Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • villamos

    őstag

    válasz KMT #6817 üzenetére

    Tudok róla hogy van ilyen is.
    A koax kábelek is ezen az elven működnek.
    Az áramvezetés fizikailag igazából a vezető egy külső rétegében, a felületén valósul meg. Vagyis az elektronok csak a vezető felületén vándorolnak (ez így igen konyhanyelvi, igaz, de így bárkinek érthető).
    Ezt próbálták kihasználni a rézhiányos hatvanas évek környékén (egy tanárom mesélte ezt, nem tudom hogy igaz e, emlékeim szerint a 60- éveket említette. Mivel az országban kevés volt a réz, így azzal próbálkoztak, hogy acéldrót felületére rezet vittek fel, és így használta a Posta különféle kábelekhez, összeköttetésekhez stb a távközlésben.
    Idővel azonban a rézréteg elkezdett töredezni, és oxidálódni, mivel az acél és a réz hőtágulása különbözik. Így a réz helyére az acél került, vagyis az acél lett a vezetőanyag a réz helyett. Az acél sokkal rosszabb vezető mint a réz, így jelentős veszteségek léptek fel, egyes esetekben a rendszer működésképtelenné vált. Így az összes ilyen kábelt ki kellett cserélni rézkábelre. A maradék acélkábelt a Posta a MÁV -nak tudta elpasszolni, akik feszítődrót gyanánt tudták használni.

    [ Szerkesztve ]

    Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés