Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
Új hozzászólás Aktív témák
-
xandrush0831
aktív tag
válasz
pusszycat
üzenetére
Ha ennyire bizalmatlan lennék, szervíz előtt megjelölném az akkut valami eltávolíthatatlan módon. 1 perc leszedni a G2 burkolatát.
Amúgy nekem is a tubeless 2025 G2 van, nemrég elkezdte azt, hogy hirtelen leereszt. De úgy, hogy felfújom, 2 hétig semmi baja, aztán 8 óra alatt slattyogósra ereszt ameddig dolgozok. Melóba menet még beton, hazafele már megkérdőjelezhető az is, hogy betudom-e vele venni a kanyart... Már 2 ilyen loopon vagyok túl. Marha fura, hogy csak X idő után adja meg magát.850km alatt ez már a második hülyesége ami előjön, de nem haragszok rá, mert napi 1 óra 10 percet pörög majdnem végig nyélgázon.
-
DigitXT
félisten
válasz
pusszycat
üzenetére
Ó, én akkut is építek magamnak, nincsen azzal gond...

Sosem voltam roller szervizben, motor(oka)t vittem sokáig.
(Aztán rájöttem, hogy elbaszni én is el tudom, magamnak.)Szerk: saját akkumban csak okos BMS van. Kivéve egyiket,
de az ilyen vicc kategóriás, teszt akku. Priceless cuccok.
-
-
pusszycat
nagyúr
válasz
DigitXT
üzenetére
Nem tudják bizonyítani egy javított akku is elmehet fél évig is. A kukirin g2 semmi sem okos, bt sincs. Nem mondtam h így van, csak én vagyok bizalmatlan. Meg itt a környékemen csak ilyen zug javítok vannak házaknál nem hivatalos szerviz. Meg ugye minek költsél ha nem muszáj. Mindig csak az első nehéz. Van egy sanda gyanúm, h te is kicseréled magadnak.
-
DigitXT
félisten
-
pusszycat
nagyúr
válasz
DigitXT
üzenetére
Nekem a kukirin g2 2025 tubeless (szerencsére) azt nem tudom hogy zselés de ha veszek rá csak olyat. Nem szeretném szervizbe vinni majd ha kell cserélni (lehet kicserélik az akkut is egy javított cellásra) azt vehetek majd azt is, a fél roller árán.
Akkut meg kontrollert cserélni meg ugye ovodas dolog.
-
interstate76
addikt
válasz
DigitXT
üzenetére
Ez van az oldalfalán: 50 / 75 - 6,1
Ha jól értem, akkor 6,1" a felni mérete, 50 mm széles a futófelület és ennek 75%-a a gumi oldalfalának magassága - így ki is jön a 9" kerékátmérő.
Igen, nylon, rá is van írva, illetve a méretek is azok, amiket írtál.
Uccsó kérdés: a fenti méretben kell tubeless gumit rendelnem, másra nem kell figyelni?
Amúgy a kerék maga így néz ki: [kép]
Mindkettőtöknek köszi a segítséget!
-
DigitXT
félisten
-
pusszycat
nagyúr
Mit jelentenek a színes csíkok a gumin, piros, zöld, gondolom a keménységre utal de melyik a tartósabb?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
interstate76
üzenetére
Ami 600 km alatt reped, az talán NYLON köpeny, amit rá is írnak az oldalára, plusz alacsony nyomáson való járás is okozhatja. Ez újrahasznosított gumipor és nylon keveréke, az olcsóbb kerékpárgumiknál is gyakori. Amikor megvásároljuk, fényes fekete, szinte lakkozottnak tűnő felületéről ismerhető fel, ami persze hamar poros, szürke lesz. Míg a rendes gumi eleve matt, tapintása, szaga is más.
Ha ez nincs rajta feltüntetve, lehet rendes autógumi minőség, de annak nem szabadna így megrepedni, valószínűleg. Nekem kb. 1500 km-t ment a CST gumi, még kopás is alig látszik rajta.
Méretét is ellenőrizni kell, valószínűleg 6,1 collos a felni, esetedben, 9 collos köpennyel, ha jól látom.
Házilag a tömlős rendszerre álltam be, amit jól tudok szerelni, hintőporral védve a kidörzsölődés ellen. 1500 km után lett egy kis lyuk a belsőn. Ebben is van különbség, 10 collos nylon külső kézzel felpattan és lejön, míg a 8,5 collos CST gumi nagyon szoros volt elsőre. A defekt után már könnyebb volt, tágulhatott egy kicsit.
-
DigitXT
félisten
válasz
interstate76
üzenetére
Olyan nincs, hogy egyben van az egész, egész biztos nem úgy készül a gyárban.

Amennyiben megvan a pontos mérete és tényleg tubeless gumi, semmi akadálya, hogy kicseréld (nyilván nem egyszerű művelet, házilag, de nem megoldhatatlan). Van pontos méret, mit írtak az oldalfalára? (Nehogy véletlenül eleve tömör gumis, csak kamuznak.) -
interstate76
addikt
válasz
DigitXT
üzenetére
Igen, ráadásul most is azt ajánlották hozzá, amikor írtam az ügyfélszolgálatnak.
Ezek szerint ha a méretek (átmérő, falvastagság, szélesség) passzolnak, akkor fel tudom rá rakni akkor is, ha ezt eredetileg úgy találták ki, hogy egyben van az egész és úgy is árulják? Bocs, ha láma a kérdés, de anno engem is megleptek vele, hogy komplett kereket küldtek, nemcsak gumit.
-
BBpeter
tag
Árulok egy XVE 60V 4A töltőt, ha esetleg valakinek szüksége lenne rá. Fórumtársaknak foxi az árban.
-
DigitXT
félisten
válasz
interstate76
üzenetére
Komplett motort küldtek, mert kirepedt a gumi? Az derék. Gumit kell rendelni, nem kereket. (Tömör gumit nem akarsz rárakni: nincs felfüggesztése = semminek sem tenne jót...
)bence188: szerencsétlen gyerek. Nyilván ez a szülő döntése/felelőssége, de borzasztó.
-
interstate76
addikt
Sziasztok!
Van egy ilyen rollerem. Kb. 2 éves, eddig 600 km-t futott, jó minőségű utakon, néha kicsit rázósabb járdákon (ha el kell szaladni a boltba vagy gyorsan be kell ugrani a városba, arra tökéletes).
Ilyesfajta használat mellett a gyári hátsó gumi kb. 1 évig bírja, idén repedt ki a második. Az első még garanciaidőn belül történt, videóztam a hibát és küldtek egy komplett hátsó kereket.
A kérdésem az, hogy van-e alternatív megoldás azon kívül, hogy rendelek hozzá egy harmadikat. Pl. biztonságos módon fel lehet rá szerelni egy megfelelő méretű tömör gumit, vagy felejtsem el? Nem akarok "gányolni", csak gondoltam, futok vele itt egy kört, mielőtt komplett hátsó kereket rendelek hozzá.
Köszi előre is!
-
PociAti
őstag
-
bence188
tag
Sziasztok, eladtam kukirin g2 max rollerem amin volt biztosítás. Le akarom mondani, de nem engedik adásvételi szerződés nélkül, amit nem írtunk. Őszintén eszemben se volt hogy kelleni fog. Milyen megoldást tudnátok a problémára így utólag?

-
DigitXT
félisten
Na kérem: egy életveszélyes kínai modell, aminek csak a futóműve szar, meg a kormánya akar a kezedben maradni... Kérdés: ha ezek után nagyon nagy odafigyeléssel használható, tudva tudván, hogy veszélyes üzem, akkor nem hamis biztonságérzet bármelyik stabilabb modell stabilitása, amin szinte elengedett kormánnyal lehet gurulni, és közben nézelődni?
Ui: amúgy pont most néztem egy T30 tesztet. Hát az speciális állatfaj, szóval szerintem a következő Bog teszt alanya lehetne, kíváncsi vagyok, milyen lenne arról egy honest review. Bár lehet, hogy a gyártó nem kíváncsi rá és nem kockáztat az ideküldésével. Feleslegesen.
-
heavygrip
senior tag
válasz
pusszycat
üzenetére
Köszike a tapasztalást.
Jövő héten veszek Bar mérőt illetve egy normális fújtatót, aztán én is nézem 1-2 havonta.
A Xiaomi 4 asszem 4-5 hónap után engedte egy kicsit a levegőt, elég sz*r az út Dorogig - pattogott szegényke - és abból vettem észre hogy kezdett komfortosabb lenni az utazás
Nem sokat engedett végülis asszem ilyen 0.2 bar körül, bár ezt a fentebb prezentált aktuális fújtatóval néztem, ami lehet nem fedi a valóságot
-
vigyorgó
tag
Lehet hogy nem emaillel regisztráltam anno a rollert,hanem felhasználónévvel.Ez a két lehetőség volt ha jól emlékszem.Lehet hogy ez a gond, mindenesetre köszönöm a segítségedet!

Behúzva tartottam a fékkart, közben ötször lenyomtam a gázkart. A képernyőnek ki kellett volna kapcsolnia és vissza kellett volna állítódnia a gyári beállításoknak a leírás szerint. Sajnos semmi nem történt pedig ez többször megcsináltam.
-
PociAti
őstag
válasz
vigyorgó
üzenetére
Te vetted a rollert, mégis - a Navee szemszögéből nézve - úgy viselkedsz, mint egy roller tolvaj.
A telefonhoz (Apple vagy Google fiókhoz, hogy csak a 2 leggyakoribbat említsem) egyetlen e-mailcím van kötve. Általában nem előírás, de azzal szokás a többi apphoz is regisztrálni. Találkoztam már olyan szolgáltatóval, amely megkövetelte a Google / Apple / Facebook fiókot és nem volt más alternatíva. Vagy volt amelyiknél mindenképpen meg kellett adni telefonszámot, ezzel korlátozva a regisztrációk számát.Szerintem ez az elvárt viselkedés a roller részéről, hogy a meglévő fiók törlése nélkül nem engedi másik telefonhoz regisztrálnia magát. Minél modernebb egy roller, annál több védelmi szolgáltatás van benne, és így nő meg a regisztráció fontossága. (Pl. Find My és egyéb lokátor szolgáltatás. Nem lenne kívánatos, ha nem csak a roller tulajdonosa tudná nyomon követni a roller pozícióját.)
-
heavygrip
senior tag
válasz
pusszycat
üzenetére

Akkor hagyom én is 3.5-re az enyémet.
Bár én féltem ettől az értéktől mert "csak" 2.5 van a Gumin.
Én 95 vagyok. Tegnap csapattam vele 20 km-t, elég jó volt a menet komfort, bár én még esténként használom jó minőségű, szűk, keskeny utcákon
Élmény veretni 30-40-el, mondhatni kicsit félelmetes
Volt motorom régebben,de nem ugyanaz a kettő. -
pusszycat
nagyúr
Nekem 3.3 bar -al jött a G2, de feljebb fújtam 3.5 bar -ra. Van xiaomi air digitális pumpám meg temurol még vagy négy hasonló. Az első kereket nem tudtam felfújni azzal amit csak rácsavarok kellett az a fej ami benyomja középen azt a kis pucát. Az én most éppen 107 kg. pont jó. Lehet bele fújni 4 bar-t is csak akkor középen kezd kopni a gumi meg instabil lesz mert a futó felület kisebb gyengül a tapadás.
Én biciklihez voltam szokva, ezért volt már hogy fékezésnél csüngtem a roller kormányon. Az első féket csak úgy merem használni ha a hátsó fék már dolgozik, utána meg lehet húzni azt is.270 km. mentem eddig.(0) védelemmel pedig van jó kis sisakom, de állítólag nem áll jó mert nagy a fejem benne.

-
vigyorgó
tag
Szia!
Közben én már több e-mail címről is próbáltam regisztrálni.
Sokszor próbáltam bejelentkezni és regisztrálni,sehogy sem sikerül. Több fióktörlést is csináltam, lehet hogy az egyik próbálkozás alatt nem töröltem fiókot ami bezavar. A lényeg hogy sem bejelentkezni sem regisztrálni nem tudok. Navee BT-t sem tudom törölni mert nem enged párosítani sem.Kellene valami külső segítség hogy ezt megoldjam.
Használati útmutatóban nem találtam bluetooth reseteléssel kapcsolatos információt.
Esetleg videóhívással nem tudnál segíteni ha nem nagy kérés?
-
zdna
csendes tag
válasz
vigyorgó
üzenetére
Nekem is produkált hasonlót a GT3 Max. Töröld a rollert a telefon bluetooth menüjében a párosított eszközök közül. Töröld ki a navee app ból is. Reseteld a roller bluetooth beálltásait (a bekapcsoló gomb nyomogatásával, és a fékkar húzogatásával, a használatijában le van írva pontosan hogy kell). Ezután párosítsd újra a rollert a navee app ban.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
phoenix1989
üzenetére
Mármint kihagytak egy rögzítőcsavart és helyettesítő megoldásról sem gondoskodtak? Az érdekes, akár veszélyes is lehetne. De látom a videóban is, ahogy kínlódik vele az ember. (Sajátomnál felszerelt állapotban is finoman hangolható, a kereket forgatva, súrlódást figyelve.)
Ha hirtelen nem tudnék keríteni jobb féknyerget, legalább menetrögzítővel ragasztanám a csavart. Mint említettem, a légrés beállításának nem kizárólagos feltétele, mert egy papírlap, vagy vékonyabb kartonlap segítségével is beállítható a kívánt rés, miközben kézzel behúzzuk a fékkart, majd lerögzítjük a nyerget.

Képek forrása:
https://escooterclinic.co.uk/en/products/brake-caliper-kugoo-m4-m4-pro-4726
-
DigitXT
félisten
válasz
phoenix1989
üzenetére
Biztos, hogy nem lehet? Találkoztam már olyan féknyereggel, ahol picit el volt dugva ez a hernyócsavar és épp le volt lazulva: elmászkált a fix oldal, konkrétan balesetveszélyesen.
Amúgy a két oldalról szorító mechanikus tárcsafékhez még egy adalék, ha már a cikkben felsorolják vetélytársnak: Avid BB7 Egy hasznos, beállításáról szóló videó. Ha valaki ezek után sem érti meg, hogy ezek nem úszó féknyergek, akkor azon nem lehet segíteni.

-
PociAti
őstag
válasz
vigyorgó
üzenetére
Így távolról ezt nagyon nehéz megfejteni.
Ha jól sejtem akkor Navee rollerről érintett benne, így amikor a telefonoddal párosítani szeretnéd az elvileg felcsatlakozik az ő szerverükre hogy ellenőrizze az egyezést.
Valójában ennek offline módban is működni kell, ezért valójában a telefonodon tárolódik ez az adat és az online kapcsolatok esetén frissítheti ezeket a tulajdonosi jogviszonyokat. (Egész pontosan azt, hogy melyik roller melyik telefonhoz lett párosítva.)Valami kulcsot, azaz egy kódsort helyezhetett el az applikáció a telefonodon, amiben nagyjából az szerepel, hogy ez a telefon és applikáció az adott szériaszámú rollerrel összekapcsolódhat.
Ez az egyezés (párosítás) valami miatt megszűnhetett. Lehet valami szoftver frissítés történhetett, ami esetleg visszavont valami jogosultságokat. Pl. nem érheted el azt a kulcsot, ami a párosításhoz kell.
De pl. olyat már tapasztaltam, hogy egyik drágább, e-inkes Xiaomi digitális hőmérőm csak kínai régióra kapcsolódva hajlandó BT-on keresztül kapcsolódni a telefonommal, konkrétan a Mi Home appal. A többi Xiaomi eszköznek (pl. rollereknek) mindegy milyen régió van kiválasztva. Tehát olyan ártalmatlannak tűnő beállítás, mint az applikáción belüli régió váltás is teljesen bezavarhat. Lehet nálad is manuálisan ilyen módosítás történt (vagy valamely frissítés valamit átváltott, letiltott). -
lemmy71
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
-
heavygrip
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen, ezt tapasztaltam én is, b*sszák cserélni, mert személyautót fel tud fújni,de rolerrel nem tud megbirkózni. Azt meg kár említenem hogy teherautóval voltam még tavaly, mondom engedek bele 7et - a többit a cég szerelő állomásán - de kár volt
Mindegy is.
Szerintetek jól lőttem be a súlyomhoz a gumi nyomást? -
Reggie0
félisten
válasz
Hieronymus
üzenetére
Mit nem lehet azon erteni, hogy attol meg letezik ilyen, hogy te nem tudod ezt elkepzelni?
Olyan vagy mint a viccben az oreg bacsi:
"Öreg bácsi elmegy az állatkertbe, majd megáll a zsiráf karámja előtt, és elkezdi méregetni a zsiráfot le és föl, nézi a hosszú nyakát, a bőrét, majd kijelenti: - Márpedig ilyen állat nincs" -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
heavygrip
üzenetére
Benzinkutakon gyakrabban elkopik ez a fajta csatlakozó, tömítőgumi tönkremegy, nekik ezt időnként cserélni kell. Vagy lehet próbálkozni tekerni rajta, hogy a menetbe kapaszkodva jobban ráhúzza magát.
Amíg nem kopott, addig jó, saját pumpámra is rendeltem ilyet. Másik megoldás a hordozható légtartály, ha olyan van a benzinkúton, de annak csatlakozója is tönkre tud menni.

-
heavygrip
senior tag
válasz
heavygrip
üzenetére
Erre tud valaki segíteni?
Egyébként most voltunk az asszonnyal 3 benzinkúton is,de egyszerűen nem tudtuk felfújtatni egyik Rollert sem, neki a Xiaomi 4 van, az is tömlő nélküli,de abba elvileg több kell.
Egyik kúton sem tudta tartani a nyomást a kompresszor, nyomta elfele a levegőt mindenfelé... és állítólag hitelesitve van..jah persze

Mindegy,mert az itthoni pumpával toltunk bele levegőt és az a vicc hogy ha elengedtem - tehát a G2 -őt 3.5nél abba hagytam - nem szökött a levegő, tehát elméletileg kb annyi is van benne.
Mindegy, ebből egy Xiaomi elektromos pumpa lesz, ami megbízható, csak jókat olvasni róla.
Ezzel fújtam fel most :

-
DigitXT
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Engem is kiakasztott a stílus, ráadásul úgy engedi meg magának, hogy nincs igaza. Voilá!
Gondolom túl sok magyarázat nem kell hozzá. Csak az egyik oldal mozog: a másikat egy 5-ös imbusszal kell beállítani, aztán a hernyócsavarral rögzíteni, onnantól ez FIX fékpofa.
-
vigyorgó
tag
válasz
lemmy71
üzenetére
Köszönöm, de ezt már korábban megcsináltam. Nem bt kapcsolat probléma volt, hanem ismeretlen okból nem lehetett bejelentkezni az applikációba, valamiért kidobott a rendszer.
Közben letöröltem az applikációt, vissza telepítettem. Próbáltam újra regisztrálni de mindig a képen látható szöveget írja ki. -
lemmy71
őstag
válasz
vigyorgó
üzenetére
A lányomnak is hasonló csatlakozási problémái voltak. (hosszadalmas volt a felcsatolakozási idő és állandóan megszakadt a Bluetooth kapcsolat miközben mellette vagy a rolleren állt). A telefonon belül a roller alapban kellett letiltani az energia takarékos módot. Azóta tökéletesen működik a BT kapcsolat (telefon poco x7 pro, roller xiaomi 4pro 2gen)
Nézd át a telefon beállításait hátha segít
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Ezért a magas lóról készült "hozzászólásért" még elfelejtettél elnézést kérni. Nem tudom, miért kell ennyire hülyének nézni másokat és már nem először teszed. Valahogy próbálj leszokni szerintem erről a nagyképű stílusról, irritáló.
Már gyerekként kerékpárt szereltem, később Trabant, Lada stb., sebváltót, hengerfejet, meg persze fékeket is és még több dolgot. Akinek voltak ilyen autói, az tudhatja, elég jó kiképzést biztosítanak.
Noha nem szakmám az autószerelés, mert amúgy TV-video-rádió-magnó stb. szervizt üzemeltettem évtizedekig, valamit talán értek a mechanikákhoz, hogy meg tudjam állapítani egy fék felépítését is.
Jó, hogy először nekem is új volt, autónál nem ehhez szoktam, hogy fixen áll az egyik pofa, és hajlik a féktárcsa, de ezeknél így normális. Van annyira rugalmas, egy kis hajlás nem okoz maradandó alakváltozást, így végül logikus, gazdaságos megoldás.
https://cyclingsavvy.org/2024/06/caring-for-bicycle-disc-brakes/
"However, brake adjustment by turning the barrel moves only the outer pad closer to the rotor with many mechanical brake calipers. Inner brake pads are also subject to wear. So, mechanical brake calipers have an inner-pad adjuster as well. The inner adjuster may require an Allen key or some other tool to adjust."

-
vigyorgó
tag
válasz
PociAti
üzenetére
Újonnan vettem pont egy hónapja a média marktból. Folyamatosan használtam ,eddig semmi nem gond nem volt vele. Használati útmutatóban le van írva hogy kikapcsolt állapotban kell tölteni. Visszakapcsoltam hogy lássam hány százalékon van, közben be akartam jelentkezni az applikációba de már nem engedte. Jó párszor csináltam ezt eddig még semmi gond nem volt.
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus
üzenetére
Baszki, tényleg ennyire hülye vagy? A leggagyibb biciklis, rolleres fékekről beszélünk.
Ezek NEM ÚSZÓ NYERGEK, le vannak fixen csavarozva. A FIX betétet menet közben ezeken sehova nem mozgatod, az FIX távolságra helyezkedik el a féktárcsától, pont.
Hogy jön létre a fékhatás? A mozgó pofa elgörbíti a tárcsát, nekinyomja az állónak...
Ezek ÍGY működnek...
Az, hogy vannak komolyabb, félhidraulikus, hidraulikus, több
dugattyús, akár még úszó nyergek is a kerékpársportban*, most irreleváns. Abban a
cikkben próbálnak félreértéseket eloszlatni az új technológiával kapcsolatban...
*: vagy komolyabb rollereken, ahol már nem elegendő ez a legegyszerűbb megoldás.
Senki nem beszélt kétszeres fékhatásról. Csak be kéne látnod, hogy fogalmad sincs,
hogyan működik az egyszeri biciklis/rolleres tárcsafék, de másokat ki akarsz oktatni. -
PociAti
őstag
válasz
vigyorgó
üzenetére
Valószínűleg ezzel az állapottal kellene először kezdeni valamit. Mert a "hibaüzenet" szerint ez a roller más tulajdona. Normál esetben eddig se kellett volna tudnod összekötni a telefonoddal, lehet csak eddig tolerálta ezt az anomáliát.
Mert ezek szerint a roller tud kapcsolódni a telefonodhoz, kommunikálnak is egymással, csak a roller egy másik telefonhoz lett hozzárendelve. Tehát kommunikáció ezen szintjén nincs probléma.
És mielőtt elkezdenénk tippelgetni mi történt, talán több részletet kellene megosztani a kialakult helyzetről.
Pl. telefont cseréltél, használtan vetted a rollert, újracsomagolt termék, stb. -
vigyorgó
tag
Hívtam a media markt ügyfélszolgálatát. Nem tudnak segíteni.
-
heavygrip
senior tag
Halihó mindenkinek.
Van egy Kukirin G2 Master rollerem.
Ez már az újabb tubeless gumis.
Milyen nyomást ajánlanátok?
A gumin 36 psi /2.5 bar van 70kg-hoz
Én 95 vagyok, 3.3-3.5 bar van benne maradhat vagy sok?Előre is köszönöm mindenkinek
-
válasz
DigitXT
üzenetére
A cikket olvastad is?
Az összes felsorolt féktípus ami felsoroltak úszó féknyerges. A dugattyú felőli oldal nagyot mozog, a fix oldal keveset.
A teljes cikk arról szól, hogy a fix nyerges. ám kétoldali dugattyús rendszerek fékhatása jobb, de nem a duplája az úszóféknyerges változatnak. -
vigyorgó
tag
Sehogy se tudok visszajelentkezni, vagy regisztrálni az appba.Hova forduljak segítségért?
A jármű már máshoz van kötve mindig ezt mutatja. -
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus
üzenetére
Magas lóról lehet a legnagyobbat esni. Ezeken a fékeken NEM mozog a nyereg, és NEM mozog a FIX betét sem, csak akkor, amikor éppen utána állítod... Emiatt görbíti a tárcsát fékezéskor, ennek sajna ez a normál működése. Valóban nem a leghatékonyabb, viszont egyszerű, mint a faék, de háklis a helyes beállításra. Legalább olvasnád el a linkelt cikket, amit még 2013-ban írtak, hogy mennyivel jobb a 2 dugattyús mechanikus fék, mivel pont ezt a tárcsa görbítést lehet vele kiküszöbölni. Akkor volt újdonság, ám azóta se terjedt el.
Ui: lehet, hogy te vagy Arisztotelész? Ja nem, mert nemhogy nem érted, de tényeket nem veszel figyelembe. Menjél ki a garázsba, szedd le a nyerget, és nézd meg mit, csinál, LOL. (Esetleg mi csináljunk neked oktató videót, hogy hogyan működnek az egy pálcás fékek?)
-
válasz
Reggie0
üzenetére
A fix nyereg nem tud oldalirányban elmozdulni, így egyetlen dugattyúval nem lehet hatékonyan mindkét oldali fékbetétet a tárcsához szorítani.
Mi ezen az érthetetlen?
A nyereg egyik oldalán egy fix tárcsafék mozog, a másik oldalon működik a féknyomó "dugattyú". Teljesen mindegy, hogy mi mozgatja a fékbetétet. Olaj vagy mechanikus bovden mozgatás.A #33409 hozzászólásban tökéletesen látszik.
A bal oldalon van az a fékbetét ami a nyomóerőt biztosítja. Középen a rugóként viselkedő acél betét. A jobb oldalon a "fix" fékbetét. De az is mozog a tengelyen.
A fékkar meghúzásával a a két fékbetétet szorítjuk össze. A féktárcsát mind a két oldalról egyenletes erővel fékezzük.Van köztünk roller szervizes. azt kérdezd meg, ha nekem nem hiszel.
A fix féknyerges fékrendszerek 2-6 fék dugattyú nyomja két oldalról a féktárcsát. ezzel a verseny és nagy sebességű járművek esetében növelik a fékhatást. A féktárcsa torzulásait is kompenzálják.
A hőterhelést kerámia fékbetétékkel kompenzálják.
Egy ilyen fékrendszer felújítása egy középkategóriás autó ára. Például a Bugattinál.Kristálytisztán fogalmazva. Én értem, hogy te miért gondolod azt, hogy ez fix féknyerges rendszer. De te nem érted, hogy mégis miért úszó féknyereg kialakítású valójában a fék. Pedig egyértelműen látszik a képen.
-
vigyorgó
tag
Sziasztok!
Navee tulajokat kérdezném hogy velük is előfordult e hogy az applikáció magától kilépett a bejelentkezésből? Most nem tudom használni az appot.
Nekem gt3 maxon van. -
Reggie0
félisten
válasz
Hieronymus
üzenetére
Erdekes, a tok olcso kugoo s1 plus-ra ilyen fek kerult. Biztos nem hallottak rola, hogy ez nagyon draga.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
pusszycat
üzenetére
Pedig nem árt gyakorolni a váratlan helyzetekre, legyen az kerékpáros vagy autós múlt, a roller egy másik világ. Újonnan érkezőknek szerintem hasznos videó, kezdőként én is tanultam belőle:
https://www.youtube.com/watch?v=A-tJUQwwKDE
Nekem elől csak motorfék van, hátul tárcsafék. Nem szoktam kímélni, de jelentéktelen a betét kopása 1500 km után, tárcsán sem látszik semmi. Gyakran úgy állok meg, hogy a lehető maximális lassulással, de azért ne csússzon meg a gumi. Nem a kormányt támasztva természetesen (ld. videó). De elég jó kopásálló, CST van most hátul (autós minőségű gumi).
-
DigitXT
félisten
válasz
Hieronymus
üzenetére
Nincs kivétel!!
Nos, ha van tárcsafékes rollered, vedd már a fáradtságot, hogy megnézed hogy működik. Ugyanis pontosan ez az a kivétel(!!
), ami lehet, hogy más járműveken soha nem fordul elő, ha eltekintünk a kerékpároktól, mert azokon bizony ugyanilyen fékek az általánosak... Létezik 2 dugattyús verziója, de viszonylag bumszli és nem elterjedt (pláne rolleren nem).Ui: már ha adekvát dugattyúnak nevezni azt, amit egy csavarodó mechanika mozgat.
Mellesleg van a kopás mértékében után állító kiegészítő: lelazítod a rögzítőt, után állítod a fix fékpofát, igen, kézzel (ilyenkor az is dugattyú? Hehe!), majd vissza rögzíted, és kész. -
DigitXT
félisten
válasz
alphamooncam
üzenetére
Ha nem használja az első féket, akkor igen. Sikító hátsó kerékkel.

Amúgy a motoromon pont azt csinálja a kombinált fék, hogy az első
nyereg egyik dugattyúját (is) mozgatja, ami biztonságosabbá teszi a
mindennapokban, ha már ABS nem jutott neki: hátránya ennek, hogy
kanyarban kompromisszumos, amikor az ív szűkítésére használnád.
(De hát nem is "kanyarvadász" a masina, hanem egy nagyrobogó.
)Előző robogón független volt a két fék: a hátsó magában elég kevés.
-
válasz
alphamooncam
üzenetére
Inkább, mint hogy költeni kelljen rá.
-
pusszycat
nagyúr
Én az első féket nem használom, csak kipróbáltam, a hátsóval is csak fékezgetek, semmi kedvem mindig gumit meg fékpofát cserélni, nem berántani csak finoman huzigálni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Most mit akarsz ebből kihozni, komolyan nem láttál még olyan egyszerű tárcsaféket, ahol a belső oldalon nem mozog a fékpofa, csak egy állandó légrést lehet beállítani?
A fékezés pedig úgy történik, hogy a külső pofa kicsit meghajlítja a féktárcsát, hogy benyomódjon a belsőhöz is, de a tárcsa rugalmassága folytán ez mit sem árt? Már amíg jól be van állítva.
Az sem igaz, hogy nagyon gyakran kellene utána állítani (a kopás miatt), nekem 1500 km után sem azért kellett szétszedni tisztításra.
-
Mindenkinek, hogy megértse!
A fixnyerges rendszerek, két dugattyús rendszerek.
Az egy dugattyús fékek, kivétel nélkül úszónyerges rendszerek. Nincs kivétel!!Szakirányú ismeretek nélkül, önmagában a hatalmas tapasztalat nem elegendő egy kissé bonyolultabb mechanika működésnek értelmezéséhez. Arisztotelész a homokban elgurított golyó mozgást mechanikáját értelmezte félre. Ezzel évszázadnyi időre állította meg a fizika fejélődését. Nem értette meg, hogy mit lát.
Az egy dugattyús fixnyerges rendszerek esetében a kopás mértékében után állító kiegészítőre lenne szükség az életveszély megakadályozására. Vagy a tárcsa törne vagy a fékhatás szűnne meg. Többe kerülne megvalósítani.
-
válasz
Tangerine
üzenetére
Az a fix nem azt jelenti, hogy a teljes fékszerkezet egy fix pozícióban áll. A fixtárcsához képest a "fix" rész is mozog.
Ha nem így lenne, akkor minden fékezés után állítani kellene a fékbeállításon.Magyarázat.
Elegendő egy oldalról nyomni a fékbetétet, ha a másik oldalon "fix".
Sőt, két oldalról nyomva nem garantálható, hogy valamelyik irányba nem keletkezik extra erő, ami a féktárcsára hajlítóerőt képez. Ez kerülendő.A fék rögzítő konzol fixen van rögzítve a járműhöz.
A féknyereg tartja a fékbetéteket és a nyomószerkezetet.
A nyereg részei a tengelyek, amiken "úszik" és csúszik. fékbetét és a nyomószerkezete. Illetve a "fix" ellennyomó fékbetét.
Az teljesen normális, hogy a "fix" fékbetét irányában kevesebb a légrés.Ha a fék szerkezet lekoszosodik, olajos, földes illetve mindenfajta szennyeződéssel, akadály keletkezik a fékbetétek szabad elmozdulásában. Ez legtöbbször a "fix" oldalon jelentkezik, mert az mozog kevesebbet. Ekkor összeérve marad a féktárcsa a fékbetététel. Jobban kopik és hangja is lehet.
Tisztítani kell!
Szükség esetén cserélni a tárcsát és a betéteket. (A kopások megengedett értékére gyári előírásnak kellene lennie. A féktárcsán jelölni szokták a minimális vastagságot.)
Ha a betétek egyenetlenül kopnak, szétszedve alapos szerkezet tisztítás szükséges.
Mivel fékezéskor hő keletkezik, a mozgási energia hővé alakul, nem mindegy milyen a kenőanyag. Hőtűrő zsírt érdemes használni.
Mondanám, hogy a kerámia zsírnak van ma legjobb tulajdonsága, de olcsóbb zsír is megteszi a rollerek esetében.A tárcsafék szép, de gondozásigényesebb mint a dobfék. Kevésbé zárt.
-
Enigma1945
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm szépen
Rendes vagy hogy leirtad.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Enigma1945
üzenetére
Saját tapasztalatok a féktípussal (más jármű):
- Talán egy hónapos volt, amikor szétszedtem átnézésre. Tisztítás után egy kis zsírzásra szorultak a mozgó alkatrészek, persze módjával, hogy semmi ne kerüljön a fékpofákhoz. Beállításhoz alkalmaztam a kézi behúzós módszert, de utána az álló felén még finomítottam a beállítócsavarral, mivel túl közel került, tehát legyen egy kis légrés is, de minél kevesebb. Sajnos a keréknek is van egy kis oldalirányú mozgása a tengelyen, ezzel is kalkulálni kell, ha olyan. Van egy biztonsági rögzítő csavar, amit lazítani kell, utána finoman állítani a másikkal a légrést, majd ismét rögzítés.
- Egy másik módszer, amikor az álló felén papírlapot vagy valami alkalmas vastagságú lapot teszek be, kézzel behúzom, utána rögzítem a nyerget, így beáll a megfelelő légrés.
- Viszont mindez nem segített már 1 év / 1500 km után, mert a mozgó oldal időnként nem húzódott vissza rendesen. Itt megint szétszedés / tisztítás / kenés és kész. Nem egy bonyolult szerkezet. A bowden kötését nem kell piszkálni, bontani, így megmarad a beállítás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- BestBuy topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude E6410 i5 M560, Nvidia NVS 3100M 512MB GDDR3, 4Gb RAM, 250GB HDD, jó akku, számla gar
- Samsung Galaxy XCover 5 / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Dell Latitude 7210 2-in-1 12" FHD touch, i7 10610U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- 188 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

most kórházban fekszik...