Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz Winner_hun #32348 üzenetére
Köszönöm ezt a hsz-t!
Tulajdonképpen nekem az eredeti szerelmem ez a gép volt. Úgy mentem el az üzletben éveken át mellette, hogy soha nem mulasztottam el odasúgni a Kapexnek, hogy egyszer hazajössz velem. Végül nem mertem megvenni. A véletlen szólt közbe, és az idő azt igazolta, hogy nekem 16 cm vágáskapacitás minden termék gyártásához bőven elég. És a Kapex azóta is érdekel. Már nem olyan konkrétan, hogy gyűjtögessek rá, de ha rám szakadna valami nagyobb összeg, lehet, hogy ismét elcsábulnék.
Az egyengetős hasonlatodat teljesen megértettem. A szándékot, ami íratta veled. És egyet is értek. Csak megakadtam rajta. Nem azért, mert kocka a fejem, hanem vagy elírtad, vagy én nem értem. Úgy tudom, hogy az elszedő oldal minden gépen fix, és a felvezetőt mozgatjuk. Az nyilván kottyanhat akár kicsi erőbehatástól is. (Ha sokat kottyan, az nyilván nem jól használható, a kevés meg tűrésen belüli hibával jön át a gépen. Vastagabb anyagoknál a vastagolás teljesen meg is szüntethet minden pici pontatlanságot, vékonyaknál meg nincs mit tenni, azt még a kontaktcsiszoló is benne hagyja, amit az egyengető beletett.)
Van bennem rejtve valamiféle maximalizmus. Tudniillik minél több apró hibát ki tud az ember küszöbölni, annál magasabb értékű a végeredmény. Ez tapasztalat. Ezért aztán zsigerből vagyok olykor szőrszálhasogató. Aki akarja, az érti, miért.
Ma pl egy olyan ollóscsap készítő Wandel-féle homemade kézi készülék építésével foglalatoskodtam, amivel szó szerint századokat is lehet állítani, esetenként korrigálni, mert a beállítást egy beépített indikátorórával valósítja meg. És láttam filmen, amint Mathias négy századdal karcsúbbá fűrészelt egy illesztendő csapfogat. Kiszámolta, és egyből úgy állította át a szerkezetet, hogy egy tolás után az eredmény századpontos lett.
Azt gondolom, hogy ez ugyan sok esetben ágyúval verébre lövés az asztalos szakmában, mégis jó, ha az embernek megvan a lehetősége akár ekkora pontosság elérésére is.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz yooccoo #32353 üzenetére
Emlékeim szerint egyszer egy angol guru úgy nyilatkozott DW vs Kapex ügyben, hogy tudja a DW, amit a Kapex, legalábbis igen közel jár hozzá, és olcsóbb. De sajnos nem emlékszem, hogy pontosan melyik DW-t hasonlította, csak arra, hogy az akkori legdrágábbat.
Több fa van, mint asztalos!
-
Armahun
addikt
válasz Winner_hun #32348 üzenetére
Videó alapján egész könnyen lehet a szögmásolóval belső sarkokat összevágni, de ki lehet fordítani ezt a sablont külső gérekhez is?
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
thyeby
őstag
válasz martong #32356 üzenetére
Hú!
Szerintem az csak annak való, akiminden nap kivonul helyszínre, ahol vagy van áram, vagy nincs töltési lehetőség, és egész nap fingatja a gépet. Úgy tudom, hogy ha egy 1,5 Ah-s két órán át bíri, akkor egy négy Ah-s nem "csak" a háromszorosát, hanem akár az ötszörösét is. Magyarul egy műszakot végigrobotol. De javítson ki valaki, ha nem így van!
-
aszamóca
aktív tag
válasz liszi70 #32342 üzenetére
Nekem a nagyobb tesója van, de nagyon bejött. A sok noname után egy álom vele dolgozni, bár a 1,5 Ah-ás aksit erősebb igénybevételnél relatíve hamar lemeríti, de gyorsan is visszatölti, ezért jó a két aksis variáns.
Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
Winner_hun
titán
-
thyeby
őstag
válasz Winner_hun #32362 üzenetére
És az elszedő asztal az nem fixen van a gépvázhoz rögzítve?
Mi tud elmozdulni?Mondjuk az világos, hogy a mozgó asztalnak törvényszerűen van kotyogása, ha pici is. És az is, hogy ha feltesszük a fát, toljuk, és nyomjuk lefele, akkor kottyanni se tud, ha van is kottyanása - legfeljebb amikor már a fa asztalon kívüli súlya nagyobb, mint a rajta levő, ami kellő hosszabbítással akár ki is védhető. Meg mint írtam, egyengetés után úgyis vastagolunk - többnyire a már egyengetett síkot is.
És a vastagolóasztaloknál is van egy jellemző kottyanás. Ez már zavaróbb tud lenni, mint egyengetéskor. Az enyémen Bari mutatta meg a mértékét - pedig ez négyorsós, láncos.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Köszönöm mindenkinek a véleményét az aksis Metabo fúró-csavarozóval kapcsolatban! Szerintem beruházok egyre.
[ Szerkesztve ]
-
yooccoo
aktív tag
válasz Winner_hun #32366 üzenetére
olyan párhuzamvonalzó, amely nem igényel jelölést, csak ahogy mutatta is, beállítja őket, feltoltja az anyag szélére és csak levágja a cuccot
jelölgetés, leszorítás nélkül
ezzel a művelettel az anyag széléhez képest mindig párhuzamos vágása lesz
olyankor lehet jelentősége, ha sok azonos méretű anyagot kell levágni vele egymás után
max munkadarab szélesség 650mm
a vezetőpár ára br 58600 Ft
szerény személyes véleményem szerint nem hiszem, hogy húzótermék lenne -
nyikszi
őstag
Sziasztok! Ajtó köré szeretnék szegélylécet (szegőléc?) venni calvados színben. Hol lehet kapni? Már nagyon sok helyen néztem, a netet is bújom, de nem találok A lakásban az összes belső ajtó calvados színű és az egyiknél rendesen kilátszik a csupasz fal, oda kellene pár méter. Másik, pedig, hogy az egyik ajtó mellett kábelt szeretnék elvezetni, oda is szeretnék, lehetőleg kábelcsatornás szegélylécet venni. Obi, Zatik, lapszabászatok és vagy 50 webhely felkeresése után kezdem feladni. Ha valaki tud valami megoldást annak nagyon örülnék!
''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''
-
nyikszi
őstag
válasz Winner_hun #32369 üzenetére
Ezt most nem értem. Vegyek egy natúr szegőlécet és én lakkozzam le? Ehhh, egyrészt helyem sincs, se időm ilyenekkel bíbelődni. Ha lenne garázsom vagy kertem talán belevágnék, de így esélytelen.
''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''
-
yooccoo
aktív tag
válasz Winner_hun #32370 üzenetére
mármint mi nem jött össze?
hogy olcsón megúszd?mondjuk ... csak az egyik maróhoz való, a másik meg körfűrészhez
-
nyikszi
őstag
válasz Winner_hun #32372 üzenetére
OK, értem. És ki csinál ilyet? Mert a három lapszabászat csak rázta a fejét. Értem én, hogy kis munka, de csak fizetnék érte.
-
thomgrande
tag
válasz Winner_hun #32282 üzenetére
Ez az olcsóbb verzió. De kicsit munkásabb.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
Drebil
csendes tag
Jó reggelt, Tisztelt Uraim!
Egy ismerősöm azzal keresett meg, hogy szüksége lenne 3 db fa hengerre, amikkel papírszalagot vezetne meg. A hengerek 4cm átmérőjűek és 35,5 cm hosszúak, a közepükben tengely fut végig. A kérdésem az, hogy a felületüket hogy oldjam meg, hogy a papírt problémamentesen tudják továbbítani? Vágjak bele hosszanti mélyedéseket? Ha igen, milyen sűrűn? Ha nem, akkor mi lehet a jó megoldás?
Segítségeteket köszönöm
Péter
-
Winner_hun
titán
válasz thomgrande #32376 üzenetére
Valami hasonlóra gondoltam de nem ezzel a megoldással. Lehet így lesz majd, köszönöm
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
P-LoW
újonc
Sziasztok!
A fórum rendszeres ám eddig passzív böngészőjeként most egy kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni.
Hosszú tervezgetés és megtakarítás után hamarosan beruházok az első asztali körfűrészembe.
A gyártó leírásában a fűrészlap átmérőre 205mm szerepel (ilyen lappal is árulják).
Más fórumokat olvasva viszont találtam olyan hozzászólásokat, melyek szerzője (a nagyobb vágáskapacitás végett) elment egészen a 220mm-es lapig.
A kérdésem az lenne általánosságban, hogy a leírtnál nagyobb lap használatának van-e valamilyen "káros" hatása egy asztali körfűrész esetében? Ha jól sejtem a hasítóéket hozzá kell majd módosítani a nagyobb laphoz, de egyéb hatása lehet? (motor teljesítményét befolyásolja, nem megfelelő fordulatszám stb)
Egyébként én magam a 220mm-t nem biztos, hogy megpróbálnám, a kérdés, hogy konkrét legyek arra irányul, hogy szerintetek használhatok-e 210mm-es lapot a 205 helyett (és ebben az esetben talán a hasítóéket sem kellene babrálni).Köszönöm előre is a jó tanácsokat!
Sziasztok
-
Haugland
aktív tag
Buta ember módjára, nem akartam drága gépet venni életem első normálisabb asztalos projektjéhez (lépcső építése egy faházba) ezért vettem egy Lidl (Parkside) körfűrészt használtan.
A gép (fűrészlap, motorerő, rázkódás és hangerő) egyébként tetszik (nincs ugye mivel összehasonlítanom) de a lemez talp nem nagyon tetszik sajna (nem tudom pontosan beállítani merőleges vágáshoz) és ha sikerül is, akkor is gyakran ellenőrzöm használat közben és korrigálom az elmozdulásokat ha tudom.A kérdésem az lenne, hogy szerintetek ezt a talp-rendszert nem lehet valahogyan feljavítani, hoyg ne lötyögjön és stabilan tartsa a készüléket??
Most még önálló kézi körfűrészként használnám, de a tervem az, hogy beépítsem asztal alá.
Ez utóbbi használathoz egyébként vannak már ötleteim : a mélységállítás forgáspontjánál leszerelem az egész lemez alkatrészcsoportot és egy 20cm-es szögvasba hegesztett anyacsavarokba fogom beültetni a gépet. Ezzel a forgáspontot szerintem fixáltam is, max a mélységállításra kell kitaláljak valamit.
+ a változtatható dőlésszögre, természetesen -> bár ezt nemtudom, hogy mennyit használnám egyébként. -
thyeby
őstag
Nyilvánvalóan jobban terheled a motort nagyobb koronggal. Valószínűtlennek gondolom, hogy 2,5 mm-el vastagabb vágásokra lenne szükséged, mint amit a gyári lap tud. Alternatívaként említem, hogy használd a gyári lapot, és csak akkor szereld fel, amikor valóban kicsinek bizonyul a 205-ös. Tulajdonképpen ominózus 5 mm nem sok, tehát nyugodtan ráteheted. És ha a gyári nem valami extra lap, helyette felteszel mondjuk egy Freud korongot, garantáltan motorkímélőbb lesz egy profi lap nagyobb átmérője ellenére is, mint bármelyik háromezer forintos korong.
Hasítóéket csak akkor kell cserélned, ha beleérne a 210-es, vagy ha az szélesebbet vág.
-
thyeby
őstag
válasz Haugland #32382 üzenetére
Lemez talp az lemez talp. Nincs mit tenni vele. Még a drága ipari gépek közt is egy árban is érezhető alacsonyabb kategóriát képviselnek az ilyen kézi körfűrészek. A jobbaknak alu öntvény a talpa, és a felfogatása is kimunkáltabb. Épp azért, hogy masszívabb legyen.
Nincs ötletem, hogy a meglevő gépedet hogyan tudnád masszívabbá tenni.
-
Haugland
aktív tag
válasz exlepra #32385 üzenetére
Már töltöm is le offline elérhetőséghez ezt a videót
Szerinted/szerintetek ha nem rétegelt lemezből lenne hanem fémlemezből, akkor milyen lemezvastagsággal kellene kalkulálnom?Bár azért a fát azért mégiscsak egyszerűbb lenne megmunkálni... A fémmel gondjaim vannak (hogy pl. normálisan legyen szabva, hegesztve, stb...
Még egy nagyobb méretű csiszológépet (fúrógépről hajtva) és egy kisebb szalagfűrészt kellene kitalálnom, és akkor nagyjából meg is lennék szerintem a saját igényeim kielégítéséhez ;-)
Ilyen DIY gépeket szerintetek nem lehet megvásárolni? Persze olyat, ami azért normálisan meg is van építve és nem csak tűzifa vágáshoz használhatóak...
-
Zerdal
tag
Sziasztok. Unimaxon találtam.
"Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" Oliver Cromwell || PSN ID: Zer0DMG83
-
thyeby
őstag
válasz Zerdal #32388 üzenetére
Bari (talán kérdezd Őt priviben) megvette ennek a kistesóját. Megbabráltam, megmustráltam - a magam részéről nem vagyok elragadtatva vele. Nehéz megérezni, hogy Neked megfelelne-e? Ár/érték arányáról annyit, hogy talán két éve vett egy DeWalt merülőt Martong fórumtársunk duplaennyiért - angliából hozatta, és emlékeim szerint egy akciós sínvásárlással valami 120-130 ezerre jött ki a vége 2 db sínnel. De Őt kell pontosan megkérdezni az árról, és hogy mi honnan lett rendelve. Nos, ha ahhoz mérem, akkor ez nem ér feleannyit sín nélkül.
De szokta az unimax ezt jobban is akciózni, úgy emlékszem.Több fa van, mint asztalos!
-
P-LoW
újonc
válasz thyeby #32384 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Pont egyébként a Freud lap miatt tettem fel a kérdést, mert amit kinéztem hozzá lapot, az 200, 210, 220 mm-es átmérővel kapható. Első körben a 200as lapot rendeltem meg, viszont, ha lehetséges bele nagyobb lapot tenni, akkor nem csökkenteném az amúgy sem túl huszáros vágásmélységet egy a gyári lapnál is kisebbel.
Ha jól tudom, a gyári lap 2,2mm-eset vág, a tervezett Freud pedig 2,4mm-t. Emiatt szükséges lehet hasítóéket cserélni? (tudomásom szerint 2mm-es a hasítóék a gépen)Üdv,
P-LoW
-
mdk01
addikt
Nem kell cserélni a hasítóéket. A lapból is rakhatsz rá nagyobbat(bár egy fotó jó lenne a gépről) kb. semmi hatása nem lenne a gépre, ugyanúgy mint vágás szempontból annak a 7,5mm-nek. A hasítókhez sem kell hozzányúlni elvileg az átmérőváltozás miatt mert lapszabász gépnél sincs másik hasítóék ha a 300-as lap helyett 350-es, vagy 400-as lap van felrakva.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Tudod, vannak olyan gépek (pl az én Makita MLT 100-asom), amin nem állítható a hasítóék, és elég közelre konstruálták a vidiákhoz. Magyarul a nagyobb tárcsa bele se fér az ék miatt.
Egy lapszabászgépen van 3-4 Kw-os motor. Annak ugyan mindegy, mekkora korongot teszel fel, észre se veszi. De egy kicsi motor könnyen nyögni kezd.
Van egy tábori Güdém. 315-ös tárcsát hajt egy 2 Kw-os indukciós motor rajta. Bükköt szélezek vele, megy nagyjából méretre szoktam vágni a szélezett anyagot. Amikor összefele húz a fa vágáskor, megfogja a gépet nagyon. Szerencsémre van rajta hővédelem. És jó gyakran letiltotta a munkát, ha szorulós fát toltam. Pláne kánikulában. Kicseréltem a 315-ös Güde tárcsát 300-as Freud-ra. Megtáltosodott. Részben a minőségi tárcsa, részben a kisebb átmérő okán. Így már nem tilt le a forró motor, csak nagyon ritkán.
Akinek nincs hővédelme, ezt a jelenséget csak szagról ismerheti fel. Amikor már késő.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Két tized mm miatt nem köll másik hasítóék.
Általános, hogy a hasítóék vastagsága megegyezik a lapka hordozó vastagságával.Tényleg jól jönne egy fotó, de legalább géptípus, Kw-ok száma, etc.
A Freud laptól valószínűleg igen fel fog élénkülni a géped. Imádni fogod használni. Vigyázz rá, hogy ne kólintsd meg valami pallódeszkával, mert ha megfintul, kuka. AZért ez a vékonyabb lapok közül való.
Fontos még a fogak geometriája. Attól függ ez, mire akarod használni. Minél speciálisabb a fogosztás/kialakítás és geometria, annál könnyebb, szebb és hatékonyabb a vágás.Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
válasz thyeby #32393 üzenetére
Megnézem a dewalt-omon állítható-e, sose használtam a 10+ év alatt. Továbbra is nehezen hiszem, hogy átmérőbe 15mm olyan nagyon számít. Nálad is csak a jobb tárcsa miatt táltosodott meg, meg az miatt, hogy gyári élezés volt, a kopott vacak után....szvsz.
Én még olyan szerszámélezővel nem találkoztam aki gyári minőségre tud élezni.[ Szerkesztve ]
-
sanya1978040
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék egy szalagcsiszolót vásárolni max.70 000 ft-ig, én a metabora gondoltam. Szeretném a véleményeteket a gépről esetleg tudnátok más gépet ajánlani? A válaszokat előre is köszönöm!
További szép estét mindenkinek! -
martong
tag
Megnézem a dewalt-omon állítható-e a hasítóék
Én is megnéztem a DWS 520 at.
Állítható a hasítóék kb.: 0-6 mm ( a lap és ék között mérve) között.
Viszont a házba nem fér be a gyárinál nagyobb lap.
A lap 2,2 mm-t vág, a hasítóék 1,7 mm-es.Apropó, hová érdemes állítani a hasítóéket?
[ Szerkesztve ]
Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest