Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- sziku69: Szólánc.
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- localhost: Radírgumi hatás [Törölt topicok emlékhelye]
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- Algieba: Hulladéktermelés művészi szinten, mert megérdemlem
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
serfozotibi
csendes tag
válasz
thyeby #32749 üzenetére
Már megint egyet kell értsek veled Mester. Ha valaki hobbista szinten barkácsol, annak a fent említett fűrész (szerintem) tökéletes lesz. Már egy jó lappal is mérföldekkel meg lehet toldani a képességeit. Aztán meg, lehet hozzá további asztaltoldást csinálni pl, mint én annak idején az orosz csodacirkula és gyalugép kombómhoz.
Emlékszem, az a szerkezet olyan kezdetleges volt, hogy egy napon nem lehetett említeni egy mai, akár 40-50 ezer Ft-os géppel, mégis sok mindent megoldottam vele, igaz nem csapozásokat, sokkal inkább szabást.Egyébként csapozásról jut eszembe, hogy mivel mostanában egyre több ollós csapos munkám van, elgondolkodtam egy szalagfűrész beszerzésén, mert a míg a csapos részt simán megoldom gérvágóval, a csaprés már bonyolultabb megfelelő eszköz nélkül. Azonban csak arra a kis asztali szalagfűrészre gondoltam, de fogalmam sincs hogy megmerjem-e venni ezt.... Amikor cirkula vásárlás előtt álltam, először ilyen piros Einhellt néztem ki magamnak, de mivel adott időben nem tudták teljesíteni a rendelést készlethiány miatt, így lemondtam róla. Szerencsére, mert utána kezdtem el nézelődni, hogy bizony rengeteg különbség van két gép között, végül megvettem a Gts 10 Xc-t, amit azóta sem bánok. Igaz, az ára az korántsem az Einhell kategóriája. De! Vajon szalagfűrészekben is ekkora különbség van? Csak azért bizonytalanodtam el, mert megláttam ezt, ami ugyanaz a méret, és talán mondhatom hogy kategória is, mégis 3szor annyi az ára.
-
thyeby
őstag
Mondatot nagybetűvel kezdünk!
Amikor egy szakmai fórumon azzal a jelzővel illetnek egy masinát, hogy tüzifa vágó, akkor az a szakmában elvárt géppel szembeni alapvető kritériumoknak többnyire nem felel meg. De más a barkácsolás, és más az, amikor valakinek ilyen "barkácsolásból" kell megélnie, és eltartania a családját. Ezt is el lehet kezdeni barkács minőségű gépekkel, de nagyon rögös út vezet akkor oda hogy keressen valaki annyit, ami eltart és fejleszt egy vállalkozást is, és még egy családot is.
Sajnos nem megmosolyogtató az, ha valaki ebben gondolkodik. Azért nem, mert egy barkácsoló nem engedhet meg magának ipari minőségű precíz gépsárkányt. Fura lenne, ha egy spájz polcrendszerének megépítéséhez beruházna valaki többszázezer forintot csak fűrészgépre, hiszen annak a töredékéből megrendelheti készen még a legdrágábban dolgozó szakembertől is.
Konkrét gépet nem ismerem, ezért nem tudom, mennyire ér annyit, amennyit kérnek érte. Egészen a sokszázezres kategória kezdetéig én azt szoktam nézni, hogy konkrét gép mennyire tuningolható. Mert hogy tuningolni kell az elfogadható működéshez sokat, az hót zicher. Kérdés, hogy könnyen, nehezen, olcsón, drágán tuningolható-e, és egyáltalán lehet-e tuningolni? Arról szoktam lebeszélni a lelkes hobbistákat, amikor egy gépről tudom, hogy menthetetlenül el van cseszve. (Mondok példát, hogy értsd: Épp nemrég írtam itt, hogy a Makita MLT 100 motorja (pontosabban az általa közvetlenül hajtott fűrésztárcsa) nem párhuzamos az asztallapon kialakított hornyokkal. Hiába ez a gép drága, jónevű cég gyártotta, ezt a problémát orvosolni nekem még sok fejtörést fog jelenteni, ha egyszer elszánom rá magam. És nem is biztos, hogy sikerül. Ettől a gép még alkalmas egy spájz polcrendszerének elkészítéséhez, mert a kajlaság alapvetően nagyobb vágásvastagságot eredményez, mint a tárcsa vídiáinak vastagsága. Néhány tizedről van szó csupán, vagy inkább fél milliméterről. Viszont ez számolható is (magyarul kijátszható), de még fél mm eltérés is belefér egy szép és szemre makulátlanul pontos polcrendszer elkészítéséhez, mert ennyit összecsiszolni nem is nagy kunszt. Azonban fogazott csapolás készítéséhez már nem alkalmas, mert ott bizony nagyon számítanak a tizedes eltérések is.) -
veze
őstag
Az ilyen Einhell Workzone Parkside kategoriáju asztali körfűrészeknél a hasítóék fix, vagy lehet süllyeszteni ?
-
mahoo
csendes tag
Talan Bosch gks 190?Ugyan kicsit dragabb, de sok helyen dicserik.
-
-
dr.ac
csendes tag
Sziasztok! Ha van valakinek Bosch PBD 40 állványos fúrója, le tudná mérni, hogy mennyi a kinyúlása?
Sehol sem találom, hogy mekkora a távolság az oszlop és a fúrószár középpontja között, pedig laikusként úgy gondolom, hogy ez egy alapvető infó. Előre is köszi a segítséget. -
Joe109
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok nekem segíteni? Körfűrész vásárlásban gondolkodom, de nem tudom melyik géptípust válasszam. Táblásított faanyagot szeretnék szép egyenes vágásokkal méretre vágni amire a dekopírfűrész nem igazán alkalmas, ezért szeretnék beruházni egy körfűrészre
Két géptípust néztem ki van ez a mini körfűrész és van ez a kézi normál körfűrész, melyiket ajánljátok 2-3 cm vastagságú faanyagok vágására? -
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #32730 üzenetére
Akkor rögzíti, vagy nem engedi felemelkedni, mindegy minek hívjuk, de ha nem lenne jelentősége az 550H-soknál is elhagyták volna.
-
MrzNur
újonc
válasz
martong #32736 üzenetére
Winner_hun -nak igaza van, min.12 max. 15mm. Én a Forest-es változatát/koppintását (FDS-RCSA) használom ennek a vasalatnak és annál 12mm a maximum.
mdk01 pedig helyesen leírta, hogy a lelógás a sín takarására szolgál. Ezért hívják rejtett fióksínnek. Plusz, véleményem szerint az oldalirányú stabilitást is a lelógás hivatott szolgálni.
Ne feledd, hogy esetedben, ha 10mm a vastagság akkor az az SKW méret: LW-30mm-re módosul.
-
martong
tag
válasz
Winner_hun #32735 üzenetére
Most ismét bizonytalan lettem.
Ha nem kell a sínnek a fiókoldal belsejéhez feküdnie, akkor miért kell lelógnia az oldalnak.
A max lelógást értem, de minimumot nem. Sima fenekű fiók miért nem működik? -
martong
tag
válasz
MrzNur #32732 üzenetére
A boltban láttam bemutató fiókot. 18-asból volt a fiókoldal, de le volt marva 2 mm az oldal belsejéből alul.
Nem volt szép, de nem látszott.
Az a helyzet, hogy én 10es rétegeltből szoktam fiókot csinálni, az meg keskeny, be kell valamit rakni belülre, hogy felfeküdjön a sín. -
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #32726 üzenetére
2. A furat alapból azért van, hogy ne billenjen előre a fiók, mert alapból a részleges kihúzásúakat(550H) nem lehet hátul állítani. Ezért is drágább annyival a teljes kihúzású, nem csak a kihúzás miatt.
-
mdk01
addikt
válasz
martong #32722 üzenetére
1. Ha 16-os az oldal akkor legjobb esetben is 5mm marad oldalanként de inkább 4-4,5mm ebből 2mm-t elvesz a vasalat anyagvastagsága meg a csavar feje még kiáll 0,5mm, de ha félre megy a csavar valami oknál fogva és kicsit fersén sikerül betekerni akkor 1mm-t. Ezekek alapján kb.2mm marad a csavarfej és a fióktest között ami nem túl sok. Ne próbálkozz vastagabb oldallal falcolás nélkül.
-
martong
tag
válasz
Winner_hun #32723 üzenetére
Köszi a válaszokat!
2. A lelógásnak ütközik a kuplung, az vezeti meg a fióksínt is.
A fióksín hátul a furatba illeszkedik, elől pedig a kuplungba. Az nem elég?3. Mert úgy lesz a helyén.
Ezt még tanulmányozom...4. Kuplung azért kell mert abba akad be a fióksín. Ha az nincs akkor minden egyes fiókkihúzásnál a sín kb. a helyén marad és csak a fiókot huzogatod rajta. Ha emeled is a fiókot akkor meg elemeled a fióksíntől.
Látok egy furatot a mozgó rész elején, azon át alulról oda lehet csavarozni a fenékhez. Lásd a képen.Extra kérdés: A kuplungon lehet mozgatni egy kis szürke műanyag alkatrészt, de nem világos, hogy azzal mit lehet állítani. A képen jobbra balra lehet csúsztatni racsnisan
-
Winner_hun
félisten
válasz
martong #32722 üzenetére
1. Eddig nem próbáltam 18-as bútorlappal, pedig egy párszor már terveztem.
2. A lelógásnak ütközik a kuplung, az vezeti meg a fióksínt is.
3. Mert úgy lesz a helyén.
4. Kuplung azért kell mert abba akad be a fióksín. Ha az nincs akkor minden egyes fiókkihúzásnál a sín kb. a helyén marad és csak a fiókot huzogatod rajta. Ha emeled is a fiókot akkor meg elemeled a fióksíntől. -
martong
tag
Sziasztok,
Az új bútorokat Blum fiókcsúszóval tervezem.
Vettem egy 300 as részleges kihúzásút Tip-on kiegészítővel. Vettem hozzá egy pár kuplungot is.
Próbálgattam, és lennének gyakorlati kérdéseim, noha a dokumentáció igen részletes.
Az alábbi képen vannak jelölve, hogy mire gondolok.
1. Azt írja, hogy max 16-os lehet a fiók oldala. Úgy mértem, hogy 18 as mellett is van még legalább 1 mm, de inkább 1,5. Miért kell olyan nagy hézag?2. A fiók alatt kell hagyni legalább 23,5 mm helyet. A fiók oldala le kell lógjon, vagy lehet sima fenekű a fiók?
3. A vasalat az itt jelölt méretek szerint (37 mm) 4 mm-el bentebb lesz, mint a korpusz széle. Ez a vasalat függőleges élére értendő, a vízszintes ennél 2 mm-el kijjebb lóg, de még ez is 2-vel bentebb van a korpusz szélétől. Miért így kell?
+1 Jól értem-e, hogy a kuplung "csak" arra jó, hogy a fiókot könnyű legyen (szerszám nélkül) kivenni a helyéről?
Előre is köszi -
paye
tag
-
thyeby
őstag
-
mahoo
csendes tag
válasz
Herr-Bergi #32712 üzenetére
Esetleg meg itt is erdeklodhetsz, mert gyartanak is: http://www.goczekft.hu/termekkategoria/butorvasalat/
-
Thom!
veterán
2db vídiás platolómarókés eladó.
30-as tengely, 18 és 16cm átmérő.
Kedvező áron, csak élezni kell.... -
epmd
tag
válasz
Herr-Bergi #32712 üzenetére
Hívd fel őket Biatorbágyon,nekik ezek szerint van hasonló [link]
-
Herr-Bergi
újonc
Üdv,
Ismét megpróbálkozom a közzététellel, hátha most tud valaki segíteni...
Van egy "ládám" aminek a fedelére kerül egy 10-cm es szivacs, műbőr bevonat, és mivel a falnál lesz, a nyitása nem oldható meg sima zsanérral a hátulsó oldalánál, mert a szivacstól nem nyílna fel a fedél...
Múlt héten jártam a Max-Cityben és ott láttam egy tök jó megoldást (kép mellékelve)
Gyakorlatilag egy ágy-vas rugó nélkül és nem 80 cm hosszú, hanem kb. 20.Valaki meg tudja mondani, hogy ezt hogy hívják és egy helyet ahol beszerezhető? Ja és 2-4 db kell csak, nem ipari mennyiség. A BQ-ban és a szögkerben nincs, neten nem találtam! :-(
Minden segítségért, tanácsért hálás vagyok, leszek.. :-)
-
Angerfist087
tag
Sziasztok most szeretnék beújítani egy felső marót és lenne pár kérdésem persze ha anyagilag tehetném Festool lenne
Makita felső maró Metabo marókés készlettel. Lehetséges ez a páros?
A kérdésem a következő a MAKITA RP0900 gépbe be lehet fogatni ezt a 8mm-es késeket ? persze ezt a patront raknám be a gépbe.
És ha úgy van 6 mm-es készletet is szívesen látokSok jót halottam a metaboról csak nem tudom , hogy mindegy milyen márkájú kést rakok a gépbe ? sok Extolt láttam és azokban nem igazán bízok, ha tudok jó kés készletet linkelni azt megköszönném!
-
Speciali
tag
-
pali923
aktív tag
válasz
thyeby #32699 üzenetére
ki lehetett adva nekik stradégiai szempontból, hogy olyat csináljanak az MLT 100-ból, ami arra serkenti a vevőt, hogy vágyakozzon igényesebb tervezésű gépre
Akkor én most nagyon meg vagyok nyugodva, mert jobb gépet vettem: az Einhell (vagy mi) mérnökei ezt elérték nálam a Workzone-os fűrészemmel a Makita árának alig negyedéért. -
thyeby
őstag
Hogy írod ezt, én elbizonytalanodtam. Hinnem kell, hogy az elsők közt vetted tokmánnyal. De akkor én mit babráltam azon a bemutatón?
Pici, könnyű, erős volt, és csak bitet fogadott. Volt rajta ilyen kéz elő, jól megállt a talpán, és kényelmes volt felkapni mégis, nem akadt a kéz abban a ravasz előtti valamiben.
Jelek szerint nem CXS-t babrálgattam. -
thyeby
őstag
Amikor bejött, nem volt hozzá tokmány. Az ára is csak 70 volt emlékeim szerint. És ha tokmányt is kapok hozzá ott rögtön, akkor hazajött volna velem. Erre én nagyon határozottan emlékszem. Igen bizakodó vagyok abban a tekintetben, hogy ez a határozottságom nem a demencia jele. Nagyon rácsodálkoztam ott a bemutatón (hangosan!), hogy ez így egy sánta gép csupán. Annak ellenére, hogy nagyon jó rajta minden.
Vagy van/volt másik pici akkusfúrója is a Festoolnak, ami kizárólag bitbefogású? Segítsen ki, aki tud!
Oopsz! Lehet, hogy nem CXS, hanem ez volt az.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest