Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#50901) vj0c1 válasza dugo_ (#50900) üzenetére


vj0c1
aktív tag

Nincs betűjele.

"Régen az égre néztünk, és azon töprengtünk, hogy hol a helyünk a csillagok között. Most lefelé nézünk, és csak fészkelődünk itt a porban."

(#50902) King Unique válasza vj0c1 (#50901) üzenetére


King Unique
titán

Jó hogy nincsen, mivel nem lefoglalt, azaz még partíció sincsen rajta. Vagyis ha az adatmentés a cél, akkor adatmentő programmal (pl. GetDataBack stb.) kellene róla lementeni az adatokat. Ha az újbóli használatbavétel, akkor új egyszerű kötet létrehozása, vagyis particionálni.

(#50903) dugo_ válasza vj0c1 (#50901) üzenetére


dugo_
veterán

.

[ Szerkesztve ]

(#50904) vj0c1 válasza King Unique (#50902) üzenetére


vj0c1
aktív tag

Értem, és köszönöm a választ. Azt mindenesetre nem értem, hogy az előző pénteki, és egyébként szintén új rendszeren miért látszott kapásból. Mindenesetre köszönet még1x!

"Régen az égre néztünk, és azon töprengtünk, hogy hol a helyünk a csillagok között. Most lefelé nézünk, és csak fészkelődünk itt a porban."

(#50905) Drizzt01


Drizzt01
őstag

Sziasztok.
Segítségre lenne szükségem. A fiamnak vettünk egy Lenovo idepad 330 laptopot. A winchestert ki kellett cserélni, mert a Sentinel szerint csak 4%-os lett. Kicseréltük. Az új winyó meg az egyik percről a másikra eltünt. Bele mentem a kezelésbe, azt írja, hogy Lemez0 Ismeretlen , Nem inicializált.
Elindítom az inicializálást GPT-ben vagy akár MBR-ben ugyan azt írja ki. Nem létező eszközt adtak meg.
Mi a franc lehet vele?
Elöre us köszi.
Ráadásul SSD-ről lassabban bootol be, mint az enyém HDD-ről

https://www.facebook.com/Drizztmodding/ http://www.techpowerup.com/forums/threads/obsidian.219662/

(#50906) King Unique válasza Drizzt01 (#50905) üzenetére


King Unique
titán

Ha vadonatúj HDD került a laptopba, akkor az nyilván gyárilag particionálatlan, vagyis nem meglepő, ha az első használatbavétel előtt inicializálni és particionálni kell a lemezkezelőben, vagy parancssorban. Az viszont igen, ha nem lehet végrehajtani a műveletet és hibaüzenetet dob. Ha a lemezkezelőben nem megy, akkor próbáld parancssorban.

Ha esetleg sehogyan sem lehet particionálni, akkor az eleve abnormális. Feltéve, hogy jó az új HDD és nem hibás az is, mint az eredeti, meg nincsen egyéb (pl. csatlakozási, OS-t érintő) probléma. Aztán bár ebben a laptopban lehet nincsen, de még tipikus hibaforrás szokott lenni az ODD helyére rakott HDD Caddy, mármint ha az utóbbival gond van. A bootolást pedig simán megakaszthatja az említettek hibája is, de normál esetben SSD-vel nyilván jóval gyorsabban kellene bootolnia a Windowsnak, mint HDD-vel.

Ha nem az új HDD a probléma forrása - ami egyébként ennek a topiknak a témája -, akkor inkább a megfelelő notebook topikban kellene folytatni a megoldás keresését. Vagy a megfelelő Windows topikban attól függően, hogy azzal, annak beállításaival, vagy mással (laptoppal) kapcsolatos-e a probléma.

[ Szerkesztve ]

(#50907) 655321


655321
csendes tag

Sziasztok!

Pár napja a WD30EFRX vinyómról akartam kitömöríteni Total Commanderrel, de mintha lefagyott volna, nem csinálta végig, aztán a TC-t sem tudtam bezárni, sőt, a Win sem akart leállni, így kénytelen voltam resetelni. Utána néztem, hogy felugrott 0-ról a Raw Read Error Rate értéke. Megigazítottam a kábeleket, biztos, ami biztos, és 1-2 napig nem is volt baj, de most szép lassan megint emelkedik ahogy a torrent kliens olvas róla. Átdugtam másik tápcsatira meg másik SATA kábelt használok, de így is növekszik. A Samsung vinyóval nincs ilyen baj (ott a 98%-os kondíció pár hibás szektor miatt van...már nagyon régi...) A tápom egyébként egy Seasonic SSP-350ST.

Szerintetek mennyire kell aggódjak a WD-ért?

(#50908) Drizzt01 válasza King Unique (#50906) üzenetére


Drizzt01
őstag

28.-án lett belerakva az új vinyó. Eddig hiba nélkül ment. Ma újra indítás után nem működött rendesen és ezt a hibát produkálta

https://www.facebook.com/Drizztmodding/ http://www.techpowerup.com/forums/threads/obsidian.219662/

(#50909) King Unique válasza Drizzt01 (#50908) üzenetére


King Unique
titán

Jó, de konkrétumok nélkül max. csak találgatni lehet. Nem derült ki, hogy erre az új HDD-re mit mutat a HDS, milyen a kondíciója, nincsenek szektorhibák, adatkapcsolati hibák, stb. Meg ez a "Nem létező eszközt adtak meg." hibaüzenet sem teljesen világos. A lemezkezelőben megjelenik (meg akkor vélhetően a BIOS-ban is), az addig oké, de hogy a reális kapacitása megvan-e, az szintén nem derült ki. Aztán ha van rá lehetőség, akkor ki lehetne próbálni, hogy a helyére másik HDD / SSD meghajtót téve, azzal is előjön-e a probléma.

[ Szerkesztve ]

(#50910) Kaci84


Kaci84
őstag

Hali, nem tudom mi a fene van már, de teljesen ki vagyok akadva, fontos adatok vannak a lemezen és megint nem láttja a rendszer ahogy kell. Alaplapot cseréltem, viszont azt nem értem miért probléma ez?

(#50911) King Unique válasza Kaci84 (#50910) üzenetére


King Unique
titán

Itt már előzőleg sem derült ki, hogy próbáltál-e meghajtóbetűjelet hozzárendelni a partícióhoz, milyen fájlrendszer van rajta, stb. Valamint most állítólag ki lett cserélve az alaplap, de arról nincsen információ, hogy a régi - új BIOS beállításai (pl. SATA RAID / AHCI mód) megegyeznek-e, nincs-e olyan eltérés, ami akár érintheti a lemezt. Ha fontos adatok vannak a HDD-n és közvetlenül nem lehet hozzáférni a tartalmához pl. a fájlkezelőben, hát akkor tessék egy adatmentő programmal (példák) megpróbálni lementeni őket. Meg ha nem sikerül a HDD-n lévő partíciót jelen állapotában érdemben használni, akkor lehet egy újraparticionálás sem ártana pl. parancssorban, illetve pontosabban inkább így.

+1: a 447 GB-os kapacitás megint érdekes... Ha pl. bruttó 500 GB-os a HDD, akkor annak normál esetben nettó 465-nek kellene lennie, mint a lemez 2-nél. Lehet pont a RAID móddal sikerül összegányolni és már csak emiatt sem ártana egy teljes újraparticionálás. De volt akinek utána csak a gyártó saját szoftverével végzett törlés tudta helyreállítani (példa).

[ Szerkesztve ]

(#50912) Kaci84 válasza King Unique (#50911) üzenetére


Kaci84
őstag

Az előző galiba óta a régi alaplapban visszaallitottam AHCI módra az érintett meghajtokon pedig töröltem a particiót és újraparticionáltam és formáztam azt. Majd gond nélkül használtam. Majd az új alaplapot behelyeztem új procival a gépházba.
Ha nyomok jobb klikket a lemezekre a kezelőben szinte minden inaktív csak a kötet törlése törlese választható meg a konvertálás dinamikus lemezzé.

[ Szerkesztve ]

(#50913) Kaci84 válasza Kaci84 (#50912) üzenetére


Kaci84
őstag

Balfaszságom rövid töreténetét hallhatjátok:

Az utóbbi időben több SDD-t hDD tesztelgettem símán és Raidben is, szóval a matek kezdett fejben elúszni. A múltkori raid törlés miatti vinyókból csak 3-ból csak 1 lett újraparticionálva a többit lógva hagytam. A lap beszerelésekor 1 sata kábel a lap alá bújt, de mivel ott maradt egy felesleg kábel amin nem volt eszköz így pontosan 4 volt bedugva, mint amennyi eszköz van. Van még egy M2-es is amit rendre elfelejtek, szóval úgy tűnt mind megvan csak nem érem el őket. Tanúlság, hogy nem kell kapkodni.
Viszont legalább a kolléga ajánlása miatt szereztem egy jó kis adatmnető szoftvert.

(#50914) sombrero


sombrero
csendes tag

Mi lehet ez? Külső HDD dokkolóban ki-be kapcsol a HDD, felpörög, leáll, végtelen ciklusban.

Furcsa hibát produkál egy külső, USB -s HDD dokkoló: bármilyen HDD -t teszek bele, felpörög, a gép felismeri, aztán leáll, és leold a drive is windózban. Aztán megint felismeri pár sec múlva, megint leáll. Nem értem, mi lehet. Ugyanezzel az alaplappal régen teljesen jól ment. Átdugtam másik USB portokba, ott ugyanez. Ráadásul a dokkolónak saját tápja van, még az se lehet, hogy kevés az áram neki. Bedugtam powered USB hubba is, ott se jobb. Ami még érdekesebb, hogy egy más gépekben telejsen jól megy ugyanez a dokkoló, ugyenzzel a kábellel. De más kábeleket is próbáltam, nem az a baj. Ja, olyan is van, hogy amikor bedugom az USB -be, más USB eszközök eltűnnek, meghal az egér, billentyűzet, meg egyebek.

Mi lehet ez?

(#50915) King Unique válasza sombrero (#50914) üzenetére


King Unique
titán

Ahogyan most leírtad a dolgokat, azzal egyben választ is adtál a kérdésre. Ha más gépeken állítólag gond nélkül működik a dokkoló ugyanazzal az USB-kábellel és vélhetően ugyanazzal a HDD-vel, ellenben a te gépeden nem, akkor elég egyértelmű, hogy az utóbbi lehet a probléma forrása. Pláne ha a dokkoló csatlakoztatása után állítólag más USB-s eszközök, más portokon nem működnek. Aztán, hogy most az OS-nél van pl. driveres gond, vagy magával a hardverrel van probléma, az más dolog. Neki lehet állni kipróbálni több eszközzel, másik operációs rendszerrel, aztán kiderül.

(#50916) sombrero válasza King Unique (#50915) üzenetére


sombrero
csendes tag

Igen, azt kilogikáztam én is, hogy csak a gépben lehet a hiba, de nem tudok rájönni, mi az. Pláne úgy, hogy nem egy bizonyos USB portra korlátozódik, és hogy régen jó volt, szóval nem is a Win7 összeférhetetlen a dokkolóval. És más eszközökkel nincs gond általában, nem értem, mi különbözteti meg ezt a dokkolót. Egy ugyanilyen dokkolót is megpróbáltam bedugni, azzal is ezt produkálta minden portban. Milyen drivert kéne ilyenkor újrarakni? Van esetleg valami módszer megnézni, mit érzékel a windows? Valami event log bejegyzés, vagy nem tudom.

(#50917) King Unique válasza sombrero (#50916) üzenetére


King Unique
titán

Ha korábban állítólag megfelelően működött a dokkoló azon a gépen W7-tel, akkor azt lenne jó tudni, hogy milyen módosítás történt azóta, ami a hibát kiváltotta. Ilyenkor jönne jól a rendszer-visszaállítás, vagy egy korábbi mentés (lemezképfájl) a rendszerről, amivel visszaállítható lenne a korábbi állapot. Mármint ha tényleg a Windows a probléma forrása és nem egyéb, amit akár pl. egy pendrive-ról bootolt Linux Live rendszerrel is le lehetne tesztelni.

(#50918) Kingcold


Kingcold
aktív tag

Sziasztok!

Akad egy Acer Aspire A315-32 P5PA lapos, abban a lent látható HDD.

Gondom: iszonyat lassan áll fel a rendszer, majd 10-15 perc is olykor.
Azt követve tükörsímán megy minden a következő alvó állapotig, avagy újraindításig.
Ami igazámn ilyesztő, a több mint 75 ezres indulás/leállás szám.
A gépet újonnan vettem, első nap 0 km es volt.
Mi lehet a gond? :/

Előre is köszönöm válaszotokat! :R

[ Szerkesztve ]

(#50919) King Unique válasza Kingcold (#50918) üzenetére


King Unique
titán

Rendszermeghajtóként maga a lassú, 5400 RPM-es HDD itt a nagy gond, ezen nincs mit szépíteni. Ha normális sebességet és gyorsabb működést akarsz, akkor pláne Windowsnál eleve SSD-t kellene használni rendszermeghajtóként. Persze pláne az olcsóbb, konzumer laptopokat továbbra is árulják lassú HDD-vel, mert költséghatékony és rá lehet írni, hogy 1-2 TB tárolókapacitású a háttértár... Ami másodlagos meghajtónak még oké is lenne, de rendszermeghajtónak már nem igazán. Sőt, ha jót akarsz, akkor eleve inkább SSD-t használsz OS alá.

Egyébként magával a HDD-vel a mellékelt HDS screenshot alapján nincsen gond, 100/100-as. Az összes indulás / leállás száma viszont tényleg elég sok, sőt új rekord, megdöntette a korábbi 62 ezreset. ;] De a notebook merevlemezek általában bírják ilyen téren a strapát, meg fejparkolásból is kibírhatnak a névleges 600 000-es limitnél többet. Viszont ugyanakkor az sem jó, ha ész nélkül és nagyon intenzíven csinálja ezt egy HDD, egy korábbi válaszban le van írva, hogy a HDS-nél milyen módszerekkel lehet mérsékelni, tiltani.

[ Szerkesztve ]

(#50920) weres78


weres78
senior tag

Üdv!

Van egy frissen gariban cserélt, tehát teljesen új WD 4tb blue lemezem.
Asus gryphon z87 alaplappal használnám. A probléma az, hogy a lemezt két partícióként látom (lemezkezelővel és más hdd kezelő szoftverekkel is) egy 2tb lemezként, és egy közel 2tb másik lemezként. Az elsőt tudom használni, tudok neki betűjelet adni stb, a második résszel viszont semmit nem tudok kezdeni egyik általam feltelepített szoftverrel sem.
Biosban egy 4tb lemezként jelenik meg.
Mit lehet ilyenkor tenni?

(#50921) FatCutter válasza weres78 (#50920) üzenetére


FatCutter
kezdő

Win alatt GPT sémával újrapartícionálni.

(#50922) Doky586 válasza weres78 (#50920) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Lemezkezelő, törölni az összes partíciót, lemezen jobbegér konvertálás GPT re, új partíció létrehozása...

(#50923) weres78 válasza Doky586 (#50922) üzenetére


weres78
senior tag

Köszönöm szépen, hogy próbáltok segíteni!
Az a probléma, hogy a "második lemezen" semmit nem enged a lemezkezelő (minden opció szürke).
A két partíciót sem én csináltam, alapból így jelent meg, és csak az elsőt tudom variálni, vagyis csak az elsőt tudom törölni.

(#50924) King Unique válasza weres78 (#50920) üzenetére


King Unique
titán

Tipikus hiba, GPT helyett figyelmetlenségből MBR-re lett inicializálva a HDD, azért nem használható a 2 TB feletti lemezterület...

A megoldás a lemezkezelőben a meglévő partíciók törlése (elég nyilván csak a 2 TB-osat, mivel a másik része eleve unallocated), majd a lemez konvertálása GPT-re (bővebben). Ha ez kész, akkor utána lehet particionálni és formázni az új egyszerű kötet létrehozása opcióval. Vagy ugyanez megoldható akár parancssorban is, illetve pontosabban pl. így, ahol értelemszerűen convert gpt parancs kell az MBR helyett. A lemez sorszáma meg az, amit a list disk parancs kilistáz, azaz a példában lévő 1-es helyett lehet akár 2-es, 3-as stb. is.

[ Szerkesztve ]

(#50925) King Unique válasza King Unique (#50924) üzenetére


King Unique
titán

Még annyit, hogy az előbbi módszer eleve destruktív, azaz törli a meghajtón a meglévő adatokat. Tehát ha valakinél fontos fájlok vannak a HDD-n, akkor azokat előtte értelemszerűen le kell menteni. Adatvesztés nélkül max. pl. 3rd party particionáló programok tudják megcsinálni az átkonvertálást (példa). Meg a W10-nél az MBR2GPT eszköz, de az utóbbi csak rendszermeghajtóknál használható, vagyis amikre Windows van telepítve.

[ Szerkesztve ]

(#50926) weres78 válasza King Unique (#50924) üzenetére


weres78
senior tag

A parancssoros megoldás tökéletesen bevált, köszönöm! :R :R :R

(#50927) sombrero válasza King Unique (#50917) üzenetére


sombrero
csendes tag

Végül teljesen véletlenül derült ki, mi volt a baj. Kölcsönkaptam egy külső HDD -t, hogy egy ismerősöm behalt laptopjáról lementsem rá az adatokat, és az én dokkolóm tápegységére kötöttem a vendég HDD -t. Azon csak felvillant a LED, és kialudt, többszöri próbálkozás után is. Akkor bedugtam a szintén 12V -os, 2 amperes tápot, ami az ismerősöm HDD -jéhez volt, és azzal tökéletesen ment. Akkor kipróbáltam azt a tápot a saját dokkolómmal is, és kifogástalanul elindult. Egy multiméterrel megnéztem, és kiderült, hogy csak kb. 9 voltot adott le a táp a 12 helyett. Szétszedtem, totál fel van benne púposodva egy kondenzátor, nyilván ez okozta a bajt. Az oszcilloszkóp is egy durva fűrészfog-jelet mutat, ami 50Hz -cel rezeg kb. 7 és 11 V között, hát ez távolról sem ideális. A másik, kapcsolóüzemű tápnak tökéletesen egyenes, 12 voltos feszültsége van. Minbdenre gondoltam, csak arra nem, hogy a táp nem jó.

Az zavart meg, hogy a notebookal ment, a nagy géppel nem. Erre most sem tudok értelmes magyaráztatot, talán egy hajszálnyival kevesebb áramot szívott le az USB kábelen át a notebook, és ott még bírta a 9 voltot, de a nagy gépen épp elérte a küszöböt, ami alatt már feladta.

[ Szerkesztve ]

(#50928) Koma2525


Koma2525
csendes tag

Sziasztok!

Véleményeteket és tapasztalatotokat szeretném kérni.
Ennek a párja: WD Red 1TB 5400rpm 64MB SATA3 WD10Efrx lenne szó, most bontottam ki a gyári csomagolásból mert tartalék volt és most lett volna szükségem rá, viszont a gari lejárt már.

2 nap használat után lement a kondíció 52%-ra és lett rajt 270 gyenge szektor.

Mi lehet a baja vagy mit lehetne vele tenni, hogy ne romoljon az állapota??

Válaszotokat és segítségeteket előre is köszönöm szépen!! :R

Koma

(#50929) King Unique válasza Koma2525 (#50928) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor a HDS-ben le lehet futtatni különféle teszteket, ahol jó esetben egy részletes önteszt, vagy olvasásteszt is stabilizálhatja valamelyest a merevlemez állapotát. De ha van rá mód, akkor a felületteszteknél inkább az írásteszt futtatása javasolt. Másik opció az utóbbira a Windowsban egy írástesztet, azaz lassú formázást futtatni, aminek módja egy másik válaszban részletezve van. Viszont az írásteszt eleve destruktív, törli a meghajtón lévő adatokat! Azaz ha jelenleg van rajta fontos adat, akkor azt előtte értelemszerűen le kellene menteni.
Egyébként meg ha ennyire leesett a HDD kondíciója és ennyi rajta a gyenge szektor, akkor alapesetben adja magát a garanciális csere, vagy eleve egy másik, hibátlan állapotú HDD-t venni helyette. Ha az előbbi esetedben nem opció, akkor marad az utóbbi. Bár az előbb részletezett írásteszt még megpróbálható, de nincsen rá garancia, hogy teljesen megoldja a mostani problémát és később nem romlik tovább a HDD állapota. Sőt, amelyik egyszer így megindult a lejtőn, az utána már nem feltétlen lesz hibátlan állapotú.

(#50930) Koma2525 válasza King Unique (#50929) üzenetére


Koma2525
csendes tag

Megpróbálom akkor az írás tesztet, de előtte lementem a HD filmeket róla.
Külső házba kezdtem használni, hogy filmeket tudja róla nézni, ott gyors formázást végeztem mielőtt rátöltöttem a filmeket, lehet ez is a hiba oka??

Köszönöm szépen a segítségedet!!! :R

(#50931) King Unique válasza Koma2525 (#50930) üzenetére


King Unique
titán

A gyorsformázásnak normál esetben nyilván nem kellene ilyen problémát okoznia, meg amúgy sem. Valamint egy passzív hűtéses USB-s külső házban alapesetben pláne elég a gyorsformázás, felesleges lassú formázással X óráig nyúzni a HDD-t. Az utóbbinak hibakeresési és hibajavítási, valamint adatmegsemmisítési céllal lehet értelme, egyéb esetben viszont felesleges. Meg ha van rá mód, akkor elsődlegesen a gépbe téve, SATA-n csatlakoztatva a HDD-t célszerű elvégezni.

(#50932) Koma2525 válasza King Unique (#50931) üzenetére


Koma2525
csendes tag

Most úgy fogom csinálni, beteszem a gépbe és írástesztet végzek rajta, eredményt megosztom majd... :)
Utána akkor már nem kell lassan formázni használat előtt? :R

(#50933) King Unique válasza Koma2525 (#50932) üzenetére


King Unique
titán

Ha SATA-n 1x már lefutott egy lassú formázás, akkor közvetlenül utána USB-n felesleges még egyszer elvégezni. Aztán az más dolog, hogy az előbbinek mi lesz az eredménye, jó esetben stabilizálhatja valamelyest a HDD állapotát.

(#50934) Chris1983107


Chris1983107
tag

Sziasztok!
A következőben szeretném kérni a segítséget. Adott egy TOSHIBA DT01ACA200. Nem egy mai csirke, de Sentinel szerint hibátlan. A Windows sem lát rajta semmi problémát. Nem töredezett, stb. Sajnos azonban ma a következő hangot kezdte el produkálni: [link]

Ezen felül megpróbáltam a 4K-s videó fileokat elindítani és amikor ez a pittyegés van beszaggatnak. Kérdésem, hogy ennek hamarosan kaput lesz? Kezdjem el lementeni amit esetleg még nem mentettem le? Mit udok tenni? Annyi változás történt ma, hogy kivettem a videokártyát és az alaplapit használom, de gondolom ennek semmi köze ehhez.

Előre is köszi a válaszokat. :((

(#50935) ddmb


ddmb
aktív tag

Van 2db WD külső vinyóm:
- My Book 4TB (WDBFJK0040HBK)
- My Elements 5TB (WDBWLG0050HBK)

Csak most vettem észre, hogy az Elements gyorsabb. Ugyanakkora méretű file esetén (nem volt becachelve), az Elements 39 másodperc alatt végzett, míg a My Book-nak 46 másodperc kellett rá. Beírtam a google-ba hogy "wd my book elements difference" de mindenhol azt mondják, hogy ugyanaz a kettő, sőt, pár helyen mintha a MyBook-ot preferálnák. Az egyik 2013-ban, a másik 2014-ben jelent meg a piacon, nem hinném hogy ez lenne a mérvadó.

Szerettem volna megnézni a specifikációkat, hogy másolási sebesség vagy ilyenek, de sehol nem találtam, a WD oldalán sem. Nyíves párezer forintos pendriveoknál meg szokták adni, egy ilyen többtízezres tételnél meg nem tudom megnézni, hogy mekkora a sebesség?

Valaki tudja miért mértem eltérő írási sebességet? A My Book 2015-ös, az Elements 2017-es. Elképzelhető, hogy az öregebbnek romlott a kondíciója, és ezért lassabb?

p.s.: olvasási sebességben is jobb az elements 38 vs. 44 másodperc

[ Szerkesztve ]

(#50936) MájMekk


MájMekk
tag

Sziasztok!
A mellékelt képen egy 3TB-os Seagate Constellation HD Sentinel rövid ön-teszt eredménye firmware frissítés előtt és után.
Van ötletetek, hogy mi okozhatja a gondot?
Köszi előre is!

(#50937) pjen válasza MájMekk (#50936) üzenetére


pjen
félisten

Azt nem tudom mitől van,viszont azt sem értem mért kell egy HDD t frissíteni.Jobb nem lesz. :)

(#50938) Doky586 válasza MájMekk (#50936) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Áramtalanítva volt már?
(újraindítás nem elég)

(#50939) Doky586 válasza ddmb (#50935) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A rajtuk levő adatok töredezettsége is sokat számít.

Még két teljesen egyforma (belakott használt) hdd esetén sem fogod ugyanazt mérni.

(#50940) King Unique válasza ddmb (#50935) üzenetére


King Unique
titán

Ez az összehasonlítás így eleve nem jó, mivel az egyik 4 TB-os a másik 5 TB-os, más a belső HDD bennük, még ha azonos sorozatból is való (6 TB-ig jellemzően 5400-as WD Green/Blue). Meg az sem derült ki, hogy melyik mennyire van telemásolva, mennyi rajta a szabad hely, mennyire töredezett a fájlrendszer stb., amik mind befolyásolhatják az adatátviteli sebességet. Aztán a fájlkezelős másolás idejének mérése helyett célszerűbb lenne inkább egy szintetikus tesztet lefuttatni ATTO, CDM, HD Tune stb. programok valamelyikével, az jobban szemléltetné, hogy melyik mennyit tud. Meg azt is alapesetben kevés adattal (sok szabad hellyel), vagy üresen szokás tesztelni a gyári maximumok eléréséhez, máskülönben leterhelt állapotban (kevés szabad hely) eleve belassul a külső HDD és jóval kisebb értékeket fognak mutatni a programok. A lemezek kondícióját meg pl. a HDS megmutatja, de itt vsz nem a kondícióesés, hanem az előbbiek lehet a sebességkülönbség oka. Ugyanis ha tele van gyenge / hibás szektorokkal a külső merevlemez, akkor általában irreális mértékben be szokott lassulni.

Egyébként nem teljesen ugyanaz a kettő, mármint míg az Elements Desktop a fapados sorozat, addig a My Book esetében kicsit eltérő a dizájn, vannak bónusz szoftverek, hardveres titkosítás és + 1 év gyártói garancia. Viszont a belső, a bennük lévő HDD rendszerint megegyezik. De ezt, ezek sebességét is azonos tárolókapacitásnál (pl. 4 TB) lehet értelme összehasonlítani, nem úgy, hogy eleve eltérő a kettő, annak úgy nem sok értelme van...

(#50941) ddmb válasza King Unique (#50940) üzenetére


ddmb
aktív tag

Kösz a választ, akkor pontosítom kicsit a dolgokat. Az 5 terásnak az elejéből le lett csípve nagyjából 1terányi hely az entware-nek majd megformázva ext4-re, a maradék terület (cca 4TB) pedig NTFS. A 4 teráson 1 partíció van és NTFS-re lett megformázva. Mindkettőre formázás után kerültek a fileok, szóval defragmentáció nem játszhatott szerepet. Mindkettőre ugyanazok a fileok kerültek, az adataim: az 5 terás lesz a 4 terásnak a backupja. Ergo az adatok teljesen megegyeznek, és a szabad hely is nagyjából ugyanannyi mindkét NTFS partíción, és a sávok/szektorok is a lemez végén, azaz közepéhez közel voltak.

Csak miután kiírtam a kérdést, azután találtam rá erre az oldalra, ahol vannak róluk benchmarkok:

[My Book]
[Elements]

a sebességtesztek alapján látható, hogy az Elements jobb. Én csak azt nem értem, hogy a gyártó weboldalán miért nincs valami sebességteszt. Engem az se érdekel, ha mindegyiknek a laboratóriumi/legtökéletesebb értéket adják meg, az is összehasonlítási alap lehet 2 különböző termék között. Hogy 5400 vagy 7200 a fordulatszám, azt se találtam meg sehol...

[ Szerkesztve ]

(#50942) King Unique válasza ddmb (#50941) üzenetére


King Unique
titán

Ennek az összehasonlításnak így továbbra sem nagyon van értelme, mint már említve volt. Mindkét sorozat 4 TB-os modelljét lenne értelme, nem a 4 TB-osat az 5 TB-ossal, ahol az utóbbiban lehet éppen nagyobb adatsűrűségű lemeztányér van, azért is gyorsabb. Az meg a másik, hogy a My Book és Elements Desktop sorozatból is van többféle, régebbi és újabb, ahol akár a belső HDD-knél is lehetnek eltérések annak függvényében, hogy mikori gyártású. Vagyis így pláne nem érdemes általánosítani, hogy az utóbbi eleve gyorsabb lenne. Max. azt lehet mondani, hogy esetedben az utóbbi 5 TB-os modellje gyorsabb, ami nem meglepő, ha gyorsabb, nagyobb adatsűrűségű lemeztányérokkal szerelt belső HDD van benne.

Amúgy mindkét WD külső HDD eleve 5400 RPM-es, egyik sem 7200-as. Az pedig annyira nem meglepő, ha a gyártó (WD) a specifikációban nem feltétlen ad meg a belső HDD-ről információkat, pláne hogy többféle tárolókapacitású modell van a sorozaton belül és tárolókapacitásról függően is vannak eltérések az alkalmazott sorozatok között. Sőt, ez a gyárilag készre szerelt külső HDD-knél általában jellemző.

[ Szerkesztve ]

(#50943) MájMekk válasza Doky586 (#50938) üzenetére


MájMekk
tag

Igen, volt.
Másik gépben is néztem.

(#50944) MájMekk válasza pjen (#50937) üzenetére


MájMekk
tag

"Having the latest firmware can improve performance and or reliability of your product. Seagate recommends applying new firmware to enhance the performance and or reliability of your drive.
Like any software, firmware is improved over time and problems are also fixed. Every drive family has a couple of firmware releases during the life of the product. Please check in regularly to determine if new firmware is available for your drive."

(#50945) Koma2525 válasza King Unique (#50933) üzenetére


Koma2525
csendes tag

Lefuttattam az írás tesztet, mellékelem a képeket róla.
Viszont most eltűnt a saját gépből a meghajtó, nem lehet látni, csak a HDS látja...ez mitől van?? :F

De most helyrejött, 100/100%-os!!!! Köszönöm a segítséget nagyúr!!!! :R

[ Szerkesztve ]

(#50946) ElektrikusDE


ElektrikusDE
senior tag

Válasz akart lenni...pjen #50937

Így van!

Én is szoktam frissíteni a HDD-ket.
Van amikor muszáj is.

[link]

De volt ilyen Samsungnál is.

UI:

Nem szórakozásból csináljuk ezeket a veszélyes dolgokat!

[ Szerkesztve ]

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#50947) King Unique válasza Koma2525 (#50945) üzenetére


King Unique
titán

Oké, lefutott és a mellékelt screenshotok alapján rendben van az írásteszt, nincs hiba. Ezután pedig az jön, hogy a SMART milyen, változott-e a kondíció és a gyenge / hibás szektorok száma. Ha újra 100/100-as a HDD és nincs hiba, akkor elvileg rendben van, használt az írásteszt. De azért nem árt majd folyamatosan nyomon követni az állapotát, nehogy később újabb meglepetés legyen.

A HDS írásteszt eleve destruktív, törli a merevlemezen lévő partíciót, azért nem jelenik meg utána a fájlkezelőben. De ha megnyitod a lemezkezelőt, akkor ott meg fog. Max. szükség esetén inicializálni és / vagy particionálni + formázni kell a merevlemezt.

[ Szerkesztve ]

(#50948) Koma2525 válasza King Unique (#50947) üzenetére


Koma2525
csendes tag

Aha, akkor ezért nem látom, akkor majd particionálom... :)

Viszont most az SSD-m lement 96%-ra, igaz kicsit televan, de a teszt előtt még tökéletes volt.... :F

SMART kép:

(#50949) King Unique válasza MájMekk (#50936) üzenetére


King Unique
titán

A HDS legújabb verziójával kellene tesztelni, ha esetleg nem azzal lenne. Valamint a gyártó saját tesztprogramjával (SeeTools) is, mert hivatalosan az utóbbi a mérvadó.

(#50950) Koma2525 válasza King Unique (#50949) üzenetére


Koma2525
csendes tag

Letöltöttem és teszteltem a SMART-ot:

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.