Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#113001) ctrlaltdel13 válasza tothjozsi96 (#113000) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

Persze jogosan mondhatod.
De az is jogos lesz a festő részéről, hogy a kventeket rezsi óra bérrel külön számolja+ a tézázást ablak becsomagolást stb.

[ Szerkesztve ]

(#113002) A Zéé válasza tothjozsi96 (#113000) üzenetére


A Zéé
addikt

felénk egy úgy szokás, hogy nincs kivonva a nyílászáró, de akkor benne van a spalettázás, élvédőzés, takarás, vagy ki van vonva, és ezek külön tételként szerepelnek.
Csempézett részt meg értelem szerűen ki kell vonni.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#113003) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Az ilyesmi olcsóbb kerámia csapbetétek/szelepfelsők mennyire bírják? Érdemesebb drágábbakat venni?

(#113004) pjen válasza csubuka (#113003) üzenetére


pjen
félisten

Ez szerencse kérdése is.Én vettem még a Baumaxban 3K ért komplett egykaros csaptelepet 15 éve.Semmi baja.

(#113005) macilaci78 válasza tothjozsi96 (#113000) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Hogyha hívok egy festőt és ő kiszámolja nekem a m2 árat, akkor jogosan mondhatom azt hogy na de itt van 4 ajtónyílás, vagy például a csempés példámat?
Az ajtók darabja kb 5 fm körbe, ahol nem lehet a haladós hengerrel dolgozni, hanem maszkolni, piperézni kell.

Más az egységár 14 m2-es munkára és más egy komplett házra. Maga a felvonulás, levonulás költsége ugyanaz, nem fog arányosan több létrát vinni egy festő csak azért, mert elfér...

Igazad van, ki kell számolni korrektül. Erre is időt kell szánni, ha a festő számolja, akkor a festési órabéren fogja tenni, hiszen hülye lenne kevesebb pénzért matekolni, számítógépen ajánlatot készíteni, mint amennyiért a szakmájával pénzt kereshetne.
És azért egy tanult szobafestő és mázoló nem feltétlenül az oktatási rendszer krémje, lehet, se tudása, se gépe ahhoz, hogy egy ilyen részletekbe menő ajánlatot összedobjon. Akkor ahhoz másik ember kell a vállalkozásba, akit persze ugyanúgy te fizetsz...

Minden annyit ér, amennyit adnak érte. Ha neked nem éri meg az a szakmunka, amit a házad festéséért kérnek, akkor ne vedd igénybe a szolgáltatást.

És azt se felejtsd el, hogy ezeket a támogatásokat sok esetben a vállalkozók ingyen pénznek tekintik, úgyse te fizeted a felét, hanem Állam Bácsi, vagyis nem te fizeted, hanem többek közt én is... :U

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#113006) tothjozsi96 válasza ctrlaltdel13 (#113001) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Jogos, köszönöm!

#113002 A Zéé
Köszönöm! Az ablak csere után gipszkartonnal lett visszajavítva, erre már csak élvédő kell, meg a glett, de például ezt legutóbb külön tételként nem számolták fel. Próbálok majd egy jó hangot megtalálni a szakival mert a munkájukkal/hozzáállásukkal nagyon elégedett vagyok, viszont nem pár tíz ezer forintról van szó és örülnék hogyha tudnánk találni egy normális árazást. Anno festett nálunk egy helyi szaki, egyedül szokott ilyen munkákat vállalni, festő a szakmája de főállásban nem az. Ő 2 éve volt nálunk, ugyanúgy 14m2 szoba, munka+anyaggal együtt 100 ezer forintért megcsinálta azt amit a másik brigád 200 ezer forintért. Igaz ott a mennyezet hálózását ketten csináltuk, nem hívott segédmunkást. Annyi a probléma hogy ide kell vállalkozói szerződés meg elég sok minden ehhez a lakásfelújítási támogatáshoz.

#113005 macilaci78
Nekem 1 millió forintot nem ér meg hogy a ház 2/3-át kifessék, viszont ez egy régi ház. Rengeteget tud dobni az hogyha szépen ki van glettelve, mennyezet behálózva, már 2 hálószoba így meg lett csináltatva, teljesen mást mutat. Szerencsére akit szeretnék hívni ő már volt nálunk és nagyon korrekt árajánlatot ad, részletezi és minden ki van írva hogy mi mennyibe kerül és a végén összesíti az árat. Talán az a szerencsém hogy elég szegényes megyében lakunk és itt annyira még nem divat a nyerészkedés, kevésbé húzzák le az embert. Nem itt dolgozom hanem az ország másik felében, Gy-M-S megyében, összehasonlíthatatlan a kettő árazásban, természetesen a fizetések is mások.

(#113007) csubuka válasza pjen (#113004) üzenetére


csubuka
addikt

Köszi! Bepróbálok egy ilyet akkor. Talán ad még kis életet egy régi csaptelepnek. Sokkal több pénzt nem ér.

[ Szerkesztve ]

(#113008) KrAt válasza macilaci78 (#113005) üzenetére


KrAt
veterán

"És azt se felejtsd el, hogy ezeket a támogatásokat sok esetben a vállalkozók ingyen pénznek tekintik, úgyse te fizeted a felét, hanem Állam Bácsi, vagyis nem te fizeted, hanem többek közt én is... "

Pont ez szomorít el engem is.. :(

(#113009) fogtunder válasza KrAt (#113008) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ezt egyrészt nézhetjük így is, meg úgy is, hogy egy ilyen támogatás felveri a keresletet. aztán ha én mester lennék és lenne egy kis üzleti érzékem, amikor azt tapasztalom, hogy hirtelen többször annyi melóm lehetne, mint amit meg tudok csinálni, akkor megemelem az árakat.

és nem azért, mert a felét az állam fizeti, hanem mert nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#113010) macilaci78 válasza fogtunder (#113009) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Részletkérdés számomra, aki nem jogosult az árfelhajtó hatású támogatásra.

tothjozsi96: 60-70 éves társasházban lakom, 6 éve újíttattuk fel. Szarok a falak, egyedül a hálószoba egyik falát a szekrény vonala fölött és a mennyezetet igazíttattuk meg, hogy sík legyen, mert ide ledes hangulatvilágítást raktam. Az éjjeliszekrényen lévő lámpa fényétől a falon lévő huplik konkrétan árnyékot vetnek... :D
Most fogunk bele egy másik felújításba, villanyszerelő, gépész, festő, hidegburkoló, melegburkoló, ajtós fog kelleni, mind olyan szaki, aki már dolgozott nekem, vagy a munkáját folyamatában is láttam. Kivárom náluk a sorom és meg fogom fizetni a munkájukat.

KrenAtesz: kíváncsi vagyok, hány szakács, meg vendéglátós lesz hirtelen szakembör. ;] Sajnos ez is ad némi kockázatot a jelenlegi felújítási támogatási rendszerbe. Kíváncsi vagyok, közülünk hányan láttak már mesterlevelet.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#113011) tothjozsi96 válasza macilaci78 (#113010) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Nálunk is a nappaliban annyira görbe a mennyezet hogy mondta a festő hogy a stukkót nem fogja ide felragasztani, nem lehet. :DDD Mondtam neki hogy dehogynem, ahol nagyon nagy hupli van azt leverem aztán ki lesz igazítva. Brutál hogy régen milyen kőművesek voltak, legalábbis felénk. Szomszéd ház északi falában olyan ív van hogy olyant rajzolni se tudnék. :D

(#113012) macilaci78 válasza tothjozsi96 (#113011) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Anno apámék kalákában építették a házat. A "nappali" 6 méteres fala az egyik felső sarokban 17 centit dől kifelé. Persze ezt a kazettás lambéria teszi igazán látványossá. ;]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#113013) tothjozsi96 válasza macilaci78 (#113012) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Hibahatáron belül van. ;] :DDD

[ Szerkesztve ]

(#113014) fogtunder válasza tothjozsi96 (#113013) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Hibahatár=telekhatár ;]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#113015) mezis válasza tothjozsi96 (#113011) üzenetére


mezis
nagyúr

Nem mindig a mester volt a gyenge. Régen nem úgy volt az, hogy bemegyek a boltba és megveszem a vízmértéket, zsinórt, centimétert, fandlit, vakoló kanalat! Járkáltunk a boltokba és ha láttunk olyat, amire valamikor szükségünk lehet, akkor azt megvettük.

mezis

(#113016) Victoryus válasza runner 125 (#112998) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

A hiányzó habarcsot pótolni kell, vagy mit szoktak vele csinálni? 4cm legalább hiányzik, beljebb már van valami. De van olyan rés, ahol 10 centire is bement simán a csavarhúzó. Van a kiásott földben minden, tégla, cserép, üveg... A tégla állapota oké, de a habarcs? 43cm széles a külső fal, akkor van benne 3-4 réteg tégla. Holnap jön egy másik építész megnézni..elvileg tapasztaltabb vén róka.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#113017) szőröscica


szőröscica
addikt

Sziasztok!

A cirkombol kivezeto vizcso (ami az ivovizet melegiti) picit csepeg. Csatolok egy kepet. Ez alapvetoen konnyen kicserelheto, kell barmifele extra tudas hozza, vagy csak veszek egy ilyen hosszusagu csovet a megfelelo csatlakozokkal, kicsavarom a regit es felrakom az ujat?

latszik a kepen, hogy a bal oldali vizkoves, azt kene cserelnem. Csere elott gondolom a jobb oldalinal el kell zarni a vizet.

Nem vagyok vizszerelo, egy csaptelepet vagy annak keramiabetetet tudok cserelni, olyat mar csinaltam.
koszi szepen

(#113018) emre válasza szőröscica (#113017) üzenetére


emre
veterán

Megfelelő kulcs kell hozzá, és hozzá való itt asszem 1/2 colos tömítés.
De ilyen csövet nem veszel mindenhol. Ez Gebo bordáscső, általában folyóméteres kiszerelésben lehet hozzájutni (minimum 1 méter), de a rögzítő hollander peremezéséhez szerszám kell. Azonban néhány boltban hozzá lehet jutni előre gyártott csövekhez is.
Viszont a lényeg hogy ez nem ereszthet, a csövet nagy valószínűséggel nem kell cserélni, csak a tömítést. Viszont fontos hogy hova és hogyan illeszkedik, mert ha cserekor nem rögzíti az embert a sarokszelepet akkor az is megrepedhet és sokkal nagyobb problémát csinál mint amit eredetileg kezelni kellett volna.

Kellene a felső részéről is egy kép, lehetőleg nem pont szemből.

Ja, átlagos flexi csőre ne cseréld ki, a töredékét nem bírják ennek.

Igen, jobb oldali elzár. Bal oldalhoz alulra egy vödör, majd az alsót meglazít, hogy alul távozzon a csőben levő víz. Ha már üres lehet felül meglazítani és cserélni. Utána alul is célszerű. Létezik nem sima klingerit tömítés, hanem olyan aminek az egyik oldala gumi bevonatú, én azokat jobban szeretem.

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#113019) pjen válasza szőröscica (#113017) üzenetére


pjen
félisten

Nem tudom merre laksz, a 17 ker elágnál van egy szerelvénybolt ott csinálnak méretre.Legalábbis mult évben még csináltak.

(#113020) pjen válasza emre (#113018) üzenetére


pjen
félisten

Minden csaptelephez átlagos flexi csövet adnak.Még soha eggyel se volt bajom.Ezeket inkább azért rakják mert bővebbek belül, de átlagos flexiben is van gigant.

(#113021) emre válasza pjen (#113020) üzenetére


emre
veterán

Itt nem csaptelepről van szó.
Azért rakják ezzel, mert a flexicsővel ellentétben a Gebo bordáscső rozsdamentes, és nem dobja le a fejét a peremezés mellett egy idő után. Illetve a fűtésszerelő akkora méretűre készíti amekkora pont szükséges a megfelelő bekötéshez.

(#113019) pjen

Ebből a csőből nem valószínű hogy kell másikat gyártani, örökös mint a nyomorúság. :W

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#113022) pjen válasza emre (#113021) üzenetére


pjen
félisten

Nekem multévben raktak fel hivatalos szerelők Bosch átfolyós vizmelegítőt.Azt is flexi csővel szerelték.Nüncs azzal baj, persze ami elromolhat az el is fog.

(#113023) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Valaki nézett már pro kontra érveket melléképületre, hogy mi hogyan jön ki olcsóbban, egyszerűbben, tartósabban, fa vagy tégla?

Tehát, hogy komplett épületet felhúzni tégla falakkal, koszorú, rendes tetőzet. Vagy pedig fa oszlopokon nyugvó, OSB oldalakkal borított, koszorú, rendes tetőzet?
OSB-t mivel lehet kezelni, hogy mondjuk nemesvakolni lehessen? Vagy nem is lehet?

Alap mindkettőnek kell ugyanúgy. Betonplacc belül szintén.
De arányaiban melyik mellett milyen érvek szólnak?

Nulláról való indulásnál, tehát azt feltételezzük, hogy egy földplaccunk van.

(#113024) tothjozsi96 válasza Atomgeszi (#113023) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Nagyszüleim szomszédja most rendelt ilyen komplett épületet. Előre megtervezte és zártszelvény illetve trapézlemez fedéssel van megoldva. Összességében szerintem messze ez a legolcsóbb megoldás. Annyi hogy ezt majd utólag kell belülről burkolni valamivel, persze függ az igényektől is.

(#113025) daninet válasza Atomgeszi (#113023) üzenetére


daninet
veterán

könnyűszerkezet mindig olcsóbb bármilyen építkezésnél. Rá kell dobni 3cm EPS-t és lehet vakolni hálóval.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#113026) daninet


daninet
veterán

Mennyi kondenzvíz keletkezik egy kéményben kandalló esetén ha esténként begyújtok?
Kémény 200mm átmérő, kandalló 10kW

Ez nem lett szennyvízre kötve, most az a kérdés, hogy erőlködjünk az elvezetéssel, vagy ha csak pár csepp van mehet-e egy kis vödörbe vagy virágba :D

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#113027) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Vizes fal mai folytatás: Azt mondta a mérnök úr, hogy ne aggódjak, rendben van a ház. :) Neki legalább el is hiszem, mert öreg róka.
A vizes fal fő okai: ami padlószint alatti, az a hibás lábazat miatt van. A lábazat ugyanis kijjebb van a falnál, így kapja telibe az esőt. Van ahol még bírja, van ahol már elvált, repedt.
A többi meg az elöregedett kátránypapír. Van ahol megtaláltam, és egyben van, ott nyilván nem is vizes. A fürdőben meg a csempe miatt nem tudott szellőzni, így szépen felment a csempe fölé.
Szóval 40cm mélyen kiásom, aztán mehet a rétegrendnek megfelelő cucc. Mivel alapvetően rendben vannak a falak, kap egy injektálást, nem fűrészelünk alá. A lábazat meg le lesz verve, majd vakolva, később meg az egész hőszigetelve.

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#113028) A Zéé válasza daninet (#113026) üzenetére


A Zéé
addikt

Száraz fával kell tüzelni, aztán akkor semennyi ;)

Just a simple Lineman...

(#113029) mezis válasza daninet (#113026) üzenetére


mezis
nagyúr

Ha jól emlékszem, az alábbi képlettel lehet kiszámolni:

Ahol σ: a fa nedvességtartalma, t: a fahasábok hossza, m: a fahasábok átmérője. :DDD ;]

mezis

(#113030) pjen válasza daninet (#113026) üzenetére


pjen
félisten

Ami viz keletkezik a huzat kiviszi.Nem kell azt elvezetni sehová.

(#113031) daninet válasza mezis (#113029) üzenetére


daninet
veterán

42

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#113032) ctrlaltdel13 válasza Atomgeszi (#113023) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

A könnyű szerkezetes jóval olcsóbb.
Egy dolog ami fontos, nincs hőtároló tömeg, ezért ha nem folyamatos a fűtés megfagysz.
Nyáron viszont nem melegszik fel könbyen.
Ha mégis elég a levegőt kicserélni és újra hűvös van.

(#113033) Atomgeszi válasza daninet (#113025) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Már mire lehet rádobni EPS-t? Az OSB oldalra? Vagy magára a trapézlemezre?
Ami engem zavar ezeknél, hogy látszik, hogy ez lemez gyakorlatilag. Mármint ilyen mobilgarázs cégeknél.

[ Szerkesztve ]

(#113034) Atomgeszi válasza ctrlaltdel13 (#113032) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Ezekből a szigetelt szendvicspaneleseket néztem.

Ha meg fa gerendák + OSB és belülről szigetelni, akkor meg kb árban ugyanott van, mint egy téglaépület?

(#113035) Atomgeszi válasza tothjozsi96 (#113024) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Hát igen, gondolom, hogy ez csak egy üres "hangár", úgy adja a cég, ha ilyen mobilgarázsszerű.

Ami tetszik, hogy komplett van, nem kell hozzá ács meg kőműves külön, meg mindenkire várni.

(#113036) csemberlen válasza Atomgeszi (#113023) üzenetére


csemberlen
őstag

Ott kezdődik, hogy mire használnád?
Tárolás, mühely, lakás?

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#113037) Atomgeszi válasza csemberlen (#113036) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Tárolás, garázs. Kertibútorok télre bepakolni. Műhelysarok esetleg.

(#113038) Tarill válasza daninet (#113026) üzenetére


Tarill
őstag

Semennyi. Legalábbis semmi számottevő. Nekünk is van egy új, épített samottcsöves kémény, nyári felhőszakadásokkor jött némi víz az alsó kivezetőjén, de az is csak mert nagyon új és tiszta volt. Majd feltelik az ajla korommal aztán annyi se lesz. Fűtés közbe sose volt egy csepp se.

(#113039) tothjozsi96 válasza Tarill (#113038) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Érdekes, nálunk saválló acél kémény van, gázfűtés.
Nálunk is csak a cső falán látszik hogy valamikor visszafolyt rajta a pára, de a kondenzvíz elvezetőből még sose folyt ki pára.

Viszont itt ahol lakom, az egyik lakás kéménye úgy van megoldva hogy a lépcsőházban van a kémény tisztítóajtaja és alatta a kondenzvíz kivezető, egy nagyobb tejfölös pohár van alatta és folyamatosan tele van, fél liter víz szinte mindig van abban a tejfölös pohárban. Persze nem ürítik minden nap, de nagyon durva. Elméletileg a füstgázban nagyobb a nedvesség, de azért durva hogy annyi kondenzvíz kitud folyni.

(#113040) Tarill válasza tothjozsi96 (#113039) üzenetére


Tarill
őstag

én szilárd tüzelésről írtam, az is volt lentebb a kérdés. Gáznál több keletkezik gondolom az normális.

(#113041) daninet válasza Atomgeszi (#113033) üzenetére


daninet
veterán

Az OSB-re rá. Így működnek a könnyűszerkezetes házak.

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#113042) fogtunder válasza daninet (#113041) üzenetére


fogtunder
nagyúr

A belső rétegek azok mik? Párazáró, OSB, de mi az ott a gipszkarton alatt? És leginkább miért kell?

I hate morning people. And mornings. And People.

(#113043) gorje


gorje
senior tag

Sziasztok!

Mondhatni hirtelen költözés és gyors lakásfelújításba kerültem.
Az első legfontosabb kérdésem laminált padlóval kapcsolatos lenne. Adott ez a parketta felület [kép]. Vannak bizonyos "lecek" amik mozognak. Gondolom itt a legfontosabb az lehet hogy mennyire egyenes a felület. Mennyire lehet erre lamináltat tenni? Mit javasolnátok, mire figyeljek és mi lenne a legjobb megoldás?

Gondolom a legjobb/ajánlott lehetőség az lenne, hogy felszedni és aljzatkiegyenlítés... Erre most sajnos nincs mód. Elsősorban élhetővé szeretném tenni amennyire lehet.

Mivel sürget az idő, holnap elszaladok az OBI-ba. Mit javasoltok, laminált padló kiválasztása esetén (hallottam hogy van valamilyen műanyag csatlakozású ami jobban tart és kevésbé recseghet ilyen felületen?)? Nem nagyon vagyok otthon a témában. Hálószobába lenne lerakva. Milyet ne vegyek és padlóalátét/szivacs?! esetén milyen vastagságban gondolkozzak?

Egyszóval minden hasznos információt szívesen fogadnék :R

(#113044) justmemory válasza gorje (#113043) üzenetére


justmemory
senior tag

Szia,

akár fel is újíthatod azt a parkettát; képről ugyan nehéz megítélni, de lehet közel sincs olyan rossz állapotban. Mi évekig éltünk ennél rosszabbal együtt... Tény, aztán fel lett szedve.

Vannak itt, akik nálam jóval okosabbak/jártasabbak a témában.
Ha erre a felületre szeretnél lamináltat, meg kéne először lehet szüntetni a parketták mozgását/recsegését, mert az az új burkolat alatt is mozoghat. Meg kéne nézni mennyire egyenes/sík a felület. Nálunk páraáteresztő fólia, lépésálló hő- és hangszigetelő alátét került a laminált padló alá. Mi a Diego-ban vettünk olyat, amiben fut egy gumis műanyag szál (macilaci korábban írt róla pontosabban) - erre gondolhatsz -; nekünk jól tart, nincs hangja, de nem tudom az OBI árul-e ilyet.
A vastagság rajtad múlik igazából... nekünk 4mm az alátét és 8mm a padló.

[ Szerkesztve ]

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#113045) zoli03


zoli03
őstag

Ezt a fajta radiátorszelepet el lehet valahogy zárni?

Jól sejtem, hogy ez valamilyen termosztátos fej?

Előre is köszönöm a válaszokat.

(#113046) YAS-dude válasza zoli03 (#113045) üzenetére


YAS-dude
őstag

Igen, ez egy termoszelep, van hozzá kupak amit teljesen rátekerve benyomja azt a középső kis pöcköt, amivel elzárja a szelepet.

(#113047) daninet válasza fogtunder (#113042) üzenetére


daninet
veterán

Ez a wolfhaus rétegrendje a magas hőszigetelésű falukhoz. A belső réteg egy fagyapot építőlemez. Egy keményebb féle hőszigetelő elem, lehet rá gipszkartonozni/vakolni.

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#113048) fogtunder válasza daninet (#113047) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Elgondolkodtató megoldás, eddig az volt a terv, hogy a pallókra merőlegesen bramac lécet rakok élével és keresztirányban feldobok még 5 centi gyapotot, de ez valszeg jobb megoldás lenne. Vezetékeket ilyen rétegrendben hol kellene elvinnem?

I hate morning people. And mornings. And People.

(#113049) daninet válasza fogtunder (#113048) üzenetére


daninet
veterán

Szerintem a vezetéket még az egyik oldal zárása előtt szerelik ugyan úgy. Tehát belül megy az üveggyapotnál.
Költségeket azért nézd át, ez egy eléggé prémium rétegrend.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#113050) ctrlaltdel13 válasza fogtunder (#113048) üzenetére


ctrlaltdel13
őstag

A hagyományos ez lenne.
Kívülről befelé.
10cm szigetelő,osb,pá.fólia,palló váz kitöltve gyapottal,pz.fólia, 5x3 párnafával lefogatva, arra keresztbe a léc váz,majd dupla karton.
Így a gépészetnek van minimum 6cm,és sehol sincs a fólia megbontva.
Legalábbis én így csinálom.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.