- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zerdal
tag
válasz
Segnior_Barthez #32794 üzenetére
Én is kézifűrész és véső párossal alakítottam ki. Még híján vagyok a gépeknek. A kerekek csak azért kellettek mivel nincs állandó helyem. Ahol találok egy sarkot oda tolom és dolgozok majd. De nem csak asztalos munkára lesz használva. Muszáj teljesen mobilnak lennie. Valamilyen letámasztón gondolkodom saját anyagából amivel akár majd vízszintezni is lehetne az asztallapot de még nem tudom miféleképpen kellene megvalósítani.
-
MrzNur
újonc
válasz
Drebil #32796 üzenetére
Szia,
Kicsi a világ! Ismerem a gép tulajdonosát, sőt még emlékszem is rá mikor megvette és üzembe állították. A hirdetőről csak annyit, hogy mindenére úgy vigyáz, mint a szeme fényére. Példás rend és tisztaság uralkodott nála mindig (a csavarbehajtót is csak törölgetés után tette a dobozba...).
Bátran ajánlom megtekintésre neked ezt a gépet még úgy is, hogy 11 éve nem találkoztam az emberrel. -
Drebil
csendes tag
Szervusztok Urak!
Ismeri valaki ezt a gépet?
Érdemes megvenni amennyiben jó állapotban van?
Köszönöm
Drebil
-
Segnior_Barthez
senior tag
válasz
Zerdal #32793 üzenetére
Az a csapolás nagyon pontos tervezésre és kivitelezésre vall. Az infrastruktúrámmal rókafűrész és vésővel készíteném, de nem hiszem, hogy ezzel makulátlanul össze tudnám legózni. Bár a fene se tudja, kemény fával pontosabban lehet dolgozni mint fenyővel... Más. Azok a kerekek szerintem nem fognak meg egy kézi gyalulást akkor sem ha a sarokba tolod az asztalt. Hogy fogod rögzíteni a mesterművet?
ps: kösz az infót, nem ismertem a sketchupot, a satut magam fogom készíteni -
Zerdal
tag
válasz
Segnior_Barthez #32792 üzenetére
Köszi. A tervek google sketchup -al készültek. illetve papíron kézzel. A satut egyik helyi szerszámbolt rendelte meg nekem a gyártótól. York HV515
-
-
Zerdal
tag
Dupla lett.
-
pali923
aktív tag
Biztosan sok rosszat el lehet mondani a zöld Boschról, de ezek közül szerintem nem lehet kérdés, hogy azt kell választani. Már csak a neve és szervizháttere miatt is. A többiről mit lehet tudni? Hol és ki gyártja, ki szervizeli? Ez legalább olyan fontos.
Esetleg érdemes lenne számításba venni pl. egy ilyet: Maktec. Vagy körülnézni most gyorsan az Aldiban. Ott ezeket a kínaiakat féláron megkapod most. -
Ptor
csendes tag
Jó estét!
Tudtok-e segíteni nekem?
Barkács-Hobbi célra keresek legalább 8mm befogós felsőmarót 30ezerig, főleg fa: rétegeltlemez, fenyő, 5cm vastagságig, néha alumínium lemez 2-3 mm marásához,
Hetente pár óra használatra.
Bort
Max 612
BoschEddig ezekben gondolkodom, a témában teljesen kezdő vok, minden javaslat érdekel.
Másológyűrűnek hasznát venném, lehet-e külön venni valamelyikhez?
Köszönöm. -
thyeby
őstag
válasz
zonusz #32779 üzenetére
Mérvadó a polc szélessége. A könyvvel rakott polc igen nagy terhet visel. Minél rövidebb, annál erősebb, bármiből készüljön. Ha a hátfalon is rögzíted a polc elemeket, jelentősen javul a tehertűrés behajlás nélkül. Érdemes függőleges osztás(ok)ban is gondolkodni - az összképet nem rontja, bár ez szubjektív ítélet volt részemről. A bükk léc is javít a helyzeten. Minék öblösebb, annál inkább.
És mondok valamit a fa teherhordásáról - csak úgy miheztartás képp. A felsőmaróim asztalait táblásított 20-25 vastag bükkből készítettem. Van tölgyből is egy. Méretük: egy arasz széles, és 50-60 cm hosszúak. Középen lóg minden egy-egy felsőmarógép. (A könyvespolchoz képest léptékkel kisebb terhet viselnek tehát.) Egy kivétel nélkül minden asztallap hasas lett, pontosabban homorú. Nem jelent ez egy könyvespolc esetén semmit - nekem, hosszú anyagok marásánál viszont sokat. Majd fél mm szintkülönbség lett rajtuk az évek során. És a gépek átlagos súlya 2-3 kg.
Szóval a fa (akácot még nem próbáltam) még ha kemény is, megérzi a súlyt, és meghajlik tőle. Az olajos - viaszos kezelés véleményem szerint jelentősen lassítja ezt a folyamatot. Azt gondolom, hogy a fa hol szárazabb, hol nedvesebb, és ez térfogatbeli mozgásokkal is jár. Gondolom, ezek a mozgások erősítik, elősegítik, és gyorsítják azt a jelenséget, hogy súly alatt meghajlik a fa. Ezt nem olvastam, nem tanultam sehol, csak így gondolom.Jó kis zongoragyakorlat lesz ez a domino-val!
Van az a frankó távolságtartó kellék, amivel akár arasznyi távolságot is tudsz egyszerű ütköztetéssel tartani mindkét fúrt félben. (Fúrás sorrendre ügyelni kell: Ha jobbról indulsz az egyik elemen, a párján balról kell indulnod.) Ez gyors, és nagyon pontos. Igen ám, de néha épp ez a baj. Ugyanis ha egyetlen helyen nem ütköztetsz koppig, ami a munka hevében bizony előfordul, akkor a hibás furattól másolod tovább a beállított távolságot. Ha először csinálsz ilyet, akkor javaslom, hogy inkább mérd ki, rajzold be vékony vonalakkal a tipli közepét mindenhol úgy, hogy össze van illesztve közben a két fél, aztán majd kiradírozod, kicsiszolod. Így ha egyet rontasz, akkor azt nem másolod tovább. Nekem eddig vagy nyolc ilyen "hosszú" munkám volt. Úgy a felét sikerült is elbalf@szkodnom. Szóval akkurátusan, minden fúrásra külön figyelve kell tanulni - vagy meg inkább sufniba való darabon, nem rögtön drága rétegelt lemezeken.Nem elijeszteni akartalak, csak szólni, hogy figyelve csináld, ha ez az első ilyen feladatod.
-
zonusz
aktív tag
válasz
thyeby #32778 üzenetére
Köszönöm.
Lényegében nem polcnak, hanem komplett könyves polcnak kellene. Oldalfal,polc, minden. Persze a polc front élére bükk lécet gondoltam, körben a front oldalon ugyancsak keménytáblás keretet. Gondolom a Dominoval gyorsan összerakható lesz. Az egészet pácolnám, olajoznám, viaszolnám. -
thyeby
őstag
válasz
zonusz #32776 üzenetére
A szerkezeti célra való azt jelenti, hogy olyan helyekre, ahol nem látszik, és csak a szerkezet valamilyen mértékű tartása, vagy erősítése a cél. Könyvespolcnak ez nem igazán jó. Vannak fafajok, amiből rendkívül olcsón tudnak előállítani rétegelt lemezt. Az ilyet felszívja pl a gyáripar, és raklapok formájában utazgat, míg lommá nem válik egyetlen használat után.
De nem igazán jó így a kérdés, hogy mi a különbség a rétegelt és a szerkezeti célra való rétegelt között.
Rétegelt lemez nagyon sokféle van. Fafaj (két gyakori, és keresett a bükk, valamint a nyír), és minőség függő. Azon belül is osztályozzák az oldalankénti minőség függvényében. Van még vízálló rétegelt, egy oldalon vízálló rétegelt lemez.
Felhasználás függvénye, hogy hova mi a legjobb. Aztán hogy oda az is kerül-e, az nemritkán a pénztárca további függvénye néha.
A polchoz én bükkfurnért használnék, ha furnérra esne a választásom. De nézni kell ám polc tervezésekor a várható behajlást is. -
zonusz
aktív tag
Kérdem a hozzáértőket. Mi a különbség a rétegelt lemez és a szerkezeti célra való rétegelt lemez között. Addig jutottam, hogy talán ez utóbbi nagyobb teherbírású, de a megmunkálható felületről nem tudok semmit. Könyvespolc készítésre melyik alkalmasabb (és lehetek telhetetlen, miért)?
Köszönöm -
epmd
tag
Most találtam,ha valakit érdekelne,Triton felsőmaró beépítése [link].
-
dr.ac
csendes tag
Esetleg valaki másnak is hasznos lehet az infó, amit kerestem:
Bosch PBD 40 kinyúlás / hatótáv / throat depth / Ausladung: kb. 12 cm.
A kép alapján egy fél centi még esetleg belefér:
http://www.1-2-do.com/content/uploads/product_test_blog/9/2/2/8ed941d966.JPG
Valamiért ez az infó semmiféle hivatalos oldalon nem található meg. -
yooccoo
aktív tag
-
psg5
veterán
és (#32767) Sanyabá
Köszi mindkettőtöknek!
Eredetileg is ez van a konyhabútor ajtaján, felfelé nyílik, igazából idáig nem figyelgettük, hogy erős-e vagy sem.
Elküldtem a gázrugót az ajánlott cégnek várom a válaszukat mennyiért csinálnák meg. Gondolom biztosan elég a kisebb nyomaték is, mert ez egy kisajtó. -
Loobelt70
csendes tag
Még egy érdekesség...
Itt. -
Loobelt70
csendes tag
Sziasztok!
Érdekességképpen, ha valakit érdekelne, router lift. -
Findzs
addikt
aldis új márka:
workzone titanium
prémium kategóriás akkus fúró/ütvefúró, 20v, 72nm, 2 db 4ah akkuval 5 év garral nem is tűnik soknak az árlesz állványos fúró is (mostanában pont téma volt)
upsz, nem is ide akartam írni
-
psg5
veterán
válasz
Los Astalos #32761 üzenetére
Köszi! Megkérdezem őket.
(#32762) pali923: Nekem csupán a konyhaszekrénybe kell az egyik ajtóhoz...Tolna megyében nem tudnak ilyent még gyártani sem (legalábbis ahol ideáig érdeklődtem) vagy az egész vasalatot ki kell venni és egy teljesen más fajta teleszkóppal kicserélni. (elehet az utóbbi lesz, költséghatékonyság miatt)
-
pali923
aktív tag
Nem ismerem ezt a céget, csak olvastam róluk. Ők gyártanak is, biztosan tudnak adni bármilyet.
Egyébként ahol bútorvasalatot is árulnak, ott nagy valószínűséggel kapsz. A saját tapasztalatomat azért megosztom veled is: megvettem a megfelelőnek tűnő gázrugót a táblázat alapján, de túl erős volt. Ezt kicserélték egy jóval gyengébbre, de ezt is kivettem, mert ez is erős. Most nincs benne semmilyen rugó, uis csak évente 2-3-szor kell felemelni az ágyat, azt kibírom rugó nélkül is. Vagyis érdemes olyan helyen beszerezni, ahol ki tudod cserélni, ha mégsem tökéletes. -
arvaiz69
csendes tag
Szia!
A gép pontos típusszáma LUX C-TKS 1500/254 ez van a dobozára írva.És amit még nem említettem a géppel kapcsolatban, hogy a fűrészkorong tetején lévő átlátszó védőburkolat úgy van megoldva, hogy nem csak biztonsági szerepet tölt be, hanem megvéd attól, hogy fűrészelés során a fűrészport az arcodba fújja. Ha jól van felszerelve, akkor ez a védőburkolat mindíg az asztalon kell legyen ( tehát nem fixen áll) ha az fűrészelsz, akkor a fa alátolásával megemelkedik. Ha befejezted a fűrészelést, akkor visszaesik az asztallapra. Ez is rendkívül ötletes megoldás. Egyébként az eladó azt is mondta, hogy ez az asztali körfűrészgép most már állandó termék lesz, tehát nem kell félni hogy ünnepekre nem jut belőle.
Üdv.: Zoli -
veze
őstag
válasz
arvaiz69 #32754 üzenetére
Én is fémipari alapokon nevelődtem, a munkában elvárt alaposság, pontosság ,sík, derékszög, párhuzam, precizitas stb fogalmai az ott elvártak szerint sulykolódtak belém.
Eddig egy használtan vett sokéves orosz gyalu körfűrész, faeszterga kombóval és egy parkside kézi körfűrésszel csináltam mindent, ami a ház körül, házban kell. Nem egy álom gép, aki ismeri tudja miről beszélek, de itt ott alakítottam rajta hogy praktikusabb legyen és megoldottam vele, amit kellett. méretre Ablakok (tok szárny, igaz csak melléképületre,de az utcán elhaladva beépítve nem látszik rajta hogy nem gyári és jól is működik) lépcsőlapok, korlátok, polcok , ablakokra zsalu, stb. mindig ami jön és kell. Egyik se ollós csapozást igénylő pontosságú munka, kellő odafigyeléssel még ezzel a géppel is megoldottam
Igaz mindent 20x kellett ellenőrizni, mérni mindig.
Mára azonban már ez a gép is elhasználódott.Fürésznek nagyon fapados, meghagynám csak gyalunak, és nem kell akkor állandóan szerelgetni hol fűrész hol gyalunak.
Szekrényeket is csináltam már de ahhoz lapszabászaton vágattam le mindent, ha jól van előzetesen megtervezve kiszámolva , akkor ott nem kell utólag már vágni semmit..
Köszönöm a tippet a LUX gépet illetően. Tegnap voltam OBI-ban ( szeged) de nem láttam kirakva ezt a lux gépet, (az einhell-t se) Majd megnézem a másikban is, mert kettő van. Mi ennek a pontos típus száma?
Az einhellnél azt én is észrevettem, hogy a szélesítésre nem lehet kitolni a párhuzamvezetőt.
Ezt az árkülönbséget rászánnám ami az einhell és lux között van, az asztala miatt -
thyeby
őstag
válasz
Sanyabá #32753 üzenetére
Igen, megépítettem. Elég sokat szöszmötöltem vele, mert mindent igyekeztem a lehető legpontosabbra készíteni. Ha valaki nekiveselkedik, és egyben az anyag, max két nap alatt végezhet vele - felületkezeléssel együtt. Valahol fel tettem egy képet róla, már fáradt vagyok megkeresni most. (Mindenben egyezik a Mathias-éval, kivéve a félcollos ezüstacél, ami nálam csak 8mm, és az ezüst is hiányzik róla.)
Pechemre akkor derült ki, hogy nem az a pontosság, amit a filmben látni, amikor feltettem a gépre, és kipróbáltam. Úgy érzem, hogy maga a tenon jig kellően - sőt túlzottan is pontos, azonban ez nem ér semmit, ha a fűrészasztal, amire tesszük, pontatlan.
Igazából sok tapasztalatom még nincs vele. Elkészítettem egy fontos sorozatot, amihez egyetlen beállítás kellett. Mesébe illően finoman tudtam hangolni, miután rájöttem, hogy a Makita a hunyó, nem az én tákolmányom. Minden évben egy-két alkalommal bukfenceltem a kíntól, hogy már megint más a hatos rétegelt lemez vastagsága, mint legutóbb volt. Ha nem úgy készítem ezt a játékomat, hogy a lemezvastagságnál egy tizeddel szűkebb legyen a rés, ahova ragasztok, akkor mindenképp szívok. Mert ha nagy a rés, nem fog a ragasztó, ha kicsi a rés szétmennek a csülkeim (ajj, de sokszor szétmentek már), mire többszáz darabot időre a helyére tolok. (Figyeltél most Nagy Tomi?)
Nna, ez ezúttal megszűnt, prímán be tudom semmi perc alatt lőni a spontán lemezvastagsághoz (egy szállítmánynál azért egyforma szok ez lenni, de nem mindegy, hogy 5,6, vagy 6,4 mm épp mind.) Igazából ezmiatt készítettem el. És megérte. Ám ami az igazi eleganciája ennek a tenon jignek, az a fogazott csapozások rém pontos és gyors elkészítése. Sajnos nincs időm rá, hogy ezt is kipróbáljam. Sok darabos tételnél tuti, hogy eszméletlen jól lehet használni. Ám engem az érdekel, hagy ha mindössze spontán négy db fogazott csapozást akarok készíteni, akkor mennyire megbízható? Ha már van rajta századokban mérhető pontosságú gyors állítási lehetőség. De ehhez kellene legalább egy matabó ts 250, vagy inkább egy legolcsóbb Hammer táblafelosztó - a Makita sajnos leszerepelt. -
thyeby
őstag
válasz
thomgrande #32752 üzenetére
Előrebocsájtom: Egészen biztos, hogy fémipari alapokból tudnék sokat tanulni Tőled. Azonban ezúttal magam is úgy vagyok vele, hogy tisztázzunk néhány dolgot.
Szalaghossz, vágásmagasság:
Ha hosszabb szalagot teszünk fel ugyanakkora kerékre (persze ez nagyon ritka, mert minden kerékmérethez van egy optimális szalaghossz, ahol a szalag még nem remeg be, de már elég sokat át is tud vágni), akkor hosszabb szalag mindenképpen élettartam javulást jelent, hiszen több fogat koptatok ugyanazon vágásnál, mint rövidebb szalaggal. És nyilván távolabb tehetem a két kereket egymástól, ami vágáskapacitás növekedésben (is) feltétlenül megynyilvánul. Ha ennyiből érted, mire gondoltam, akkor nem is rágnám ezt a csontot tovább, szerintem így már elég egzakt.
Ám ahogy írtad is, a nagyobb kerék tovább javítja a szalag élettartamát. Teljesen logikus, és alaptétel nem csak fémiparban, hanem a faiparban is.
(Egyébként a faiparban látni vélek egy érdekes kivételt. Amikor kisebb kerékre teszünk ugyanakkora szalagot egy szalagcsiszolóban, majdnem minden jobb lesz. Jobban tisztul a papír kis körön, ergo jobban is hord. Régebben ezt fenntartással kezeltem, ma már nem.)
Szóval ezt a szalaghossz dolgot azért írtam, hogy vásárláskor figyeljen a gyanútlan erre: Hosszabb szalag, nagyobb élettartam és nagyobb vágásterjedelem. De nem azt írtam, hogy ez a szalaghossz miatt van. Ez a kettő összekapcsolható egyértelműen, talán ebben egyet értünk: hosszabb szalag -> tovább tart, nagyobbat vág. Általánosságban. Nem az okot kell firtatni persze - abban talán tényleg nem voltam elég következetesm mert értelmezhető úgy is, ahogyan értelmezted.
A vágásmagasság viszont kúvájul nem attól függ, hogy mennyire lepkefing motor van a gépen, hanem attól, hogy mi fér be a két kerék közé, ahol szabad a szalag - és nyilván, amelyik gépen hosszabb a szalag, ott a két kerék jó valószínűséggel távolabb is lesz egymástól (és jó eséllyel nagyobbak is lesznek a kerekek - a mérnök urak belátásának függvényében.). Az egy másik dolog, hogy valóban, ezeknek a barkács gépeknek olyan gyenge motorjuk van, hogy a specifikációban leírt vágásmagasságot gyakorlatilag egy se tudja. A vágásterjedelem növekedése a másik dimenzióban gyakorlatilag az asztal szélessége, mínusz ennyi-annyi. Pontosabban a függőlegesen futó szalag részek közé bedugható fa. Nyilván, hogy ha hosszabb a szalag, nagyobb a kerék, messzebb is vannak egymástól a függőleges szektorok, több fa is fér be.
A szalag élettartama igen sokváltozós dolog. Hogy e sok közül mitől függ inkább, az eseti. Abban hiba nincs, hogy a nagyobb kerékátmérő nagyban hozzájárul a szalag élettartamhoz, de én nem írnék ebből ökölszabályt. (Szalagminőség, optimális szalagméretek, fogsűrűség, élkiképzés, szalagsebesség, előtolás nagysága, szalagfeszesség, szalaghossz, kerékátmérő, szalag éltartóssága, és mindenkori élezettségi szintje, ill. az élezések kronológiája, de még a hőmérséklet is, és akkor nem beszéltünk egy szót se arról, hogy akácia, vagypediglen balsafa leszen vágva túlnyomórészt.) Szóval szerintem ebbe akkor menjünk bele, hogy túlnyomórészt mi határozza meg a szalag élettartamát, ha konkrét eset, konkrét környezetben. Nem kizárt, hogy a kerékátmérő győzni fog esetekben, de kérdés, hogy hányból hányszor.A disszertációimban a tizedeket, századokat nem a homlokommal emlegetem, hanem lent a műhelyben a kezemmel - és ezt leírom este olykor hót fáradtan itt. Ha csinálnád, amit én csinálok, értenél mindent szerintem magyarázat nélkül is, és ugyanabba az irányba konvergálnál tizedek és századok tekintetében, mint én.
Rettentően zavar egy kettősség itt a fórumon. Van, aki érinthetetlen gurut, a faipar lámáját látja bennem, és úgy közelít, s van, aki áltudományoskodónak gondol. Mire mivel szolgáltam rá, fingom sincs. Nem vagyok sem láma, sem túdós, ugyanolyan esendő ember vagyok, mint mindenki más, aki itt a fórumban okul és okít. Ha tudnék mindent, akkor nem kérdezősködnék itt, talán itt sem lennék, hanem keresnék olyan területet, ahol még nem tudok mindent. (Mindent tudni annyi, mint semmit se tudni.) Amit tudok, átadom annak, aki kéri. Amikor idekerültem, felemelt a sok önzetlen segítség, és biztosabb kapaszkodó volt, mint bármely szakirodalom. Tartozok annyival ezért cserébe, hogy ami itt rám ragadt, azt tovább ragasszam.
Ha valamit rosszul tudok, és azt kijavítják, azt mindig köszönettel veszem. Odafigyeltem már jóegynéhányszor a szavaidra, és nem kevés szavad bennem is maradt - amit köszönök is.
De most nem értlek. -
arvaiz69
csendes tag
Szia!
Az tény, hogy nem egy csúcskategóriás gép, de kezdésnek egy hobbi barkácsolónak elegendő lehet. A kép alapján úgy látom ennek a gépnek lemez asztala van, ami nem épp a legjobb megoldás, mert az deformálódik. Aztán még azt vettem észre, hiába az jobb és baloldali asztalszélesítés, a párhuzamvezetőt már nem lehet odáig kitolni. Tehát jobbra és balra max 20-20 cm-re lehet a párhuzamvetetőt állítani, ami eléggé korlátozza a vágás szélességet. A gép motorja 2000 wattos, ami elég erősnek mondható. Hobbiasztalosként számomra azonban mégsem a gép teljesítménye a legfontosabb szempont, hanem inkább a pontos munkavégzés lehetősége. A motor teljesítményére visszatérve, az viszont igaz, minél nagyobb a teljesítménye, annál nagyobb igénybevételnek ki lehet tenni! Nekem is van egy hasonló kaliberű Workzone asztali körfűrészgépem, amivel nagyon szerettem dolgozni. Annak a gépnek az asztala is elég gyenge, de azért használható. Kb. 1 év használat után meghibásodott, ugyan garanciában megjavították, de azóta nagyon ritkán használom. Szinte csak apróbb tűzifa vágására használom.
Az elmúlt hetekben véletlenül felfigyeltem az OBI-ban kapható LUX asztali körfűrészre, ami nagyon szimpatikus számomra. Szerintem több szempontból is alkalmasabb ez a gép egy kezdő hobbiasztalos számára!Ennek a gépnek az asztala öntvény alumínium ötvözet. A lemezasztalnál lényegesen masszívabb. A gép párhuzamvezetője a jobb és baloldali oldalasztalokra is kitolható, tehát kb. 45-45 cm a vágás kapacitása. Az asztallap közepén a fűrészkorongnál lévő műanyagot ki lehet venni, helyette készíthetünk fából odavaló passzos betétet amit a fűrészkorong felemelésével kivágunk és így nem lesz nagy rés a fűrészkorong mellett. A gép teljesítménye ugyan csak 1500 watt, de ez is elegendő teljesítmény a colos deszkák, vagy ritkán 5 cm pallók vágásához. Egyébként ezzel is el lehet vágni akár a 8 cm vastag fát is. Manapság a fatelepeken bármilyen vastagságú fűrészárút lehet kapni. Ezzel arra akartam célozni, hogy a colos deszkát nem nekünk kell otthon kifűrészelni a 7,5 cm vastag szarufából.
Ennek a LUX gépnek egyébként 53.000 Ft az ára. Várható hogy az még karácsony előtt leakciózzák ezt a fűrészgépet. Mint mondtam az utóbbi időben nagyon foglalkoztatott ez a fűrészgép, az interneten több változatát is találtam amik lényegesen drágábban ez itt például ha jól emlékszem kb. 70.000 FtDe JET márkanéven is lehet ezt a gépet kapni 80.000 Ft-ért. Nem tudom azok annyival jobbak mint amennyivel drágábbak, vagy ugyan az a minőség, csak nagyobb profittal dolgoznak.
Na végül is azért akartam ezt a levelet megírni, hogy mielőtt vásárlásra adod a fejed nézd meg ezt a LUX asztali fűrészgépet is, mert ez is jó választás lehet számodra! Amit még nagyon fontosnak tartok, hogy ha mégis az EINHELL fűrészgép mellett döntesz, vásárlás előtt keress olyan üzletet, ahol megnézheted, megfoghatod a gépet. Sokat jelentene a döntésed meghozatala előtt ha láthatnád például ennek az Einhell gépnek az asztalát, vagy a kis párhuzamvezetőjét. Esetleg ha mind a két gépet megnéznéd, akkor lenne összehasonlítási alapod. Ez a LUX asztali fűrészgép minden OBI-ban ki van állítva, meglehet nézni.
Üdv.: Zoli
-
thomgrande
tag
válasz
thyeby #32751 üzenetére
Azért tisztázzunk pár dolgot. Nem attól fog nőni a vágásmagasság hogy 300 mm-el hosszabb a lap. Attól fog nőni hogy az egyiken 250W-os a másikon 350 W-os motor van. Ami egyébként mindkettőn bolhafing nagyság.
A szalag élettartama a hosszával arányosan nem növekszik. A hosszhoz annyi köze van hogy a hosszabb szalag valószínű nagyobb kerekeken fog szaladni. A kerék átmérőjétől függ inkább az élettartam.
Attól hogy minden disszertációdban tizedeket századokat emlegetsz nem leszel nagyobb mester. Ha lenne kis fémipari alapod akkor csak mosolyognál magadon. -
thyeby
őstag
válasz
serfozotibi #32750 üzenetére
Ollóscsapozás:
Tulajdonképpen ezek a pici szalagfűrészek kis rádiuszok, görbék vágására keltek életre, a gyakorlatban 2-3 cm vastag fák alakításához. Hiába befér a specifikáció szerint alá mondjuk a 80-as deszka élére állítva, még ha el is vágják ezek a kis gépek, nem igazán fog szépre sikeredni az ollóscsap, és igen lassú lesz így a haladás.
Hanem az ollóscsaphoz ajánlom figyelmedbe a Mathias Wandel tenon jig-jét. Nézd ezt az öt videót végig. Ha felkelti az érdeklődésedet, a korrekt tervrajzot pontos méretekkel meg lehet venni úgy tíz dolcsi körül. És nagyon korrekt dokumentáció. Jómagam most építettem meg, és a mölötöszázra adaftáltam. Így is kellő pontosságot tudok vele elérni, pedig, mint írtam volt, ez a Makita nem is kicsikét félrehord. Ha ezt a jóféle körfűrészedre teszed, igen egyszerűen, gyorsan, és nagyon pontosan tudsz vele ollóscsapokat készíteni. Határt csak a plafon fog szabni, mert ha nem vagy a szabad ég alatt, akkor legfeljebb olyan magos deszka/léc bütüjébe tudsz vele vágni, ami még elfér a plafon alatt.
Ha megnézed a videót, Mathias az egyik ollóscsap készítésekor bemutatja, hogy hat századdal vastagabbra sikerült a csap a tervezettnél, és egy fogásból sikerrel századpontosra igazítja egyetlen tolással úgy, hogy előtte kivette a leszorított anyagot megmérni, majd visszaszorította.Ha mindenképp szeretnél hordozható szalagfűrészt, akkor inkább keress egy használt régi metebót (De nem a BAS 260-at - azt a ligno-n megbabráltam, és nagyon lehangoló volt, amit tapasztaltam.), hanem egy régebbi gömbölyű formájút, vagy egy használt kicsi DeWaltot.
Ha nem fontos, hogy hordozható legyen, akkor javaslom a Makita LBF 1200-at, ami már valóban príma ollóscsapozásra, és még ezer más dologra is. Ez vagy 80 Kg, nem nagyon tudod hordozni, hiába van alatta kerék.Ha valaki, aki szalagfűrészt keres, és komoly munkára szánja, akkor azt szoktam mondani, hogy ha kicsi elég, akkor legyen ez a Makita, ha nagyobb kellene, akkor Hammer N4400, vagy attól felfele a Feldertől - semmi mást. Nekem pl nem tetszik sem a DeWalt, sem a matabó 300-as szalagfűrésze. De ha a kettő közül választhatnék csupán, akkor nem a DeWalt.
Amit a linkelt gépek méretéről mondtál, az nem áll a lábán. Igaz, kicsi mindkettő, de nem mindegy, mennyire kicsi. Ha megnézed a specifikációt, akkor az egyik szalaghossza 1400 körül lehet, a másiké 1700 körül. Látszólag nüansz, a valóságban centikkel nő a vágásterjedelem két dimenzióban is a három közül, a szalag élettartama pedig a szalaghossz nagyságával exponenciálisan javul.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest