Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 14 – Kések, késélezés
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Tomasz72: Újabb Jimi home ajánló
-
LOGOUT
Üdv a GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router topikjában!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lancethepant
kezdő
válasz
SztiviVander
üzenetére
Mivel a Tomato64 a kernel + Wifi stacket az OpenWRT-től kölcsönzi, ugyanazok az opciók találhatók, mint az OpenWRT Wifi konfigurációban
https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wifi/basicAz oldal alján található megjegyzésekben elmagyarázzák a formátumot. "key=value"
Például ebben a számban
https://github.com/tomato64/tomato64/issues/67
A srác a 'country_ie' értékét '0'-ra akarja állítani, így a formátum
country_ie=0 lenne
A hostapd-nek közvetlenül is átadhatsz opciókat a "hostapd:key=value" paranccsalJelenleg nem tesszük elérhetővé az összes olyan opciót, amit az OpenWrt felhasználói felülete kínál, így ez egy módja annak, hogy a felhasználók bármilyen egyéni módosítást végezhessenek. Valamikor szeretném kibővíteni a felhasználói felületet, és olyan dolgokat is beletenni, mint a mesh és hasonlók. Valójában néhány olyan opciót is elérhetővé teszünk a Tomato Wifi felhasználói felületén, amelyeket nem találsz az OpenWRT-ben, mint például az U-APSD (legalábbis legutóbb, amikor kerestem).
-
gaston63
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Öööööö igen, bár még vannak hiányérzeteim.
Ezeket összeszedem és jelentkezem.
Köszönöm a támogatást. -
-
gaston63
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Megoldódott, a tv áramtalanítása helyre tette a dolgokat.
Az alábbi gyári beállítsok szerint üzemel.
-
válasz
SztiviVander
üzenetére
Nem tudok semmi egyebet, de tippem szerint az OpenWrt által használt dolgokat.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Intruder2k5
üzenetére
És azt tudjuk hogy ide mit és milyen formában lehet írni? Tomato féle nvram settingseket vagy az openwrt féle pl option txpower '20' formátumot? Azért nem triviális a dolog mert ugye a wifi rész az openwrt-ből jön, ha tiszta tomato alapon lenne akkor lenne advanced wifi rész is mint a sima FT-ben. Ott mondjuk sose volt ingerem config fájlt szerkeszteni mivel minden is ki volt vezetve a felületre, ezért se tudok egy tomato féle opció nevét se.
-
Ha valakit esetleg érdekel, a mai Tomato64 nightly-ban megjelent a wireless custom configuration doboz.
-
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Ezt a VPN témát átvittem inkább a GL.iNet OFF topik-ba, ott írtam is hozzá néhány újabb gondolatot.
-
válasz
trance89
üzenetére
OK, de egyrészt ezen már túl vagyunk, többször is leírtam, hogy nálam a wireguard nem jó, tehát nem tudom azt használni. Másrészt meg nagyon úgy néz ki, hogy azért az openvpn is finomhangolható, és nagyon nem mindegy, hogy milyen beállításokkal használod.
Tegnap átállítottam a titkosítást úgy, hogy jelenleg csak a CHACHA van engedélyezve. Eddig úgy nézett ki a telefonon a fogyasztás statisztika, hogy az openvpn toronymagasan vezetett minden más alkalmazás előtt, az utána következő a firefox volt, körülbelül az openvpn fogyasztásának egyharmadával. Tegnap óta ez úgy változott, hogy az openvpn az ötödik helyre esett vissza a fogyasztási rangsorban, és a firefox fogyasztásának a tizedét sem teszi már ki, tehát durván számolva az eddigi fogyasztásának a huszad, harmincad részére esett vissza. Jelenleg az összes fogyasztás 3,68 százalékáért felelős, állandó használat mellett.
Nekem ez így már teljesen rendben van.
-
trance89
őstag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Openvpn ilyen, wireguard-al nincs semmi hasonlo. Teljesen elenyeszo az akkufogyasztas ha nonstop fut a hatterben (wg tunnel es hivatalos wireguard app-al tesztelve). Mondjuk nekem egy xpenology nas-on van futtatva, nem latom ertelmet a router eroforrasait nyuzni vele ha ott a sokkal erosebb nas.
-
gaston63
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Még egy pofa sört engedélyeztem magamnak.
Szóval amiket kérdeztél, én azokat nem néztem
Ahogy a gyári fw adja, úgy van minden. A tv látja a 2,4-et és
az 5-öt is, csatlakozott is, még sincs stream(disney).
De holnap megnézem konkrétan. -
gaston63
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Pfff, olyanokat kérdezel…..Passz!
Holnap megnézem, de nekem már most
este van. Reggel meló.Jó éjt mindenkinek!
-
válasz
gaston63
üzenetére
LAN-on sem? Az elég érdekes... WiFi-n mi történik? Látja a TV a WiFi hálózat nevét? A WiFi csatornát a routerben fix-re állítottad, vagy automatán van hagyva? Vannak eszközök amik nem látják 2.4GHz-en a 12, 13 csatornákat, illetve 5GHz-en a 64 fölötti csatornákat, ezért ha ilyen probléma van, érdemes fix csatornaszámot beállítani. A titkosítás meg legyen WPA2, esetleg WPA2/WPA3 mixed mód, és AES. A TKIP-t szintén több eszköz nem szereti, illetve lassú is.
-
gaston63
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Igen, tudom. Te Tomato64-et használsz.
-
válasz
SztiviVander
üzenetére
Szerintem múltkor olvasta itt is, meg azt hiszem odaát a linksysinfo fórumon is felmerült a téma. Amúgy igen, egyértelműen tűzfal problémának látszik, ami csak PPPoE kapcsolat esetében van jelen.
szerk.:
Még azt megpróbálom majd, hogy kikapcsolom az IPv6-ot, hátha az is bekavar valamit. De azt nem most, mert az egész család netezik. Majd... -
SztiviVander
addikt
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Ah tenyleg neked pppoe van. Nekem fix wan ip van, 5g router mogott dmzben a flint wanja, nyilvan igy hibatlan a wg ahogy neked is a teszt routeren. Lehet erdemes lenne jelezni ezt Lance-nak, mert akkor itt lehet a pppoe -vel lesz a gond nem a wg-vel.
-
-
gaston63
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Működik amúgy!
-
gaston63
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Előtte volt teljes áramtalanítás. Most felajánlotta a Vpn kipróbálását. Az mehet?
-
válasz
the radish
üzenetére
Tényleg nem tudom, totál nincs már ötletem, ezért is engedtem el.
#1389 gaston63
Igen, első körben ennyi. Illetve nem árthat egy modem újraindítás is, hogy a túloldalon (OLT vagy CMTS) biztosan bontódjon a korábbi kapcsolat, és ne ragadjon be az előző MAC cím. Ha PPPoE netkapcsolatod van, akkor azt is be kell állítani a routerben. -
gaston63
tag
Első indításkor, szolgáltatói modemmel összeköt.
Gondolom a Wan portba, majd pc összeköt, valamelyik
Lan portba.
Utána frissítés. -
the radish
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Most elbizonytalanodtam...
Ugyan a múltkor állítottam, hogy éles környezetben (PPOE) ment a wg nálam, de ugye az elég rövid időszak volt (decemberi 22-január 4) és most nem emlékszem, hogy akkor, vagy még másodrouter időszakában volt-e problémamentes a tomato +wg.
Ha lesz időm a közeljövőben, felpattintok egy T fw-t és megnézem, bár ha nálad nem megy, akkor miért is működne nálam?
-
válasz
the radish
üzenetére
Én már elengedtem, de a kedvetekért megpróbáltam még egyszer, a tesztkörnyezetben is, és élesben is, de a helyzet mit sem változott.
Teszt környezet:
A teszt router az éles routerre van csatlakoztatva DHCP WAN kapcsolattal, előbbi WAN portja az utóbbi egyik LAN portjára. A teszt routeren elindítottam a WireGuard szervert, lényegében alapbeállításokkal. [kép] [kép] [kép] Telefonnal csatlakozom a fő router WiFi-re, tehát a teszt routert a WAN felől látom. Telepítem a Wireguard klienst, beolvasom a QR kódot, és a konfigban annyit módosítok, hogy a végpont IP cím helyére beírom a teszt router WAN IP címét. Csatlakozok rá, és minden működik. Van net, és helyi elérés is a teszt router LAN oldalára, tehát hibátlan a kapcsolat.Éles környezet:
DIGI PPPoE WAN kapcsolat, az ONT bridge módban, értelemszerűen a Tomato intézi a WAN PPPoE kapcsolatot. Ugyanúgy beállítom a Wireguard szervert mint a másikon, importálom a telefon kliensébe, a végpont címét átírom a DDNS címemre (ami él és működik, minden más módon elérhető), és próbálok csatlakozni mobilnetről. A kapcsolat valamilyen szinten létrejön, legalábbis adatot küld a telefon [kép] de nincs kézfogás, csak miután a múltkor leírt iptables parancsokat futtatom terminálban.Hát ennyi, itt feladtam. DHCP kapcsolattal hibátlanul megy, de az éles PPPoE kapcsolaton nem érem el a szervert. Ha az éles routeren forwardolom a portot a teszt router felé, akkor a teszt router WG szerverét elérem távolról, mobilnetről is, akár a teszt router újraindítása után is.
-
the radish
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Igen, olvastam a gondot.
Nekem simán ment, ahogy azt akkor is írtam. Most arra nem emlékszem, hogy a konfig fájlban, vagy server oldalon, de a smb miatt nekem is módosítani kellett az ip címet, illetve ami biztos, hogy a fájlban kellett a ddns címet is megadni az eredeti ip cím helyett. Nekem valamelyik 2025 végi stabil volt fent. -
válasz
SztiviVander
üzenetére
Igen, azzal is ez van.
-
válasz
gaston63
üzenetére
Sebességteszt:
Böngészőből: https://www.speedtest.net. De Windows-ra és MacOS-re van asztali alkalmazás is, Speedtest® for Your Desktop, illetve parancssoros Speedtest® CLI. Létezik mobil verzió is, Speedtest® Apps for Mobile.
Ha WiFi szempontból zsúfoltabb a környezet, beállításhoz én a WiFiman appot szoktam ajánlani, ami van Android-ra és IOS-re is, illetve ebben is van sebességteszt opció.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Intruder2k5
üzenetére
De ez a stabil 2026.1.1 -en van nálad? Mert nekem azzal semmi ilyen gondom nem volt.
-
válasz
the radish
üzenetére
Nekem a tűzfallal voltak gondjaim WG-al, de olvashattad itt korábban. Hol abszolút nem elérhető a szerver, hol meg tudtam rá csatlakozni, net is volt a tunnelben, de a helyi erőforrások, mint pl. samba nem volt elérhető.
-
gaston63
tag
Csütörtök este rendeltem, ma megérkezett.
Este jönnek a láma kérdések!
Kell valami előkészület?
Sebesség tesztet melyiket? Külön kell wifire meg
vezetékes hálózatra? -
the radish
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Nálam tomato alatt volt a legkönnyebb beüzemelni a wg-t és tök stabilan ment. Minden gyári konfig volt, kivéve a DNS cím a PI-é (adguard).
-
válasz
SztiviVander
üzenetére
Nem, már kikapcsoltam a tömörítést. Néhány napig használtam, nézegettem a számokat, de nem hozott érdemi adatmegtakarítást. WG nálam nem jó valamiért, erről írtam korábban. Illetve nem csak nálam, Flashcash is írta, hogy nála is ugyanaz volt. Azzal nem küzdök, elengedtem.
A Data ciphers mezőben jelenleg ez van:
AES-128-GCM:AES-192-GCM:AES-256-GCM:CHACHA20-POLY1305Szerintem megpróbálom csak az AES-128-GCM opciót benne hagyni, aztán tesztelem egy napot. Mondjuk valahol a CHACHA-ról is olvastam, hogy sokkal gyorsabb mint az AES.
-
SztiviVander
addikt
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Openvpn + tomorites + esetleg meg valami combosabb titkositas is? Ugy annyira nem meglepo, de valamiert valamit. WG az kb nullat fogyaszt.
-
the radish
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Ehhez kapcsolódva nekem pont ellenkező tapasztalatom van (S24+):
- régebben sima adguard apk otthoni wifin kívül használat jelentős, több, mint 10% akkuhasználat
- ezt követően openvpn kb 2-3%
- majd a jelenlegi wg pedig még kevesebb, van amikor nem is látni a statban -
Csak így offban írom, mert nem router oldali tapasztalat, de így pár nap huzamosabb VPN használat után rá kellett jönnöm, hogy a VPN kegyetlen mód zabálja a mobil akkuját, szóval az állandó használatát elengedtem.
-
SztiviVander
addikt
válasz
lancethepant
üzenetére
Igy már érthető, köszi az infot

-
jan herz
tag
válasz
lancethepant
üzenetére
Mindig szeretem, amikor így betekintést nyer az ember a rendszer "lelkébe".
I always enjoy getting a look under the hood.... -
válasz
SztiviVander
üzenetére
-
válasz
lancethepant
üzenetére
Plusz ott van még az Nginx, PHP, MySQL trió is.
-
lancethepant
kezdő
válasz
SztiviVander
üzenetére
A Docker a legnagyobb bűnös, valószínűleg a képfájl méretének feléért felelős. Ez nem is egészen hű összehasonlítás, mivel az OpenWrt/Stock Firmware egy tömörített squashfs fájlrendszer, míg mi egy írható, nem tömörített fájlrendszert használunk. Szórakozásból azon dolgozom, hogy a Tomato64-et egy régebbi, 128 MB flash memóriával rendelkező eszközre portolom. Ebben a forgatókönyvben tömörített fájlrendszert használok, és a Docker nélkül a tömörített képfájl 95 MB. Ez egy igazságosabb összehasonlítás. Igen, még mindig nagyobb, de eddig nem sokat tettem a méret optimalizálása érdekében. A Tomato64 inkább egy monolotikus firmware is, nem túl moduláris, mint az OpenWrt. Lehetséges a funkciók letiltása fordítási időben, de én csak a teljes képfájlokat biztosítom, és ez már így is fél napot vesz igénybe a szegény build rendszeremnek, mire az összes képfájlt elkészíti.
-
klrt
tag
válasz
aldebaran
üzenetére
Köszönöm az infót!
Lehet én voltam a figyelmetlen, de a gyári felületen nem találtam olyan menüpontot, hogy tűzfal, vagy firewall .
Intruder2k5 pontosan megfogalmazta a problémámat.
Közben sikerült felraknom a Tomatot, elvileg be is állítottam mindent. Próba majd holnap. -
SztiviVander
addikt
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Azert durva hogy egy openwrt bin 10MB, a gyari bin 60MB, t64 meg kicsomagolva a zipbol majdnem 800MB mar
El nem tudom kepzelni mi az a 800MB-nyi adat benne 
-
aldebaran
addikt
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Akkor tűzfal szabály:
Görgess az aljára, és kattints az Add gombra.Name: Minecraft_WhitelistProtocol: TCP (vagy TCP+UDP, ha a szervered igényli)Source zone:wanSource address: ITT add meg a barátod fix külső IP-címét. (Ha több címet akarsz, a szabály mentése után tudsz többet is hozzáadni vagy új szabályt létrehozni).Destination zone:lanInternal IP address: Válaszd ki a Minecraft szervered belső IP-címét (pl. 192.168.8.171).Destination port: 25565Action:accept
-
-
Annyit még hozzátennék a linkelt leíráshoz, hogy a folyamat elég lassú, ezen ne lepődj majd meg. Pár percig eltart az első rész, amíg a firmware-t feltölti a routerre, de ezt jelzi a folyamatjelző, utána viszont flasheléskor már nincs visszajelzés, de ~3 perc elteltével nyugodtan áramtalanítsd a routert, és indítsd újra, akkor már a Tomato-val.
-
klrt
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Köszönöm!
-
Nem, első alkalommal sajnos nem tudod frissítésként feltenni, csakis recovery módban. És igen, ehhez a bin file-t kell használni, de később, ha ez már fent van, és frissítés jön a Tomato-ra, akkor már mehet a saját upgrade menüjéből a tzst file. És igen, természetesen bármikor vissza lehet állni a gyárira, ha nem tetszik.
De jelenleg az 1.1 végű a legfrissebb, ha felteszed, akkor használd azt!
-
klrt
tag
válasz
4Grider
üzenetére
Így elsőre kicsit bonyolultnak hangzik, nem igazán értek hozzá!
Láttam, hogy többen tomato firmware-t használnak. Abban lehet tűzfal szabályt létrehozni?
Esetleg erről a wireguard vpn beállításáról létezik részletes leírás? Olyanra gondolok mint amit Intruder2k5 fórumtárs csinált a "OpenVPN szerver beállítása Tomato64 firmware-t futtató routeren" címmel?
Intruder2k5Ezt a Tomato64-et simán frissítésként betallózom és mehet?
tomato64-2026.1-gl-mt6000-sysupgrade.bin
Ha nem tetszik vissza tudok térni a gyárira? -
Szia!
Bár én nem használok gyári firmware-t, de az advanced menü alatt elérhető a LuCI, szinte biztos vagyok benne, hogy OpenWrt felületen ez megoldható. Tomato64 alatt van ilyen.
-
4Grider
félisten
Megnéztem, nem igazán van ezekben állítható tűzfal. Marad akkor az, hogy wireguard vpn-t állítasz be, így nem kell port forward, elég lesz megadni a szerver belső ip címét a túlsó oldalon. Csak legyen a két belső hálózat külön alhálózaton.
Amúgy pedig magán a szerveren is tűzfalazhatsz, ha már a router nem tudja... -
klrt
tag
válasz
4Grider
üzenetére
Kettő ilyet használok, az egyik fix, a másikat áramszünet után kell a frissre módosítanom. 1 év alatt egyszer változott azaz ip. kb 1 éve használom így, van itthon egy kis háziszerverem a gyerkőcnek fut rajta a minecraft. Csak így tudtam megoldani, hogy ne jöjjön be hívatlan látogató. Amíg csak portot továbbítottam mindig bejutottak és szét romboltak neki mindent.
-
klrt
tag
Sziasztok!
Most üzemeltem be a Flint 2 -őt.
A portfor forwardingnál elakadtam. Nem találok olyan lehetőséget, hogy külső ip-t adjak meg, csak portot.
Másik kérdésem: ipdns-t be lehet üzemelni, ha igen hogyan?
Előre is köszönöm a segítséget! -
SztiviVander
addikt
válasz
the radish
üzenetére
Kozben rajottem hogy fent van playen is, nem egy svajcibicska, de monitorozni egyszerubb a mukodest mint bongeszoben.
Meg van egy wrtune nevu is. Amikor utoljara aktivan openwrt-ztem meg az archer c5-on a 21-es owrt-vel akkoriban egy app se volt hozza. Mondjuk a glinet gyari appjahoz kepest fasorba sincsenek ezek, de legalabb vannak. -
the radish
senior tag
válasz
SztiviVander
üzenetére
Köszi, hétvégén ránézek erre az appra!
-
SztiviVander
addikt
válasz
aldebaran
üzenetére
Én inkább aurora (vagy mikor unom már akkor argon) párti vagyok, azt kicsit jobban testre lehet szabni
Az újabb alpha rebornból valamelyik bétát egyszer felraktam, de utána alig bírtam levakarni róla. Azóta nem próbálkoztam vele.
-
Kis érdekesség annak aki még esetleg nem ismerné: mobil kliens openwrt-hez androidra
Lehet hogy a gyári fw-el is megy, azon nem próbáltam, de igazából ha fent van a luci akkor szerintem működik vele. -
gaston63
tag
Jajj, nagyon örülök!
A leendő vasnak is, de főleg ennek a pozitív,
támogató közegnek!
Nem gondoltam, hogy ennyien “fogják majd a kezem”.
-
gaston63
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Transmissiont.
-
-
gaston63
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Megy ez még feljebb is sztem., a közelkeleti csetepaté miatt.
Főleg ha elfogynak az eu-s készletek. -
gaston63
tag
válasz
aldebaran
üzenetére
“gyári szoftverben előre fel van telepítve nagyon sokminden és csak egy kapcsolóval aktiválva ez az eszköz beállít mindent a tűzfaltól kezdve policy-ig, mindent. -> nekem ez van”
Nagyon jó!
Valami ilyesmire gondoltam én is. Olvastam, hogy te “csak” ezt használod.
Intruder2k5 írta, hogy gyárin nincs torrent kliens. Azt nem lehet utólag telepíteni rá?
Vagy más jutott eszembe, meg marad az RT N56 és
azon lesz a NAS. Olvastam itt olyanról, hogy kezdésként
nem ez volt fő router, csak mikor minden be lett állítva
akkor vette át ezt a szerepet. Az Asust utána lehet kötni? Így akkor nem kell kliens a Flint2-re. -
aldebaran
addikt
válasz
gaston63
üzenetére
Egyébként ha teljesen kezdő vagy és nem nagyon akarsz turkálni és az alapbeállítások elegek meg egy-két extra, a gyári szoftverben előre fel van telepítve nagyon sokminden és csak egy kapcsolóval aktiválva ez az eszköz beállít mindent a tűzfaltól kezdve policy-ig, mindent. -> nekem ez van
De választhatod a Tomato vonalat, ott pedig a többiek segítenek bármiben.És hardveresen, szoftveresen ez a gép verhetetlen manapság, főleg ezen az áron.
Ha megveszed, sok sikert hozzá.
-
gaston63
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Igen, láttam.
De ahogy nézegettem egy szerintem nekem
kellő Asus-t, (már nem tom pontosan melyik)
attól csak 6-8 ezerrel drágább, ha jól emlékszem.
Viszont hardveresen ez sokkal jobb.
Már amennyire én meg tudom ítélni.Illetve egészen pontosan, asszam te emelted
ki a leírásban. -
-
gaston63
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Köszönöm a bátorító fogadtatást neked(emlékszem rád az asus topicból) is és Balinovnak is!
Igen ezért van fórum ahogy írtad, de nem
minden topicban tolerálják a folyamatos amatőr
kérdéseket.Akkor kezdem a beszerzéssel.
Ha megjött jelentkezem.üdv mindenkinek
-
válasz
gaston63
üzenetére
Szia!
A hsz. lényege az lenne, hogy nulla hozzáértéssel érdemes nekem ebben a routerben gondolkoznom?
Röviden: Igen!
Bővebben: Többen is vagyunk itt a topikban, akik Padavan firmware-ről váltottunk, és a Tomato semmivel sem bonyolultabb mint az. Persze megjelenésében nem, de működésében szerintem nagyon is hasonló a Padavan-hoz, aki azt értette, átlátta, jó eséllyel hamar belejön ebbe is.
A Tomato64 is ilyen, be van lőve valamennyire?
Az alapfunkciók működéséhez nem sokat kell foglalkozni vele, de rengeteg a lehetőség, amit vagy használsz, vagy nem.Vagy elég nekem laikusnak a gyári is, ami azt itt leírtak szerint "szét konfigalható". Az be van "lőve" valahogy? Vagy valami más alternatív FW kell nekem?
A Te szempontjaidat figyelembe véve a gyárival az a baj, hogy nincs benne torrent kliens.Úgy látom, hogy itt hozzáértők társalognak, nem akarom rontani szinvonalat sem, szóval van nekem itt keresni valóm?
Azért van a fórum, hogy segítsünk egymásnak. -
Balinov
titán
válasz
gaston63
üzenetére
Nyugodtan vágj bele ,van gyári openwrt alapú fw,van vanilla openwrt ,meg a tobbunk által is nagyra tartott tomato64 ,aminek a dev-je gyakran benez ide is.
Ha megakadsz,próbálunk segíteni ,különösen Intruder2k5 a nagy szakértő
P2p témában nem tudok mit mondani ,nálam azt egy homelab alatt futó arr stack végzi
-
gaston63
tag
Sziasztok!
Ruoter cserén gondolgozva, olvasgatni kezdtem a témában, akkor találtam rá a topicra.
Adott egy ASUS RT N56U, ezt szeretném váltani az itt tárgyalt vassal. Padavan féle FW-vel működik, rajta lóg NAS-ként Sharkon Rapidcase házban egy 4TB.-os WD Red ext4-re formázva, amin csak "virágbolt" megy. Teszi is a dolgát, csak hát tizenx év eltelt közben és sok minden újult, változott.
A hsz. lényege az lenne, hogy nulla hozzáértéssel érdemes nekem ebben a routerben gondolkoznom?
Bár ha egy új ASUS-t veszek, akkor ue.-k a kérdések szintén felmerülnek. Gondolok itt arra, hogy a Padavan FW be volt valamennyire állítva, csak "finomítani" kellett anno. Mondjuk azt is fórumon keresztül tudtam csak. A Tomato64 is ilyen, be van lőve valamennyire? Vagy elég nekem laikusnak a gyári is, ami azt itt leírtak szerint "szét konfigalható". Az be van "lőve" valahogy? Vagy valami más alternatív FW kell nekem?
Úgy látom, hogy itt hozzáértők társalognak, nem akarom rontani szinvonalat sem, szóval van nekem itt keresni valóm?Csak bátran nem sértődök meg!
Abból már kinőttem!
-
válasz
attires
üzenetére
Semmi gond, és köszi a plusz infót is!
Itt reagáltam rá. -
attires
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Szia!
Bocsánat a késői válaszért, de csak most vettem észre...Igen, a tömörítés meggyorsíthatja a böngészést (bizonyos) esetekben (főleg belföldön).
Nagyban függ a "mobil"szolgáltatótól illetve, hogy roamingban használod-e.
Nekem az a tapasztalatom, hogy roamingban általában korlátozza a szolgáltató a VPN sávszélességét (3-5 Mbps) és érdemesebb helyi kártyát használni.
Országokon keresztül (helyi kártyával) is van "lassítás" (15-20 Mbps).
Még azt vettem észre (mivel inkább külföld ről/ra használok vpn-t), hogy többet segít ha az iitthoni/ottani VPN szerver a TCP/UDP 443 porton "fülel" mint az LZ4 tömörítés.Tömörítést már pár éve nem használok az állítólagos sebezhetőség miatt [link], meg a MIR3G nem szerette annyira .
Gondolom lesz aki megcáfol, de nekem ez a tapasztalatom.
Szerkesztés:
A VPN szerveren futó reklámblokkoló viszont 100% hogy segít megtakarítani az adatmennyiséget. -
válasz
attires
üzenetére
Mivel én nem igazán szoktam sok adatot mozgatni VPN-en, sokkal inkább csak biztonsági megfontolásból kellett, így nagy szükségem szerintem nincs a DCO-ra. Éppen ezért teszt jelleggel indítottam most egy másik szervert is, amin nem aktív a hardveres gyorsítás, viszont a tömörítés igen. Azt olvastam, hogy átlagosan 18-2 tömörítési arány elérhető ezzel az LZ4 tömörítéssel, és ha ez igaz, akkor akár jelentősen is meggyorsíthatja a mobilnet használatot, illetve akár meg is feleződhet az elfogyasztott adatmennyiség. Nehéz ezt objektíven mérni, de valamit majd kitalálok, hogyan tudnám mégis összevetni valahogy a két opciót. Csak nagyon-nagyon OFF-ban írom, mert könnyen lehet, hogy placebo, de fél nap használat után nekem úgy tűnik, hogy érezhetően gyorsabb az LZ4 tömörítéssel dolgozó VPN szerver.
-
Balinov
titán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Minecraft bedrock server ,self hosted
-
válasz
Balinov
üzenetére
Mi az a
multicast-ot igenylo MC
?
Nekem a klíma szokott ilyen "fantom" 192.168.1.80 IP-vel feljönni amikor újraindítom a routert, holott nem is ez a tartományom. Aztán persze kap "rendes" IP címet is, ami nálam 192.168.53.x, de olyankor ezt az 1.80-as IP-t én is a fentebbi paranccsal szoktam törölni.
-
Balinov
titán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Koszi, vegulis mindkettot legyalultam, ahol volt lease, azt azzal, ahol nem azt nemg a switchen, forgot network es reconnect, most 1 bejegyzes van, a helyes IP cimmel
szerk, multicast-ot igenylo MC igy is elhasal, hat a ***szom kivan mar
-
-
Balinov
titán
Sracok, segitseg kene
Egy eszkoz (Gen1 SWITCH) MAC cime 2x szerepel a Device list-nel, egyszer 5ghz-en, 1x meg LAN kapcsolattal. Utobbinal nem latok lease time-ot.
A LAN0 (br0)- bejegyzestol meg kene szabaduljak, hogy a Switch MAC-je csak a LAN0 (phy1-ap0) LordOfThePings -5Ghz alatt latszodjek
Ami erdekes, hogy az Switch-en .196 vegu az IP, de a "dupla" MAC bejegyzesnel csak az egyiknek egyezik az IP-je.
Nem jovok ra, hogy a francba lehet torolni a dupla bejegyzest, raadasul a wired connectionnel mutatja jol az IP cimet, .169 valszeg a korabbi, nem fixalt.

Azon okoskodom, hogy kigyomlalom ennek a MAC-u eszkoznek minden nyomat a T64-bol, majd swtich-en elfejtetem es hozzadom ujbol a halozatot (csak 5g, egyenlore)
A gond, ami miatt ez a hsz megszuletett hogy nem tudok self-hosted MC Bedrock szerverre csatlakozni (telon megy az androidos MC jatek alol). Bevagyok a MC/Mircosoft fiokkal jelentkezve, de amikor local connectionra mennek, kijelentkezik es ilyenkor a switch dobja az internetkapcsolatot ugy amblokk..
Szoval, hogy tudok device-t (okat) torolni, 2025.4 stable
Orok halam barmilyen tanacsert
BAli
-
Na, ha valakit esetleg érdekel...

OpenVPN szerver beállítása Tomato64 firmware-t futtató routeren
-
Balinov
titán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
köszi ,kicsit figalomzavaros pillanat volt
-
-
Balinov
titán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Bocs ,az nem látszik ,5ghz van kivalasztva
-
-
Balinov
titán
Srácok ,elnézést ha helyi hülye vagyok ,de real-time bw méternél nem fordítva van?rx letoltsi,tx feltoltesi sebesség ?
-
-
the radish
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Nem bánom, hogy megvannak, nagyon jó vasak és mennek is majd a jövőben valamikor.
Csak most nem sürgős. -
-
válasz
the radish
üzenetére
Ha telekomos neted van, akkor miért nem csinálsz dupla internet PPPoE sessiont. [link] . A szecskát (ip tv, telefon, inverter satöbbi) hagynád a telekomos eszköz internetén és alhálózatán, s a routered másik PPPoE sessionos alhálózatán pedig azt menedzselnéd ami miatt a routered használni akarod.
-
válasz
the radish
üzenetére
Uhhh, hát sajnálom, hogy Neked nem vált be. Ráadásul kettőt is vettél.
-
-
Most totál újrahúztam a routert, rátettem a 2026.1.1 bin-t, és manuálisan beállítottam mindent újra, tehát nem volt mentett konfig visszaállítás. De a helyzet ugyanaz, kell neki a két parancs terminálban, különben nem megy a VPN. Ráadásul hiába teszem be az init vagy akár a wanup scriptbe, úgy se jó, csak manuálisan futtatva.
De ezt majd megpróbálom később amit írtál, csak most már itthon van a fiam, így nem akarom a netet "csesztetni", mert ő néha dolgozik is rajta.
-
Shummo
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Nekem az advanced / DHCP/DNS menuben az alábbi van beírva
Dnsmasq Custom configuration:
interface=wg0
(anno AIval csináltam, szóval a miértjét ne kérdezd
) -
the radish
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Téli leállás során (amíg T64 volt) simán ment minden gond nélkül, sőt sokkal egyszerűbb volt beüzemelni, mint vanilla alatt. Kb. 1,5 hétig zokszó nélkül csatlakozott rá 2 tv box, 1 telefon (saját) és a PC, mindenféle külön parancs nélkül. Ja és igen, + Telekom PPOE.
Aztán jött az IMILAB kamerák gondja, akkor ment rá a vanilla OpenWRT, de aztán így is szekrény alján landolt, jelenleg is a jó öreg RT-AX56U + Merlin pörög. -
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Nem állítottam ilyet. Illetve nekem is olyan tapasztalataim voltak mint amit fent leírtál.
Megnézem jobban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Energiaital topic
- Gitáros topic
- BestBuy topik
- Chieftec-Prohardver nyereményjáték
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- 227 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- iPhone 17 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- HP Victus Gaming Laptop INTEL I7-14700HX / RTX 4070 32GB RAM 1TB SSD Gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

El nem tudom kepzelni mi az a 800MB-nyi adat benne 

Az újabb alpha rebornból valamelyik bétát egyszer felraktam, de utána alig bírtam levakarni róla. Azóta nem próbálkoztam vele.