Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#126001) pjen válasza tyielow (#125999) üzenetére


pjen
félisten

Sorin laktam pár évig a tégla bakterházban, még kikindai cserép volt a tetején, forditott. Min 100 éves koszorú egyse, sajnos szigetelés sem, mégse repedezett össze. Anyámék tégla háza 64 ben épült, tégla, fa gerenda, koszorú nincs. Nyilván jó a koszorú enyémen is van, de nélküle is van élet.

(#126002) BullZeye válasza macilaci78 (#125998) üzenetére


BullZeye
veterán

Köszi, akkor ez nem opció, mert a gránitos átmegy egy széles fugás burkolatba. :\

Van bármi más lehetőség? Sajna elég magasan van már a burkolat a többi szobához képest, így tovább emelni nem nagyon lehet ezt, max pár milimétert.

De erről jut eszembe, 20 éve épült a ház, és nem egybe öntötték az aljzatot, hanem szobánként (ahogy volt rá pénze tulajnak)
Van szoba ahol 2centit kell emelnem, hogy a robotporszívó ne akadjon fel, ezt mivel szokás?
OSB lap nagyon prosztonak hangzott de az egyszerűsége eléggé vonzóvá teszi. 1cm-es laminált lapot teszek rá, vagy rossz ötlet?

(#126003) queens válasza BullZeye (#126002) üzenetére


queens
csendes tag

Szia!
Profilváltó -erre keress rá a szintkülönbség áthidalás miatt.

(#126004) macilaci78 válasza queens (#126003) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Burkolatváltó, teljes nevén szintkiegyenlítő burkolatváltó profil.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#126005) BullZeye válasza queens (#126003) üzenetére


BullZeye
veterán

Sajna a robotporszívó nem szereti ezeket. fél centinél még beleférne, de tényleg van ahol 2cm az áthidalandó különbség.

(#126006) szaszlaci válasza Atomgeszi (#125981) üzenetére


szaszlaci
addikt

A PVC ragasztó az konkrétan PVC feloldva, és a ragasztandó cső külsejét is feloldja. Száradás után teljesen egynemű lesz az egész. (Valószínű csőreszelék + nitrohígítóval házilag is előállítható.)

Exodion
Betonra alapozó, és esetleg a gipszlap aljára is, mert az alul elvileg nincs kezelve, a vízálló sem. Aztán olyan flex csemperagasztót tennék, ami nagyobb méretű lapokhoz való. Nem a legolcsóbb. Utána megvárnám, míg kiszárad teljesen, addig nem zárnám le a külső részt se tapadóhíddal, se semmivel.
A normál méretű gpiszkartont meg be kéne tiltani. Van mini.
Bár nem tudom, minek túráztatom magam, úgyse érdekel, amit írok. :D

RJ45
A hegesztős módszer egészen addig tökéletes, amíg eltalálod, hogy mondjuk PVC-t PVC-vel, vagy polipropilnént polipropilénnel, stb. Na már most én a pet palackot még esetleg felismerem, na de a többit... :D

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

(#126007) dabgergo


dabgergo
őstag

Kültéri bejárati ajtó kapcsán kérdeznék újra, nem tudunk dönteni :(
Kivitelezői árban egy szánalmas 120ezeres keret van megadva, ez ugyebár semmire sem elég.
Műanyag ajtók nem igazán tetszenek.
Bevallom beszereléssel és 30-as felülvilágítóval még ez a HiSec ajtó tűnik elérhetőnek árban és kinézetben: [link] mindennel együtt 350k (felülvilágító, beszerelés, kiszállítás stb).
Sok rosszat, de egész sok jót is hallottam erről a cégről, mivel kültéri ajtajaik asszem nem rég óta vannak, arról sok konkrét tapasztalat nem jutott el hozzám.

Két alternatíva van amiről tudok: relatíve csúnya műanyag ajtó dió színben pl itt az első [link] konkrétan ez is 400ezer körül jön ki, tehát még drágább is mint a HiSec és nekem nem tetzsik a műanyag kilincs meg az egész hangulata sem.

Másik a Nívó, ahol kaptam egy szerény 700ezres árajánlatot. Minőségben tuti h ez jobb mint az előzőek, de ezt nagyon sokallom.

Fontos h családi ház, nem szempont h az ajtó maga biztonsági legyen, ablakot akkor már könnyebb sztem benyomni. Cél inkább a normál kinézet, és vállalható minőség, jó esetben 300-400 körül nagyon max.
Mit tennétek?

(#126008) Exodion válasza szaszlaci (#126006) üzenetére


Exodion
aktív tag

:R
ultralight s1/2 flex kimondottan nagy meretu lapokhoz van. Ezt javasolta a mapei-es csavo is.
Miert kene betiltani? inkabb nagyobb kellett volna, de 2.5m hosszban csak raklapos tetelt lehet rendelni, nem 2db. jobb lett volna ha nem kell toldogatni, de akkor lesz fektetve.

(#126009) szaszyka válasza dabgergo (#126007) üzenetére


szaszyka
senior tag

Fa ajtóban nem gondolkodtál? Vannak abból is tök jó design-al. Érdemes lehet utánanézni. Pl a Schumacher ajtó weboldalán. Igaz az elmúlt időszakban durván felment ezeknek az ára is...

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#126010) op9


op9
aktív tag

Sziasztok,

Adott egy fürdőszoba, aminek pár oldalát felkenték műgyantás lábazati vakolattal.
Ehelyett szeretnék valami igényesebbet.
Gondolom a műgyantát le kell vakarni, de nem tudom, hogy arra a felületre már mehet-e a csempe, vagy kell-e még valamilyen vízzáró réteg.
Természetesen burkolót akarok megbízni, csak szeretném tudni, hogy kb. mire számítsak, és hogy nehogy véletlenül kimaradjon valami, ha már normálisan meg lesz csinálva.
Jelenleg a plafonig van felkenve ez a műgyantás vakolat, de a felső része szerintem lehetne sima fehér fal is, a csempe kb. 2.1m-ig érne fel.
Tudtok mondani pár dolgot, hogy mire figyeljek oda? Nem szeretném, ha később derülne ki, hogy jobb lett volna valamit másképp csinálni.

A csempe kicsit kevesebb, mint 12nm, a felette levő fal pedig kicsit kevesebb, mint 2.5nm.
Ez kb mennyi munkaidő egy normális burkolónak, és kb mennyibe kerülhet?
Bp XI. kerület a helyszín.
Esetleg érdemes lehet az agglomerációból árajánlatokat kérni? A lakásban akár ott is lehet aludni.
Ha esetleg valaki ismer bevált, jó szakembert, akkor azt szívesen fogadom.

Előre is köszi!

Jelenlegi állapot:

Látványterv:

How Bad Do You Want It?

(#126011) dabgergo válasza szaszyka (#126009) üzenetére


dabgergo
őstag

Hát ár miatt fa ajtót is elengedtem, meg sokan mondták h hosszabb távon csak gond van vele, ez nem tudom mennyire igaz. Bőven 7k felett jönnék sajnos ki ezzel is, bár tök szépek, az tény.

(#126012) macilaci78 válasza dabgergo (#126007) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Tök mindegy, mennyi garit, szavatosságot, jótállást vállal a gyártó a bejárati ajtajára, a legtöbben az örökkévalóságnak szánják, amit vesznek. Ha valaha is lecserélik, az nem azért van, mert tönkrement, hanem mert megunták, nem tetszik, vagy rongálták.
Na, a Hi-Sec ajtók nem ilyenek. :N A topikban olvasható tapasztalatok 2 csoportra oszthatók: szar, illetve ennyi pénzért jó az, de a beépítés esztétikai minőségét majdnem mindenki kritikával illette. Ennyi pénzért jó az vélemény abból az időből rémlik, amikor beépítéssel együtt megvolt kb 150k-ból.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#126013) AxBattler válasza macilaci78 (#126012) üzenetére


AxBattler
félisten

Ennyi pénzért jó az vélemény abból az időből rémlik, amikor beépítéssel együtt megvolt kb 150k-ból.
Nekem ennyiből megállt az alap Nívó, pár extrával, szóval ennyiért már pár éve sem volt jó, inkább 100k HUF körül.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#126014) pjen válasza szaszlaci (#126006) üzenetére


pjen
félisten

Én ha műanyagot hegesztek és van lehetőség igyekszem egy kis darabot levágni a hegesztendő tárgyból. Az büztos jó.Elég sok dolgon van az anyagnak rövidített jele, Pe, Ps, PP. A suzuki lökhárítóban biztosan, volt hozzá szerencsém. :)

(#126015) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

A horonymarás helyét hogyan kell vissza javítani a falat? Sima beltéri zsákos vakolat vagy glett? Alapozóval át kell kenni előtte gondolom.
Hézagerősítő szalag hosszában a horonyba, vagy hálózni kell majd festés előtt?

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#126016) pjen válasza op9 (#126010) üzenetére


pjen
félisten

Én biztos kialakítanék zuhanyzó részt is, legalább egy tartó erejéig.

(#126017) st6969


st6969
őstag

Sziasztok,
Kapu építésben otthon van valaki? Lesz egy kétszárnyú kapum. A két pillér 30x30-as oszlopzsaluból lesz felfalazva. A kapunyitó motor miatt a kapuszárnyak nem középre kerülnek, hanem a belső síkoz egy kicsit közelebb (a motor már megvan). A kapu forgáspont és az oszlop belső síkjának ideális távolsága ~10cm lenne (de 12cm még elfogadható). Ilyesmi állítható forgáspontot tervezek:

Ha a forgáspont közepe lesz az oszlop belső síkjától 12cm-re, akkor a bal oldali 2 beütős betondübel olyan ~5-7cm-re esik majd. Elég lesz ez a távolság? A csavar meghúzása után nem fogja az oszlopzsalu szélét "lerobbantani"?

Van esetleg jobb/könnyebb megoldás kapuszárny rögzítésére? A kapuszárny egyébként 40x40x2-es zártszelvényből készül, 2m magas, 1,5m széles (két szárnyas lesz).

(#126018) _q


_q
addikt

Jelenleg egy kb 35-40 éves régi fém fűtéscső rendszer van a házban. A radiátorok 20 éves lapradiátorok, kazán 20 éves "sima kazán". Most lesz kondenzációs kazán csere, radiátorok maradnának, mert jó állapotban vannak. Azonban a régi fémcsövet úgy gondolom időszerű cserélni, mielőtt ereszteni kezd valahol. Szakik kettős véleményen vannak. Van aki szerint igaz 35+ éves, de ebben még volt anyag és vastag a fala, más szerint régi és nem látni milyen a belső fala, inkább cserét javasolnak.

Mivel falon kívül futnak a csövek és így is maradna, ezért az 5 rétegű műanyag csövet elvetettük. Marad a réz és a szénacél cső. Réz cső ára kb. x2 a szénacélhoz képest, de hogy jobb-e bármivel azt nem tudom.

Szerintetek falon kívüli fűtéscsőhöz melyiket érdemes választani réz vagy szénacél?

(#126019) tothjozsi96 válasza Victoryus (#126015) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Mi az hogy beltéri zsákos vakolat? Miért kellene alapozni?
Miért kellene hézagerősítő szalag?

Vakolás előtt bevizezed a hornyot, kitöltöd a habarccsal, majd lehúzód síkra, ennyire egyszerű. Lehetőleg a spakli élével húzd, hogy ne lógjon ki sehol semmi a falsíkból. Erre megy majd a glett.

[ Szerkesztve ]

(#126020) pjen válasza st6969 (#126017) üzenetére


pjen
félisten

Azt az oszlop zsalut gondolom megerősíted pár szál betonvassal és kiöntöd betonnal. Én a dübelt az öntött betonba nyomnám.

(#126021) st6969 válasza pjen (#126020) üzenetére


st6969
őstag

Ez a dübel úgy feszül meg, ha hajtod az anyát rajta. Friss betonban ez így aligha működne attól tartok.

(#126022) pjen válasza st6969 (#126021) üzenetére


pjen
félisten

Persze, gondoltam a beton megkötése után Tennéd fel a kaput.

(#126023) Victoryus válasza tothjozsi96 (#126019) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Baumit uniputz vagy hasonló zsákos anyag.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#126024) tothjozsi96 válasza Victoryus (#126023) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Oké, nem azzal volt a gondom, hanem azzal hogy nincs kültéri és beltéri vakolat. Amúgy szivesen!

(#126025) Donki Hóte válasza dabgergo (#126007) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Nekünk olyan "relative csúnya" műanyag bejárati ajtónk van (a képek között a K5 100/210 hasonlít rá a legjobban) pont dió színben, 3 rétegű üvegezéssel.

A valóságban nem is csúnya, sőt egészen vállalható a kinézete. Fém kilinccsel is vehető volt, egy családi házba teljesen megfelelő a biztonsága. A minősége is jó, az ára pedig kedvezőbb a többihez képest.

A műanyag kamrák és a 3 rétegű üvegezés miatt viszonylag jó a hőszigetelése (nálunk jelenleg a bejárati ajtó rögtön a nappaliba nyílik, majd később lesz egy üvegezett veranda kialakítva az ajtó külső oldalán).

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#126026) st6969 válasza pjen (#126022) üzenetére


st6969
őstag

Így van, naná, hogy kiöntöm betonnal, elnézést, ezek szerint félreértettem a megjegyzésedet.

Nyilván, hogy a betonba menne (hova máshova), de nem is ez volt a kérdés, hanem az oszlop szélétől való távolság.
Olyas valaki véleményére lenne szükségem, akinek ezzel konkrét tapasztalata van :R

(#126027) dabgergo válasza Donki Hóte (#126025) üzenetére


dabgergo
őstag

Nagyon köszi, ez érdekelne akkor, lehet mégis működő opció, tudsz esetleg képeket küldeni róla?

(#126028) pjen válasza st6969 (#126026) üzenetére


pjen
félisten

Bocsi még mindíg nem értem egyébként csak kiváncsi vagyok. Ha bevasalod az oszlopot, kiöntöd betonnal és a dübelt a vason belülre Teszed a zsalukő csak csomagolás. De lehet rosszul gondolom . :)

(#126029) st6969 válasza pjen (#126028) üzenetére


st6969
őstag

Jelenleg van egy masszív vas oszlop (80x120x3-as), arra lesz ráhúzva a zsalukő. Pluszban még 2 szál 12-es betonvasat is kap.
Tehát mégegyszer: a félelmem az, hogy majd amikor befúrjuk a dübelnek a furatot, és meghúzzuk az anyát, lerobbantja a betonoszlop szélét, ha túl közel kerül a széléhez a dübel. Ha a kapuszárny az oszlop közepén lenne, akkor nem lenne gond ezzel, biztonságos távolságban lenne a dübel az oszlop szélétől. De nem középen lesz.
Felülnézetből rajzoltam, nem tudom, így érthető-e:

Viszont adtál egy ötletet :) Mi van, ha teszek pár 8-as betonvasat a szélső dübel és a betonoszlop széle közé, hogy megerősítsem ezt a részt (talán így nem fog kirobbanni)?! :U Ezt csak azokba az oszlopzsalukba teszem, ahol a zsanérok lesznek:

(#126030) Donki Hóte válasza dabgergo (#126027) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A miénk ilyen Kömmerling Arsenal A8 típusú, az MD88 profillal. Az oldal közepén a Színminta feliratra kattintva meg tudod nézni a rendelhető színeket, a miénk Nussbaum színű.

Azt gondolom, hogy tudod, hogy a színes ablak/ajtó felára eléggé magas a fehér kivitelhez képest :(

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#126031) lemmy71 válasza st6969 (#126029) üzenetére


lemmy71
őstag

Ahhoz a 120x80 zártszelvényhez nem fog tapadni a beton (nem viccből használnak húzott gömb vagy periodikus acélt a betonozáshoz) a hőtágulás miatt idővel elválik majd. Én a helyedben hegesztenék rá vaskörmöket, ami megfogja a betont ;)

[ Szerkesztve ]

(#126032) st6969 válasza lemmy71 (#126031) üzenetére


st6969
őstag

Jó ötlet, köszi :R
Milyen vasból kellene, mekkorákat, milyen távolságra véleményed szerint?

(#126033) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Tudtok esetleg olyan nyílászárós céget, akik országosan szállítanak beépítés nélkül és nincsenek horror áraik alapvasalatokra és létezik náluk más a fehér színen kívül?

(#126034) Victoryus válasza tothjozsi96 (#126024) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Ok, köszönöm szépen! :)
Azért gondoltam alapozóra, mert nagyon poros a felület.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#126035) tothjozsi96 válasza Victoryus (#126034) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Én csak ecsettel átszoktam seperni, majd belespriccelem a vizet, aztán mehet a vakolóhabarcs. Csak tényleg annyira ügyelj hogy síkban vagy az alatt legyen lesimítva. Az nem olyan jó ha eláll a faltól és úgy kell még ráglettelni.

(#126036) RJ45 válasza szaszlaci (#126006) üzenetére


RJ45
junior tag

Burkolati elemek belsejébe bele szokták nyomni, mint egy bélyegzőt a műanyag típusát. Lökhárítóknál pl. benne van belül, érdemes mindig megnézni.
Csak ilyen apró vackoknál ez nyilván nincs így. Egyébként a műgyanta jól tapad a műanyagokhoz, ha megcsiszolod a műanyagot akkor pláne, de eltérő a rugalmassága, szóval, ha aktív kopó elem és dolgozik ott a két anyag találkozásánál kevés lehet csak a tapadás, akkor már inkább kifúrnám és belefolyatnám a gyantát a furatba, hogy ölelje át a két anyag egymást kikötés után.
Nyilván csak akkor van értelme vacakolni vele, ha nincs másik gombokért.
Yale bejárati ajtónál hallottam olyan rémhírt, hogy csak ajtóval együtt van hozzá cucc, ami azért nem vicces. 500Ft-os műanyag vackok miatt nem poén ajtót cserélni, vagy együtt élni a problémával...

Profik amúgy 3D nyomtatóval nyomtatnak ilyeneket simán. Arrafelé érdemes nézelődni még talán. Az a része nincs meg nekem, hogy a tárgyat mivel 3d szkennelik be, mert tuti nem állnak neki a nulláról megrajzolni. Nem hiszem, hogy az úgy rentábilis lenne. Szóval én inkább magamnak meggányolom az ilyesmit.

[ Szerkesztve ]

(#126037) lemmy71 válasza st6969 (#126032) üzenetére


lemmy71
őstag

pl. 8 - 10 centi hosszú 20X4 laposvas darabok egyik végét középen bevágod majd jobbra balra meghajlítod mint a csőbilincseknél és felhegeszted.
Amúgy én a kaputartó zsanérokat is eleve felhegeszteném a zártszelvényre és úgy betonoznám ki, max a zsaluköböl kivágsz egy cikkelyt ahol kibújik a zsanér.
Egy valamire való lakatossal csináltatnám meg a zsanért, nem ezt a vékony horganyzott kacatot tenném fel.

(#126038) lemmy71 válasza Victoryus (#126034) üzenetére


lemmy71
őstag

Virág spricnivel bevizezed és homok-gipsz (5/4) arányban bejavítod, ennyi a trükk. Ahogy húz szépen spaklival ledörzsölöd a felesleget, egy két óra múlva át is glettelheted. Lényeg hogy mindig csak egy fánglival keverj mert rád köt, tök mindegy hogy modell vagy stukatúr gipszet használsz ;) Olcsóbban és gyorsabban meg van így mint a sok "semmire való" zsákos vakolattal.

(#126039) st6969 válasza lemmy71 (#126037) üzenetére


st6969
őstag

A zsanért lakatos fogja csinálni (de azt is csak azért, mert amúgy is csinálnak ilyen minden irányban állítható zsanérokat). Beszéltünk róla, hogy felhegeszteni az oszlopra, de macerásnak találta, egyszerűbbnek látta utólag dübelezni (tudom, cseréljek lakatost...de per pillanat örülök, hogy 1 közül tudtam "választani", nincs szakember, aki van, az vagy nem ér rá, vagy megfizethetetlen...ennek a munkának még az árát sem tudom, nem tudta megmondani :U ).
Esetleg ha néhány ilyen pár "tüskét" felhegesztenék a sarkokra mondjuk 6-os betonacélból, az segítene?

A zártszelvény oszlopot öntsük ki betonnal? Annak van értelme?

(#126040) Ideg


Ideg
aktív tag

Sziasztok!

Székesfehérváron vagy a vonzáskörzetében (20km) keresek olyan vállalkozót, aki panel lakások, tégla lakások, egyéb lakások felújításával foglalkozik. Egy panellakás fürdőszobájának teljes felújításáról lenne szó bontástól a burkolásig.

Aki esetleg ismer ilyen vállalkozót és tudna kontaktot adni hozzá, az privátban keressen meg kérem.

Köszönöm! :)

(#126041) pjen válasza st6969 (#126029) üzenetére


pjen
félisten

Erre gondoltam, de ha van a vas oszlop is én pár helyen össze kengyeleznem a betonvasakkal, és ahogy lemmy71 irja körmöket is hegesztenék az oszlopra. Ha nincs hegesztő pár átmenő furat is jó, átdugott elgörbített vaspálcával.

(#126042) lemmy71 válasza st6969 (#126039) üzenetére


lemmy71
őstag

Ja az úgy jó lesz, olyan 12 vagy 14 es periodikus acélt felhegesztesz az már tart rendesen.
Felesleges a zártszelvényt kiönteni, inkább ha van valami fáradt olajat önts bele, persze nem színig csak egy keveset , úgy nehezebben rohad el az alja.

(#126043) MittuDomain_ válasza st6969 (#126032) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Valami ilyet csinálj:

Szerintem (már?) nem létezik 120.80.3 zártszelvény, csak vastagabb falú.
- 25/25 zsalkövet tételeztem fel az ábrán, arról nem nyilatkoztál. (Arányaiban a rajzod szerint ~40es lenne kb.)
- A D12 vasakat ne oda tedd, ahová rajzoltad, hanem a megfelelő sarkokba.
- Két 8-as vasat tegyél a maradék két sarokba, a zártszelvény mellé.
- Ahogy rakjátok a pillért, minden sorba tegyetek egy kengyelt - legalább D6 legyen, és mindenképpen bordás.
- 3cm falvastagságot vettem a zsalkőhőz. figyelj rá, hogy zsalkő és az állóvas (ill a kengyel) közé is tudjon beton kerülni, ne rakjátok ki koppra a sarokra.

Ez esetben a zártszelvényre nem is kell semmi plusz fülecske, de persze nem árt. Ott arra törekedj, növeld a felületet ahol tapadhat a beton, nem nagy acéltömeg kell, akár 2-3-4mm-es bordás acélokkal, hajtűkkel szórd tele, mint egy karácsonyfa. (Arra azért figyelj, hogy a betonozást ne akadályozza, és vibráld rendesen a betont.)

A rajz méretarányos.

ps.: a zártszelvényt mindenképpen öntsétek ki, különben a rozsda megeszi az egészet.

[ Szerkesztve ]

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#126044) dabgergo válasza Donki Hóte (#126030) üzenetére


dabgergo
őstag

Köszi! Igen, a szín nagyon komoly felár :(
Annyi h ha megosztható h élőben h néz ki akár privátban az azért segítene mert ezek a 3D-s látványképek sokszor egészen mások mint a valóság, nem jön át a hangulat, lehet h pont sokkal normálisab élőben mint így képen, csupaszon.

(#126045) st6969 válasza MittuDomain_ (#126043) üzenetére


st6969
őstag

A 120x80x3-as zártszelvény valójában 2db 80x60x3-asból van összerakva. Egybeöntött, 80cm mély beton sávalapban áll.
A rajzom csak "mórickaábra" :B , a zsalukő 30x30-asra van tervezve, mert azt gondoltam, hogy azzal masszívabb lesz.
Véleményed szerint 25x25-ösből is elég lenne? Jól jönne a +10cm kapunyílás, de ha a 30-as biztosabb, akkor maradok annál.
Így néz ki a helyszín (kb. méretarányos):

(#126046) MittuDomain_ válasza st6969 (#126045) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Ha most nem is az lesz, de később szeretnéd motorosan mozgathatóra, maradjon a 30as pillér. Egyébként a kapuszárnyak súlyától függ, ha áttört, pálcás kapu, akkor jó a 25cm is.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#126047) lemmy71 válasza MittuDomain_ (#126043) üzenetére


lemmy71
őstag

A négy függőleges felállásnak akkor van értelme ha eleve bebetonozták már az alapba, vagy pedig utólag meg kell fúrni a betont amibe belevered az acélt. Ezt azért nem ártott volna közölni ha már ilyen precíz vagy, amúgy felesleges pénz kidobás ebben az estben ;)
Kapható a 120X80X3 -as zártszelvény ;) és ha már ott van jól lebetonozva az alapba, akkor teljesen felesleges körbe vasalni, bőven elég a karmok tartása is.
Az amit te vázoltál, az egy teljesen új oszlop építésénél célszerű megoldás, bár én a függőleges szálaknak 4 db 14 periodikus köracélt tennék, kengyelnek meg 8 -as betonvasat drótozva..

(#126048) st6969 válasza MittuDomain_ (#126046) üzenetére


st6969
őstag

Motoros lesz, a szárnyak súlya nem nagy szerintem: 40x40-es zártszelvényből készült kereten famintás trapézlemez lesz. De OK, marad a 30-as akkor.

A dübel oszlop szélétől való távolságra esetleg nincs tipped? Amiről itt írtam.
Az segíthet esetleg, ami a második képen van: függőleges betonacélokat tennék abba a zsalukőbe, amiben a zsanérok lesznek? Mondjuk úgy, hogy a te javaslatod szerint két kengyelt kötne össze mondjuk 3 szál. Vagy a sarokban a 12-es végig futó acél meggátolná, hogy esetleg kirobbanjon a dübel, ha 5-7cm-re kerül az oszlop szélétől?

ps. A zártszelvény miért rohadna el? Már 10 éve áll, persze rozsdás kicsit, de ha körbe lesz öntve betonnal, akkor nem éri levegő...Vagy a kondenzáció miatt?

(#126049) MittuDomain_ válasza lemmy71 (#126047) üzenetére


MittuDomain_
őstag

A kitüskézés nekem evidens és tényleg kell, jólvanna. :B
De annyira evidens, hogy akkor is kell, ha felfelé nem rak bele semmi vasat, csak a zártszelvény fogja az egészet - különben elcsúszhat al aljánál.

Egyébként persze, 8as alatt nincs kengyel hivatalos terven, de embertelen betonacél árak vannak.
25ös zsalkő pillérbe viszont már a 8as vasat is meghajtani 4d átmérővel nagyon messze kerül a saroktól a hosszvas - ezért írtam D6ot. Ha 30as a pillér, már jobb a szitu.
A 14es hosszvas totál felesleges, azokat használtam, amit írt hogy van. (Meg persze ki szokták hagyni a köztes átmérőket, mert a Józsibá összekveri, a standard betonacél sor ezért 8-12-16-20-25mm)

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#126050) MittuDomain_ válasza st6969 (#126048) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Motoros kapuhoz maradjon a 30as pillér.
A motor/hajtás súlya is játszik, ill. sokkal többet számít a kapu hossza, mint a m2 tömege.

Ha nem horganyzott a meglévő oszlopod, ahogy beleesik az eső, behordja a port stb, a tövében fog eltörni, akkor is, ha van az alján furat, hogy kijöjjön a víz, mert annak is szokása eltömődni. (Mondjuk hogy igazából 2db összeforgatott oszlopod van, az nagyon sokat segít, viszont kb lehetetlen betonozni, annyira kicsi a nyílás a tetején.)
Ha a kezdetek óta van rajta sapka, van az alján furat, és valami dróttal benyúlva is teljesen ép, még az alja, akkor nem kell a közepét betonozni.

A dűbelekre a szerksztési szabály a megoldás, meg kéne nézni mondjuk Hilti Profis Engineering-el, de most nincs rá idő. :(
Én plusz vasat nem tennék oda; viszont kiütném a zsalukövet ahol kell,és bemenne egy 10mm hegesztőlemez karmokkal ellátva, fogadó szerelvénynek, ha nagyon a szélére kell kerülnie.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.