Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
python1
veterán
Kis segítség kellene nekem.
Ha esetleg valaki tudna Veszprém vagy Pest környékén olyan szakit,aki tud szép,jó minőségben MDF felületet festeni,az megoszthatná velem.thyeby: Kicsit feljebb tettem most a lécet olyan 80-110-ezerig a felsőmarót a csiszoló az megvan.
Igazából mindenféle anyagot marnék vele,lehetőleg hosszú élettartamú legyen,és lehessen vele precíz munkákat végezni,profilmarás,élmarás,sablonnal is marnék,tehát mindenre kellene.A gyalura is igaz lenne mint a maróra.
Egyelőre akkor marad a felsőmaró és excenters csiszoló vásárlás(1-héten belül),majd következőleg lenne a gyalu(1-hónap múlva). -
thyeby
őstag
válasz
python1 #32288 üzenetére
Minél pontosabban tudod, hogy mire fogod majd a felsőmarót használni, annál pontosabb tanácsot tudunk adni a gépválasztáshoz.
Tehát:
- Miket és milyen késekkel akarsz majd marni?
- Mennyit akarsz marni?
- Milyen elvárásaid vannak Neked a géptől?
- Mennyit vagy hajlandó áldozni rá?Ez igaz mindenféle gépválasztáshoz, így a kézi gyaluhoz is.
-
yooccoo
aktív tag
válasz
Winner_hun #32295 üzenetére
persze hogy rövid, hiszen ácsipari gép, nem kell ott olyan széles anyagokat vágni
-
Winner_hun
félisten
-
bim
veterán
Ár/érték arányban valóban nem.
Van egy olyan opció a Hiltinél hogy beviszed a gépet nagyjavításra és ami 3 hónapon belül tönkre menne azt mindent kicserélnek, de maximalizálva van 42+fa-ra az összeg. Ha kevesebb lenne akkor annyi. Lehet télen beviszem a nagyobbat burkolatcserére + ami még hozzá adódik.
Mondjuk szerviz után 3 hó gar jár is majd rá. -
yooccoo
aktív tag
válasz
Winner_hun #32282 üzenetére
az egyik oldalon fix a pont, a másikat lehet az oldalán található szögekre beállítani
nem tudom, ha lehet is kapni külön, mennyire tudnád beállítani pontosra és az az időráfordítás megérné-e neked
azért ha gondolod, holnap megnézem neked -
python1
veterán
Más gyártótól esetleg felsőmaró,pl Bosch ...? Ha már vegyítem a gépparkot.
-
pali923
aktív tag
válasz
thyeby #32278 üzenetére
Éppen ezt akartam írni: mindenki az igényei szerint válasszon. Nekem is volt egy Makita 6271 akkus csavarozóm. Ilyen szerintem mindenkinek volt a kezében, aki ilyen hobbival foglalkozik, vagy akár profi mester. Ez egy igazi igásló, könnyű, jól használható, nagyon jó gép. Aztán megláttam a boltban egy ilyen Boscht, és azonnal beleszerettem. Bő fél kilóval könnyebb a Makitánál, de tudja ugyanazt. Ezért lecseréltem, és ezzel a kicsi csavarozóval dolgozom, imádom. Eddig soha nem volt hiányérzetem, hogy nagyobb és erősebb gépre vágynék.
Igaz, én nem dolgozom magasban félnapokat, vagy ha igen, lemegyek akksit cserélni, mert nem kell sietnem, és nem csavarozok 6-osnál nagyobb csavarokat, csak elvétve. -
thyeby
őstag
válasz
python1 #32281 üzenetére
Van ilyenem. Szeretem. És nem adnám oda egy drágább Makitáért, pedig lehet, hogy az mégjobb. (Hatezerbe kerül rá egy új tárcsa, egy ezresnél is olcsóbb volt talán a fékgumi (a jó fék nagyon fontos a hatékony munkához, nélküle csak rezgőcsiszoló). És megvigyázva sokáig bírja. Ezeket otthon is könnyen lehet cserélni. Ha vesz az ember ilyeneket hozzá tartalékba, akkor gyakorlatilag nincs olyan, hogy megállt a gép.)
-
python1
veterán
válasz
Winner_hun #32284 üzenetére
Az lesz a következő beruházásom.
-
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #32282 üzenetére
Oldalt vannak az ütközőnek kialakítások, azt hiszem ehhez ilyen sín kell. Francba
-
Winner_hun
félisten
Ilyen ütközőt lehet venni festool sínhez külön? A lényeg hogy a sín derékszögben álljon az anyagra. Csak odateszem és használom.
-
python1
veterán
válasz
thyeby #32280 üzenetére
Ezt láttam jobbnak mint a Makitát:
Bosch GEX 150AC excentercsiszoló -
thyeby
őstag
"Milyen rossz tapasztalataid vannak Makita excentercsiszolók terén?"
Nekem semmilyen tapasztalatom nincs vele. Épp azért, mert valaki beszámolt régebben a fórumon arról, hogy kért a kölcsönzőből egy Makita excentert, és kevés munka után levált a talpa. Visszament ezt jelezni. Szó nélkül és ingyen kapott rá vadi újat. Hazavitte, és az is levált.
Lehet, hogy nem a Makita a hunyó, de ez számomra rossz óment jelentett mégis, és inkább más márka felé fordultam. -
thyeby
őstag
"A múltkor majdnem elcsábultam egy ilyen 6db-s cseresznyés készletre a Bauhausban,mert ott csak 20 rongyért adják."
Igen, emlékszem pontosan erre. Akkor be is linkelted, és én is majdnem elcsábultam. És történt már azóta többször is, hogy szidtam magam, amiért akkor nem éltem a lehetőséggel. (Sajnos most még akkor sem vehetném meg olyan olcsón, ha adnák annyiért, mert az idei évem Kermi-s, ami nagyon ki szokta apasztani a kasszát.)
-
thyeby
őstag
Te teljesen más eset vagy, mint általában egy asztalos, pláne egy hobbista.
Számodra a legolcsóbb valóban a Hilti, és esetedben az ár/érték arány is kifogástalanul jó. Egy asztalos másra használja. Neki a Hilti ár/érték arány rossz lesz. Mert sem olyan sűrűn, sem olyan hosszan alkalmanként, sem pedig nem olyan erős csavarokkal kell folyamatosan dolgoznia.
Nekem van egy 15,6V-os Hilti akkus fúróm. Abszolút masina, a professzionális kategória prémiumjainak magasan a csúcsa. De nem tudom használni már vagy ötödik éve, mert elhaltak az akkuk, és egyetlen (de nekem kettő kellene) új ára cca 70 ezer forint. Nincs 140 ezrem két új akkura 6-8 évenként. Nincs annyi olyan feladatom, amivel ki tudom termelni. Műhelyben vagyok, jobban járok egy vezetékessel, ha nagyon erős gép kell. És nem én vagyok ezzel egyedül így akkor se, ha a hobbistákat szóba se hozom.
Te pl komoly felárat fizettél azért, hogy a géped kibírjon magasból földre ejtést. Méltán fizetted ki, mert gyakran kell magasban használnod. Egy asztalosnak erre a bónuszra ennyi pénzért pláne semmi szüksége. Van, hogy létrát se lát évekig. És a feladataid szépen kitermelik a gép fenntartását. Be is bizonyosodott, hogy számodra a legeslegerősebb Makita tiszta ráfizetés.Ahogy nekem egy tecsógazdaságos lenne az. -
python1
veterán
Én most vettem egy olyan Makitát igaz,hogy még nem dolgoztam vele, még ki sem bontottam
,de remélem,hogy nem lesz vele gondom.
Érdekes dolognak tartom azt,hogy amiket tegnap linkeltem gépeket,az mára majdnem a duplájára emelkedett árban.
Viszont amit Zerdal kolléga linkelt boltot,ott jelenleg még jobbak az árak. -
mdk01
addikt
válasz
pali923 #32205 üzenetére
Ezen a hsz.-en kicsit átsiklottam, de hozzászólnék hátha hasznos lesz.
Epmd kollégának a hozzászólása igaz, de nem akkor probléma úgy gondolom, mint ahogy az az írásából lejön egy laikusnak.
A porzsákhoz nem tudok hozzászólni, mert nem ilyet használok, de a cégnél ahol dolgozom ebből a lamellózóból 6db van ipari körülmények között és nem szóltak a fiúk, hogy problémás lenne a zsákja, de megkérdezem neked most már.
A gumi ütköző valóban igaz abból a szempontból, hogy a régieken hosszú volt és az újakon meg két pötty. Viszont....nekem egy Lamello C2-es van, azon is ilyen pötty van mint az új makita-n és soha nem volt vele gondom. Mint írtam nem használtam az új makita-t, de nem hiszem, hogy olyan óriási gond lenne, legfeljebb annak aki előtte nem ilyet használt.
A lamellózó gép megfogásáról pedig annyit, hogy én soha, de soha nem fogtam két kézzel a gépet, nem is tudom, hogyan lehet. A fogóját csak akkor fogom, ha arrébb kell rakni a gépet, de akkor sem mindig. A gépházat fogom, mint mindenki más.
Szóval nem rossz az a makita úgy gondolom, legfeljebb igazodtak a piachoz és kicsit vissza vettek a minőségből ugyan úgy mint mindenki más.
Meg kell fogdosni a makita-t, dewalt-ot, körbe kell nézni és mérlegelni. Hobbi szinten élete végéig kiszolgálja az illetőt bármelyik, úgy gondolom. -
yooccoo
aktív tag
válasz
Speciali #32263 üzenetére
a színezett gépek speciális kiadásúak
teljesítményben nem térnek el ugyanazon név alatt futó testvéreiktől
általában vagy külön piacra készülnek, figyelemfelhívás célzattal vagy pedig akciók, vásárok idején jönnek ki
ilyen volt a rózsaszín behajtó, ami egy mellrák elleni akcióra való felhívást szolgált -
bim
veterán
válasz
thyeby #32268 üzenetére
Ha akkus fúró, akkor Makita, vagy kék Bosch.
Ha akkus csavarozó vagy fúró akkor inkább Hilti....
Beszereztem egy siw22T-A-t és egy siw22-A-t. Ha nem az árát nézem akkor bizony magasan veri az összes gyártót. Nemcsak a teljesítményleadásról beszélek hanem az akkukezelése is sokkal jobb.
Példa: Maki 18V li-ion gép folyamatos használat közben géptest és akku melegszik mint állat. (nem 3,5x50-es csavarról beszélünk hanem folyamatos 8x80-as-ról vagy nagyobbról.) Akku lemerül és töltő 10 percen keresztül hűti hogy tölteni tudja.
Hilti SIW22T-A 35db 8x220-as csavar betekerése folyamatos üzemben (10%-ig engedi merülni,lejjebb nem) akku lemerül-levesz-kézmeleg-azonnal tölt. 31perc. 3,3Ah. Makita 45perc 3Ah.Ezt csak úgy tapasztalatból írtam nem kötekedni szerettem volna.
Enyémke -
python1
veterán
válasz
thyeby #32268 üzenetére
Köszönöm a tanácsodat!
Akkor maróban maradok a Makitánál,viszont vennem kell még,kézi gyalugépet,excenteres csiszoló gépet(a marok változata kellene)
Ha erre tudnál-tudnátok javaslatokat,szívesen fogadnám.
Egyébként nekem is ezek a fontosak mint neked,tartós,pontos..... legyen.Csiszolóban akkor Bosch GEX 125-öt néztem,árban pont megfelelne.Na ezért kérdeztem a nálam járatosabbakat ebben a témában.
-
thyeby
őstag
válasz
python1 #32262 üzenetére
"Szeretnék minden gépet egy gyártótól ami megbízható,szerencsére a Makita gépek árban megfizethetőek."
Régebben már többször volt szó itt a fórumon a flotta kialakításról egy márkától. Amikor kezdő voltam, ebbe magam is beleszaladtam, és nagyonnagyon megbántam. Nem jó semelyik márkából flottát kialakítani, nem jó márka fanná válni. Minden komolyabb márkának vannak sikerültebb, kevésbé sikerült, és legendásan jó fejlesztései. És legbölcsebb ezeket összeválogatva kialakítani a gépparkot. Mondok példákat a legendás gépek, márkák párosításáról: Ha gérvágás, akkor DeWalt, ha excentercsiszolás, akkor Festool 150/3, vagy Rotex, vagy Bosch GEX, de nem Makita. Ha akkus fúró, akkor Makita, vagy kék Bosch. Ha szalagcsiszoló, akkor Makita, ha szalagfűrész, akkor Makita, ha marógép, akkor szintén Makita, ha ugyanez asztal alá, akkor pedig Triton. Hosszú a sor. A bevált legendákat érdemes tehát keresni. Nem könnyű dolog, mert sokan vannak különböző véleményen. De van sok gép, amit még soha senkitől nem hallottam szidni.
Hallottam szidni pl a Makita 300-as szalagfűrészét, hogy remeg az asztal, elborul rajta a tesztként élére állított gomb százforintos. Az enyém nem remeg. Aztán vett az öcsém is egy ugyanilyet. Neki is remegett. Kérdeztem, hogy stabilan áll mind a négy lábán? Kiderült, hogy nem. Pedig installáláskor kalibrálható két láb hossza is. Szóval van olyan szidás, amit nem szabad szidás számba venni. Mert az öcskös belőtte, és rögtön jó lett.
-
-
thyeby
őstag
válasz
yooccoo #32260 üzenetére
Tulajdonképpen mi egyetértünk mindabban, amit írtál. Azért fogalmaztam mégis óvatosan, mert úgy tíz éve aktívan rajta a szemem a kínálat ár/érték arányon. És stabilan tapasztaltam, hogy nagyon mozog a szőnyeg. Egyazon márkának is sűrűen változik még egyazon gép esetében is a minősége. És a nem ipari kategóriára ez hatványozottan igaz. A piros Makita pedig nem ipari gép, ezért fenntartással kezelem. (Ahogy a B&D, zöld Bosch is elég jól kezdett, aztán elkurvult, el tudom képzelni a Makitáról is ugyanezt. Olyan érzésem van néha, hogy beetetik a halakat, aztán amikor már elég sokan tülekednek a horog körül, akkor gagyi csalival is nyugodtan kiránthatják a horgot.) Magam részéről inkább kifizetem hát a Makitánál is az ipari felárat. Igaz, én más kategória vagyok, nem csak barkácsolgatásra használom a szerszámokat, és fontos számomra a tartós pontosság és megbízhatóság. Ettől még lehet, hogy ezt hozza a Maktec is, csak tartok egyféle láthatatlan kockázattól.
-
izisz
senior tag
válasz
thyeby #32256 üzenetére
Köszi a választ.
Az abroboroval szemeztem már itteni keresgélés alapján és jókat írtatok róla.
Véső: nos igen, komoly az árkülönbségde az első "bohóckodásaimhoz" itthon meg fog felelni az olcsó készlet is.
Még egy: mint ahogy az unimaxot linkelted. Vannak még webshopok, amit érdemes felkeresni (mert jó áraik vannak és/vagy nagy választék) és olyanok, ami mindenképp kerülendő? Gépeket természetesen típus alapján könnyebb keresni, hogy kinél van jó áron. De ilyen mint a véső pl. ezt macerásabb találni, főleg nem ismerve, hogy mit érdemes figyelni. Szóval bevált webshop címetek van még? -
Zerdal
tag
válasz
python1 #32262 üzenetére
Szia.
Nekem van ilyen Maktec 362- es maróm.
Amit már írtak. Dög nehéz. Viszont nekem bejött. Erős, masszív. Könnyen kezelhető. De csak vízszintes felületen vagy asztalban. Függőleges felületre én is gondolkodok egy kis élmarón ami 8-as befogású. Szóval ajánlom a Maktec-et de nem ennyiért amennyiért linkelted. Én tőlük szoktam vásárolni. Olcsóbb. Igaz a boltban.Üdv.
-
Speciali
tag
Makita kapcsán jutott eszembe, a héten kaptam egy Makita akkus csavarbehajtot. (az elözöt ellopták egy szerelésen).
Ez a gép nem a megszokott kék, nem is piros, hanem fehér. Nem tudom ez milyen kategoria a Makitáéknál. Ahogy láttam, árban kb ugyan ott van, mint a kék.(Közben találtam fekete akkus csavarozot is a Makitátol.)
A másik, thyeby által linkelt cseresznyés vésökészlet. Nem gondoltam hogy ez ilyen brutál drága. A cégnél ilyenek vannak, igaz, nagyon régi mind. Ezután jobban megbecsülöm őket.
-
python1
veterán
Köszönöm a válaszokat!
Most kicsit nehéz helyzetbe hoztatok a vásárlást illetően.
Nem probléma a magasabb ár,nekem az lenne a fontos,hogy megbízható legyen és hosszútávon használható legyen.thyeby
endben,mindenképp veszek maszkot,és köszönöm a tanácsot!
yooccoo
eked is köszönöm!
Amúgy tényleg jó a fórum,sokat olvasgatom és fogok is jelentkezni.Egyébként általánosságban a Makita gépekről elmondható,hogy megbízhatóságban a jó gépek közé tartoznak?Szeretnék minden gépet egy gyártótól ami megbízható,szerencsére a Makita gépek árban megfizethetőek.
-
yooccoo
aktív tag
válasz
thyeby #32259 üzenetére
ezzel nem értek egyet, legfőképpen a zöld és kék bosch párhuzammal
maktec MT361 és makita RP0900 ugyanaz
teljesítmény, fordulat, stb
ára és a hírverés alapján a piros gépnek gagyibbnak kellene lenni, de tapasztalat pont az ellentétét mutatja, a makita sokkal kotyogósabb, mint kellene
úgyhogy csak papíron írjuk le hobbi gépnek, de kezeljük fenntartással a dolgot és inkább fogjuk kézbe a két készüléket vásárlás előtt -
thyeby
őstag
válasz
python1 #32255 üzenetére
Jó véleményeket olvashatsz a Maktecről itt a fórumban, de ezek még csak előzetes vélemények, mert a Makita nemrég dobta piacra a piros gépeket. Tehát nem is lehet tapasztalat arról, hogy mit bír ki? Ahhoz hasonlíthatod, mint a Bosch kék (ipari) és zöld (barkács) gépjeit. Árban is tükröződik. Az ipari gépek pontosabbak, a specifikációban leírt paramétereket tudják is, és nagyon megbízhatóak, sokáig bírják a harcot. A barkácsgépek már eleve kevesebb üzemórára tervezettek, kevesebb kényelmi szolgáltatásuk van, és pontatlanabbak. A Maktec esetében pontatlanságról nem hallottam, tartósságát nem ismerem. Ha nekem kellene MDF-et marnom, akkor megelégednék egy kisebb teljesítményű géppel. Kevesebb a villanyszámla igénye, és kevesebb a zsíroskenyér igénye is. Az MDF-et könnyű marni. De nagyon porol. Vegyél jóféle pormaszkot, inkább félálarcot a 3M-től.
-
thyeby
őstag
válasz
python1 #32253 üzenetére
Szerintem az olcsóbb Makitát vedd meg. A Maktec egy komolyabb kategória, kevésbé preferált kivitelben. Neked jó lenne mindkettő a paraméterei alapján. Utóbbi többet tud, előbbi tovább tud. A Maktec dögnehéz, ha kézből akarod használni. Azt csak akkor érdemes megvenned, ha 10-es befogású nagy vágáskapacitású késekkel akarsz dolgozni - különben felesleges.
-
thyeby
őstag
Kezdésnek vegyél Abraboro Forstner fúrót. Úgy 1000 Ft nagyságrendileg darabja. Már nem tecsógazdaságos, de még nem profi. Egész jól tudtam használni. (A profi nagyon drága, >10 E Ft/db) Vésőt vegyél az Unimax-tól. Bari beszámolt róla, hogy teljesen jól tudja használni, persze meg kellene kérdezned Tőle, hogy ugyanezt vette-e onnan, amit linkeltem. Többet költött ennél élező kövekre, jófélékre, és fenegeti. Egy profi cseresznyés vésőkészlet tízszer ennyiből sem telne ki.
-
python1
veterán
Sziasztok Szakik!
Kézi felsőmarót szeretnék vásárólni MDF,forgácslap megmunkáláshoz.
A kérdésem az lenne hozzátok,hogy ti mit javasolnátok,milyen paramétereknek kellene megfelelnie?
Én elsősorban Makitára gondoltam,amit kinéztem az 900 w-os,de van ez a Maktec a Makiták mellett,ezek mennyire lehetnek jók?Válaszokat előre is köszönöm!
-
izisz
senior tag
Sziasztok, még csak pár napja olvasgatom az itteni hozzászólásokat, nagyon tetszik a társaság stílusa.
Én nem vagyok asztalos, műhelyem sincs. Sőt lévén nem kertesházban lakom mind hely mind zaj szempontjából korlátozottak a lehetőségeim.
Amit most keresek az tanács pár számomra alapdolog beszerzése kapcsán.
Pár vésőt és forstner bitet szeretnék venni. Alapból csak rétegelt lemezzel "játszom", nincs ipari oszlopos fúró.
Tudnátok ajánlani márkát,típust ami ennyire kezdő játékosnak otthoni apró projectek kivitelezésére már pont alkalmas? Előre is köszi a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Futás, futópályák
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Sorozatok
- További aktív témák...
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung S22 Ultra 12/512GB Szép Állapot! 6 hó jótállás!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest