Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38001) Zozzant válasza lugosi (#37999) üzenetére


Zozzant
addikt

kb. 60 db-ot (pentax rendszerem is van, csak időm nincs):)

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#38002) makosp válasza lugosi (#37999) üzenetére


makosp
csendes újonc

meyer-optik görlitz orestor 100/2.8, a 14 lamellás változat van igaz nem m42 hanem exa :)

(#38003) lugosi válasza Stauffenberg (#38000) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A Heliosom tudom hogy nem egy nagy szám, de nekem teljesen használhatónak tűnik.

Többieknek is köszi! Akkor nem vagyok vele egyedül.

Most kaptam családon belül egy nagy fémkofferes M42 objektívet is, a napokban azt is ki kéne próbálni.
Nagyon jó, ahogy a Fuji kezeli ezeket a régi manuális obikat, az élességállítás-segítséggel nagyon rendben van.

(#38004) madgie válasza lugosi (#38003) üzenetére


madgie
titán

Már csak azt kéne megértenem, miért csak a videó módban engedi a Fuji az X-T5-ben a Focus Meter-t... ami ugyan Canon-nyúlás, de pofátlan jó feature.

(#38005) mikrofon


mikrofon
addikt

Hogy tudom megnézni az X-E4 váz sorozatszámát anélkül, hogy a markolatot le kéne vennem?

(#38006) Stauffenberg válasza mikrofon (#38005) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Számlán amit emailben kaptál? :DDD

(#38007) Matska válasza mikrofon (#38005) üzenetére


Matska
senior tag

Dobozon.

https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/

(#38008) faki_ válasza mikrofon (#38005) üzenetére


faki_
senior tag

ExifTool > Serial Number

(#38009) mikrofon válasza faki_ (#38008) üzenetére


mikrofon
addikt

Köszi!
Ez sikerült!

(#38010) mikrofon válasza madgie (#37966) üzenetére


mikrofon
addikt

Nekem is sikerült begyűjteni!
Köszi az infót!

[ Szerkesztve ]

(#38011) madgie válasza mikrofon (#38010) üzenetére


madgie
titán

Igazán nincs mit, használjátok egészséggel :)

(#38012) mikrofon válasza madgie (#38011) üzenetére


mikrofon
addikt

Mikor a C1 változatiból megszűnt a váz specifikus változat, akkor egy rövidebb ideig ingyen lehetett igényelni a gyártó független új pro változatot. Arról sajnos lemaradtam mert későn olvastam, így nekem továbbra is csak Fujihoz jó. Persze ez csak akkor lesz érdekes ha egyszer Fuji-ról visszamegyek Sony-ra. De ez egyelőre nem aktuális :D
Úgyhogy tök jó hogy ezt ide beírtad mert valószínűleg erről is későn olvastam volna...

(#38013) lugosi válasza lugosi (#38003) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Egy családi eszmecsere nyomán megnéztem, hány Helios 44-esem van itthon, és mint kiderült 4. (Persze mind géppel együtt.)
A legidősebb 1979-ben készült (hányan vannak itt annál fiatalabbak? :D), a legújabb 1990-ben. A 79-es egy olyan géppel készült ami a moszkvai olimpia kiadás, és van egy 1984-es amit karácsonyra kaptam egy Zenit 11-gyel 1987-ben (ez volt az első SLR gépem). És van egy 89-es azt hiszem, a csak úgy csomagban járt valamelyik géphez.
Bocs, teljesen off, csak úgy megosztottam.

Az egyikkel csináltam pár portrét, F/2-n lágyabb mint ahogy az emlékeimben élt (nyilván akkor nem nagyítottuk 100%-ra), de 2.8-on már teljesen használhatónak érzem.

(#38014) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

urak, valami kis/jó stúdiót tudtok? ilyen pár órás egyszemélyes ügyködésre kellene csak. (eddig a holker fehérszobája nyerő)

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#38015) Kameleon5


Kameleon5
csendes tag

Üdv!
Nikon DSLR rendszert tervezek váltani. A kinézett fuji példány az XT-30 (II) lenne (használtan keresek is jelenleg ezüst színben). Az elsődleges szempontok, hogy a DSLR sokszor otthon maradt a mérete miatt mióta család van. A másik az AF rendszer. Sokszor volt, hogy 5-6 képből 1 volt igazán éles, a többi csak szo-szo (1:1 méretben nézve). A tükröt elhagyva és újabb objektíveket használva azt várnám, hogy sokat javul az éles fotók aránya és az élesség minősége is.
Viszont pont itt a fórumot olvasva AF hibákról írtok... kicsit beparáztatott.
Egyébként d3200 majd d610 és 50 1.8 amiről váltok.
Mire számíthatok? Tervezett objektívek 50mm körüli 1.4 és 20-24mm körüli legalább f2.0 és néztem a pencake 27mm f2.8-at mint kompakt méretű könnyenhurcolós.
Egy kis iránybaállítást, vagy megerősítést megköszönnék. (A másik kinézett MILC egyébként a Nikon Z fc)

(#38016) arn válasza Kameleon5 (#38015) üzenetére


arn
félisten

Ha a meret a lenyeg, nezd meg a canon rf obijait.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#38017) csaabz válasza Kameleon5 (#38015) üzenetére


csaabz
őstag

Ha az AF a lényeg, nézd meg a Sony vázait.

https://www.flickr.com/photos/187066941@N05/

(#38018) Kameleon5 válasza arn (#38016) üzenetére


Kameleon5
csendes tag

Egy DSLR-hez mérten igen... Kis oldaltáskában vagy nagyobb kabátzsebben nem baj ha elfér valami általános obival. Ha kimegyek portrékat, családi képeket lőni a szabadba, ott nem érdekel ha nagyobb, de két rendszert / vázat nem akarok fenntartani. Megnézem az említett Canont is azért. Köszönöm a tippet.
Szerk:
Csaabz: sony apsc fronton nem igazán szimpatikus (lehet nyitottabbnak kéne lennem). Leginkább sztatikus témát fotózom egyébként, csak ugye dslr esetén sűrűn csúszott el az af, illetve volt dolgom erős frontfókuszos vázzal is többek közt...

[ Szerkesztve ]

(#38019) Stauffenberg válasza Kameleon5 (#38018) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ha a front/back fókusz hibát akarod kiküszöbölni, arra bármilyen MILC jó, bármilyen AF rendszerrel, mivel a probléma megszűnt azzal, hogy a szenzor síkjába került az AF érzékelés és nem egy külön szenzoron van.

A "fókusz hibák" amikről írtak itt páran, jellemzően követő AF (AF-C) módban jelentkeznek és ahogy nálam is, másnál is kiderült, hogy abból jött leginkább, hogy vagy nem ismertük ki még eléggé az algoritmust (várd meg míg az AF megtalálja a célt, utána már ügyesen rajta marad), vagy néhány régi objektív nem igazán ügyes ebben. De az AF-C is paraméterezhető (vannak presetek vagy kézzel tudod állítani a sebességét és "ragadósságát"), ennek a célja, hogy akarod-e, hogy a témád előtt átmozgó objektumokra átélezzen vagy sem vagy a téma is mozoghat kiszámíthatatlanul vagy lineárisan.

De én is azt mondom, hogy ha tényleg nagyon harapós AF teljesítmény kell, akkor Sony, ráadásul tud pár olyan dolgot, amit a Fuji nem (pl: objektum követés vagy az Eye-AF akkor is a portréalanyon marad, ha takarásba kerül és visszatér).

Ez nem azt jelenti, hogy a Fujifilm AF rendszere rossz, de kevésbé amatőrbarát. DSLR-ről érkezve viszont még ez is űrtechnika. Csak van nála fejlettebb.

(#38020) arn válasza Kameleon5 (#38018) üzenetére


arn
félisten

Rf50 1.8, rf28 2.8 - en ezeket viszem magammal ugyanakkora taskaban, mint a fujit vittem :) autofocusban jelenleg talan a canon rendszere a legeloremutatobb.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#38021) Varoz válasza Kameleon5 (#38015) üzenetére


Varoz
őstag

X-T10 majd X-T20 után mondom, hogy semmi baj nincs az AF-fel. Az X-T10 picit lassú volt, de a X-T20 már teljesen jó. Simán fotóztam vele a motorosokat Kakucson és nem volt életlen kép.
Amit Stauffenberg írt, ki kell ismerni, nem véletlen van vagy 5-6 féle AF-C mód, mert az adott helyzetnek megfelelőt kell használni. Nem fog senki rábökni, hogy X eseményre a 3-as mód kell, de ha kitapasztalod, akkor a barátod lesz. :K

"Leginkább sztatikus témát fotózom egyébként, csak ugye dslr esetén sűrűn csúszott el az af, illetve volt dolgom erős frontfókuszos vázzal is többek közt..."

Szvsz ezt bármelyik X megugorja. Eleve FF/BF hiba nem létező fogalom a MILC rendszernél.


csaabz

Miért? Mert minden Sonysta űrtechnikának állítja be? Megkockáztatom, hogy amatőr vagy hobbi szinten rá se jönnél a különbségre.
Persze extrém helyzetekben biztos ki lehet mutatni az előnyét AF fronton, de ki fotóz úgy? Az leginkább pontosan tudja is, hogy mi kell neki.

*Cserébe vesz egy A7III-at és retteghet, hogy szétesik-e a redőnyzár. ;]
Tudom ez FF, de nem kell elájulni a Sonytól sem.

[ Szerkesztve ]

hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)

(#38022) randras_83 válasza Varoz (#38021) üzenetére


randras_83
addikt

Lehet jobb a Sony AF rendszere, de annyira steril képe van, hogy biztos nem akarnék annyit utómunkázni, mondjuk aki Fujit vesz szerintem hamar rájön, hogy mennyi időt lehet ezzel spórolni. Hobbira is és munkára is pont jó a Fuji, mondom ezt sok év Nikon után.
Az FF meg igazából majdnem mindegy, akinek kicsi az APSC annak ott a GFX (na jó ez így túlzás, de értitek :) ) Egy D610-hez képest űrtechnika pl a T3-om is.

folytatólagosan válaszoltam, nem konkrétan neked :K

https://www.flickr.com/randras83/

(#38023) Kameleon5 válasza randras_83 (#38022) üzenetére


Kameleon5
csendes tag

Na ez meg a másik, hogy csomó családi fotó van még nyersen a vinyóm meg nyilván backupokon, mert majd fel lesz dolgozva... ilyenkor a jó jpg hasznos lehet. Azzal nem lesz gond, hogy nem várok eleget, mert dslr-nél is inkább fókuszáltam 2x, míg nem láttam, hogy reagált a fókusz, utána nyomtam le az expo gombot. Ezek végülis akkor jó hírek. Nem lesz itt gond. :) köszönöm a segítséget.
Ja igen, d610 már jó régi darab. Enyém is kb 10 éves lassan. Igaz még mindig patika állapotú, de fotótechnika téren őskövület. :K

(#38024) Varoz válasza randras_83 (#38022) üzenetére


Varoz
őstag

Pontosan így!
Semmi pénzért nem mennék át Sonyra, akkor se ha helyettem fotóz. :D
Sokan beleesnek a csapdába amúgy, hogy specifikácófetisiztába mennek át. Nüansznyi különbségeken rugóznak, holott messze vannak bármelyik gép kihasználásától.
Miközben hiába az űrtechnika ha pl. több óra utómunka kell míg egy másikhoz nem.
Vagy nem szereted kézbevenni, elvinni magaddal.
Ez az APSC-FF hitvita is vicc. Olyanok ütnek, rúgnak, harapnak mindenre ami nem FF, akik sem megkülönböztetni nem tudnák a képeket, hogy mivel készült, sem úgy fotózni, hogy az övék igényelje a FF-met.

hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)

(#38025) Kameleon5 válasza Varoz (#38024) üzenetére


Kameleon5
csendes tag

Én próbáltam mindkettőt. Egyszerre használtam FF és APSC szenzoros gépeket párhuzamosan esküvőkön is. Ugyanazzal az optikával szintén használtam oda-vissza... Régebben ha másért nem, zaj miatt volt léthogosultsága a fullframenek, dinamika esetén már alig volt észrevehető esetemben. Nyilván ha egyel korábbi apsc vázamról váltottam volna, lerakom a hajam a különbségtől, de tényleg ember nincs aki meg tudta volna allapítani már egy d3200 és d610 közt. Az adott objektív esetén a látószög meg a bokeh más, de picit bővebbre szabott kompozíció esetén FF szenzornál utólag ha vágok a képen ugyanazt kapom, mintha apsc vázzal fotóztam volna, szóval itt megint meg is érkeztünk, vagy ha lerekeszeltem f1.8-ról f4-re, akkor megint ugrott a mélységélesség előnye. Néha hátrány is volt, mert nagyon le kellett rekeszelni. Itt megint vissza jön az isotűrés, ha le kell rekeszelni a mélységélesség miatt, akkor tolhatom fel az isot. Amennyivel jobban bírták, annyival feljebb is kellett adott esetben tekerni. Megint elment az előny. Ezért is döntöttem úgy, hogy inkább visszatérek apsc-re és adott pénzen inkább veszek jobb minőségű objektívet, ami ha pl 1.8 helyett 1.4, ott megint vissza is nyertem a szűkebb mélységélességet. Szóval nem fekete fehér ez a történet teljesen. Telefotó esetén előny is a kisebb szenzor. De ezek gondolom itt nem sok embernek újság. Bocs ha hosszú lett. :)) :)

[ Szerkesztve ]

(#38026) Varoz válasza Kameleon5 (#38025) üzenetére


Varoz
őstag

Na látod ez egy kiváló hozzáállás. Ebben nem a hitvilágot látom hanem a realitást. :K

hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)

(#38027) Stauffenberg válasza Kameleon5 (#38023) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Semmi sem rosszabb annál, mint amikor egy rakás családi fotó áll a fiókban, mert "majd meg lesznek szerkesztve", de sosem lesznek.

A Fujifilm ilyen szempontból hatalmas előny, fogsz egy neked tetsző filmszimulációt, kicsit még ráhangolsz ízlés szerint (például a Classic Chrome egy kicsit ráemelt kontraszttal nagyon nyami) és ezeket úgy adod körbe a rokonságban, ahogy kiestek a gépből.

Tavaly háromszor utaztam barátokkal és mindháromszor már a hazaúton a telefonomon leválogattam a fotókat és egyet-egyet még picit szerkesztettem mobilos Lightroomban, aztán mehettek a megosztott albumba.

(#38028) randras_83 válasza Kameleon5 (#38023) üzenetére


randras_83
addikt

Tapasztalatból mondom, az eltárolt családi képek nagyon kis eséllyel kerülnek feldolgozásra, főleg ha fotósként dolgozol, akkor ott mindig az adott munka élvez prioritást, ha meg csak hobbi akkor a munka+család elviszi az időt. Nálam kb ha két héten belül nem került feldolgozásra akkor már csak akkor nyúltam hozzá, ha konkrétan kellett/kerestem valamit. Most karácsonykor folyamatosan fotóztunk párommal és kb aznap este mentek is fel a jpg-ek a családi Googlebe, mindenki boldog. :)

@Varoz: biztos van olyan szitu amikor egy Sonyval valami miatt előnyben lennék, de ez mondjuk egy a százból. Régen Nikonos koromban még ment az adok-kapok a csapatban mert persze volt aki Sonyval volt aki Canonnal tolta, mára azt mondom, hogy kb pont mindegy mi van a kezedben, sokkal inkább beszélgetek a világítástechnikáról, mit arról, hogy melyik váz éppen mit tud és mennyiért, mert a végén úgyis az számít, hogy tudsz-e bánni a fénnyel vagy sem.
Munka oldalról a vizuális környezetszennyezés miatt az átlag megrendelőnek kb mindegy, kép-kép tetszik vagy sem az eredmény.
Anno volt lehetőségem PhaseOne 150MPX-es vázat kipróbálni, na ott azt mondom, hogy minden ami alatta van és vitatéma az kb vicc kategória.
Kedvenc tanárom egyszer azt mondta, hogy minden ami nem műszaki gép az papírnehezék, mindegy mi van ráírva. :DDD :DDD

https://www.flickr.com/randras83/

(#38029) Varoz válasza randras_83 (#38028) üzenetére


Varoz
őstag

Nem tudok belekötni abba amit írtál! :D

hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)

(#38030) Mr.Csizmás válasza randras_83 (#38028) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

a tanárod egy próféta volt :C

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#38031) randras_83 válasza Mr.Csizmás (#38030) üzenetére


randras_83
addikt

Hála égnek meg bőven van is Gyuri :))
Gyanítom hogy azóta is osztja a népet :DDD

https://www.flickr.com/randras83/

(#38032) hemaka válasza Kameleon5 (#38015) üzenetére


hemaka
nagyúr

Ha nem tervezed af-c modban hasznalni, vedd meg azt nyugodtan. Sima af-s foleg statikus temanal nem igazan lesz eletlen foto. Ha kell a bitang szemkoveto fokusz aps-c, akkor sony, de ott meg nincs szimulacio, cserebe foleg a 6400 ossze vissza valtogatja a wb-t akar egy sorozatban is, ha auton van.
Ha ff, akkor canon, esetleg nikon. Ha nagy inyenc vagy es a keret is eleg nagy, akkor pana, a legujabb.

[ Szerkesztve ]

(#38033) Kameleon5 válasza hemaka (#38032) üzenetére


Kameleon5
csendes tag

Köszönöm a segítséget. Ha FF lenne akkor kb egyértelműen maradnék a Nikonnál, úgy Z5 vagy Z6 lenne. Simán elég az af-s nekem, csak az találjon be és ennyi. :) viszont a változó WB-től lehet falra másznék hiába raw meg csak egy klikk, de na... :)

(#38034) Varoz válasza hemaka (#38032) üzenetére


Varoz
őstag

"de ott meg nincs szimulacio, cserebe foleg a 6400 ossze vissza valtogatja a wb-t akar egy sorozatban is, ha auton van."

Az szép. Engem ez lehet jobban zavarna, mint az, hogy az AF-C-t szokni kell. :D

hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)

(#38035) mikrofon válasza Varoz (#38024) üzenetére


mikrofon
addikt

Jó ez a Fuji vonal nagyon, pont azért amit mindenki írt. Imádom!
De azért a maga korában Sony A9 és A7RIII vázzal valamint a hozzá való obikkal fotózni nagyon nagyon jó volt az is egy életérzés volt....
Emiatt nem mondom hogy sosem váltanék vissza Sony-ra. Ha valaki egy olyan szettnek az aktuális változatát a kezembe nyomná és elkérné cserébe a Fuji szettemet, nagyvalószinűséggel belemennék :DDD

[ Szerkesztve ]

(#38036) Varoz válasza mikrofon (#38035) üzenetére


Varoz
őstag

Abszolút értelek és igazad is van.
Nekem egyszerű, halandó hobbistaként csak az unalmas már, hogy vérre menő viták vannak fotós csoportokban is, olyan dolgokon, hogy vicc. Jön az AF huszár a Sonyval és minden más hulladék. Nem az van, hogy X márka tetszik, akkor azon belül ezt. Nem, az van, hogy csakasony. Vagy az épp istenített márka.
Holott ma ha valaki fotózni akar, akkor ki van nyalva a hátsója, olyan klafa világ van.
Megnézel egy rendszert ami tetszik, kézreáll vagy tud olyat ami neked kell (nekem a kész jpg pl.) és azon belül tuti, hogy kapsz olyat ami tökéletes lesz.

hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)

(#38037) arn válasza Kameleon5 (#38033) üzenetére


arn
félisten

A nikon zn nagyon nagyok a fixek, meg a sonyhoz kepest is, canonhoz meg foleg.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#38038) jjeahh válasza arn (#38037) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Neki valami szaladgálós 2xmm kell és esetleg egy kreatívkodósabb 50mm körüli hosszabb lencse. Nikonra a 24mm F1.7 és 40mm F2 optikákat nézte ki, amik picik és Viltrox, meg Sigma optikákból ugyanaz a kínálat a két rendszerre, szal ott a méret is azonos. Így szerintem nem méretben van hátrányban a Nikon, hanem minőségben, a 24-es és a 40-es full műanyag, a 40-esen a bajonett is az, szal az XF obiktól építési minőségben elmaradnak, max az XC optikákkal vehetik fel a versenyt, de azokból 25mm körül nincs semmi. Egy Fuji 23mm F2 még nagyobb, mint a Nikon 24-ese, de mivel az x-t30 kisebb, mint a zfc, kb. egyforma lenne a méret:

XT20 autofókuszban a valóságban mennyire marad el a 30-tól? Mert használtan sokkal olcsóbb.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#38039) randras_83 válasza mikrofon (#38035) üzenetére


randras_83
addikt

Persze megvan annak is a szépsége. Most is szívesen veszek kézbe bármilyen gépet. Emlékszem amikor a D5300-at lecseréltem az első D750 re na ott volt pillázás. Aztán jött a nagy ötlet hogy csak ki kene próbálni a Fujit és szereztem egy T1 utána nagyon jól sikerült a Nikon szettet komplett Fuji szettre cserélni. :DDD
Az új üvegek pedig nagyon pengék, ahogy a T5 is (kövezzetek meg de soknak érzem a 40mpx-t :DDD ) és azért érezhető fejlődés van a T4 és a T5 között AF-ben is. Szóval számomra a Fuji inkább olyan szeretem és dolgozni is tökéletes kategória.

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/randras83/

(#38040) arn válasza jjeahh (#38038) üzenetére


arn
félisten

A ff nikon zrol beszeltem… epp fujirol valtottam, es vegigjartam ugyanezt. Ff szenzort akartam relativ kis rendszermerettel, jo fokuszrendszerrel es ibissel.

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#38041) Kameleon5 válasza arn (#38040) üzenetére


Kameleon5
csendes tag

Én meg pont a nikon FF-et cserélném kisebbre. 24mm körül kell a kisebb méret, 50mm körül már nem érdekel annyira, hogy kicsi legyen. Viszont a család miatt, ahogy fentebb is szóba került, a jpg sem utolsó, sőt lehet nagyon is hasznos. Így jutottam el keresgélés közben nikon Z rendszertől z6-5 -> z50 -z fc - fuji XT20-30
Most rátaláltam a TTArtisan gyártóra, ott 200 Euró körül vannak AF obik huszon mm-en... mennyire használhatóak ezek? Inkább a portré obira költenék első körben többet, mint a szaladgálósra. (Minőségben ha a Nikkor 35mm f1.8 dx vagy 50mm 1.8-at megközelítheti, az elég lehet - egyelőre)

(#38042) s4tch válasza Kameleon5 (#38041) üzenetére


s4tch
veterán

A TTArtisan 27mm AF nem rossz, de csak f2.8 és erősen vignettál. Utóbbi pillanatok alatt korrigálható, illetve vannak, akik eleve szeretik a "hangulatos" sötét sarkakat (nekem is van erre presetem), azzal szerintem könnyű együtt élni. A Fuji 27mm pancake is klassz, de egyetlen obiként nem tudom, mennyire szeretném.

(#38043) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

ha már nosztalgiázás, vacak 45k-ért adtam el :W legjobban bánt üzletem kb.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#38044) Stauffenberg válasza Kameleon5 (#38041) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A Sigma 56mm f/1.4-re vess egy pillantást majd (írtam róla többször a topikban), én nagyon szeretem, relatíve olcsó és a teljesítményéhez képest kompakt. Nem érzem mellette az upgrade igényt a Fuji XF 56mm f/1.2-re (jobb a közelpontja is, nálam számít).

A Sigma 30mm f/1.4 viszont nagyobb, nem kifejezetten kompakt.

(#38045) Kameleon5 válasza Stauffenberg (#38044) üzenetére


Kameleon5
csendes tag

Igen, 56mm-re láttam pár f1.2-t eladót, majdnem rá is repültem úgy, hogy még vázam sincs a rendszerhez, de arra jutottam, hogy az árán lehet kijön 2 príma sigma 1.4 is. 30mm 1.4 is jó lehet ha nagyobb is, ha van alá ami kisebb. :) de meglátjuk. Sajnos még nem sikerült egyet sem megfogdosni, a közeli boltokban sincs már kirakva az ilyesmi, mint régen. Lehet ezekna "nagyobb" Sigma 1.4 obik is simán kicsinek számítanának nálam, de így kép meg videó alapján nem jön át annyira.

(#38046) randras_83 válasza Kameleon5 (#38045) üzenetére


randras_83
addikt

Ha a N50 1.8G hez nézed akkor nehezebb (+90g) hosszabb a sigma cserebe kisebb az átmérője. Személy szerint nem próbáltam bár amikor a H1et eladtuk akkor talán a vevőnek az volt, de azt nem nevezném kipróbálásnak. A Viltroxokat személy szerint nem ajánlom, elsőre jónak tűnik aztán kipróbálsz egy Fuji üveget és már adod is el, ez alól a 75 F1.2 kivétel állítólag, de ugye az másik liga árban is. Én maradok a gyári obiknál, egyébként pl a 35 f2 és 50 f2 meg 23 f2 is jó kis objektívek. :K

https://www.flickr.com/randras83/

(#38047) madgie válasza randras_83 (#38046) üzenetére


madgie
titán

13/1.4 is kivétel, az is kitűnő darab és ahhoz képest nem is annyira drága.

(#38048) Stauffenberg válasza randras_83 (#38046) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Én nem bántanám a Viltroxokat, mert most minden Fujira elérhető objektív tök jól be van árazva oda, amit tudnak, gyári, nem gyári esetében pont olyan árbeli távolságban vannak egymástól, amit teljesen korrektnek érzek, amik meg közel azonos árban is futnak, lesz köztük olyan különbözőség, amik miatt egyéni mérlegelés miatt egyik vagy másik lesz a nyerőbb.

Én is gondolkodtam a Sigma 30mm f/1.4 utódján, de mindig a Fuji 33mm f/1.4-hez lyukadok ki, az lenne az egyetlen ami nem oldalra, hanem előre lépés. De kétszer annyiba is kerül.

(#38049) dabgergo válasza madgie (#38047) üzenetére


dabgergo
őstag

27/1.2 is kivétel :)

Más: nektek megy az h a telefon GPS-e által minden képhez rendel a gép koordinátákat?
Nem sokat próbálkoztam vele, de már többször össze volt kapcsolva a váz a mobillal, viszont GPS koordinátákat egy képnél sem találtam.

A képek automatikus mobilra másolásáról is talán itt olvastam, az tényleg működik?

(#38050) madgie válasza dabgergo (#38049) üzenetére


madgie
titán

"27/1.2 is kivétel :)"

Jaja, bár az is Pro badge, mint a 75, míg a 13/1.4 csak egy "mezítlábas" Viltrox :DDD

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.