Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#69047) kasza blanka


kasza blanka
aktív tag

Üdv!

Panelban le akarom cserélni az előszobában, vezetékcsatornában futó régi aluvezetékeket. Egyelőre csak ezeket, mert a kötődobozokból a szobai konnektorokhoz (lámpák is konnektorokról mennek a szobákban) a vezetékek már a falban futnak, és nem mindenhol csőben (csak ahol albafal van).
Nyilván csak átmeneti lenne ez az állapot, legkésőbb jövőre a fali vezetékeket is lecserélnénk rézre, de addig a réz és alu vezetőket kéne összekötni: ez a pasztás, WAGO-s megoldás mennyire megbízható, és pontosan hogy működik? (vagy mi a legjobb, legtartósabb megoldás réz és alu vezetékek összekötésére?)

Milyen vezetéket használjak? 3x2.5-es MBCU-ra gondoltam: vagy az 1.6-os is elég? Külön vezetéket húznék minden szobához, mert most úgy van, hogy a kábelcsatornában megy körbe az előszobában egy fekete, egy kék és egy zöldsárga vezeték, és a dobozoknál ezekről van a szobák felé leállás jó kis csavaros megoldással.(plusz koax és UTP is a vezetékcsatornában). Ezt akarom lecserélni gégecső+mbcu-ra a kötődobozokig.

Másik: elosztó dobozt és kismegszakítókat is cserélnék majd, mert a jelenlegiek minimum 20 évesek.
Ugye mivel gáz nincs az épületben, így 3 fázis van (gondolom a sűtő miatt). Villanyóránál van 3 16A-s megszakító, a lakásban pedig van 5db: ebből 2x16A és 1x10A az első fázison, egy 10A-s a másodikon, és egy piros 16A-s régi bakonyművekes a hamadikon.
Az első fázison lévő 2 16A-s megszakítón van az egész lakás, Az ezen a fázison lévő 10A-s, és másik két fázison lévő 10A, illetve piros 16A-s megy a konyhába. Az első fázison lévő 10A-sen van hűtő, mikro, konnektorok és 2 főzőlap a 4ből, a két másik fázison lévő piros 16-A és 10A-sen van a sűtő és még 2 főzőlap.

Ez így jó? Hogy tulajdonképpen az egész lakás és 2 főzőlap is az első fázison van, és a második és harmadik fázison csak a sütő és a másik 2 főzőlap??? Ez így szabályos, vagy érdemesebb lenne jobban elosztani a terhelést a 3 fázis között? Gondolom a 16A-s B karakterisztikájú megszakítő jó a mostaniak helyett, de a sűtőhöz, mikróhoz és a kerámia főzőlapokhoz is B-set vegyek, vagy oda C-s kell?

Előre is köszi.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.