Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Syl: UPS - te áldott!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
sidi
aktív tag
Egy theretroweb-es képfeltöltőt hogy lehetne megtalálni?
Discord szerverükön keresztül.Valószínűleg van jobb dolga is a külföldi retros kollégának mint hogy nekem válaszoljon. Egy hét eltelt, írok neki egy emlékeztetőt. Az első esetben is beletelt 1-2 hónapba mire a képek megérkeztek

Akkor csak türelem.
-
Igaz, nem a legideálisabb összehasonlítás, amit kaptam 386DX-et, az valóban modernebb.
De ez a Texas chipset is támogatja a DX procikat, csak kettő memória kontroller csip kellene hozzá. Jelenleg csak a fele, 16 bit megy.
A gyakorlati sebesség különbség abból fakad, hogy a DX esetén egyszerre 4 modul tud adatot szolgáltatni, összesen 4x8 biten, az SX-nél pedig csak 2x8 biten.Egy modult (8 bit) magában vizsgálva, legalább nagyságrendileg hasonló jelalakot várnék ugyanazon az órajelen. Jelszintek már hasonlóak.
Valószínűleg van jobb dolga is a külföldi retros kollégának mint hogy nekem válaszoljon. Egy hét eltelt, írok neki egy emlékeztetőt. Az első esetben is beletelt 1-2 hónapba mire a képek megérkeztek

Egy theretroweb-es képfeltöltőt hogy lehetne megtalálni?
https://theretroweb.com/motherboards/s/icl-cl386s,-cl386s-25,-cs386s,-cs386s-25
Ezek kellenének. Egyébként olyan 80%-ot adnék magamnak hogy eltaláltam, és más a baj.
-
sidi
aktív tag
Úgy tudom Te 386DX-el hasonlítottad össze ezt az SX-et, itt csak 16 bites a memóriabusz, lehet sűrűbben olvashatja a modult, mint a DX 32 bites rendszerében.
Szerintem az ellenállásokkal maximum a jelszintek lehetnek eltérőek,
azokat össze tudod vetni, a többit nehéz összehasonlítani 2 különböző lapon.
Jó lenne ha válaszolna youtuber és küldene képeket... -
Sajnos még nem megy.
Kipróbáltam pár dolgot. A memóriák mind jók. Ami benne volt eredeti az is megy másik gépben, ahogy a 256-osak is rendben üzemelnek másik vasban - ezekkel próbáltam amikor kipurcant.
BIOS lábak is aktívak, jelek érkeznek róluk.Kicsit jobban megvizsgálva, egyértelműen időzítési/logikai hibája van.
A CAS jeleket nem tartja ki. Szinte memória órajelenként ismétlődnek. Másik 25MHz-es 386-osban legalább 200nsec egy CAS jel low időtartama már a bekapcsoláskor is, két jel távolsága pedig 400nsec felett van általában.
Az én lapomban csak a két jel távolsága 70-80 nsec, azt ismételgeti 5-6 szor, csoportokban. A jel "low" állapotának időtartamát a kis műszer nem is tudja mérni. Szóval valami nagyon nem jó.
A chipset leírása alapján a CAS időtartama programozható a memória controller számára, gondolom a BIOS-ból jön az infó.Ha a 0-ás memória bankban vannak modulok, akkor a chipset adott CAS kimenetén mérhető a jelenség, ha az 1-es bank van feltöltve memóriával, akkor a chipset másik CAS lábain látható a jelenség.
Cmos cleart ezerféleképpen próbáltam már, de semmitől nem javul.
Érdekes hogy csak a CAS jeleken látom ezt ... illetve a READY jeleken is ugyanez a minta.
A RAS és a cím buszok jelei ránézésre jónak tűnnek. A memóriából kapott Data jeleken pedig néha furcsán, nagyon lassú felfutása van egy-egy jelnek.
Vagyis szerintem inkább időzítési hiba lehet ha már itt is jelentkezik anomália, mint hogy hibás lenne egy cmos érték.Egyszerű lenne azt mondani, hogy hibásan lett összerakva, de akkor miért működött napokon keresztül.

A Youtuber sajnos nem válaszol. Ettől függetlenül próbáltam még az érintett részen más ellenállás értékekkel, de semmi változás.
A kerámia kondik nem zárlatosak, amiket néztem azok csak minimálisan, 1% - 2%-ot vesztettek az értékükből az évek alatt.Még poénból a következő hetekben megnézem egy jóbarátnál egy normális oszcilloszkóppal is a jeleket, hátha több minden kiderül.
-
-
-
286-os 16 Mhz 1 MB RAM-ossal kezdtem, utána 486SX-re váltottam, 386 kimaradt, Micronics alaplap made in USA, nagyon sokáig meg volt talán a 233 Pentium MMX váltotta (tunig barát volt)
-
-
-
Újabbakhoz se árt
Ha az ember jobban foglalkozik gépekkel, akkor egy csomó minden kell. Átalakítók, kábelek, tesztelkatrészek stb.@Vrob : Hát ha POST sincs, akkor ott tényleg valami alapvető hiányzik... A BIOS is megadhatta magát, nekem az is tetszetős tipp. Látni, hogy valamit csinál az EPROM lábain, amikor bekapcsolod?
De nekem sokkal inkább valami mechanikai-kontakt bajnak tűnik, mert ment, és jól ment. -
Köszi a tippeket! A ram csatikat végignéztem mikroszkóppal belülről a csatlakozási pontoknál, szépen működik a mechanikájuk, nincs bennük szennyeződés, és végül újra is forrasztottam minden lábát.
Már leellenőriztem a jelszinteket is a lábakon, funkciónként, és minden frankó ... már amennyire megállapítható hobbi műszerekkel.
Táp csatlakozók nagyon erősek, meg sem lehet mozdítani, 3 féle táppal is próbáltam már.
BIOS-ra gondoltam én is, de nem tudom, történhetett e bármi vele ennyitől, alapvetően jól működött.
ISA teszter van a gépben, de nem jut el addig a gép hogy végigfusson a post kódokon.Az eddigiek alapján arra jutottam, hogy még mindig alapvető, pótlási probléma állhat fenn, ami az időzítésre hat ki, és akár véletlen lehet, hogy éppen a memóriacserekor adta meg magát.
(mondjuk furcsa, miért volt előtte teljesen stabil játékok alatt is.)
Az órajel értékét még mindig rossznak találom. Írtam a YTbernek egy szép levelet, hogy az ehhez kapcsolódó részt nagyon homályosan küldte el, készítsen már pls új képet csak arról.Illetve az órajel puffere is gyanús, de ezen a sebességen nem látom pontosan a minimum és maximum értékeit. Ami nálam van kis kínai oszcillátor igazából olyan 10 MHz-ig mutatna valós görbét ... illetve periodikus négyszögjelet, mert túl kicsi a mintavételezése. Felette valószínűleg minden frekit szinuszhullámnak rajzol ki.
Lehet ráveszem még magam, hogy kipróbáljam más ellenállás értékekkel ha nem jön válasz, de lehet egy jóval lassabb kristállyal kellene meghajtani, csak hogy pontosabb értékeket lássak. -
Vladi
nagyúr
válasz
Szirtimorc
üzenetére
tesztered legyen mindenképpen ha régi alaplapokkal dologzol. Nem biztos, hogy más hibát talál, mint amit már most is tdsz.
Egy szemrevételezés mindig jó ötlet. -
Vladi
nagyúr
A ram csatikat ha megnézed tüztesen? Nem sérült meg vagy ilyenek?
Ha valaha mégis elndul, akkor fastdoomot nézz.
-
Köszönöm!
Hehe, még szerencse hogy nem 80386-ot írtam.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Izgalmas kihívás, de mi lesz a maradék 385-el, ha már az elsővel ennyit pepecselsz?
-
Szuper, elismerésre méltó projekt, izgalmasan megírva.
-
-
PistiSan
addikt
Élvezettel olvastam, hihetetlennek tartom, hogy emberek ilyen szinten értenek az elektronikához, én meg csak pisogok mint hal a szatyorban.
Sok sikert a javításához.
-
sidi
aktív tag
PIC mikroprocesszoros óra építésénél (saját tervezés) volt gondom az órajellel.
Eleinte működött, időközben a barna rezonátor meghalt és az is kvarcra lett cserélve,
de azután is csak néhány napig ment majd végleg megállt, kézrátételtől persze elindult,
ekkor rájöttem, hogy földelni kell a kvarc házát és láss csodát megjavult. [kép] [kép] [kép]
Máskor kvarccal sorba kötött ellenállás éréke nem volt megfelelő és az okozott hasonlót,
nem tudom, itt ahová az órajelek mennek, érzékenyek-e az impedanciára, amit számomra érthetetlen módon képesek eleinte tolerálni. Lényeg, hogy aztán ha rendesen be van állítva akkor megy, vagyis nem ment tönkre az IC.
Valóban jó lenne egy jobb kép a kérdéses részről, remélem kapsz még egyet. -
válasz
Lalikiraly
üzenetére
Annyira sok időt nem töltöttem vele, de 1-1 órákat ment teljesen stabilan mire végigtesztelgettem ami éppen eszembe jutott.
Az ellenállások nagy része végül kép alapján lett beazonosítva. A spécik azok mind meglettek szerencsére. Volt olyan ISA csatlakozóra kapcsolódó amit ki kellett következtetni. De logikailag egyértelmű volt az is, fixen low jelet ad egy nagy értékű ellenálláson keresztül, egy másik becsatlakozáson meg fel tudja húzni high értékre ugyanazt a pint. Ugyanezen logikával mennek a többi hasonló lábai ahonnan nem hiányzott ellenállás.
Az 50MHz órajel útjában lévők aminél nem tudom mi lenne a megfelelő. De végül ment ahogy beállítottam, azért lenne furcsa hogy most miért nem eszi meg ugyanazt a jelet ... még próbálkozom újra elérni az illetőt aki végül képeket adott, mert ez a részt totál homályosan küldte el.Egyébként ezen a lapon még minden 5 Volttal megy. Szerintem nehéz elrontani. Egy rossz értéktől inkább logikailag sérül, instabillá válik.
Elektrosztatikus kisüléstől viszont könnyen halnak.Vagy magától meghalt valami. Mégis csak 34 éves körül van a lap.
Az is bosszant, hogy meghalódott, de az még inkább hogy nem találom melyik része.
Memória hibát jelez, miközben normál aktivitást látok minden téren (RAS, CAS, WE, Data, Address, Parity) a puffereknél a chipsetnél, procinál. A 16 bites mivoltához szükséges értékek is mind rendben vannak a chipsetnél.
Az is lehet hogy valami csak részlegesen halt meg, ezért nem tűnik fel.
Sajna ezek annyira nem voltak nagy szériás, nemzetközi cuccok mint egy IBM vagy Apple, amikről csomó infó, kapcsolási rajz van a neten.
Erről kb nincs semmi, pedig szerintem jó kis darab lenne, amit érdemes megmenteni.486 időkből az EDO memóriával kapcsolatban nekem az maradt meg, hogy mennyi hibás volt. Szerintem az volt az az időszak amikor a legtöbb "szemét" áramlott be az országba. Még a P1-es korszakban is ment a kínlódás sokáig.
Érdekes, hogy ami megmaradt retroban, azok mind pöpecek. Tök jól működnek, akárhogyan kombinálom őket. -
Na hát ez nem semmi volt. Tulajsonképpen feléledt a gép. Mennyi ideig ment, amikor elindult? Nem lehet, hogy valahol egy ellenállat kicsi volt és több feszt adott át mint kéne?
De én is csak erősen tippelek. Bár ha addig stabil volt a rendszer.
En a 486 os időkben kezdtem a hardver hekkelést. A memóriával szívtam toronymagasan a legtöbbet. 10 ből ha már kettő együtt működött örültem. Pedig az már bőven EDO korszak volt. -
Köszönöm, egyelőre még ott is marad.
Vannak még ötleteim, csak idő szükséges azok ellenőrzéséhez.A Google AI-ja szerint vannak olyan régebbi, brand alaplapok amik fixen egy bizonyos memória időzítésre vannak belőve. Fennállhat, hogy egyszerűen csak megsérült a benne lévő memória, és semmi mással nem megy.
De mielőtt belevágnék egy valószínűleg felesleges beszerzésbe meg akarok győződni sok egyéb elektronikai követelményről ami szükséges a működéshez. -
Szép műtét, gratula! Még ha a beteg végül a műtőasztalon is maradt...
-
-
Köszönöm, sajnos most ez a memória anomaly megkeseríti az örömöt.
sidi: Megnéztem, "sajnos" semmi trükközés nincs a memóriákkal. A 19-es és 24-es nem használt pin tényleg nincs bekötve sem a 256K-s sem a gyári 1Megás memóriákon. A 28-as pin pedig befut a memória IC-hez, nincs lehúzva földre egyiken sem. -
-
Aztaaa ... na ez már érdekes. A 28-as pinre felfigyeltem én is, hogy össze van kötve a 2-essel a lapon. Megpróbálom kilogikázni mi is történhetett a két modul kombinálásával.
Toshiba modulokról van szó itt is, az van benne gyárilag.
Köszönöm a tippet!
Majd megírom mire jutottam. -
sidi
aktív tag
Respect a kitartásodért...
Sajnos ötletem sincs, hogy mitől mehetett tönkre, találkoztam már olyan lappal ami nem kezel 256k modulokat csak 1 MB-osat, de nem ment tönkre, csak nem is indult vele, az is 386sx volt de intel chipsettel.
Ami még eszembe jut az, hogy érdemes lenne megvizsgálni jobban azokat a 256k memóriamodulokat, ami után nem indult, hátha nem szabványos, pl. Toshiba mérnökei is újragondolták a kiosztást...
286-os Toshiba gázplazma laptop memóriabővítése
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Friss alaplapszériát avat az ASRock
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Raspberry Pi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik
- Sorozatok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen TV-t vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Dell Latutide E7270, 7280, i5- i7, 8GB RAM, 256gb ssd, EU bill., számla, 6 hó gar - több db
- Samsung Galaxy S20 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 12 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / 16GB DDR4 / RX 6600 8GB / 512 GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

SLC-m volt...