Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Házimozi belépő szinten (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-09 14:43:01

LOGOUT.hu

Házimozi belépő szinten

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8751) BBéci válasza MaCS_70 (#8750) üzenetére


BBéci
titán

Igen, hallható a különbség.
Igaz a minőségre is.
Mindenki magasztalja??? Ez így, ebben a formában nem igaz.
Van karakterbeli különbség.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#8752) MaCS_70 válasza BBéci (#8751) üzenetére


MaCS_70
félisten

A merítési bázisom kétségtelenül elég szűk, de az Onkyo a misztikus minőséget képviseli benne.

Alapvetően akusztikus, énekhangos, régimódi könnyűzenét hallgatunk -- arra vajon melyik márka lenne alkalmas a 100e Ft-os költségvetés környékén?

Jelenleg egy kb. 25 éves Sony STR-D65 reciever megy, aminél ne legyen rosszabb az új (használt)

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#8753) lajthabalazs válasza Valkűr (#8749) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Annyira nehéz kérdés, hogy mikor van szükség izolációra, mikor csillapításra, és mikor rögzítésre? Mikor szükséges, hogy a hangsugárzó a szobától függetlenül rezegjen szabadon, mikor hasznos, ha ezeket a rezgéseket tompítják, éz mikor jó, ha mereven van csatolva a padlóhoz?

Amikor a rezgés elnyelése a cél, miért nem teljes felületen csillapítják a dobozt, miért csak négy.pici gumitappanccsal, az allján.

Úgy tūnik, hogy a màrványlaptól a fémtüskén át a különbözõ rugalmasságú mùanyagokig össze vissza pakolnak az emberek mindent a hangsugárzók alá, akár több rétegben, különbözõ rétegrendben is. Aztàn behúzzák egy közös fogalom alà, és mûködésként megjelölik, hogy jótékony hatással van a rezgésekre.

Úgyhogy ha te tudod, hogy mi a mögöttes elmélet, ne szégyeldd megosztani, a helyett, hogy azt magyaràznád, miért nem.

(#8754) Nemir Ombe válasza MaCS_70 (#8752) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Az olcsóbbak közül ezekhez a "feltételekhez" (én személy szerint) Yamaha-t vagy Marantz-ot ajánlanék.

De mivel az általad megjelölt max. 100.000 Ft (minden márkánál) a "legbelépőbb" avr kategóriákra elég, ami sok esetben mozira is elég sok kompromisszummal jár, nemhogy zenére. (persze háttérzenélésre minden megteszi ami szól)

Végül, de nem utolsó sorban inkább ha 2 csatornás zene lenne jelenleg a cél, de "kényelmi" szolgáltatásokkal, akkor inkább sztereó rádióerősítőt néznék, ami tudja a hálózatos szolgáltatásokat, végül is minek fizetnéd ki egy sokcsatornás AVR plusz végfokainak, processzorainak és belepakolt formátumok jogdíjait, ha nincs rá szükséged. (ha később mozizni akarsz, majd váltasz, addig úgy is "túllép" a technika a jelenlegi avr-ek tudásán és a jelenlegi tudást a jelenlegi ár "töredékéért" megkaphatod) ;)

Szóval valami hasonlókban gondolkodnék ebből a keretből: [link] [link]

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#8755) shteer válasza MaCS_70 (#8750) üzenetére


shteer
titán

Én maradtam a Yamahánál.

..szerintem jónak tűnik

(#8756) Nemir Ombe válasza lajthabalazs (#8753) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Mivel van egy kis (szabad)időm engedd meg, hogy én válaszoljak. ;)

1, már az elején félreértetted (szerintem) ezt a "rögzítős"-elcsatolós dolgot
2, a 4 kis gumitappancsot általában az "alap" kategóriás dobozokra teszik a gyártók, hogy ne legyen karcos az alja
3, az emberek azért pakolnak össze-vissza mindent a hangsugárzók alá, mert "hülyék" és túl sok hülyeséget olvasnak

Az "elcsatolás" célja minden esetben az lenne, hogy a doboz külső felületén keletkező rezgések ne kerüljenek át más felületekre, így ne alakuljon ki "másodlagos" rezonancia (ami ugye a levegő mozgatásával amúgy is kialakul, de ne rontsuk tovább, amit nem muszáj) ez ugye "egy tökéletes világban" a lebegő hangfal lenne, de mivel ilyen (még) nincs, sokan próbálkoznak mással. A legelterjedtebb megoldás a "tüske", ami ugye a lehető legkisebb felületen érintkezik a "kapcsolódó" felülettel ezért a rezgések, rezonanciák jelentős részét nem képes átadni, a kis felületből kifolyólag. Ezt lehet kombinálni ehhez készült alátétekkel (mivel a tüske hegyes, könnyen beleáll a nálánál puhább felületbe, így nagyobb érintkezési felület keletkezik) melyek a lehető legkisebb érintkezési felületet biztosítják (valamint védik a felületet a tüskéktől). A márványlap, kőlap, gumialátét, stb nem megfelelő használata sok ember "kísérletezési kedvének" köszönhető, mivel pl. a márvány és kőlapok olyan esetben javasoltak, mikor a felület nem egyenletes vagy puha (padlószőnyeg, parketta) ilyen esetekben a megfelelően kemény és sík felület (lenne) a cél (a gumialátétekre nem tudok normális magyarázatot)

De ugye lehet kísérletezni különböző egyéb alátétekkel, melyek más-más hatással vannak a "másodlagos" rezonanciákra és azok átvitelére, ezért mondják sokan, hogy így "lehet hangolni" a dobozokat, miközben csak annyi érhető el (ami sok esetben nem keveset számít) hogy a "másodlagos" rezonanciák kioltásai felerősödnek ill. kioltódnak, aminek következménye a sok esetben és sokak által leírt "pontosabb, feszesebb mélyek, tisztább magasak vagy pont fordítva, a nem annyira erőteljes "kellemesebb" magasak) de természetesen itt is, mint mindenhol, kell egy "alap jó minőség", mert a "minőséget nem képviselő" hangsugárzók esetében az ilyen dolgok a "szinte felesleges" kategóriába esnek (olyan esetekben, ahol már pl. a doboz oldalfalai is rezonálnak az "anyagminőség" miatt, felesleges bármilyen "csillapítás", jobb úgysem lesz)

Ha ennél bővebben érdekel a "téma" olvass utána az "akusztikának", melyhez mindez hozzátartozik én ezt a témát (legalábbis veled) lezártnak tekintem részemről. ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#8757) K.Tamas89


K.Tamas89
aktív tag

Sziasztok,

Jamo Center 150 centersugárzóról van valakinek tapasztalata? Jelenlegi Jamo E5 Cen.2-t szeretném lecserélni, mert elég gyenge. Vagy tudtok valami mást javasolni? Leginkább 6 ohmos centersugárzó érdekelne.

(#8758) lajthabalazs válasza Nemir Ombe (#8756) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Köszönöm a kimerítő választ. Remélem nem állunk meg ezen a szinten, kár lenne.

Én úgy tanultam eddig, hogy a hangszóró felelős a hang előállításáért. A doboz feladata, egyrészt, hogy tartsa a hangszórót, másrészt hogy különböző akusztikai tereket és járatokat alakítson ki, előbbivel felfüggesztést adjon a hangszórónak, utóbbival a hangszóró mozgásának mindkét oldalát kihasználja a mély hangok előállításához, megfelelően hosszú úton "fázisba hozva" a hangszóró mögött, ellenfázisban keletkező légnyomást.

Ebben a rendszerben a doboz saját rezgése, rosszabb esetben rezonanciája nem a hang előállításának tervezett módja, ezért a hangdoboz tervezésekor ezt minimalizálni kell, belső merevítéssel, belső csillapítással. Intuitív módon azt gondoljátok, hogy akkor az is rossz, ha a rezgést a hangdoboz továbbadja a környezetének.

Azonban ezen a ponton két kérdés is felmerül. Az egyik messzebbre mutat, és az akusztika területét érinti. Hiszen a rezgő test által keltett hangnyomás nem csak a rezgés energiáján múlik. Biztos te is láttál már "vibro hangszórót" ami magában alig hallgatóan rezeg, csak egy megfelelő membránnal - üveglap, karton - kiegészítve tudja hanggá alakítani a rezgéseket. De a hagyományos hangszóró sem szól membrán nélkül, hiába rezeg teljes lelkesedéssel. Tehát kérdem én, mennyire rossz, ha a hangszórót érő mechanikus hatásokon egy sokkal nagyobb tömegű testtel (lakás) osztozik. Zavaró például, hogy egy beépített hangszóró rázza a lakást? Vagy éppen ellenkezőleg az a jó, ha minél inkább össze van kötve egy hatalmas tömeggel?

És itt jelenik meg a második kérdés, ami tisztán mechanikai. Azt írod, hogy " [...] ami ugye a lehető legkisebb felületen érintkezik a "kapcsolódó" felülettel ezért a rezgések, rezonanciák jelentős részét nem képes átadni, a kis felületből kifolyólag". Ez szerintem - és az alábbi kisérlet, valamit az alapvető fizika szerint téves. Egy pontszerű felületen is nagyon jól lehet nyomást átadni, a rezgés terjedése pedig pont ez: a nyomás (vagyis a nyomás-változás) átadása.

Könnyen elvégezhető egy egyszerű kisérlet a kis felületű rezgés-vezetésére: ha más is szeretne bizonyosságot, tegye fel a telefonját három deszkába vert szögre. Emelje fel a deszkát, és kapcsolja be a telefonon a rezgést. De ki lehet próbálni a hangszórókat és a tüskét is: hangszórón tüske, tüske alá falap, falap alá egy összehajtogatott törölköző. A falapot rázni fogja a hangszóró.

Négy nagyobb gumitappancsot éppen BBéci linkelt az imént mélynyomók alá, ezek szerint akkor erről megoszlanak a vélemények. Mindenesetre a gumialátét a rugalmas felfüggesztés egy megvalósítása, és mint olyan a rezgés-csillapítás egyik legelterjedtebb eszköze. Ezért is fura, hogy sokan azt hiszik, a tüskét erre a célra használják. Ez nem jelenti azt, hogy a tüske rossz, csak érteni kell, hogy mit csinál, és ezért tiltakoztam az elcsatolás szó ellen, ami félrevezetheti az avatatlan olvasót, és teljesen légbőlkapott rezgés-csillapító megoldásokra buzdíthatja.

[ Szerkesztve ]

(#8759) #98221312 válasza lajthabalazs (#8758) üzenetére


#98221312
törölt tag

Tényleg nem értem mit, és kinek akarsz bizonygatni?! Egyszerűen ha ilyen szinten nem értessz egyet az itt elhangzotakkal akkor miért nem pártolsz át olyan topikba ami számodra megfelelö? Jelen pillanatban ott tartuk, hogy bárki bármit ír, te élből ellentmondasz.

[ Szerkesztve ]

(#8760) Dorian válasza #98221312 (#8759) üzenetére


Dorian
félisten

Ez a trollkodás lényege. Nem kell a hsz-ira reagálni, megtanulhatná már minden ide író

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8761) Valkűr válasza lajthabalazs (#8758) üzenetére


Valkűr
őstag

Nem fogok minden kérdésre reagálni csak párra.

Még mindig azt mondom gondolkodj laikusan! Nyilván nem jó, ha egy doboz rázza a lakást hisz akkor a kapott hanghoz más is hozzáadódik. Már pusztán a hanghullámok nem megfelelö iránya és mennyisége is feltudja boritani a hangzást, gondold el akkor egy polcon rezonáló doboz mit művel, vagy egy asztalon lévő. Minden egyes butordarab hangkeltőként dolgozik majd a hangsugárzóval :)

iPhone 15 Pro Max, iTab Air 5

(#8762) Ragadozó


Ragadozó
Ármester

Felhívnám a figyelmet, hogy a politika (Trianon) tiltott tartalom...

Kerüljük ezen hasonlatokat. Köszönöm :R

Mozgó autójavító szolgálat - autóvillamosság, autószerelés

(#8763) MaCS_70 válasza Nemir Ombe (#8754) üzenetére


MaCS_70
félisten

Nemir Ombe, shteer, köszönöm!

Eredetileg sztereó receiver/erősítő vonalon indultam, és én lettem volna a legboldogabb, ha találok az igényeimnek megfelelőt, de a HDMI ott ismeretlen fogalom, én pedig egyetlen HDMI-ből gazdálkodom az RPI-n.
Ez a Yamaha egyébként komoly kísértés jelent, lehet, hogy valami HDMI-splitterrel még belevágok...

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#8764) azelsomillio


azelsomillio
csendes tag

Kedves Fórumozók,

Lenne esetleg valakinek kölcsönbe egy bemérő mikrofonja egy Marantz SR5004-hez Budapesten?

köszi

(#8765) Gábor984


Gábor984
tag

Sziasztok!

Erről a SmartShopról tud valaki valamit??

Csak ezért kérdezem: ( az árakat figyeljétek)

[link]

Ugyanez máshol:

[link]

De pl:

[link]

Ugyanez máshol:

[link]

Ez valami kamu?? :(( Annál a centernél szinte féláron adják... Illetve az az 5.0 is majdnem félár... beszarás

[ Szerkesztve ]

(#8766) BBéci válasza Gábor984 (#8765) üzenetére


BBéci
titán

Vedd meg, ha éppen azok valamelyikére vágysz, valóban jó árak.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#8767) azelsomillio válasza Gábor984 (#8765) üzenetére


azelsomillio
csendes tag

nekem kicsit gyanús:

http://smartshop.hu/magunkrol

Egyik komment:
"Vásároltam tőlük egy lumia 735-öt, időben megérkezett. Az első napokban többször magától kikapcsolt a teló, meg nem is jött be, így kihasználva a netes vásárlásoknál a törvényadta 8 napos "vásárlástól való elállás" lehetőségét visszaküldtem nekik a telefont (ez volt 22 napja). Minden tartozékával, becsomagolva, ahogy jött.
Írtam nekik, hogy bocs, de így döntöttem, és megírtam a száml aszámom, ahova a pénzt várom. Azóta is.
Emailre nem reagálnak, telefonon tegnap azt ígérték utánanéznek, és hívnak. Ma nem tudom elérni őket egész nap"

Elég sokan like-olják fb-on, köztük egyik ismerősöm. Megkérdeztem, mit vett tőlük, mi a véleménye:
nem is tudott róla, azt mondta, sosem like-ol magától ilyen oldalakat...

lehet rendelni utánvéttel, vagy személyes átvétellel, szóval gondolom akkor az átb@szási faktor csökken, csak mi van, ha később gond van a termékkel és nem akarnak vele foglalkozni?

(#8768) jeni válasza azelsomillio (#8767) üzenetére


jeni
félisten

szerinted?

JAMO S 426 Álló hangsugárzó pár, fekete (1 pár = 1 doboz) :R :Y

Tudtommal a hangfalakat mindig egyesével csomagolják.

[ Szerkesztve ]

(#8769) BBéci válasza jeni (#8768) üzenetére


BBéci
titán

Rosszul tudod, nagyon gyakran tesznek egy kartondobozba két darabot.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#8770) jeni válasza BBéci (#8769) üzenetére


jeni
félisten

anno nem is emlékszem pontosan mikor is vettem a Jamo Studió 180-t.mintha 2 dobozban hoztam el a Ferenciek terén a volt Keravill boltból,ez még a 90-s évek elején lehetett.

[ Szerkesztve ]

(#8771) #09634560 válasza lajthabalazs (#8758) üzenetére


#09634560
törölt tag

Tehát kérdem én, mennyire rossz, ha a hangszórót érő mechanikus hatásokon egy sokkal nagyobb tömegű testtel (lakás) osztozik
Engedd meg hogy megválaszoljam. Mert a lakás csak akkora rezgést tud átvenni amekkora belefér. Helmholtz rezonátor is így működik. Ezért a hangképet károsan befolyásolja mivel abban a hullámsávban (legyen 60Hz) állóhullámot generál és ez a hullám akkor is belehallatszik amikor a hangszóró ennek egész számú töbszörösét sugározza le, ehhez még hozájön a hangszóró által leadott rezgés, aminek következménye rövid távon hangkép torzulása, hosszú távon fáradtságérzet, fejfájás. Tehát el kell szigetelni a hangszórót minél jobban Tüske csak a longitudiális (aránya kb 60%) hullámokat csillapitja hatásosan a transzverz és a horizontális irányú hullámokat nem. Tüske alá érdemes inhomogén rezgéselnyelő anyagot, pl üveg gumialátét.. tenni. Tőmegnövekedés is jó azért mehet alá a gránitkő.

(#8772) BBéci válasza jeni (#8770) üzenetére


BBéci
titán

Nem általános, az előbb túloztam a "nagyon gyakran"-nal. Pontosítok: megesik, hogy egy kartonba csomagolnak két hangdobozt.

A Jamo Studio 180 hifis és házimozis pályafutásom egyik legszörnyűbb darabja. Sosem értettem, mi késztetett arra embereket, hogy pénzt adjanak érte. Kiráz a hideg, ha rá gondolok. A garanciális szerviz (hegyekben állt az előtérben is) vezetője mondta, hogy tüzelőnek sem jó, mert gyorsan ég.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#8773) jeni válasza BBéci (#8772) üzenetére


jeni
félisten

A kommunista időben nem volt választék!

és mégis tömegével vették és nem is panaszkodtak azokra,lévén árban nem jobb ,és nem volt sok választék.

Az is igaz akkor még a Jamo-Annex bolt (több helyen is) is működött,több külön márka boltok is voltak.

Akkor léteztek és a virágkorukat élték a bizományos műszaki boltok (ma már csak 1 van a király utcában) aranyárban mérve a portékáikat.
Orion meg a Videoton létezett. Az Orionra annyit kellett várni mint a Trabantokra a Merkúrnál.

[ Szerkesztve ]

(#8774) Mulholland


Mulholland
tag

Sziasztok, ebben a topic-ban új vagyok. De leírnám egy tapasztalatomat. Vásároltam egy Anthem MRX500-as erősítőt. A házimozi egy egész szűk 6 m2 es szobába van kialakítva, ami nem túl nagy. és bútorok is vannak benne rendesen ezért egyrészt csak polc hangsugárzók jöhettek szóba amelyek Monitor Audio Gold szériából kerültek ki, a mélynyomó egy Velodyne CHT10-es, másrészt a bútorok elhelyezkedése miatt nem lehetett ideálisan lerakni a hangsugárzókat. Ezért bár nem szólt rosszul a rendszer, de nem adott olyan térérzetet természetes módon amit egy nagyobb szoba és nagyobb tér eredményezhetne. Az erősítő 7.1 et is tud. Ezért próbából, (mivel találtam 2 elfekvő régi még a hifitoronyhoz adott satelitnek minősülő hangfalat) szóval ezeket beállítottam Dolby pro logic IIz szerinti magassági hangsugárzóknak és csodák csodájára az történt, hogy nem zavarosabb lett a hangtér, Hanem gyönyörűen kitisztult, megjött a valódi térérzet, Most ha beteszek egy koncert Blu-ray-t akkor végre olyan a hang érzet, mintha a teremben lennék. A filmek hangja pedig sok esetben teljesen kitisztult és olyan hangokat és neszeket is hallok amit azelőtt nem igazán. Szóval nem tudom, hogy csak ennek a konfigurációnak köszönhető e ezen a téren, vagy másoknál is sikeres lehet ha éppen nem tudja rendesen lerakni a hangfalait. Szóval az a tapasztalatom, hogy nem ördögtől való a 7.1 kis szobában sem :)

[ Szerkesztve ]

ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub

(#8775) taknyí válasza jeni (#8768) üzenetére


taknyí
senior tag

Wharfedale Obsidian 600 HCP:
A dobozok súlya bíztató, hiszen még a kis Obsidian Surround is átlépi a 3 kilogrammot, az Obsidian Centre 5,3 kg-ot nyom a mérlegen. Az Obsidian Towerek pedig nem kevesebb, mint 23 kilósak. Nagy kár, hogy a gyártó mindezt, egyetlen, hatalmas kartondobozba zsúfolja, aminek a megemelése és hordozása, bizony embert próbáló feladat.

Nem vagyok jó ember, de nem is a legrosszabb!

(#8776) lajthabalazs válasza #09634560 (#8771) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Köszönöm a választ. Örülök, hogy valaki vette a fáradságot, és átgondolta, mit is csinál a tüske valójában. Talán szép lassan mindenki nekilát kérdéseket feltenni azon túl is, hogy A-t kell-e megvenni, vagy B-t.

Ennek ellenére kissé félve írok. Nem a szoba által bennfoglalt légtömeg rezonanciákról beszéltünk (amire jó hasonlat a felhozott Helmholtz rezonátor). Ezt a jelenség szobaakusztika néven fut, a szoba oldalhosszaitól függ, valóban vannak 60Hz körüli komponensek, egy frekvenciagenerátort hallgatva bizonyos pozíciókban szabad füllel is egészen jól megtalálhatóak a kioltási és erősítési pontok. De ez nem a hangdoboz nemkívánt rezgéséből, hanem a hangszóró normális működéséből adódik. De bármilyen más hangforrással is tapasztalható, például zuhanykabinban énekelve.

Egészen más a mechanikus rezgés, ami a hangszóró működésének kellemetlen mellékhatása: a doboz falában kialakuló rezgés, illetőleg a hangdoboz, mint merev test mozgása. A kérdés arra irányult, hogy ezt a mozgási energiát hogyan lehet hatékonyan kezelni.

Az egy érdekes kérdés, hogy a doboz elméletileg nem kívánt rezonanciája a hallgató számára pozitív élményt nyújt-e. Elméletben a doboz fala teljesen merev, a hang előállításában a dobozba zárt levegő vesz részt. Az a doboz közelíti legjobban az elvárt működést, amelyiket bebetonozták. Mégis azt szeretik az emberek, ha a hangsugárzók magukban állnak. Talán az a téves gondolattársítás áll a dolog mögött, amely során a hangsugárzó és a hangszer közt az emberek párhuzamot vonnak. A hangszer szép, lakkozott fa teste hozzájárul a zenei élményhez, akkor a hangsugárzónak is szép fa test kell, ami rezgésével hozzájárul a zenei élményhez. Ha a cselló támasztólábon áll, akkor a hangszórót is el kell emelni a földtől, és tüskékre tenni. Pedig amíg a hangszereknél a test rezonanciája hozzájárul a hangzáshoz, a hangsugárzónál rontja a hang pontos visszaadását. A tüske pedig nem csökkenti a doboz falában kialakuló rezonanciát: a kialakuló állóhullámok végpontjaiban - vagy a doboz felületén kívül - támasztja a dobozt. A rezonancia, állóhullám ellen a felület közepén kellene védekezni. Egyszerű kisérlet: hol rezeg jobban a hangdoboz: a sarkában, vagy a lapok közepén? A tüske nem gátolja meg a doboz falainak rezonanciáját. De meggátolja a doboz mozgását, billegését, mert hozzáköti a lakáshoz a hangdobozt (ameddig a megfeleően nagy nyomás szorítja össze a kettőt - tehát kicsi a felület és nehéz a doboz a keletkező rezgésekhez képest).

És eljutottunk a korábbi kérdéshez: mi történik azzal a kinetikus energiával, amit a doboz a tüskéken keresztül átad a lakásnak? A lakás, mint szilárd test vezeti a rezgéseket, sokkal nagyobb sebességgel, mint a levegő: a szilárt testekben a hang terjedési sebessége 10-20 szorosa a hangsebességnek, még magasabb is lehet ha feszítve van a test. Vezeti a rezgéseket addig, amíg el nem nyelődnek különböző rugalmas anyagokban: hangszigetelésben, a parketta alatt használt salakban és homoban, a házat körülvevő talajban. Egy régi társasházban lakom, aminek az építésekor még nem foglalkoztak hangszigeteléssel, rezgés-csillapítással. És valóban, néha érezhető némi "utórezgés" tudományosabban rezonancia, ha eldübörög egy teherautó. De az épületek sajátfrekvenciája nem 60Hz, még a hallható tartományban sincs. Ezért nem valós veszély, hogy a hangszóró állóhullámokat gerjeszt egy épület szerkezetében.

Valószínüleg a gránitlap saját frekvenciája ennél magasabban van. Azért mondom hogy valószínű, mert intuitíve összehasonlítva egy monolit vasbeton tömb, ami 30cm vastag és több méter hosszú, valószínüleg lomhább, mint egy néhány cm vastag, néhány araszos gránittömb. Elég az asztallaphoz szorított, majd megpöckölt vonalzóra gondolni: rövidebb szabadon lengó rész, magasabb frekvencia. Sajnos a matematika csak vékony lemezekkel foglalkozik, és töredelmesen bevallom, még ez is felülmúlja a képességeimet.

Akárhogy is a gránittömbben sem alakul ki hallható vagy tapintható rezonancia. Ha a normál frekvenciája a hallható tartományba is esne, ahogy írtad, a gránittömb célja a tömegnövelés. Adott energia, momentum egy 5kg-os testben nagyobb elmozdulást eredményez, mint egy 50kg-os testben, aminél csak egy 5 tonnás test lehet jobb választás. Ha a testnek kisebb az elmozdulása, kisebb nyomáskülönbséget idéz elő a levegőben, ami kisebb hangot jelent. Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legnehezebb hangsugárzója legyen, ki megveszi drágán a boltban, ki épít magának olyat, amiben van hely egy kis homoknak. Elvetemültebbek betonból, márványból dolgoznak. És aztán mások egyszerűen beépítik a hangsugárzót a falba. Ezért gondolom, hogy a legjobb hangsugárzó a mereven lakáshoz rögzített hangsugárzó. Aki teheti: csavarral, aki nem teheti: tüskével. Nem elcsatolja, hanem rögzíti. Ugye amikor azt olvastad, "odacsavarozni" rögtön egy tompább, élettelen hang jelent meg a lelki füleid előtt? Milyen hangot képzeltél el, amikor a márványból készült hangszórónál tartottál?

[ Szerkesztve ]

(#8777) BBéci válasza Mulholland (#8774) üzenetére


BBéci
titán

A Dolby Pro Logic IIz nem tekinthető 7.1 felállásnak. Te kevered a szezont a fazonnal.
6 négyzetméteres cellában lehetetlen normális házimozi hangzást előállítani, ha számodra jobbnak tűnik magassági hangsugárzókkal, akkor nincs baj, hallgasd úgy. De ne állítsd be követendő példaként!

(#8773) jeni
"Kommunista idő" sosem volt Magyarországon, a szocializmust építettük. ;) Éltem és hifiztem akkoriban, de eszembe sem jutott Jamo Studio hangdobozokat venni, mert már akkor is volt hallásom, sőt, kifinomultabb volt, mint manapság.
Ráadásul - ha jól emlékszem - az a rettenet hangdoboz még nem is létezett 1989-ben, jóval utána került piacra.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#8778) lajthabalazs válasza taknyí (#8775) üzenetére


lajthabalazs
senior tag

Annak ellenére, hogy alább értekeztem arról, hogy a nehezebb hangsugárzó a jobb hangsugárzó, ez nem feltétlenül igaz, ami biztos, hogy két, minden másban megegyező hangsugárzó közül a nehezebb a jobb. A tömeg olcsóbb, mint a minőség 1kg MDF lap ára 400Ft, viszont egy jó hangszóró 6-8e körül kezdődik, egy nagy mélysugárzó inkább a duplája. Ebben a szettben 15 hangszóró van...

Azt, hogy a teljes csomag nehéz, nem csak akkor szenveded meg, amikor a hátadon viszed fel a lépcsőn: nagyobb tömeghez nagyobb a szállítási és raktározási költség társul, ami a pénztárcádat húzza le.

(#8779) Mulholland válasza BBéci (#8777) üzenetére


Mulholland
tag

Kedves BBéci! Köszönöm az építő jellegű kritikát.Viszont ne haragudj de nem értek egyet. Bár a Pro Logic IIz valóban 5.1.2 kiépítésű, mégiscsak 7.1 hangszórót használsz fizikálisan. Olyan erősítő nincs, ami csak Pro Logic IIz van. Ezzel az erővel beállíthatom úgy is a hangszórót, hogy hátra teszem a hagyományos 7.1 kiépítésre. Viszont az hogy rögtön nekem támadsz és kvázi "lehülyézel" ismeretlenül az picit zicceres és nem túl udvarias, meg úgy beállítani dolgot mintha a szent grál csak nálad lenne. Nem vagy itt, nem hallottad az előtte-utána hangzást. Nem ez az első erősítőm és nem ez az első hangfal szettem sem.
Elhiszem, hogy a te ortodox elképzeléseidbe ez "szentségtörésnek" minősül és ellent mond annak amit te a házimozizásról gondolsz. De hát te sem tudsz mindent.
Ezért arra kérlek, hogy ne élből "hülyézd" le a másikat és probálj kicsit disztingválni. Azt ugyanis nem is állítottam, hogy ez az üdvözítő. Viszont kipróbálásra érdemes annak. Akinél a TE megfogalmazásod szerint csak "cella" van.
Megértésedet köszönöm!

[ Szerkesztve ]

ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub

(#8780) BBéci válasza Mulholland (#8779) üzenetére


BBéci
titán

Nem hülyéztelek le és a kedvedért nem fogok disztingválni.
A 7.1 minden esetben azt és kizárólag csakis azt jelenti, hogy úgynevezett "surround back" hangdobozok is vannak a rendszerben. Pro Logic esetében eleve nem alkalmazható sem az 5.1 sem a 7.1 megnevezés, mert az diszkrét csatornákat jelent és a Pro Logic az (analóg) mátrixolással előállított fantom csatornákkal bővíti az 5.1-et vagy 7.1-et.
Az általad említett 5.1.2 megnevezés szintén durva hiba, mert azt a Dolby Atmos rendszerekre mondjuk.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#8781) Mulholland válasza BBéci (#8780) üzenetére


Mulholland
tag

Hát fantasztikus hogy miket tudsz :) Viszont aki a kákán a csomót keresi, arról van egy nem túl hízelgő vélemény. Most ezzel mit is nyertél? Bebizonyítottad hogy mennyire profin olvasol te is? Mindegy hogy hogyan nevezzük ugyanis a dolgot. A VALÓBAN LÉNYEGES tényen nem változtat. Mégis jó lenne azért ha szorulna beléd udvariasság, mert attól hogy erőszakoskodsz még nem leszel okosabban tűnő.
A puding próbája ugyanis az evés :) és a hangzás azért nem biztos hogy ugyanazt jelenti neked, mint nekem. Vannak alap preferenciák. De mint mondtam, ha nem próbáltad, ne utasítsd el élből a gondolatot. Tudod a középkorban úgy hitték hogy lapos a föld aztán mégse :)

[ Szerkesztve ]

ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub

(#8782) #09634560 válasza Mulholland (#8779) üzenetére


#09634560
törölt tag

Tévedés: a Dolby Pro logic II Z nem lesz és nem is lehet .2. Csak front magasági csatornákat használ, neve is a külön csatornáknak front high. És 9 csatornát is használhat. Atmosnál Heigh az elnevezés.

[ Szerkesztve ]

(#8783) Mulholland válasza #09634560 (#8782) üzenetére


Mulholland
tag

megint egy nem releváns dolog, de hát ahogy tetszik :) Hány hangszóró van a rendszerben? Mennyit használsz fizikálisan?? nincs több kérdésem. és Bocsánat, ha nem pontosan neveztem meg a dolgot. Viszont körülírtam azt viszont pontosan. Tessék a kioktatás előtt értelmezően olvasni. Nem rögtön azon lovagolni, hogy azt "nem úgy nevezik" a mondandómnak ugyanis nem ez volt a lényege.

[ Szerkesztve ]

ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub

(#8784) BBéci válasza Mulholland (#8781) üzenetére


BBéci
titán

Folyamatosan személyeskedsz, ami tilos ezen a fórumon. Részemről ennyi volt.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#8785) Mulholland válasza BBéci (#8784) üzenetére


Mulholland
tag

Hát az eszem megáll rajtad. Te vagy aki személyeskedik ehhez képest még te háborodsz fel? No jó én is befejeztem. Bírom azokat fórumokat, ahol 1-2 önjelölt senki gondolja úgy, hogy uralhatja azt és mindenki más meg hülye. No de hagyjuk. Ennyit ez nem ér valóban.
Én segítő szándékkal írtam amit írtam. Te meg tapasztalat nélkül meg egyszerűen trollkodsz. Ez az egyszerű helyzet. Bármilyen profi lehetsz a stílus minősít.

[ Szerkesztve ]

ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub

(#8786) #09634560 válasza Mulholland (#8783) üzenetére


#09634560
törölt tag

Hány hangszóró van a rendszerben?
Pont azt irtam le.
Mennyi hangszórót (pontosaban dobozt) használsz az nem adja visza a hangérzetet tehát értem ezalatt hogy pl Dolby Digital és a DTS alapja is ugyanaz az 5.1. 7.1/2-őt már töb elrendezésben is használhatsz vagy SB-ként vagy Front High ként teheted fel. Atmos már eredetileg objektumalapú de az erősitők még csatornákra osztják ki részben a mono mikrofon részben az egyszerűbb felépítés miatt, ott már 7.2.4 vagy 9.2.2 felállást választhatod. Kivételek is vannak pl Trinnov előfok.
Fizikálisan hallod a dobozok számát?? Akkor ott valami nagyon nem kóser.. teret kellene hallanod és onnan kürölölelő és felülről jövő hangokat, Dolby Atmosnál már az alulról jövő hang egy része is megoldott. Nem kioktatásnak szántam, sajnálom ha annak vetted.

#8785:
Te meg tapasztalat nélkül meg egyszerűen trollkodsz.
Az a tapasztalat nélkül nagyon nem álja meg a helyét. nem védem Bécit, mert nem is szorul védelemre de erős a tapasztalat nélkül jelző.. szerintem engem is beleértve a legtöbb tapasztalatal rendelkezik.

[ Szerkesztve ]

(#8787) Mulholland válasza #09634560 (#8786) üzenetére


Mulholland
tag

Köszönöm a tudományos értekezést. DE mégegyszer kérlek, hogy olvasd el értelmezően az első hozzászólásomat, mielőtt ezt tovább folytatnád. Pontosan ezt írtam ugyanis én is, a pontos megnevezés nélkül. Ám ezeket jó tudni amiket írsz :) csak olvasd el te is azt amit én írtam eredetileg :)

Hm a tapasztalat nélkült úgy értettem, lefordítom magyarra, mert úgy tűnik hogy csak olvasol de nem értelmezel, ne haragudj. Tehát azt arra írtam, hogy nem próbálta ki úgy mint én. Nem általában értettem, biztos nagyon nagy tapasztalattal rendelkeztek. DE nem tudhattok mindent. Mert nem próbáltátok ki mondjuk ezt ilyen "kis" környezetben. Így érthető?

[ Szerkesztve ]

ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub

(#8788) #09634560 válasza lajthabalazs (#8776) üzenetére


#09634560
törölt tag

A kérdés arra irányult, hogy ezt a mozgási energiát hogyan lehet hatékonyan kezelni
Szigetelés és vatta alkalmazásával csökkenthető valamint reflexcső beépítéssel, hangfrekvenciák minél jobb elválasztásával szabályozható akár külön kabinetbe helyezéssel.. Viszont egy állódoboz bizony jobb élményt ad(hat) mint a hasonló paraméterekkel rendelkező bookself.
Anyiból igazad van: tüske antennaként küzvetitia transzverzális rezgést, ezért kell inhomogén vagy rugalmatlan alátámasztás a tüskének is.
Ezért nem valós veszély, hogy a hangszóró állóhullámokat gerjeszt egy épület szerkezetében
ott soha nem is fog.. :) csak a szoba légterében.. mag jópát nagyon mélyen is dolgozó mélynyomótud bene állóhullámot gerjeszteni de oda megfelelő hangnyomás és több tiezezer watt szükséges.. és hiába a folytonosan állitható fázisszög-állíthatóság, a dobozok számával a feladat megoldása -azonos hullámban keletkezzenek a hangrezgések- exponenciálisan megnő.. :DD
A falhoz, padlóhoz rögzités nem ördögtől való ötlet, jó példa rájuk a menyezetbe és az oldalfalba építhető hansugárzók, pl. Dali Ikon On Wall.

(#8789) #09634560 válasza Mulholland (#8787) üzenetére


#09634560
törölt tag

Kapaszkodj: én megtettem.. :) és ugy volt jó a rendszer hogy a mélynyomót a sarokba száműztük valamint teljesen fül mellé tettük a sourrondokat kör alakban. 7.1-et nem lehetett kipróbálni de nem lehetetlen..

Viszont kiváncsi lennék: mit írt ki az erősitőd a megadott hangzásban? (nem kötekedés)
Ha az eredeti DD TrueHd, DTS.. jelet irja ki leadott hangzásnak, akkor viszont
-1: nem használódik a front High csatorna tehát onnan hang nem jöhetett, ha a erősitő menüjében is front High-nek van beírva,és
-2: ha surr backnak van irva az erősitő menüjében akor jön ugyan hang de annak bizony a leghátsó sugárzóknak szánt jelet kapja.
Ha pedig DPL IIz akkor már nem az eredeti hangzást hallottad hanem generált mátrixolt hangzást. És félre ne érts: lehetett jó is mivel 5/7.1-ből dolgozott a DSP, és akár az adott akusztikai körülmények közt jobb is lehet mint az eredeti. Nem is beszéllek le a használatáról inkább köszi az infót és a leirást...

[ Szerkesztve ]

(#8790) Ragadozó válasza Mulholland (#8785) üzenetére


Ragadozó
Ármester

Kérlek fejezd be a személyeskedést!

Köszönöm. Normális hangnemet kérek.

Mozgó autójavító szolgálat - autóvillamosság, autószerelés

(#8791) Mulholland válasza #09634560 (#8789) üzenetére


Mulholland
tag

Kedves Sanci! Semmi gondom nincs veled és nem kötekedem én sem. Prologic IIz ír természetesen, illetve mikor DTS hangzás van akkor is úgy állítottam be hogy átváltson IIz -re, igen. Tehát valóban úgy igaz ahogy írod, hogy felkever.
Igazából egy véletlen próba volt ez, de nekem személy szerint most tetszik hogy kialakult egy un. "tér", ennek gondolom egyszerű az oka, hogy a mennyezet viszonylag szabad és a magassági hangok a moziban, meg akár egy koncertteremben természetesen adódnak és valami ilyesmit hallok így vissza, ezáltal valóban tágul az a "tér" :)

ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub

(#8792) #09634560 válasza Mulholland (#8791) üzenetére


#09634560
törölt tag

Köszönöm erre voltam kiváncsi.

(#8793) Mulholland válasza #09634560 (#8792) üzenetére


Mulholland
tag

Még egy adalék, a "tisztább" hangzás érzet meg talán abból fakad, hogy ilyenkor a normál esetben nálam 2 utas hangfal "megduplázódik" ugye, ahogy szétosztja a hangot az erősítő ezáltal úgy érzem hogy még "részletezőbb" lett a hangkép. Persze mindez inkább több csatornás forrásnál jön ki. Sztereóban azért én is inkább hagytam sztereóban :)

ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub

(#8794) Nemir Ombe válasza Mulholland (#8793) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

“(mivel találtam 2 elfekvő régi még a hifitoronyhoz adott satelitnek minősülő hangfalat)”

Tényleg nem kötekedni akarok,de: ha MA Gold-ok mellé (fölé) beteszel egy pár ilyen “dobozt” és nem tűnik fel a minőségi/karakterbeli különbség,akkor lényegében szinte mindegy mit és milyen formátumban hallgatsz (még ha “virtuálisan szélesíti” is a teret) nm-től függetlenül. A “gagyi” dobozok (bárhol is elhelyezve) egy jobb rendszerben többet tudnak “ártani”,mint hozzátenni.

(ne vedd személyeskedésnek,csak “egy “magánvemény” ;) )

Hmm ....

(#8795) Mulholland válasza Nemir Ombe (#8794) üzenetére


Mulholland
tag

Igazad van :). Persze, érzem én hogy van azért különbség a Gold és a satelit noname között. Tervezik is venni jobbat. DE mint mondtam, ez próba volt. Ám ez sem járt rossz eredménnyel, tisztességesen helyt áll a maga szintjén!!! kipróbálásra érdemes akinek kb. hasonló problémája van/volt mint nekem. Erről egyébként szintén nem beszélni kell mert nehéz leírni, inkább meg kell hallgatni.
Van nekem egy auro 11.1-es demo anyagom, no az ezzel a konfigurációval már székbe szögező :) Főleg mikor a templomi orgona megszólal. Hát az valami borzongató.

[ Szerkesztve ]

ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub

(#8796) BBéci válasza Mulholland (#8793) üzenetére


BBéci
titán

Ezzel a mondatoddal volt problémám: " Szóval az a tapasztalatom, hogy nem ördögtől való a 7.1 kis szobában sem".
Méghozzá azért, mert a Pro Logic IIz nem 7.1! Tehát Te nem próbáltad ki a 7.1-et, nem arról írtál véleményt, hanem a Pro Logic IIz-ről, ami eleve rosszabb hangminőségű, mert az erősítő analóg módon "megkavarja" a diszkrét digitális csatornák jeleit. Ráadásul az új, Dolby Atmos-os erősítőkben nincs Pro Logic IIz.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#8797) Mulholland válasza BBéci (#8796) üzenetére


Mulholland
tag

Igen, tudom hogy a Pro Logic IIz mellékvágánynak minősül, de hát ez tudja ez erősítőm, és mivel írtam, hogy csak ilyen noname hangfalakat kötöttem rá pluszban poénból/próbából a rendszerre, nem állítottam be +hátsónak, hanem csak így "felső" hangfalaknak. Viszont az eredmény ehhez képest meglehetősen jó lett.
Pl. olvastam egy Marantz 7010 használati útmutatóját és ott úgy láttam hogy van is ilyen opció külön (igaz Atmos esetében :) hogy satelitet használsz csak felsőnek, tehát nem komolyabb hangfalat.

ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub

(#8798) Nemir Ombe válasza Mulholland (#8795) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Én inkább a “jó technikával” (elektronikával és dobozokkal) a jó(!) elhelyezést preferálom (akár kis helységben is) mint a “virtuális tér” létrehozását + hsz-kal,sok esetben a “kevesebb több” elv működik,de természetesen mindenki azt és úgy hallgassa,ahogy neki a legjobban tetszik.

Nálad a “jó technika” rendelkezésre áll,lehet kicsit próbálkozni kellene a “megfelelő elhelyezéssel”,mint további hsz-tól (pl. FH) várni a “megoldást”,mert bármilyen “jó”(?) is a plIIz,azért mégsem egy “nativ formátum”,mint korábban írták is ;)

(de szintén csak egy magánvélemény)

“Van nekem egy auro 11.1-es demo anyagom, no az ezzel a konfigurációval már székbe szögező”

Látod ez is egy alapvető probléma,hogy a “hangmérnöki munkát” érted/érzékeled “formátumnak”. A demó anyagok mindig (de többségben) “tökéletes hangnérnöki munkával” kevert anyagok,kiemelt dinamikával/részletekkel,de ez nem helyettesiti az adott formátuot,az auro “auro képes” rendszeren,a hozzá való hsz elhelyezéssel szól(na) ugy,ahogy azt a “hangmérnök megálmodta”,más “felállásban” csak a felvétel “minőségi különbségeit” hallod,de az adott formátumból “nem érzékelsz” (hallasz) semmit. ;)

[ Szerkesztve ]

Hmm ....

(#8799) Mulholland válasza Nemir Ombe (#8798) üzenetére


Mulholland
tag

Teljesen igazad van. Csak az a bibi, hogy nincs helyem az "ideális" elhelyezésre. Ebből indult ki ez a kis történet. Én találtam valamit ami végül is nem is olyan rossz és ezt osztottam meg.
Azért vettem meg az Anthem-et, a mellett, hogy jó hangzás ígért. Hogy van egy állítólag nagyon híres beállító technikája. Ami valóban sokat segített a hangzáson, de persze az sem volt teljesen tökéletes a korlátozott lehetőségek miatt. Erre jött ez a kis kaland :)

ARCAM AVR20, LG C8 oled TV, Monitor Audio GS 10+polk LSIM703 szett, Monolith 12THX sub

(#8800) Nemir Ombe válasza Mulholland (#8799) üzenetére


Nemir Ombe
addikt

Csak egy tanács: ha a “normális” elhelyezés nem megvalósítható,lehet jobban járnál egy Atmos képes avr-rel,ott ugyanis az objektum alapu “müködés” miatt nem annyira fontos/szükséges a megfelelő hsz elhelyezés még akár 5.1 formátumban is. ;)

Hmm ....

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Házimozi belépő szinten (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.