Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#50601) King Unique válasza SunMount3r (#50598) üzenetére


King Unique
titán

Akkor próbáld a korábbi válaszban említett komolyabb programokat, nálam azok beváltak. Vagy akár amit most javasoltak, bár azt még nem próbáltam. Viszont az ebben az egészben a pláne, hogy nem feltétlen kell az USB HDD-nél bekapcsolt írási gyorsítótárazás ahhoz, hogy ez a probléma előjöjjön. Meg Windowsoknál az alapértelmezett beállítás amúgy is a kikapcsolt állapot, azaz a gyors eltávolítás.

(#50602) arcitec


arcitec
addikt

Van egy majd 3 éves WDRED 4TB HDD egy ideje elkezdte a hibás szektorokat rajzolni, míg mára ez a helyzet: [kép] Mi várható, illetve még épp ez év a garancia, lehet-e azzal kezdeni valamit, mert a trend minőségében nagyon is lefele mutat... Köszönve..

[ Szerkesztve ]

(#50603) Doky586 válasza arcitec (#50602) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nagy terveket már ne alapozz erre a hddre..

(#50604) arcitec válasza Doky586 (#50603) üzenetére


arcitec
addikt

Sejtem, de garanciára lehet alapozni jelen állapotában ? Ráengedtem a WD check programot a quick check elakadt hibával .. a második fokozata meg 1 hét alatt sem menne le.

(#50605) King Unique válasza arcitec (#50602) üzenetére


King Unique
titán

Ha kicsit visszaolvasol, akkor épp nemrég volt másnak hasonló gondja, aminek ez lett a vége. Vagyis neki lehet állani akár tesztelni, formázni stb. is, de lehet célszerűbb lenne inkább egy garanciális cserét megejteni. Pontosabban bizonyos teszteket, HDS állapotot lehet nem ártana a hiba szemléltetéséhez készíteni, lementeni, viszont abban bízni már nem feltétlen kell, hogy utána újra 100/100-as lesz a merevlemez. Ha már majdnem 3 éves és amúgy a gyártói garancia is pont annyi rá, akkor meg pláne, mivel nyilván kellemetlen lenne, ha pont lejár, te meg ott maradsz egy szektorhibás HDD-vel.

[ Szerkesztve ]

(#50606) arcitec válasza FrezeR (#50597) üzenetére


arcitec
addikt

Beszámolhatnál mi lett a vége... Hol lett vásárolva..?

(#50607) FrezeR válasza arcitec (#50606) üzenetére


FrezeR
senior tag

Ma leadtam a postán onnan vitték el a PCX-hez (ott vettem 2017 végén) Nem tudom mennyi idő lesz bevizsgálni, de remélem nem olyan túl sok.

Majd megírom, hogy mi lett a vége a dolognak, hogy zajlott le az egész stb.

Mindenesetre elég durva, hogy 3 napja még semmi baja nem volt a vinyónak, rámentettem pár képet, utána elkezdett "dadogni" aztán a 100%-os kondiból 3 nap alatt lett 0% és legutóbbi infó szerint 268 BAD sector a semmiből..:U Persze tudom ez bármikor előfordulhat de előjele nem nagyon volt. Az eddigi WD vinyóimmal soha nem volt gond és ez is csak alig másfél éves és nem volt nagyon hajtva sem. Szerencsére időben lementettem róla minden adatot.

(#50608) arcitec válasza FrezeR (#50607) üzenetére


arcitec
addikt

OK, nálam egészen eddig még viszonylag magas %-on volt kb 85%, most esett le 39%-ra és ma is lett napló bejegyzés.Mentek és már találtam adatvesztést, nem tudott eleddig egy file-t olvasni. Pedig egyszer ez évben már újraformáztam, az is igaz a formázás után u.u lett, semmi nem változott egészen mostanáig.Formattálok majd és lehet elindítom én is a garanciális cserét. Azt nem értem a HDD Sentinel miért írja ki, hogy a garanciális csere még nem lehetséges, amikor már történt adatvesztés. Mikor lehetséges, ha már az egész elszállt?

[ Szerkesztve ]

(#50609) FrezeR válasza arcitec (#50608) üzenetére


FrezeR
senior tag

Ha lehet akkor mindent ments le róla minél hamarabb. Nekem is úgy indult, hogy 100% majd 85% és utána a formázás után 0%. Ahogy King Unique is írta korábban, 0%-nál már biztos, hogy cserére érett a cucc ott nincs miről beszélni, mert használhatatlan, de ha van BAD sectorod azzal is meg lehet próbálni a gariztatást, mert amint látod ez ha egyszer elindul nincs megállás. Persze a gyorsasága függ sok mindentől, de a helyedben én nem várnék, legfeljebb nem cserélik, de szerintem ha még garanciás úgyis megteszik amit lehet.

(#50610) arcitec válasza King Unique (#50605) üzenetére


arcitec
addikt

No, akkor mára lett kettő WD Red meghibásodás, 1,5 év és 2,9 éves. Megingott a bizalmam.. Dzsekó ajánlásában "WD Red, Purple és Seagate Ironwolf, Skyhawk" a Seagate megnéztem csak 2 év a garancia ma már.
6TB WD Purple amivel szemezgetek 3 év garancia +9eft, ha cserélik a Red-et. Vagy lehetne esetleg jobb választás? Mindenképp a megbízhatóság a cél. Adattárolás - esetleg NAS - funkció amire lenne használva.

[ Szerkesztve ]

(#50611) arcitec válasza King Unique (#50605) üzenetére


arcitec
addikt

No hoppá mit találtam, erre mi a vélemény, mert nehogy a szerviz is ezt tegye - akár ;] : [link] :U

(#50612) SunMount3r válasza King Unique (#50601) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Akkor neked is szokta ezt csinálni, hogy "beragad" és nem olyan különleges eset? Azért elég idegesítő.

1. Csekkoltam és a cache nálam is ki van kapcsolva és a "Biztonságos leválasztás" opció van bejelölve. Ott ugye ráadásul azt írja, hogy ilyenkor elvileg bármikor simán lehúzhatom a winyót, még csak a Biztonságos leválasztást sem kell előtte elvégeznem.

Ezzel szemben:

2.Tegnap mikor nem sikerült sehogy se leválasztani "biztonságosan", kénytelen voltam úgy kihúzni. Mikor visszadugtam egyből reklamált, hogy bibi lehet a lemezzel és futtassam le a gyors karbantartást. 2 perc alatt lefutott, ez OK, de akkor itt totál össze-vissza működnek a dolgok és cache kikapcsolása egy kummát se számít. Ráadásul a Biztonságos eltávolítás sem működik megfelelően (vagy egyáltalán), mert nem is lehet elvégezni.

3.Kénytelen leszek akkor telepíteni egy jobb 3rd Party alkalmazást direkt erre a célra, ami megint csak vagy működni fog, vagy nem.

Csak nem hiszem, hogy ez az egész normális működést tükröz, ill. nem hiszem el, hogy egy ilyen alap és szükséges dolog miért nem működik.

(#50613) King Unique válasza arcitec (#50610) üzenetére


King Unique
titán

Szerintem nincs azzal az ajánlással különösebben semmi gond, meg nem mintha egy WD Blue (Green), Seagate Barracuda stb. megbízhatóbb és tartósabb lenne... Olyan viszont előfordulhat, hogy még egy jobb sorozatból való HDD is tönkremegy, mert nyilván nem örök életű és a gyártóknak sem az az érdeke, hogy 10-20+ évig használd, hanem hogy előbb, lehetőleg pár évenként, meg a garancia lejárta után újat vegyél. Meg amikor van ilyen merevlemezre jellemzően 1-3, max. 5 év gyártói garancia, akkor megint nem feltétlen reális ennek a többszörösét mindenképpen elvárni hibamentes működésben. Aztán ott van a megfelelő használat, hőmérséklet, tápellátás stb., amik megint befolyásolhatják a HDD élettartamát. Meg az olyan esetek, amikor pl. a nem megfelelő csomagolás és szállítás miatt lesz hibás, amiről ebben a topikban is volt szó.

A milyen merevlemezt vegyek témát meg értelemszerűen az azzal foglalkozó topikban kellene megtárgyalni.

(#50614) King Unique válasza SunMount3r (#50612) üzenetére


King Unique
titán

Igen, de ez már korábbi válaszokban is le volt írva. Ahogyan ez a téma is már kivesézve abban a bizonyos másik topikban, valamint többször itt is. Meg az is, hogy ilyenkor akár némi várakozás, majd újrapróbálás is van hogy megoldja. Valamint az említett szoftvereknél az erőltetett eltávolítás használata, ha más nem megy. Ha esetleg az utóbbi sem, akkor meg marad a Windows újraindítása / leállítása, vagy a szoftveres leválasztás nélküli eltávolítás. Ha gyors eltávolítás van beállítva a házirendeknél, akkor elvileg szoftveres leválasztás nélkül is ki lehet húzni az eszközt és nem lesz semmi gond, de gyakorlatilag nem feltétlen, mint azt most magad is tapasztaltad. Sőt, az még a jobbik eset, ha csak javítás (CHKDSK) szükséges utána, ellenben ha tartósan RAW lesz az NTFS partíció, akkor az már problémásabb.

A nem működik állítást azért nem feltétlen kell általánosítani sem, mert általában nem arról van szó, hogy minden egyes alkalommal az említett jelenség van, hanem hogy bizonyos esetekben. Legalábbis én ezt tapasztaltam eddig. Meg a használattól, szoftverkörnyezettől is függhet, hogy kinél milyen programok, háttérfolyamatok használják, zárolják az USB-s tárolóeszközt és ezzel adott esetben akadályozzák annak biztonságos eltávolítását.

[ Szerkesztve ]

(#50615) ricsi99 válasza arcitec (#50611) üzenetére


ricsi99
addikt

Vannak ennél ,komolyabb trükkök is ,hidd el... ezért nem adnak a hds véleményére ,sőt a bad sectorokat is el lehet tüntetni... .Nem megjavitani ,hanem csak hogy ne látszódjon... csak gondolj bele... szerinted gyárilag 100% os bármely hdd? nem... söt ha ennek nem hiszel pakolj le az asztalra 10db egyforma hdd-t formázd le és nézd meg ,hogy a végén 1-2 mb különbségek lesznek.

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50616) ricsi99 válasza SunMount3r (#50612) üzenetére


ricsi99
addikt

3. program nem fogja megváltani a világot , ez a windows alapjaiban van benne.
Fogadd el ,ha irsz valamit az adattárolóra és elalszik az a szép piros led (ami csak ugye dísz-ből van) aztán vársz 10 másodpercet... akkor már leválaszthatod....

[ Szerkesztve ]

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50617) SunMount3r válasza ricsi99 (#50616) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Biztos? Ép azt írtam ez előbb, hogy mi történt. Minden app-ot kilőttem, bezártam az Unlocker-el is még ami maradt, rég nem írt/olvasott (látszólag) rá/róla semmi és úgy húztam le. Mikor visszadugtam egyből feldobta a chkdsk-ás reklamálást, ezért ennek valami oka csak van. Ezt ezért hosszú távon nem játszanám el vele sokszor.

(#50618) ricsi99 válasza SunMount3r (#50617) üzenetére


ricsi99
addikt

Nah gondolj bele ,gondolom wint használsz ami egy multitasking rendszer... most irsz a tárolóra az oké... de még a win töredezetségmentesitö/file rendszer naplózás/ akármi még attól független matathat rajta.
privát véleményem
Ha meg nem is engedte a win leválasztani akkor találd meg mi matat rajta... egyszerüen az "erőforráskezelő"-vel is megnézheted mi ir olvas a hdd-röl.

[ Szerkesztve ]

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50619) Gordiann


Gordiann
őstag

Sziasztok!

kép

Ilyen állapotban van egy 3tb HDD-m. Az a kérdésem, hogy tudok-e valamit tenni azért, hogy működjön, vagy teljesen kukázzam?

[ Szerkesztve ]

(#50620) arcitec válasza Gordiann (#50619) üzenetére


arcitec
addikt

Miért nem ide linkeled közvetlen az a képet mert hibás az link,no meg bonyolult is(amit megadtál)... :O

[ Szerkesztve ]

(#50621) Gordiann válasza arcitec (#50620) üzenetére


Gordiann
őstag

Kép!

(bocsi, nálam működött, meg nem tudtam, hogy lehet ide is így simán)

[ Szerkesztve ]

(#50622) arcitec válasza Gordiann (#50621) üzenetére


arcitec
addikt

Nekem most van egy 38%-os - de napról napra csökken - és már veszett oda adat , nem is egy.. Egyértelmű csere lesz, még megformázom bár már volt korábban és nem számított neki.. Ez egy viszonylag új HDD? Mert akkor irány a gari...

[ Szerkesztve ]

(#50623) Gordiann válasza arcitec (#50622) üzenetére


Gordiann
őstag

Folyik az adatlementés, de akkor inkább nem kockáztatok. Kb 2 éves hdd, de sajnos papírt elvesztettem, így marad a kuka.
Tényleg nem merek akkor kockáztatni.
Köszi

(#50624) ricsi99 válasza Gordiann (#50623) üzenetére


ricsi99
addikt

Ha lementesz mindent... utánna ha van kedved particionáld több fele és formázd le a particiókat... ha szerencséd van kb 1 helyen vannak a hibák...ki kell szürni hol van.. ezután lehet olyan trükköt csinálni ,hogy ugy particionálod le a hdd-t ,hogy azt a részt kihagyod... ha az olvasófej nem mászkál arra ,van rá esély ,hogy nem romlik tovább..
Ha te emléxel rá ,hol vetted és emléxel rá hogy még garis akkor visszaviheted... a papir csak azért van ,hogy legyn valami a kezedbe... de viszont ahol vetted azok is ugyan úgy eltárolják a hdd-adatait... vagy + matricát tesznek rá vagy a gyári számot feljegyzik. A garancia a termékre szól ,nem a papirra... ha nem veszik be akkor kérj tőlük papirt erről. Szónak ne higyj... aztán a fogyasztóvédelem.
Utoljára RMA... az sem rossz hidd el.

Elöször légy normális ,mert ez jó kis extra munka kikeresni egy 2 éves cuccot... de ha lusták akkor se balhézz... csak kérj papirt ,hogy nem hajlandóak.

UI: mindenféleképp egy normál formázást csinálj a végén... szervizbe is azt teszik... ha meg tudod mondani /képernyöfelvétel ,hogy mennyi % van a probléma ,az jó... a hds kép nem érdekli őket mert az egy progi ...amit simán ét is lehet verni...

[ Szerkesztve ]

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50625) Sirandrish


Sirandrish
legenda

Heyho!
Vettem én nemrég egy 3TB Toshiba P300as HDD-t, és lenne vele egy kis gondom.
Ha bármit csinál, tehát dolgozik, nagyon hangossan kerreg..
Mármint szerintem hangosan mert közel 20éves számítógépes pályfutásom során nem hallottam még ilyet. Persze régebben is hallottam 1-2 alkalommal hogy dolgozik a vinyó, de ilyet még sosem tapasztaltam.
HDD sentinel szerint 100%os, de akkor sem hinném hogy ez normális.

Másnak van ilyenje, tapasztalt hasonlót? Mivel tudnám még monitorozni?

Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....

(#50626) tknof1871


tknof1871
őstag

Üdv!
Vett már valaki ettől a cégtől ilyen HDD tároló dobozt? Mit gondol róla? [link]
33 reviews 5 csillag. Látszólag jónak tűnik.

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#50627) King Unique válasza Gordiann (#50619) üzenetére


King Unique
titán

Ha kicsit visszaolvasol, akkor pont nemrég volt szó arról, hogy ez esetben mit lehetne tenni. Tehát tesztelni a a gyártó szoftverével, vagy HDS programmal, esetleg lassú formázást futtatni, stb. Viszont ha ennyire ramaty az állapota, akkor felesleges ezekkel vesződni, vagy max. csak amiatt lehet értelme, hogy legyen valami konkrét teszteredmény bizonyítékként, amire lehet hivatkozni.
Ha még garanciális a HDD (elvileg az is pont 2 év rá), akkor legcélszerűbb lenne egy cserét megpróbálni. Aminél az sem feltétlen akkora gond, ha a belföldi, bolti ügyintézéshez nincsen meg minden papír, mivel szükség esetén akár magával a HDD gyártójával is fel lehet venni a kapcsolatot és RMA-t indítani.

[ Szerkesztve ]

(#50628) NomAd_82


NomAd_82
aktív tag

Sziasztok.

Mitől lehet az alábbi eset.
Összeállítottam egy teljesen új asztali gépet, csak a 3 hdd-m volt régi.
A régi gépben mindegyik állapota 100% volt.
Amióta az új gépben vannak a vinyók az egyik Hitachinak leesett a kondiciója 92%-ra, majd mára 91%-ra.
Ez mitől van?
Átszerelésnél csináltam vele valamit vagy nem kap elég naftát?
Vagy ez normális egy 6 éves hdd-nél.
A hd sentinel azt írja nincsen szükség beavatkozásra de azért kezdjek el keresni egy másik vinyót?

Köszi a válaszokat.

(#50629) arcitec válasza NomAd_82 (#50628) üzenetére


arcitec
addikt

Nekem is kb ennyi idős vagy még régebbi,Hitachi-m van 2TB kifogástalan. Ha ez lemegy úgy 80% környékére, az már elgondolkodtató, onnantól kezdhetsz figyelni,esetleg menteni, oszt majd kiderül. Szerintem, de a jobban hozzáértők, lehet többet tudnak hozzátenni.

(#50630) cocka


cocka
veterán

Sziasztok! Kb. 2010-es alaplap, windóz 8.1 64 bit, BIOS frissítés csak egy van hozzá, de az eleve rajta volt, több nincs. Seagate FireCuda 1 terás HDD érdekes hangokat produkál (mintha le-fel pörögne) AHCI módban. IDE módban tökéletesen megy, nincs különösebb hangja.

Az oprendszerben alapból minden energiatakarékos baromságot kikapcsoltam, plusz a powercfg -h off is megvolt.

Meg ilyenek, hogy papíron az adatmozgásoknak gyorsabbaknak kéne lenni, na ehhez képest csak a másolgatások sebessége nőtt, a betöltés szinte lassabb. (mindez ugye egy SSHD)

Ja és nincs külön AHCI-s alaplapi driver már a 8.1-hez. Bár ez az utolsó oprendszer, ami fel van tüntetve kompatibilisként az alaplappal.

Szóval mi lehet a gond? Az SSHD-hez nincs letölthető firmware a Seagate honlapján.

(#50631) ricsi99 válasza cocka (#50630) üzenetére


ricsi99
addikt

Szia
Milyen az alaplap tipusa?

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50632) cocka válasza ricsi99 (#50631) üzenetére


cocka
veterán

Gigabyte GA-770T-D3L v1

(#50633) ricsi99 válasza cocka (#50632) üzenetére


ricsi99
addikt

Win7 x64 sata driver van... ha akarod felrakhatod
Meg lehet próbálni ,hogy a chipset drivert felrakod...../ártani nem árthat

Ha ide módban jó akkor szerintem hagyd úgy...
Én szintén ide módban hsználok ssd-t s nem érzem lassabbnak... trim menjen ,alignálás jó legyen és kész

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50634) Sirandrish


Sirandrish
legenda

Heyho!
Még mindig az a gondom hogy az új Toshiba P300as vinyóm nagyon hangos ha dolgozik.
Most kaptam egy olyan tippet hogy esetleg az is lehet a baj hogy nincs particionálva, és ugye így egyben van a 3terra (azért nincs egyébként, mert az SSD-n van két partíció, így erre már bőven elég volt az egy, de mindegy), ami esetleg gondot okozhat a Windownak, és így nagyon pörgeti.
Van-e ennek valóságalapja? Előfordulhat hogy tényleg ez a gond?

Illetve ha igen, akkor mivel particionáljam? Win telepítővel, esetleg valami külső progival?

Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....

(#50635) arcitec válasza Sirandrish (#50634) üzenetére


arcitec
addikt

Hogy azért lenne hangos mert egy a partíció, egyszerűen marhaság.Vigyed vissza és ha azt mondják garanciában , hogy ez ilyen, akkor így jártál. Legfeljebb eladod , ha nem tetszik.

[ Szerkesztve ]

(#50636) Sirandrish válasza arcitec (#50635) üzenetére


Sirandrish
legenda

Nem konrkétan azért mert egy partíció, hanem mert az az egy az nagyobb mint 2 Terra.
Vagyis ezt mondta egyik ismerősöm..én nem vágom..

Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....

(#50637) pjen válasza Sirandrish (#50636) üzenetére


pjen
félisten

A puding próbája az evés.Akár a telepítővel particionáld ketté és meglátod,ha akkor is hangos,vidd vissza.Vagy próbáld két gumi szalagra felfogatni

(#50638) King Unique válasza Sirandrish (#50634) üzenetére


King Unique
titán

Hát a particionálásnak aztán pont nem sok köze van ehhez... Ráadásul egyesek a particionálás vs. több partícióra osztás fogalmát is keverik, mivel ha csak 1 db partíció van a merevlemezen nyilván akkor is particionálva van, máskülönben használni sem lehetne érdemben. Aztán mivel 3 TB-os és emiatt vélhetően GPT-re lett inicializálva, ezért eleve lesz a lemez elején egy rejtett MSR partíció is, vagyis így már eleve 2 db partíció van rajta alapból.

Egyébként meg mihez képest hangos?
A Toshiba P300 eleve egy 7200 RPM-es merevlemez, ami miatt már önmagában zajosabb lehet pl. egy 5400-asnál. Erről a téma topikjában is volt szó, valamint mások is panaszkodtak a hangos működésre (példa). Aztán megint más dolog, hogy önmagában a HDD annyira zajos nálad, vagy a PC ház rezonál tőle hangosan. Ha az utóbbi, akkor először nyilván a megfelelő rögzítést, zajcsillapítást kellene valahogyan megoldani. De a lényeg, hogy ennél a sorozatnál a hangos működés nem feltétlen hiba, hacsak nálad nem irreális mértékben hangos. Ha az utóbbi, vagy egyszerűen csak zavar a működési zaja, akkor meg vidd vissza és cseréltest ki, vagy vegyél helyette másikat (halkabbat).

[ Szerkesztve ]

(#50639) Sirandrish válasza King Unique (#50638) üzenetére


Sirandrish
legenda

A PC ház nem rezonál azért, mondjuk üresen 13kiló, szóval beb*szna, de maga a HDD kerregése miközben dolgozik hangos.
Nem is az a fő bajom hogy hangos, hanem hogy szerintem ez nem normális.

Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....

(#50640) Doky586 válasza Sirandrish (#50639) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Tedd gumibakokra gumiszalagra a hdd-t. Az csendesít. A városi legendák terjesztése nem.

(#50641) cocka válasza King Unique (#50638) üzenetére


cocka
veterán

Nekem olyan hangosak a hűtőventik, hogy én nem is hallom a vinyóimat, pedig mind 7200-as. Ennyi. :D

Amúgy meg ehhez a hangos vs. nem hangos mizériához én javasolnám neki, hogy USB-SATA átalakítóval vagy USB-s ház átalakítójával indítsa el házon kívül. Ha ott is hangos, akkor tényleg hangos. :D

(#50642) batagy


batagy
őstag

Sziasztok!

Nagyon furcsa jelenséggel találkoztam.
USB rackben lévő Seagate ST2000LM003 (2TB-os) vinyón történik ez.
Fájlok/mappák összméretét csekkoltam és másoltam át másik vinyóra, miközben a cél vinyón betelt a hely. De nem értettem hogyan telt be, mert az általam kiválasztott forrás mappák össz mérete nem érte el azt.

Miután ellenőriztem, kiderült, bizonyos fájlokat a Windows Intéző nem lát, ha egy mappa szinten nézem. Ha lejjebb megyek egy szintet, egészen más, sokkal több fájl látszódik.

Példa:
"Mokus" nevű mappa 309 GB méretűnek látszik, benne 15102 fájl. [kép1]

Ha egy szinttel lejjebb megyek, és a tartalmát nézem ugyanígy, az 1.36 TB, összesen 61414 fájl. [kép2]

De még ez sem az igaz. WinDirStat programmal összesen 1.8 TB-ról van szó, 77565 fájl. [kép3]

Nos, hogy lehet hogy a Win Intéző nem mutatja? Hogyan lehet troubleshoot-olni, hogy pontosan melyik fájlok nem látszódnak és miért?
Mivel nagyon sok fájlról van szó, nem tudom kézzel ellenőrizni se így. Kellene valami módszer.

Köszönet!

[ Szerkesztve ]

(#50643) quailstorm válasza Sirandrish (#50634) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Toshiba P300 és DT01ACA tulaj jelentkezik.

A Toshiba vinyók hangosak, főleg a seek.

Adás vége.

Vegyél Deepcool Kendomen Ti-t, vagy ekvivalens gumibakos házat.

(#50644) iref-h


iref-h
tag

Sziasztok!
A gépemben 2db hdd működik. A WD Black-on a win 8.1 üzemel (hűtéssel 35 C fok), a másikat tárolásra használom (hűtéssel 42 C fok (vagy még több) aktív működés nélkül is, talán a zártabb elhelyezés miatt). Azt szeretném kérdezni, hogy van e szoftveres megoldás arra, hogy a tárolásra használt hdd-t kikapcsolhassam? Eddig a csatlakozók lehúzásával tudtam a leállítást megoldani.

Üdv.: iref-h

(#50645) ricsi99 válasza Sirandrish (#50636) üzenetére


ricsi99
addikt

A particióknak egyébnek semmi köze ehhez , vidd vissza gariba ....

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50646) ricsi99 válasza iref-h (#50644) üzenetére


ricsi99
addikt

Windows saját "Energiagazdálkodási sémája" is le tudja kapcsolni a hdd-ket.
Fapados megoldás ...

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50647) iref-h válasza ricsi99 (#50646) üzenetére


iref-h
tag

Az energiagazdálkodás sémájánál nem találom a tárolásra szánt, leállítandó, hdd-hez való hozzáférés lehetőségét, csak az aktív meghajtón tudom állítani a kikapcsolásokat.

(#50648) King Unique válasza batagy (#50642) üzenetére


King Unique
titán

Ez nem egyedi eset, ha rákeresel (pl. kugliban). Valamint nem is feltétlen egy adott Windows-verzióhoz köthető, mivel régebbieknél és újabbaknál is előfordulhat bizonyos esetekben. Meg nem hiába vannak a SpaceSniffer, TreeSize, WinDirStat nevű programok ilyen célra.

A pontos oka viszont nem teljesen tisztázott, van ahol az NTFS jogosultságkezelést, szövevényes mappaszerkezetet + mappa- és fájlnevek hosszát, indexelést, töredezettséget stb. említik, van akik szerint bug, de ezek is inkább csak tippek. Ami viszont tény, hogy a Windows fájlkezelője biztonsági okokból alapértelmezetten nem listázza ki a rejtett és az operációs rendszer védett fájljait, max. külön beállítás után. Valamint attól, hogy a gyökérben a mappákat manuálisan kijelölve bizonyos esetekben (nem mindig) nem stimmel a méret, attól még a meghajtó tulajdonságinál a szabad és foglalt területnek eleve helyesen kell megjelennie. Vagyis esetedben már abból is látszódnia kellett volna, hogy jóval nagyobb lehet az a mappa, meg amúgy is az foglalja a legtöbb tárhelyet. Egyébként pár napja ránéztem kíváncsiságból W10 1903-as verzión több, NTFS fájlrendszerű külső merevlemezre és ott nálam rendre stimmeltek a méretek.

Az nem derült ki, hogy esetedben csak ennél, vagy más USB-s tárolóeszközöknél is fenáll-e a probléma. De amúgy túl sokat nem nagyon lehet vele kezdeni, szükség esetén lehet használni a fentebb említett programokat, vagy a beépített helyett 3rd party fájlkezelőt.

[ Szerkesztve ]

(#50649) King Unique válasza iref-h (#50644) üzenetére


King Unique
titán

A Windows energiagazdálkodási beállításainál megadható, hogy mennyi idő után kapcsoljanak ki a háttértárak. Viszont ez inkább afféle alvó állapotot tesz csak lehetővé, ahogyan pl. az ebben a hsz-ben említett revoSleep nevű program is. Vagyis ennek pont az a lényege, hogy ha egy program, vagy az OS hozzáférést intéz a merevlemezhez, akkor az felébredhet alvó módból és újra felpöröghet. Bár pl. az utóbbi program elvileg zárolja a meghajtót és csak külön engedélyezés után történhet ez meg, aztán hogy gyakorlatilag mi a helyzet, az más dolog.
Másik lehetőség a végleges leválasztás szoftveresen (megfelelő támogatás és beállítás esetén helyileg / HotSwap programmal), vagy fizikailag (kábelek lehúzásával). Vagy ha a BIOS-ban van rá lehetőség a Hot Swap / Hot Plug mellett, akkor elvileg akár az adott SATA portot, rajta lévő HDD-t is le lehet átmenetileg tiltani. Ha sokáig egyáltalán nincsen használatban a tárolásra használt HDD, akkor nyilván ez utóbbi megoldásokat is érdemes megfontolni.

Egyébként miért fontos annyira, hangos az a HDD, vagy a fogyasztás, netán a melegedés miatt?

[ Szerkesztve ]

(#50650) cocka válasza iref-h (#50644) üzenetére


cocka
veterán

Hát tudtommal a BIOS-ban egyesével is letilthatók a hddk.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.