Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#50951) pjen válasza ElektrikusDE (#50946) üzenetére


pjen
félisten

Hát én még sose,úgy látszik szerencsém volt.Pedig van 8 éves HDD m is.

(#50952) King Unique válasza Koma2525 (#50948) üzenetére


King Unique
titán

A HDS-nél a SMART jónak tűnik, nincsenek az egyes attribútumoknál szektorhibákra utaló értékek. Max. a Raw Read Error Rate nem 0-s értéke tűnhet elsőre furának, de egyes gyártóknál, merevlemezeknél lehet magasabb az értéke, ami még nem feltétlen hiba. Ha a HDS szerint oké, akkor meg különösebben nem kell vele foglalkozni.

Az SSD-k kondíciójánál kicsit más a helyzet, lásd az SSD kondíciója, tények és tévhitek cikkben leírtakat. Vagyis ott a 96%-os kondíció korántsem jelent problémát, mivel alapesetben szimplán csak az összes írt adatmennyiségtől függően csökken. Viszont ha nemrég még 100%-os volt, majd a teszt után lett 96, az tényleg kissé fura... :D De ha a SMART oké és a szöveges értékelésnél sem ír hibát a HDS, valamint a gyártó (Kingston) saját tesztszoftvere sem, akkor nem kell ezzel sem foglalkozni. Egyébként SSD-khez javasolt a HDS-nek mindig a legújabb stabil / béta verzióját használni, ami jelen esetben az 5.50 és 5,50.2.

Koma2525:
Ez a SeaTools, ami alapesetben Seagate HDD-khez való, nem WD-khez... Az utóbbi gyártónak van saját tesztszoftvere Windowsra = Data Lifeguard Diagnostics for Windows. Ahogyan az SSD gyártójának szintén, ott a Kingston SSD Manager és SSD Toolbox.

[ Szerkesztve ]

(#50953) Chris1983107 válasza Chris1983107 (#50934) üzenetére


Chris1983107
tag

Közben elkezdtem lementeni az adatokat és a fentebb bemutatott tüneteken felül (a felpörgés, kattogás) a következő történik: az átviteli sebesség másoláskor eléri a maximumot, majd amikor az ominózus ciripelés, kattanás történik szépen el kezd bezuhanni egészen 0kb/s-ig, aztán újra magára talál felmegy maximumra aztán ismét a "hang" előjöttekor vissza 0-ra. Ezt csinálja ciklikusan. Esetleg valami ötlet mi lehet a baj?

(#50954) Koma2525 válasza King Unique (#50952) üzenetére


Koma2525
csendes tag

Nagyon szépen köszönöm a segítséget NAGYÚR!!!! :R

Letöltöm majd mind két programot és tesztelem őket.
SSD-m jó 6 terrát írt már, eddig semmi gondom sem volt vele.. :)
Valószínű eladom a WD-t, HD filmeknek akartam használni külső HDD-nek, de gyorsan teleraknám....inkább nézek egy 3 Terrás HDD-t....

Melyik típus jöhetne szóba?? Melegedés miatt félek, ez a WD RED nem melegedett és gyors is...

Én ezt nézegettem: [link]

(#50955) MájMekk válasza King Unique (#50949) üzenetére


MájMekk
tag

Az érdekes az a dologban, hogy a firmware frissítés után a HD Sentinel lemez újrainicializálása hiba nélkül lement, amiben van írás-olvasás is, csak valamiért az ön-teszt hibával leáll.

(#50956) ddmb válasza King Unique (#50942) üzenetére


ddmb
aktív tag

Ok értem, de most te próbáld meg magad egy kicsit a vásárló helyébe képzelni. Alapvetően egy terméket az ára határozza meg. Most van a kínálatban 4, 5, 6 terás vinyó, és ha például ár szempontjából nem is tudnál dönteni pl. a 4 vagy az 5 terás között (és a méretbeli különbség meg nem annyira szignifikáns számodra), akkor megnéznél további paramétereket, mint például a sebesség. De azt meg sehonnan nem tudod megállapítani.

Ha azon a benchmarkos oldalon beírod hogy "my book 4tb" akkor több találatot is kidob. Vannak ott valami 4számjegyű azonosítók (1230, 25ED, ...) amit csak akkor fogsz tudni, ha megveszed a konrét terméket, aztán megnézed a device managerban.

[ Szerkesztve ]

(#50957) King Unique válasza Koma2525 (#50954) üzenetére


King Unique
titán

A milyen merevlemezt vegyél elsődlegesen a "Milyen merevlemezt vegyek?" topikban kellene megtárgyalni, átnézni az ottani összefoglalót és az ott ajánlott típusokat. A melegedés meg attól is függ, hogy hol lesz használva a HDD. Ha USB-s külső házban, akkor ott elsődlegesen 5400-asat javasolt használni, nem 7200-asat, ami általában amúgy is jobban melegedik. Ha PC-be lesz téve, ahol van aktív hűtés, akkor viszont eleve nem téma ez, mehet a P300 is. Vagy ha szempont a halk működés és nem gond a 5400 RPM miatti kisebb adatátviteli sebesség, akkor inkább pl. WD Purple.

(#50955) MájMekk:
Az öntesztnél is inkább a részletes önteszt lett volna lényeges, ha már a teljes felületteszt is belefért az időbe. Valamint a HDD gyártójának saját tesztszoftverénél (SeaTools) is lenni szokott gyors és teljes tesztelési opció, annak az eredménye is érdekes lehet. Ha a felsoroltak lefutnak hiba nélkül, akkor szvsz nem különösebben kell foglalkozni az eredetileg említett hibával.

[ Szerkesztve ]

(#50958) King Unique válasza ddmb (#50956) üzenetére


King Unique
titán

Oké, de eredetileg nem erről volt szó, hanem a kettő összehasonlításáról. Az pedig ugye nem meglepő, hogy mivel eleve több modell van pl. a My Book sorozatnál is, ezért nem lehet megadni egy általános sebességértéket, ami mindegyikre érvényes. Viszont elvileg feltüntethetnék akár modellekre lebontva is, de mégsem teszik, max. ezt lehet részben felróni.
A sehonnan nem lehet megállapítani a sebességet azért nem feltétlen minden esetben úgy van, mivel tele a net tesztekkel, videókkal. Vagyis aki akar, az rákereshet (pl. modellszám alapján is) és találhat ilyeneket az adott termékről, nem feltétlen csak a megvásárlás és a tényleges próba után derülhet ki, hogy mit tud az eszköz. Max. az, hogy nála mit tud, mivel hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet. Sőt, az utóbbi eleve lényeges és pont emiatt szokott előfordulni, hogy lehet eltérés a gyártó által megadott referenciaértékek (ha vannak), mások tesztjeinél mért értékek, valamint az adott várárló saját gépén kapott értékek között. Ilyen szempontból pedig szerencsésebb is, ha nem ad meg a gyártó referenciaértéket, mert akkor nincs utólag miért reklamálni. :D

(#50959) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ubunturól nemrég visszaváltottam win10-re, viszont azt figyeltem meg, hogy a rendszer leállítgatja a winyókat, ráadásul úgy tűnik egymástól függetlenül(?).

Elég az, ha a power beállításoknál beírom, hogy ne kapcsolgasson, vagy más is kell neki:F? Ha ismereteim nem csalnak, a winyóknak nem egészséges az állandó ki-be kapcsolgatás...

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#50960) FatCutter válasza t72killer (#50959) üzenetére


FatCutter
kezdő

Az "Energia spórolós" beállításoknál tilts le mindent! Jelszó: "Soha".
A monitort kikapcsolhatja 15 perc után, a CPU min-max teljesítményt meg beállítod, ahogy neked tetszik.
Az USB-n se akarjon spórolni. Krúva anyját.
A húgom 160GB-nyi családi fotó és videógyűjteményét kellett lementenem külső USB2-es vinyóra. A notebook meg 5 percenként elment alvó állapotba. 8 óra szopás alatt ne képzeld el, hogy mennyit szívtam. Ha az mind hélium lenne, amit káromkodtam, akkor egy USA tagállamot ki lehetne vele szakítani a Föld nevű bolygóról.

----
Majd valaki világosítson fel, hogy 1 hsz-en belül hogyan kell az OFF TOPIC funkciót használni. Előre is köszi. :R

(#50961) t72killer válasza FatCutter (#50960) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Jogos, az USB-t is visszaraktam:R. Mintha fürgébbek lettek volna a vinyók a beállítástól, de a 10terás "raktárt" egy ideje lehúztam, mert mostanában nem kell. Azon konkrét hallottam, hogy lekapcsol-felpörög, miközben fut a gép. Konnektorba dugott gépnél - legyen az asztali v lapos - igazán hagyhatták volna "maxon" a beállításokat. Mármint igazi maxon, mert a "high performance" mód ugyanúgy kikapcsolja a winyókat, mint az alap.

Off topik: kijelölöd a szöveget és lent ráklikkelsz az "off topik" gombra. Vagy beírod manuálisan a szöveg elé h [ OFF] (szóköz nélkül) majd a végére uez /OFF-al.

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#50962) FatCutter válasza t72killer (#50961) üzenetére


FatCutter
kezdő

Az embernek kell megszabni a szabályokat, nem a gépnek/asszonynak. ;)

(#50963) enginev3.0


enginev3.0
félisten

Hogy tudok rájönni hogy mi a gond?

A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 870 alkalommal.
Hirtelen rendszerleállás, összeomlás, újraindulás, "kékhalál" esetén vagy ha fájlok/mappák nem érhetőek el, érdemes ellenőrizni a csatlakozásokat, adat- és tápkábeleket. Ha megoldható, érdemes kábeleket cserélni az újabb problémák elkerülése végett.
További információk: https://www.hdsentinel.com/hard_disk_case_communication_error.php

97% a teljesítmény, kondíció 100%
Ma futtattam egy olvasási felület tesztet, 5 óra alatt ment végig, hibátlan

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#50964) King Unique válasza enginev3.0 (#50963) üzenetére


King Unique
titán

De hisz a szöveges értékelésnél világosan le van írva, hogy mi a gond és ilyenkor mit javasolt csinálni.

"A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 870 alkalommal."

"...érdemes ellenőrizni a csatlakozásokat, adat- és tápkábeleket. Ha megoldható, érdemes kábeleket cserélni az újabb problémák elkerülése végett."

(#50965) enginev3.0 válasza King Unique (#50964) üzenetére


enginev3.0
félisten

Ez megvolt

Most át dugtam új helyre a hddt

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#50966) llacee


llacee
őstag

Sziasztok!

Synology NAS-ban lévő egy időben vásárolt 4db 4TB Ironwolfból az egyiknél ilyet írt a teszt:

hdd drive reconnection count 12

Egyébként 100% kondició, bas sector nincs.

Ez így garanciális hiba?

[ Szerkesztve ]

(#50967) omfgk


omfgk
addikt

Sziasztok
Van egy 3TB-s WD Purple a gépemben.
Az elmúlt 2 hét során volt több apró megakadásom amikor adatot olvastam be róla.
Ezért most ránéztem Sentinel-el.
2 gyenge szektor. 99%. Utoljára talán még a nyáron néztem meg és akkor minden oké volt. Na meg persze akkor még nem voltak akadások.
Lementettem mindent.
Először nyomtam egy olvasás tesztet, de már az első 10-15 percben voltak olyan szektorok amiket a normál 120mb/s helyett csak 30mb/s-el olvasta. Ezért végül úgy döntöttem ,hogy leállítom és indítok egy teljes újrainicializálást.
De nem tudtam mert a következő hibákat dobja
2019. 10. 02. 22:29:32 Szekvenciális teszt, Lemez: [0] 2794 GB E: WDC WD30PURX [Lemez felületének újrainicializálása]
2019. 10. 02. 22:30:12 ! Hiba: 1 Nem megfelelő funkció., Szektor: 24000
2019. 10. 02. 22:30:41 ! Hiba: 1 Nem megfelelő funkció., Szektor: 24000
2019. 10. 02. 22:30:55 ! Hiba: 23 Adathiba (CRC), Szektor: 24000
2019. 10. 02. 22:31:03 ! Hiba: 1 Nem megfelelő funkció., Szektor: 24000
........
2019. 10. 02. 22:31:51 Teszt leállítva
2019. 10. 02. 22:33:08 ! Hiba: 2 A rendszer nem találja a megadott fájlt., Szektor: 24000

Másodjára se lett jó.

2019. 10. 02. 22:40:43 Szekvenciális teszt, Lemez: [0] 2794 GB WDC WD30PURX [Lemez felületének újrainicializálása]
2019. 10. 02. 22:41:39 ! Hiba: 2 A rendszer nem találja a megadott fájlt., Szektor: 98000
2019. 10. 02. 22:41:40 ! Hiba: 2 A rendszer nem találja a megadott fájlt., Szektor: 98000
2019. 10. 02. 22:41:40 ! Hiba: 2 A rendszer nem találja a megadott fájlt., Szektor: 98000
2019. 10. 02. 22:41:41 ! Hiba: 2 A rendszer nem találja a megadott fájlt., Szektor: 98000
2019. 10. 02. 22:41:41 ! Hiba: 2 A rendszer nem találja a megadott fájlt., Szektor: 98000
Ugyanez folytatódik csak a végén a 98000 helyett más számok.

Ezek után csináltam egy gyorsformázást windows-ból, majd diskpart-al töröltem és újraparticionáltam.
Gyorstesztek lementek gond nélkül.
Ezután indítottam egy Írás+Olvasás tesztet. Az elindult viszont kb 50 blokk után totál kifagyott. Bezártam a progit. Ezek után már nem láttam a HDD-t.
Újraindítás után se lett jobb. A WD diagnosztikai progija egyáltalán nem látja. Diskpart se lát semmit. Lemezkezelő sem. HDS ezt látja.

Gariba vigyem vissza?

[ Szerkesztve ]

(#50968) ddmb


ddmb
aktív tag

Vettem 2 új külső WD vinyót:
8TB -- [WDBBGB0080HBK]
6TB -- [WDBBGB0060HBK]
Mindkettő ugyanúgy formázva (NTFS és exfat is kipróbálva), USB3-as portba szúrva, parasztésszel végiggondolva a 8asnak kéne gyorsabbnak lennie, ehelyett a 6ost mérem stabilan gyorsabbnak. Írás/olvasás is gyorsabb 10MByte-tal másodpercenként (180MByte/s vs 190MByte/s). Ez rendben van? A UserBenchmark-on a 8 terásat írják jobbnak, én meg a 6ost mérem jobbnak.

Ez hibahatáron belül van?

EDIT: csak most vettem észre, hogy a 8terás tétlen állapotban kattog, másodpercenként 5-6 kattanás... baj van?.. :(

[ Szerkesztve ]

(#50969) ddmb válasza ddmb (#50968) üzenetére


ddmb
aktív tag

[felvettem telefonnal a HDD kattogását]

4-5 másodpercenként van egy hangosabb kattanás, viszont a halkabb "helikopkter-háttérzaj" az ami aggaszt...

[ Szerkesztve ]

(#50970) King Unique válasza omfgk (#50967) üzenetére


King Unique
titán

Ha a tesztek hibát dobnak és már a gyári tesztprogram, a HDS, sőt a Windows sem ismeri fel rendesen, akkor nyilván nincs miről beszélni. Vagyis igen, viheted vissza egy garanciális cserére.

(#50971) King Unique válasza ddmb (#50968) üzenetére


King Unique
titán

Ilyen eltéréssel különösebben nem kell foglalkozni, meg pláne nem a UserBenchmark eredményeit alapul venni, mintha az valami szentírás lenne, holott egyáltalán nem az... Meg ugye ki milyen értékeket kap a saját hardver- és szoftverkörnyezetétől is függően, meg kiében éppen milyen belső HDD van, mert a WD-nek szokása váltogatni. Sőt, amióta felvásárolták a HGST-t és azokat is átcímkézik, azóta még tovább bonyolódott a helyzet.

Üresjáratban a 4-5 másodpercenkénti kattogás lehet akár a fejparkolás miatt is, ami pl. a WD Blue (Green), de a Red sorozatnál is általában jellemző. A "helikopterzaj" tényleg fura, pláne ha a 6 TB-os egyáltalán nem csinálja, de ugye ki tudja melyikben pontosan milyen HDD van. Ha annyira zavar, akkor neki állni pl. öntesztet futtatni HDS, WD Data Lifeguard Diagnostics, WD Drive Utilities programok valamelyikével, vagy egyből visszavinni a boltba és csere / elállás.

[ Szerkesztve ]

(#50972) tasiadam


tasiadam
veterán

Sziasztok!

Vettem ma használtam egy WD Blue AAKX-et, mivel nekem is van 1 ilyenem. Beraktam a gépbe, win10 felismerte, eleinte formáztam, akartam csinálni egy pool-t, ekkor eltűnt ez a HDD.
Eszközkezelő látja, HDD Sentinel látja (100/100), bios látja.
Win10-ben a lemezek között nincs, cmd-ből listázva nem találom. Szeretnék 1 mirrort csinálni belőlük, de nem jutottam kb semeddig. :D 250-es seagate-t felismer ugyan itt a gép, ugyan azon a kábelen.

Ötlet?

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#50973) tasiadam válasza tasiadam (#50972) üzenetére


tasiadam
veterán

megoldva, wd saját cuccával formáztam.

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#50974) enginev3.0 válasza King Unique (#50971) üzenetére


enginev3.0
félisten

Önteszt vagy felületteszt a jobb?

A részletes önteszt egyben felületteszt is ugye? Vagy a felülettesztnek csak az olvasási része, így nem vesznek el az adatok ?

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#50975) King Unique válasza enginev3.0 (#50974) üzenetére


King Unique
titán

Például a HDS-nél le van írva, hogy melyik mit csinál és mikor célszerű futtatni. Az öntesztek és külön a felület tesztelésénél az olvasásteszt nem destruktívak, nem törlik a meghajtón lévő adatokat, ellenben az írástesztek már igen.

(#50976) enginev3.0 válasza King Unique (#50975) üzenetére


enginev3.0
félisten

Eladás előtt futtatok rajtuk egy tesztet, nem akarok hibás dolgot eladni :R

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#50977) King Unique válasza enginev3.0 (#50976) üzenetére


King Unique
titán

Ha eladod és a hibakeresésen túl cél a korábbi adatok végleges törlése is a HDD-kről, akkor eleve írástesztet célszerű futtatni.

(#50978) enginev3.0 válasza King Unique (#50977) üzenetére


enginev3.0
félisten

Nem gond ha vissza tudják nyerni, semmi nincs rajta olyan :N :R

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#50979) ddmb válasza King Unique (#50971) üzenetére


ddmb
aktív tag

Sentinellel is megnéztem meg a WD tooljával, és egyik se jelez semmi problémát.

(#50980) chopin42


chopin42
őstag

Üdv! Ha minden jól megy, holnap nyugdíjazom a hdd-t. Azonban arra gondoltam, hogy nem szerelném ki a gépből, meghagynám adatmentés és archiválás céljából, viszont úgy használnám, mint egy külső hddt, tehát windowsból kapcsolnám be, mikor kell, utána leállítanám. Van erre valami szoftver, hogy plug&playként használhassam a lemezt, vagy csak húzzam le a sata tápot, és vissza, mikor kell? Köszönöm!

Szakmai kérdések csak a fórumban...

(#50981) King Unique válasza chopin42 (#50980) üzenetére


King Unique
titán

Igen, van ilyen célra a fizikai leválasztás mellett akár szoftveres lehetőség is, lásd egy hasonló kérdésre adott válaszban leírtakat. Másik megoldás ténylegesen külső HDD-ként használni, azaz kivenni a gépből és berakni egy USB-s külső házba.

(#50982) enginev3.0


enginev3.0
félisten

Vadiúj hdd esetén ha bármi teszt helyett 90%ban tele írom nekem kellő adatokkal akkor is előjön ha van baja?

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#50983) peti800


peti800
tag

Sziasztok!

Bár nem HDD-s, hanem SSD-s kérdésem van, azért bátorkodom ide írni.
Beszereztem egy új HP S700-at, amit formázás után már láttott is a rendszer. Kifogástalanul működik, amennyiben adattárolásról van szó, viszont nem tudok telepíteni rá semmilyen programot/játékot. Azt írja nincs elég hely a merevlemezen, pedig 238 gb szabad hely van rajta. Azóta újfent leformáztam, azonban nincs érdemi változás. Hol hibázok?

Köszönöm előre is a segítséget! :))

(#50984) King Unique válasza enginev3.0 (#50982) üzenetére


King Unique
titán

Ha vadonatúj a HDD, akkor normál esetben feltételezhetően hibátlan állapotú és nem feltétlen szükséges külön tesztelni. De ha valaki nagyon biztosra akar menni, feltárni az esetleges lappangó hibákat, akkor szokás ráengedni a HDS különféle tesztjeit, vagy esetleg egy lassú formázást. Lehet végül is akár sima fájlmásolással is, de annál azért szakszerűbb megoldás pl. a H2testw használata, ami teleírja és vissza is ellenőrzi.

(#50985) King Unique válasza peti800 (#50983) üzenetére


King Unique
titán

Ez HDD probléma, nem SSD probléma topik, az utóbbival kapcsolatos kérdések a Flash SSD topikba valók, ennyi.

A javasolt topikban feltéve a kérdést, folytatva a témát pedig azért nem ártana pontosabban és bővebben leírni a problémát, akár screenshotot mellékelni róla, mert ez így nem túl informatív. Többek között az sem derült ki, hogy egyáltalán milyen OS-ről van szó, csak tippelni lehet, hogy valószínűleg valamilyen Windows. Aminél alapesetben a C-re települnek a programok és a játékok, az már a program telepítőjétől és egyéb beállítástól (példa) is függhet, hogy lehet-e másik meghajtóra. Aztán az sem, hogy rendben van-e a SSD állapota, ha NTFS fájlrendszerű, akkor nincs-e esetleg valamilyen jogosultsági probléma. Meg hogy tényleg a szabad hely-e a gond, mert ha valóban teljesen üres, frissen formázott, akkor normál esetben nyilván lennie kellene rajta elegendőnek.

(#50986) peti800 válasza King Unique (#50985) üzenetére


peti800
tag

Rendben, írok oda :K

(#50987) hoffman_


hoffman_
nagyúr

sziasztok,

tudnátok segíteni az alábbi kérdésben? hozzám került két régi lemez, amiket tovább adnék, viszont a rajta lévő tartalmat nem szeretném, hogy utólag ellenőrizni lehessen (munkahelyi drive volt). egy formázás ezt ugye nem oldja meg. ha visszaállítani nem is lehet, de átböngészni, hogy milyen fájlok voltak rajta régen, át lehet.

van valamilyen megoldás arra, hogy a korábbi előéletét ténylegesen eltüntessem a lemeznek? lehetőség szerint nem 17-szeres újraírással, mert azért nem mai csirkék. lehetséges egyáltalán?

köszi előre is :R

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#50988) pjen válasza hoffman_ (#50987) üzenetére


pjen
félisten

Formázd le aztán ird telí filmekkel.

[ Szerkesztve ]

(#50989) Doky586 válasza hoffman_ (#50987) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

De megoldja egy lassú format a partíció területén. Vagy parancssorban egy "clean all" parancs kiadása. (ez utóbbinál nincs folyamatjelző és órákig csinálja - várni kell türelemmel)

[ Szerkesztve ]

(#50990) King Unique válasza hoffman_ (#50987) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy hasonló esetnél leírtakat. Vagyis elég akár az egyszeres felülírás is, ami a Windowsban egy lassú formázással (bővebben) is kivitelezhető, plusz parancssorban a clean all paranccsal is (bővebben), de az utóbbinál nincsen folyamatjelző, ami kissé zavaró.

(#50991) hoffman_


hoffman_
nagyúr

nagyon szépen köszönöm a gyors és pontos segítséget mindenkinek! :)

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#50992) krealon válasza hoffman_ (#50987) üzenetére


krealon
veterán

Ha egyszer teleirod 0-kkal, akkor arrol mar senki sem fog adatot helyreallitani.
Linuxon a dd parancs segithet, Windows-on a diskpart program clean all parancsa lehet a megoldas.

Figyelmeztetes! Ha rossz meghajtora adod ki, minden rajta tarolt adat odavesz! Nem szegyen 2 - 3 -szor ellenorizni mindent.

dd if=/dev/zero of=/dev/sdx bs=1M
Magyarazat:
dd: disk duplikator
if, of : input file (amirol olvasunk), output file (amire irunk)
/dev/zero: eszkoz, ami 0-kat ad vissza, ha olvasunk rola
/dev/sdx: az x jelu (a szamozas a-tol kezdodik) SATA Disk (az fdisk -l vagy a gfdisk -l parancsokkal lehet kilistazni az elerheto lemezeket.)
bs: block size (blokk meret), az egy utemben atvitt adatmennyiseg merete. Az alapertelmezes 512 Byte, ezt erdemes jocskan erdemes emelni, ha nagy sebesseget szeretnenek elerni.
1M: 1 MegaByte

diskpart
Ezt a programot akar a Windows telepitolemezrol a telepites megkezdese elott is futtathatjuk.
list disk
kilistazza az elerheto lemezeket
select disk x
kijeloli az x sorszamu lemezt a kovetkezo muveletek celpontjakent
list partition
kilistazza a kijelolt lemezen talalhato particiokat
list disk
ujra kilistazzuk a lemezeket es ellenurizzuk hogy a kijelolest mutato soreleji csillag a megfelelo meghajto elott van-e.
Ha minden rendben, johet a
clean all
parancs, ami a kijelolt lemezt teleirja 0-kkal.
Egy 500 GB-os notebook winyonal ez az utobbi muvelet, nekem kb 1 orat vett igenybe.

(#50993) King Unique válasza krealon (#50992) üzenetére


King Unique
titán

Annyi kiegészítéssel, hogy Windowson ugyanúgy opció a lassú formázás is, Vista óta az is teleírja a 0-val a lemezt, meg annál legalább látni hol tart a folyamat. A clean all max. abból a szempontból alaposabb, hogy törli a partíció(ka)t is és inicializálatlan állapotba helyezi a lemezt. Viszont egy lassú formázás után ugyanúgy nem fognak semmilyen korábbi adatot találni a GetDataBack és társai adatmentő programok, max. a formázásnál létrehozott partíciót és fájlrendszert listázzák ki üresen.

(#50994) hoffman_ válasza krealon (#50992) üzenetére


hoffman_
nagyúr

nagyon köszi neked is a részletes választ, illetve King Unique-nak a további kiegészítést, többet is meg tudtam, mint reméltem :R

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#50995) DDA40X


DDA40X
aktív tag

Hali! Van egy problémám. Van jó pár olyan partícióm, amik közül valószínűleg csak egyre vagy kettőre van szükségem.
Meg tudnátok mondani, hogy melyiket kell megtartanom? Van itt jó pár 500megás, meg van 100 megás, meg tizenvalahány megás is, ahogy a mellékelt ábra mutatja.
Kérlek, mondjátok meg hogy melyik mehet. Vagy hogy honnan tudom én megállapítani, hogy melyik nem kell! Sürgős lenne! Köszi!
Tomi

(#50996) King Unique válasza DDA40X (#50995) üzenetére


King Unique
titán

Inkább azt kellett volna világosabban leírni, hogy pontosan milyen és melyik meghajtóról van szó. Azaz jelenleg rendszerlemez, vagy adattárként funkciónál, ez 2 külön meghajtó, vagy mi? Ha 2 külön HDD / SSD, akkor a screenshoton az alul lévőnél akarod törölni a D előtt lévő rejtett partíciókat? Amúgy lehet egyértelműbb lett volna a Windows lemezkezelőjéről egy screenshot, Vagy ha már külső program, akkor egy teljes, ahol a lemezek sorszáma is látszik.

A * a meghajtóbetűjel nélküli partíciókat jelöli, mint pl. a Windows telepítésénél létrehozott rejtett és egyben védett partíciók (ESP, WinRE, stb.). Ezek megléte pedig teljesen normális és ha rendszermeghajtóról van szó (screenshoton 1 sor a C-vel?), akkor nyilván eleve nem kell törölni ezeket. Ha alul a 2. csak szimpla adatlemez (?), de rajtamaradtak a korábbi Windows-telepítés rejtett partíciói, max. azokat lehetne (bővebben), feltéve ha nem a jelenlegi telepítéshez tartoznak.

[ Szerkesztve ]

(#50997) heaven


heaven
tag

Sziasztok!
Olyan gondom van, hogy az asztali PC tegnap nem akart bekapcsolni.
Megbontva a burkolatot furcsa égett szagot éreztem.
Első lépésben kicseréltem a tápegységet és próbáltam indítani.
A gépben van SSD és HDD is.
Sajnos csak úgy indul a gép, ha a HDD-t lehúzom a tápról.
Amint rádugom a HDD-t a tápra már nem hajlandó elindulni gép.
Vajon hogyan tovább?

(#50998) Doky586 válasza heaven (#50997) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Kukába dobod és másikat veszel.

(#50999) jófejsrác


jófejsrác
senior tag

Sziasztok,

pár napja vettem észre, hogy a külső HDD-m furcsa dolgokat kezd produkálni. Egy WD TV Live-re van kötve kb 98%-ban, csak akkor csatlakoztatom le ha frissítem rajta a film állományom. Viszont már 3 db filmet nem tudok rajta megnyitni mert azt írja ki 0 byte-ot foglal, a fájlt pedig nem lehet letörölni. Nem esett le még soha, és nem is vertem oda semminek működés közben.

Lehet ezzel kezdeni valamit? Milyen programmal tudom megállapítani, hogy hibás e vagy csak a media lejátszóm teszi tönkre? Nem merem már használni, mert félek hogy amit nézni szeretnék az meghibásodik rajta.

Köszi

(#51000) King Unique válasza jófejsrác (#50999) üzenetére


King Unique
titán

Először nem ártana ránézni pl. a HDS programmal, hogy maga a külső HDD oké-e, nincs-e rajta hibás szektor. Ha nincsen, akkor utána lehetne futtatni rajta egy lemezellenőrzést a fájlrendszer esetleges hibáinak javításához ezzel a kitétellel.

Amúgy ha 2,5"-os külső HDD és a médialejátszónál nem elég stabil USB-n a tápellátás, akkor az gondot okozhat. Valamint ha a fizikai leválasztás előtt nincsen az OS-ből is szoftveresen leválasztva, akkor az szintén.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.