Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4251) jjeahh


jjeahh
nagyúr

hm nem tom vannak-e komoly hibái a típusnak, de aki annyira nem tech-őrült csak a kieső kép érdekli, annak ez máig elég érdekes lehet, a fujik színvilága ccd-vel párosítva valszeg valóban elképesztő képeket eredményezhet, én szívesen kipróbálnék egy ilyent...ez a dinamika is brutális, a legfrissebb, legjobb aps-c szenzorok között is jónak számít, sztem kár, hogy a ccd szenzorokat ennyire kivonták forgalomból...

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#4252) madgie válasza jjeahh (#4251) üzenetére


madgie
titán

Múltkor volt egy eladó szinte fillérekért.

(#4253) Mr.Csizmás válasza madgie (#4252) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

fecbukon meg is van, F.A.V. csoportban, asszem 70k az ára.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#4254) madgie válasza Mr.Csizmás (#4253) üzenetére


madgie
titán

Ötvenért elhozható szerintem... kérdés, kinek éri meg.

(#4255) Parci válasza jjeahh (#4251) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

komoly hibái? a d200 űrtechnika volt a dinamikát leszámítva mindenben hozzá képest. lassú, lassan ír kártyára stb. stb. a 16 mp-es sony aps lapka mellett szerintem semmi létjogosultsága sincs már. és nagy és nehéz.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#4256) Stauffenberg válasza jjeahh (#4251) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Esküvő fotósok nagyon kedvelték a típust, mert korát jóval megelőző dinamikát produkált, ráadásul a fehéreket is nagyon jól tűrte, sokkal nehezebben égett ki a menyasszony ruhája, mint más DSLR-ek esetén, nem kellett olyan erősen alulexponálni, meg a vakut is bátrabban lehetett ereszteni. Másik meg a színreprodukció ugye.

Az olcsó tömegcikknek szánt Fujifilm kompaktokat világ életemben gyűlöltem, de amit magasabb kategóriákban művelnek az fantasztikus.

Szerk: Na ja, olyan öszvér volt ez ami nagyon lassú volt, de ha türelmes voltál, tette a dolgát. Igazából csak a szenzor volt benne igazán kiemelkedő, de működési sebességben tragikus. De valamit valamiért. Sajnos a Fujifilm nem törődött a DSLR kategóriával annyira, hogy kikalapálja a hibákat vázról vázra.

Aki különlegességet akar, az szerezze be ennek a váznak az IR verzióját, na az ritka is nagyon, mert elsősorban gyilkossági helyszínelőknek készült. Mondjuk volt még néhány ilyen IR gépük amiket bridge vasakból alakítottak át gyárilag.

[ Szerkesztve ]

(#4257) Mr.Csizmás válasza Stauffenberg (#4256) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

miért volt jó a helyszínelőknek? :F

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#4258) madgie válasza Stauffenberg (#4256) üzenetére


madgie
titán

Nekem van egy Oly C-2000Z-m, az is IR hotmirror hiányos, kézből lehet vele infrázni. Smart Media kari, tiszta retró, kell? :D

(#4259) Tin_Shield válasza Stauffenberg (#4256) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Azért a Fuji F20/30/31 kompaktok maguk idejében elég jók voltak. Pontosabban maga a gép meglehetősen egyszerűcske volt, a szoftvere buta és lassú, az optikája átlagos, ellenben a szenzora a korát messze megelőzte, zajban összemérhető volt a korabeli 6 MP CCD-s DSLR-ekkel. Aztán a F40-től kezdve a Fuji ügyesen kinyírta ezt a vonalat...

(#4260) Studi válasza madgie (#4254) üzenetére


Studi
addikt

Játszósnak nem olyan drága, csak egyetlen nagy hibája van: Nikon bajonettet használ, így a régi jó M42-eseket macerás rá adapterezni. :(

(#4261) Parci válasza Tin_Shield (#4259) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

Nem egészen, az X10-ben meg exr lapka van, bár tény, hogy más technologiaval.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#4262) Stauffenberg válasza Tin_Shield (#4259) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Na pontosan ez volt a bajom a gépeikkel: Lassú, buta és az optikájuk sokszor az átlagos szintet sem ütötte meg. Ha lett volna verseny arra, hogy ki tud nagyobb CA-t bemutatni, akkor a Fujifilm tucatkompaktok tulajdonosai utcahosszal nyernének.

A Fujifilm taktikája az volt, hogy olcsó bóvlival floodolta a piacot. Gyakorlatilag bármelyik kategóriát nézzük, ő akar lenni a legolcsóbb, ami bejött, vitték ezeket a szarokat mint a cukrot. Ezért idegenkedtem az X sorozat bevezetésénél, hogy a Fujifilm eléggé felnőtt-e a feladathoz, de amikor először kézbe vettem az X100-at, akkor abban a pillanatban megtértem: Oké, ez nem az a Fujifilm, ez kérem ismét a digitális korszak előtti Fujifilm, már ami a minőséget és nívót illeti.

Amit most az X sorozatban látunk, legyen az kompakt vagy cserélhető objektíves, az fenomenális. De ha nem jöttek volna az okostelefonok, akkor a Fujifilm még mindig gagyi budget kompaktokat gyártana. Tavaly megtizedelte (jóformán szó szerint) a kompakt állományát az okostelefonok előretörése miatt. Sőt a teljes 200 USD alatti termékpalettát úgy ahogy van kivágta a kukába, senki sem vesz már ilyen gépeket.

Persze lehet mondani, hogy amit most csinál azt megint azért csinálja, hogy ő legyen a legolcsóbb alternatíva, csak most ezt éppen a Leicával szemben partizánkodik, de hát erre a versenyre azt mondom, hogy mi csak nyerhetünk rajta.

(#4258) madgie: Ez még a klamédiás korszak, nagyon cuki, de kössz nem. :D

[ Szerkesztve ]

(#4263) madgie válasza Stauffenberg (#4262) üzenetére


madgie
titán

Azért a bridge gépei nem voltak sz@rok, anno az ismerősöm oda meg vissza volt az S5500-ért.

Szerk: főleg a Fuji színekért.

[ Szerkesztve ]

(#4264) MC Pite


MC Pite
veterán

Érdekes, ami számomra a fujifilm volt az nálatok pont kimaradt. A bridgek (nem, nem ultrazoom a legkisebb szenzorral fényerőtlen motoros obival).
Jó szenzor (kompaktnál nagyobb), remek obi (manuál, és fémet fogdosol) szinte konkurencia nélkül voltak folyamatosan jelen a kínálatban... 6500fd, 9600 és S100fs-em is volt. A kompaktokat semmiből nem szerettem, fujiból sem. Amin mazsi szokott savazni/poénkodni, igen, G2 elég erős váltás volt a fuji színek/vakukezelés után (meg pana is rájött hogy a G3-at kellett volna a kettes helyett kiadni, a markolat pl rengeteget javult meg apróbb... sajátosságok.)

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#4265) Stauffenberg válasza madgie (#4263) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A tucatkompaktokról beszéltem. Persze, hogy voltak jó bridge gépei, de a márkát nem feltétlenül velük azonosította a vásárlók többsége. Azért a Panasonic tucatgépei például komolyabb minőséget képviseltek.

Én meg csak azt nem értettem régen, hogy itt egy gyártó, ami a komolyabb vasakkal bizonyítja, hogy mennyire ért hozzá, az miért rontja el az összképet a gagyival. Ez mondjuk a Kodakra is igaz volt, de ők nem is nagyon akarták kivenni a részüket, az egyébként általuk életre hívott digitális forradalomból, bele is pusztultak, ami most maradt belőlük azok csak amputált csonkok.

(#4266) TayRol


TayRol
veterán

Mivel kell az új gépbe a money, valaki egy új 27-esnek nem csinálna helyet a gyűjteményébe? Kevés pénzért cserébe. ;)

[ Szerkesztve ]

(#4267) madgie válasza TayRol (#4266) üzenetére


madgie
titán

Mit vettél végül?

[ Szerkesztve ]

(#4268) cdl válasza madgie (#4267) üzenetére


cdl
senior tag

Sziasztok.
Még mindig gépvásárláson agyalok.
Az X-E2 megéri azt a majd 100000forint különbséget, az egyes verzióval szemben?
A költségvetésbe beleférne a drágább is, de nem dobálnám ki a pénzt hiába.

(#4269) madgie válasza cdl (#4268) üzenetére


madgie
titán

Fontos a gyorsabb (követő) autofókusz? Fontos az, hogy kevesebb fénynél folyamatosabb keresőképed legyen, ne szaggasson annyira?

(#4270) cdl válasza madgie (#4269) üzenetére


cdl
senior tag

Á, korán reggel elveszed az ember kedvét:)
Azt vártam, hogy azt írod, hogy jó lesz a régi is, ne dobáljam a pénzt feleslegesen.
Árulnak is Debrecenben egy egyest.
Ha már veszek egy gépet, jó lenne nem azt nézni, hogy szaggat a kjelző.

(#4271) madgie válasza cdl (#4270) üzenetére


madgie
titán

Én csak felsoroltam a kettes számomra legfontosabb előnyeit. Az egyes mellett szól az ára, meg a finomabb Provia színmód.

De kérdezek valamit: az a százezer különbség megmutatkozik majd abban, milyen objektíveket fogsz használni rajta? Mert - szélsőséges példával élve - inkább egy 35/1.4 az X-E1-en, mint egy 16-50-es kit a kettesen. Vagy kijön majdnem egy Sami 12-es is az árkülönbözetből.

Másrészről meg a kettest még valószínűleg fogják frissíteni, az egyesnek már elengedték a kezét.

Nem tudunk helyetted dönteni. Ha megvan a pénz a cuccra, a kinézett objektívekkel együtt és nem túlságosan sajnálod, hogy annyiba fáj, amennyibe, akkor ugorj bele a kettesbe. Ha ezek közül bármelyiknél is rezeg a léc, akkor ne.

Vagy várj pár hónapot, hátha jönnek a 24 MP vázak és lejjebb megy az X-E2 ára.

(#4272) TayRol válasza cdl (#4270) üzenetére


TayRol
veterán

egyes is jó.

(#4273) MC Pite válasza cdl (#4270) üzenetére


MC Pite
veterán

Ha nem limitál abban hogy üvegeket vegyél rá, kettes. Elsősorban gyorsabb az E2. Persze, több apróságon reszeltek, de ha emiatt hónapokig nem tudsz mondjuk 35öst venni, akkor inkább egyest célozd be.
Linkeltem sokszor jó és rossz fényes af összehasonlítást, plusz teli a net összehasonlító teszttel.
Ahogy az lenni szokott; nem éri meg, de jobb. Keresője olyan, hogy még nem jutottam dűlőre hogy az X100 hibrid keresője tetszik jobban, vagy az E2 EVF-je, azaz kevés fényél is egész használható, E1 lagzik ott, ahol ovf már sötét lenne.Előbbinél furcsa hogyha ovf energiatakarékosság be van kapcsolva, félig lenyomott expógombig zárva a zár, és egy kicsit fátyolosan látni a képet. Nem olyan zavaró világosban, pláne annak a tudatában hogy ilyenkor szinte 0 a fogyasztás, de kevés fénynél már furább.

X100
Menügomb tényleg béna, vszínű tuningot megrendelem hozzá, egyébként nagyon finom kis cucc, a legfinomabban ezen járnak a kezelőszervek, és af nem is (olyan)rossz (érekes módon ezen a legerősebb az af fény, néha huntol, de X10nél jellemzően gyorsabb). Fogás jobb mint vártam (egy kezesen), és nem hiányzik úgy a Q menü ahogy előre gondoltam: Fn gombon profilválasztás, menüben az ND szűrőnél (ahol álltunk) jelenik meg, a többinek amúgy is van gombja, kész, mit kéne állítani rajta még? AF gomb szokást igényel, egyébként egyszerű mint a szög, és érzésre az örökkévalóságnak építették.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#4274) Mr.Zazi válasza cdl (#4270) üzenetére


Mr.Zazi
tag

Sziasztok! Nálam van egy X-E1 és egy X-T1 is. jól ismerem a különbségeket. Én ha vásárlás előtt állnék nem sanszos hogy vennék X-E2 -őt. Kezdésnek főleg jó az X-E1, ahogy előttem mondták egy 35/1.4 -el tökéletes. Én is csak annyit tudnék felróni neki, hogy sötétben szaggat kicsit a kereső, de nem vészes. És bár az X-T1 -nek fényévekkel jobb a keresője, Az E1 -et ugyanúgy szeretem használni mint annak előtte. Mostanság nagyon jó áron meg lehet kapni egy E1-et, és szerintem nem ér annyival kevesebbet az E2 -nél mint amennyivel kevesebbe kerül. De persze ha van pénz, akkor hagy szóljon.

(#4275) Parci válasza cdl (#4270) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

x-e1, simán. végülis ugyanaz a két váz, konkrétan. vagy tényleg várj még fél évet, mert azért elkezdett beszakadni az x-e2 ára is. de mostani árán pláne nem venném meg az x-e2-t, a nem túl távoli jövőben x-e1 áron lesz az is.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#4276) cdl válasza madgie (#4271) üzenetére


cdl
senior tag

Elég megosztott a társaság a kérdésben, úgy látom:)
18-55 fog maradni fog biztosan hozzá.
Mellé egy 35-öst vadászok majd a piacon, egyelőre ennyi.
Akkor még agyalok rajta.

[ Szerkesztve ]

(#4277) Ijk


Ijk
nagyúr

Tegnap nézegettem a régi képeimet és addig voltam elégedett az X10 képével. Előkerültek a régi DP1-es képeim is és elképesztő hogy mennyivel jobban mutatnak azok a fotók a 24"-os monitoromon, pedig 1/3-ad felbontásúak a fujihoz képest. Komolyan elgondolkoztam hogy szerezni kellene egy DP1m-et kizárólag egy utazós-tájkép kamerának. Kár hogy a Fujival ellentétben a Sigma nem tud fényképezőt gyártani, hiába az ütős érzékelő.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#4278) silmatauki válasza cdl (#4276) üzenetére


silmatauki
őstag

Ha 100-zal többe kerül, én se vennék E2-t.

1. Pár hónapon belül tuti sokkal olcsóbb lesz.
2. Az E1 képminőségben ugyanaz (az inkább teoretikus RAW bitmélység-difitől eltekintve), mint az E2.

Azonban itt a topicban is voltak pl. angol linkek, ahol 160-ért szórták ki az E2-t – érdemes nézegetni a külföldi oldalakat (amazon.de/co.uk/ebay) is. Én pl. Ausztriából rendeltem az E1 duplakitet, 750 euróért.

(#4279) MC Pite válasza Ijk (#4277) üzenetére


MC Pite
veterán

Ha jó volt a DP1, X100 ami közel lehet hozzá a topikból. Nem egy foveon, de azért a szenzor-obi-jpg motor-váz együttes szerintem elég korrekt kombó :K . Meg baromira tudja tálalni a fuji, amikor kibontottam - láttam már sokszor képen a 'bársonnal bélelt dobozt' - és megfogtam feltekertem/letekertem, használtam... nem szar, na.

silmatauki: Inkább kijavított E1, és használni jobb, ha paraméterlistában nincs is sok (kb 60) difi. De nem csinál 2× jobb képet, de 2× jobb használni.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#4280) madgie válasza silmatauki (#4278) üzenetére


madgie
titán

Talán megvan még TayRol friss X-E2 kite, megalkudnak rá, a 18-55-öt eladja és 170 körül lehet egy gyönyörű X-E2-je, amit ki is próbálhat akár vásárlás előtt.

Pite: kétszer jobb használni az elb@szott helyre átpakolt Q gombot és hiányzó View Mode gombot?

[ Szerkesztve ]

(#4281) MC Pite válasza madgie (#4280) üzenetére


MC Pite
veterán

A Q gomb sokkal jobb helyen van, nem kényelmetlenül jobbra, és nem nyom helyette véletlen AE/AF-L-t az ember. A view mode nem lenne rossz ha dedikált lenne, most ez funkciógombon van. Korábban nem volt ilyen opció (evf+sensor) és sose váltottam át, igaz, most is csak állványon, azaz ritkán.

De megoszhatod a többi különbséget is tapasztalataid alapján, és azok alapján eldöntik az érdeklődők megéri-e.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#4282) madgie válasza MC Pite (#4281) üzenetére


madgie
titán

Nincs tapasztalatom az X-E2-vel kapcsolatban, de világéletemben utáltam azokat a gombokat, amelyeket az LCD fölé tettek. Főleg, ha gyakran használt gombok azok. Főleg, ha az LCD nem érintős, tehát a hüvelykujj még véletlenül sem téved arra.
View Mode pont jó oda szvsz, Q nagyon nem.

Talán nem véletlen, hogy az X30-nál és az X-T1-nél is visszakerült a Q az LCD-től jobbra.

[ Szerkesztve ]

(#4283) Freddy76


Freddy76
addikt

Na, az én véleményem az xe1 vs xe2 vitához: passz. Nekem az xe1 lassúnak tűnt, de az xe2 sem egy sebességbajnok. Mint már írtam kábé százszor, rohan a gyerek, nekem az xe1 nem volt elfogadható sebességileg, a kettes már igen. És igen, azt is tudom, hogy túlpörgöm az AF témát, és nem is fontos annyira, meg nem ezen múlik, meg blablabla. Fókuszfetisiszta vagyok, ennyi. De amúgy ha nem fontos a gyorsabb af, én is az xe1-et venném. Persze az sem csiga, de lassúcskább, mint a kettes.

Más: a 27/2.8 begyere. Gyorsabb bőven, mint a 18-55, élesebb, és az xe2 nagyon kellemes kis tégla lett vele.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#4284) silmatauki válasza MC Pite (#4281) üzenetére


silmatauki
őstag

"A Q gomb sokkal jobb helyen van, nem kényelmetlenül jobbra, és nem nyom helyette véletlen AE/AF-L-t az ember."

Nagyon sokat fotóztam az E1-en úgy, hogy a szemem előtt tartottam az EVF-et (nem vettem el onnan a gépet), és Q-t nyomtam, hogy gyorsan paramétert (pl. DR) váltsak. Soha nem nyúltam mellé – szerintem jó helyen van a gomb.

(#4285) Ijk válasza MC Pite (#4279) üzenetére


Ijk
nagyúr

Szar volt a DP1, csak az érzékelő volt jó, de az is korlátozottan. ISO100-200-on brillírozott, akárcsak a mostani foveonok, iso400 felett halott. Viszont van egy középformátumszerű képi világa, valahogy a kontrasztja más a képnek mint a bayer szenzoros gépeké. De a fényképezőik használata maga a nyűg, képfeldolgozás szintén.
Akkor inkább a Ricoh GR, utazásokon leginkább 28mm-t használok. De pont hogy a foveonos képi világ ami kellene ilyen tájképekhez, lehet hogy várok amíg a DP1m ára becsúszik 100k alá.
Nem tudom miért nem tud a többi gyártó úgy fényképzőt készíteni mint a Fuji. X10 is nagyszerűen meg van építve, a expozíciós korrekció tárcsa el sem tudom mondani mennyire jó dolog.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#4286) MC Pite


MC Pite
veterán

E1 vs E2
Mindkettőt kéne használni 1-1 hétig, majd vissza 1-1 napra minkettőt utána még...

Amit mérgelelni kell

Kell-e…
-gyorsabb af, ill jobb követő af (már nem csak középső fókuszponttal, bár az E1-en inkább hagyjuk is az AFC-t. Főleg a hatvanas, de 35ös üveghez is előny a hibrid af, jó fénynél már jól harapnak ezzel.
-facedetection af?
-szereted ha a váz legszélén a Q gomb, vagy hogy nincs külön AE/AF lock, vagy a View gomb fontosabb? Nekem jobban tetszik a mostani helyén a Q gomb, rossz volt utána a régi helyen kint a szélén nyomogatni, nem áll úgy kézre. Egyébként is határozottabban működnek a gombok, pl is kesztyűben jobban érezni.
-a tárcsa af mellett is belenagyíthat a képbe
-a képek már kitöltik a kijelzőt, és szebb a képe, ill több nézeti mód van
-sokkal gyorsabb fájl írás (az én kártyámmal 50mb/sec felett), gyorsabb olvasás (ami már ráadásul nem csak előnézeti thumbnail hanem normálisan bele lehet nagyítani) és minden képkezeléssel kapcsolatos dolog érezhetően gyorsabb, beleértve lagot és mennyi idő múlva tudsz újra exponálni.
-a valóságban sokkal nagyobb sebességnövekedés sorozatnált, egyszer a buffer betelte után sem igazán lassul (nyilván fájlméret függvénye) és sokkal gyorsabban használható újra a gép, és közepes sebességig ha a jól emlékszem végre látod a témát közben a keresőben
-az evf-ben a visszanézett elkészült kép már nem egy szűretlen félkész preview kép, és a kettesen 0,5sec-re is levehető 1,5ről a visszanézési idő
-wifin (jpegek) felmásolása gépre
-pontosabb fénymérés, illetve nagyobb EV korrekciós tartomány, nagyobb vaku kompenzációs tartomány, vagy a /180as záridőnek is lett helye, ill az A záridő jobban elkülönül; ill AE-L mellett is lehet korrekciót alkalmazni
-színezhető peaking, split screen focus
-több képet törölni kényelmesebb, gyorsabb, nem utolsó sorban végre a belenagyítás közben is lehet törölni
-gyorsabb, sötétben sokkal kevésbé lagzó evf (update óta nagyobb a különbség)?
-tovább tartó support jár a ketteshez, pl X30as újdonságok várhatóak ide is
-14bites raw, kicsit kevesebb/másabb zaj
-kicsit logikusabbra átfésült menü, új szűrők
-micro usb csatlakozó (ha épp nincs kártyaolvasó valahol asztalinál pl) mini helyett (a kicsi nálam lévő akku töltővel így közös kábelt használ)

Hátránya az E2-nek hogy alapból erősebb a zajszűrés, kicsit talán túl sok is a kontraszt az árnyékos részeken. LMO vagy a pre-af vagy a jobb videó alig észrevehető, ritkán használt nálam, de ez is különbség. Azt nem tudom fejből megkapta-e a manuál előnézeti opciót az E1, asszem igen. A bekapcsolás, a kijelzők közötti váltás, a menüben tekerés vagy a lapozás mind gyorsult. Leginkább ot reszeltek az E1-en ahol kellett - nem, nem lett kétszer jobb; de jobb használni az tény; bár normálisan használható az elődje is. Ott vagyunk ahol az elején, pénz kérdése. Ha van a jobbikra is keret: E1 vásárlása esetén többször fog bújkálni a kisördög hogy mi lett volna ha...

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#4287) madgie válasza MC Pite (#4286) üzenetére


madgie
titán

Ha megkapná az X-E2 is a pletykált 1/32000 e-shuttert, akkor szerintem nem lenne eldöntendő kérdés, ki melyiket vegye :))

(#4288) Stauffenberg válasza madgie (#4287) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Egyszer azt hittem, hogy nem elég az 1/4000, hiába rekeszelgettem, csak nem volt elég, rövidebb kellett volna még f/16 mellett is. Aztán észrevettem, hogy véletlenül tovább tekertem az Auto ISO-t fixen ISO 6400-ra. :D

Jó kérdés kinek lesz szüksége 1/32000-re. Még az 1/8000 iránti igényt még megértem sokaknál, na de 1/32000... miért? :)

Na most nem azt mondom, hogy ez hülyeség, csak magamból kiindulva nem adnék +100 ezret egy vázért, hogy legyen ilyenem.

(#4289) madgie válasza Stauffenberg (#4288) üzenetére


madgie
titán

Többször voltam olyan helyzetben, ahol minimum f2.8-ra kellett rekeszelni a 35/1.4-et kültéren, annyi fény volt. (igen, ISO 200-on). Nyitott rekesznél ugyanott eleve 1/16000 kellene.

Persze értelmesebb megoldás volna, ha natív ISO 50-ünk lenne.

Annyi a mondandó lényege, hogy akinek fényerős fixei vannak, annak elég cumi a mostani ISO 200 - 1/4000 limit. Persze van ND szűrő, optimális esetben vegyek háromféle méretben egy jobb félét, máris alig ront a képen, 60 ezer meg repült a pénztárcából.

[ Szerkesztve ]

(#4290) arn válasza Stauffenberg (#4288) üzenetére


arn
félisten

passzol az iso 128000hez.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#4291) MC Pite válasza Stauffenberg (#4288) üzenetére


MC Pite
veterán

Amolyan szoftveres ND-nek elfogadnám, ne legyünk telhetetlenek, 1/16000ot mondjuk ez E2-be, és a 35öst is ritkábban kéne rekeszelni, vagy portrénál sem kéne. Tudom, ND, van is, fel is rakom ha kell de 1-1 képig kiegyeznék az e-zárral ne kellejen vinni, felrakni; ami főleg változékony időnél/terepnél macera ahol időnként meg le is kell venni (pölö görögben éplüetben szűrő le, kint fel, le-fel ment egész nap). Nyilván nem lenne kelendő egy vázal ami csak azzel tud többet és plusz 100k... de nem ritkán szempont ez is két váz között vergődőknek. Mondjuk egy Df-en pl azért már ciki, gondolom nem kiciócó fényerőtlen obikat vesznek hozzá.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#4292) Freddy76 válasza madgie (#4289) üzenetére


Freddy76
addikt

Az 56/1.2-nél nyitott rekesszel jól jön, ha van 1/8000 után is élet :))

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#4293) madgie válasza Freddy76 (#4292) üzenetére


madgie
titán

Ezt meg már nem is mertem odaírni :)

Meg azt, hogy ha elő akarom venni a DR mókát, akkor végképp kevés lehet még az 1/8000 is.

(#4294) Parci válasza Stauffenberg (#4288) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mindenkinek szüksége van rá, aki egy fényerős fixszel tűző napon akar fotózni. az 1/8000 nem rossz már, de onnan csak két fé az 1/32000, jó az. nekem qrvára nem iso 12800 kategória...

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#4295) pandur99 válasza Parci (#4294) üzenetére


pandur99
aktív tag

A tűző napon az parallel a négerek az alagútban-nal. Minek? A legszebb fények úgyis hajnalban meg alkonyatkor vannak :)

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#4296) madgie válasza pandur99 (#4295) üzenetére


madgie
titán

A lemenő nap súrlófényében is ugyanúgy pirosan villog az 1/4000...

(#4297) Parci válasza pandur99 (#4295) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mert esetleg este már nem vagy a grand canyonnál, mert mondjuk addigra a gyereket fekteted. egymillió oka lehet, és egy kicsit kevés lesz érvnek, hogy van, akinek felesleges. az 1/4000 s csomószor állatira kevés. én örülök az alacsonyabb záridőnek, többek között egy 20e ft-os és macerás használatú nd szűrőt spórolnak meg vele. de csodák csodája, például mozgó járműről való fotózáshoz sem szar.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#4298) madgie válasza Parci (#4297) üzenetére


madgie
titán

Egyébként pont a Fuji szúrja tökön magát ezzel a limitációval. Miért? Két ok is eszembe jut: az egyik, hogy a Provia és főleg Astia színek erőssége, hogy árnyékos részben szinte kékesen hűvös színeket tud úgy hozni, hogy mellette a napos rész kellemesen "meleg". Linkeltem régebben agy Leilás fotót, azon is jól látszik ez, de a komplett street photography velejárója, hogy nem csak hajnalban és naplementében lövöd meg az embereket.
A másik ok is ide tartozik: nem azért rakott DR kiterjesztést a Fuji a gépeibe, hogy csak a fotóskönyvek által ideálisnak mondott körülmények között használhassuk a gépeinket.

(#4299) Parci válasza madgie (#4298) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

igen, ez a harmadik ok: az x10 is tud 1/4000-et, de amikor dr400-on nyúzom, már csak 1/1000. hadd ne mondjam, hogy egy hét síelés alatt állandóan gond volt ezzel és rekeszelni kellett. persze az új fujik már nem exr szenzorosak :(, de akkor is, ott a funkció, az 1/32000 pedig pont arra lesz jó, hogy dr400 mellett is meglegyen az 1/8000.

de fotóztam már sokat billegő hajóról, mozgó autóból stb. fasza a rövid záridő, na.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#4300) jjeahh válasza pandur99 (#4295) üzenetére


jjeahh
nagyúr

khmm...télen egész nap szép fények vannak általában sztem, na de próbálj meg portrézni amikor minden vakító hófehér :D tavaly még nem volt nd-m, majdnem az összes fotóm kiégett 1/4000-en :DDD rekeszelni portrénál az meg milyen má'...én sem tartom olyan nagyon fontosnak a gyors zárat, de azért bőven van létjogosultsága

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.