Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton
nagyúr
Lejárt garis ZV E10-re overheating megoldás

-
t72killer
titán
válasz
V.Stryker
üzenetére
Őszintén egy JÓ telefont manapság már nagyon nehéz megverni úgy, hogy a laikus is azt mondja, hogy úú, "ilyet telefonnal nem csináltál volna". Mi a célod egy Pocket típusú kamerával? Rögzíted hátizsák szíjára és veszi az adást ahogy túrázol pl?
Egy 1-2generációval ezelőtti csúcs samu ultra, iphone pro vagy pixel pro egyáltalán nem nagy pénz manapság,jellemzően VÍZÁLLÓAK (a pocket nem az) és jellemzően az a műfaj, amit bárhol-bármikor előkapsz.
A pocket szvsz igencsak rétegtermék, egyes szitukra egyáltalán nem jó (pl ahol eleredhet az eső, kaphat a képébe egy hógolyót, stb) máshol egy jobb teló is hozza a szintjét vagy egyenesen megveri. Amiben király egy pocket-féle rendszer, hogy profi kameramozgásokat lehet vele egyszerűen összedobni.
Ha durvább környezetben "akciózol", oda akciókamera vagy strapatokba dugott teló kell nincs mese. A hátizsákban meg ott lapulhat a MILC egy komolyabb telével+nagylátó zoommal egy-egy statikusabb-relaxosabb témához.
#34887: nem tudom milyen használtpiacok érhetők el neked, én a gopro alá gombokért találtam működő darabot "ha nem válik be, kidobom a legközelebbi kukába" alapon. Nagyonnincs kidobva

-
V.Stryker
nagyúr
Köszi a véleményeket. Mérlegelek még. Lehet, hogy elég lenne egy gimbal a mobilhoz. De azok is olyan drágák, hogy kétszer annyiért már komplett kamera van.
Vagy van abból valami olcsóbb, de jó féle? -
nozs23
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Nekem volt Pocket 3. Porfogó lett pikk-pakk, úgyhogy tovább lett adva. GoPro van, de csak víz alá használom (szarabb a képe, mint a telefonomnak). Mai telókban hasonló vagy nagyobb szenzor/fényesebb optika van, jobb szoftverrel, stabival, csomó -akár ingyenes- alkalmazás, amivel lehet kisérletezni. Az anyag egyből szerkeszthető, osztható bárkivel. És mindig nálad van.
Na mindegy, ez csak én vagyok. Ha a Pocket mellett döntesz lehet, hogy érdemes várni. A küszöbön az új modell. -
ben2
aktív tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Én családi videózáshoz és kiránduláshoz egy GoPro 9-et használok.
Eleinte csak snorkelezéshez vettem, de már telefon helyett is azt használom.
Jó benne a képstabilizálás, a gyerekek sokkal jobban tűrik, mintha egy telefont dugnék az arcukba, nem kell paráznom, hogy elejtem vagy víz éri. (Gyerek kezébe is oda merem adni, nem úgy, mint a telefont.)
Szvsz ha csak az esemény rögzítése számít, akkor a DJI Pocket remek megoldás, ha strapabírás is fontos, akkor valamelyik brand akciókamera, DJI vagy GoPro. Ha nem agyonnyúzott (értsd: nem használta extrém sportolásra), akkor pár generációval régebbi, olcsóbb modellek is bőven megfelelnek.
Van Fuji X-T3 és most már egy BMPCC 6K is, a blackmagic-et eszembe se jutna narratív műfajon kívül másra használni, a Fuji-t régebben vittem magammal utazásra és gyönyörű fotókat lőttem vele, de azt vettem észre, hogy a mérete miatt és mert próbálok rá vigyázni egy sor eseményről lemaradtam, mert vagy nem volt kedvem elővenni, vagy féltettem, vagy mire előkaptam (objektív sapka le, bekapcs, fókusz) már késő volt. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
nozs23
üzenetére
Pont az lenne a lényeg, hogy ne legyen nagy. A teló az olyan nem is tudom, jó (almás, minőséggel nincs gond), de kinek a telójával vettük fel, van-e elég tárhely, mit tudom én. Arra gondoltam,hogy cél termék talán jobb lenne, amit bárhol elő lehetne kapni. Bár lehet, hogy csak a kütyü b.zi beszél belőlem.

-
nozs23
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Ha mindenképp egy dedikált eszközt szeretnél, a Pocketnek nincs konkurenciája (a 360 és action azért más műfaj). Én viszont semmilyen gyakorlati előnyét nem látom egy nem-túl-régi felsőkategóriás telefonnal szemben. Csak egy újabb kütyü, amit cipelni és tölteni kell.
Ha pedig fejest akarsz ugrani egy végtelen idő- és pénznyelőbe, akkor jöhetnek a MILC-ek és az objektívek, de ezt még annyira sem javaslom az említett célra, mint a Pocketet. -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Nem tudom jó helyen járok-e. Szeretnénk valami hordozható kamerát utazásokhoz, ami nem túl nagy, hogy ne a mobillal kelljen videózni. Olyasmire gondoltam, mint a DJI Pocket. Van valami hasonló, ami ajánlottabb vagy az bátran vehető? -
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
a gamma párokra is figyeltél? Mert ha pl a gamma végig SLOG3 és csak felette a gamut mappelődik az is okozhat pl szaturációs problémát. Vagy ha esetleg a Timeline gamut REC709 bár ezt nem sikerült eddig kimutatnom hogy limitálna.
Na épp ezért akarom majd megnézegetni, hogy lehet e user error.
Vannak ám érdekességek amiket nem tudok én se megmagyarázni, pl Ha vannak különböző kamerákból származó felvételeid és átmappelsz mindent először DWG-be majd utána REC709-be, akkor MÁS lesz a végeredmény mintha átmappelsz mindent DWG-be, KIRENDERELED, visszaimportálod a DWG-be mappelt fileokat és azon csinálsz konverziót REC709-be és voila: semmi sem lóg ki a gamutból, míg az előbbi esetben igen..
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Kukcaman
üzenetére
A Sonyban az IBIS valóban néha be-be ránt. Ezért sem hiszek abban, hogy ki tudja váltani a gimbalt, főleg amikor egy órán át kell fognod a kamerát.
A közönséget hátulról mutató kameránál ugyanaz a beállítás van végighúzva az összes snittre (időhiány, időhiány, időhiány), meg ez a kamera hátul volt egy kistelével, terjengett a befújt műfüst is kisebb-nagyobb mértékben.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Lehet kimentek egy-egy stillt (Jpeg-et már mentettem ki párat más céllal, de megnézem tudok-e TIFF-et), nem is kell mozognia feltétlenül. Pár napig nem leszek az SSD-m közelében amin az eredeti fájlok vannak, kis türelmet kérek.
Hogy lehet-e orvosolni arra eszembe jutott valami.Volt már projektünk ahol ezt megfigyeltem, hogy a Sony anyagai LED fényeknél könnyebben kikoppanak és szaturáltabbak is néha (pláne ha vöröses tartományról beszélünk), ami akár attól is lehet, hogy a rögzített gamut határai a látható tartományon kívül vannak (a Rec2020 igyekszik benne maradni, de ez nem is rögzítésre kitalált színtér, itt viszont előnyére válhat).
Ezekkel a gamutokkal dolgoztam:
FX30: S-Gamut3.Cine
X-T3: Rec2020Node tree valahogy így nézett ki:
- CST (Input: Kamera gamut, Output: DaVinci WG)
- Kreatív Node-okból pár (WB, HSL, Color Warper, kontraszt, skintone korrekció, stb)
- CST (Input: DaVinci WG, Output: Rec2020)
- Dehancer (mert nem a Pro van meg, ez csak Rec2020-at eszik)
- CST (Input: Rec2020, Output: Rec709)Sony dokumentációból kölcsönkért ábra:

Két dolgot lehet kipróbálni:
1. DaVinci Wide Gamut helyett ACES (csak a próba kedvéért)
2. A legközelebbi felvételnél nem S-Gamut3.Cine, hanem a nála szélesebb S-Gamut vagy S-Gamut3, mert azok beletömöríthetők Rec2020-ba, miközben nem maradnak ki színekMegjegyzés: A Dehancer itt nem volt színek manupilációjára használva, csak film grain és vignettálás volt hozzáadva, de csak a Lite van meg belőle (az sem volt olcsó) és csak a Pro tudja az ACES, DaVinci Wide Gamut, S-Gamut színtereket bemenetként kezelni. Szóval muszáj Rec2020-ra konvertálni egy Node-al előtte (ami a Fujinak nem gond, de az S-Gamut3.Cine estén már problémás lehet).
Nem találtam konkrét, egymásra vetített ábrákat, hogy a DWG, ACES és az S-Gamut3.Cine mekkora teret fednek le, de amiket láttam, azok szerint a DWG-nek jónak kell lennie és az ACES a vörösek irányában csak a látható tartományig terjeszkedik, míg az S-Gamut3.Cine egy kicsit tovább (de azt az irányt a DWG-nek elvileg le kéne tudnia fedni).
Lesz mit tesztelgetni.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Tetszettek ahogy a fényekkel játszotok, meg a fekete fehérrel, meg a színek is patikák. A stabi berántása néha zavaró.
A távolabbi stativos jelenetek kicsit fakóbbak a többihez képest szerintem.
A közönség is egy kicsit statikusra sikerült.
#34876Elektrosokk:
Gondolom hasonló helyzet lesz, mint a bitcoin bányászos kártya boom esetén. -
.mf
veterán
válasz
p_adam
üzenetére
Jó ötlet volt, s mivel ez a Nikonokkal ellentétben nem rekeszel le kikapcsoláskor, akár működhetett is volna, de sajnos nem jött be. Benyomva a reteszt, amint megmozdítom az obit és megszűnik a kapcsolat, érzek egy döccenést, ahogy a lencsetagok elmozdulnak. Nem egyszerűen lebegő tagos, hanem "Dual floating magnetic levitation VCM focusing mechanism", elég durván hallani is, ahogy kikapcsolva lötyögnek a lencsék (az általam eddig látott / használt obik közül a legjobban - hát na, f1.2, kis híján egy kiló 35-ös létére), amint nincs áram, már nincs a helyén a lencse, ahogy mozgatom a gépet az áramot nem kapó obival, úgy változik az élesség, ahogy csúszkálnak a tagok...
Megnéztem Sony 24 f1.4-gyel is, ott is megjelennek a csíkok, tehát valóban az adapter a ludas, ahogy sejtettem. Holnap beugrok a barkácsboltba maszkoló szalagért (kevésbé ragacsos, mint a szigszalag), majd alufóliával megpróbálok a nyák szabadon maradó részére egy réteg árnyékolást tenni, hátha.
Stauffenberg: szép munka!
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Meg tudsz esetleg osztani -akár privátban- 2-3 másodperces samplet a kérdéses pillanatokról ProResben? Nagyon érdekel mi okozhatja a problémát, hogyan jelenik meg, lehet e orvosolni
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
1. A Fujinál adottág, hogy mossa a chroma csatornákat, ezért színzaj eléggé visszafogottan van jelen, de mivel az idő 80%-ban így is az F-Log base ISO 640-en volt a kamerám, luma zaj is csak kevés van (Dehancerrel pakoltam vissza némi film graint). Ha kevés időd van az utómunkára, ez előny is lehet.
2. Az FX30 képe hamarabb szétesik amikor a color warperrel pöckölgetem a színeket. Itt amúgy a világítás inkább magenta-lila volt (néha felvillanó zöldekkel), én döntöttem úgy utómunkában, hogy narancs-kék irányba tolom szét őket (közben a bőrszín maradjon meg). Az X-T3 zokszó nélkül bírta, de az FX30-nál meg-meg jelent a sávosodás, poszterizáció, pedig nem az alap kodekkel lett rögzítve (talán a második legcombosabbal, amit tud). Nyilván ilyet az X-T3 képével is elő lehetett idézni, de ebben a projektben úgy érzem neki messzebb voltak a határai.
-
Stauffenberg
nagyúr
A vágásbeli döntések nem az én asztalom. Csak megkaptam 48 órával a leadási határidő előtt, hogy még ki kéne színezni és matchelni a kamerákat. De nyilván egy éles koncerten felvett anyagnak lesznek ilyen limitációi.
Ahol nem volt, az egy másik klip nekik, de ott én csak fényeket csináltam (meg werket fotóztam), viszont az dedikáltan egy forgatás volt a klip kedvéért. Nem az énekesnek nőtt ki azóta a haja, hanem csere volt.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
nagyon királyul néz ki! Kifejtenéd bővebben az XT3 vs FX30 részt?
A sok színátmenet mondjuk biztos hogy codeckiller. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Jófajta muzsika.
Pörgősebb vágás szerintem jobban állna neki. De gondolom, ahhoz kevés volt a négyhárom kamera. -
Stauffenberg
nagyúr
Kint van egy újabb videónk:
A srácok kértek a koncert anyagából, stúdió hangra is egy klipet. Négy kamerával mentünk, barátom az FX30-al, én az X-T3-al (+gimbal) mozogtam, meg volt fixen telepítve A6400 és Pana S5 is (utóbbi nincs ebben a klipben). Vágás a barátom, coloring munkák az enyémek. Minden snitt élő, semmit sem lehetett újra felvenni.
A leadási határidő kora hajnalán (tegnap) még simogattam a node-okat, eleve vasárnap kaptam meg a vágott projektet, de az első estém a Resolve idióta bugjaira el is ment.
Ami nagyon meglepett, hogy az X-T3 felvételeivel mennyivel egyszerűbb, könnyebb, gyorsabb volt a munka, mint az FX30-al, rugalmasabbnak bizonyult az a kodek (meg amennyire bugyuta a chroma csatornák elmosása in-camera, annyira kifizetődő rohanós projekteknél, hogy szinte nincs színzaj).
-
.mf
veterán
válasz
p_adam
üzenetére
Inkább ez
Curious if this noise pattern coming from the ZR looks normal?
EM pollution inducing line noise in ZR with Megadap ETZ21 Pro+
Nikon Z8 Horizontal Lines Noise Pattern (w/ samples)
Közös bennük: Z6III / ZR / Z8, magas ISO videó, sötét téma, valamilyen FE-Z adapter (akár Megadap, akár Viltrox).
A vízszintes sávok, amik méretben, helyzetben és intenzitásban folyton változnak, még az élőképen is megjelennek, még ha gép állványon is van és a téma statikus. Ez az egyetlen FE obi nálam, de holnap ki tudom próbálni egy másik obival is az adaptert, én legalábbis arra gyanakszom (az E és Z bázistávja között csak 2 mm van, így 2 mm-be kell az adapternek belesuvasztania az elektronikát - és egy fedetlen nyák a szenzor előtt, míg pl. az FTZ esetében a 3 centi vastag adapterben a nyák valószínűleg szépen árnyékoltan van beépítve) -
hibavissza
veterán
válasz
p_adam
üzenetére
Áthúz, elméretezett egy kondi az optikában?
Az is fincsi...arra sem lesz ápdét. Ne legyen igazam...raw-ban nem látszik? Akkor valamelyik feldolgozó procit triggereli a feszültség ingadozás. Ha csak szoftveres a hiba akkor nem féloldalas lenne. Ma már mondjuk minden lehetséges. -
p_adam
addikt
Vízszintes sávosodás, ugyanerről a jelenségről lehet szó:
Viltrox 35 1.2 LAB - Banding in all JPEGs
Érdekes, hogy csak ezt a konkrét típust érinti, és megszűnik, ha nincs csatlakozás a váz és optika között. -
hibavissza
veterán
Pedig van ilyen mintázat. Mikor a polarizációs réteg elmozdul egy lcd panelben. Interferencia? A majré is interferencia. Nem tudtad? Amit írsz annak semmi értelme. Ha elektromos interferenciát okozhat egy AF motor tápellátása az elég barbár tervezést feltételez a váz áramköreiről. Azt kizárhatod. A ferdén köszörült bajonett mitől lötyögne? A linkelt videóból pedig semmilyen optikai hiba nem azonosítható be vagy zárható ki. Nem alkalmas rá. Szerintem ezzel így jártál. Csodálkoznék, ha egyáltalán válaszolnának neked a kínaiak. Legalább ócó volt.
-
.mf
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Ez nem moiré. Totál másképp néz ki, az finom részletű rácsos textúrák találkozásánál (textil, háló, rács, képernyő, tető, stb + a szenzor rácsos szerkezete) jelenik meg. A Z8-ban nincs is AA szűrő. Amit meg utána írsz, megintcsak totál más dolgok (shim másra való, lencserendszerhez se ennek, se annak semmi köze, ha bajonettel lenne gond akkor lötyögne, ha decenteres lenne akkor egyik oldalon lágy lenne)
Tuninger: független a rekesztől, f1.2-f2 előjön; AF és MF is mindegy. Nem optikai, ez a jelben van - ld. szenzor-vízszintes még ha a kamera ferde is. Ez valami elektromos interferencia, valami bezavar a jelbe.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Moiret szerintem csak éleken lehet előidézni és sokkal apróbb zizgés, plusz minél fényerősebb az obi annál kevésbé látszik
.mf: más rekeszen is csinálja? gondolom manual fókuszon voltál -
hibavissza
veterán
Tipp: Moárénak tűnik. Mintha a fókuszsík nem az aliasing szűrőn lenne, hanem mögötte. Meg lehet próbálni a lencse és adapter közti bajonettre két-három darab pár százados fém hézagolót betenni és úgy feltekerni. Szoftveresen talán lehet a lencserendszer mozgásán állítani, de nem biztos. Ha a közgyűrű mással nem csinálja akkor az obi bajonettje lett elméretezve. Látható, hogy a bal (obinak jobb) oldalán erősebb a jelenség. Még az is lehet, hogy decenteres egy lencse. Vagy valamelyik bajonett egyenetlenül lett esztergálva. Sorját, huplit nem érzel valahol?
-
.mf
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Már előre félek attól, amikor elkezdem feldolgozni a most lőtt videókat
Részvétem, elég idegőrlőnek hangzik.Tuninger: ha valami árnyékolási hiba, az inkább hardveres gondnak tűnik.
A baj az, hogy 1-2 hétnyi nagyon jó felvételnél kavar be, előbb nem vettem észre, utána azt hittem (/reméltem) csak az élőkép vagy visszajátszás a -15-25C-ban, de sajnos nem, szgépen is látszik, és utólag már látom, hogy az azzal az obival (ami egyből az új fő obim lett) lőtt videóknál kisebb-nagyobb mértékben előjön.T72: az obi focus by wire, és f1.2-es obinál azért szükség van rá. Moddolásnak lehet, hogy inkább az utólagos alufóliás árnyékolás + szigszalag (rövidzár és becsillanás ellen) lesz a megoldás...
-
ben2
aktív tag
válasz
Tuninger
üzenetére
Resolve-on kívül főleg Nuke-ra használnám a gépet, ami erős CPU-t igényel és kb. végtelen mennyiségű ramot és vramot.
(Melóban pl. 48 magos Epyc-en dolgozom 128Gb rammal és még azt is meg tudja fingatni a Nuke a 6K projekteken, ha több comp van nyitva.)
Így számomra egy középkategóriás CPU és 128GB-nál kevesebb ram eleve nem opció. Semmi értelme beletolni mondjuk 7-800ezret egy kompromisszumos gépbe, hogy az első éles melónál belefussak a limitációkba.
Mint írtam, a Mac-hez képest ma már a PC főleg a CUDA-ra épülő AI workflow-kban tudna számomra többet. Pl. Beeble.ai meg a Nuke CopyCat.
Persze 16GB vrammal is elszöttyögne, de pont abba nincs értelme értelme szűk keresztmetszetet építeni, ami miatt a PC egyáltalán szóba jöhet.
2 millió felett viszont a PC már nem versenyképes a Mac Studiokkal, mivel még ha AI feladatokban simán köröket is ver az 5090 akár az ultrákra is, a Mac Studio a több vramnak köszönhetően simán használható teljes értékű munkaállomásnak úgy, hogy közben az AI taskok a háttérben futnak, ráadásul csendben elvan az asztalon és nem fogyaszt másfél kilowattot.
A fő problémát jelenleg a rohadt CUDA függő AI szoftverek jelentik, hogy egy sor tök jó toolhoz vagy NVIDIA kártya kell, vagy töltsd fel a felhőjükbe. -
t72killer
titán
" az adapter bezavar a szenzornak magas ISO-nál" wow, ez valami elektromos zaj hatása lenne? Brutál csíkok, a vidi teljes ablakban megnyitása nélkül is látszik.
Faék 0 elektromos kontakttal rendelkező adaptered nincs esetleg kéznél, vagy a lencsét nem lehet kontaktleragasztással "átcinkelni", hogy tartsa nyitva a blendét? -
t72killer
titán
-
Stauffenberg
nagyúr
"Az élet sosem egyszerű, mi?"
Tegnap csak 4 órát szoptam a Resolve kikúrt bugjaival egy határidős meló közben. Color grade-re kapott projekteknél mindig stresszes az első pár óra (át kell néznem a vágó által használt beállításokat és a fejével gondolkozva rájönni mit-miért csinált). De pár hete legalább 2 órát kurvaanyáztam azon, hogy nem hajlandó a médiafájlokat relinkelni a projekthez. Nem volt rá megoldás, a hetvenedik ugyanolyan próbálkozásnál egyszercsak mégis sikerült (szóval a lámpaláz azóta is megvan, hogy megint feltesz a szopórollerre).
De tegnap ennél is görényebb volt, mert összeakadtak a globális projekt és a timeline beállítások. Négy órámba telt mire kiderült, hogy a durva, arcokat és formákat eltorzító vizuális glitchek (preview nézetben és a renderen is) okozója az optical flow. Én eközben feltúrtam a fél Redditet, felfrissítettem a Resolve-ot 20.3.1-re és ugyanúgy szar volt. Voltak klipek, amiken volt retime process és itt a projekt default az optical flow volt (míg a timeline és a klip szintű beállítás más), ez pedig felülírta. A legjobb pedig, hogy ahol indokolt lenne az optical flow, meg nem lehet használni a glitchek miatt. Motion blur ugyanaz a kávéház. A legszebb, hogy a vágóval beszéltem ma, aki esküdött rá, hogy ő is szopott az optical flow-val és kipurgálta az írmagját is az egész projektből.
De volt amikor 6 órám ment el azzal, hogy a Resolve folyton összeomlott és trial & error módszerrel derült ki, hogy a GPU gyorsítás módjánál az Auto valamiért Metal helyett OpenCL-ben próbálta futtatni, ami 10 percenkénti crash-hez vezetett (Apple gépen a Metal a nyerő amúgy is). Most néztem a 20.3.1-ben már a lenyíló menüben már csak a Metal van, ki is vették az OpenCL-t.
Soha az életben videóvágó szoftverrel ennyit nem szoptam, mint a 20-as Resolve-val, kritikán aluli módon bugtenger az egész, mert persze a fontos az volt, hogy teleokádják annyi AI szarsággal, amennyivel tudják, miközben a stabilitást majd megoldják utólagos foltozgatással...

-
.mf
veterán
Képzeljétek... A túl tág 16 mm és túl szűk 50 mm közé kerestem még valami minél fényerősebb obit, a Nikon 35 f1.2 túl drága, így a Viltrox 35 f1.2-vel szemeztem, ami november végén még csak FE-mount volt. Kérdeztem tőlük, hogy mikor jön Z-re, azt mondták, nem tudják - ezért végül a BF akcióban megrendeltem az FE-t + E-Z adaptert. December közepére megjött - és Houston, van egy kis gond... Úgy tűnik az adapter bezavar a szenzornak magas ISO-nál, és ilyen (link, ha másnak se töltene be a lenti videó) sávosodást produkál.
Remélem a youtube tömörítése ellenére is átjön. Néha ilyen vagy ennél is durvább (sima live viewben is); máskor meg minimális. Más obival nincs ilyen gond, találtam Redditen is pár bejegyzést szintén adapter által okozott sávosodásról (nem csak Viltrox, hanem Megadap is, Z8 mellett Z6III, ZR-nél is). Slusszpoén: amikor megérkezett hozzám, akkor jelentették be, hogy januárban jön Z-re is... A Viltroxnál legalább egyből elismerték a hiba létezését, azt mondják dolgoznak rajta.
Az élet sosem egyszerű, mi?

-
Tuninger
Topikgazda
Meg miért kevés a 16GB Vram? Nem mondom, hogy nem lehet elfogyasztani, de racionalizált workflowval nem nagyon veri be a fejét a resolve a 16-ba és azért legalább 50%ot lehet fogni az áron ha nem mindenből a highendet építi az ember.
Szerintem egy CPU-ból elég egy középkategóriás, hiszen alig visz terhelést egy 5xxx szériás RTX mellett, egy 5070Ti meg mindent tartalmaz ami kellhet.
Még azt a barbárságot is ki merem jelenteni hogy egy high end DDR4-es konfig egy midrange SSD-s setuppal, de egy RTX5070-el tudja a kimaxolt konfig teljesítményének 80%-át (szigorúan Resolve alatt nézve) az árának a harmadáért-negyedéért.
És azt is tutira veszem, hogy bármennyire kimaxolod a komponenseket, sosem lesz olyan smooth a timeline mint Mac alatt.
-
ben2
aktív tag
válasz
Kukcaman
üzenetére
Videózáshoz a CUDA támogatás maradt az egyetlen feature, ami miatt egyáltalán érdemes PC-ben gondolkodni Mac helyett, ha AI eszközöket akarsz használni. Még tavaly nyáron összeraktam egy configot, hogy az M1 Max mellé legyen egy erős desktop gépem is (a dual xeon az 1070-es vga-val kiöregedett alólam). Kb. két millióra jött ki, ebből 1 millió csak az rtx 5090 lett volna, kompromisszumként felmerült még egy 3090-es (kb. 250ezer használtan), mert a többi gamer kártyában a 16Gb vram kevés. Mára ez a konfig a ram és az ssd árak miatt felmászott 3 millióra, azért meg már Mac Studio M3 Ultra-t lehet kapni 256GB rammal.
-
hibavissza
veterán
válasz
Kukcaman
üzenetére
Nem vicc. 230 egy Mac Mini M4. PC-be ramot nem kapsz ennyiért. Vicc, de itt tartunk.
Várjuk meg putler tébolyodott narancspincsije mit talál még ki, hogy elterelje a figyelmet az epstein mappáiról....lesz itt még nemulass.
Válogatom a klipeket. Igazság szerint murva jó ez a K&F variND. Rátoltam a gyári LUT-ot, egyklikkes WB korrekció és leesik a monitorról... -
Kukcaman
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
-
nozs23
addikt
Hozok még egy dealt: S5IIX+50mm f/1.8 [link]
1260EUR osztrákoknál. (Kód: LUMIX25) Leszámolva talán 350k Ft körül jön ki egy S5IIX, azért kemény. Gari 5 év. -
t72killer
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
. Az asztali gépemnek abszolút nem gond, a laptop viszont sovány (16GB alaplapi/nem bővíthető RAM, IGP). Lehet maradnak a nagyobb feladatok az asztalinak.A vegasban az nem szimpi, hogy
bár majdnem annyiba kerül, kicsit még drágább is*, mint a resolve studio, kiderítettem: az "élettartam"-licensz egy verzióra szól. Azaz pl 5év alatt, amikor kb minden megváltozik már (windows/driverek, videóformátumok, hardver) leírhatod az összeget nullára, míg a Resolve adja a teljes értékű aktuális verziót.*Szerk most nézem, a vegas pro suite nálunk 230 font, resolve studio 225. Az "ingyen" proDAD Hide érdekes, de nem biztos, hogy komolyan hasznát venném...
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Mondjuk azt tegyük hozzá, ha valami határidös komplex dologba futnék bele, beülnék a gyermek gémer pc-je elé. I7+5070.
Nem felejtettem el a géppark tesztelését, de fel akarom rakni mindenhová a 20-as Resolve-ot. Ott tartok, hogy letöltóttem...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
"A fenti hardveres beszélgetésből jött az ötlet, ha jól rémlik, a vegas gyengébb vason is jól fut."
Én még bőven a Resolve aktív használata előtt néztem össze a Premiere Pro és a Vegas teljesítményét, utóbbi nyert egy elöregedett PC-n, de csak mert a Premiere Pro (Adobe szokásokhoz hűen) jó szarul volt megírva. De a Vegas sem bírt el akármit, ráadásul proxyval a Premiere Pro is megszelídíthető volt.
Aztán kipróbáltam a Resolve-ot és folyton a VRAM elfogyására panaszkodott, aztán vettem alá egy GTX 960 4GB-ot (valami 35 ezer forintért Hardverapróról, ez még a bitcoin láz előtt) és hirtelen megtáltosodott FHD anyagokkal. Komplexebb 4K anyagokra már az is kevés volt, gondoltam itt az idő egy komolyabb PC upgrade-nek (RTX 3060 8GB volt a kiszemelt, de oda már CPU, RAM és emiatt alaplap csere is kellett volna), de addigra beütött a bitcoin mánia és az a szaros VGA önmagában többe került, mint az M1 Air, ami meg azóta is szolgál nálam.
Mennyibe is kerül ma egy ilyen gép? 160-180k? M1 Mac Mini még olcsóbb, 120-tól indul, 150-ért már a 16 GB-os példányok kezdődnek.
Ezt csak arra akarom kifuttatni, hogy manapság annyira nem téma ez már. Egy proper videós felszerelés összértéke mellett egy 150 ezres Mac Mini annyira eltörpül, hogy aki nem tud a Resolve alá gépet rakni, az nem akar. Ráadásul egy PC mellett is elfér az asztalon, olyan pici (ha valaki nem akar teljesen átállni).
Előbb fejlesztenék hardvert, minthogy a szoftvert adjam alább, szerintem ez egy rossz megközelítés.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
osztán 5 éve még milyen apple ellenesség volt...

Bezzeg Taranist hiába dolgozom évek óta, nem törik meg sem Sony, sem Apple irányba.
Plur1busból idézve: látod hogy valaki fuldoklik, persze hogy megpróbálsz neki mentőövet dobni -
hibavissza
veterán
Rendben, köszi! Van 2 darab mini is itthon, ha lefőne, de MBP M3 pro 18/1TB van betöltve. Remélem nem viszi el valami indián keddig. Az Air van a második helyen, de csak azért mert a család preferálja a nagyobb, 15 colos kijelzőt.
Nehogy a végén pofára essek és mehetek használt M1 pro-t venni... -
t72killer
titán
Nem tudom mennyire hírértékű, a Vegas Pro Suite-ot akcióban adják, ingyen proDAD hide pluginnel.
Viszont tény, nemigazán olcsóbb így a resolve-nál, mert a "lifetime" licensz nem jogosít fel a következő verzió használatára ha jól értelmezem.
A fenti hardveres beszélgetésből jött az ötlet, ha jól rémlik, a vegas gyengébb vason is jól fut.
-
Stauffenberg
nagyúr
Az eredeti kérdésben egy 14" MBP M5-ös volt az M4 Air-hez mérve, csak éppen előbbi 45%-kal drágább, utóbbihoz meg el tudna hozni egy iPhone 17 Pro-t is. Én inkább utóbbit választanám.
Ha nem tekered nyélen egész nap az Air-t, nem lesz gond vele, hogy néha renderelsz vele egy-egy videót. Meg neki ott van mellé az asztali, hűtött Mac Mini M4 is. Ilyen peremfeltételek mellett nem sok értelmét látom az M5-ös MBP-nek (főleg mert az ára miatt kimarad a kosárból az iPhone 17 Pro is).
-
ben2
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nem azt mondom, hogy ne lehetne vele renderelni, hanem ha a Pro és a Mini között dilemmázik és Resolve-ra kell, akkor az Air passzív hűtése hátrány.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Az M1 nagyjából 90-95 °C környékén éri el a throttling hőmérsékletet és addig szabályoz le, amíg ezt tartani tudja. Nagyjából 25% teljesítmény vesztéssel lehet számolni ilyenkor a ventis MBP verzióhoz képest, de ez már ilyenkor fix, ezt már tartani tudja huzamosabb ideig.
Én is próbáltam már emelvényre tenni a gépet és van egy USB-s asztali mini ventillátorom (Artic Cooling egyébként, teljesen halk), ezt úgy állítottam be, hogy a gépet alul-felül fújja. Olyan sokat nem osztott vagy szorzott, le is szoktam róla. Ha napi szinten kellene 30+ perces anyagokat exportálnom, akkor biztosan nem Air-t vennék, de hetente-kéthetente megterhelem egy 5-10 perces 4K H265 anyag exportálásával, azon nem fogom agyonaggódni magam.
-
t72killer
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ez itt totál off, de ha a gép fémfelületen, üveglapos íróasztalon, pláne laptophűtőn ül, az igencsak besegít kordában tartani a hőfokot. Én nem ritkán ágyban laptopozom: már az is óriási segítség, ha zsanér alá tolok valamit és szabadon jár a gép alatt a levegő. Thinkpad x13 g2 amúgy sajna nuku nvidia benne, kíváncsi leszek, bírja-e majd az 5.3k nyersanyagot ha odaérünk, vagy át kell-e pakolni a cuccot az asztalira.
-
Stauffenberg
nagyúr
Air-en elég Proxyt vágni és ott az asztali gépe (Mac Mini M4), amire átdobja a projekt fájlt amint végzett és mehet a render azon.
Amúgy meg tapasztalatból mondom, hogy amíg olyan dolgokat vágsz, amit max 15-20 perc renderelni, semmi baja nem lesz a gépnek (4 éve használok egy M1 Air-t).
De ismerek olyat is, aki 1+ órás podcast adásokat exportált ugyanezen a konfigon heti rendszerességgel és semmi baja nem volt a gépnek, csak azért cserélte le, mert a cégtől kapott egy M3 Pro MBP-t.
-
ben2
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Resolve-ra ne vegyél Airt, mert az rendereléskor fel fogja fűteni magát a passzív hűtés miatt. Az Air szuper gép általános célra, de nem szereti a hosszabb, kitartó terhelést, nem arra lett kitalálva.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Innen vettem Macbookot, ha úgy van nézz körbe. [link]
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger
üzenetére
Pugeten megnéztem. M5 már erősebb. Így nézve tényleg deal egy m1pro. Néztem, hogy van egy kibontott M3pro 18/1TB ilyen 1400 körül a boltban. Egy év Apple int. garival. Arra fogok rámenni. Az a gond, hogy az isten háta mögötti falu és az utolsó halál faszán lévő füves reptér közötti úton kell találni egy normális boltot. Szerencsére úgy tűnik itt minden porfészekben van egy Media Markt szerű valami. Patent bolti készletet is mutatnak áruházanként.
Elvileg lehet itthon kapni már a Jonsbo T9-et, arra a házra várok. Szuper, hogy mire megjött, a RAM árak miatt életképtelen lett egy PC összerakása.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza
üzenetére
Én tartom, hogy használtra kellene menni, 360ért megy az M1 Pro 16/512, 440 körül lehet akasztani 1TB-set és ami a legfontosabb: ennek az ára már nem fog akkorát esni mint az M4 Air / M5 ára. Ergo ha nem tetszik ki lehet szálni olcsóért.
De minek is neked a (230 ezres) M4 Mac Mini mellé Macbook?

-
hibavissza
veterán
Van rá esély, hogy tudok Macbookot venni. Kettő van a boltban most. MBP M5 14' 16/512 1449 dollár. MBAir M4 15' 16/256 999 dollár. Ebben az államban nincs vat. Melyiket hozzam el Resolve-ra? Air mellé még be tudok dobni egy 17 pro szifont a kosárba...
-
Kukcaman
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Elég ám a 8bites, G80-as rögzítés.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Okés, nekem az is jó, ha kiírod, mikor mit csinálsz pontosan, 180fokos szabállyal.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Persze, azt meg köszönném
Napos, havas, csillogós, legjobb teszt lesz. -
Kukcaman
senior tag
-
nozs23
addikt
válasz
Kukcaman
üzenetére
A Nisi Swift VND system most a legjobb megoldas. Nem olcso, de sok mindent lefed, es konnyen-gyorsan lehet cserelgetni/epiteni. En posztban nem szeretek ezzel szarakodni. Majdnem minden eskuvot/kreativ projektet mistel rogzitek, mert bejon a look es meg semmit nem vagott tonkre. Kicsit elvesz a klinikai digital kinezetbol.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Kukcaman
üzenetére
Szerintem próbáld meg manualban egy UV szűrővel a mistet
Én játszottam dezodor + VND kombóval, aztán rájöttem hogy inkább megcsinálom postban resolveval a hatást egy kis halation +bloom kombóval mint hogy alapból elrontom a képet.De ha tetszik amit a self made megoldás ad majd, akkor érdemes lehet venni egyet a fentiekből. A self made további előnye hogy tudod tesztelni mi van ha túl van tolva az effekt.
-
b.vr
őstag
válasz
Kukcaman
üzenetére
VND ügyben vagy egy éve végigméztem egy nagyon alapos tesztet vagy tucatnyi mindenféle árkategóriájó és márjájú (vagy márka nélküli
) filtert nézett végig nagyon metodikusan, voltak várható eredmények és akadtak azért meglepőek, is. Mindenesetre azóta sem vettem aztán semmit , (ha videó akkor úgyis drónoztam, és olyan témában amiben nem kellett egyébként sem ND), de majd kíváncsi leszek végül mi mellett döntesz. -
Kukcaman
senior tag
Mostanában használt valaki VND és black mist filtereket? Vagy mindenkinek van, és csak a táskába pihen
Az olcsóbbak közül szemezgetek K&F VND+CPL teszteket nézem és elég jól szerepelnek - mondjuk inkább 1/8-as Black mistet néznék, nem tudom mi lenne a jó kiindulópont.
A másik meg a 7artisans, erről a típusról sem írtak rosszakat ebből a kategóriában.Mondjuk a mágneses rögzítés jobban hangzik, mint a hagyományos tekerős stiló.
-
t72killer
titán
válasz
hibavissza
üzenetére
Azok. Apple-szindróma: hozzászoktak a fix vevőkörhöz...
Víz alá ha nem fél méteren vagy és feletted trópusi napsütés tűz (ahol a hullámok fénytörése amúgy is szétzúzza a képet) nincs mese, saját fényt kell levinnikínai elemlábúvár videófény címszó alatt. Tájképre persze ez nem jó...
Hogy a naplementével, felhős időben erdei anyagokkal mit fogok csinálni, még rejtély, oda az öreg rx100iv-em lenne az igazi valami hátizsák vállpántra rágyógyítható gimballal, bár az egy ultrasérülékeny kamera, 1 csepp víztől frászt kap. -
hibavissza
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
DJI Mic-kel. Érdekes, hogy a Gopro12 is tudta, de a 13-ból kivették. Átvariálták az akkut, felfogatást...Gopronál tényleg hülyék ülnek? Néztem pár tesztet. Engem nem érdekel a DJI éjszakai módja, mert a kép azzal is szar. Viszont naplementében vagy víz alatt nagyon kell az a kis tartalék. Gopro gyakorlatilag verőfényben, ha a nap a kamera mögül süt, rohadt jó. Változó fényviszonyoknál minden szétesik és elmászik a wb valami eszement módon. A kép egyik felén jó a másikon nem. Lehet maszkolgatni.
8k mód nagyon organikus. Kár, h csak 30p és nincs horizon lock. Legalább látjuk mi lesz a 7-ben. -
nozs23
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Úgy-úgy, de már változtak az árak (gyakran szoktak). Az 1100 offer már nem él.
-
t72killer
titán
válasz
hibavissza
üzenetére
A hangrögzítést gondolom külső mikivel tervezed?
A 6osnál most bejött ez a csuda 8k dolog, ami persze nem 8k, de elvileg jobb végeredményt ad, mint az 5pro 4k-ja (és amivel a 6ost eredetileg szállították). A 6 mellett szólhat még, hogy új forma+méret, és lehet ez lesz a köv 3-4generációban. Tehát ha veszel hozzá vízálló házikót, aluvázat, stb, akkor van esély, hogy jövőálló lesz a cuccod. Goprónál én most eldobált gopro9 tartozékokat halászok aprópénzért (pl vízalatti színszűrőkészletet ebayeztem kemény 12 fontért, bontatlan állapotban - az eladó nem tudta, hogy a dobozra írt gopro9 igazából 9-13
) -
hibavissza
veterán
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Lumix25 kóddal ad 300EUR kedvezményt a vázra, ugyanezzel van jónéhány objektívre is 100-300EUR. Szerintem erre gondolt
-
nozs23
addikt
S5II 1100EUR-ért beszerezhető német Panasonicon (5 év garival) [link]. Az obik is jó áron vannak.
-
Kukcaman
senior tag
válasz
zaskar
üzenetére
BUÉK!
ChatGPT-vel szoktam megoldani. Bemásolom a teljes srt-t, kérem, hogy javítsa a szöveget, ha van benne hiba, vagy hibásan lett fordítva a szöveg. A következő körben pedig lefordíttatom vele, ugyanabban a formában. (persze, el szokta csúsztatni az időt, lehet a perplexity jobb rá) -
zaskar
senior tag
BUÉK mindenkinek! Előrebocsátom, hogy nem értek a videószerkesztéshez, és nem is foglalkozok ilyesmivel, de felmerült egy kérés, amiben szeretnék segíteni valakinek. Kíváncsi lennék, hogy ez viszonylag egyszerűen megoldható-e.
Adott egy videó (francia nyelvű interjú), ami alá szeretnék magyar nyelvű feliratot tenni (tudom, hogy a youtube tud ilyesmit, de offline van a videó, tehát a számítógépen). Keresgéltem a neten, aztán letöltöttem a CapCut-ot. Azzal elértem annyit, hogy a videóra rátett egy feliratot az eredeti nyelven a hang alapján. Viszont annak a lehetőségét, hogy ezt magyarra fordítsam, már nem találtam. Létezik valami más program, amivel ezt meg tudnám oldani Windows alatt úgy, hogy a végeredmény egy magyar felirattal ellátott videó lenne? Az anyag nem pár perces, legalább félórás.
Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- OTP Bank topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- BestBuy ruhás topik
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- iPhone topik
- Haditechnika, harcászat
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Pörgősebb vágás szerintem jobban állna neki. De gondolom, ahhoz kevés volt a
) is elektromos műveket, szval ha az elektro gerjed, akkor az full manuálban is fog. És az ilyen, óccó asztrokamera is produkált hasonlót.
? Bár az is durva, hogy a karim bő egy év használat után drágábban tudnám eladni, mint amennyiért tavaly vettem...