Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#29551) MrChris


MrChris
nagyúr

Motioncam raw videó poco f3 telóval. Egészen pöpec, bár szerintem van rajta szoftstabi, mert pár helyen zseléfoltot látni. A másik meg xiaomi 12x talán még jobb. Az a ~250MB/s viszont eléggé kiábrándító.

(#29552) Tuninger válasza MrChris (#29551) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Van rá kezdeményezés hogy kimentse a motion cam a gyro adatokat es lehessen utolag stabizni rendesen.

a 250MB/s ez ilyen buli, ilyen ez a 4K raw :D
királyul néz ki a két vidi egyébként.

(#29553) MrChris válasza Tuninger (#29552) üzenetére


MrChris
nagyúr

A részletesség és a színek nagyon jók, azok a körömnyi optikák is mellbevágóan élesek.
Vajon a telóknál melyik a jobb, a beépített stabi vagy a gyro? Némelyik telefon OIS elég gázul működik. Némelyik mobil némi hfr-ben is bírja a rawot.

(#29554) Tuninger válasza MrChris (#29553) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Biztos hogy a gyro lenne a nyertes, de együtt lenne az igazi.
s látva hogy a gyroflow és az új reelsteady képes tovább stabilizálni gyro alapján a már stabilizált felvételt (gondolom tudja h a gopro algoritmusa milyen határokkal dolgozik) ez működhet tán a jövőben IBIS-el is.

igaz ahogy az új sonyknál és panáknál elnézem megoldja a váz neked, persze az nem konfigurálható

(#29555) Stauffenberg


Stauffenberg
nagyúr

Sziasztok, egy ideje nem jártam erre.

Beadtam a derekam némi konfig fejlesztésre és a GPU esetén akarok némi támpontot összeszedni, hogy megéri-e a felár.

A konfig:
- ASUS TUF B660M-Plus D4
- i3-12100F (majd aztán upgrade nagyobbra idővel)
- 2x8GB DDR4 3200 Mhz CL16 (majd lesz upgrade)
- 1TB SSD (ezt majd az SSD topikban lezongorázom, de itt is jöhet tipp, OS is menne rá)

Na de GPU-ból lecsaptam 207k pénzért egy MSI RTX 3060 Gaming X 12GB-ot, de még nem vettem át. Játszani nagyon sokadlagos szempont (van konzolom is). Viszont eddig az RTX 3050 8GB-ost nézegettem és van köztük kb 60 ezer pénz különbség. Az nem kevés.

Van itt valakinek érdemi tapasztalata ezzel a kártyával videós szempontból? Szinte csak notebook tapasztalatokat találni, de az egy tök másik mobil GPU.

Amit feldolgozásnál adnék neki azok teljesen kommersz MILC compressed anyagok (4K UHD, h.264/265, 8/10 bit). Ez az otthonra szánt gépem lesz, főleg saját projekteket dolgoznék fel (vágás, color grade, ritkán After Effects). A final render idők nem annyira fontosak, inkább az, hogy a timeline-on végzett munka kielégítő legyen, akár proxy/átkódolás nélkül is. Egyébként az időm 80%-ban inkább fotót szerkesztek.

Az RTX 3050 amúgy valahol a GTX 1660 Super és az RTX 2060 között van teljesítményben, csak több a VRAM, cserébe a memória sávszél le van fogva kicsit.

Igen, a kérdés arra vonatkozik megéri-e a 3060-as a 60k felárat az én felhaszanálási igényeim mellett. Másra is ellocsolható.

(#29556) Tuninger válasza Stauffenberg (#29555) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Szerintem maradj a 3060-nál, jobban future proof. Papíron jó +50% a teljesítménye, ami magyarra lefordítva: 10 bit 4K 60-as timeline is élhető marad ha nem szűrsz zajt.

Meg nézd úgy hogy a hírek alapján most olcsóak a kártyák, ha elfogynak a keletre szánt készletek, komoly ellátási hiány ütheti fel a fejét

(#29557) Stauffenberg válasza Tuninger (#29556) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Igen, nálam is szempont, hogy most éppen jók* az árak és pár héten/hónapon belül megint el fognak repülni a csillagos égig. De a másik oldalról meg ott van, hogy aránylag szűk a büdzsé, franc tudja, hogy csak GPU áremelkedés lesz vagy általános (az elemzések szerint inkább utóbbi).

Ha a belépő M1-es Mac gépekbe nem lenne ennyire horror a RAM/SSD upgrade felára, akkor lehet abba az irányba mennék, de még egy nyamvadt MB Air vagy Mac Mini is már átlépi a 600 ezret ha csak annyit akarok, hogy 16 GB RAM és 512 GB SSD legyen benne és azzal sem biztos, hogy hosszabb távon olyan nagyon boldog lennék.

*Jók a f*szt, csak az elmúlt 1-2 év brutális elmeroggyantságához képest kaptunk egy kis lélegzetvételnyi kevésbé elmeroggyantságot.

(#29558) _q válasza Stauffenberg (#29555) üzenetére


_q
addikt

Nekem 3060Ti-vel is kell proxy, főleg ahogy Tuninger írja zajszűrésnél, de még kisebb effekteknél is. Én 720p timeline-t szoktam betenni nyolcadoló proxy-val DR-ban. Lehet ennyire nem kellene drasztikusan lemenni, de amíg vágok arra nekem ez elég.

(#29559) Stauffenberg válasza _q (#29558) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Hahh... én a GTX 750 Ti 4GB-nál is 720p proxyval tolom (Premiere Pro), ha ezt nem úszom meg, akkor az RTX 3060 előnye főleg abban merülne ki, hogy sokkal gyorsabban elkészülnek a proxy fájlok... :D

Persze most csak kisarkítottam a dolgot, nyilván a 12GB VRAM sem kicsi fegyvertény, meg raszterizálási teljesítményben ég és föld, de kérdés, hogy ha nem nagyon megyek a Resolve közelébe, akkor kell-e ennyi (tudom a 8GB ott gyorsan be tud telni ahogy gyűlnek a node-ok, ha maradnék az RTX 3050 mellett).

Meg ugye a kérdés: Egy i3-12100 mellett lenne-e bottleneck az RTX 3060 nyakán? Játéknál 1440p-től már nincs, ezt tudom. Csak nálam a játék sokadlagos dolog. Gyűlölöm, hogy nehéz benchmarkot találni, ami videós szempontból releváns lenne és nem csak XY projekt renderelési idejét foglalja magában.

(#29560) _q válasza Stauffenberg (#29559) üzenetére


_q
addikt

4k-t nem vágtam a Ti-vel, de 2.7k gopro felvételt igen. Ott még nem kellett volna proxy, amíg csak vágtam ha jól emlékszek. Viszont én már megszokásból is inkább az elején beállítom amit fentebb írtam, így menet közben effektezés, zajszűrés és minimál color grade-nél nem kell már ezzel törődni. Zajszűrésnél mondjuk cache szokott kelleni. Igaz a múltkor megbeszéltük kovsol-al, hogy az én alaplapom nem is használja ki teljesen a vga és cpu sávszélességét.

A "soft proxy" max amit használi szoktam (nem tudom van-e erre valami spéci elnevezés). Optimized media-t nem is emlékszek kellett-e használni. 1080/2.7k-t nem szoktam átkonvertálni 720p vagy gyengébb minőségre, hogy azt újra beolvassam (legyen ez a "hard proxy"). Szóval max az előbbit szoktam használni.

Én 3050-3060 közül biztos a 3060-at választanám, később is jobban eladható lesz. Mondjuk ha megint vga hiány lesz akkor minden is eladható lesz.

CPU-ból én Ryzen vonalon mennék. Bár most éppen nem a legideálisabb beugrani. Ősszel/év végén jön az új generáció, ahol változni fog a CPU foglalat és DDR5 ram fog kellene az alaplapokhoz.

(#29561) hibavissza válasza Tuninger (#29556) üzenetére


hibavissza
veterán

Minek az M1Minibe 16 GB RAM és 500 GB SSD? A +8 GB RAM nagyon extrém esetekben ad némi sebesség többletet. Ami nem fut le normálisan 8 GB-tal nem fog menni 16-on sem normálisan. Én még nem találkoztam olyan teszttel ahol 16-on futott valami és 8-cal kifagyott volna. SSD-t pedig annyit akasztasz rá amennyit akarsz.

Laposba persze kellene a nagyobb háttértár, hogy ne csüngjön a gépen semmi, de nekem pl. az 500 GB sem megváltás ilyen szempontból. A nagyobbak meg tényleg horror áron futnak.

[ Szerkesztve ]

(#29562) Tuninger válasza Stauffenberg (#29557) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Azért a Mac Minire tudsz külső eszközt aggatni és itt a PH-n vannak jó árasok
16GB ram egyébként nem feltétlen kell, már beszélgettük itt a topicban, SSD-re swappel, kb nincs olyan hogy elfogy a memória és számottevő lassulás sem érzékelhető ha vált SSD-re.
Sok teszt is van róla hogy nem feltétlen kell a 16GB

(#29563) Stauffenberg válasza hibavissza (#29561) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Amúgy inkább lapost vennék szívesebben, de az Air-nek vannak limitációi és a Pro már jóval magasabb áron kezd.

Most desktop PC + notebook van, de utóbbi alkalmatlan videó feldolgozásra (de Photoshop/Lightroomra is csak erősen limitáltan), azt főleg netezésre, Netflixre, táblázatozásra meg ilyen generic "office" cuccokra használom, így meg összevonhatnám a kettőt.

Amúgy van egy aránylag új 4K UHD monitorom Type-C csatival ami gyorstöltést is tud, meg egyben egy USB HUB is (sebességét nem teszteltem még). Elvileg letudnám a csatlakozást egyetlen Type-C csatlakozóval és ott a billentyűzet, egér, külső tárhely, stb meg bele a monitorba.

A picsába... most elindult ez a vezérhangya... :D Most jön az, hogy mégis lebeszéltek a Mac-ről, mert akkor nem lesz mivel Forza Horizont meg Flight Simulatort játszanom évente négyszer. :DD

(#29564) Tuninger válasza Stauffenberg (#29559) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Gyűlölöm, hogy nehéz benchmarkot találni, ami videós szempontból releváns lenne és nem csak XY projekt renderelési idejét foglalja magában.

ez a kijelentés itt nagyon fontos. Az M1-el a timeline performance olyan amit szerintem PC-n csak proxyval lehet elérni.
ugyanakkor nyers erőben van párja. Taranis is szemez az M1 Maxos macbook proval, és egy high end pcvel versenyezteti. Neki max teljesítmény kell, és ott, pl zajszűrésnél bőven elhúz az RTX 3080.
ugyanakkor bárhol máshol meg pariban vannak úgy hogy a mac csöndesebb, kevesebbet fogyaszt, és ad egy retina hdr kijelzőt extrában.

Tartom hogy egyébként átlagusernek mindenre elég a sima M1, mondom ezt mint Air tulaj, és valszeg Hibavissza is megerősít a Mac Minijével.

(#29565) Stauffenberg válasza Tuninger (#29564) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nálad az Air nem throttlingol, mikor adsz neki egy kövérebb renderelési feladatot? Pár tesztben említették, hogy a hűtés hiánya miatt visszavesz a teljesítményből a Pro-hoz képest. Kérdés persze mennyivel.

Mert nézem, hogy Media Marktban a belépő 256 GB-os Air M1 kerül 370 ezerbe, ha rászámolok egy 1TB-os Nvme SSD-t és egy tokot, akkor kb az asztali konfig árában jövök ki. Az 512-es változat már egy százassal drágább (ezt arcpirítónak érzem).

Nekem ugye egy viszonylag virsli i3-12100 + RTX 3060 kombóval kell megversenyeztetnem.

Van egy pár HDD-m is, ezeket át kellene költöztetnem NAS-ba vagy valami egyéb alkalmatosságba. Meg ugye ha már itt tartunk, akkor vehetek új billentyűzetet is az íróasztalra, meg hát csak 2db Type-C csatlakozója van, dongle, dongle, dongle.... de persze csak a problémákat látom magam előtt, mert már meg van rendelve a konfigom 90%-a és az utolsó pillanatban módosítanék. Ha módosítok. :D

(#29566) hibavissza válasza Stauffenberg (#29563) üzenetére


hibavissza
veterán

Flight Simulator egy bughalmaz. Jàtszhatatlan. Autós jàtèk szerintem van ps5-re is. Èn időnkènt Fortnite-oztam. Elengedtem. Most picit több russian popcornt nèzek YT-on.

Apple màshol csapda. Mikor azon veszed èszre magad, hogy egy 60 ezres billentyűzetet nèzegetsz meg 1600 dollàros monitort....

(#29567) hibavissza válasza Stauffenberg (#29565) üzenetére


hibavissza
veterán

Ha nem borzaszt el egy porgyüjtő, búgó, fekete doboz a làbadnàl vagy asztalon akkor maradj PC-n. Èn azèrt vettem Minit, mert abban alap àron pro m1 van. Hűtèssel. Valamint így nincs kàbel az asztalon. Monitor fali konzolon van. Nincs dongle. Minin van 4 usb. Ebből 2 tb3. Nem kell NAS. Rà tudsz dugni mindent. Mini 6-7 Wattot eszik iddle-ben.

[ Szerkesztve ]

(#29568) Stauffenberg válasza hibavissza (#29566) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Apple màshol csapda. Mikor azon veszed èszre magad, hogy egy 60 ezres billentyűzetet nèzegetsz meg 1600 dollàros monitort...."

Ja, pont ezektől szoktam fázni, használtam már MacBookot olyan 7-8 éve és agybaj volt, ha nem akartad megvenni a gyári billentyűzetet horror áron, akkor a magyar kiosztásról kellett lemondani. Most futottam egy gyorskeresést és lehet csak én voltam béna, de nem találtam alternatívát magyar kiosztással úgy, hogy az se kerüljön egy vagyonba (20k alatt). Franc, ez csak egy szaros billentyűzet.... :((

Monitorból van egy LG 27UP850-em, van a seggében két USB-A port, meg egy Type-C, utóbbi képet is ad, meg 96W-os gyorstöltést is. Akkor még nem volt szempont, de a tesztek szerint korrektül együtt működik a MacBookokkal. Nem pro-grade grafikai monitor, de nem rossz adott pénzért (körbemértem i1 Display Pro-val).

(#29569) hibavissza válasza Stauffenberg (#29568) üzenetére


hibavissza
veterán

Èn egy 4 ezres mosható Logival hasznàlom. Olyan billentyű kiosztàst szerkesztesz alà amilyet csak akarsz. Ukulelèvel.

Ràadàsul hangban jobb mint a Fiio Oly k10. Azt is eladom. Az se gyűjt nekem több port az asztalon.

[ Szerkesztve ]

(#29570) hibavissza válasza hibavissza (#29569) üzenetére


hibavissza
veterán

Èn a 60 ezres billt az ujjlenyomat szenzor miatt nèztem. Gèpeljem be a jelszót mint az àllatok? :D by Mogyorósi

[ Szerkesztve ]

(#29571) hibavissza


hibavissza
veterán

Amivel nem boldogultam macOS-en: az mkv hálózati lejátszás. Itt biztos én barmoltam el valamit, mert Plex-szel sem megy. Szövegsimítás (Clear Type), elméletileg Terminálból be lehet kapcsolni. A billentyűparancsokat nem tudom megszokni. Lehet itt segítene egy átmatricázott billentyűzet.

(#29572) CosmoBacsika válasza Stauffenberg (#29555) üzenetére


CosmoBacsika
tag

Én is most estem át a fejlesztésen, ez lett a vége:

ASUS TUF GAMING B660M-PLUS D4
I7-12700 (12 mag, 20 szál)
2x32Gb 3200 Mhz Ram
GTX 1070 8Gb (használtan, ennél is húzták a fogamat, többet nem vagyok hajlandó adni VGA-ért)
1 TB Samsung 980 PRO m2 ssd - Cache és project drive
256 Gb Samsung 980 Pro m2 ssd - Rendszer drive

(meg persze még pár ssd egyébnek, de azok már megvoltak)
Az m2 ssd-k már PCIE4-esek, itt fontos volt, hogy ezt már tudja az alaplap.

Eddig minden király.

(#29573) hibavissza válasza CosmoBacsika (#29572) üzenetére


hibavissza
veterán

Mennyi lett a vége? Jó házban, jó táppal 600 ezer sem fogja meg. Egy Studio pedig reggelire megeszi +200-ért. A 1070-es nem mai darab, bármikor leájulhat róla egy kondi és lehet nyűglődni javítással. +50 ezer...

Én 1070-ről mentem Minire. Jó kártya, de komolyabb effekthez, pl. 3d-s szöveghez egy 4K-s klipben már nem elég. Mikor a 720p proxi is bedöglik már nincs hová.
Aki nem keres komoly pénz Windows only programmal ott a teszkós konfigoktól eltekintve nehezen fogom fel miért marad valaki PC-n.

[ Szerkesztve ]

(#29574) CosmoBacsika válasza hibavissza (#29573) üzenetére


CosmoBacsika
tag

A VGA 115 volt.
A konfig (egy deepcool matrexx 40 3fs a ház, és egy be quiet 600-as a táp, a procira egy artic freezer i35 került, plusz a házventiket kicseréltem 3 db be quiet pore wingsre) összesen 417 890 Ft volt, de mivel cégre vettem, ezért ebből még az áfa lejön.

(#29575) Stauffenberg válasza CosmoBacsika (#29572) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Most én is azon matekozok, hogy hagyom az RTX 3060-at és ha elég az RTX 3050, akkor belefér az i5-12400 és 16 helyett 32GB RAM.

Premiere Pro alatt kb 25% előnye van ennek a procinak (de nem annyival kerül többe, ami vagy azt jelenti, hogy az i5 van túlárazva vagy az i3 sikerült túl jól). Meg hát 6C12T a 4C8T helyett.

Még mindig vonz a MacBook Air M1 gondolata (főleg mert ezzel nyernék egy hordozható lehetőséget a szerkesztésre), de aggódom ezen az SSD swap dolgon, mert ezzel gyorsan le lehet gyilkolni és ebben a gépben ez nem cserélhető, gazdasági totálkár. Semmi sem jó... PC-re a világ összes pénzét rá lehet locsolni a korrekt playback kedvéért, az Apple-nek meg megvannak a sajátos gyökérségei, de az az M1-es CPU bitang lett, ezt el kell ismerni.

(#29576) MrChris válasza CosmoBacsika (#29574) üzenetére


MrChris
nagyúr

:Y ilyen kártyát vettem 2 éve 75-ért és én is húztam az arcom milyen drága. A gpu speed annyira nem izgat, inkább, hogy a vram elég legyen a DR-hoz.

(#29577) hibavissza válasza Stauffenberg (#29575) üzenetére


hibavissza
veterán

Ahogy egy videokártyán, laptopban lehet cserélni alkatrész, úgy az m1-ből is ki lehet forrasztatni az SSD-t és kicserélni. Nem gondolnám ezt totálkárnak. Viszont egyáltalán nincs M1 SSD döglésről hír. Erre most szerintem odafigyeltek. Megpecsételné a termékpaletta sorsát. Átlagos felhasználás mellett nem tartok ettől.

Aki pedig napi 12 órában videót vág és nem hajlandó egy külső SSD-re tenni a cache-t az vegyen Studiot. Abban cserélhető az SSD.

(#29578) hibavissza válasza CosmoBacsika (#29574) üzenetére


hibavissza
veterán

Ha rendes kártyát teszel bele (3060/3070/3080) akkor a Studio jobb választásnak tűnik editáláshoz. Nekem. Viszont a PC tagadhatatlan előnye, hogy egy dobozból megoldod a HC gémelést és munkát. Nem kell PS5, XBOX még mellé.

Én pinpongozok. Most vettem két szoftot 40 ezerért :DDD

[ Szerkesztve ]

(#29579) Stauffenberg válasza hibavissza (#29577) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Ahogy egy videokártyán, laptopban lehet cserélni alkatrész, úgy az m1-ből is ki lehet forrasztatni az SSD-t és kicserélni."

Azért az unoffical barkács megoldásokra nem hagyatkoznék. :D

"Nem gondolnám ezt totálkárnak. Viszont egyáltalán nincs M1 SSD döglésről hír."

Megdöglésről nem is, de túlzott SSD igénybevételről igen. Volt (van?) egy Rosetta bug is, ami a nem natív appok futása esetén brutálisan írni kezdte az SSD-t, voltak akiknél 40-60 TB is beleszaladt 2-3 hónap alatt. Nem is most kéne a gondoknak jelentkezni, hanem inkább 3-4 éves kor körül.

"Aki pedig napi 12 órában videót vág és nem hajlandó egy külső SSD-re tenni a cache-t az vegyen Studiot."

Ja, nyilván az egy másik liga. Ha nem magamnak veszek játszós gépet, hanem dolgozni főállásban rajta, akkor meg kell fizetni a minőségi szerszámok árát. Így meg viszont az embernek azon kell matekoznia, hogy melyik fog kevesebb pénzt elnyelni.

(#29580) Tuninger válasza MrChris (#29576) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Én az elozo melyponton adtam el 110-ert tavaly nyáron, aztan visszamászott 150-re.
most ujra lent vannak az árak.

szerintem nem kell félni az ssd swaptól, azért nem úgy hajtod éjjel nappal és egyre több a natív app.
plusz bár te is írtad hogy valakinek sok terrát belevert a rendszer, mégsem hallani ssd meghibásodásokról, pedig már 1,5 éves a rendszer és vannak nálunk sokkal hardcoreabb userek

(#29581) hibavissza válasza Tuninger (#29580) üzenetére


hibavissza
veterán

Arra kíváncsi lennék, mi alapján ítéli meg rossznak az Apple az SSD-jét. Lefuttatok egy tesztet és ha 99% mehet gariba? Ezt elég könnyű javítani. Rádob egy új driver ami 100%-nak hazudja magát.

[ Szerkesztve ]

(#29582) hibavissza válasza Stauffenberg (#29579) üzenetére


hibavissza
veterán

Elég profin javítanak mindent itthon. Egy SSD le és visszaforrasztása nem nagy mutatvány. A kérdés inkább a csere alkatrész beszerzése. Bár az új törvények szerint az Apple-nek biztosítania kell méltányos áron. Ne kerüljön rá sor.

Az AdobeBridge pont nem natív. Kiváltani sem lehet semmivel. Adobe monnyon le. :(((

(#29583) Tuninger válasza hibavissza (#29582) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Maszekot nem tudsz? cserélném a macbookban lévő 256ost terrásra :D najó, azért nem kukáznom a 3 év garit emiatt ha nem muszáj.

(#29584) Stauffenberg válasza hibavissza (#29582) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Hát én örömmel kukáznám az Adobe-t, szerintem a Premiere Pro jól kiváltható (Resolve, Final Cut), de a Photoshop annyira default go-to és annyira nem találtam még tényleg jó alternatívát, hogy azzal bajban vagyok (ez igaz a Lightroomra is, de azt a Photoshoppal ellentétben még gyűlölöm is, de hiába próbálgattam egyéb RAW feldolgozókat, mindegyikkel volt valami szájíz rontó dolog, még talán a Capture One van legközelebb a frankósághoz, de a Panasonic RAW színkezelésben az Adobe -szerintem- fényévekkel jobb).

(#29585) Tuninger válasza Stauffenberg (#29584) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Az a vicc h a premiere M1 optimalizáltsága meglepően korrekt.
Inkább abba futhatsz bele, hogy bizonyos pluginek nincsenek megírva M1-re.

(#29586) Stauffenberg válasza Tuninger (#29585) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Valami korrekt zajszűrő plugin van M1-re?

Meg ugye felmerül bennem, hogy a Resolve-nál a GPU gyorsításhoz kell a Studio kiadás, ez itt hogyan van? Mondjuk a zajszűrés miatt megint ugyanott lennék: Studio kiadás.

(#29587) Tuninger válasza Stauffenberg (#29586) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Resolve Studio.
persze a neat videó is támogatja, csak hogy is mondjam, az pénzbe kerül.
zajszuresre egyebkent az M1 valahol a GTX 1060 sebessege körül van

(#29588) Stauffenberg válasza Tuninger (#29587) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ami mit is jelent a gyakorlatban? Volt GTX 1060-am korábban, de akkoriban nem nagyon vágtam videót.

Az RTX 3050 meg a GTX 1080 szintjén ketyeg nyers teljesítményben (+ az NVENC/NVDEC tud pár további formátumot). De ha még az RTX 3060/Ti is megkotlik a zajszűréstől, akkor igazából olyan nagyon nem vagyok beljebb ezekkel a kártyákkal az M1-hez képest, legfeljebb egy kicsit kevésbé szar.

(#29589) Tuninger válasza Stauffenberg (#29588) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Ha rátolsz resolveban egy 5 frames temporal noise reductiont, ami full gpu powerbol megy, ott az M1 kb annyi fpssel fogja számolni mint egy GTX 1060. Minél inkább vegyesen kell cpu-gpu-apple magic, annál jobban húz el az M1. De pure gpu erőben lemarad.

az arányok:
M1: GTX1060
M1 Pro (10/16): GTX1070
M1 Max (10/32): RTX 2070 super/ 3060 Ti
M1 ultra: (20/48) RTX 3070
M1Ultra (20/64): RTX3080

ezt ne tessék készpénznek venni, csak amolyan viszonyítási alap ha tisztán gpu erőt nézünk.

Ha a zajszűrés bolondja vagy, reggel a kávé előtt indítod a Blendert és az Unreal Engineel töltöd a délutánt, az M1 széria nem neked való.
ha fotót szerkesztesz, videót vágsz, néha zajt szűrsz, tökéletesen ellátja a feladatát.

(#29590) Stauffenberg válasza Tuninger (#29589) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"ha fotót szerkesztesz, videót vágsz, néha zajt szűrsz, tökéletesen ellátja a feladatát."

Valami ilyesmi lenne a feladat. Nem mondom, hogy nem néznék bele ismerkedési céllal az After Effectsbe (amiről úgy hírlik azért illik egy jobban felszerelt Pro-val nekivágni), de nem dealbreaker, nem ez a fő feladat. Az ideje nagy részében office feladatok, Youtube és Netflix menne rajta, hétvégente fotószerkesztés, videóvágás (edit - color - export). Néha benéznek fusi melók (fotó, videó), de semmi olyan, ami miatt megérné beleinvesztálnom egy dedikált munkaállomásba.

A PC esetén egy kis alkalmi gaming benne lenne a pakliban, de van amúgy konzolom is, el tudom engedni. Annyi többlet költségem azért lenne, hogy míg ott van helye a backup HDD-knek, addig itt bele kell ruháznom valami NAS szerű alkalmatosságba (meg egy routerbe, ami Wi-Fin is tud rendes sebességet, mert hát Ethernet csati ugye ezeken már nincs).

Most az SSD swap témában is megnéztem sok videót, még egy kicsit vegyes a kép, de mondjuk ~3 évre terveznék a géppel, ennyi idő alatt semmi aggódni valóm nincs. Azt nehéz megmondani mennyi swap írásmenyiséggel érdemes számolni. A fellelhető tapasztalatok alapján nagy a szórás.

(#29591) hibavissza válasza Stauffenberg (#29590) üzenetére


hibavissza
veterán

Fotózó, videózó emberként az i3+3050 kombót összehasonlítod az M1 Mac minivel akkor tényleg két darab m$ játék lesz a mérleg nyelve?
Fiamnak valami 6 magos Ryzen+3060 gépe van. Az a szint kell ahhoz, hogy normális látványvilággal fusson valami fHD-n. i3+3050 még gémelni is karcsú.
Ráadásul Premierrel gyilkolod magad ami alapból CPU preferált. Mac Minivel kapsz egy top i7 erősségű procit töredék fogyasztással, töredék méretben és áron.
Ennyit szerintem simán megér egy kis oprendszerbéli megszokás.

[ Szerkesztve ]

(#29592) Tuninger válasza hibavissza (#29591) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Na mekkora Mac fan lettél, pedig te is őrlődtél a váltáson vagy 4 hónapot :D

(#29593) Stauffenberg válasza hibavissza (#29591) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Lemaradtál kicsit, mert ha az RTX 3050 felé megyek, akkor menne bele egy i5-12400 alsó hangon (meg összesen 32 GB RAM), vagy fogcsikorgatva egy i5-12600K.és mint mondtam játék nem annyira szempont, csak van jó pár olyan, ami nincs konzolra vagy legalábbis nem PS-re. Ultra beállítások és 144 fps teljesen hidegen hagy.

A Premiere-hez nem ragaszkodom. Kevés Resolve tapasztalatom van, de a Warp Stabilizernek van már ott alternatívája?

Meg nem Mac Mini lenne, hanem Air, azzal ki tudom váltani a Windows notebookot is egy füst alatt (ami amúgy egy jó pár éves business ultrabook ULV i5 procival, nem pálya neki a Photoshop/Lightroom, pedig korrekt kijelzője van). Szóval most éppen az MB Air-nek áll a zászló.

(#29594) Tuninger válasza Stauffenberg (#29593) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

Kevés Resolve tapasztalatom van, de a Warp Stabilizernek van már ott alternatívája

Természetesen van, elég jól testreszabható és sokkal gyorsabb.

Nekem Air van, Hibavisszának Mac Mini. Én donglet használok itthon és csak a belső 256GB tárhely a problémám ha úton vagyok, így szinte mindig nálam kell lennie a külső SSD-nek ha dolgozni akarok anyagokon. Bár megint kezdek rászokni emiatt a proxy videók használatára, így a belső tárhelyen is valamennyire el lehet férni.

Minap céges laptopon dolgoztam és youtubeozgatás közben burtál pörögtek a ventilátorai (i5 8350U), míg mellette néma csendben renderelt az Air x265-be egy fél órás videót.

Apropó, adós vagyok még egy thermal throttling teszttel., talán ma este meg tudom csinálni

(#29595) Stauffenberg válasza Tuninger (#29594) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ez a dokkoló állomás nagyon frankónak néz ki! Még egyelőre le akarom tesztelni, hogy a monitorom mit tud (van rajta teljesen szabályos DP-Alt Type-C ami gyorstölteni is tud (96W), plusz 2db USB-A, amire mehetne külső keretbe rakott backup HDD meg egy elosztóval madzagos bill + egér + Wacom tablet, legalábbis elméletben).

Szóval elméletben egyetlen Type-C ki-be dugdosásával tudnám "dokkolni" az Air-t és a töltés is letudható vele (már kinéztem az AlDente appot, amivel szabályozni tudom, hogy ne töltsön állandóan, kondicionálja az akkut, kb 9k HUF egy lifetime Pro licenc). Viszont a Gigabites Ethernet miatt lehet hosszabb távon jobban megérné egy rendes dokkoló cucc vagy olyan dongle/HUB amin van ilyen csati. Meg tisztább lenne az íróasztal ha lenne egy dokkoló állomás (kb mint amit linkeltél) ami mindent lekezel és HDD hely is van benne.

A külső SSD-vel eleve számoltam, egy 1TB-os Samsung T7 ~50k és akkor nagyjából a PC fejlesztés áránál tartok (dokkolóval nem számolva, de még várjuk ki a végét mit tud a monitor, egyelőre nem létfontosságú a Gigabites madzagos kapcsolat). A billentyűzeten úgy döntöttem nem szarakodok sokat, fogom egy tök hétköznapit, veszek hozzá Mac matrica készleltet és befogom azt. Nincs az az isten, hogy 45-60 ezres gyárit vegyek.

"Apropó, adós vagyok még egy thermal throttling teszttel., talán ma este meg tudom csinálni"

Néztem ilyen irányú teszteket (pl: amit linkeltél) és 90-95°C körül szabályoz le és kb 10-15%-ot dob el teljesítményben a MacBook Pro vagy Mini-hez képest, amiknél 65 fok fölé nem nagyon megy soha a hűtés miatt. Rendes munkavasnak biztosan a Pro-t venném, de így alkalmi rendereléshez nem látom annyira a szükségességét.

"Minap céges laptopon dolgoztam és youtubeozgatás közben burtál pörögtek a ventilátorai (i5 8350U), míg mellette néma csendben renderelt az Air x265-be egy fél órás videót."

Ó igen! Az enyémben egy fokkal idősebb i5-6500U van. Kevésbé idegesítene, ha lenne alapjárat és próbálna egy adott hőmérsékletet tartani, de folyton ugrál a kikapcsolt idle és a felajzott hajszárító között. Elég neki 5-nél több Chrome tab és már kész a hangorgia.

[ Szerkesztve ]

(#29596) _q válasza Stauffenberg (#29595) üzenetére


_q
addikt

Macbook-ot szerintem érdemes üzleti windows laptoppal hasonlítani. Tuningernek is. Ami neked van az egy konzumer laptop lehet. Azt nem szabad venni. Üzleti vonalon nem szokott gond lenni a hűtéssel (se) és az azzal járó hanghatással. A teljesítményről most nem beszélek, csak a minőségi alkatrészek és azok összeszereléséről. Üzleti windows laptop nem fogja teljesítményben lekörözni a macbook-ot.

Amúgy meglepdőtem, de ez a LAN csatlakozó hiány egyre több új generációs windows laptopnál előjött. USB-C port és sávszélesség rovására kell átalakító.

[ Szerkesztve ]

(#29597) Stauffenberg válasza Tuninger (#29592) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Na mekkora Mac fan lettél, pedig te is őrlődtél a váltáson vagy 4 hónapot"

Hát én 4 napot. Sem. Most nyomtam meg a rendelés gombot egy ezüst MacBook Air-re. :D

Pedig 2 hónapja a PC benchmarkok böngészésén pörgök, figyeltem a piaci árak alakulását, drukkoltam az árgrafikonoknak, hogy essenek a GPU árak, együtt sírtunk és nevettünk azokkal, akik elől éppen elvitték a véletlenül MSRP áron kikerült GPU-kat.

Aztán bejövök a topikba és impulzusvásárolok egy almát. Mondjuk örömmel venném a 16GB/512GB változatot (de csak az SSD swap szorongásom miatt, amiről majd kiderül mennyire jogos ha van már 1-2 hónap használat benne). De annyival rohadtul drágább, hogy inkább költök garancia kiterjesztésre (elvileg a következő 12 hónapban bármikor megváltható).

(#29598) hibavissza válasza Stauffenberg (#29593) üzenetére


hibavissza
veterán

Így aztán meg végképp nem értem mit keres a képletben egy harmat gyenge PC. Úgy látszik nem ment át, hogy PC-nek akkor van értelme, ha elég egy APU-s lapos vagy munka miatt kell a pure erő. i7+3060Ti, de inkább felette.
Én csak azért nem vettem Airt, mert mikor kipróbáltam nagyon kicsinek tűnt a kijelző és iPad már van otthon. Ha nem lett volna iPadem tuti az Airt vettem volna.

(#29599) hibavissza válasza Tuninger (#29592) üzenetére


hibavissza
veterán

Bocs főnök. :R Idő kellett, hogy rászánjam magam. Főleg a régi PC eladásával járó gennyezéstől fáztam. Vesződni a sok zsákfaluban élő nincstelennel. Végül mákom volt. Egy hozzám közel lakó srác megvette egyben. Meg aztán sok idő elment az Air és Mini közti őrlődéssel. Utána meg nem volt 2 hétig az országban fapados csak 500-as.

Mondjuk az első héten falra másztam tőle. A nejem azt mondta. hogy vigyem vissza és vegyek egy PC-t, mert unja a nyűglődést. Második hétre nagyjából kibékültem az OS-sel. :)

(#29600) Stauffenberg válasza _q (#29596) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Egy Fujitsu üzleti szériás (S-sorozat) ultrabookról van szó. Nem egy high-end munkaállomás, csak egy standard üzleti gép, főleg hordozásra és office feladatokra kihegyezve.

A benne lévő IGZO Full HD panel nagyon pöpec (kortársakhoz viszonyítva) és brutál keveset fogyaszt. Két akku hely van benne (ha nem kell az ODD, akkor oda is mehet), de ebben csak az egyik van (az is a kisebbik cellával) és még ma is tud kb 4-5 óra üzemidőt. Nagyjából 2 éve van nálam (aprón vettem itt).

Sajnos ez ilyen. A kortárs ultrabookok is ilyenek, MacBook Pro-k még ilyenebbek. Egy vaskos, szellős, ütni-vágni munkára szánt Dell Latitude nyilván tud sokkal halkabb lenni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.