Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#91001) salieri.


salieri.
őstag

Köszi srácok, bármennyire is szimpatikus a telek elengedtem a házat.

(#91002) runner 125 válasza salieri. (#90997) üzenetére


runner 125
nagyúr

Brutális repedések! El kell engedni!
Parapet alatt is végig, kétszer sem mondom h az allappal is gond lehet. Ráadásul még ikerház is, horror áron. Engedd el, de tényleg.

De h megnyugtassalak, erre ráversz 20 milliót (komplett vakolat leverés, mindent, kb. 0-ig el kell bontani!) és utána pár éven belül ugyanígy repedni fog! Egy életre megbánod ha ebbe beleugrassz 20 milliórt...

mod. Utolsó hsz.-t nem láttam, jól döntöttél.

[ Szerkesztve ]

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#91003) n@p@lm válasza salieri. (#90997) üzenetére


n@p@lm
őstag

És ezt adják 20 milláért?
Teljesen felejtős....

(#91004) Blackmate


Blackmate
senior tag

Mester Urak! Van egy fogós kérdésem.

Beépített postaládát szeretnék egy újonnan épülő kerítésbe. Semmelrock kerítéskőből fog megépülni aminek méretei: 200 x 400 x 160 és 40-es a falvastagágsa.

A postaláda mérete: 200 x 277 x 400. A vizuális élmény miatt készítettem egy ábrát. A kérdésem az, hogy kb 2-2 cm (400-40-40-277) beton elegendő tartást ad-e a kerítésnek? Az ábrán a 2-2 cm-t a sárgával jelölt rész mutatja.

(#91005) runner 125 válasza n@p@lm (#91003) üzenetére


runner 125
nagyúr

Ezen a kecón már csak te segítenél.

Napalmot neki! ;]

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#91006) Jaded válasza lemmy71 (#90996) üzenetére


Jaded
senior tag

OSB nekem is megfordult a fejemben, csak lazúrral. Maximum hungarocellből valamilyen lábazatot csinálni, ahova jobban felverődik az eső.
A palát csak azért akarnám lemezre cserélni, mert csak könnyebb, gondolom nem terhelné annyira a szerkezetet, ha már fa.
Belülről egyébként így néz ki, ezzel is kezdenem kellene valamit:

Szeretnék elektromos ajtót is. Sajnos nincs 2-3 millióm egy újra, úgyhogy ennek a feljavítása marad.

Renault Megane IV Limited

(#91007) runner 125 válasza Blackmate (#91004) üzenetére


runner 125
nagyúr

Alatta és fölötte is lesz minimum 2-2 sor kőelem, nemde? Akkor nincs jelentősége. Nyilván a 2 cm beton statikailag nulla, sőt 2cm- kb esélytelen "megtömni" betonnal, tehát minden bizonnyal oda nem fog kerülni semmi. De a betonvas (bebetonozva alul és fölötte is) és az alsó, fölső sorok majd ki fogják "merevíteni" az egész kerítéssíkot.
Noh meg ha jól tudom ezeket a köveket szilóval rakják, azzal "állítják" be, és utána öntik ki csak ki betonnal.
Apropó, olvass utána, vagy beszélj a gyártóval minden kivitelezési részletről, mert a betonba adalék kell! Sima kevert beton nem megfelelő az ilyen kerítés elemekhez, mert ki fogja ütni folyton a cementfátyol! Plusz, illik minden kész sort takarni, amíg betonozva van a belseje, h a külsejére ne cseppenjen rá semmi, mert nyomot tud hagyni.
Pláne kicsi az esélye, h olyan szakit találsz, aki tudja h h kell csinálni, így jobb ha tisztában vagy vele te, és elmondod nekik, sőt, ha van rá lehetőséged, legyél ott és figyelj.

Jaded

Az a baj, h egy külső eszétikus megoldás egy részből drága, más részből sajnos attól a belső szerkezet még nem lesz jobb, szebb..
Barkácsolni házi módszerekkel lehet (lásd raklap szerkezet), de h őszinte legyek, ebből szépet varázsolni kívül belül.. hát, én lehet nem tolnék rá pénzt, hanem bontás és építeni egy normálisat, vízszigetelet beton pontalappal, hasonlóan fa szerkezettből, OSB-vel merevítve kívül belül, közöket gyapottal megtömni. Erre mehet kívül 2-es nikacell, amit lehet színezni. Tető lehet sima ferdetető is, lemezből.
Ha ebben látsz fantáziát, akkor max kiszintezni kívül a függő síkokat, beosb-zni, és a fent írt módszerrel 2cm nikacell, hálózás, és színezés vakolattal. De ettől még alul vizesedhet a szerkezet és a talajpára is folyamatosan be fog jutni az egészbe. Ezért írtam, h én nem tolnék erre pluszt pénzt. Hagyd így, vagy ültess erre az oldalára is sövényt. :) Aztán gyűjtögess egy másikra.

[ Szerkesztve ]

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#91008) Jaded válasza runner 125 (#91007) üzenetére


Jaded
senior tag

Egyébként élőben nem néz ki olyan rosszul, mint képen (itt mondjuk kupi van, csak régi képet találtam). Maga a szerkezet jó, nincs nyoma korhadásnak, rohadásnak sem. Maga a "fal" alul körbe van szigetelve bitumenlappal és nem is vizesedik. A közeit ennek is gondoltam kitölteni kőzetgyapottal, csak akkor a "polcok" vesznek el. Látok benne fantáziát egyébként, ha nagyon rozoga volna vagy rohadna, nyilván nem tolnék bele pénzt. :)
Egyébként van az egészben fantázia, nem volt rossz ötlet megcsinálni így (az előző tulajnak ingyen voltak a raklapok, van egy fél padlás is rajta, ami nem látszik a képen).
A betonon azok a repedések, hogy miért vannak, fogalmam sincs. Vizet nem szoktam látni sehol, még az aknában sem.

[ Szerkesztve ]

Renault Megane IV Limited

(#91009) lemmy71 válasza salieri. (#90997) üzenetére


lemmy71
őstag

Ezért kérnek 19,5 millát, mi van elásva a kertben egy láda arany :F Ezt így felújítani sok sok pénz, mindent meglehet csinálni, csak kérdés hogy megéri e :F Amúgy a bontáshoz nem kell engedély, csak bejelentési kötelezettséged van, az illetékes építési osztályon, bár ez némileg eltérhet az önkormányzatok közt. A bontáskor mindenfélekép kérj egy minimális számlát a munkáról és az elszállításról, hogy legyen egy papír a kezedben. Utána már teljesen mindegy hogy valami vállalkozó vagy a „brazilok” hordják szét az épületet, te már utána tiszta vagy. De lehetnek problémák a bontásnál a szomszédos ház ráépítése miatt, ilyenkor szokott a kedves szomszéd bekavarni, hogy emiatt repedt meg a háza stb stb stb. És még egy észrevétel, ez valami iker telek vagy megosztott közös tulajdon, mert ha így van akkor minden hivatalos engedély miatt mehetsz a szomszédhoz aláírásért könyörögni. Nem beszélve hitel felvétel esetén, ha az ingatlant szánnád fedezetnek. Egyszóval ezt nagyon át kell gondolni :K

(#91010) lemmy71 válasza Jaded (#91006) üzenetére


lemmy71
őstag

Pofás kis garázs van benne fantázia :K ha nem vizesedik és nem rohadt és stabilak az oszlopok akkor vétek elbontani, az a beton repedés az meg semmi. Bellűre OSB és kőzetgyapotot vagy valami akciós kasírozott kőzetgyapot paplannal érdemes szigetelni. Esetleg ha van a közeledben egy komolyabb bútorlapos cég, onnan tudsz venni olcsó lapokat, amiket szállításkor védőlapoknak tesznek a bálákba. Egy egész táblában öt hat reisser csavar nyoma látszódik, ezért adják bagóért ezeket a lapokat, olcsóbb és szebb mint az OSB.

(#91011) Emu válasza Met (#90990) üzenetére


Emu
őstag

Ej ez de jó lenne, létezik belőle vajon mozgatható lamellás, mint egy zsaluzia?

Más: jól gondolom, ha a terasz felett nem lesz tető, akkor jobb lenne valami beton teraszkővel burkolni, mint greslappal, ugye?

[ Szerkesztve ]

(#91012) salieri. válasza lemmy71 (#91009) üzenetére


salieri.
őstag

Ahogy már korábban leírtak,napalmot neki ;]
Egy rakat hulladekert akar mindenki vagyonokat.

(#91013) runner 125 válasza Emu (#91011) üzenetére


runner 125
nagyúr

WPC? Azt még te is le tudod rakni.

A kérdésednek egyébként valóban van alapja.. bármennyire is szabályosan, alulról vízszigetelt, egybefüggő, vasalt betonra kerül le a greslap, föntről nagyon nehéz olyan tökéletes felület kialakítani, h valamelyik részén a víz ne szivárogna be..
Vagy, érdemes megfizetni az epoxi fuga felárát, az elviekben nagyon sokáig bírja és ha tisztességesen be van dolgozva, nem kap felülről sem vizet.
Ami még fontos lehet, h a széleinél, a rendszerint alu vízvető profilok és a lapok találkozását csak fugaszín azonos, kültéri, UV álló szilóval engedd kihúzni, ugyanis a greslap és az alu hőtágulása más, ezt a különbséget az epoxi sem tolerálja, pláne nagy teraszoknál.

[ Szerkesztve ]

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#91014) n@p@lm válasza runner 125 (#91005) üzenetére


n@p@lm
őstag

:D ;] :D

(#91015) Met válasza Emu (#91011) üzenetére


Met
Topikgazda

Szerintem nem de most konkrétan hova akarod tenni?

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#91016) ZiD


ZiD
tag

Sziasztok,
Ablakcserével kapcsolatban kérnék egy kis segítséget:
Régi építésű polgári lakás, régi fa nyílásszórák cseréje. Helyszíni felmérés során meglévő tokba történő építést javasoltak, mint leggyorsabb megoldás, árajánlat is ennek fényében történt.

Kissé elbizonytalanodtam. Jó ez a módszer? Az annyira nem zavar, hogy kicsit kisebb lenne az ablak, mert batár nagyon amúgy is:) Esetleg valami egyéb negatívumot tud valaki, aki esetleg így cserélt ablakot?

Előre is köszi!

(#91017) Met válasza ZiD (#91016) üzenetére


Met
Topikgazda

Hátránya nincs ha a tok és a fal jó állapotban van. Viszont időnként kenegetni kell a fát.
Ha nem zavar a por, a fal javítása és van idő akkor "tisztább" a tokot kivenni. Ekkor nem kell később a fát kenegetni.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#91018) ZiD válasza Met (#91017) üzenetére


ZiD
tag

A fene tudja, ránézésre ok, és nem süvít be a szél:)
A mostani tok le van festve, úgyhogy faápoló(feltételezem arra gondoltál) szerintem mint halottnak a csók:)

Köszi szépen!

[ Szerkesztve ]

(#91019) RexpecT válasza ZiD (#91016) üzenetére


RexpecT
addikt

Ha meglévő tokba építik be, akokr csökken valószínűleg az üvegfelület -> sötétebb lesz a helyiség.

(#91020) ctrlaltdel13


ctrlaltdel13
őstag

Sziasztok.
Úszókapu készítésével kapcsolatban lenne egy két kérdésem.
Ha valaki kompatens a témában, jelezze kérem.

(#91021) ZiD válasza RexpecT (#91019) üzenetére


ZiD
tag

Igen, ez tiszta, de azért nem gond, mert batár nagyok az ablakok. (több mint 2m magas, és 1,20 széles)

Engem inkább műszakilag érdekelne. Személyesen voltak felmérni, és bár nem tudom hogyan lehet felmérni a tokot, de "szemmel verésen" kívül tuti nem volt más:)

(#91022) gerisz23 válasza ZiD (#91021) üzenetére


gerisz23
őstag

Nem rakatnám a régibtokba,lehet pár évig még jó lesz aztán elkezd süvíteni valahol.Akkor inkább falazással csökkenteni a nyílást.Kókler megoldásnak tartom.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#91023) bazsimano


bazsimano
őstag

sziasztok!
tiplit milyet erdemes venni es hol?
teglafalhoz lenne.

erdemes ilyen szettet venni? vagy inkabb hanyagolni kell?

[ Szerkesztve ]

(#91024) ZiD válasza gerisz23 (#91022) üzenetére


ZiD
tag

Köszi Neked is. De mitől kezd el süvíteni :) ? A plusz súlytól? Vagy mert vetemedik?

Pont ezeket nem tudom, ha ezekbe kapnék konkrétumokat, az nagy segítség lenne :R

(#91025) szaszyka válasza ZiD (#91024) üzenetére


szaszyka
senior tag

Véletlenül nem műemlék jellegű az épület? Mert akkor az sem mindegy, milyen ablak kerül be (kinézetre). Vagy ez nem számít?

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#91026) ZiD válasza szaszyka (#91025) üzenetére


ZiD
tag

Nem, 1 kikötés van, hogy kívül van egy keret, az maradjon meg, mert az biztosítja az "egységes kinézetet":)

(#91027) Dr.Zoo válasza salieri. (#90997) üzenetére


Dr.Zoo
senior tag

Ezen az sem.
Atomvillanás jobbról talán. :(

"decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."

(#91028) mezis válasza bazsimano (#91023) üzenetére


mezis
nagyúr

Attól is függ, hogy milyen messze a bolt.
(Ha közel, akkor csak az éppen szükséges méretet, fajtát -ráhagyással.)

mezis

(#91029) gerisz23 válasza ZiD (#91024) üzenetére


gerisz23
őstag

A fa idővel vetemedik pláne ha régi,beleköltöznek a rovarok stb.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#91030) Met válasza ZiD (#91026) üzenetére


Met
Topikgazda

Akkor nincs mese, a fa tokba kell építeni.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#91031) bazsimano válasza mezis (#91028) üzenetére


bazsimano
őstag

ez jo tipp! :)))
lehet beugrok valami csacvarboltba veszek egy parat aztan ha valamikor kell akkor elugrom...de azert legyen otthon egy alap keszlet...

(#91032) Met válasza bazsimano (#91023) üzenetére


Met
Topikgazda

Jó a Fischer tipli csak inkább barkácsboltba (nem OBI és társai) vedd, talán olcsóbb lesz és nem veszel meg olyat amit esetleg nem használsz.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#91033) Pttypang


Pttypang
veterán

sziasztok ismet,

4*4 meteres szoba panelban, almennyezetben gondolkodnek, erdemes? Kabelek elvezetese, lampak elhelyezese lenne a pozitiv szempont nekem. Milyen osszegben lehet gondolkodni ha van ertelme?
Szigetelest nem tervezek extrakent.

[ Szerkesztve ]

Everybody lies.

(#91034) Emu válasza runner 125 (#91013) üzenetére


Emu
őstag

Néztem a WPC rendszereket, de nm ára bőven 10 fölé jönne ki, úgy meg a burkolat többe kerülne mint az egész terasz elkészítése :N

Ránézek az epoxi fugára, mert amennyivel olcsóbb lenne a greslap, pont annyival vinne el többet a fugázása.Köszi a tippet!

@(#91015) Met: kicsit jegeljük a kérdést, elkészülök a terasszal, és lefényképezem hova kellene takarás, köszönöm neked is az ötletelést!

(#91035) lemmy71 válasza bazsimano (#91023) üzenetére


lemmy71
őstag

Jó a fischer én is szeretek vele dolgozni, de egy jobb kötőelem boltban, cirka a háromszorosát kapod ennyi pénzért és olyat amire pont szükséged van.

(#91036) orion1025 válasza salieri. (#90997) üzenetére


orion1025
őstag

Részleges alap szakadásos süllyedés 90%-ban. Ez egy fillért nem ér.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#91037) macilaci78 válasza bazsimano (#91031) üzenetére


macilaci78
nagyúr

VG Trade például, Zsalu Kft, Szögker.
Vegyél fúrószárat is.
Nekem 6×40 mm, 8×50-70 mm tiplik és hozzá csavarok vannak. Kisebb dolgokat kisebb tiplivel (képkeret például), nagyobb dolgokat nagyobbal (pl hangfaltartó, tükör). Ha ettől nagyobb kell, például bojlerhez, felső szekrényhez, ahhoz veszek külön.
Legyen egy jó fúród (akár Lidl-ös), ami esetleg csavart is behajt, egy alap bitkészlet, vagy bitet veszel egyesével.
Egy kalapács, kombinátfogó, egy alap villáskulcskészlet, egy állítható villáskulcs, vagy csőfogó, teflonszalag, a csapjaidhoz perleátor, tömítőgyűrű, egy fázisceruza, sniccer, kalapács. Ennyi minden egy hátizsákban elfér és nagyon sok mindenre ad megoldást egy társasházi lakásban.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#91039) Intel fan11


Intel fan11
őstag

Üdv.

Kerti fatárolós szerszámos faházat szeretnék venni. kb 250-300 ezret szánnék rá.
Melyik weboldalról érdemes vásárolni, ahol jó áron jó minőség van?

Battletag: hojszi#2983

(#91040) Rotyi válasza Intel fan11 (#91039) üzenetére


Rotyi
aktív tag

Ez engem is érdekelne.
Én itt nézelődtem egyenlőre: [link]

Ami majdnem az, az nem az!

(#91041) Intel fan11 válasza Rotyi (#91040) üzenetére


Intel fan11
őstag

hehe Én is.

Ezt néztem ki konkrétan

[link]

Elég vékony ennek az anyagvastagsága nem?

Battletag: hojszi#2983

(#91042) Intel fan11


Intel fan11
őstag

Mofém esőztető zuhanyrendszerek közül melyik a legjobb? Vagy csak designbe különböznek?

Battletag: hojszi#2983

(#91043) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Egy konyhában egyetlen egy mosogató van. Annak kéne a hideg és meleg vezetékét kicserélni a strang bekötésig. Kb. 2.5 méter, abból 1.5m a padlóban, többi a falban. Csempézve van jelenleg, azt is le kell verni, meg a falat/padlót kibontani. A bontás és új ötrétegű beépítésre milyen ár lenne reális (a visszaburkolás más téma, az most nem lényeges...)? A közös képviselő embere erre elsőre hozott ~200 ezres árat :D (most épp itt volt, mert a strang is javítódik)

Az érzésre azért még ma is kicsit erős arra hogy "kicsi" vésés legyen (a fal tégla) meg két új cső, amire összesen 4 fitting kell. Azért nem gondolnám, hogy egy érzésre fél napi munka ilyen magasságban kéne, hogy legyen.

(#91044) Rotyi válasza Intel fan11 (#91041) üzenetére


Rotyi
aktív tag

Nincs semmi tapasztalatom, sem kiindulási alapom, hogy milyen a megfelelő falvastagság.
Én azon mérgelődtem, hogy először megnéztem az OBI, meg Praktiker oldalán és ott ennnél drágábban vannak padló nélkül kb ugyanilyen vastag fallal.
Amúgy ha jól láttam itt van felára a vastagabb falvastagságnak opcióként.
Egy hete beszéltük a nejemmel, hogy kellene egy a kertbe, de nekünk csak sima tárolóra lenne szükségünk.
Szóval ha valakinek van tapasztalata ne tartsa magában. :)

Ami majdnem az, az nem az!

(#91045) AndrewBlase válasza Rotyi (#91044) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Ezek a cégek a Gartenpro-tól veszik a faházakat. Onnan lehet, hogy olcsóbban be lehet szerezni.
Százszámra építettük az lyen faházakat idehaza és külföldön egyaránt.

Miért mindig én???

(#91046) Rotyi válasza AndrewBlase (#91045) üzenetére


Rotyi
aktív tag

Köszönöm az információt.
Van amire érdemes figyelni?
Számít a fal vastagsága? Kell fix betonalap alá, vagy megfelelő kavicságy is elég?

Ami majdnem az, az nem az!

(#91047) AndrewBlase válasza Rotyi (#91046) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Erőssen ajánlott a beton alap. Már csak azért is, hogy legyen mihez lerögzíteni. Kellett már úgy áruházhoz visszamenni javítani, hogy ugyebár rendszerint nem engedik lerögzíteni, aztán egy vihar meg vitte a kócerájt. Meg hát illik vízszintbe is rakni, hogy normálisan álljon, ahhoz meg praktikusabb a beton alap. (Bár volt olyan hely, ahol egy füves udvarra kellett építeni, sehol egy sík terep, járdalapokat adtak, hogy csináljunk neki placcot. Na ott mondtuk, hogy kapugarancia van. :DDD )
Az igaz, hogy a vastagabb falvastagság nagyobb merevséget eredményez, szerintem szebb is. Meg drágább is. :P
Bár macerásabb, de praktikusabb előre egyszer lekenni az elemeket, mert össze fog száradni, akkor viszont virít a csap a faldeszkán (hajópadló).
A termékhez nem jár rögzítőcsomag, de javalott megvenni hozzá, kérni kell. Ez egy mindkét végén hurokkal ellátott drótkötél (pontosabban 2 db/sarok, ami rugóval csatlakozik egymáshoz), ami az alsó faldeszkához fogatja a felsőt, ezáltal a szél nem tudja leemelni a tetejét, +száradáskor (amennyire a rugó engedi) össze is húzza.
A tetejére csak sima alátétlemezt adnak, ami egy vékony kátránypapír, erre javallot zsindelyt rakni. Egy pár évig elvan nélküle is, de aztán cserés az alátétlemez mindenképp. Jó esetben csak az.

Van sokféle forma, méret, el kell dönteni, mire van szüksége az embernek, mit enged meg a pénztárcája. (Egyébként idehaza ez volt népszerű, amíg ott dolgoztam) Laikusként is össze lehet legózni, csak lassabban. Leírást adnak hozzá.

Miért mindig én???

(#91048) Intel fan11 válasza AndrewBlase (#91045) üzenetére


Intel fan11
őstag

Ahhoz kepest hogy mindenkibinnen veszi. Eleg draga hely!

Battletag: hojszi#2983

(#91049) csubuka válasza csubuka (#91043) üzenetére


csubuka
addikt

A topikban visszakeresve tavalyi árakkal ezeket a hozzászólásokat találtam:

1
2

Veszem a legdrágábbat, legyen 35k/kiállás.

10 százalékot még drágulhatott volna idénre, hiszen a lakások is drágultak. Anyagköltség olyan 20-as lehet. Négy roppantott fitting, meg 6m ötrétegű, meg elzárószelepek.

Mivel van meleg és hideg cső a mosogatócsaphoz ezért az két kiállás nem?

Legyen akkor 90 a munka meg anyag. Lehet ez mondjuk új épületnél van, itt meg még bontani is kell, de olyan 100 körülre kéne kijöjjön nem? "Csak" annyi, hogy legyen benn az új vezeték levakolva a régi helyett, a burkoló tök más kérdés.

Én meg kaptam egy 200 feletti árat.

[ Szerkesztve ]

(#91050) Rotyi válasza AndrewBlase (#91047) üzenetére


Rotyi
aktív tag

Köszönöm a segítséget. :R

Ami majdnem az, az nem az!

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.