Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#29601) vond válasza _q (#29596) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Így van. Én is most vettem használtan egy Latitude 5290 2 in 1 Dell-t, ugyanezzel az i5-8350U procival, és még nem hallottam a hangját a gépnek, pedig ez gyakorlatilag egy nagyobb tablet, és küldtem neki az OBS-t, meg a Premiere-t, Photoshop-ot, elég nagy CPU terheltséggel. Elvileg van benne egy kis venti, de tényleg tök csendes, és nem is észvesztően forró, amikor csontra pörgetem neki, abszolút kezelhető hőmérsékletű. Jó vétel volt. :K

Rögtön vennem kellett mégegyet is az asszonynak. :DDD Azaz magamnak, mert az elsőt lenyúlta. ;]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#29602) _q válasza Stauffenberg (#29600) üzenetére


_q
addikt

Nekem csak lenovo (thinkpad t,w) és hp (elitebook/zbook) vonalon van tapasztalatom, ott ha fel is pörgött a ventilátor, akkor se volt hangos és nem is kellett folyamatosan nagy fordulaton mennie. Ezek szerint nem minden üzleti annyira jól összerakott.

Pont most akarok laptopot netezésre, meg általános felhasználásra az asztali PC mellé. Üzleti kicsit overkill, de sajnos azok vannak még valamennyire jól összerakva. Akkor a fuji vonalat továbbra is kerülöm :D

[ Szerkesztve ]

(#29603) hibavissza válasza Stauffenberg (#29597) üzenetére


hibavissza
veterán

Most nyomtam meg a rendelés gombot egy ezüst MacBook Air-re.

Opsz, tényleg le vagyok maradva. :D Üdv a klubban! :R

(#29604) vond válasza Stauffenberg (#29597) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Előre is gratula, hibavisszának meg utólag. ;) Mennyi mekes lesz a topikban, durva. ;] Én nagyon nem vagyok kibékülve azzal az áj-ökoszisztémával, meg az OS-sel sem, de ami a legnagyobb gond, hogy ennyi pénzt egyben most nem tudnék kiköhögni, főleg, ha egyből kettőt kéne venni belőle. :DDD Max. ha eladnám a PC-s vasat. De azt most nem. Majd eccer talán. :)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#29605) vond válasza _q (#29602) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Nekem épp a netezés, és általános felhasználás alatti kényelem volt az egyik legfontosabb pont a laptop vásárlásánál. Ezért lett 2 in 1 gép. Iszonyat, mekkora különbség van érzetben, hogy lehet tapicskolni is, és nem kell mindenhova a szétnyitható lapost cipelni, és kényelmetlenül rakosgatni ide-oda, majd inkább elő sem venni. Nagy szerelem lett ez a kis gép. :B És méretéhez, árához képest abszolút nem gyenge cucc.

Azóta vettem egy nyomásérzékeny tollat is hozzá, ezzel nagy álmom vált valóra, rajzolgathatok közvetlenül képernyőre. Már csak idő kéne hozzá. :(

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#29606) Stauffenberg válasza hibavissza (#29598) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Így aztán meg végképp nem értem mit keres a képletben egy harmat gyenge PC."

Nem tisztem védeni a "harmatgyenge PC"-t, de néztél benchmarkokat a legfrissebb (12th) generációs Intel procikkal? A már említett i5-12600K meg már gyakorlatilag i7 szint (több fizikai/logikai szálat is tud, mint az alap i5-ös, ezért nem érdemes ahhoz mérni, le is lépi az egy generációval korábbi non-K i7-est még tuning nélkül is).

Ami meg a legmeglepőbb, hogy a lenézett kis gyösz 40 ezres i3-12100 lelépi Photoshop alatt az i7-10700K-t is és Premiere-ben is durván 25% körül van a különbség. Negyven, ezer, forint. Negyven. Amit eddig i3 néven ismertünk, az ma a Pentium.

Közben arról beszélgetünk, hogy bedobálnám a tök kommersz, MILC-ből kieső 4K h.264 8-bit 4:2:0 anyagokat a timeline-ra, dobnék rá egy LUT-ot vagy kézzel megszínezném, alkalmanként egy zajszűrésen áttolnám vagy warp stab menne rá és jön az, hogy _semmi_ értelme egy ilyen konfignak. Pár éve még ez volt a high-end és örültünk, mint majom a farkának, hogy ugyan proxy mellett, de tudunk dolgozni 4K anyagokkal.

Nem is CPU kérdéssel jöttem, hanem GPU-val, hogy kettő között melyik legyen. De Premiere Pro és Resolve oldalról is az M1 tűnik a jobb megoldásnak akkor, ha a playback sebesség fontosabb, mint az export idő és ritkán van igény GPU intenzív effektekre. Ez döntött főleg nálam, meg a tény, hogy az asztali PC-t és az amúgy gyenge notebookot egyesíteni tudom egy vasdarabban.

(#29607) Stauffenberg válasza vond (#29605) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A karantén alatt majdnem vettem egy iPad Air-t egy Pencil-lel (főleg rajzolni, ha már fotózni nem tudok eljárni), de végül addig molyoltam rajta, hogy vége lett a karanténnak és a feledés homályába veszett.

Ha most lenne iPad-em, biztosan Mac Mini-t rendeltem volna. Eleve olcsóbb is és azonos árba belefér az MB Air-hez képest egy "grátisz" +RAM vagy +SSD (előbbinek több értelme van desktop).

(#29608) Tuninger válasza Stauffenberg (#29595) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Throttling:

Bár egy teszt nem teszt, a következő eredmény szültett:
Fogtam egy 25perces 4K 30fps videót és upsceleltem 60 fpsre resolveban.

53 percig futott, az elején 34,5 fps-es render sebességgel, kb 40% környékére estünk 27,5 fps-re, majd 60% környékétől 25 fps-en ment a végéig.

szerk: 28,2fps-re jön ki a render átlag, ez 22%-al kevesebb mint a peak az elején

[ Szerkesztve ]

(#29609) hibavissza válasza Stauffenberg (#29606) üzenetére


hibavissza
veterán

User Bencmarkson 28%-kal veri a 12400 f a 6700-at. 70 ezerért. Mit nem tudok, ha szerintem ez nem akkora deal. Én úgy tapasztaltam, hogy kb. 100% teszt gyorsulàst érzel meg komolyabban a napi rutinban.

(#29610) hibavissza válasza Tuninger (#29608) üzenetére


hibavissza
veterán

Ilyet én is csinàlok. Még kell egy usb 3.1 tok a sata ssd-hez és megcsinàlom a nagy ssd tesztem. Lesz hdd, sata ssd, nvme ssd tb3-mal és usb 3.2-vel.

(#29611) MrChris


MrChris
nagyúr

Ha már ilyen proci teszt videó témában, i5 9600k-t lehetne olyan 9.generációsra cserélni ami ennél a 10-25%-nál nagyobb gyorsulást jelnetene? Most látom, hogy ez is többe kerül mint amennyiért vettem.

(#29612) sacaaa


sacaaa
újonc

Sziasztok! Tudnátok segíteni hogy a sony zv-e10 miben gyengébb a 6300 vagy 6400-nál :F

(#29613) Tuninger válasza sacaaa (#29612) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Ha jól emlékszem: ZV-E10 = (a6400 - EVF)
Az a6300ban ugyanaz a szenzor van, a képminősége is ugyanaz, viszont nem tud annyi szolgáltatást és a régebbi proci miatt vannak egyéb limitációi.

mire akarod használni és milyen optikával?

(#29614) Márton válasza sacaaa (#29612) üzenetére


Márton
nagyúr

[link]

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#29615) sacaaa válasza Tuninger (#29613) üzenetére


sacaaa
újonc

csak családi videozásra , semmi komoly dolog :) de mivel írtátok korábban hogy milyen jo sötétben a 6300 ezért ha olyan minőséget tudna az már jó lenne nekem , az evf hiánya nem lenne gond , mondjuk az hogy mik a limitáciok az érekelne :) valami alap obival használnám semmi drága dolog

(#29616) MrChris


MrChris
nagyúr

Resolve-ban hogyan lehet megoldani hogy az eredeti részletességgel lássam preview-ban a felvételt? Most van egy elég éles videóm és a DR-t hiába állítom be a Timelinet, Video monitoringot 4k-ba, a preview (bal eredeti, jobb DR 4k teljes képernyő) álló állapotban se teljesen éles, kicsit lágy. Ha renderelem az eredmény viszont jó lesz.

[ Szerkesztve ]

(#29617) narumon


narumon
őstag

Hali!

Ígértem, hogy írok az S5-ről egy összefoglalót ha már jobban "összemelegedtem" vele. Mivel most hétvégén egy kétnapos esküvő + jegyesfotó/videózás volt a téma végre élesben, ezért most jött el ez a pillanat. Mivel csak így adhoc írom ezért bocsássátok meg, ha nem túl összeszedett:

Előzmények:
12 éve esküvői videózunk párommal, és ebből az utóbbi 4-5 évben én egy GH5-öt nyúztam, ezért amikor most cserére szántam el magam (ha már váltok legyen full frame és tudjon 60fps-t, és ne kelljen hozzá eladni a család összes veséjét), adta magát az S5, hogy legalább kezelésben ne kelljen teljesen újat tanulni. Nos ez igaz is lett a végén meg nem is.

Ergonómia: Erre nincs panasz, pont olyan kicsi, hogy még kézre áll, nem olyan szerencsétlen mint a kisebb Sonyk fogása. Kényelmes, jól használható, a gombok NAGYRSÉSZE ott van mint a GH5-ön - persze pont amit megszoktam az nincs. Súlyra nem túl nehéz, gramra biztosan van különbség a GH5-höz képest, (lehet, hogy lefele), de nekem kb ugyanaz a súlycsoport, hosszabb távon is ki lehet tartani gond nélkül.

Autofokusz: Erről nem is írok, hiába írja a panasonic, hogy sokat javult, ez még mindig tökéletesen szar és használhatatlan bármilyen éles szituációban.

Manual fokusz: Na ez a legnagyobb fejtörés (és eddig csalódás), mert a GH5 focus peakingje kvázi tökéletesen működött, nem emlékszem olyan szkenárióra ahol nem láttam egyértelműen, hogy mi van fókuszban, és mi nincs. Na, ez az S5-nél nagyon nem így van, összevissza mutat a peaking, amikor kis f értéken a tök messzire lévő tárgyak (emberek is zizegnek), vagy csak úgy szimplán sehol semmi az marha idegesítő. "Sötét" lagzi helyszínen sacc per kábére tudtam csak dolgozni annyira nem látszott semmi (később meg inkább feldobtam az ISO-t 10.000 környékére csak, hogy nagy F értékkel tudjak dolgozni biztosra menve). Ez nagyon nagyon nem jó, mert ha nincs autofokusz akkor marad a focus peaking de ha az sincs akkor mi marad? Még próbálkozom vele, de ez egyelőre dealbreaking annyira, hogy ha nem találok megoldást akkor ez azonnali eladás és csere lesz. :(

Képminőség: Na ez beszarás, ha megvan a fokusz akkor CineD-vel (ezt használtam GH5-ön is), már rögtön álomszerű ami kiesik a gépből anélkül, hogy hozzá kéne nagyon nyúlkálni, természetesen ott a teljesértékű VLOG amit most vágásnál fogok tesztelgetni.

IBIS: No lehet, hogy papíron ez olyasmi mint a GH5-é, de nem. Érezhetően rosszabb

Ami még nem tetszett:
Half Shutterre sehogy sem tudtam rárakni, az autofókuszt. GH5-nél sokszor használtam úgy a gépet, hogy half shutterre fokuszált, ha teljesen lenyomtam akkor meg elindult a felvétel. Teljesen jól működött így, mert ugye a panának is leginkább a folyamatos autofókusszal van csak gondja, de amúgy a képeknél gyorsan és általában pontosan reagál a fókusz.
Nos ennek a megszokásnak az lett a vége, hogy a dedikált piros felvétel gombon tartottam a kezem a shutter helyett és néha automatikusan fokuszálni akartam egyet aminek természetesen felvétel leállítás (vagy indítás) lett a vége.

Ami szintén nem tetszett (és konkrétan szerintem ez bug) az a custom módok, GH5-nél beállítottam a videó paramétereket, elmentettem valamelyik customra és ott csak a képprofilt és a felbontás állítottam át, így egyetlen gyors kapcsolással két beállítás között tudtam választani. Itt nem tudom így elmenteni, ha az egyiknél vlogot állítok be és a másiknál azt átállítom azt az elsőnél is visszaállítja, tehát a custom mód az most pont éppen arra nem használható amire kitalálták.

Továbbá egyelőre nem tudtam megoldani még a powerbankról táplálást sem, a sima itthoni power bankek nem jók hozzá, aztán néztem, hogy LEGALÁBB 27W teljesítményt leadni képes powerbank jó csak hozzá, ezek viszonylag horror árban vannak még, szóval a beszerzése várat még magára.
Cserébe viszont Patona akksi van hozzá (bevált utángyártott márka GH5-höz és Sonyhoz és ezt használtam/használjuk). És az üzemidőre sincs panasz, az egész napot végig nyomtam a két akksival úgy, hogy az elsőt kényelmesen feltöltötte a töltő miközben a másodikat használtam és azt már csak a végén egy rövid időre kellett berakni, szóval ha jobban sáfárkodom akkor akár a 2 akksi is bőven elég egész napra.

Hirtelen ennyi, de szívesen válaszolok felmerülő kérdésekre, illetve ha valakinek van megoldási javaslata a problémákra amik elhangzottak, az ne tartsa magában.

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#29618) Tuninger válasza narumon (#29617) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Hiánypótló írás, nagyon köszönjük!

Még próbálkozom vele, de ez egyelőre dealbreaking annyira, hogy ha nem találok megoldást akkor ez azonnali eladás és csere lesz.

S mi lenne ez esetben az irány? GH6?

(#29619) narumon válasza Tuninger (#29618) üzenetére


narumon
őstag

Nem tudom, mert pont azért lett ez a választás mert a full frame AF sony ami 60fps-t tud az kétszer ennyi. GH6 meg továbbra sem fullframe, bár ugye végeredményben talán ez annyira nem érdekes. Minden esetre nagy szívás lenne, mert ahhoz, hogy ezt meg tudjam venni, eladtam a GH5-öt, a Viltrox speedboosterrel és a Sigma 18-35-öt is, tehát a GH6-hoz megint venni kéne megfele mindent... ennél olcsóbb megoldás egy Atomos ninja monitor hátha azzal jó a focus peaking :D :D (Meg a GH6-nál egyáltalán jó??)

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#29620) Tuninger válasza narumon (#29619) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

A GH6 az első pana váz ahol van belenagyítás felvétel közben is, így nem kell használni a bizonytalan peakinget.

egyébként olcsóak ma már a jó fieldmonitorok, a feelworld/andycinetől már mindenféle assistos, 2200 nites csodát kapsz 100 rongy körül.

(#29621) narumon válasza Tuninger (#29620) üzenetére


narumon
őstag

Belenagyítás itt is van, de az szerintem mint halottnak a csók...

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#29622) toyone válasza narumon (#29617) üzenetére


toyone
őstag

Szia.

Peaking
Ha FF módban van a kamera szerintem kellően jól használható a peaking. Nem rosszabb legalábbis mint a GH5-nél tapasztalom. Viszont az 50/60p-ből azt sejtem 4k-ban voltál. Amikor is APS-C módban használja a szenzort. És ott vége a peakingnek. Mintha megszűnne, hiába a +2-es megjelenítés, éles szituációban valóban nehéz. Felvétel közben belenagyítás pedig nincs még. Pedig az több helyen is jól jönne.
szerk:
A monocrom nézet egyébként relatív sokat tud segíteni, a gyenge peakingben. Tedd ki valamelyik gyors gombra.

Custom
Nálad bugolhat. Nem írja felül a beállításokat nálam, ha változtatok/váltogatok köztük.

Powerbank
Egy ilyen meglehetősen régi powerbankom van. Egy rövid C kábel a kamerába és gond nélkül megy.

Akku
Két gyári és egy patona van. De a patona nem volt akkora vétel. Egyrészt gyorsabban merül( ki be kapcsolgatod a kamerát, felveszel valamit stb. ezt valahogy kevésbé viseli jól mint a gyári) másrészt pocsékabb a visszajelzése a kamerában is. kb 9k val került kevesebbe, ma már inkább a gyárit venném.

[ Szerkesztve ]

Mindenki menekül valamibe | ❄️🗻🍁☀️🌊

(#29623) narumon válasza Tuninger (#29620) üzenetére


narumon
őstag

Pl egy ilyesmi?
https://hardverapro.hu/apro/feelworld_ma5_kontroll_monitor_elado/hsz_1-50.html

#29622toyone : Nekem 4K 24-ben sem volt jó látható (20-60 Kit obi), sőt próbáltam a 10bit - 8bit között váltogatni...vlog alatt egy fokkal jobb, cined alatt legtöbbször szinte nulla.

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#29624) MrChris válasza narumon (#29617) üzenetére


MrChris
nagyúr

AF szomorú hogy ilyen, csak gyanítom, hogy a GH6-é se jó munkára. Az ibis szemre a teszteken is kevésbé tűnt jónak, akkor ez gyakorlatban is így van. Aszem nem cserélem le a G9-t.
Külső monitorra kíváncsi lennék, telefont kötöttem rá kb 5"-nak megfelelő képe van, elég látványos, csak nincs peaking, kissé laggol, program se túl acélos...

(#29625) narumon válasza toyone (#29622) üzenetére


narumon
őstag

Hm. Nekem patona nagyon bevállt, igaz protectet vagy premiumot szoktam venni. GH5-ben is azt használtam - ott sem, meg most az S5-ben sem tűnt fel, hogy látványosan kevesebbet tudna mint a gyári. Én mindig nézek rá akciót, most 13.000 volt szállítással együtt, azért ez jóval olcsóbb mint a gyári. (ami közelebb van a 30-hoz. Egyébként a Sonykban is Patonákat használunk, ott is nagy megelégedéssel).

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#29626) hibavissza válasza narumon (#29617) üzenetére


hibavissza
veterán

Köszi a leírást. Elég elkeserítő. Nem tudsz elhozni egy GH6-ot a márkaboltból tesztelni? Mintha a Panasonicnak is lett volna ilyen egyhetes teszt gépe.

Én úgy vettem észre, hogy a Peaking csak f1,4 környékén (ff 2,8) működik jól. Kicsit rekeszelek vagy nagyobb a tárgytáv és már össze vissza találgat. Nagyon béna. Igazából f1,4-en, rövid gyutávval már a keresőben is látom hol éles. Ilyen f4-nél lenne nagy segítség, hogy hol a DOF közepe. Persze azt nem érzékeli.

Kabaré, hogy tud ezzel piacon maradni a Pana. Ennyi amatőr filmes van focus pullerrel és külső monitorral?

[ Szerkesztve ]

(#29627) Tuninger válasza narumon (#29617) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Keveset írtál egyébként a képminőségről.
A GH5 + booster + 18-35 az fullframe ekv 25-50 F2.6, de F1.3 fényerővel. Bár ezek a különleges kondíciók csak ezzel az obival állnak fenn, de éreztél jobb zajt / nagyobb dinamikát / jobb élességet az S5-ös kombinációval?

Én azt feltételezem így látatlanban, pláne CineD-vel, hogy a végeredmény kb ugyanaz 4K 50-ben és az S5 egy picit részletgazdagabb 4K 25-ben, de semmi kirívó.

(#29628) narumon válasza Tuninger (#29627) üzenetére


narumon
őstag

A nagy különbség ott van, hogy a GH5 a boosterrel F lent a béka feneke alatt, használható sötétben de nagyon nehéz fokuszban tartani, a 18-35-el meg elég nehéz az egész kombó.
Az S5 sokkal könnyebb a kitobival, 10.000 ISO-nál sem vettem észre számottevő zajosodást, ebből a szempontból biztos, hogy sokkal jobb mint a GH5.

Egyébként ha őszinte akarok lenni, akkor 2db GX80 + speedbooster + 2 normális obival nincs az az esküvő amit ne lehetne profi minőségben meglőni úgy, hogy az az ügyfél tökéletesen elégedett legyen.
Az összes többi dolgot mi magunk rakjuk mögé, mi látjuk csak, minket érdekel. (Nah meg esetleg könnyít a dolgokon néhányszor). Az, hogy mi szinezünk, látjuk, hogy melyik zajtalanabb picit, látjuk, hogy húú ez most 2 értékkel nagyobb dinamika - ezeket egy átlag ügyfél nem tudja - és egyébként észre sem veszi. A hirtelen összerakott gyors de szép munkának sokkal jobban örül, mint a hónapokig húzott, a végletekig kicicózott, color gradelt, effektezett munkának.

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#29629) nozs23 válasza hibavissza (#29626) üzenetére


nozs23
addikt

Kabaré, hogy tud ezzel piacon maradni a Pana. Ennyi amatőr filmes van focus pullerrel és külső monitorral?

Úgy, hogy fele annyiba kerül, mint a másik alternatíva. Szerintem nagyon tragikusra van ez itt véve. Pont múlthéten esküvőztem vele én is, végre nem fotó, hanem videó. Normális fényben 4k/60-ban lazán használtam az AF-t, szerintem simán vállalható úgy, nem pulzál, tartja a témát. Persze ha 50 ember van a frameben és a témád össze-vissza forog, akkor el fogja dobni, de azt más is eldobná. FF 24p-ben témakövetésre alkalmatlan, de másra lehet úgy is használni.

(#29630) hibavissza válasza nozs23 (#29629) üzenetére


hibavissza
veterán

Itt igazából azt taglalta Narumon, hogy nem jó rajta a peaking, rosszabb mint GH5-ön és a stabi sem lett jobb. Nekem ez jött le. Az, hogy az AF olyan amilyen már nem volt kérdés. Van aki elvan vele van akinél MF only. Viszont peaking nélkül elég élhetetlen a MF.

Fotóra mindig is jó volt a DFD. Panánál teljesen fordítva ülnek a lovon marketingesék. Ráadásul az ojektívjeik nagy része pocsék volt videós szemszögből. Nem értem miért akarják ezt a videós vonalat megülni, mikor fotóra jobb az egész rendszer. Mintha a marketingeseik nem értenének a gépeikhez.

[ Szerkesztve ]

(#29631) narumon válasza nozs23 (#29629) üzenetére


narumon
őstag

Hát de egy lagziban pont ez van.
50 ember rohan, ugrál szanaszét, kevés fény, stroboszkópozó DJ. Próbálgattam az CAF beállításokat is, de hiába lokkoltam valakinek az arcára simán elugrált mindenfelé. Arra biztos jó, hogy a papot felvedd, de ugye amúgy sem az a kihívás az eskövőkön..
A más is eldobná azért nem igaz, mert egy Sony A6400 az esetek 97%-ban tökéletesen veszi ezt az akadályt. (Ha esetleg el is dobja, tizedmásodperc alatt talál vissza újra).

#29630hibavissza: Igen, jól látod ez a gond, hogy ha már nincs brutáljó AF-jük akkor figyeljenek oda, hogy a focus peaking legyen kurvajó. Ha lesz hozzá átalakítóm akkor kipróbálom Canon 50/1.8-al (GH5-ön ez ment a legtöbbször), hátha az obi is bejátszik a kérdésbe.

Kérdés: Vlognál későn vettem csak észre, hogy van szimulált mód a kijelzőn mintha már lenne rajta LUT, viszont míg nem volt bekapcsolva addig folyamatosan alul exponáltam a VLOG-al készült felvételeket. Simán húzók Premierben az expón fel és kész, vagy valami másra is figyelni kell ilyenkor?

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#29632) nozs23 válasza hibavissza (#29630) üzenetére


nozs23
addikt

Vlog-ra van egy csomo monitoring lut, amit fel tudsz tenni a kamerara. Nekem igy normalis a peaking. GH5-ot nem hasznaltam, de Sonyhoz hasonlo. Ha nincs kontraszt nincs peaking ott sem. Az valoban idegesito, hogy csak felvetel inditasa utan ugrik be normalis szintre a peaking, previewban nem.

#29631

Esti buliban felejtos az AF. De a peaking is. Veszed, bemesz emberek koze, valaki mindig fokuszban lesz. :)

[ Szerkesztve ]

(#29633) MrChris


MrChris
nagyúr

Dng fájlokat mivel lehet átkonvertálni utómunkára használható egyetlen videó fájllá?

(#29634) Tuninger válasza MrChris (#29633) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Rakd egy mappába az adott klipp dng-it majd tallózd be ezt a mappát resolveban. Fontos hogy a media tabon add hozzá és ne az edit pagen húzd csak be, mert előbbi esetén videóként látszódni, utóbbi esetben képként.
Vigyázz, a project frameratere lesz belove az fps, ergo ha mondjuk 23.976on mentél a telóval (gondolom azzal) akkor 24-es default timelineon el fog csúszni a hang.

A camera Raw tabon tudod állítgatni a paramétereket csak úgy mint lightroomban. Ne lepődj meg rajta hogy LOG-ból csak blackmagic van, bármire át tudod konvertálni color space transformmal.
ACES is jó megoldás, Input Device Transform nem kell (hiszen a raw maga alapból linear), ouput device transform meg REC709

(#29635) MrChris válasza Tuninger (#29634) üzenetére


MrChris
nagyúr

Eddig a mappát tallóztam be ahogy írod, csak most gondoltam nem DR-al hanem Vegassal szerettem volna csak az használhatatlanul lassan csinálja.
Most még fapadosan ACR-el tekergetem és jpg sorozatot exportálok, importálok.
Vettem egy Samu A52-t és azt nyüstölöm Motioncam-el, csak iszonyú időigényes és az alig van...

(#29636) narumon válasza nozs23 (#29632) üzenetére


narumon
őstag

Tudsz esetleg valami peakinges videót csinálni, hogy nálad milyen? Most itt van a kezemben, simán egy irodában ülök, normális fényviszonyok semmi nem villódzik, és így sem látom a peakinget. Néha 1-2 pötty felvillan, de ez GH5-nél sok sok nagyságrenddel jobb volt. Mondod, hogy nálad van, lehet az enyém hibás?

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#29637) MrChris válasza narumon (#29636) üzenetére


MrChris
nagyúr

A színprofil, vagy az előnézeti LUT befolyásolja a peakinget? Még nem ptóbáltam.

(#29638) nozs23 válasza narumon (#29636) üzenetére


nozs23
addikt

Utazok sajnos, egy hétig nincs keznel nalam. Allitsd +2-re, alapvetoen a kontrasztra ugrik ra.

#29637

Igen. Vlogban gyengebb. En 55media lut packot hasznalok, ami szerintem az elerheto legjobb Panasonic kamerakhoz. Ott jar a vasarlashoz monitoring lut (3db azt hiszem), en azt hasznalom es nem mondom, hogy hu de nagyon fasza a peaking, de normalis fenyben hasznalhato, foleg ha van kontraszt. Probaltam Sonyval side-by-side es nagyjabol ugyanolyan, sotetben, kontraszt nelkuli teman elverzik mindketto.

(#29639) narumon válasza nozs23 (#29638) üzenetére


narumon
őstag

Node ez a lényeg, hogy nekem nem "ugrik rá". Mondom alig van valami, akármelyik szinprofil esetén is. Majd holnap akkor megpróbálom telefonnal felvenni, hogy mit látok. (vagyis mit nem) :D

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#29640) MrChris válasza Tuninger (#29634) üzenetére


MrChris
nagyúr

Úgy látom a DR gyengébb raw feldolgozásban mint a LR, legalábbis az én mobilom esetében. Itt van egy dng és egy LR export. Meg egy felbontás és zaj próba. Nagyon részletgazdag ezekkel a miniatűr lencsékkel és ahogy látható a videó második felén a zaj inkább a széleken van, középen a 3200 is teljesen elmegy.
Sajnos a Samu A52-nél az OIS nem megy együtt a raw videóval. Jöhet a girostabi! A pixelösszevonástól megdöglik a program, clipping hol működik hol nem és minden app indításnál 30fps-re áll. Valamint csak dng-ben tudom kinyerni a képet, másik módszerrel hibás lesz a fájl. Továbbra sem Samsung barát a Motioncam, de legalább 1700 képig akadás mentesen tud felvenni. Mint látható 16:9-re croppolva is 15MB egyetlen képkocka.

(#29641) Tuninger válasza MrChris (#29640) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Egyelőre csak telón tudtam megnézni a példákat, de brutál jól néz ki
Az ACR alap élesítésével a Resolve 35-ös sharpening értéke egyezik meg a raw tabon, illetve az ACR alapból rak rá zajszűrést, a resolve nem.
hozzáteszem, a motion cam in app multiframe noise reduction brutál hatékony, persze a PC/Mac-es applikáció sokkal gyorsabban csinálja meg. Érdemes minden footagera legalább egy 4 frames átlagolást számoltatni.

16 frames + ACR + NEAT-el meg minden ISO clean lesz úgy hogy van részlet. Vagyis simán érdemes alexpózni, és utólag felhúzni a mobilos rawot

(#29642) narumon


narumon
őstag

Letöltöttem a DaVinci Resolve 18b2-t (ha már mindig bombáznak az emailekkel, és két kérdésem lenne így rögtön 1 perc után).

1) A GUI-t lehet-e nagyobbra venni, mert így tv-n nagyon mütyűr minden, elolvasni sem nagyon tudom.
2) Szaggat a lejátszás, anélkül, hogy még bármit is csináltam volna, csak behúztam egy videót a timelinera és a preview az folyamatosan szaggat, abszolút nem folyamatos. Mi nincs beállítva, mi lehet a baja?

https://www.facebook.com/Naruvideo

(#29643) Tuninger válasza narumon (#29642) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

a 2.-es kérdésre:

(#29644) _q válasza narumon (#29642) üzenetére


_q
addikt

Ahogy nézem csak ez az 1 módszer létezik a gui scale-re: [link]

(#29645) MrChris válasza Tuninger (#29641) üzenetére


MrChris
nagyúr

Összedobtam egy kis ízelítő raw videót, bár még bénázom a beállításokkal. Hihetetlenül részletes a képe, ACR konvertált jpg-kből van, de a belső felvételek már dng, 16 frame-es zajszűrés +Neat, ez teljesen tiszta magas iso-n is. A sötét erdőt néhol derekasan felhúztam, még se látszik, hogy rossz lenne. Tulajdonképpen nem érdemes törődni az érzékenységgel. És ahogy írod alexpózni kell beégésig, hogy beleférjen ami kell. Nemtom mekkora a dinamika, de jól exponálva azzal van a legkisebb gond.
Az FPS-el szenvedek, több snitt is 30-al sikerült, mert mindig erre visszaáll, némileg lassúak a mozgások, furcsa és felvétek indítás után az első kb. 2 másodpercben van néha kép kihagyás. Ezek valszeg Samsung sajátságok. Szinte pixelre éles 4.6k-ba jól bele lehet croppolni, ha már csak nagylátó obi van így némi kistelére lehet szert tenni.
Szerintem az ACR mindent szebben csinál mint a DR.

(#29646) Tuninger válasza MrChris (#29645) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Döbbenetesen néz ki, sok MILC megirígyelné ezt a képminőséget. Le kéne cserélni az optikát S16-os obikra, csodát lehetne vele művelni :D
Lőj még sokat, mert ezt jó nézegetni

(#29647) Márton válasza MrChris (#29645) üzenetére


Márton
nagyúr

És mindez egy 92-ezres A52-ből? :C

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#29648) MrChris válasza Tuninger (#29646) üzenetére


MrChris
nagyúr

El is gondolkodtatott a fotós/videós felszerelésem létjogosultságáról. :D De elég sok a korlát, macera, ami egyúttal azért ösztönző is.
Készítek egy mobilriget hozzá, aztán mehet a lődözés.

Márton: olcsóbban is meg lehet úszni, ezek a quadbayer szenzorok elég jók, redmi note 9s vagy hasonló snapdragonos mobilt alig használtan 50e körül lehet venni. Hónapok múlva már utánad vágják. Vannak drágábbak amikkel nagy képsebességgel is lehet rawozni. Csak általánosságban nem árt egy teszt, hogy rendesen működik e a program.

(#29649) hibavissza


hibavissza
veterán

Basszus, lehet panaszoniknál felébredtek. Kihoztak egy 9 mm f 1,7-et a hanyatló nyugatnak nem is magas áron. Ezzel kellett volna indítani a GH1-et és nem itt tartanánk.
Remélem nem az ipari hulladék kategóriában akar versenyezni, mint a 25 1,7.

[ Szerkesztve ]

(#29650) nozs23 válasza hibavissza (#29649) üzenetére


nozs23
addikt

Már vannak tesztek. Tisztességesnek tűnik. Közönséget meg tudod azzal vakítani, hogy Leica.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.