél a G5-öt sokkal biztosabban, és így bemozdulásmentesebben lehet tartani.
[ Szerkesztve ]
"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
FEDman
addikt
Igen, elég jó összefoglaltad a tegnapi csörte lényegét. Mint utólag kiderült az eredeti megjegyzéssel semmi gond. Ahol iso3200 és f/1,8-as rekesz mellett is 1/10s kell ott tényleg nem árt többet is lőni, mert nem biztos hogy elsőre sikerül. Hozzáteszem embereket fotózva 1/10s mellett még egy OMD-vel se lenne ez másképp, mert ha más nem a fotózott alany bemozdulna néha az tuti.
Az igazi probléma inkább abból adódott, hogy need mindezt egy kicsit furcsán eresztette át a saját szűrőjén és csak a lényeget az elképesztően extrém körülményeket felejtette ki a történetből, majd levont egy ennek megfelelően igen torz általános következtetést.
És félreértések elkerülése végett azért hozzátenném, hogy az OMD stabija szerintem is piszok jó dolog, de ettől függetlenül azt még csak sugallni is butaság, hogy nélküle meg szinte nincs is élet.Ja és jók a koncertes képeid..
[ Szerkesztve ]
-
Szulita28
senior tag
Én is így gondolkoztam, ill. ide lyukadtam ki. Van az LX7 "fényerős alapzúm"-nak és mindenesnek (munkába), és G5 célfixekkel (17 és 60). Egyelőre nagyon tetszik ez a felállás (ez persze nálam nem jelent semmit )
Vagy ha nem LX7, az XZ1 most akciós a Mintaboltban (br. 80e). Az is jó kis cucc. Az XZ2-nek pedig most esett az ára az LX7 szintjére (140e). Van a depin egy jó kis összehasonlító teszt (ha nem ismernéd).
[ Szerkesztve ]
Kis segítség: CSAT, dicsér, egyelőre, hadd, hagyj, higgy, hirtelen, kulturált, kisebb, lesz, légy szíves, mindig, muszáj, itthon/otthon, sulykol, szerviz, tökély, tudnék.
-
HÁZIGAZDA
szerintem makróra pont jó a kompakt, nd filter is van gyárilag (oké, nem nd1000-es ), illetve pont az lx-7 elég nagylátó is a multiaspival (bár ez ízlés kérdése, nekem már elég volna ahhoz, hogy ne akarjak külön nagylátót).
szulita: hát igen, én sem bánnám, ha divatba jönne a 2/3" és az 1", de úgy tűnik, egyelőre még várat magára. cserébe ezek a mai 1/1,7"-os lapkák is elég durvák. amúgy meg az 1/2,3" és a 2/3" között van 1 fé, összesen, kicsit csalóka (az előbbi ugye az utált "körömnyi szenzor", az utóbbi meg a "fuji-féle jó nagy kompakt szenzor").
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Szulita28
senior tag
Azért az LX7/XZ2 nem olyan zsebrevágós cucc, az obigyűrű miatt. De egy kis tokban diszkréten elfér szépen övön is (vagy táskazsebben).
Kis segítség: CSAT, dicsér, egyelőre, hadd, hagyj, higgy, hirtelen, kulturált, kisebb, lesz, légy szíves, mindig, muszáj, itthon/otthon, sulykol, szerviz, tökély, tudnék.
-
madgie
titán
-
Schanyee
senior tag
Nem számoltam mennyit bírt, de párszor belefutottam a jelenségbe úgy, hogy még akartam volna fotózni és várnom kellett. A másik, hogy nem tudom egyből visszanézni a képet az sokkal többet előjön, de az kevésbé bosszant, mint ha nem is tudok fotózni, pedig nem is legnagyobb sorozat sebességen lövök, hanem csak azon ami mellett még van live view. Na majd mire a G6 vagy 7 olcsó lesz (és mondjuk elfogadható iso 6400-at ad ) addigra talán lesz arra is pénzem. Ha meg marad a G3, akkor sem leszek szomorú, úgy vettem észre én az átlagosnál sokkal jobban meg vagyok vele elégedve, még a nagy 100-300-al is megfelelő nekem a fogása, az az adag jpg szerkesztés meg belefér.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
az elméleted tényleg csak ott hibázik, hogy ez az elérhető legjobb szenzor már mindenkinek elérhető... innentől kezdve ez öngól. ráadásul tényleg felveti a kérdést, hogy honnan a répából van nekik még gh2 lapkájuk, hogy megéri a g5 után a g6-ba is azt tenni.
-
HÁZIGAZDA
igen, ez találó megfogalmazás. ugyanakkor, ha megnézzük a többi gyártót, látjuk, hogy senki sem a szenzorral variál ma már (esetleg fx-nél, de ott is inkább a gép célja a meghatározó). szóval a pana különcködik ezzel, és meggyőződésem, hogy bármilyen logika mentén is teszi, hibázik vele.
de amúgy meg mindegy is, én is csak elméleti síkon gondolkodom egy g6 + 14-140 kombóban, már a mostani 14-140 mostani ára is több, mint amit a párosért adnék
-
Schanyee
senior tag
Itt azt írják tudja a mobilos távvezérlést, ha jól vettem ki.
Sefter:
Ha kíváncsi vagy bármire kérdezz nyugodtan a 100-300-al kapcsolatban. Még tanulom a használatát, eddig egy ismeretlen kutyát fotóztam meg a sajátot, úgy átlagban a képek fele sikerül, de mondom tanuló fázisban vagyok. Az elején a követő fókusz beállításával szórakoztam, mert vagy túl nagyra tettem a fókuszmezőt vagy túl kicsire, de most már nagyjából ezt eltalálom (2-szer használtam eddig az obit). Szóval szerintem javulni fog az arány. A 300-as vége tényleg nem a legjobb, de használható, meg mondjuk egy 45-200-as vagy akár a legolcsóbb 45-150-el összehasonlítva sokkal fényerősebb. Amúgy ennél csak gyorsabban fókuszáló mft objektívet használtam eddig, de sose éreztem, hogy ez okozta volna bármelyik képemnél is, ha nem sikerült. Igaz néha lemaradt egy hajszálnyit a fókusz ha nagyon gyorsan szembe jött a kutya, de ez még nem tudom az én hibám, vagy az objektívé. Meg nem a legújabb gépem van, újabbakban gondolom javul a követő fókusz is. De azért a G3 már összességében nagyon gyorsan fókuszál. Az utolsó pár kutyás képet mind ezzel csináltam itt Erre a fókusz lemaradós témára jó kép a P1050604-es, kicsiben azért nem zavaró, utólagos élesítéssel lehet javítani, de ha megnyitod nagyban látszik. Viszont ott van a másik kutyás eset, az sokkal gyorsabb kutya volt, és ott a legtöbb szembejövős képnél meg tökéletes helyen van a fókusz (küldhetek képeket ha szeretnél, csak az más kutyája, nem akartam sokat feltenni róla). Ez erősíti bennem, hogy nekem kell még gyakorolni. -
Mercutio_
félisten
Ez most a hsz-em melyik részére írt reagálás?
narumon: Esetleg itt és az index pentax fórumban kérdezd meg erdekel-e valakit limited pancake obi, kisebb helyet foglal a poggyászban, de mivel szűk a pentaxos réteg csak biztos vevőnek rendelj be bármit is.
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
-
Mercutio_
félisten
Izé... ittál vagy bölcsész vagy?
Fényerös fixeknél nem gond a stabi hiánya, zoomok esetén meg ott a pana stabis alternatívája.
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
ati3x
senior tag
Nem tudom hol nézted az árakat. De az em-5 12-50-es "kitobival" dekára ugyanannyi mint a nikon 7000 18-105-el.. A 7100 meg bő 30% drágább. (8490-, 8490-, 11990- SEK) (Svédország) És bizony tudásra hozza a 7000-es szintjét.. Kérdezd pl Freddyt, ő em-5-ről váltott d7000-re. Azóta is átkozza azt a napot...
Ja nekem is olympusom van... Még az epl-1. De elvagyok vele, imádom! Főleg mert "rágyógyult" egy 55F1.8-as radioaktív takumar. Ha megélem akkor a következő gépem is oly lesz mégpedig az em-5. Ha kijön az utódja, és kiárusítják a készletet..
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Figy szerintem meg nem muszáj ide irogatnod
Amit leirtál mind próbáltam, flickr-en vannak fent kevésfényes képeim mind 20-as, mind 45-ös mind 14-es obival amit nem sikerült meglöni velük ott nem a stabi hiánya volt a szűk keresztmetszet.
De ha már szóba jött érdeklődve várom ugyanezen obikkal a te tapasztalataidat
Új hozzászólás Aktív témák
- Magisk
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Autós topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gitáros topic
- Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- További aktív témák...