Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5151) Gondwana válasza pandur99 (#5150) üzenetére


Gondwana
addikt

Ne vedd magadra, de nekem az videòs aki csak landscape géptartàsban gondolkodik. Volt EF20-am, Canon vakukàbellel, bal kézből màr egész hasznàlhatò volt végülis... (Olyankor a zsebbenhordòs rendszerméret màr azért ugrott)

[ Szerkesztve ]

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#5152) pandur99 válasza Gondwana (#5151) üzenetére


pandur99
aktív tag

Szerintem a Fuji elbírja a vágást is akár. Én is nem egyszer csinálok állót a fekvőből. Persze nem profi felhasználásra gondolok itt. Egyébként meg akkor slave módban kell használni, kézben tartva, bár a teljesítménye ugye nem arról tanúskodik, hogy esküvői fotósoknak szánják...

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#5153) DonRazzino


DonRazzino
senior tag

Sziasztok! Megjött az X-M1-em (16-50 + 27mm) végül 190-ért sikerült hozzájutni. Vettem hozzá egy Sandisk Extreme kártyát és egy Hoya polárszűrőt. Ez az első cserélhető objektíves gépem, eddig Panasonic LX7-el próbálgattam kitörni a point-and-shoot kategóriából. Végignyomkodtam a gépet a manual-lal a kezemben, közben felmerült bennem egy pár kérdés.

Főleg túrázás közben használom, ennek csak egy kisebb része tájkép (olvastam a topic headline-t, imádom az impresszionista festményeket :)) a nagyobbikon az ember van a központban viszonylag közelről 3-8 méterről fotózva (sziklamászás, hegymászás).

Kisebb részben családi banzájokon szeretnék jó képeket lőni. Otthoni low light körülmények között a "statikus" macskáról csinálnék képeket.

1. Ilyen általános használatra, melyik fénymérő módot ajánljátok? A Multit szoktam, de a kézikönyv tájképre a legalsó Átlag módot ajánlja (egész kép átlagmérése alapján.).

2. Különösen a nagyon kontrasztos témákkal szoktam bajban lenni. Pl. árnyékos falon mászók, felette a fal teteje felett tűz a nap, vagy sötét erdőben kis "nyalábokba" süt be a nap. Gondolom, hogy a highlightsokra kéne ilyenkor mérni és LR-ban felhúzni a sötét részeket, de egy túrán annyi kép készül, hogy sajnos nem lesz időm mindegyik képpel foglalkozni. Úgy látom erre a Dinamikus tartomány módot, esetleg sorozat kéne használnom? Vagy az AE BKT-t? (Be is állítottam az Fn gombra a DR-t)

3. Ti mire használjátok a filmtípusokat? Hétköznapi használatra a Velvia "túlzás"?

4. Mit érdemes elmenteni a C1 custom gombra? Lehet, hogy egy frankó tájkép beállítást kéne?

5. Egyelőre a fent említett két üvegem lesz hozzá egy darabig. Melyik IS módot érdemes alkalmazni? A folyamatos megéri az áramot? Vagy a "csak fénymérés" módot?

6. Milyen márkájú után gyártott akksi típus vált be nektek?

Előre is köszönöm a válaszokat!

:R :R :R

(#5154) lugosi válasza Gondwana (#5145) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Igen, a francba, hülyeséget írtam :D Ahogy írod, ugyanazt linkeltem, jó is lenne ha már dpreview cikk is lenne belőle...

(#5155) MC Pite válasza DonRazzino (#5153) üzenetére


MC Pite
veterán

1, multi
2, expókompenzációval igazítod, vagy bracketingek helyett raw
3, Finom tónusok: ProNegStd... hopp, itt nincs. Provia átlagban, zajszűrés -2 shadow -1; astia hogyha színesebb, ütősebb képet akarsz, a velvia szinte használatatlan (de legalábbis ember ne legyen rajta), kb virágos mezőn kívül másra nem való sztem, magában nem is használom, vagy rawból vagy film bracketingből próbálok meg velviát, de 95%ban kukázom is
4, amit sűrűbben használsz. Tájképet úgy szokták kezelni mintha nem tudom milyen extrát kívánna, holott sztem a legkevésbé gépigényes/odafigyelés igényes terület. 1-2 fé-t rekeszelsz (pl f/5,6-ra) és kész.
Én X10en meg X100on egy finomhangolt proviát, másik módban egy gyári alapot, vagy astiát állítottam
5, nem érdemes a folyamatos, csak zabálja az akkut a folyamatos IS
6, nem chipesek, kb mindegy, én OTB és Patriotot is használok, jók.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5156) lugosi


lugosi
MODERÁTOR

Mit prognosztizáltok, lesz x100s áresés a T miatt?
Ha igen, kb mikor?
A T miatt lehet számítani arra, hogy elkezdenek megjelenni a lecserélt s-ek a használtpiacon, vagy nem akkora az újdonság hogy csere legyen?

(#5157) melon válasza MC Pite (#5155) üzenetére


melon
tag

Most biztos meg fogtok kovezni, de en a velviat szoktam hasznalni neha, ha epp ugy talalom, hogy olyan 'tompak' a fenyek. Sokszor kifejezetten segit azzal, hogy eletet lehel a szinekbe. Na persze amikor nincs kedvem raw-ot menteni - eleg gyakran nincs.

(#5158) madgie válasza melon (#5157) üzenetére


madgie
titán

Senki nem kövez meg itt semmiért, néha nagyon is jól jön a színes-szagos Velvia, ez meg ez is Velvia alapra készült.

(#5159) Mercutio_ válasza madgie (#5158) üzenetére


Mercutio_
félisten

Most akkor Fujinál is pöcögtetni kell mindenféle csúszkát, nemáááár!!!

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5160) madgie válasza Mercutio_ (#5159) üzenetére


madgie
titán

B*zi egy rendszer ez is :D

Amúgy meg nehéz leszokni tíz év csúszkarecskáról :))

[ Szerkesztve ]

(#5161) Stauffenberg válasza melon (#5157) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A Velvia is egy remek színmód, ahogy a többi is, csak nem mindegy mire használod. Emberre nem érdemes, mert szétcseszi a bőrtónusokat. Múltkor Velvián maradt, lefotóztam a barátnőmet naplementében amikor amúgy is nagyon melegek a színek és cseresznyevörös lett a feje.

Én viszont a Classic Chrome-ra várok nagyon, remélem a régi gépekbe is érkezik. Minden hülye azt mondja, hogy "Kodachrome utánzat, de annak béna"... mintha csak a Kodak készített volna ilyen filmeket. Nekem a Kodachrome a kedvenc filmem (volt :O), tényleg semmi köze hozzá, de az eddigi minták alapján nekem be fog jönni ez is.

(#5162) madgie válasza Stauffenberg (#5161) üzenetére


madgie
titán

Sokkal borongósabb, komorabb színmód az eddigiek alapján az a Classic Chrome, úgyhogy igen, jöhet, néha túl vidám még a Provia is :)

(#5163) szilu7 válasza melon (#5157) üzenetére


szilu7
senior tag

Én is be szoktam vetni olyankor. :K
És tegnap óta újra X, megvan az áhított E2. :D
Jaj, de bejövős ez a váz. :) Hosszú évek óta nem volt EVF-s gépem. Hogy hol tart már a tudomány? :DDD És eddig a hibrid AF is nagyon meggyőző.

(#5164) MC Pite válasza Stauffenberg (#5161) üzenetére


MC Pite
veterán

Én is várom, pletykák szerint megkapjuk... Remélem így lesz.

Film mód buzerátoroknak ajánlom figyelmébe E2/T1en portréra kipróbálni ProNegStd color+2 noise -2 DR200, mostanában szórakoztam incameraraw konverziókkal hogy mi jön be legtöbb esetben. Végre nem qrja el a hajszíneket(különösen ha van egy kis háttérből jövő flény is). Régóta szenvedek ezzel szinte minden gépnél (nikonnál auto dr esetén volt nagyon gáz, a(z új) provia dr100on is képes kicsit elvinni.

Kevés fénynél meg ProNegStd color+2 noise -2 sharp+2 és L-es fájméret recept sokkal szimpibb eredményt hoz mint a provia. (És sokkal kevésbé szimpatikus még így is mint az X100-é.) Az E2 így már majdnem beéri az E1 alapbeállításait (az iso 5000+ tartományban).

szilu7: Mid volt előtte? És hogy tetszik az evf?

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5165) Ijk válasza lugosi (#5156) üzenetére


Ijk
nagyúr

Nem gondolom hogy tömegek rohannak lecserélni az X100s-üket X100T-re. Esetleg ha valami jobb szenzort dobnak bele.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5166) jmakk válasza Ijk (#5165) üzenetére


jmakk
őstag

A szenzor tudtommal ugyanaz, de azért az az OVF-ben EVF, az nagyon ütős.
Ebben a tesztben van róla kép is.

(#5167) szilu7 válasza MC Pite (#5164) üzenetére


szilu7
senior tag

Pentaxozom évek óta, most éppen K5 van. Aztán vettem rövidnadrágzsebbe való XQ1-et.
Ennek hatására elkezdtem nézni a nagyobbakat, kipróbáltam az X-M1-et, végül az X-E2-ig fajult a helyzet. Jelenleg egy 27-es obi van hozzá, aztán jöhet az építkezés. Eddig úgy néz ki, hogy ő már tartósabban meg fog maradni.
Az EVF eddig nagyon tetszik. Az utolsó emlékeim 8 évesek EVF téren, illetve egyszer volt nálam pár napig egy Oly E-M5. Ma hajnalban próbálgattam, jól bírja a sötétet. Csak furcsa, hogy világos van benne sötétben is. :DDD

(#5168) Stauffenberg válasza jmakk (#5166) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ja, jópofa, de szerintem nem fog tömegeket vonzani. Valljuk be, erre az X100T-re nem sok szükség volt. Az X100S is még elég fiatal, ugyan az a szenzor van benne, ugyan az az objektív, ugyan az a fókuszrendszer.

Ha az X100S is megkapja az 1/32000 záridőt meg a Classic Chrome módot, akkor meg aztán pláne nincs miről beszélni.

Egy jópofább HVF és magasabb felbontású LCD képernyő nem ér annyit, mint amekkora bukást el lehet szenvedni egy ilyen váltással. Simán átugorható, még az X100-ról váltók is jobban járhatnak egy bezuhant árú X100S-el és valószínűleg most ők a leginkább csalódottak, mert olyat vártak amire inkább megéri váltani, mint az X100S-re (pedig ott egyértelműbb volt a fejlődés).

(#5169) gyorgyi84 válasza lugosi (#5156) üzenetére


gyorgyi84
tag

Nalunk naponta 2-3 x100s kerul fel a hasznalt oldalra, de egyenlore az arak nem nagyon estek !
Mindenesetre az latszik,h lesz erdeklodes az T-re is .

(#5170) arn válasza gyorgyi84 (#5169) üzenetére


arn
félisten

majd fognak, ha nem tudjak eladni :) en ott leszek, es majd 100ert veszek egyet :D

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#5171) MC Pite


MC Pite
veterán

Hogy szükség volt-e a T-re? Mármint aktualizálni az S-tamíg kész lesz az ff tesó?
Upgraditiszben sokan szenvedünk, de ez kütyüzés/hobbi, ritkán lesznek jobbak a képeink is egy-egy upgradenél amit megejtünk.
Nem szoktam az érezni hogy annyival jobbnak kell a frissített modellnek lennie(sőt, konkrétan rühellem ezt a marketinget, várakozást hájpot amit szoktak nyomni egy utód váz/telefonnál), hogy le kelljen cserélni az elődöt. Ilyenkor szoktam örülni az áresésnek a réginél és lecsapni rá (egyszer tettem csak kivételt, de akkor az E1 minden hátrányán javítottak nem keveset).

-----Gombkiosztás szerintem sokkal jobb, és van amiket nem lehet a korábbiakba betenni az eltérő design miatt, lásd drive, af választás. Q sokkal jobb helyen van, illetve én a bal oldali gombokat szinte mindig 'elnyomtam', nehéz megszokni őket, közel voltak egymáshoz. Ide fér még a +/-3-as ev tárcsa is meg a 1/3 stoppos rekeszelés (ez speciel nekem nem tetszik, minek; max ugye most a szerencsekerék kihagyásával máshogy kellett megoldani M módban ezt, ez volt a legkézenfekvőbb.) A rugós izét is rendes tárcsára cserélték (nem komáltam túlzottan, bár megszokható). OK/Menu gomb is még jobb, ahogy a kesztyűs kezelés is. A bal oldali gombokról és OK-ról éreztem hogy nem túl jó, de a minimumnál többet hoztak.
-LCD jóval faszább lett (arány, felbontás, dinamika)
-HVF-ben a folyamatos korrekció király
-ahogy a Split Image mód is,
-plusz kicsit nagyobb lefedettséget tud
-EVF nagyobb, gyorsabb, és van egy nautral mode is (mindenféle effekt, színezés, stb nélkül)
-javítottak az af algoritmuson és végre bekerült az arcra fókuszálás (és arcra való fénymérés) is!
-új UI (keresőben, amik el is fordulnak, ill testreszabható Q menü)
-kezelésben is történtek fejlesztések (X30ban debütáltak, pl instant af pont, makró váltás, Manuál módban működő expókorrekció, stb)
-új film mód
-minnimális makró távolság csökkent
-wifi funkciók bővültek
-immáron 7 testreszabható gomb van
-elektonikus zár
-jobb minőségű videó, több kontroll lehetőséggel
-sztereó mikrofon bemenet
-intervall expó

Gombok, facedetection terén illet lépni, hiányosság volt, a többi leginkább fejlesztés. Én örülnék ha egy-egy fényképező (bármely gyártó) utód akár csak a fele fejlesztést meglépné egy modellfrissítésnél. Az obi és szenzor kivételével szinte mindenen reszeltek; soha rosszabb upgradet, főleg hogy 1-2 hónap után azonos áron lesz a régiét meg tolja lefelé.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5172) arn


arn
félisten

engem vonz a 35 1.4, de praktikusabb lenne egy x100s, fele annyiert :) meg 600 eur felett mennek. epp annyiert, mint az obi.

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#5173) jjeahh


jjeahh
nagyúr

tegnap beleültették a bogarat az agyamba megint az mft topikos kollégák, hogy x-e1 így meg úgy, de ahány fuji portrét nézek flickr-en, szinte egyen sem tetszenek a bőrtónusok, mintha vöröses-magentás bőrt kreálnának a fudzsik, ha valaki esetleg priviben megdobna pár x-e1 portré raw-al, megköszönném, ígérem nem lopom el meg használom fel a képeket sehol, csak kíváncsi vagyok lr-ben mit lehet kihozni a bőrtónusokból :D

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#5174) Mercutio_ válasza jjeahh (#5173) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ezért nyilvános felkoncolás lészen jutalmad szerintem...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5175) jjeahh válasza Mercutio_ (#5174) üzenetére


jjeahh
nagyúr

mert nem tetszenek a fuji bőrtónusok flickr-es képek alapján? még nem jelentettem ki, hogy nem jó, lehet csak az a tizenpár fotó van elk*rva :D ezért lennék kíváncsi raw-ra, sajnos neten portrét nem találtam...

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#5176) Stauffenberg válasza jjeahh (#5173) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Őtet nézegessed: http://www.laroquephoto.com/

A blogjába is érdemes beletúrni.

(#5177) arn válasza Mercutio_ (#5174) üzenetére


arn
félisten

Nincs itt semmi koncolas, csak monitort kell kalibralni :D

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#5178) madgie válasza jjeahh (#5173) üzenetére


madgie
titán

Igen, van egy kis magentás beütése. X-A1 raw mehet esetleg? Kicsit kontrasztosabb, de ha kell, küldök egy raklapnyit.

(#5179) MC Pite válasza jjeahh (#5173) üzenetére


MC Pite
veterán

Aláírásba van sooc jpg is (E1 raw lesz ha dobsz mélt).
ProNegStd-t (+2 színnel) nézegesd portrénál, bőr/haj itt a legjobb (neutrális).

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5180) jjeahh válasza Stauffenberg (#5176) üzenetére


jjeahh
nagyúr

öö, itt valahol van raw portré is? :)

madgie: x-a1-ben normál szenzor van, gondolom ezért az teljesen más bőrtónusokat kreál

MC Pite: az a gyanúm, hogy jpeg-ben ilyen csak, rawból gondolom könnyedén helyre lehet hozni, esetleg már alapból jó...ment pü :)

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#5181) madgie válasza jjeahh (#5180) üzenetére


madgie
titán

Tessék, X-E1 teszt, rawokkal, néhol portrés rawokkal.

5.4-nél frissebb LR-rel nyisd meg!

[ Szerkesztve ]

(#5182) Ijk válasza madgie (#5181) üzenetére


Ijk
nagyúr

Úgy érzem estére csinálnunk kell egy "skin tone comparisont" is a "barátommal". ;]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#5183) jjeahh válasza madgie (#5181) üzenetére


jjeahh
nagyúr

jé, köszi :D

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#5184) madgie válasza jjeahh (#5183) üzenetére


madgie
titán

FEDman-nek köszönd, bár neki már megjött az esze, nem jár ide.

(#5185) atok666 válasza jjeahh (#5173) üzenetére


atok666
őstag

[TROLL]Ajaj... :D[/TROLL]

Atok

(#5186) jjeahh válasza madgie (#5184) üzenetére


jjeahh
nagyúr

miért, mire váltott?
bár ezek a portrék sárgabőrűek, annyira rájöttem, hogy nagyon jók a színek, absz bejönnek, a bőrtónus alapból egy picit vöröses-magentás, mintha minden fuji portrén elpirulnának az emberek, de nagyon egyszerűen korrigálható és elmenthető preset-be. az olympus színek valszeg ennyire nem szépek, de sokkal karakteresebb az oly-k képi világa, nekem az jobban bejön, de fuji is a topon van, ízlés kérdése...Pitének hála van egy x-e2 raw-om is, az is jó, de amíg az x-e1 lr profilok zseniálisak, addíg az x-e2 profilok számomra használhatatlanok...szerencsére nem kell ezen filózzak, nekem az e1 is tökéletesen elég lenne, és e2-őre úgysem lesz pénzem ebben az életben :DDD szal már csak meg kéne nyomni egy kicsit a melót, de a dögség folyton eluralkodik rajtam :o

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#5187) madgie válasza jjeahh (#5186) üzenetére


madgie
titán

Az X-E1 abban nagyon jó, hogy a finom színmódoknak hála borzasztó nagy mozgástered van mind raw utófeldolgozásban, mind gépen belüli beállításban. Mert igen, van a gépben rawkonverter, tehát ha lősz egy RAF-ot, abból gépen belül gyárthatsz nagyon faja jpg-eket. Ennek a továbbfejlesztett változata az, hogy ha kitapasztalod, hogy mondjuk kell neked egy Provia alap, egy BW kontrasztos meg mittomén egy kicsit túlhúzott Velvia, akkor el tudsz menteni saját preseteket (akár hetet is), amelyeket a Q gombbal előhívható gyorsmenüből semmi perc alatt előszedheted.

Persze ha van időd és kedved, akkor az utófeldolgozással is el lehet szöszölni sok időt.

[ Szerkesztve ]

(#5188) melon válasza Stauffenberg (#5161) üzenetére


melon
tag

Azert irtam a kovezest, mert lepten nyomon azt lattam, hogy Velviat ne, mert az borzaszto stb. Csak gondoltam, hogy bevallom, en hasznalom neha. A masik kedvencem a ProNeg Std, de en csak +1 szint szoktam ratenni.

Persze mostanaban foleg csak fekete feherben nyomom, ott meg most a maniam a Br +2 kontraszt, nem birok vele betelni.

(#5189) MC Pite válasza melon (#5188) üzenetére


MC Pite
veterán

Velvia csak emberekkel rossz, csomó színes dolgot nagyonvfeldob, azokra jó. De amin volt ember és csak velvián lőttem, nem nagyon volt korrigálható a bőr.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5190) DonRazzino válasza MC Pite (#5155) üzenetére


DonRazzino
senior tag

Köszönöm a válaszokat!

A fent említett túra/tájkép használatra milyen beállítás ajánlott, bevált (a Provia módot használva)?

Ezekre lennék kíváncsi: Color, Sharp, HTone, STone, NR.

Az LX7-emhez vettem Lowepro Apex 60-at. Azzal nagyon meg vagyok elégedve. Az X-M1-hez milyen weatherproof kistáskát ajánlotok, amibe belefér a 16-50-el?

:R

(#5191) szilu7 válasza DonRazzino (#5190) üzenetére


szilu7
senior tag

Szerintem ízlés dolga. Az Stone jól jön ha nagyon bebuknak az árnyékok. Fotózz Raw+JPEG módban. Aztán a Rawból a gépen előhívva kipróbálhatod ugyanezeket a beállításokat, nem kell előre kitalálni. Abszolút perfekt beállítás úgysincs, szituáció függő, ja és ízlés. :)

[ Szerkesztve ]

(#5192) madgie válasza DonRazzino (#5190) üzenetére


madgie
titán

Tájképhez nem fogod megúszni a raw-ot, az X-M1/X-A1 túl sokat levág az árnyékok felől Provia-nál is. Lehet kompenzálni a Shadow Tone-nal, de szerintem nem érdemes, műanyag végeredményt csinál.

(#5193) MC Pite válasza madgie (#5192) üzenetére


MC Pite
veterán

+1

Raw, aztán kikísérletezed belőle hogy mi tetszik. Új vázaknál a -1/-2 shadow nem túl szép, és ha minden igaz nicns ProNegStd az A/M vázakon, max a raw piszkálás (M1-ből E-2-őre írni az ájdít) segít ezen.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5194) szilu7 válasza MC Pite (#5193) üzenetére


szilu7
senior tag

A kedves fórumtárs, ha jól rémlik, kezdő. Szerintem ilyenkor érdemesebb először a gép lehetőségeit próbálgatni. Nem olyan gáz szerintem a -1 shadow X-M1-en. Ti kicsit más szinten mozogtok, sokszor nüanszokról esik szó, amit egy tapasztalatlan szem észre sem vesz. Később majd szöszölhet a csuszkákkal, meg a Raw hekkeléssel, szerintem.

(#5195) MC Pite válasza szilu7 (#5194) üzenetére


MC Pite
veterán

Épp azért lett javasolva hogy a (beépített) raw konverterrel játsszon hogy rájöjjön neki mi tetszik. Esetleg ha ProNegStd profil tűnik jónak, pár másorperc alatt megoldható, és kész a gyári filmprofil, mazsi korábban leírta hogy hol lehet átszerkeszteni. Megjegyzem 98%ban a fényképezőn szórakozok rawból profil gyártással (mert gyorsabb-gép nélkül is látom-, és nüansznyi eltérések azért vannak a LR meg a gép között, így a gyári cucc pontosabb).

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5196) szilu7 válasza MC Pite (#5195) üzenetére


szilu7
senior tag

Akkor félreértettem, nekem madgie hozzászólásából nem ez jött le. No mindegy.
Vaku kérdés. EF-20 megfelelő otthoni zsúrokon plafonról deríteni? Egyéb alternatíva hasonló árban?

(#5197) MC Pite válasza szilu7 (#5196) üzenetére


MC Pite
veterán

Szerintem mazsi arra utalt, hogy A1/M1 ProNegStd-nek híján van, azok proviájából meg kicsi az esély hogy szépet lehet kihozni... Vagy rawbuzulás, vagy trükközés, én utóbbit választanám :D

Teljesen jó az EF20 erre, én tenyérnyi derítőlappal kombinálva használom beltéren.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#5198) madgie válasza szilu7 (#5196) üzenetére


madgie
titán

Szerintem egyszerű volt a hozzászólásom: ha finomabb tónusokat akar az árnyékok felől is, akkor a raw-val kell bíbelődni. Nem írtam fájlhekkelésről, az már hozzá lett gondolva. RAF meglő, tetszőleges programmal kibont, plusz árnyékoknak örül, ennyi.

A kérdésre válaszoltam, magyarul, érthetően, egy X-A1 és X-E1 képességeinek és különbözőségének a gyakorlati tapasztalata alapján.

Kivettem a kedvencekből ezt a topikot, az segít a kérdezőknek ezentúl, aki akar. Lesz@rom, így nincs értelme.

[ Szerkesztve ]

(#5199) szilu7 válasza madgie (#5198) üzenetére


szilu7
senior tag

Basszus nem ez volt a célom. Remek tanácsokat adsz. A fájlhekkelést Pitének válaszoltam. A hsz-em célja csak annyi volt, hogy ne bizonytaladjon el a kezdő fórumtárs, nem kell neki feltétlenül rögtön PC-n Raw-val pöcsölni, szép eredményeket érhet el a Fuji JPEG-gel is. Élvezze inkabb a fotózást az új gépével. Aztán ha nem tetszik neki, akkor lépjen tovább. Ez is csak egy vélemény, ha rosszul fogalmaztam meg korábban, akkor elnézést.

(#5200) Mathiask


Mathiask
senior tag

Sziasztok,

tetszenek a Fuji X gépek, főleg az E1/E2.
Megnéztem pár tesztet és azt vettem észre, hogy az E1 képei valahogy jobbnak tűnnek, bár nehéz összehasonlítani különböző teszteket, illetve az összehasonlító tesztek se mindig egyszerű, mert kit tudja milyenbeállításokat használnak.

De összességében még is az jött le nekem, hogy az E1 képei természetesebbek. Valahogy jobban átjön a környezet, hangulat, valahogy lágyabbak a kontúrok(nem tudom jó szavakat használok-e, nem vagyok fotós) és a színek is természetesebbek. Mintha lenne egy vékony fehér fátyol az E1 képein, de így is, sőt lehet ennek köszönhetően közelebb áll a valósághoz.(bár ugye egy fényképnek nem feltétlen kell mindig a valóságot tükrözni) Az E2 valahogy túl kemény, nehezebb elkapni a hangulatot, mert túl erősek az élek, színek. Legalábbis nekem.

Valamit benéztem hogy az E1 kép minőségét jobbank találom(ettől még lehet az E2 jobb fényképezőgép(pl gyorsabb, stb))? Mi a véleményetek?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.