Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5101) silmatauki válasza melon (#5094) üzenetére


silmatauki
őstag

Nálam is hallható – ne foglalkozz vele, teljesen normál működés egy sor kameránál (nem csak Fujinál).

(#5102) silmatauki válasza madgie (#5100) üzenetére


silmatauki
őstag

úgy értem -1...-2/3EV-re állítsa az exp. comp. tárcsát.

(#5103) Stauffenberg válasza gorgo (#5097) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ha nem használod a DR módokat, akkor exponálj csúcsfényhez igazodva, mert a sötét tónusok felől van a legnagyobb tartalék ezekben a szenzorokban. Simán felhúzhatók az árnyékok, ahogy előttem is mondták.

(#5104) madgie válasza silmatauki (#5102) üzenetére


madgie
titán

Ha picit túlengeded lőni ,akkor is sokkal több részletet lehet visszahozni a DR200/400-ból fent, ha viszont még jobban alátekered, gyönyörű mákos tájképed lesz összesen kb. 3 FÉ árnyékkompenzációval.

Ha nem csavarja el a DR-t százról, elsősorban akkor érdemes alálőni.

[ Szerkesztve ]

(#5105) silmatauki válasza madgie (#5104) üzenetére


silmatauki
őstag

A DR200/400 nem csinál mást, csak alulexponál (ahogy a sima exp. comp. is), csak aztán

- automatán felhúzza a JPEG-ben az árnyékokat,
- a RAW-ban meg bebillent egy flag-et, hogy az azt értelmező RAW-megjelenítők 1v. 2EV-vel szintén világosabban jelenítsék meg a képet (ezért sem jeleníti meg az ősöreg LightZone a DR400-as RAW-okat azonos fényerővel, mint a DR100-asokat – az még nem olvassa az adott flaget)

Ha pluszban ráraksz még mondjuk 1 EV-nyi alulexponálást (ezt persze kézzel kell aztán korrigálni, mert – szemben a DR módokkal – itt nincs automata felhúzás/világosítást), akkor még nagyobb lesz az esélye, hogy a képen nem lesz beégett rész.

Én így szoktam fotózni olyan témáknál, amikor nem a csúcsfényekre mérek, és tényleg alig van olyan (kontrasztos) képem, amin beégés lenne. Ha ez utóbbiakra (csúcsfények) mérek, akkor teljesen felesleges a DR100-nál magasabb DR mód vagy a negatív exp. comp., mert azzal teljesen felelegesen elvesztenék pont annyi EV-t az alján.

(#5106) madgie


madgie
titán

Hogy feldobjak más témát is: az előbb döglök ebéd után, gondolkodom ezen az X-Trans CFA-n, egyszer csak felvillan a kis villanykörte a káposztalé közepén, hogy hellószia, sok a zöld "pixel", akkor kevesebb például a piros, mint Bayernél... na hol lehet ez jó? Infránál! :)

És tényleg, sokkal több hasznos infó "jön át" az X-E1-en, mint az X-A1-en. Nem túl elegáns megoldás, de ha sok a fény, f1.2-vel kézből is lehet próbálkozni :))

(#5107) madgie válasza silmatauki (#5105) üzenetére


madgie
titán

Ezt én nagyon jól tudom.

De azt is, hogy ebben az esetben nem baj, ha kiég felül pici, illetve tovább is lehet engedni, mert szoftveresen korrekciózik, ergo a csúcsfények sem fognak olyan hamar kiégni. Lásd a példákat.

Ilyen esetben miért lőnék még alá? Vágjam nyakon még jobban az árnyékokban a zajt? A csúcsfények felől úgyis jön annyi plusz.

(#5108) silmatauki válasza madgie (#5107) üzenetére


silmatauki
őstag

Az eredeti probléma a csúcsfények kiégése volt, ezért ajánlottam a DR400 explicit használatát, plusz még, ha akkor is vannak (lesznek) kiégő csúcsfények, plusz -1 EV-nyi exp.korr-t (ami viszont már kézi utánhúzást igényel), hogy minél kevesebb legyen a kiégés.

Ha persze “belefér” némi kiégés, akkor nem kell a plusz exp.korr.

(#5109) MC Pite válasza melon (#5094) üzenetére


MC Pite
veterán

Kikapcsolt stabbal is van hangja, ez ilyen.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5110) gorgo válasza silmatauki (#5105) üzenetére


gorgo
őstag

Azt nem is néztem, hogy van-e live hisogram, de nyilván van. Így utólag kíváncsi lennék mit mutatott volna.
Ami még nem kicsit volt zavaró: a kontrasztos téma fényes részéről az árnyékosra állva (v. ford) 2-3 sec!!! kellett mire alkalmazkodott hozzá a gép. Innen már kvázi mindegy is hogy milyen lassú AF-et tudó obi van fent, ez önmagában a leglassabb láncszem. Oké, nem ez jellemző minden helyzetre, de azért... (Mondjuk nem nyomtam közben expót, mert az államat keresgéltem a földön).
Hogy valami pozitív élményt is mondjak: a bőrszínek kellemesek, természetesek!

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#5111) arn válasza gorgo (#5110) üzenetére


arn
félisten

a borszinek? kurva jok... en neha eszem a kefet a lr vizfestekezese miatt, de embereket fotozni sose legyen rosszabb rendszerem. egyszeruen erre talaltak ki, elnek a kepek mas rendszerhez kepest.

[link]

***

az alul-felulexponalos, dinamika dologhoz: oszinten szolva mas rendszereken eddig inkabb a kozepresulyozast hasznaltam fenymereshez, nagy ritkan pontra allitva. fujinal viszont eleg jol mukodik, hogy az egesz kepre merje a dolgot, mert ugy altalaban a legvilagosabb reszekhez igazit, es a sotet eleg jol felhuzhato. utazason inkabb ezzel varialtam.

***

megneztem a capture1 8at. sokminden nem valtozott, most is melegebb a tonus, a szinek a proviahoz kozeliek. nekem sokkal jobban bejon az elesitese, mint a lightroome. a lightroom ha vizfestekez vhol, akkor az eletben nem lehet kiszedni a kepbol, max csokkenteni a hatast. a c1ban egyszerubb kezelni a problemat. a lr, mintha hasznalna a ps hdr toningjahoz hasonlo dologot. a kepek osszhatasa viszont jobban tetszik a lrban, es magatol adodoan helyesebben allitja be az ember, a c1ban konnyebb felrevinni a dolgokat.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#5112) MC Pite válasza gorgo (#5110) üzenetére


MC Pite
veterán

Azt mondod azt szeretned hogy a live képen a fénymérés folyamatosan ezerrel változzon? (Persze ha exponál az ember akkor értelemszerűen akkor mér fényt) Bevallom ezt nem is igazán értetem: "mindegy is hogy milyen lassú AF-et tudó obi van fent, ez önmagában a leglassabb láncszem. " Vagy én értettem valamit félre? :B

arn: És az mennyire q..a. jó már hogy az arcra méri a fényt is ha arc af-en van? Imádom, piszok kényelmes :) Főként, hogy egyébként még mindig nem tudja hogy a kiválasztott af mezőre súlyozzon.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5113) MC Pite


MC Pite
veterán

Ha valaki a mítoszírtózik, vagy kíváncsiságát csillapítaná a vízszintes (erre gyengébben harap) témára hány másodpercig tud egy (lassúbb) obi huntolni alacson kontraszt és elég kevés fény esetén: [link]

Viszonyításként rendes kontrasztú rész is van, és tök homogén is, hogy mennyi idő után adja fel az af a próbálkozást.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5114) SierraFox válasza arn (#5111) üzenetére


SierraFox
tag

Szép a bőrszín (meg úgy egészében a színek), de nekem hiányzik a részletesség, és az egészen van valami zaj még kisebb méretben (2048) is. :B

(#5115) MC Pite válasza SierraFox (#5114) üzenetére


MC Pite
veterán

Kérjétek meg arn-t, hogy a raw mellé egy medium normal jpg-t is mentsen és töltsön fel... Ami gyári alapbeálíltásokon (és provia) van (esetleg zajszűrés mehet -2-re).
Attól eltekintve hogy ez egy frontos kép, a bőrszínre/bőrtónusokra hozta példának.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5116) MC Pite


MC Pite
veterán

Korábbi gépekkel amúgy nem hoztam volna ki jór a bőrszínt, egy ellenfényes, erősen sárgás naplementés fénnyel ez meghaladta a képességeim. Ez meg sooc jpg. Mert átlagos fényeknél nem kunszt a jó bőr, de mesterséges fényél vagy egyéb szokatlan fényél a fujik sztem egész tűrhető eredményt hoznak.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5117) gorgo válasza MC Pite (#5112) üzenetére


gorgo
őstag

A helyzet az, hogyha sötét témáról mozogsz világos témára (vagy fordítva, na mindegy: értse jól mindenki), akkor a kijelző késése miatt lófaszt se látsz. Innen vizsgálva kit érdekel, hogy exponálás esetén ezredmásodperc alatt mér jól fény, ha még 2 másodpercig nem látod a scene-t az LCD-? :C vakon meg nem fogsz exponálni! Ugyanezt elfelejtettem csekkolni EVF-en...

Mai adag Adobe szopatás: Fuji profil miatt upgradelném a Camera Raw-ot. kétszer sem történik semmi. Rájövök, hogy nekem CS verzió van fent, ahhoz már nem készítenek frissítést... Bazz, Cs leszed, Photoshop CC felrak. Keresem a Bridget: adobe-ék kiszedték belőle a bridge-t :W . Külön letöltöm a CC Bridget. Feltesz, update, stb. Indítom, minden nagyon szép, minden nagyon jó, minden nagyon tökéletes. Majdnem: adobék kivették belőle az Export panelt, nem lehet RAW-ot jpeg/stb-be exportálni. Ekkora szopatás nincsen a világon!!!

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#5118) gorgo válasza arn (#5111) üzenetére


gorgo
őstag

Most, hogy mondod, a bor fotózás sem triviális, iszonyat pici árnyalatnyi különbségeket kiszúrni! Oda aztán kell a színhűség (Fujival lehet többet kéne izzadni, bár majd kipróbálom vele a ColorCheckert)!
A gyerkőc bőrszíne rendben van, nade ilyen fudzsi-kék szemet! :D

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#5119) MC Pite


MC Pite
veterán

Ti mennyire szerettek ... kísérletezni ;]
Szerencsére idáig 0 képemhez volt kevés az E1/E2 Fine jpgje. Úgy érzem picit túl van lihegve ez az azonnal cincáljuk szét a rawoat, és akkor miért ilyen, miért ezzel, miért nem a...
Ok, X100nál párszor a rawhoz nyúltam ott kevés volt a medium+normal... (igaz, kerestem a határait direkt)

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5120) Stauffenberg válasza gorgo (#5117) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"vakon meg nem fogsz exponálni!"

Kész csoda, hogy a tükrös gépekkel tudtunk egyáltalán fotózni, azoknak a keresőjében aztán meg nem csak késlekedő expó szimuláció nincs, de úgy egyébként semmilyen sem, csak csúszkált jobbra-balra az idióta pöcök az EV skálán. Kőkorszak volt a javából.

Egyébként meg tök mindegy, hogy az élőkép milyen gyorsan követi le a fénymennyiség változásokat, ugyanis valós expozíció szimuláció csak egyedül akkor van, mikor félig lenyomod az expó gombot. Az általad leírt jelenségnek is ezzel lehet egy szemvillanás alatt véget vetni, az LCD-n megjelenő kép azonnal ugrik a szimulált módra, mindegy mennyire volt addig késésben.

Szóval azért csak nem mindegy, hogy a fénymérő maga mennyire van észnél közben.

(#5121) madgie válasza Stauffenberg (#5120) üzenetére


madgie
titán

Egyébként én tegnap este idóta módra ugrálatam sötétből a fénybe meg vica versa, de két másodperces késést csak egy esetben tudtam összehozni: ha felraktam az infraszűrőt.

Kezdem amúgy azt hinni, hogy az ex-topiktársaim kedvenc elfoglaltsága mostanság, hogy bolhából elefántot gyártsanak, csakmerfudzsi. Kicsit apple/android szagú már az egész.

(#5122) arn válasza SierraFox (#5114) üzenetére


arn
félisten

Portrenal? Inkabb mindig olyanra csinalom, hogy alomszeru legyen kicsit, mindenki utalja a sajat hibait bamulni. Ennek ellenre annyira reszletes, amennyire lehet.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#5123) Stauffenberg válasza madgie (#5121) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nekem a fórumtárs által leírt jelenségbe már sikerült párszor belefutnom az elmúlt 10 hónapban amióta Fujifilm user vagyok. De soha, egyetlen alkalommal sem zaklatott fel, csoda, hogy egyáltalán emlékszem ilyen jelenségre, mert annyi más fényképezőgépnél láttam már ilyet liveview módban, ezért sosem tulajdonítottam neki komoly jelentőséget. És mindegyiknél a másodperc tört része alatt meg is oldódott azzal, hogy félig lenyomtam az expó gombot.

A fénymérő abszolút észnél van ilyenkor is.

Oké, van olyan rendszer, ahol folyamatosan, mindig megy az expó szimuláció, de azért a legtöbb rendszeren nem így van (talán energiatakarékosságból, passz, nem tudom miért nem), le kell hozzá nyomni félig az expó gombot. Nekem is hiányzik, hogy legalább bekapcsolható legyen a folyamatos szimuláció, de nem gondolom, hogy ez tényleg akadálya a fotózásnak. Liveview nélküli, OVF-es fényképezőgépekkel is tudtunk tökéletesen jól exponálni (sőt a DSLR userek többnyire még mindig így nyomják).

(#5124) madgie válasza Stauffenberg (#5123) üzenetére


madgie
titán

Az általam favorizált Panasonic MILC-ek évekig expószimulációt sem tudtak (azt nem tudom, most tudnak-e), mégis megoldotta az ember a dolgokat (live histogrammal mondjuk). Valakit zavar a Fujinál, hogy félig lenyomott gombra jön a pontos, korrekt expozíció-szimuláció, nekem ez így tetszik, főleg, hogy félog lenyomott gomb mellett lehet variálni a blendét, amit azonnal meg is jelenít.

Szerk: ha már bele akarok kötni valaminbe, az az, hogy X-E1-en bekapcsolás után hiába teszem a szemem az EVF-hez, alapból az LCD-t nyomja be, majd kell egy pici idő, míg átvált. De ez sem vészes, csak akkor érvényes, ha úgy kapcsolom be, hogy már a szememnél van a gép. Ha bent van a táskában és kivételkor elhúzom a bekapcs gombot, akkor nagyjából kész, mire a szememhez ér.

[ Szerkesztve ]

(#5125) pandur99 válasza Stauffenberg (#5123) üzenetére


pandur99
aktív tag

Én nem tudom, mit tudnának egyesek csinálni, ha a kezükbe nyomnám első tükrösömet, egy Exakta Warexet, amin se fénymérés, se af nem volt. A szovjet ipar jelesével, Leningrád fénymérővel kellett mókolni, de sokaknak olyan se volt. A Lightroom meg a fürdőszoba volt. Talán ezért van az, hogy a mai napig nem tulajdonítok túlzottan nagy jelentőséget az ezer lehetséges beállításnak és effektusnak, amit a mai gépek tudnak. Témát megnézni, kivágást megkomponálni, rekeszt, időt beállítani és exponálni. Van, amit le lehet fotózni az adott géppel és van, amit nem. Utóbbinál fölösleges erőlködni.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#5126) Stauffenberg válasza pandur99 (#5125) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Van, amit le lehet fotózni az adott géppel és van, amit nem. Utóbbinál fölösleges erőlködni."

Na jó, de itt szó sincs arról, hogy emiatt nem tudsz elkészíteni egy fotót, mert:

1.) Pontos expó szimuláció van, ahogy leírtuk többször is, félig le kell nyomni az expó gombot.

2.) Manuális módban az expó korrekció skála átalakul fénymérővé, ahogy egy DSLR keresőjében is látod, szóval annak alapján is becsavarhatod a megfelelő értékre a blende-ISO-záridő szentháromságot. Mellesleg az expó szimuláció ilyenkor is megvan a fent leírt módon.

3.) Ez szándékosan van így. Hiszen ha folyamatos az expó szimuláció és te sötétben fotózol egy sötét hangulatú fotót és te csak a sötét semmit látod a kijelzőn, akkor meg vagy lőve. Az LCD felerősíti a fényerőt, hogy láss, tudj komponálni, expó gomb félig lenyomására meg ott a szimuláció. Szóval az állítás, hogy "lóf*szt sem látni" igaz a folyamatos szimulációra is témától függően.

4.) Az egész csak kötekedés. :)

[ Szerkesztve ]

(#5127) arn


arn
félisten

A fujinal van egy csomo egyedi dolog, ami miatt mashogy erdemes fotozni, mint mas digitalis rendszereknel megszoktuk. Es ez igaz a rawfeldolgozasra is. De hasznalni is elmeny, es az eredmeny is magaert beszel.

Nekem amugy is kell vagy egy fel ev, mire hozzacsiszolodok az adott vazhoz, de minden szokhato. Persze ennek a rendszernek is vannak hibai, de melyiknek nincsenek?

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#5128) MC Pite


MC Pite
veterán

XF60 meg a dof

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5129) Mercutio_ válasza MC Pite (#5128) üzenetére


Mercutio_
félisten

Klasszak ezek a nemtipikus vonások, a kép viszont pikceles (tudom-tudom, Ph-motor)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5130) Gondwana válasza Mercutio_ (#5129) üzenetére


Gondwana
addikt

(Csak a zasszony meg ne tudja! :U )

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#5131) Mercutio_ válasza Gondwana (#5130) üzenetére


Mercutio_
félisten

Enyém, vagy pitéé?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5132) MC Pite


MC Pite
veterán

AmazonUS just launched a Lightning Deal on Samyang’s 85mm f/1.4 for Fuji X. Get the lens for just $249.00 (38% off)!

FW updatek:
However, a new source just told me that, since there are now many more X-series cameras on the market than in the past, Fuji can’t afford the growing costs of firmware updates (that will bring new functions) for all these X-cameras anymore.

The costs to continuously implement new features to all X-series cameras would be simply exorbitant.

The source also told us that, according to the latest plans, the Fujifilm X-E2 won’t get the electronic shutter. But it confirms that it will get the remote control & a few minor things. Fuji is also aware of the complaints about too aggressive NR at high ISO in JPEG’s for the X-T1 and X-E2 (NOTE: the fact that they are aware of it, doesn’t necessarily mean that they will improve that via firmware

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5133) Gondwana válasza MC Pite (#5132) üzenetére


Gondwana
addikt

Már láttam, pedig akkor még nem is írták ki, hogy ennyi volt a kajzen.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#5134) arn


arn
félisten

szerintem ugy kellene hozzaallni, hogy mittomen minden kamerat tamogatnak min. ket evig...

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#5135) jmakk válasza arn (#5134) üzenetére


jmakk
őstag

Én meg szívesen fizetnék 20-30 dodót egy-egy évenkénti nagyobb frissítésért, ami tuti fedezné a költségeiket.

(#5136) Mercutio_ válasza jmakk (#5135) üzenetére


Mercutio_
félisten

És a bukott extrahasznot is fedezné amit az újabb kihozott modelleken realizélnek?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5137) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

dat témaösszefoglaló :DDD :C

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#5138) Stauffenberg válasza arn (#5134) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ezzel az a baj, hogy a KaiZen csak addig volt menő, amíg az új vázakban komoly hardveres fejlesztések is voltak. Így simán lehetett okosítani az X100-at, az X-E1-et vagy az X-Pro 1-et, mert ez nem köpött bele az új modellek levesébe.

A jövőben viszont ez máshogyan lesz. Eljön az idő mikor nem lehet már belekötni az AF-be, EVF-be, kezelőszervekbe, szenzorba és akkor mi marad? Csak a szoftveres tuning.

Persze nekem az égvilágon semmi bajom nem lenne azzal, ha hosszabb termékciklust kapnának a gépek. ne fussanak ki 1,5-2 év alatt, simán maradhatnának a piacon 3-4 évig is, közben jönnének fw frissítések. De sajnos az jobban kifizetődik a gyártónak, ha kihoz új termékeket, hiszen az alkatrész beszállítók is átállnak újabb komponensek gyártására és akkor azt lesz olcsó megrendelni. Csak idő kérdése és a Sony 16 megapixeles lapkák már többe fognak kerülni, mint a 24 megapixelesek. Ugyan ez igaz az LCD képernyőkre, EVF alkatrészekre, feldolgozó processzorokra és sok másra. A piaci ár csökken, gyártási költség megnő, profit elillan.

(#5139) mairegem


mairegem
csendes tag

Így a témaösszefoglalóra egyet: :B

Most értem, hogy a fuji lehagyja a fujit. De azt hiszem az x-a1-ben van aa szűrő. Lehet, hogy tévedek?

Nem lenne még érdemes apsc kategória társakkal aa szűrő nélküli lapkák mellé tenni az x-e1-et? Illetve raw-ot is hasonlítani?

Látom elég nagy szobra van a fujinak, remélem nem voltam illetlen.

mindig megbánom

(#5140) silmatauki válasza mairegem (#5139) üzenetére


silmatauki
őstag

"De azt hiszem az x-a1-ben van aa szűrő. "

Van benne – és ennek ellenére sokkal érzékenyebb a moiréra, mint az X-Trans szenzorú Fujik. Ld. pl. ezt az X-A1 vs. X-E2/M1-össszehasonlítást:

http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=fujifilm_xa1&attr13_1=fujifilm_xm1&attr13_2=canon_eos5dmkiii&attr13_3=canon_eos5dmkiii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=200&attr16_1=200&attr16_2=200&attr16_3=200&normalization=full&widget=1&x=-0.32386562872571695&y=-0.07480273411948926

Persze moiré itt-ott azért előfordul X-Transnál is, ld. pl.:

http://www.dpreview.com/forums/thread/3719126

(#5141) MC Pite válasza mairegem (#5139) üzenetére


MC Pite
veterán

De volt pár ilyen próbálkozás, de mindig vitába, fikázásba torkollik.
Dpreview.com-ról szoktam letöltögetni bármilyen gép jpg/raw fájljait,és összenézem.
A1 képein én nem látok jobb zöldet, hanem sok élesítést és túlszaturált színeket a többiekhez képest.

Itt pl az alábbiak vannak: D7100, X-T1, 70D

De már elmondták nekem, ez sem jó módszer. Jól van... Szerintem az sem ahol látszik minden egyéb színnél is hogy sokkal keményebb az A1 képe mint az E1-é.
Meg úgyis annyival eltér az A1, hogy bármihez hasonlíthatnánk az X-Transot. Így 1-2 gondolat van itt is, akit érdekel megnézni, akit nem, városi legendáknak hisz és hirdeti tovább szerte a világban fekete-fehér szintig leegyszerűsítve és felerősítve a témát.

Rawn-nál friss és több feldolgozóval is érdemes megnézni, a fujivsfuji.com-on van is egy nem régi összehasonlítás ezekre.

szerk: Amúgy meg ez volt a legjobb összehasonlító ;]

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5142) DonRazzino


DonRazzino
senior tag

Sziasztok! X-M1 XC16-50mm-hez melyik (péntekig Budapesten megvásárolható) polárszűrőt ajánljátok?

(#5143) jmakk válasza DonRazzino (#5142) üzenetére


jmakk
őstag

Boltból szinte bármelyik 58mm-est. Jobb márkák: Hoya, B+W, Kenko, Marumi, Tiffen, Cokin.

(#5144) lugosi


lugosi
MODERÁTOR

Fent van a yt-on a dpreview X100T videója: [link]

(#5145) Gondwana válasza lugosi (#5144) üzenetére


Gondwana
addikt

... meg a DigitalBohócoké is felkerült már.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#5146) Gondwana válasza lugosi (#5144) üzenetére


Gondwana
addikt

(Előtte áltt fél órát a PH minden oldala, amint elküldtem, megint lehalt minden fél órára, de most már látom, hogy te is DigitalRevre gondoltál, amikor dpreview-t írtál...)

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#5147) MC Pite


MC Pite
veterán



mecablitz 26 AF-1

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5148) Gondwana válasza MC Pite (#5147) üzenetére


Gondwana
addikt

... Még egy vaku, amivel csak pofànvillantani lehet. Kinek kell ehhez gratulàlni? Hss/fp, de főleg a remote ttl, amit tényleg vàrok.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#5149) Stauffenberg válasza Gondwana (#5148) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Én is valami olyanra várok, ami mondjuk megfelelő alternatívája a komolyabb Canon és Nikon rendszervakuknak. Jópofa a Profoto B1 vaku, de az már túl sok ahhoz amire nekem kell (meg persze drága is), egy komolyabb rendszervakura viszont áldoznék, még ha egyszer sem tenném fel a gépre (állványra, egy softbox-szal vagy ernyővel annál inkább).

[ Szerkesztve ]

(#5150) pandur99 válasza Gondwana (#5148) üzenetére


pandur99
aktív tag

Ha jól látom, ezzel deríteni is lehet a plafonra villantva, innentől kezdve már csak egy diffuzor vagy egy névjegykártya+befőttesgumi hiányzik hozzá. Mondjuk a teljesítménye nem egy versenyautóé, de kis termekben tán elég lesz.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.