Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37001) lugosi válasza p_adam (#37000) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Ricoh GR III a jó kis porpumpa, a Leica Q2 a maga árával, és ugyanez igaz a Sony R1-akármire is. Azon kívül pl kezelhetőségben a Ricoh szerintem nem igazán ugyanaz a liga. Ha x100v árban lenne a Leica Q2 akkor azt mondanám, hogy na oké :DDD Viszont a raw-jait szerkeszteni nem egyszerű, nekem az i5-ös laptopom konkrétan süvíteni kezdett közben. Szóval ja igen, vannak alternatívák, csak nincsenek. (Ha valakinek egy ilyen gép kell.)

(#37002) Stauffenberg válasza El Joe (#36997) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nekem csak ez van meg:

Fujifilm Japan is temporarily ceasing X100V orders due to having too many to process

Itt pontosan azt írják, hogy csak a rendelésfelvételt állították le (ez disztribútoroknak szól, attól még a kereskedők vehettek fel rendelést vásárlóktól), mert annyi back order volt (ez a kereskedelemi terminológiában azt jelenti, hogy olyan eszközre adsz le utánrendelést, ami pillanatnyilag nem áll rendelkezésre).

A cél az volt, hogy a gyártással utolérjék magukat.

A hype pedig a TikTokról indult, amikor egy influencer csinált egy videót arról, hogy mivel fotóz és a tini meg kora 20 éves korosztály megőrült ettől és egyre többen és többen vásároltak be és csináltak ugyanilyen videókat, ami addig hajtotta a dolgot, hogy elfogytak a polcokról és már egészen az első X100-ig visszamenőleg a használt árakat is elkezdte felhajtani a kereslet.

Amúgy van ezzel párhuzamosan egy másik hype is ugyanebben a korosztályban, elkezdték felvásárolni a 20 éves, 2-3 megapixeles kompaktokat is, mint "vintage" fényképező. Ez most olyan, mint amikor én voltam ennyi és mindenki Nikon F-et meg Canon AE-1-et kutatott az eBay-en és felverték a csillagos egekbe az árakat. Nekem mindig is volt egy vintage becsípődésem, eleve egy Olympus OM-10-esen és Fujica ST-F-en tanultam fotózni és már kinéztem egy Nikon F-et, ami akkor 20 ezer körül ment, aztán jött a hype és 150 ezerig meg sem állt.

(#37003) Stauffenberg válasza p_adam (#37000) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A Fujifilm X100V egyetlen igazán jó alternatívája egy másik Fujifilm váz, de nem bánom ha azoknak nem hajtják fel az árát, mert jó lenne az X-E5 után egy jóárasított X-E4-et behúznom másodváznak. :)

Amúgy meg remélem tudjátok, hogy amint lecseng a hype, embertelen mennyiségű megunt és alig használt X100V szabadul majd rá a használt piacra. Ez a hype-ok anatómiája, soka megveszik hirtelen felindulásból, aztán kiderül, hogy macerább hurcolni, mint az iPhone-t és nem esnek ki belőle feltétlenül jobb fotók (ha meg igen, sem biztos, hogy látja az érdemi különbséget hozzáértés hiányában) és mivel már a többiek sem menőznek vele, csak a port kezdi fogni.

(#37004) madgie válasza Stauffenberg (#37003) üzenetére


madgie
titán

"aztán kiderül, hogy macerább hurcolni, mint az iPhone-t"

Egy éven át minden nap nálam volt a V, asszem tudom, miről beszélsz :DD

(#37005) Stauffenberg válasza madgie (#37004) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nekem anno az X-A1 volt ilyen minden áldott nap magammal hurcolós. :D Néha gondolkozom a rehabilitálásán, de azt az AF rendszert rettenetesen gyűlölöm. Meg hát még Classic Chrome sincs benne.

(#37006) DBob válasza hemaka (#36999) üzenetére


DBob
őstag

"annyira azert nem jo a kepminosege amennyit legombolnak rolad erte, sot"

Öööö...
Miután az első képeket lőttem vele élesben és otthon nézegettem az eredményt, azért leesett az állam.

Canon 7D mkII + Canon EF 24mm f/1.4L II USM részletességét gond nélkül hozza a "kis szar kompakt" gép.

(#37007) hemaka válasza p_adam (#37000) üzenetére


hemaka
nagyúr

Xe4+23/2 azt csókolom, nincs nagy különbség köztük, aztán arra még vehetsz másik obikat is, ha az élet úgy hozza. Mindenesetre én örülök, hogy felverték az árát a tiktokerek, mert a múltkor volt einfin 2db, amire le is csaptam gyorsba. :DDD

DBob
Csak a mérete kompakt, másban semmi köze a kompakt gépekhez(pl Sony RX100 VII ami tényleg kicsi és a képminősége is rendben van a méretéhez képest), rendes apsc szenzoros, szóval hozza amit kell. Nekem annyira nem tetszett a képminősége, mint amennyire odavannak érte sokan, de az tény hogy nyaraláskor hurcolászni jó a mérete.

[ Szerkesztve ]

(#37008) p_adam válasza hemaka (#37007) üzenetére


p_adam
addikt

Sokkal nagyobb, aránytalanabb (kisebb FF alternatívák is vannak), zajos zár, elektronikus kereső, stb., nem ugyanaz.

(#37009) arn válasza Stauffenberg (#37002) üzenetére


arn
félisten

Asszonynak meg van vmi regi 4mpxeles oly, lehet tobbet er, mint az xt1em? :DDD

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#37010) Stauffenberg válasza arn (#37009) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Viccen kívül, ha valami felkapott darab, még az sem kizárt. :)

(#37011) vakablak93 válasza Stauffenberg (#37003) üzenetére


vakablak93
őstag

"egy jóárasított X-E4-et" - Egy micsodát??? :DDD
Most amikor januárban újra gépet kezdtem nézni, erre csorgattam a nyálam leginkább, kiderült mint X100V pótlék konkrétan a pár hazsnált drágább mint újonnan, ahogy meg kb nem is rendelhető.... :(

Pedig hogy sóvárogtam egyre, na mind1, legalább így 4 év után megfogtam egy
antracit T-30-at.
Már ennek is örülök, anno mikor előrendelő voltam a T-30-ra (2019 febr.) már akkor arra is hetekkel többet kellett várni mint a sima ezüst/fekete darabokra.
Fujinál vannak ilyenek, részben igaza van annak aki ilyen hájpolt hipszter izének tartja a fuji gépeket :D

Egy ideje nézegetem a régi 27mm obikat, azokkal a T-30-at én se venném am ki a táskából, hiába van itt a kezemben a Pixel 7, a hűdejónak mondott kamerájával összzhasonlítva a T30-al, úgy vagyok vele ezzel inkább meg se lövöm a képet... :(

Tudom, tudom.... Nem vagyok normális :D

[ Szerkesztve ]

Majd akkor lesz instám, ha felkel a nap a hold sötét oldalán :D

(#37012) arn válasza Stauffenberg (#37010) üzenetére


arn
félisten

Mi szamit felkapottnak?

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#37013) DBob válasza arn (#37012) üzenetére


DBob
őstag

Mindig az, amiről készült épp YouTube videó egy influencer által
¯\_(ツ)_/¯

(#37014) Stauffenberg válasza arn (#37012) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nem tudom, az a szararc lettem, aki 10 évvel ezelőtt meg nekem szólt be, hogy nem érti mit lehet kajálni az analóg fotózáson, miközben meghaladott technológia. :D

Mondjuk viccen kívül azért nyilván értem a lényegét és arról van szó, hogy látják az esztétikai különbséget a mai digitális és a 15+ évvel ezelőtti digitálishoz képest. Nekik ez a gyerekkor "íze", mint ahogy nekem az analóg volt. Ők most értek meg az első nosztalgia hullámukra.

(#37015) HuMarc


HuMarc
addikt

Én október végén vettem egy X100T-t, de nekem őszintén nem jött be annyira, most gondolkodom rajta, hogy elpasszolom. Amikor két éve megszerettem a fotózást, az egy Oly Pen E-PL5 + 40-150, majd egy 25 mm f/1.7 (2x crop factor, szóval >>35 mm ekv.) miatt volt. Az E-PL5 érezhetően kisebb, mint az X100T, van rajta egy L-bracket markolattal, így kb. ugyanakkorák (nyilván az obik jobban kiállnak, bár a napellenzővel, ami rajta van az X100T-n már nem akkora a különbség pár fix obimmal összemérve). Hiányzik a waist level shooting experience is, amihez kellene a flip-out screen.

Gondolkodnék valami alternatíván, nekem pl. az X10 koncepciója sokkal jobban bejött/bejön, mint az X100 vonalé, de azért ott kicsinek érzem a szenzort, meg réginek magát a kamerát. a Ricoh GRIIIx se hangzana rosszul, az legalább 40 mm ekv. de hát annak is horribilis ára van.

Nyilván az nagyon benne van, hogy nekem a 35 mm fókusztávolság messze túl széles. MFT-n sose lőttem 50 mm ekvivalensnél szélesebb obival partifotózást (meg szökőévente egy templombelsőt) leszámítva, és a nagy kedvenc MFT obijiam (50 mm f/2, 50-200, 100-400) még inkább telék.

(#37016) Stauffenberg válasza HuMarc (#37015) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ha nem kevesled a kezelőszerveket, akkor X-E4 tud lenni a te vázad, van dönthető LCD és rá tudsz tenni olyan obit, amit akarsz, az f/2 WR sor például még kompakt is.

De ha sokallod a Ricoh GR IIIx árát (370k a Fotoplusnál), akkor az X-E4 sem lesz olcsóbb sajnos, abból csak a váz nagyságrendileg ennyi.

Lehet néznék 200k alatt használtan egy X-T20-at átmenetileg, amíg elérhetőbb árba nem kerül valami szimpatikusabb. Hozzá egy 35mm f/2 WR mondjuk. Lesz egy EVF púpod, de cserébe van dönthető LCD.

(#37017) lugosi válasza Stauffenberg (#37016) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Az a gr3 család egész jó lenne, de állítólag nagyon porosodik a szenzor.

(#37018) madgie válasza lugosi (#37017) üzenetére


madgie
titán

Majd nem rekeszelsz :DDD

(#37019) Flashback


Flashback
addikt

Azért vicc hogy a X100V XT4/XT5 árszinten mozog... :D

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#37020) madgie válasza Flashback (#37019) üzenetére


madgie
titán

Mármint mi a vicc benne? Az X-T4-gyel azonos generáció, van rajta egy kitűnő objektív, van benne egy központi zár, ami sose volt olcsó dolog, beépített ND...

(#37021) HuMarc válasza Stauffenberg (#37016) üzenetére


HuMarc
addikt

Lol, nem néztem meg magyar boltban a GRIIIx-et, csak azt láttam, hogy MPB-n használtam 1000 euró felett van. Jó tudni.

Igazából lehet, hogy csak többször előveszem az Oly vázaimat, annak lenne a legtöbb értelme.

(#37022) Flashback válasza madgie (#37020) üzenetére


Flashback
addikt

Oké a szenzor ua. de nincs:
- stabi
- lassab a feldolgozás
- nincsenek portok rajta (vaku, fejhallgató)
- HDR range kisebb
- szem fókusz
- dupla sd

Persze ott van az obi rajta, meg a beépített ND de még így is kb 30% al kellene pozícionálni. Kitobival kb 200€ a különbség.
Szerintem a reális ára olyan 1250-1300€ körül lenne újonnan.

[ Szerkesztve ]

Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)

(#37023) lugosi válasza HuMarc (#37021) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nagyon sztárolják youtuberek is ezt az mpb-t. Megnéztem, indítottam egy beszámítást, nevetséges árat adnak a használt cuccokért. Kizártnak tartom, hogy ne lehetne itthon a fotós felszerelést az ott kínáltnál magasabb áron eladni. Legfeljebb a kényelem ami miatt megéri, de eléggé megkérik az árát.

(#37024) vakablak93 válasza lugosi (#37023) üzenetére


vakablak93
őstag

Ez az összes többinél így van asgoodasnew, rebuy stb....

Valahogy össze kell hozniuk a hasznot, de amúgy tényleg nevetségesen alacsony árat kinálnak.
Én egyszer adtam el így egy ilyen boltnak azóra inkább hirdetem pár hétig a cuccot kleinanzeigen ha eladok vmit. :U

De venni szerintem tök jó ilyenektől, kapsz némi garit, ha mégse tetszik a normál használtvásárlásnál nem tudod simán visszaküldeni, stb...

Na meg mindig az összes cucc be van fotózva rendesen nincs zsákbamacska, mindent odaírnak az utolsó karcig.

Asgoodasnew esetében pedig szerintem az árazásuk is elég korrekt, a sima kéz alól árakon vettem eddig tőlük mindent.

Majd akkor lesz instám, ha felkel a nap a hold sötét oldalán :D

(#37025) Stauffenberg válasza HuMarc (#37021) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nincs raktáron náluk GRIIIx, csak rendelhető státuszban van, az is lehet beragadt ár, de ennyiért van kint.

Ha nincs bajod az Olympus vázaiddal, akkor használd azokat (is). Én is gondolkodtam rajta, mert még mindig megvan az MFT cuccom, eladnám a Panasonic G80-at, helyére jöhetne valami Olympus (Pana 25mm f/1.7 és Oly 45mm f/1.8 maradhatna), de nekem kell az EVF is, így a PEN vázak többsége kiesik, PEN F-et nem olyan egyszerű szerezni és a korához képest drága is (már ha felbukkan) és nem dönthető, hanem kihajtható az LCD (amit kifejezetten rühellek). Az E-M10 vonal nem egy ökör ára, de a Fujifilm X-T3 mellé inkább egy rangefinder jellegű másodvázat szeretnék.

Szóval lehet a vége az lesz, hogy az utolsó csavarig kiárusítom az MFT cuccom és nézek egy X-E4-et. Csak közben nem akartam ennyit költeni rá, pont egy napi hurcolós, olcsó, nem annyira féltős gép kéne. Talán a mára kihalt Fujifilm X-A vázak között kéne szétnéznem, anno az A1 volt az első Fuji gépem és rettenetesen sokat cipeltem mindenhova.

(#37026) DBob válasza lugosi (#37023) üzenetére


DBob
őstag

"Nagyon sztárolják youtuberek is ezt az mpb-t"
Persze, hiszen fizetnek nekik ezért. Ha az FKF ZRT. fizetne egy spotot, hogy "védd a Földet, egyél szart", akkor azt promóznák, pénz az Isten jeligére.

Ettől függetlenül én is 1-2 héttel ezelőtt megnéztem az MPB-t, és hamar nyílvánvalóvá vált, hogy miből tudnak ennyi "YouTubernél" tartalomban elhelyezett reklám szegmenst megvásárolni:

Ajándékba odaadod nekik az objektívet, ők meg eladják piaci áron.
Azóta is küldözgetik a levelet, miszerint még mindig él az ajánlatuk, odaadhatom ajándékba a felszerelésem *wink-wink*

(#37027) Stauffenberg válasza DBob (#37026) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Sajnos ebben semmi meglepő nincs, ezt a leckét előbb vagy utóbb megtanuljuk, hogy kereskedőhöz csak akkor adunk be bármit, ha extrém sürgős az eladás vagy akkora nyűg magadnak meghirdetni, hogy hajlandó vagy lemondani elég komoly hányadáról a bevételnek.

Egyébként az áraik vásárlói oldalon viszont nem rosszak ha figyelembe vesszük, hogy jótállást is vállalnak. Én majdnem tőlük vettem ősszel a motyómat, mert valamiért itthon még a lefingott, karcos, 40-50 ezer expót futott X-T3 vázak is drágábbak voltak, mint a németeknél a patika állapotú 10 ezer expó alatti megkímélt darabok, ami főleg úgy volt teljesen érthetetlen, hogy az árfolyam is kifejezetten pocsék volt akkoriban.

(#37028) DBob válasza Stauffenberg (#37027) üzenetére


DBob
őstag

"Egyébként az áraik vásárlói oldalon viszont nem rosszak ha figyelembe vesszük, hogy jótállást is vállalnak."

Megnéztem anno amikor ajánlatot kértem példa motyómra, hogy az X20 mennyi lenne tőlük, ha már itthon nincs eladó példány hónapok óta. Padlót fogtam a 140-160 kHUF-os áron.

Ez egy 10 éves, 2/3" szenzoros, középszerű kompakt, ami új korában volt 170 kHUF (bruttó) 2013-ban azzal a kommenttel, hogy "kissé borsos az ára".

De ahogy nemrég elhangzott, most vásárolnak fel sokan "vintage digi gépeket", és ez (is) hajtja fel az árakat erősen.

Már ott tartunk, app is van erre:

"valamiért itthon még a lefingott, karcos, 40-50 ezer expót futott X-T3 vázak is drágábbak voltak, mint a németeknél a patika állapotú 10 ezer expó alatti megkímélt darabok"

Ez pedig a balkán / "post-szocializmus" hatása. Sokan fejben még mindig úgy gondolják, attól hogy sorban kellett állni a hűtőgépért Bécsben 1988-ban, majd itthon jó áron ellehetett nepperkedni, ez a mai napig még működik.

[ Szerkesztve ]

(#37029) madgie válasza Flashback (#37022) üzenetére


madgie
titán

HDR ugyanaz, szemfókuszban kicsit gyengébb, a dupla SD az igaz, az nekem is fájt melónál.

De ezt nem lehet így összehasonlítani... viszont abban egyetértünk, hogy drága. Szerintem az X-T4 is az.

(#37030) Stauffenberg válasza DBob (#37028) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A nehezen beszerezhető, ritka gépek árazása szerintem nem annyira mérvadó, mert kevésbé érvényesül benne a piaci logika. Bár jelenleg lassan egyik Fujifilm váznál sem beszélhetünk logikáról, amióta az X100 hype tart a többi váz is elkezdett furcsa íveket leírni az árgrafikonon.

(#37031) lugosi válasza DBob (#37028) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Mondjuk más volt 170e 10 éve mint most.

(#37032) DBob válasza lugosi (#37031) üzenetére


DBob
őstag

Tény és való.
De ha 10 éve volt ~60 kHUF az i7-3770 CPU-m újonnan iPon-ból, akkor hasonló elvek szerint ellehetne tudnom adni 45-55 kHUF-ért ma, ami ugye egy vicc.

Erősen el van torzulva a piac, miközben a "kompakt fényképezőgépek" mint olyan már az iPhone megjelenése óta temetve van, és sír mindenki hogy 1/10 mennyiségben fogynak az eszközök...

(#37033) DBob válasza Stauffenberg (#37030) üzenetére


DBob
őstag

A Fuji az X széria előtt teszthalott állapotban lebegett valahol a semmi közepén.
Majd valami zseni kitalálta az X100 koncepcióját, és megvalósították. Persze azonnal elkezdték szegmentálni a piacot eszerint.

Ha megnézzük a Wikipedia ide vonatkozó cikkét, nagyon jól van vizuálisan ábrázolva, meddig is sikerült életben tartaniuk a fix lencsés, 2/3" szenzorral szerelt kompaktokat. Az X szériás külső design, és pár apró újítástól eltekintve kommersz kompaktok gyorsan kihaltak a piacról, mert nem volt rájuk igazi érdeklődés: ezért is nehezen szerezhető be, alig vették.

Viszont attól hogy egy összességében sikertelen szériából keveset vásároltak az emberek, és a gyártó az adott termékvonalat végül beszántotta, számomra nem adódik az hogy gyorsan felértékelődik és "kultikus" tárgy lesz belőle...
De persze, ez az én bajom.

(#37034) lugosi válasza DBob (#37032) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"akkor hasonló elvek szerint"

Nem jó hasonlat, a két eszköz messze nem egyformán öregedett (amit ugye a tények is mutatnak).

(#37035) DBob válasza lugosi (#37034) üzenetére


DBob
őstag

"két eszköz messze nem egyformán öregedett"

10 év alatt mind a két eszköz 10 évet öregedett.

Csak amíg az egyik jelenleg "felkapott" és "trendi", annak ellenére hogy a fényképezőgép piac szereplői sírnak hogy alig veszik az eszközeiket (összehasonlítva az előző évtizedekkel, hála a mobilkészülékekben integrált megoldásoknak), addig a másik lenézett és lesajnált, pedig mai napig egy életképes termék (2021-ben adtam el az Ivy Bridge alapú játszós asztali gépem, és csak azért mert nagyon jó deal keretein belül találtam játszós laptopot)

Az igazán nagy különbség ott van, ha rákeresel a már 4 éves X100V-re YouTube-on, rengeteg friss videót fogsz mai napig találni ilyen-olyan influenszerektől ami 1-2-5 hónapos. Folyamatosan a vízfelszínen van tartva az érdeklődés az X széria iránt, és ezek pozitív visszacsatolásként egymást gerjesztik: senki sem akar kimaradni a potenciális kattintásokból, így minden kamerás / fotós / review oldalnak kell lennie legalább egy X szériás kompakt videónak.
Nem gondolom, hogy egy i7-3770 CPU-ról fog felkerülni bármilyen nagyobb nézettségű YouTube csatornára "magasztaló review", felhajtva ezzel az árakat.

Az "egyformán öregedésnek" köze sincs a piaci árakhoz, sokkal inkább az számít mikor szemel ki valamit épp egy felkapott YouTube-er magának, felhajtva az árakat. Könnyen kimutatható, egy-egy "jól sikerült videó" után megugornak a keresések és árak is eBay-en.

Mivel az Ivy Bridge volt az utolsó Intel platform tudtommal ami hivatalosan is WinXP kompatibilis, lehet 1-2 év múlva arról fog LGR videót készíteni, hogy EZ A TUTI RETRÓ GAMING PLATFORM, és 3-4x áron fogják elkapkodni a birkák a jelenleg kutyának sem kellő vasakat és alkatrészeket. De az nem annak lesz köszönhető, hogy "jobban öregedett az Ivy Bridge".

[ Szerkesztve ]

(#37036) Stauffenberg válasza DBob (#37033) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Arra utaltam, hogy ha kevés példány pörög a piacon, akkor annak oka van, az egy réteg és/vagy sikertelen termék, amit azok vásárolnak fel, akiket nem a racionalitás motivál, így az árak sem racionálisak.

A CPU-s példa pedig azért rossz, mert az infláció nem csak az új, de a használt árakat is felhajtja és azt se felejtsük el, hogy pár éve 50 ezerért kaptál mondjuk 25 hamburgert, ma már csak 15-öt.

Akik kipontozódnak büdzsé hiány miatt az új cuccokból, azok elkezdik a régieket felvásárolni és addig emelkedik az áruk, amíg azt ember megfizeti. Egy 50 ezres régi használt i7-es még mindig olcsóbb, mint egy fiatalabb i5-ös, ha eleve van hozzá deszkád és nem kell az újat megvenni, amik borsos áron mennek, ha ki is hajtanád őket. Tavaly akartam 12xxx generációs i5-ösre upgrade-elni és szívtam a fogam, hogy nem volt hozzá 60 ezer alatt alaplap normális VRM hűtéssel, ránéztem a használt piacra is mit kapok régebbi generációs i7-ből. Hervasztó volt, hogy ma már egy belépő i3-as is megfogja őket, de megint ott vagyok: Az alaplap drága, DDR4 RAM-ra kell váltani, stb.

Végül nem vettem PC alkatrészeket, hanem egy MacBook M1-et. :D

[ Szerkesztve ]

(#37037) DBob válasza Stauffenberg (#37036) üzenetére


DBob
őstag

"A CPU-s példa pedig azért rossz, mert az infláció nem csak az új, de a használt árakat is felhajtja"

Az infláció, tehát a fizetőeszköz értékének romlása globális, így azonos mértékben van jelen az X20 és a i7-3770 esetében is. Így irreleváns, mivel az X20 160 kHUF ára nem kevesebbet érő Forintból kerül kifizetésre, amíg az i7-3770-et erős, 17.000 Forinttal fizeti ki aki ilyet akar. Az-az nem az infláció miatt más két azonos korú, használt termék ára között a különbség, összehasonlítva az egykori új árával.

A CPU-s példa azért jó, mert az említett CPU mögött nincs az a mesterségesen generált / fenntartott hype, ami a másik termékcsoporttal kapcsolatban megvan, és ez a valódi oka a használt piaci árképzésben kialakult különbségeknek.

Valószínűtlen, hogy egy életvitel szerűen tartalmat előállító emberek ezzel a termékkel fognak foglalkozni, mivel nem tulajdonítanak neki előzetesen nagyobb potenciális nézettséget, ezáltal bevételt, így veszteséges lenne neki vele foglalkozni. Még akkor is, ha egyébként kivételesen a szíve csücske az adott platform, mert mondjuk ez volt az első amit saját fizetésből vásárolt.

[ Szerkesztve ]

(#37038) Stauffenberg válasza DBob (#37037) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Használt i7-es procikkal viszont Dunát lehet rekeszteni, az X20 pedig egy ritka cucc, aminek az árképzését nem a racionalitás alakítja. A hype felár részében egyetértünk, de amúgy volt hype a pár éves használt i7-ek körül is 2-3 éve a chipválság alatt, ahogy régebbi GPU-kat is előszedtek és tesztelgették mire lehet velük menni XY játékokban. Ennek legjobb példája a GTX 1060 volt, aminek teljesen agyament ára lett, ma új RTX 3060-at kapsz annyiért, de a GTX 1050 Ti-ok is hirtelen brutálisan megdrágultak, mert legalább a CSGO-t és a DOTA-t vitte. A vele egyenértékú AMD GPU-k körül kisebb volt a hype és jóval olcsóbbak is voltak. Egy darabig, amíg azokat is fel nem fedezték a tartalomkészítők és kezdték beemelni a benchmarkokba, de ez már annyira a vége felé volt, hogy nem tudta annyira kifutni magát és a GPU árak esni kezdtek az egész piacon.

(#37039) lugosi válasza DBob (#37035) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

“10 év alatt mind a két eszköz 10 évet öregedett.”
Én úgy gondolom hogy egy proci és egy fényképezőgép nem ugyanúgy öregszik piaci szempontból, de akkor ezt másképp látjuk (én és a piac, meg te).

(#37040) Stauffenberg válasza lugosi (#37039) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Szerintem ez részigazság.

Az x86-os processzorok terén egy kicsit az a helyzet, mint az elmúlt 10 évben megjelent CMOS szenzorokkal is, hogy nem volt akkora teljesítmény ugrás bennük, mint az azt megelőző 10 évben és nagyon sokáig el lehet nyújtani a cserét manapság.

Egy 16 megapixeles APS-C szenzor (maradva a topik témájánál) például simán tud annyira potens lenni, mint a 24 vagy a 26 megapixeles társa ha csak a képminőséget nézzük, de nyilván az egyéb járulékos előnyök miatt váltunk (nagyobb felbontás, jobb AF, jobb videó, jobb váz, IBIS, stb).

A 2/3" (0,66") szenzoros kompaktokkal viszont az a baj, hogy teljesen elment felettük az idő, ma már egy telefonba kerül ekkora szenzor. Olykor nagyobb is, például a legutóbbi generációs high-end telefonokba már a Samsung 1/1.12” (0,89") méretű Isocell GN2 szenzorai kerülnek és a Sony sincs sokkal mögöttük. Ráadásul ezek Quad Bayer elrendezésű cuccok, amik már csak a pixel összevonás miatt is otthagyják állva ezeket a kompaktokat. Ez a szegmens hősi halált halt.

Szóval a Fujifilm X20 mellett elég kevés érv szól (és már a zoom objektívet sem venném ezek közé). Ez ma már inkább csak gyűjtő darab, gyűjtői áron.

[ Szerkesztve ]

(#37041) arn válasza Stauffenberg (#37040) üzenetére


arn
félisten

A mai teljesitmeny szvsz mar reg meghaladja az igenyeket. Mint a vinyok merete… par tbal a userek 99%a elvan. Raadasul az arakat is felvertek, ami meg mindig nem normalizalodott, a recesszioval kiegeszitve jo foldbeallas lesz, aztan majd elkezdenek hasznalhato hwt csinalni, hasznalhato aron. Az apple erre eleg jol raerzett az m1 ota.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#37042) Stauffenberg válasza arn (#37041) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Vagy csak az van, hogy a jelenleg legelterjedtebb x86 architektúra egyszerűen egy sor dolgot nem tud hatékonyan megoldani, ezért vagy nagyon drágán számoltatjuk (pl: sugárkövetés) vagy egyszerűen sehogy (pl: a videojátékokban az AI az elmúlt 20 évben gyakorlatilag semmit nem fejlődött). Én nem tudom erre at mondani, hogy meghaladjuk az igényeket, legfeljebb nem is gondolkozunk azon, hogy milyen lehetőségeket dobunk el, mert korlátoz a technológia.

(#37043) lugosi válasza Stauffenberg (#37040) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Lehet, hogy a procik is másképp avulnak akkor mostanában. Én egy ideje egyáltalán nem követem a számítástechnikai folyamatokat, egyszerű láma felhasználó lettem. Amíg használható addig használom, és a fejlesztéseket se követem, mint régen.
Szinte az összes régi fényképezőgépem megvan, nem szeretem eladni a cuccaimat (ezen változtatni kéne), ami nincs meg azt elajándékoztam családon belül. De vannak olyan régi gépeim amiket szoktam használni néha, használhatónak tűnnek.

Ez a digitális retró engem is elkapott már, pár éve szerettem volna egy Canon G5-öt, amit annak idején vagy 20+ éve szerettem volna amikor új volt, csak akkor anyagilag nem jött össze. De nagyon jó gép volt akkor.

[ Szerkesztve ]

(#37044) Stauffenberg válasza lugosi (#37043) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Én egy X-Pro 1-et szereznék, ha már digitális retro. Mondjuk döglik az LCD képernyőjük, de a cél egy manuális objektíves gép lenne, kizárólag OVF-ben fotózva. :D

(#37045) arn válasza Stauffenberg (#37044) üzenetére


arn
félisten

Lehet az xt1et el se kellene adni, csak a dobozaban eltenni egy tiz evre :)

Anno a pl2+20 komboval egy kemenytokban tok jol elvoltam, csak bedobtam a hatizsakba, aztan mindig velem volt.

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#37046) DBob válasza Stauffenberg (#37040) üzenetére


DBob
őstag

"A 2/3" (0,66") szenzoros kompaktokkal viszont az a baj, hogy teljesen elment felettük az idő, ma már egy telefonba kerül ekkora szenzor. Olykor nagyobb is, például a legutóbbi generációs high-end telefonokba már a Samsung 1/1.12” (0,89") méretű Isocell GN2 szenzorai kerülnek és a Sony sincs sokkal mögöttük. Ráadásul ezek Quad Bayer elrendezésű cuccok, amik már csak a pixel összevonás miatt is otthagyják állva ezeket a kompaktokat. Ez a szegmens hősi halált halt.
Szóval a Fujifilm X20 mellett elég kevés érv szól"

Ennyi.
Sajnos nekem egy fontos funkció szól az X20 mellett: OVF overlay-el felszerelve. Ez, amire nem érzett rá igazán a Fuji, mivel low-level kompaktjai közül csak ez rendelkezik ezzel egyedül. Se az X10, se az X30, se az X70, stb.

És ez önmagában valamiért egy olyan ritka funkció, amit nagyon kevés eszköz tudhat magáénak. De ha türelmes vagyok, hamarabb előkerül egy X100 vagy X100S alacsonyabb áron mint az X20 (...).

Ez önmagában egy paradoxon, hogy a magasabb kategóriás, APS-C szenzoros kompakt alacsonyabb áron beszerezhető azonos korból, azonos gyártótól, mint az entry-level kompakt, csak mert utóbbiból kevés fogyott --> kevesebb van a piacon jelenleg (is).

(#37047) Stauffenberg válasza DBob (#37046) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Hát de látod, azért akarsz X20-at, mert valami nagyon ritka dolgot tud. :) Sajnos ezeknek a niche dolgoknak komoly felára van, ahogy magának az X100 sorozatnak is mindig megvolt.

(#37048) DBob válasza Stauffenberg (#37047) üzenetére


DBob
őstag

Egy olyan ritka dolgot, amit egy első generációs X100 is tud, miközben egy jobb kamera, és olcsóbb 2023-ban. Sok sikert az X20 tulajoknak (spekulánsoknak) az eladáshoz :D

Szerintem meggyőztem magam, jó lesz nekem a jobb kamera, olcsóbban ;)

(#37049) Matska válasza lugosi (#37043) üzenetére


Matska
senior tag

FB Fuji adok-veszekre most tettek fel X-T20/X-T30 markolatot, ha még érdekes: [link]

https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/

(#37050) lugosi válasza Matska (#37049) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Köszi szépen! Nem vettem még semmit, egy féltok van egyelőre a kosaramban az amazonon, mert gondoltam még nézegetek hozzá ezt-azt, de teljesen ráfelejtettem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.