Hirdetés

2020. április 9., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-10-16 07:43:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5001) szilu7


szilu7
(senior tag)

Jól hangzik mostanában a többször emlegetett "45k körül mennek az X-A1 vázak". Jól sejtem, hogy arra az egy gépre alapoz mindenki, amit nemrég felraktak az irányjelzős fórumra? Statisztikának nem nevezném. :DDD
Egyébként lehet, hogy meg kéne vennem, elment az X-M1, és Fuji hiányom van, a 27/2.8 meg néz rám szemrehányóan a polcról...
Mercutio: Nekem az X-M1-gyel nagyon bejött a 27-es szaladgálós gépnek. Egyetlen bajom a kevés fényben lassú, bizonytalan AF. Normál fényviszonyok között nem volt bajom vele, bár a az általad írt Pana kombóval nincs tapasztalatom. Pentax K5 van mellette, nem méricskéltem, de szubjektíven nem volt rossz érzés utána az AF.

[ Szerkesztve ]

(#5002) madgie válasza szilu7 (#5001) üzenetére


madgie
(titán)

Hónapokkal ezelőtt is 60-65k-ért lehetett venni az ebay-en, azóta, a zuhanó árú X-E1-ek között szerinted tartja ezt az árat?

De tudod mit? Az enyém elviheted 80-ért :DDD

[ Szerkesztve ]

(#5003) arn válasza Aldaris (#4978) üzenetére


arn
(nagyúr)

hasznalj capture onet (ott szarra szorositheted a fuszalakat - madgienek meg az nem tetszik), vagy kevesebb elesitest, es nem lesz ilyen (ha annyira mosottan szereted, mint a masikon).

oszinten engem a kep temaja erdekel, meg a kep osszhatasa, nem pixelezett reszletek. azert vagyok hobby fotos, mert olyanra csinalom, ami nekem tetszik :) a kepeimet tobbnyire monitormeretben nezik, gyakran lemeretezve. a nyaralasos fotok kidolgozasaval sem fogok orakat tolteni.

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#5004) Stauffenberg válasza madgie (#5000) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Én azzal a felütéssel választottam az X-A1-et anno, hogy az X-Trans nem ér nekem akkora felárat (X-M1 még +80k volt akkoriban), na meg különben is majd jól jön a Bayer mikor a természetben fotózok. Na ez annyira összejött, hogy azóta is csak utcán használtam a gépet. Azóta csak X-Trans Fujit használó tájképelők beszámolóit olvasgatom és nekem nem úgy tűnik, hogy megbánták, legfeljebb leszoktak a Lightroomról.

Teljesen jól használható tájfotóra is az X-Trans, csak az eddigi beidegződéseket kell elfelejteni. Erre pedig nagyon jó példa az a számtalan X-Trans tájfotós, akik remek fényképeket készítenek és mégsem panaszkodnak.

Persze én nem vagyok tájfotós, nem tudom átérezni ezt a pixelkukkolós hevületet, mert engem ez sosem érdekelt, csak a fotó egésze. Szoktam fotózni középformátumra is, igaz csak analógot, de nem igazán volt rá példa, hogy a nagyméretű nagyításnak nekiestem volna egy lupével, hogy az utolsó fűszál is a helyén van-e. Ugyan így vagyok a digitális printekkel is, van egy elég jó Pixmám amivel galéria minőségben tudok 300 DPI-vel A4-ig nyomtatni. Ha ezen hibátlan valami, az nekem tökéletesen megfelel. De nem egy fotóm van ami D800E-vel készült, megcsináltunk a benti proof masinával őket A2 méretben, de engem csak a puszta méret nyűgözött le, nem az, hogy mit látok 5 centire belehajolva a nyomatba. :D

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#5005) KVnet


KVnet
(tag)

Én sem találtam sehol 45 körül X-A1-et. Inkább 60 a jellemző rá. Nem rossz ár az sem.

(#5006) szilu7 válasza madgie (#5002) üzenetére


szilu7
(senior tag)

Köszi! Megfontolom. :DDD
Igazából furcsa a használtpiaca az X-A1, X-M1 vázaknak. Ritkán van csak váz, inkább kitben megy 16-50-nel. Egy kicsit nehezen tudja még a piac értelmezni önmagában őket. (Persze itt nem kimondottan a fórum törzsgárdájára gondolok.) Ráadásul én úgy látom, hogy mostanában itthon kellemes árakat lehet találni Fuji X-ből, csak kicsi a kereslet. Nem láttam még 45-ért külföldön X-A1 vázat.

(#5007) szilu7 válasza szilu7 (#5006) üzenetére


szilu7
(senior tag)

Ja, a kínálat kicsi csak elbaltáztam. :B

(#5008) jmakk válasza KVnet (#5005) üzenetére


jmakk
(őstag)

Ejj kolléga, ne legyél már így bekorlátolva kishazánkba! 230-250GBP-ért dobálják utánad az alig párszás expós X-A1+16-50 kiteket az eBayen. :Y

(#5009) szilu7 válasza jmakk (#5008) üzenetére


szilu7
(senior tag)

Linket plíz! :R

(#5010) jmakk válasza szilu7 (#5009) üzenetére


jmakk
(őstag)

Tessék. Nem sokkal drágább de legalább új (demo volt). Postával 365 ajró. Angol eBayen most éppen nincs olyan, ami szállít Mo-ra, de ez is csak idő kérdése.

[ Szerkesztve ]

(#5011) Ear001 válasza Aldaris (#4978) üzenetére


Ear001
(őstag)

Nem tudom hol itt a probléma. Minkét képet elő tudom itthon állítani, az elsőt fűnyírás után napfényben, a másodikat fűnyírást halogatva két hete, egy felhős délutánon. :) Még ha igazad is van, ez a két kép ennek bizonyítására alkalmatlan.

(#5012) MC Pite válasza jmakk (#5010) üzenetére


MC Pite
(veterán)

Írni kell az eladónak, 99%ban szállítanak ide is. Ugyanígy a .de, .fr és .it oldalon.

[ Szerkesztve ]

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#5013) pandur99 válasza madgie (#5000) üzenetére


pandur99
(aktív tag)

Mióta készülök már én is Lofotenre :( Most azonban megnyugodtam kissé, mégsem kell előtte eldobnom az X-E1-et.
Aki egy tájfotón nem a tájat és a fotót, hanem a fűszálakat nézi, az nem fotós, hanem biológus.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#5014) MC Pite válasza pandur99 (#5013) üzenetére


MC Pite
(veterán)

Nem akartam mondani mert 1-2 ember megkövez megint hogy ki a *** néz tájképet pixelszinten? Biztos van aki úgy néz ki, egészségére. Maradok a vesszőparipámnál, ami tenyérnyiben nem néz ki jól, az A2-ben sem fog (szerencsére nekem bőven elég 20-24").

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#5015) pandur99 válasza MC Pite (#5014) üzenetére


pandur99
(aktív tag)

Van egy Fuji HS30-asom is, és néha azt viszem utazáskor. Most készült el egy CEWE fotókönyvem, és Isten látja a lelkemet, de nem tudom megkülönböztetni az azzal és az X-M1-el készült fotókat, mint azelőtt a Nikon D80-nal készülteket sem tudta volna kiválasztani. Hétköznapi alkalmazásra nem csak az X-E_A_M-1, hanem a kisebb érzékelősök is megfelelnek. Volt kiállításom A/3-as fotókkal 3 Mp-s kompaktokkal készült képekből is, sőt, egy barátom telefonnal készült képeiből is láttam kiváló A/3-as nagyításokat. Ettől kezdve számomra teljesen mindegy a technika, illetve annyiban nem, hogy azzal fotózom, ami kézhez áll, ami tetszik, amit szívesen hordok magammal.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#5016) szilu7 válasza jmakk (#5010) üzenetére


szilu7
(senior tag)

No offense, de ez több mint 280 GBP. Visszatérva az eredeti témához, ebből sem lesz 45k-s váz. És pont, hogy nem dobálják utánad, mert most is kiderült, hogy kicsi a kínálat.

[ Szerkesztve ]

(#5017) Stauffenberg válasza pandur99 (#5013) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Na most azért a tájképen fűszálakat kukkolók védelmében: Ez egy perfekcionista műfaj, ahol nagyon erős a képzőművészeti felfogás. Már az analóg időkben is megvoltak azok, akik nagyítóval estek neki a részletek vizsgálatának, most meg csak Ctrl+1 és lehet bámulni. Nagyban hasonlít a festészethez, ahol ezernyi irányzat megtalálható. Van aki rendkívül igényes arra, hogy az utolsó fűszál is ott legyen ahol lennie kell, mások meg csak elnagyolt formákkal dolgoznak, vagy úgy mondanám impressziókat akarnak kelteni.

Persze azért nem mindegy, hogy valaki az elcseszett, semmit sem érő fotóin kukkolja a pixeleket és lelkendezik, hogy "odanézz micsoda fűszálak, apám" vagy egy amúgy is remek tájfotóján hümmög 100%-os nézetben.

Én tök más vagyok. Engem főleg a dokumentarista vonal érdekel, ahol csak a képpel átvitt tartalom számít, nem az, hogy mi van a fűszálakkal. Ettől függetlenül értem a motivációt az apró részletekre való igényesség mögött, függetlenül attól, hogy engem ez nem tud érdekelni, nálam mástól lesz jó egy fotó. Egy jó tájfotót megnézve képes belőlem kiváltani örömöt, de egy jó sajtófotó ezt megszorozza ezerrel plusz örökre beleég az agyamba.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#5018) jmakk válasza szilu7 (#5016) üzenetére


jmakk
(őstag)

Bytheway, mondtam, hogy ez gyakorlatilag új. De szólj, ha kell az enyém 60e-ért, én majd veszek megint 45e-ért másikat. ;]

(#5019) Fandango


Fandango
(veterán)

Egyre jobban viszket a tenyerem, hogy csatlakozzak a boldog Fuji tulajok köréhez.
Kinézett áldozatom nem kevesebb mint egy X-T1. :B

(#5020) torzo válasza Fandango (#5019) üzenetére


torzo
(Ármester)

Nem fogsz benne csalódni. Én a d800-amat áldoztam be érte és nem bántam meg. Eddig még! :DDD
De most tényleg!

(#5021) Parci válasza arn (#5003) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

"oszinten engem a kep temaja erdekel, meg a kep osszhatasa, nem pixelezett reszletek"

ahhoz képest te is szépen telesírtad a fórumot a vízfestékezéssel... ;]

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#5022) arn válasza Parci (#5021) üzenetére


arn
(nagyúr)

hat amikor nagyitas nelkul is szembetuno... meg szep, hogy zavar.

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#5023) szilu7 válasza jmakk (#5018) üzenetére


szilu7
(senior tag)

Inkább szólj, ha látsz 45-ért, jó lenne valami, amíg az X-E2 lejjebb megy. :) Sajnos az előző 45-ös hirdetést csak bambán néztem, amíg el nem vitték.

(#5024) KVnet válasza jmakk (#5008) üzenetére


KVnet
(tag)

Nem vagyok, én is folyamatosan nézem az 55-200 és 50-230 árakat, és hajlok afelé, hogy a németektől rendeljem meg. Az 50-230mm 200 euró környékén mozog, plusz szállítás. Az elég baráti. :))

(#5025) arn válasza KVnet (#5024) üzenetére


arn
(nagyúr)

en 170ert vettem szallitassal spanyoloktol.

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#5026) KVnet válasza arn (#5025) üzenetére


KVnet
(tag)

Hát az bizony elég jó ár. :R Nekem 200 körül még megéri, ha tudom, hogy biztosan megérkezik. Sajnos az utóbbi időben két UK-ból érkező cuccomat is lenyúlta a magyar posta. Szerencsére az Amazon visszafizette az árat, de azért elég kellemetlen. :B

(#5027) mik-oca válasza torzo (#5020) üzenetére


mik-oca
(tag)

Van mellette másik vázad is?

(#5028) madgie


madgie
(titán)

Azért csak előszedtem egy worst case scenario zöld helyzetet, kábé ennyi különbség van:

(#5029) Parci válasza madgie (#5028) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

köszi. akkor ezt most keretezzük be, és aki innentől nekiáll vízfestékezni, sírni, mobiltelefonos takonyról beszélni, annak ezt linkeljük be és kész. ha utána sem k.ssol be, akkor meg megkérjük a rios site motort, mint erős embert, hogy segítsen.

tényleg legyen ez a pont ezen a baromságon, igen, picit rosszabb, igen, a 24 mp-es sony lapka sokat javít majd, és igen, azok esetében, akik itt filozofálgatnak a fórumban a gépekről, semmi lényeges különbség sincs.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#5030) Ijk válasza Parci (#5029) üzenetére


Ijk
(nagyúr)

Egyik fotós ismerősömmel mi is csináltunk zöldtesztet, DP2m vs Fuji X-pro1. Manuálban, minden beállítás ugyanaz(1/140s, f9, iso100), ugyanarról az állványról: [link]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5031) madgie válasza Ijk (#5030) üzenetére


madgie
(titán)

ez mekkora :DDD

[ Szerkesztve ]

(#5032) Parci válasza Ijk (#5030) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

na, ez a kettő együtt üt. bazzeg, be is teszem topik összefoglalóba, hulljanak az ámokfutók!

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#5033) jmakk válasza madgie (#5028) üzenetére


jmakk
(őstag)

Megtaláltam én is a tesztemet. Íme, lehet nézni az óriási különbséget, első X-E1, második X-A1

[ Szerkesztve ]

(#5034) arn


arn
(nagyúr)

ujabb lrnal alapesetben nincs mar vizfestekezes, de van olyan kep, aminel az alap elesites is sok neki. illetve ugyanazt a kepet betoltve c1ba, nem jon elo. ha belenagyit az ember, nincs nagy differencia, annyi latszik, hogy vmivel mashogy probalja kitalalni a hianyzo reszleteket, igy fogalmam nincs, hogy miert lesz az egyik vizfestekes, a masik meg nem.

szerintem ezen meg javitani fognak, legalabbis, ha mashol meg tudtak oldani, itt is kell lennie jobb megoldasnak. a hetvegen majd kiprobalom a 8as c1t is, miben lett jobb fujin.

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#5035) Stauffenberg


Stauffenberg
(nagyúr)

Tök jó interjú a Fujifilm marketing igazgatójával.

Ami szerintem fontos:

1.) Nincs több találgatás, tényleg mindent megkap a fekete X-T1 is a firmware frissítésként ami a Graphite verzióban van. Eddig ez kicsit ellentmondásos volt.

2.) A következő generációnál (X-E3? X-T2? X-Pro 2?) már nagyobb felbontású szenzorokat használnak majd.

3.) Bár a videó továbbra is csak másodlagos szempont marad, de ezentúl ezen a téren is fejlesztenek majd (hopp... talán hamarosan jobb lesz mint a mobilom).

4.) Nincs tervben a Full Frame, az APS-C a megfelelő arany középút a Fujifilm szerint ami még kellően kompakt, de van benne kakaói is képminőség terén. A Full Frame drága lenne és "lassú" (nem tudom mit ért ezalatt).

5.) Ez a kérdés nagyon telitalálat: Tényleg nehéz eladni MILC-eket az USA-ban? Erre csak annyi volt a válasz, hogy a belépő szint az totál halott ezen a piacon, kutya sem veszi őket, de a a komolyabb "high-end" vasak már jobban boldogulnak és az X-T1-re pont kétszer akkora a kereslet mint amire eleinte számítottak. (Nem lennék meglepve ha az X-T1 lenne a legjobban fogyó gépük mostanság).

6.) A Fujifilm szerint az egész MILC piac csak nyerne azon ha a Canon és a Nikon komolyabban venné.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#5036) Parci válasza Stauffenberg (#5035) üzenetére


Parci
(HÁZIGAZDA)

a milc piac mindenképp nyerni fog olyan értelemben, hogy a dslr mellett nem sok érv marad. sokkal több alkatrész, mechanikus cuccok, bonyolult és precíz összeszerelés, nagyobb méret. célhardvereket leszámítva kizárt dolog, hogy túl sokáig tükör maradjon a tipikus gépekben.

"Egy dologban válogatós nagyon és az a hálózati kábel. Energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel igazi zenei élményt varázsol stílustól függetlenül."

(#5037) Ijk válasza Stauffenberg (#5035) üzenetére


Ijk
(nagyúr)

Nem is értem ki számított FF fujira. Tervszerűen építik ezt a rendszert, kiváló obikkal. Miért is kezdenének feleslegesen egy új rendszerbe? Kíváncsi lennék egy X-Pro2-re, nekem az X-Pro1 mai napig a kedvenc vázam a Fujinál, de talán milcek között is.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5038) Stauffenberg válasza Ijk (#5037) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Ezek szerint nem szoktál englis nyelvű Fujifilm fórumokat olvasni vagy csak a nagy hírportálok komment szekcióit figyelni. Állandóan, szüntelenül, megállás nélkül megy a nyafogás a full frame szenzor miatt. Az aláírásomban lévő Zack Arias videót is ez ihlette. Na nem Zack bácsi, inkább a Fujifilm marketingesei találták ki, de az mindegy, a videó baromi jó.

Parci: Még nem is létezett az EOS M, amikor azt pedzegettem, hogy addig nem lesz széles körben elfogadott a milcesdi a nyugati régiókban, amíg a piacvezető DSLR gyártó nem ugrik fejest bele. Aztán az EOS M vonal kispadra ült, egyszer talán lesz belőle valami.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#5039) MC Pite válasza Stauffenberg (#5038) üzenetére


MC Pite
(veterán)

Lehet hogy én vagyok helikopter, de nagyobb előnynek tartom hogy kitartanak a szenzoron pdaf mellett ami a legtöbb üvegükkel megy, mint hogy még bétás állapotában be is fejezték az M szériát.

Jövőre a 700D utódját -vagy új számozást fog kapni mellé- nagy eséllyel EVF-el mutatják be, legalábbis lesz belőle evf-es verzió is. Idáig eretnekség volt a wifi, dönthető kijelző, szenzoron pdaf, sorban dőlnek meg ezek a bástyák.
Ha marad a bázistáv, még az sem olyan vészes, hisz ha eléggé hátratolják a szenzort annyira nem vészes a vastagság (samsung nx-eknél már csak kevesebb mint két centivel nagyobb a canon bázistáv) - olyan kis G5/6 szerű duci gépeket még sokan szeretnének is :).
Szóval ha lehet választani azt a kis lendületet inkább erre fordítsák...

Mazsi képe sem rossz összehasonlításra, de nem is jó; az A1 még így is keményebb, minden színnél...
Érdekes hogy a 24mpixeles csúcsszenzorral való összevetésre senki nem tippelt...

[ Szerkesztve ]

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#5040) silmatauki válasza Stauffenberg (#5035) üzenetére


silmatauki
(őstag)

"A Full Frame drága lenne és "lassú" (nem tudom mit ért ezalatt)."

Valszeg 36+ Mpixel processzálásának sebességét. Feltételezve, hogy legalább 36 Mpixeles lapkákat használnának.

" a komolyabb "high-end" vasak már jobban boldogulnak és az X-T1-re pont kétszer akkora a kereslet mint amire eleinte számítottak. (Nem lennék meglepve ha az X-T1 lenne a legjobban fogyó gépük mostanság)."

Azért ne felejtsük el az amerikai sznobizmust és “minél DSLR-szerűbb, annál profibb & kelendőbb a teljesen hülyék körében is” – nem véletlenül nem fogynak ott olyan jól a rangefinder kamerák, mint a DSLR-ek vagy az azokat formázók. Szemben Európával vagy éppenséggel Japánnal, ahol ennek pont a fordítottja van.

[ Szerkesztve ]

(#5041) arn válasza Stauffenberg (#5035) üzenetére


arn
(nagyúr)

Valoban igy lehet... A flickren van statisztika a gepekrol, mar most a masodik legnepszerubb fuji vaz az xt1. Nyugaton nem tema, hogy ne a legdragabbat vegyek.

Viszont rendszerszinten nagyon a ff rendszerekkel versenyeznek arban... Es ez eleg retegtermekke teszi.

Vagy 20x annyi kepet toltenek fel a legnepszerubb canon vazakrol (nikon 15x).

[link]

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#5042) arn


arn
(nagyúr)

Aktualisan milc fronton viszont csak az em5tel, es a gf1el lonek tobbet. Az em5 messze a legnepszerubb milc vaz, nagyot akaszthatott vele az oly.

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#5043) madgie válasza arn (#5042) üzenetére


madgie
(titán)

És az X100, X100S? Az sem semmi, jól pörögnek.

(#5044) arn válasza madgie (#5043) üzenetére


arn
(nagyúr)

Csak az aktualis feltoltesek alapjan irom. Amugy az x100 lefele megy, az xt1 felfele, az osz ellenere is.

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#5045) gorgo


gorgo
(őstag)

Egy láma kérdés: az XE1,2 és XT1-ben fizikailag azonos szenzor csücsül?

"A fényképezőgép lévén vásárlói vagy turistái leszünk a valóságnak..." • https://www.flickr.com/photos/69538433@N04/

(#5046) MC Pite válasza gorgo (#5045) üzenetére


MC Pite
(veterán)

X-E1,X-M1 és X-Pro1: X-Trans (I)

X100S(és valószínű T), X-E2 és X-T1: X-Trans II (hibrid af)


1: Microlenses
2: X-Trans Color Filter
3: L/R Light Interception Filter
4: Phase Detection Sensor / Green Filter Pixel
5: Photodiode

X100 kakukktojás, a D300ben is dolgozó szenzor az alap ha minden igaz

[ Szerkesztve ]

fluidr.com/photos/mc_pite | XZ1 Compact | Mégane 3 Gr.T 1.6 16V 2014

(#5047) Stauffenberg válasza arn (#5041) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

"Viszont rendszerszinten nagyon a ff rendszerekkel versenyeznek arban... Es ez eleg retegtermekke teszi."

Na azért az X-T1 messze több professzionális szolgáltatással bír mint egy abszolút fapados Nikon D610. Persze jogos a felvetés egy olyan fotós társadalomban, ahol a "full frame" egy vezényszó.

A 7D Mark II híreknél is sokan fikázódtak, hogy ennyiért már full frame gépet lehet kapni. Ja igen, lehet kapni, egy annál jelentősen fapadosabbat.

Ez abból a helytelen berögződésből adódik, amely szerint a szenzorméret határolja a kategóriákat.

Én már le sem állok vitatkozni amerikai fórumozókkal arról, hogy APS-C is lehet professzionális gépben, ahogy Full Frame is lehet amatőr-haladó vázban. Egyszerűen hülyének néznek és nem értik.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#5048) arn válasza Stauffenberg (#5047) üzenetére


arn
(nagyúr)

nem a vazarakra gondoltam elsosorban, hanem az obik atlagos arara... pl jo lenne egy ekv 35os, egy portre, stb. ha osszerakom szepen a rendszert, hat nem olcso.

amugy en is azon a velemenyen vagyok, hogy szenzorbol nagyobb jobb, a tobbi meg kompromisszum. most hogy cipeltem "nyaralason", nekem mar ez is tul nagy rendszer. kellene vmi kompakt/mft zsebrendszer ilyen esetekre, es egy tokmindegy mekkora rendszer csak fixekkel. viszont, ha mindegy a meret, akkor miert allnek meg apscnel?

magamat ismerve elobb utobb ugyis ff rendszernel fogok kikotni, es az obik arat elnezve mindig megfordul a fejemben, hogy nem lenne e olcsobb vazat valtani, es olcsobb ff obikban gondolkodni, mint meg tobbet invesztalni ebbe. vegeredmeny szempontjabol nem tudom, hogy melyikkel lennek elobbre. jobbak e annyival a fuji obik, amennyivel tobbe kerulnek.

https://www.facebook.com/mylittleretrocomputerworld

(#5049) Stauffenberg válasza arn (#5048) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Nem olcsó, de ha összehasonlítom a Canon és Nikon legjobb FF objektíveit a Fujifilm üvegekkel, akkor utóbbi jön ki olcsóbbra.

Például az 56mm f/1.2-nek a párja a Canon 85mm f/1.2 lenne és az mondjuk igencsak kétszer annyiba kerül. Persze van olcsóbb 85mm-es portré objektív is FF-re, de az meg minőségileg nem olyan.

De a Canon 35mm f/1.4L is 420k pénz, míg a Fujifilm 23mm f/1.4 szintén olcsóbb nála. Canon 50mm f/1.2L 450k, míg a Fujifilm 35mm f/1.4 180k.

Most jó persze lehet azon ugrálni, hogy "dehát az FF DOF", de csak az mondja a Fujifilm üvegekre, hogy drágák, aki még nem vetett egy pillantást a látószögben és minőségben ekvivalens FF objektívekre. Fujira a legdrágább is 1500 dollár (eddig, lesznek még drágábbak, az biztos), miközben a tényleg pro FF üvegek valahol itt kezdődnek és csak úgy röpködnek a 2-3 ezer dollárok, komolyabb teléknél meg a tízezrek.

Én a részemről inkább a Fuji APS-C-nél maradnék, mint átlépni Canon vagy Nikon FF-re. Van ugyan némi DOF buzériám, de nem olyan mértékű, hogy az APS-C mellett az 56mm f/1.2 vagy a 35mm f/1.4 ne legyen elég.

[ Szerkesztve ]

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#5050) madgie válasza arn (#5048) üzenetére


madgie
(titán)

Mondomén, ugorjá', Sony A7S, Zeiss 35 és 55 duó.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.