Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#50201) VsKiller


VsKiller
csendes tag

Sziasztok, adott egy Toshiba 4tb 128mb x300 hdwe140uzsva merevlemez. Sajnos a Sata power csatlakozóról letört a műanyag, és a pinek elferdültek, de még a helyükön vannak.
Vettem egy új pcb-t, és ezt szeretném kicserélni,viszont nem jó hozzá a T6-os csavarhúzóm, se a T7 mert az meg nagy. Esetleg tudnátok erre a cserének a megvalósítására valakit ajánlani? Garanciára sincs szükségem, forrasztani se kell.
Köszi.

(#50202) ahantos1963 válasza VsKiller (#50201) üzenetére


ahantos1963
kezdő

Óvatosan visszaferdíted a pineket és ráteszed a tápcsatlakozót.
Házibarkács -> jóvátehetetlen adatvesztés.

Valami izomegér tombolt a gépházban? :Y

Van halál az élet után.

(#50203) akyyy válasza betegphiu (#50200) üzenetére


akyyy
senior tag

de ezen nincs semmi, üres :D most rendeltem egy Western Digital Blue 4TB 3,5" SATA3 5400RPM 64MB (WD40EZRZ), kell sajnos a hely, de így 4 terával már el leszek egy ideig. már ha működni fog. direkt bolti átvétellel rendeltem, lehet ott helyben fel is bontom, hogy semmi sérülés ne is legyen rajta, mert egyből cseréltetem vagy jegyzőkönyvet vetetek fel.

(#50204) VsKiller válasza ahantos1963 (#50202) üzenetére


VsKiller
csendes tag

Próbáltam, de nem akarom kisütni az egész gépet ezzel. Már egy P4-es gépemet sikerült így elbarmolnom.
Sajnos későn vettem észre, hogy hibásan hoztam el. Beszerelés közben észleltem, hogy nagyon laza a csatlakozó, úgy hogy be volt tolva teljesen. Mikor kiszedtem akkor szimplán leesett a műanyag, és ezt az állapotot hagyta maga után. Adat nincs rajta,de legalább a cserét szeretném megpróbálni, hamár egyszer ráköltöttem.

(#50205) Doky586 válasza VsKiller (#50204) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Egy Pata HDD-vel még esetleg összejönne a pcb csere, de Sata esetén sikeres csere után (szerintem) már sem működne a lemez. Szerintem részletekért kérdezz rá az adatmentés topikban a szakértőnél.

(#50206) rasotamas


rasotamas
veterán

Sziasztok! Öregecske 10 éves samsung hd103uj 4 lemezes terás vinyóm átraktam egy dell brand gépbe amiben a gyári felfogatás miatt fejjel lefele van. Ennek következtében elkezdett kattogni, amit eddig nem csinált. Mi lehet a gond?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#50207) torik


torik
senior tag

Üdv!
Vettem egy crucial 500 gb-s ssd-t, mellé egy gembird external usb enclosure-t. elvileg rendben is működik, aktiváltam a meghajtót de amikor szeretnék felmásolni rá egy filmet ezt a hibaüzenetet dobja ki: [kép]

Valaki adjon tippet legyen szíves.

All that and a bag of chips

(#50208) King Unique válasza torik (#50207) üzenetére


King Unique
titán

Hát mondjuk ez külső SSD téma, ami nem éppen a HDD probléma topikba való, de mindegy...

A hibakódra rá lehet keresni, de még mielőtt belemennél egyik-másik javasolt megoldásba, egy ilyen USB-s eszköznél érdemes először a fizikai csatlakozást ellenőrizni. Vagyis a külső házon belül a SATA-t, valamint kipróbálni másik USB-portban (asztali PC-n hátlapi, + lehetőleg USB 3.X), akár másik USB-kábellel (lehetőleg a gyárilag mellékelt / másik rövid kábellel, nem X méteres hosszabbítóval megtoldva) is stb. Továbbá ha van rá lehetőség, akkor kompletten másik gépen, másik operációs rendszerrel is, az SSD-t másik külső házba téve stb. Ezeket azért célszerű, hogy kiderüljön, hogy most hardveres, azaz maga az eszköz, azon belül is a külső ház / SSD / kábel, a gépen lévő port, vagy szoftveres, azaz az OS, fájlrendszer, jogosultsági probléma-e a hiba forrása.

[ Szerkesztve ]

(#50209) torik válasza King Unique (#50208) üzenetére


torik
senior tag

Köszi a választ, azóta babráltam vele és egy adott usb portban működik csak, két restart után, mert lefagyott.
Ha így jó lesz akkor nem vesződök vele, úgyis csak filmnézésre kell, a tévé gond nélkül felismeri.

All that and a bag of chips

(#50210) King Unique válasza torik (#50209) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk nem derült milyen gépről van szó, pontosan milyen az az USB-port, de ha jelenleg tényleg csak 1 porton működik az eszköz, az sem éppen normális... :D Ha csatlakozási (érintkezési) gond van, akkor amiatt amúgy kifagyhatnak egyes programok, vagy akár az OS is. Meg néha olyan is előfordul, hogy az adott külső ház HDD-vel jól működik, ellenben SSD-vel már nem teljesen és frissíteni kell a firmware-t, mármint a külső háznál. De van amikor az SSD-nél sem árt, meg ránézni a gyártó szoftverével / HDS legújabb (béta) verziójával az állapotára.

[ Szerkesztve ]

(#50211) liksoft válasza VsKiller (#50201) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

A panel gyári számra párosítva van a mechanikához.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#50212) pecccccccca


pecccccccca
senior tag

Üdvözlök mindenkit.
Olyan probléma miatt vagyok itt, hogy van egyik havernak egy 3 éves Toshiba 1TB-os merevlemeze és egyik pillanatról a másikra a bios igaz látja, hogy hdd, de már az adatait sem írja ki és értelemszerűen a win sem látja.
Mit tudok vele tenni? Boot sector hibás lehet? Partition magic-kel egy másik gépbe berakva le tudok rajta futtatni egy tesztet?

Humorban nincs helye tréfának!

(#50213) akyyy


akyyy
senior tag

Új 4 teras wd vinyo, be rakva sima lemezkezelővel foemazzam? Haver Windows telepitore esküszik, de sztem ennek is jónak kéne lennie. Illetve ajánlatos partíció particionalni vagy maradhat egyben a 4 tera? Van e bármi ajánlatos dolog vagy egyből mehet a melyvizbe és másolhatom rá a nagy méretű fájlokat? Bár toshibanal nem volt semmi gondom.

(#50214) King Unique válasza akyyy (#50213) üzenetére


King Unique
titán

Ha van már egy feltelepített Windows, akkor értelemszerűen mehet az alól a particionálás, a lemezkezelővel teljesen felesleges csak emiatt bebootolni a Windows telepítőjét. Arra viszont majd figyelni kell, hogy a 4 TB-os kapacitás miatt mindenképpen GPT-re legyen inicializálva a lemez! A formázásnál pedig elég a gyorsformázás is egy új és vélhetően hibátlan állapotú merevlemeznél. Aki nagyon-nagyon biztosra akar menni, az ilyenkor a lassú formázást és / vagy a HDS különféle tesztjeit szokta futtatni, viszont ezekkel hosszú órák, akár még napok is elmehetnek. Normál esetben elég az előbbi módszer, azaz a gyorsformázás. Ahogyan normál esetben egy adatlemeznél elég 1 db partíció is, azaz maradhat egyben. De akár lehet rajta többet is létrehozni, viszont ez már teljesen szubjektív, egyéni igények és használati szokások függvénye. Egyébként meg amúgy sem 1 db, hanem 2 db partíció lesz rajta, mivel a GPT-nél a lemez elején lesz egy rejtett MSR partíció is.

Nagyjából kb. ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#50215) King Unique válasza pecccccccca (#50212) üzenetére


King Unique
titán

Mit jelent pontosan ez a "nem látja", nem írja ki a BIOS a HDD típusát, azonosítószámát, a Windows semmilyen szinten nem érzékeli, se eszközkezelő, se lemezkezelő? SATA-n a fizikai csatlakozás, adatkábel, tápkábel rendben van, másik portban ki volt próbálva? Aztán működik egyáltalán, felpörög, nem kattog?

Az hogy másik gépbe berakva lehet-e vele valamit kezdeni, függ az előbbiektől is. Mármint ha pl. megnyekkent a HDD és nem az adott hardver- és szoftverkörnyezet hibája miatt nem működik rendesen, akkor nyilván máshol sem fog.

[ Szerkesztve ]

(#50216) akyyy válasza King Unique (#50214) üzenetére


akyyy
senior tag

mindent úgy csináltam eddig, amit mondtál (ezelőtti toshibánál is, az azóta is működik egyébként), most épp másolom rá a cuccokat, eddig működöképesnek néz ki.

hátra van még egy próba, mert az egyik vinyó helyére dugtam be, de elvileg tudok rá dugni hármat is. (viszont keresőt haználva feltünt (igaz ezer éves bejegyzésnél) hogy valakinek az adatlapja a plusz sata csatlakozó már nem szereti a több terás vinyókat. ezt hol tudnám ellenőrizni?
alaplap, 1.0ás

két ssd, két vinyó (1 terás, illetve egy 2 terás ). ő lenne a harmadik, mint 4 terás (van még elfekvőbe egy fél terás vinyó, de azt eddig is afféle vésztartaléknak használom, 4 terás mellé felesleges :D )

[ Szerkesztve ]

(#50217) King Unique válasza akyyy (#50216) üzenetére


King Unique
titán

Nem teljesen világos, hogy pontosan hogyan érted ezt, de ellenőrizni nyilván úgy tudod, ha kipróbálod.

(#50218) akyyy válasza King Unique (#50217) üzenetére


akyyy
senior tag

na rá lett dugva a 3 vinyó, de amit az alaplap középső részén dugom rá, azt a vinyót a Windows nem látja (biosban néztem, ott igen). mit tudok csinálni? :D

(#50219) King Unique válasza akyyy (#50218) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha az eszközkezelő és a lemezkezelő egyáltalán nem listázza ki, ellenben a többi HDD-t igen, akkor pl. a BIOS-ban a beállításokat + a SATA kábeleket ellenőrizni, másik porthoz csatlakoztatni.

(#50220) akyyy válasza King Unique (#50219) üzenetére


akyyy
senior tag

vicces, mert az eszközkezelő az egyik ssd-t nem látja, de lemezkezelőben benne van, meg látom, viszont az eegyik vinyó amit nem látok sehol, az eszközkezelőbe ott van.

Biosban mindent lát.

Olyan van a biosban, a Peripherals\SATA Configuration résznél hogy

Integrated SATA Controller: Enabled

SATA Mode Selection : AHCI
SATA Express SRIS capabilities: Auto

Ezután felsorlva az összes vinyó, mindenhol ugyanaz a beállítás:
Port 0 (,1,2,3,4,5) Enalbed
Hot Plug Disabled
External SATA Disabled

a port5-nél nincs semmi, de nyilván nem is kell lennie mert nincs hatodik merevlemez, csak öt

talán az AHCI-t kéne átállítani ?

(#50221) akyyy válasza akyyy (#50220) üzenetére


akyyy
senior tag

kihúztam mindegyik vinyót, kivéve a harmadikat amit eddig nem lát (P4-es SATA csatlakozóba van dugva az alaplapon), és bedugva maradt a 2 SSD, így látja a windows is.

(#50222) akyyy válasza akyyy (#50221) üzenetére


akyyy
senior tag

na most visszadugva, kicsit nehezen indult el a windows, de most lát mindent ( egy valami tünt el, a daemoon tools meghajtó, lehet hogy az kavart be? )

(#50223) pecccccccca válasza King Unique (#50215) üzenetére


pecccccccca
senior tag

Tehát. A bios mint hdd kiírja bármelyik sata csatlakozóba dugom. Viszont az adatait nem írja ki, csak annyit, hogy hdd.
Windows egyáltalán nem látja semmilyen formában.
Most, hogy írod, mintha nem is pörögne fel.
Tudom, hogy kb nulla köze van hozzá, de mióta ssd is került a gépbe azóta szarakodott és aztán egyik pillanatról a másikra eltűnt. Többször volt pl, hogy simán el sem indult a gép. Akkor egy kis átkábelezéssel rendbejött. Volt olyan is, hogy totál újra kellett rakni a win-t az ssd-re, mert teljesen összefosta magát a windows is. Aztán most meg már nem is látja a gép csak ugye a bios, de az sem írja ki az adatait.
Szóval ez a helyzet.
Egy régebbi h67-es az alaplap. Nem tudom annak lehet e valami rejtett hibája ami miatt elromlott. Bár azt kétlem.

[ Szerkesztve ]

Humorban nincs helye tréfának!

(#50224) King Unique válasza akyyy (#50220) üzenetére


King Unique
titán

A BIOS-ban a SATA módot nyilván nem kellene átállítani IDE/RAID opcióra, mert utána nem fog bootolni a Windows... Megvan annak a módja, hogyan lehet ezt szakszerűen megoldani, de nem úgy, hogy csak szimplán átlökjűk egy másikra.

Ha közben sikerült megoldani, akkor viszont már tárgytalan. Azt nem mondom fixre, hogy a DT, az általa létrehozott virtuális meghajtó kavart be, de ha nélküle most minden oké, akkor nyilván lehet rá esély. Egyébként vannak ilyen célra egyéb, ajánlott(abb) programok is. De ha újabb (8.1, 10) Windows használsz, akkor azok már natívan kezelik, tudják csatolni az ISO, vagy akár még az IMG fájlokat is.

[ Szerkesztve ]

(#50225) King Unique válasza pecccccccca (#50223) üzenetére


King Unique
titán

Azt most jó lenne tudni, hogy működik, felpörög-e a HDD. Ha tényleg (?) nem, akkor nyilván nincs miről beszélni, akkor nem csoda, ha a BIOS-ban sem jelenik meg rendesen és a Windows sem kezeli.

(#50226) zgospel


zgospel
őstag

Sziasztok, összeraktam egy új gépet és sajnos úgy tűnik hogy a HDD-vel és a gépházzal enyhén mellé lőttem. A HDD egy Toshiba P300 3TB és a probléma az hogy működés közben bazira vibrál. Ha rárakom az ujjam a tetejére akkor érezni a rázkódást. Feltételezem ez nem tesz jót a vinyónak sem, de a gépházat is berezgeti emiatt egy zavaró búgó hangot ad. A gépházban a vinyók rögzítése úgy van gyárilag megoldva hogy 4 gumitalpas csavar van az oldalukban, tehát elvileg el kéne nyelniük a vibrációt, de nem teszik, legalábbis ebben a mértékben már nem.

Beleraktam a régi 9 éves WD blue 1 terrás vinyómat is, és annak semmi vibrációja nincs egyáltalán. Őszintén meglepett hogy ilyen vibrálás egyáltalán van, mert soha korábbi gépeimnél nem tapasztaltam hasonlót sem.

Próbáltam utána guglizni a megoldásnak és azt találtam hogy többen is panaszkodtak a P300-ra hogy vibrál, mindannyian különféle gumis megoldásokkal orvosolták. Jelenleg hogy ne menjen az idegeimre egy elég házibarkács megoldással "javítottam", fogtam 2 új mosogatószivacsot aminek a tetejére antisztatikus szivacsot ragasztottam, majd ezt begumiztam egy optikai meghajtó helyére tetején a HDD-vel, így megszűnt teljes mértékben a vibráció és elnémult a gép :B
De ez kókányolás, amit nem szeretek. Szeretném igényesen megoldani.

Ebayen találtam ilyen kiteket, ezek mennyire működnek jól? Attól félek hogyha túl merev a gumi akkor az erős vibrálást nem nyeli el teljesen.

Van esetleg valami hazai boltban is kapható igényes megoldás a problémámra?
Bármi egyéb ajánlás ami megbízható?

Előre is köszönöm :R

https://www.flickr.com/photos/zpapa/

(#50227) pecccccccca válasza King Unique (#50225) üzenetére


pecccccccca
senior tag

Áthoztam hozzám a hdd-t. Berakom a saját gépembe és megnézem. Köszönöm a válaszod.

Humorban nincs helye tréfának!

(#50228) Hardstyler01


Hardstyler01
tag

Segítsetek kérlek van egy WD 1 TB os külsö vinyóm egyik napról a másikra nem látja a windows
(tévére kötve hazsnálom)

2019. 04. 17. 20:08:39,#197 Current Pending Sector Count 96 -> 127
hiba van a naplójában

a lemezkezelőben nem tudok betűjelet sem cserélni hdd sentinel kép mellélekve..

működésre bírható ki tudom még róla nyerni az adatokat ? Megérett a cserére ha sikerül is?

[ Szerkesztve ]

"A létező legnagyobb ámítás az ember saját véleménye!" - Leonardo da Vinci

(#50229) Mexildos


Mexildos
aktív tag

Sziasztok!

Segítségetek szeretném kérni. Tegnapi napon egyik percről a másikra Ultra ATA CRC error count XXXX -> XXXX kezdett dobálni a Sentinel a HDD naplójába.

A teljesítmény 75%-on van. Azt nem tudom miért lehet, mi nem kielégítő? a HDD kondíciója amúgy 100%-os. Mitől lehetséges ez?
Gyakorlatilag Azt írja a Sentinel, hogy "A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák 18926 alkalommal."

ez a 18926 az rengeteg. Mi okozhatja? Gyenge tápegység vagy SATA kábel?

Nekem csak az a furcsa, hogy idáig nem volt ilyen. Lehetséges, hogy túl régi a gépem a HDD-hez? (első generációs i7 1366 alaplappal) A HDD típusa: Purple WD121PURZ.

Segítségeteket előre is köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#50230) King Unique válasza Hardstyler01 (#50228) üzenetére


King Unique
titán

Ha jelenleg inicializálatlan és particionálatlan a lemez, akkor addig nyilván nem lehet meghajtóbetűjelet sem hozzárendelni, mivel ahhoz előtte az előbbieket kellene elvégezni.

Viszont, ha az adatmentés a cél, akkor nyilván nem kellene újraparticionálni, meg semmilyen szinten sem írni rá! Továbbá ez esetben a topikot is eltévesztetted, mivel eleve az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellett volna / kellene érdeklődni.

"Megérett a cserére ha sikerül is?"

Látszik a HDS alapján, hogy tele van gyenge szektorral, jelentősen csökkent a kondíció, egyik napról a másikra produkálta a mostani hibát stb. Vagyis nem kérdés, hogy javasolt helyette beszerezni egy másik HDD-t, már ha fontos adatokat akarsz tárolni rajta és nem az adatmentéssel vesződni a HDD hibája miatt... De mondjuk eleve több helyre kellett volna menteni az adatokat, több helyen tárolni és akkor most sem kellene.

(#50231) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Itt a furcsaság:

Szóval a "Volume"-s lemez, amit nem mutat rendesen azzal mi lenne? Simán I: meghajtó amúgy, Explorer-ben és TC-ben és Sentinel-ben is a betűjelét mutatja rendesen, akkor itt miért nem?

Működik stb., csak zavar mert nem értem...

(#50232) Doky586 válasza SunMount3r (#50231) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mutasd a Lemezkezelőt is (úgy hogy látszódjon minden). Dinamikus lemez? Esetleg több hdd-re kiterjedő??

(#50233) SunMount3r válasza Doky586 (#50232) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

A Lemezkezelőben minden OK, úgy mutatja ahogy kell, mint a többi lemezt, semmi eltérés. De mi akarna lenni ez a hosszú számsor egyáltalán? Semmi extra amúgy simán egy külső USB-s winyó 1db NTFS partícióval.

[ Szerkesztve ]

(#50234) King Unique válasza SunMount3r (#50231) üzenetére


King Unique
titán

Az nem derült, hogy esetedben mi is az az I meghajtó, de általában a Windows által létrehozott kicsi (pl. 100 MB-os) rendszerpartíciók szoktak így megjelenni az egyedi partícióazonosítóval (UUID / GUID). Egyébként nem egyedi esetről van szó, itt van egy leírás, ami részletezi.

(#50235) Doky586 válasza SunMount3r (#50233) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Lemezkezelőben minden OK - nálam. [kép]

[ Szerkesztve ]

(#50236) SunMount3r válasza King Unique (#50234) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Ok, ha ez tényleg a 100MB-os rendszer partíció lenne, de akkor hol van az I: lemez a Defragmenter-ben?
I: ->tehát ez a betűjele a lemeznek nálam és már leírtam, hogy "micsoda". Akkor gyak 1 teljes HDD-m hiányzik a Defragmeneter-ből...?

(#50237) King Unique válasza SunMount3r (#50236) üzenetére


King Unique
titán

Először meg kellene nézni pl. ezzel a módszerrel, vagy akár külső programmal (példa), hogy az azonosító alapján pontosan melyik partícióról van szó. Ha ez megvan, utána lehet azon filózni, hogy melyik miért jelenik meg ott, avagy miért nem. De egyrészt az előző válaszban is linkelt leírásban egy hasonló esetnél ki van fejtve a téma. Másrészt ha az I meghajtóbetűjelű külső HDD nem jelenik meg a listában, akkor a beállítások ellenőrzése, eszköz újracsatlakoztatása, Windows újraindítása stb. kipróbálása javasolt első körben. De egyébként ez nem kifejezetten HDD probléma, ami a jelen topik témája lenne, hanem inkább a Windows 7 felől megközelítendő, vagyis szükség esetén inkább annak a topikjában kellett volna érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#50238) SunMount3r válasza King Unique (#50237) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Újra lett indítva a gép és most sem látszik. Közben gondolkodtam miért lehet: Az I: meghajtóra boot után, vagy ha újra csatlakoztatom visít a Win7, hogy "Probléma lehet vele" és hogy futtassa e a karbantartóját. Ezt én be szoktam zárni, mert a chkdks-ról már nagyon sok rosszat hallottam. 1TB-os a Winyó, a procim meg egy T4300, egy örökkévalóság lenne mire végez és olvastam, hogy a Full javítással több kárt okozhat mint hasznot. Szerintem ezért nem mutatja, mert "hibásként" indexeli a rendszer.

Erről mi a véleményetek ereszem rá mégis a lemezkarbantartót? (Sentinel szerint amúgy 100%-os és hibátlan a lemez).

Szerk: közben meglett, ez volt az oka. Ráeresztettem a file rendszer javítóját a chkdsk-nek és rendbe rakta (a bad sector-os javítást nem kellett hozzá szerencsére, mert az ami agyon stresszeli a lemezt).

[ Szerkesztve ]

(#50239) Lauda


Lauda
félisten

Hello!

Adott egy gép, wd1600aajs vinyóval, a win7 hol ilyen, hol olyan hibaüzenetekkel, hol többszörre indult csak, hol gond nélkül. Gondoltam dobok fel egy újat, win8,1-et egyelőre. Állt fél napot a friss win, az is valamilyen sys hibával nem indult el. A win7 alól a hdsentinel 1 szektor hibát és 99% kondíciót jelzett, a 8,1 alól már 100/100 a vinyó. Ennyit a használt vinyóknál a 100/100% kondícióról. A raw read error rate viszont 26 ezer felett van, a saját vinyóimnál ez az egyiknél 3, a többinél nulla. Aztán csinál olyat, hogy az egyik partícióról a másikra másolva kidob egy - egy file-t, hogy másolási hiba. A hdsentinel írási tesztje nem talált hibát, a wdc tesztje nem talált rajt hibát. A memtest86 nem talált hibát a gépen, az aida teszt nem talált hibát. Lehetséges, hogy a vinyó döglődik? Megpróbálom egyelőre egy másik régebbi saját vinyómmal, ha azzal nem lesz gond, tudni fogom mi a probléma.

(#50240) suhamer


suhamer
csendes tag

Sziasztok!

Idegesítő problémám akadt egy pár hónapja vásárolt WD10EZRZ típusú vinyóval.
Először rendszer volt rá telepítve, később felváltotta egy ssd. Formázás után adatok tárolására lett befogva és azóta random ciripelő hangot ad. Sajnos, ami még idegesítőbb, hogy mikor ciripel néha egy pillanatnyi képmegállást is produkál, ami azért érdekes, mert ssd-n van a rendszer. HD Sentinel 100%os kondit mutat. Mindegy, hogy dolgozik a vinyó, vagy éppen üresjáratban van a gép, a ciripelés előjön bármikor, van hogy többször egymás után, van mikor órákig csendben van...nem tudtam még reprodukálni sajnos a jelenséget...
Mindenesetre egy videóval tudom prezentálni, 6 és 22 mp-nél hallható.
Válaszokat előre is köszönöm!

[link]

[ Szerkesztve ]

(#50241) bela30


bela30
csendes tag

Sziasztok!Mivel nekem,mint majd látni fogjátok pont az a nem világos hogy kell-e adat mentés vagy sem,ezért mind két topikba beírnám a kérdésem,tehát ebbe is és a Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikba is,aztán a moderátor kolléga majd legfeljebb kitörli az egyik topikból,abból amelyikbe szerinte inkább nem tartozik.

Egy asztali gépről van különben szó,és ma vettem észre hogy az egyik SATA adatkábelem felülete egy kicsit sérült.Szóval egy helyen már lekopott egy kicsit róla a plezúr,gondolom ahogy a HDD-t próbáltam beerőltetni a helyére,mert hogy ebből a szempontból borzasztó egy ház-alap lap kombót sikerült annak idején össze vásárolnom,mert hihetetlen mennyire nincs hely benne a különböző dolgoknak egymás mellett,hogy ne legyenek útban egymásnak,hihetetlen legó mire egy HDD-t ki tudok venni anélkül hogy nem szaggatnék szét körülötte mindent vagy legalábbis nem rántanám meg.

Na most,és amitől meg most elkezdtem félni,hogy mi van ha ez a kábel nem is most sérült meg hanem még valamikor régebben,és akkor mi van,ha emiatt esetleg nekem már tűntek is el adataim a HDD-ről?

Tehát most már konkrétan akkor: egy sérült adat kábel okozhat-e adat vesztést,ill. ha esetleg adat vesztést nem is,olyan lehet-e hogy bár a HDD-n van egy adott adat,de a rossz adat kábel miatt a Windows ill. a Total Commander nem látja?Vagy ez úgy van ahogy egyik barátom mondta,hogy egy adat kábel vagy rossz vagy nem,tehát nincs átmenet,tehát vagy elérek mindent fájlt a lemezről,vagy egyet se,mert hogy akkor a Windows egyáltalán nem is látja?Szerinte nagyjából csak ez a két véglet lehetséges.Ez igaz volna?

Egyáltalán az adat kábel lehet akármilyen hatással egy HDD tartalmára?Arra hogy épp be lehet-e olvasni a fájlt olyan biztos,úgy tudom ilyen probléma esetén azt nevezik adat átviteli hibának.De ha csak ez van azt bánja a kánya,mert holnap persze úgyis veszek egy új kábelt biztos ami biztos,csak mondom attól félek ill. az a kérdésem hogy úgymond tönkre is tehet-e egy már régóta a HDD-n csücsülő fájlt?Pl. ha épp meg akarnám nyitni?

Ill. mi van az írással,tehát mi van ha már akkor is rossz volt a kábel (már ha rossz,mert ugye mint fentebb említettem igazából szemre csak kicsit le van dörgölve a külső felülete,de ugye mindig induljunk ki a legrosszabból,tehát induljunk ki abból hogy igen,ettől ténylegesen meg is sérült a kábel),amikor a lemezre rámásoltam vagy rákreáltam (pl. Paint-tel),vagy a torrent rákreálta az adott fájlt?Tehát hogy mi van azokkal a fájlokkal,amelyek a kábel sérülését követően kerültek rá a lemezre?Ezeknél lehet írási hiba is,annak következményeként pedig használhatatlan fájl is?

Na meg a lényeg,hogy ha esetleg bármit is huncutkodott már nekem ez az adat kábel,arról a HD Sentinel tájékoztatott volna-e valamilyen formában?Egyáltalán ha egy HDD 100%-os,attól még lehet-e rossz az adat kábele,tehát létezhet-e egyáltalán egy időben tökéletes HDD-rossz adat kábel páros?

Bocsánat,tudom hosszú lett,de tényleg szeretném pontosan látni hogy mi mindennel járhat amit ma észre vettem ill. hogy mivel biztosan nem.Na meg gondolom válaszolni majd már valamivel rövidebben is lehet ezekre,amelyeket amúgy természetesen előre is nagyon szépen köszönök.

Üdvözlettel,Béla

(#50242) xtend


xtend
senior tag

Üdv emberek!
Találkozott már valaki olyannal, hogy random eltűnik egyik pillanatról a másikra egy teljes hdd?
Értem én ezalatt, hogy adott egy Toshiba DT01ACA300 3TB-s vinyó. Nem rendszer hdd, csak játékok és filmek/fényképek vannak rajta, de 2 partíció.
Pár napja előjött, hogy elkezdek játszani X játékkal (tehát nem csak 1 játék produkálja a hibát) és a játék egyszer csak kilép vissza Windowsba (10-es). Nincs hiba üzi, semmi. De ilyenkor pedig eltűnik a Toshiba hdd is, csak a C meghajtóm van (ami a rendszer SSD). Lemezkezelőben sincs, tehát nem tudom vissza sem mountolni. Ki/be kapcsolás segít ilyenkor csak.
Sentinel 100/100-at ír rá, teszteltem több diagnosztikai programmal, nem talál rajta hibát.
Mi lehet ugyan? Sz@rakodik a táp például? (de csak játéknál sz@r??). Nem vágom. Neten sem találok rá magyarázatot.
Köszi az ötleteket!

(#50243) bolic válasza xtend (#50242) üzenetére


bolic
őstag

Hasonló cipőben jártam mint te, tipp: új HDD-re cserélni kell, addig ne vergesd az asztalt vagy bömbölni a hatalmas hangszórók előtt.... :DDD :N ;] :P

Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

(#50244) xtend válasza bolic (#50243) üzenetére


xtend
senior tag

3 évet bírt ez a HDD, és cserélni kell? Az igen akkor! Régen tényleg minden jobb volt úgy látszik.

(#50245) pjen válasza xtend (#50244) üzenetére


pjen
félisten

Régen is volt amelyik 1-2 évet birt.

(#50246) xtend válasza pjen (#50245) üzenetére


xtend
senior tag

Akkor hálistennek nekem ez az első ami ilyen keveset bírt. Fater gépében (ősrégi) van 3 db egyenként minimum 10 éves hdd (2d 500gb és 1db 750-es, samsung és seagate) és semmi bajuk.
Na mind1, nézegettem ezeket a HGST vinyókat, hogy állítólag azok a legjobbak...áruk is van 6TB-os 1000€ feletti, zsír :D

[ Szerkesztve ]

(#50247) xtend válasza xtend (#50242) üzenetére


xtend
senior tag

Úgy néz ki megoldódott! Vettem új SATA kábelt és kicseréltem a régit, plusz az alaplap másik sata portjára kötöttem. Azóta jó, nem tűnik el, egy játék sem lép ki, stb.

(#50248) Ganz-[HUN]


Ganz-[HUN]
addikt

Csoki, Anyám Németországban van, és kattogó winchesterre panaszkodik. Seagate HDD-knél smart fület nem igen figyelgettem még, WD-ről és Hitachiról tudok csak nyilatkozni. Ezek a smart értékek normálisak?

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

(#50249) King Unique válasza Ganz-[HUN] (#50248) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha a Raw Read Error Rate és a Seek Error Rate magas értékeire célzol, akkor az Seagate merevlemezeknél mondhatni normális, gyártó specifikus sajátosság. Meg ha gond lenne, akkor eleve jelezné a HDS a SMART-ban, kondíciónál, szöveges értékelésnél. Viszont a mellékelt screenshot alapján oké a HDD, illetve SSHD, a kattogás meg lehet időnként a fejparkolás miatt is. Az az aggasztóbb, ha egyéb ok miatt folyamatosan kattog és rendellenes működést produkál, ami egy rendszermeghajtónál pláne problémás tud lenni.

[ Szerkesztve ]

(#50250) Ganz-[HUN] válasza King Unique (#50249) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

állítólag rendellenesen folyamatosan kattog.

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T480s, T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, 980Ti, Sony DTC-ZE700 DAT, MX Master 2S, Shure SRH-440A, OLED ToTK Switch

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.