Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gilfoyle: 23 éve itt...
- PSti: "Új" VGA kártya jelent meg: Gainward GeForce RTX 3060 Python II OC
- kenand: Intel NUC 5i3RYK (Core i3-5010U) házbővítés 2db SSD (HDD) befogadására
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bitpork: Balcsis tali 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
35273 - 35201
35273 - 35201 35200 - 35101 35100 - 35001 35000 - 34901 34900 - 34801 34800 - 34701 34700 - 34601 34600 - 34501 34500 - 34401 34400 - 34301 34300 - 34201 34200 - 34101 34100 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kukcaman
senior tag
Az szerintem egy sima M1-es lesz csak abból a MacBook Pro változat, de még így is olcsó, mert 16/512 GB konfigoruáció.
Az Air M1 8/256 GB-ok mennek most 150-170 között. Feltűnően olcsónak hangzik, nem ennyi szokott az ára lenni.
és Tuninger, több mint valószínű, hogy nem M1Pro chipszes, hirtelen nem is gondoltam bele, hogy két megnevezésű is létezik.
-
Stauffenberg
nagyúr
Az szerintem egy sima M1-es lesz csak abból a MacBook Pro változat, de még így is olcsó, mert 16/512 GB konfigoruáció.
Az Air M1 8/256 GB-ok mennek most 150-170 között. Feltűnően olcsónak hangzik, nem ennyi szokott az ára lenni.
-
Tuninger
Topikgazda
az alap m1 prok most kezdenek bekacsintani 300k alá, 320-340 ekért van a legtöbb hirdetve, szóval vagy nem tudja mit árul (13” M1 Macbook Pro létezik, csak az nem pro) vagy hibas a termék. ha egyik sem akkor màr elvitték

-
Kukcaman
senior tag
tegnap elém ugrott egy hírdetés, hogy M1 Pro 16/512 170ezer árcsökkentett forintért megkapható. Ennyit zuhant volna 1év alatt az ára? Hát ennyit
Nem követtem az árakat, meg azóta M4 és M5 is bőven jelen van. -
vond
MODERÁTOR
Köszi a tippeket, Az a baj hogy tényleg nincsenek profi fényerős (videós) zoom obik MFT-re, a 10-25 és a 25-50-en kívül. Az F2.8 sem sokat ér sajnos gyenge fényben, sötétben MFT-n...
Valószínűleg rendszert váltok majd, vagy esetleg egy GH7-re váltok, annak már jobb sötétben is a szenzora. Kár ezekért, mert a GH kameráknak brutálisan jók a képességeik, és a felvételi lehetőségeik. Minden más kamera váz ami ezeket tudja, másfél millió meg több full frame-en... Az nekem már sok (plusz objektívek ugye...)Egyébként amiatt (is) vettem GH5 II-t, mert nagyjából ez az egyetlen kamera képes arra hogy kábelezések nélkül, Wifi routeren keresztül, telefon, PC és minden eszköz nélkül tud Youtubera, Twitchre Live Streamet küldeni nagyon jó minőségben. Ezt szinte semmilyen más kamera nem tudja, még egy Sony A7S III sem, tripla áron...
Nyilvánm ez a funkció nem mindenkinek igénye...
"ez az egyetlen kamera képes arra hogy kábelezések nélkül, Wifi routeren keresztül, telefon, PC és minden eszköz nélkül tud Youtubera, Twitchre Live Streamet küldeni nagyon jó minőségben. Ezt szinte semmilyen más kamera nem tudja, még egy Sony A7S III sem, tripla áron"
Sony A7V tudja, sőt már az A7IV is a v3-as firmware-rel.
-
hibavissza
veterán
Megnéztem megint. Macen a viewer korrekciót bekapcsoltam, Rec709 scenne kikapcsolva. Minden Srgb-n és a kimeneti CST adaptációt 8.5-re letekertem. Tök ugyan azt látom DR-ben, QT-ban, Bridge-ben, YT-on és Androidos telefonon YT alkalmazást kifotózva és megnyitva Macen a png-t. Minden teljesen egyforma. Ez a 2.4-es gamma és 709-a akkor kell, ha mondjuk Netflixre gyártasz vagy tévébe talán.
Ha mindent Rec709-A-ra állítok akkor is jó lesz mindenhol, nem kell levenni az adaptációt, de akkor nem Mac-en nézve van egy hangyányi drift. Tényleg pici, de ha lehet tök egyforma akkor legyen.Valaki csinálja még meg a tesztet meken, plíz.
-
hibavissza
veterán
Köszi a tippeket, Az a baj hogy tényleg nincsenek profi fényerős (videós) zoom obik MFT-re, a 10-25 és a 25-50-en kívül. Az F2.8 sem sokat ér sajnos gyenge fényben, sötétben MFT-n...
Valószínűleg rendszert váltok majd, vagy esetleg egy GH7-re váltok, annak már jobb sötétben is a szenzora. Kár ezekért, mert a GH kameráknak brutálisan jók a képességeik, és a felvételi lehetőségeik. Minden más kamera váz ami ezeket tudja, másfél millió meg több full frame-en... Az nekem már sok (plusz objektívek ugye...)Egyébként amiatt (is) vettem GH5 II-t, mert nagyjából ez az egyetlen kamera képes arra hogy kábelezések nélkül, Wifi routeren keresztül, telefon, PC és minden eszköz nélkül tud Youtubera, Twitchre Live Streamet küldeni nagyon jó minőségben. Ezt szinte semmilyen más kamera nem tudja, még egy Sony A7S III sem, tripla áron...
[link] 10-25 árából kijön egy rendszerváltás. Egy S5II+20-60 kiváltja a teljes MFT prime sort. Van előnye az MFT rendszernek, de ritka. 10-25 egy látványra 20-50 f3,4-es FF obinak felel meg, ISO-ban pedig duplája, mivel negyed akkora a képkör. Sajnos a beltéri felvételeknél már elkél az a ISO 6400 plusz érzékenység. Főleg, ha kell némi DOF is. Itt már a legújabb MFT szenzor is durván zizis és a színek is elmásznak. Ehhez képeset a mérete teljesen abszurd. Ha beférne egy GH7 10-25 kit 700 ezer körül, még azt mondanám oké. Így nagyon vékony az a felhasználás, mikor ez a kit a legjobb választás és megéri felárat. GM5/GX9 gépeket egybegyúrva, pár fényerős, jó rajzú és olcsó UWA-val szerintem egy nagyon jó rendszer lenne. Nem tudom miért a FF like vonalra mentek rá. Aki elviseli a nagy gépet, nagy obit az nem veszi meg kis érzékelővel a nagy vasat.
-
D.Va
őstag
Normális olcsó zoomok MFT-re: Pana 12-35, Oly 12-40. A többi mind szemét vagy esztelen drága és nagy. Feltételesen a Pana 14-45-öt tudom ajánlani, de az sötét mint a kút mélye. A 10-25 obi és társai tették le az MFT rendszert a térképről. Az az objektív azon az áron egy eszméletlen szar vicc.
-
hibavissza
veterán
Megnéztem megint. Macen a viewer korrekciót bekapcsoltam, Rec709 scenne kikapcsolva. Minden Srgb-n és a kimeneti CST adaptációt 8.5-re letekertem. Tök ugyan azt látom DR-ben, QT-ban, Bridge-ben, YT-on és Androidos telefonon YT alkalmazást kifotózva és megnyitva Macen a png-t. Minden teljesen egyforma. Ez a 2.4-es gamma és 709-a akkor kell, ha mondjuk Netflixre gyártasz vagy tévébe talán.
Ha mindent Rec709-A-ra állítok akkor is jó lesz mindenhol, nem kell levenni az adaptációt, de akkor nem Mac-en nézve van egy hangyányi drift. Tényleg pici, de ha lehet tök egyforma akkor legyen. -
.mf
veterán
Képzeljétek... A túl tág 16 mm és túl szűk 50 mm közé kerestem még valami minél fényerősebb obit, a Nikon 35 f1.2 túl drága, így a Viltrox 35 f1.2-vel szemeztem, ami november végén még csak FE-mount volt. Kérdeztem tőlük, hogy mikor jön Z-re, azt mondták, nem tudják - ezért végül a BF akcióban megrendeltem az FE-t + E-Z adaptert. December közepére megjött - és Houston, van egy kis gond... Úgy tűnik az adapter bezavar a szenzornak magas ISO-nál, és ilyen (link, ha másnak se töltene be a lenti videó) sávosodást produkál.
Remélem a youtube tömörítése ellenére is átjön. Néha ilyen vagy ennél is durvább (sima live viewben is); máskor meg minimális. Más obival nincs ilyen gond, találtam Redditen is pár bejegyzést szintén adapter által okozott sávosodásról (nem csak Viltrox, hanem Megadap is, Z8 mellett Z6III, ZR-nél is). Slusszpoén: amikor megérkezett hozzám, akkor jelentették be, hogy januárban jön Z-re is... A Viltroxnál legalább egyből elismerték a hiba létezését, azt mondják dolgoznak rajta.
Az élet sosem egyszerű, mi?

Sziasztok!
Nem tudom, emlékeztek-e még az idézett bejegyzésre és hibajelenségre: a Z8 magas ISO alexpós videóban (éjszaka tök sötétben videóztam sarki fényt, na, az sötét) adapteres Viltrox 35 f1.2-vel csúnya csíkokat produkált. Most már itthon vagyok és kezdenék neki a videókkal foglalkozni a következő hetekben. A gond az, hogy több felvételen is ott a hiba, mint elsőre láttam, van néhány nagyon jó felvétel (nem azt mondom, hogy potenciálisan díjnyertes, de a fotókkal most a világ legnagyobb összdíjazású fotópályázatára, a HIPA-ra, shortlistre válogattak; meg írnék megint NatGeora és Telexre cikket), amiért kár lenne. Az előbb olvastam valamelyik fórumban azt, hogy valakinek hasonló felszereléssel és esetben a temporal noise reduction egész jól kiszedte a sávokat. Merjek reménykedni? Tuninger már volt olyan kedves és készített egy tutorialt, azt újra megnézem, azon felül van még valami amire figyeljek, valami érték ami fölé ne menjek, milyen artifactek jöhetnek elő, stb? Ha kell, kereshetek és feltölthetek még mintákat.
Előre is köszi!
-
hibavissza
veterán
Na munka miatt most volt időm foglalkozni kicsit GH5 II IBIS-es problémámmal. A Pana 12-60 F3.5-5.6 stabis obi-val remeg az Dual I.S. IBIS.
Ha nem stabis objektív van fent, hanem pl egy régi M42-es objektív akkor nincs remegés probléma.
Ezek szerint a váz (GH5 II) jó. Vagy az objektív hibás, vagy a Dual I.S. szar ha kézből egy pontra tartja az ember (vagy állványon van.)
Másik natív (és stabis) Pana objektívvel még nem tudtam tesztelni mert nincs. Majd ha lesz pénzem jobb/profibb obira akkor tesztelem.
Egyébként ha natív stabis Pana obi van a vázon, akkor nincs semmilyen IBIS beállítási / választási lehetőség, csak ez: Vagy kikapcsolom teljesen együtt a Dual I.S.-t (tehát nincs stabi se vázban, sem az obiban. Külön külön nem használható/állítható.
Kizárólag Dual I.S. használható és csak all-in módban tehát 5 tengelyes teljes stabilizálás + obi stabival együtt.
NINCS PANNING, tehát nincs csak "LE-FEL" és nincs csak "JOBBRA-BALRA" stabilizálás stabis Pana obival.
Ezek a "PANNING" módok csak stabilizálás nélküli objektívvel működnek, mikor csak a kamera szenzor IBIS-e működik.Egyébként nálam E-stabi mindig OFF, Steady shot mindig OFF.
Ezeket sose használtam mert a steady az inkább fotóhoz való, vagy teljesen állóképhez, pl interjú.
Az E-stabi meg rontja a képminőséget, belecroppol a 4K videóba ami rontja a képminőséget, nem natív 4K lesz így a videó hanem kb 25 százalékot croppol, ami elég sok főleg ha eleve nem oversampling (Full szenzor) hanem Crop (Natív 4K szenzor kivágás) módban videózok, tehát én ezeket sosem használom.Normális olcsó zoomok MFT-re: Pana 12-35, Oly 12-40. A többi mind szemét vagy esztelen drága és nagy. Feltételesen a Pana 14-45-öt tudom ajánlani, de az sötét mint a kút mélye. A 10-25 obi és társai tették le az MFT rendszert a térképről. Az az objektív azon az áron egy eszméletlen szar vicc.
-
deny330
senior tag
HDD ára is megfutott. Egyébként egy normális egy terás M2 SSD 48 ezer. Resolve Studio 92 ezer forint. Ezek azért még elég alacsony árak, ha azt nézzük mit kapsz. Bármilyen hobbira el lehet költeni ennyit időnként. Most rendelek két pinpongütő borítást 34 ezerért. 4 hónapot remélem kibír....
RAM árak tényleg betegek. Rohadjon rájuk az egész éáj baromság. Várom már, mikor dől be az egész fenntarthatatlan faszság. Éáj b+. Egy szaros autót nem tudnak normális önvezetésre bírni. Mémet generálni, babszemet számlálni tényleg király, de ez nincs ekkora piac és soha nem is lesz.Van egy régi WD Purple 1tb hdd-m, igaz csiga lassú, de ha minden kötél szakad megtenné. HDD-t, SSD-t, RAM-ot nem vagyok hajlandó ennyi pénzért venni amennyibe most kerül, egyszerűen irreális amilyen árat elkérnek ahhoz képest, hogy mi volt mondjuk tavaly ilyenkor. Örülök, hogy még novemberben rávettem magam az új gép összerakására, remélem jó darabig nem kell upgradelni és bővíteni semmit (max a tárhelyet, de azt lehet megoldom régebbi HDD-kel).
A resolve mondjuk hobbi szintű használatra kicsit drága, de ha lesz fizetős melóm persze oké, úgyis visszahozza. -
D.Va
őstag
Na munka miatt most volt időm foglalkozni kicsit GH5 II IBIS-es problémámmal. A Pana 12-60 F3.5-5.6 stabis obi-val remeg az Dual I.S. IBIS.
Ha nem stabis objektív van fent, hanem pl egy régi M42-es objektív akkor nincs remegés probléma.
Ezek szerint a váz (GH5 II) jó. Vagy az objektív hibás, vagy a Dual I.S. szar ha kézből egy pontra tartja az ember (vagy állványon van.)
Másik natív (és stabis) Pana objektívvel még nem tudtam tesztelni mert nincs. Majd ha lesz pénzem jobb/profibb obira akkor tesztelem.
Egyébként ha natív stabis Pana obi van a vázon, akkor nincs semmilyen IBIS beállítási / választási lehetőség, csak ez: Vagy kikapcsolom teljesen együtt a Dual I.S.-t (tehát nincs stabi se vázban, sem az obiban. Külön külön nem használható/állítható.
Kizárólag Dual I.S. használható és csak all-in módban tehát 5 tengelyes teljes stabilizálás + obi stabival együtt.
NINCS PANNING, tehát nincs csak "LE-FEL" és nincs csak "JOBBRA-BALRA" stabilizálás stabis Pana obival.
Ezek a "PANNING" módok csak stabilizálás nélküli objektívvel működnek, mikor csak a kamera szenzor IBIS-e működik.Egyébként nálam E-stabi mindig OFF, Steady shot mindig OFF.
Ezeket sose használtam mert a steady az inkább fotóhoz való, vagy teljesen állóképhez, pl interjú.
Az E-stabi meg rontja a képminőséget, belecroppol a 4K videóba ami rontja a képminőséget, nem natív 4K lesz így a videó hanem kb 25 százalékot croppol, ami elég sok főleg ha eleve nem oversampling (Full szenzor) hanem Crop (Natív 4K szenzor kivágás) módban videózok, tehát én ezeket sosem használom.Egy szónak is száz a vége, a 12-60 F3.5-5.6 kit obi nem ér annyit se hogy szervizbe vigyem... Majd gyűjtögetek egy új, garis Leica 10-25 F1.7-re + egy DJI Ronin RS5-re. Ahogy látom gimbalban is csak a DJI az igazi, a többi gyártónak nem olyan egyenletes, sima a mozgása... a használt gimbal meg ahogy látom mindig problémás, nem lehet őket jól egyensúlyozni, kivannak a motorok stb... úgyhogy ebből is új garis kell...
-
D.Va
őstag
Anno olvastam olyat, ha állványra teszed a gépet kapcsold ki a stabit. Én ki szoktam kapcsolni, ha eszembe jut, de még nem okozott problémát, ha bekapcsolva hagytam.
Ez most amúgy sem megoldás. Nálad az a gond, ha kézben tartod egy manuális obival akkor is rángat. Utolsó videód manuális obi volt, már ha jól értem, láttam. Az a gond, hogy nem tesztelted ki a leírtak alapján. Így még mindig csak találgatunk.
Szerintem, ha reset, fw frissítés nem oldja meg akkor kuka a váz, vidd vissza. Egész biztosan nem ilyennek kell lennie. A random rántások előfordultak nálam is, de ilyen remegést nem láttam soha. Pana 5 év garit ad.Na munka miatt most volt időm foglalkozni kicsit GH5 II IBIS-es problémámmal. A Pana 12-60 F3.5-5.6 stabis obi-val remeg az Dual I.S. IBIS.
Az E-stabi meg rontja a képminőséget, belecroppol a 4K videóba ami rontja a képminőséget, nem natív 4K lesz így a videó hanem kb 25 százalékot croppol, ami elég sok főleg ha eleve nem oversampling (Full szenzor) hanem Crop (Natív 4K szenzor kivágás) módban videózok, tehát én ezeket sosem használom. -
vond
MODERÁTOR
"Amúgy milyen hátránya van 10 bit mellett a 4:2:0-nak a 4:2:2-vel szemben?"
A sportvideóidnál szerintem semmi. A színfelbontásod csökken, de ennek főleg VFX szempontból van jelentősége vagy ha extrém módon akarod csavargatni a színeket (pl: sárga pólóból lilát akarsz), de akkor sem lesz a 4:2:0 automatikusan kuka, csak nagyon kompromisszumos.
Meg amúgy bármikor csinálhatsz olyan proxyt amit megeszik a géped, ez szerintem mérlegelés kérdése, hogy mi a fontos neked. Én szeretem azt, ha csak be tudom dobni a timeline-ra az anyagot és nincs rá gond (proxyt nem azért használom, hogy bírja a gép), de ezért van MacBook Pro-m (btw az M5-öt még nem tudtam eléggé meghajtani, nem volt semmi időm hobbi projektekre, melóból meg csak fotózások voltak mióta megvan).
Én nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy a PC helyett a Mac felé nyitás mennyire megfontolásra érdemes egy videósnak. Igaz most emelkedtek az árak, de a PC-zés is horror pénz a jelenlegi árak mellett.
Megnéztem. Szerintem teljesen jó lesz nekem a 4K50 150 Mbps 4:2:0 10 bit HEVC, talán még a 75 Mbps is. Úgysincs még V60-as SD kártyám se, csak sima V30-as SanDisk Extreme Pro-k.
Premiere-ben is szépen, gyorsan tudok vele dolgozni. Gördülékeny a timeline. Az új színkezelést viszont még nem próbáltam.
Annyi, hogy módosítanom kell egy rakás egygombos FFmpeg szkriptet, mert eddig nem deklaráltam benne a 8 bitre konvertálást, mivel minden forrásom 8 bites volt.

-
hibavissza
veterán
HDD ára is megfutott. Egyébként egy normális egy terás M2 SSD 48 ezer. Resolve Studio 92 ezer forint. Ezek azért még elég alacsony árak, ha azt nézzük mit kapsz. Bármilyen hobbira el lehet költeni ennyit időnként. Most rendelek két pinpongütő borítást 34 ezerért. 4 hónapot remélem kibír....
RAM árak tényleg betegek. Rohadjon rájuk az egész éáj baromság. Várom már, mikor dől be az egész fenntarthatatlan faszság. Éáj b+. Egy szaros autót nem tudnak normális önvezetésre bírni. Mémet generálni, babszemet számlálni tényleg király, de ez nincs ekkora piac és soha nem is lesz. -
deny330
senior tag
Nekem külső Samsung T7 4TB van (meg 1 TB belső a MacBookban), amit az árak elszabadulása elején vettem. Mikor szemezni kezdtünk még 90k volt, aztán utazás közben néztem, hogy már 110k, mire hazaértem már 140k volt, ennyiért vettem.
Most 230-240k körül megy. Beteg árak vannak.Ha így folytatjuk lehet, hogy a kész videókat és képeket HDD-n fogom tárolni, és csak a nagy+nyers fájlok maradnak SSD-n.. lassan luxus cikk lesz az ssd baszki.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nekem külső Samsung T7 4TB van (meg 1 TB belső a MacBookban), amit az árak elszabadulása elején vettem. Mikor szemezni kezdtünk még 90k volt, aztán utazás közben néztem, hogy már 110k, mire hazaértem már 140k volt, ennyiért vettem.
Most 230-240k körül megy. Beteg árak vannak. -
deny330
senior tag
Vegyél nagyobb SSD-t. Felveszed amiben tudod, átkonvertálod DNxHR-be és szerkeszted. Apple Prores nincs Winen támogatva tudtommal.
A Prores-nek utána nézek majd még, bár nem mostanában terveztem cserélni az S5-t csak ezért.. Az SSD tervben van, de istentelen drágák lettek sajnos (WD N7100 1TB-ot 30k alatt vettem pár ezer forinttal, talán 27k volt novemberben, most nem találok 66k alatt.
) -
hibavissza
veterán
Oh tényleg, hisz küldtem is, hogy csak studio támogat 10 bitet. Érdekes. A fájlokat amúgy tudom szerkeszteni, felismeri a HEVC bővítmény telepítése után a videókat, de akkor lehet, hogy a GPU gyorsítás nem megy (sőt). Majd guberálok még 4:2:2 10 bit videókat, kíváncsi vagyok azokat beveszi-e a program, tegnap csak a 4:2:0 10bit-et próbáltam. Egyszerűbb lenne egy olyan kamera, ami eleve Apple ProRes-ben vesz fel, vagy DNxHR -ban, vagy tényleg kéne egy studió változat. Nem szokott valamikor akció lenni?
Vegyél nagyobb SSD-t. Felveszed amiben tudod, átkonvertálod DNxHR-be és szerkeszted. Apple Prores nincs Winen támogatva tudtommal.
-
deny330
senior tag
Elvileg az van, hogy Mac-en megy a 10 bit hevec, de Windowson csak a 8 bit GPU gyorsított free verzióban. Agyfasz. Én Mac-en használom. Azon támogatott 4K-ig a 10 bit.
Szóval te a Windows és a régi kártyáid limitációja miatt csak 8 bites anyagokat tudsz szerkeszteni vagy nagy fájlokba konvertálod pl. DNxHR HQX
Be kellene szerezned egy Studio verziót a hevec 10 bithezOh tényleg, hisz küldtem is, hogy csak studio támogat 10 bitet. Érdekes. A fájlokat amúgy tudom szerkeszteni, felismeri a HEVC bővítmény telepítése után a videókat, de akkor lehet, hogy a GPU gyorsítás nem megy (sőt). Majd guberálok még 4:2:2 10 bit videókat, kíváncsi vagyok azokat beveszi-e a program, tegnap csak a 4:2:0 10bit-et próbáltam. Egyszerűbb lenne egy olyan kamera, ami eleve Apple ProRes-ben vesz fel, vagy DNxHR -ban, vagy tényleg kéne egy studió változat. Nem szokott valamikor akció lenni?
-
Stauffenberg
nagyúr
A feliratozás miatt át kell mennem PP-be nem egyszer.
Tördeli is szépen a szöveget, meg a keyframelés is AE szintű már szerintem - ami a bemozgatást illeti. De hogy nem lehet elférni rendesen az asztalon és huzogatni kell, azért kisebb agyvérzés - tudom tudom, kössek rá monitort
Stauffenberg#35249: objektum kijelölés is nagyon kemény funkció. Előtte még nem használtam PP-ben, főleg mert nem volt, amikor még használtam
Felőlem fejtetőre is állhat az Adobe, akkor sem sok kedvem van visszamenni Premiere Pro-ra. Sokkal jobban szeretem a Resolve-féle node alapú color gradinget és a Color Warper megjelenése óta még gyorsabban lehet a színekkel gyurmázni, mint valaha. Meg hát Adobe, próbálom a lehető legkevesebb pénzzel etetni őket... undorítóak.
-
Kukcaman
senior tag
A feliratozás miatt át kell mennem PP-be nem egyszer.
Tördeli is szépen a szöveget, meg a keyframelés is AE szintű már szerintem - ami a bemozgatást illeti. De hogy nem lehet elférni rendesen az asztalon és huzogatni kell, azért kisebb agyvérzés - tudom tudom, kössek rá monitort
Stauffenberg#35249: objektum kijelölés is nagyon kemény funkció. Előtte még nem használtam PP-ben, főleg mert nem volt, amikor még használtam
-
Stauffenberg
nagyúr
És ha még azt is tudnád, hogy még mindig Premiere-ben vágok.

Igen, valószínűleg proxy-zás lesz a megoldás, ha megfekteti a gépet a 4:2:2 10 bit 4K 50/100p forrás.
Mondjuk az utóbbi időben több fotós melóm van, mint videós, amit őszintén szólva annyira nem is bánok. (A videó mostanában kimerül a meccsek rögzítésében és közvetítésében.) Legutóbb egy kétnapos utánpótlás focitornát kellett végig lődöznöm. Utána két nap alatt feldolgoztam a 3000+ (600 hasznos) fotót, és letudtam a melót. A videót tavaly hetekig vágtam.
"És ha még azt is tudnád, hogy még mindig Premiere-ben vágok."
Néztem, hogy a bétában megjelentek új color grading eszközök, amik szakítanak a 20 éves Lumetris bohóckodással, úgy tűnik érzékelték, hogy a pro szegmens elvándorlása után az új belépők is már inkább Resolve-ot választanak (megértem, aki ma meg akar tanulni a nulláról egy szoftvert, annak ezt javaslom én is).
Már csak a Photoshop és a Lightroom ellen kéne a piacnak végre kitalálnia egy alternatívát ami ténylegesen tömeges elvándorlást okoz és nem csak egy maréknyi geek megy rájuk. Én sem tudok semmi másban annyira gyorsan dolgozni, mint ezekben, szóval az Adobe leválás még nem teljes nálam, de a Photoshop is olyan, hogy 40 éve nem nyúltak a kezelőfelület alapstruktúrájához és erre öntik rá egyik AI funkciót a másik után és mindenféle illogikus fasz helyeken jelennek meg, amiknek mindig utána kell néznem újra, hol találom ha 2 hete nem használtam már.
-
Márton
nagyúr
Nem baj, még bírom

Múltkor feltettem a resolve-ot, ismerkedtem vele, aztán gyorsan spuri vissza a Vegasba
btw. felvásárolta a Boris és igen komolyan fejlesztik, szóval sztem lesz itt még meglepi
-
hibavissza
veterán
Okés, én voltam barom, mondhatni user error volt. A netről leszedett HEVC pluginnal volt a baj. Amit én leszedtem és felraktam "videóbővítmények" címmel, az valójában csak egy HEVC Player volt windowshoz. A videóbővítmény a store-ban 350ft, nem kutakodtam ingyenes telepítő után, megvásároltam (szerintem kibírom
). A bővítmény telepítése után sikerült a videót felismerni a Resolvenak. Egy kérdés csak: ha 4:2:0 10bit -ben veszek mostantól videót, az automatikusan működni fog az nvidia nvenc hevc encoderrel, ahogy importálom a Resolveba? Csak mert handbrake alatt van pár lehetőség videó kódolás kiválasztására, és ott külön van 10bit NVEnc, illetve 10bit x265.
Bocs a sok kérdésért illetve a tripláért (spamért).
Elvileg az van, hogy Mac-en megy a 10 bit hevec, de Windowson csak a 8 bit GPU gyorsított free verzióban. Agyfasz. Én Mac-en használom. Azon támogatott 4K-ig a 10 bit.
Szóval te a Windows és a régi kártyáid limitációja miatt csak 8 bites anyagokat tudsz szerkeszteni vagy nagy fájlokba konvertálod pl. DNxHR HQX
Be kellene szerezned egy Studio verziót a hevec 10 bithez -
vond
MODERÁTOR
Így lenne 15 fokkal hidegebb, ahogy tudtam, hogy egyből megjelensz vért szívni.

-
Tuninger
Topikgazda

Igen, valószínűleg proxy-zás lesz a megoldás, ha megfekteti a gépet a 4:2:2 10 bit 4K 50/100p forrás.
Mondjuk az utóbbi időben több fotós melóm van, mint videós, amit őszintén szólva annyira nem is bánok. (A videó mostanában kimerül a meccsek rögzítésében és közvetítésében.) Legutóbb egy kétnapos utánpótlás focitornát kellett végig lődöznöm. Utána két nap alatt feldolgoztam a 3000+ (600 hasznos) fotót, és letudtam a melót. A videót tavaly hetekig vágtam.

és akkor csodálkozol ha kinéznek az utcán vagy a buszon
csoda hogy eddig nem vertek meg érte! bár az inkább vegasért jár, szerintem Mártont minden nap megverik érte -
vond
MODERÁTOR
A sportvideóidnál szerintem semmi. A színfelbontásod csökken, de ennek főleg VFX szempontból van jelentősége vagy ha extrém módon akarod csavargatni a színeket (pl: sárga pólóból lilát akarsz), de akkor sem lesz a 4:2:0 automatikusan kuka, csak nagyon kompromisszumos.
Meg amúgy bármikor csinálhatsz olyan proxyt amit megeszik a géped, ez szerintem mérlegelés kérdése, hogy mi a fontos neked. Én szeretem azt, ha csak be tudom dobni a timeline-ra az anyagot és nincs rá gond (proxyt nem azért használom, hogy bírja a gép), de ezért van MacBook Pro-m (btw az M5-öt még nem tudtam eléggé meghajtani, nem volt semmi időm hobbi projektekre, melóból meg csak fotózások voltak mióta megvan).
Én nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy a PC helyett a Mac felé nyitás mennyire megfontolásra érdemes egy videósnak. Igaz most emelkedtek az árak, de a PC-zés is horror pénz a jelenlegi árak mellett.

-
Stauffenberg
nagyúr
-
vond
MODERÁTOR
Ha itt rászűrsz a Decode táblázatnál az RTX 2070-re, akkor látszik, hogy mihez van GPU gyorsításod.
H264 4:2:0 8-bit - Van
H264 4:2:0 10-bit - NincsH264 4:2:2 8-bit - Nincs
H264 4:2:2 10-bit - NincsH265 4:2:0 8-bit - Van
H265 4:2:0 10-bit - Van
H265 4:2:0 12-bit - VanH265 4:2:2 8-bit - Nincs
H265 4:2:2 10-bit - Nincs
H265 4:2:2 12-bit - NincsH265 4:4:4 8-bit - Van
H265 4:4:4 10-bit - Van
H265 4:4:4 12-bit - VanA DaVinci Resolve a legjobb tudomásom szerint csak a Studio változatban támogatja a GPU gyorsítást, szóval az ingyenesben az erősen tömörített formátumokat a CPU-nak kell meghajtania önerőből, ami elképesztően hatékonytalan (és még erős CPU-nak is rémálom, ne tévesszen meg a H264 vagy a H265 elterjedtsége a lakossági tartalomszolgáltatásban, ez brutálkemény dió a CPU-nak, míg egy ProRes 4:4:4 HQ például alig van tömörítve és könnyen eszi a CPU, cserébe marha nagy a fájlméret).
A HW encode/decode szinte alap a modern videofeldolgozáshoz, szerintem ennek a hiányán hasal el a géped és nem azon, hogy ne lenne elég erős.
Ne is mondd, cserélhetem hamarosan én is a 3060Ti-t, ha 4:2:2 10 bit videókkal akarok dolgozni. Meg lassan már a 3700X is kevés lesz.
Amúgy milyen hátránya van 10 bit mellett a 4:2:0-nak a 4:2:2-vel szemben?
-
theporcupine
tag
-
deny330
senior tag
A rögzítés megoldható, ahogy nézem a DJI Osmo Action 3 is 4:2:0 10bit-ben rögzít, egyszerűbb lenne színezni ha mind a kettő kamera ezt használja, ez eddig oké.
Megnéztem a HEVC plugint, felraktam, volt gép restart is, de win11 alatt vagy nem működik, vagy passz. Handbrake-el konvertáltam a videót is abba, amibe mondtátok, de a Davinci egyszerűen media offline error-t ír. Próbáltam yt videókat keresni a témában, de semmiféle varázslat nem jött be.
Okés, én voltam barom, mondhatni user error volt. A netről leszedett HEVC pluginnal volt a baj. Amit én leszedtem és felraktam "videóbővítmények" címmel, az valójában csak egy HEVC Player volt windowshoz. A videóbővítmény a store-ban 350ft, nem kutakodtam ingyenes telepítő után, megvásároltam (szerintem kibírom
). A bővítmény telepítése után sikerült a videót felismerni a Resolvenak. Egy kérdés csak: ha 4:2:0 10bit -ben veszek mostantól videót, az automatikusan működni fog az nvidia nvenc hevc encoderrel, ahogy importálom a Resolveba? Csak mert handbrake alatt van pár lehetőség videó kódolás kiválasztására, és ott külön van 10bit NVEnc, illetve 10bit x265.
Bocs a sok kérdésért illetve a tripláért (spamért).
-
deny330
senior tag
Az RTX 2070-ed nem dekódolja a H264 4:2:2 10 bitet, válassz másik formátumot ha nem akarsz az utólagos konvertálással szórakozni, azért másoltam be, hogy mit támogat és mit nem.
Mielőtt GPU-t cserélsz, ennyit megtehetsz magadért.
Most megnéztem a Pana S5 adatlapját, tud Full Frame módban is 4K H265 (HEVC) 4:2:0 10-bitet, amit elvileg megeszik az RTX 2070. A te felhasználási körödre ez a beállítás is elég tud lenni.
Értem mire akartál kilyukadni ezzel, meg néztem videót mennyit számít a vga acceleration, hát durva különbségek vannak. Köszi szépen!
-
deny330
senior tag
Nézd meg a táblázatot amit Stauffenberg mellékelt. Ha lehet abban a formátumban rögzíts amit fel tud dolgozni a 2070. A már rögzítetteket konvertáld át Handbreak-kel a kiválasztott formátumra. Én a h265 444 10 bitet javaslom, ha komolyabban színezel és Log-ban rögzítesz. Ezek elég nagy fájlok lesznek. Vagy maradj a h264 420 8 bitnél vagy h265 420 10 bitnél (ha erősebben színeznél). Ezt minden kamera tudja. Viszont h264 420 8 bitnél ne feljtsd el kikapcsolni a 10 bites timeline-t, mert a h264 420 10 bit nem támogatott.
Ha ezek után sem megy telepíts újra mindent.
A rögzítés megoldható, ahogy nézem a DJI Osmo Action 3 is 4:2:0 10bit-ben rögzít, egyszerűbb lenne színezni ha mind a kettő kamera ezt használja, ez eddig oké.
Megnéztem a HEVC plugint, felraktam, volt gép restart is, de win11 alatt vagy nem működik, vagy passz. Handbrake-el konvertáltam a videót is abba, amibe mondtátok, de a Davinci egyszerűen media offline error-t ír. Próbáltam yt videókat keresni a témában, de semmiféle varázslat nem jött be.
-
Stauffenberg
nagyúr
Bocs, lehet félreérthetően vagy összevissza írtam; a "nyers" videók amik kiesnek az S5-ből, azok 4:2:2 10 bitesek, illetve h264 a codec, ha jól veszem ki a panasonic oldaláról. MOV** - NTSC (59.94Hz) Full-frame - [4K] 3840x2160 29.97p, 150Mbps (4:2:2 10-bit LongGOP)* / 100Mbps (4:2:0 8-bit LongGOP) (H.264/MPEG-4 AVC, LPCM) *HLG is selectable
A studio drivert nem rég frissítettem, ha esetleg ez számít. A plugint megérné megpróbálni esetleg, de találtam infót arról, hogy a resolve 18.5 sem támogat h264 codec-et 10bit-tel. H.264 mov – Decode: 8-bit OS-supported profiles. More profiles and GPU acceleration in Studio. Encode: 8-bit OS-supported profiles. More profiles and GPU acceleration in Studio.Az RTX 2070-ed nem dekódolja a H264 4:2:2 10 bitet, válassz másik formátumot ha nem akarsz az utólagos konvertálással szórakozni, azért másoltam be, hogy mit támogat és mit nem.
Mielőtt GPU-t cserélsz, ennyit megtehetsz magadért.
Most megnéztem a Pana S5 adatlapját, tud Full Frame módban is 4K H265 (HEVC) 4:2:0 10-bitet, amit elvileg megeszik az RTX 2070. A te felhasználási körödre ez a beállítás is elég tud lenni.
-
hibavissza
veterán
Bocs, lehet félreérthetően vagy összevissza írtam; a "nyers" videók amik kiesnek az S5-ből, azok 4:2:2 10 bitesek, illetve h264 a codec, ha jól veszem ki a panasonic oldaláról. MOV** - NTSC (59.94Hz) Full-frame - [4K] 3840x2160 29.97p, 150Mbps (4:2:2 10-bit LongGOP)* / 100Mbps (4:2:0 8-bit LongGOP) (H.264/MPEG-4 AVC, LPCM) *HLG is selectable
A studio drivert nem rég frissítettem, ha esetleg ez számít. A plugint megérné megpróbálni esetleg, de találtam infót arról, hogy a resolve 18.5 sem támogat h264 codec-et 10bit-tel. H.264 mov – Decode: 8-bit OS-supported profiles. More profiles and GPU acceleration in Studio. Encode: 8-bit OS-supported profiles. More profiles and GPU acceleration in Studio.Nézd meg a táblázatot amit Stauffenberg mellékelt. Ha lehet abban a formátumban rögzíts amit fel tud dolgozni a 2070. A már rögzítetteket konvertáld át Handbreak-kel a kiválasztott formátumra. Én a h265 444 10 bitet javaslom, ha komolyabban színezel és Log-ban rögzítesz. Ezek elég nagy fájlok lesznek. Vagy maradj a h264 420 8 bitnél vagy h265 420 10 bitnél (ha erősebben színeznél). Ezt minden kamera tudja. Viszont h264 420 8 bitnél ne feljtsd el kikapcsolni a 10 bites timeline-t, mert a h264 420 10 bit nem támogatott.
Ha ezek után sem megy telepíts újra mindent.
-
deny330
senior tag
Rtx2070 elég régi és gyenge kártya manapság, de amit írsz arra azért bőven elég. Főleg ahogy írtad a 8 bites 420 h264-et vinnie kell. 21-es free verzió is támogatja a GPU gyorsítást. Esetleg kapcsold ki a Resolve-ban a 10-bites Timeline-t. 10 bites h264-et nem viszi a kártyád. Érdemes lenne a kártya drivereit, a Wines h265 plugint és a Resolve-ot újratenni, ha semmi nem segít.
A studio drivert nem rég frissítettem, ha esetleg ez számít. A plugint megérné megpróbálni esetleg, de találtam infót arról, hogy a resolve 18.5 sem támogat h264 codec-et 10bit-tel. H.264 mov – Decode: 8-bit OS-supported profiles. More profiles and GPU acceleration in Studio. Encode: 8-bit OS-supported profiles. More profiles and GPU acceleration in Studio. -
hibavissza
veterán
#35229 hibavissza Core 7 ultra 265kf 48gb ddr5 rammal, rtx2070. Őszintén csodálkoznék, ha ez gyengének minősülne.

A tárhelyem kevés ami SSD-t illeti, a nagyméretű videókat ezért nem akarom tárolni, ha esetleg erre irányult volna a dolog.#35230 Stauffenberg Proxy-val dolgoztam még a régi gépen, az I7-8700 + 32gb ddr4 sajnos hamar elfogyott, de a proxykkal nem is volt baj - úgy értem, egyszerűen generálhatóak, ahogy te is írod millió videó van erről YT-n. Viszont, hogy a proxykat az eredeti videókból csináltam, vagy a videókat konvertáltam, majd utána proxyt csináltam azokból, azt nem tudom őszintén.. A gép update & újratelepítés óta most nyitottam meg először a davinci-t, de media offline-t írt amikor behúztam a videókat, vagy meg sem jelenítette a videót, csak hangfájlként kezelte. A gép erősségét én kizárnám, DNxHR HQ-ra konvertálva csináltam meg végül a videókat, de proxy nélkül simán tudtam szerkeszteni és visszanézni a playback-et. A renderelés sem volt több, mint a videó teljes hossza - H.265 - 120k bitrára, 4k60fps.
Rtx2070 elég régi és gyenge kártya manapság, de amit írsz arra azért bőven elég. Főleg ahogy írtad a 8 bites 420 h264-et vinnie kell. 21-es free verzió is támogatja a GPU gyorsítást. Esetleg kapcsold ki a Resolve-ban a 10-bites Timeline-t. 10 bites h264-et nem viszi a kártyád. Érdemes lenne a kártya drivereit, a Wines h265 plugint és a Resolve-ot újratenni, ha semmi nem segít.
-
deny330
senior tag
Ha itt rászűrsz a Decode táblázatnál az RTX 2070-re, akkor látszik, hogy mihez van GPU gyorsításod.
H265 4:4:4 12-bit - VanA DaVinci Resolve a legjobb tudomásom szerint csak a Studio változatban támogatja a GPU gyorsítást, szóval az ingyenesben az erősen tömörített formátumokat a CPU-nak kell meghajtania önerőből, ami elképesztően hatékonytalan (és még erős CPU-nak is rémálom, ne tévesszen meg a H264 vagy a H265 elterjedtsége a lakossági tartalomszolgáltatásban, ez brutálkemény dió a CPU-nak, míg egy ProRes 4:4:4 HQ például alig van tömörítve és könnyen eszi a CPU, cserébe marha nagy a fájlméret).
A HW encode/decode szinte alap a modern videofeldolgozáshoz, szerintem ennek a hiányán hasal el a géped és nem azon, hogy ne lenne elég erős.
Értem, gyakorlatilag kellene a studio verzió, plusz egy 5060Ti azért illene a 2070 helyére, és akkor a gpu gyorsítást ki tudnám használni. Ha fizetős munkáim lennének ebből, nem lenne probléma, de amíg csak hobbi, ez szerintem most kimarad.
Alapvetően a fájlokat nem ismerte fel a Resolve, nekem az volt a fő problémám, de gondolom ez meg a free verzió sajátossága lesz, nem a gépem hibája. -
Stauffenberg
nagyúr
#35229 hibavissza Core 7 ultra 265kf 48gb ddr5 rammal, rtx2070. Őszintén csodálkoznék, ha ez gyengének minősülne.

A tárhelyem kevés ami SSD-t illeti, a nagyméretű videókat ezért nem akarom tárolni, ha esetleg erre irányult volna a dolog.#35230 Stauffenberg Proxy-val dolgoztam még a régi gépen, az I7-8700 + 32gb ddr4 sajnos hamar elfogyott, de a proxykkal nem is volt baj - úgy értem, egyszerűen generálhatóak, ahogy te is írod millió videó van erről YT-n. Viszont, hogy a proxykat az eredeti videókból csináltam, vagy a videókat konvertáltam, majd utána proxyt csináltam azokból, azt nem tudom őszintén.. A gép update & újratelepítés óta most nyitottam meg először a davinci-t, de media offline-t írt amikor behúztam a videókat, vagy meg sem jelenítette a videót, csak hangfájlként kezelte. A gép erősségét én kizárnám, DNxHR HQ-ra konvertálva csináltam meg végül a videókat, de proxy nélkül simán tudtam szerkeszteni és visszanézni a playback-et. A renderelés sem volt több, mint a videó teljes hossza - H.265 - 120k bitrára, 4k60fps.
-
deny330
senior tag

-
Stauffenberg
nagyúr
Korábban már volt erről téma, kaptam is itt segítséget, de az istenért nem találom a választ a keresőben, így feltenném újra.
Davinci Resolve free-ben szeretnék videót vágni, viszont a DJI Osmo Action 3 felvételeit és a Lumix S5 felvételeit sem csípi az ingyenes program (asszem H.264/MPEG-4 AVC a lumix esetében, DJI szerintem szintén ez lehet). Korábban is Shutter Encoder-t használtam ezen probléma áthidalására, de nem tudom mire konvertáltam át a videókat pontosan. Próbáltam Apple ProRes 422-t, de ~20 perc videó kb 120gb lett, DNxHR HQ -val szintén hasonló tapasztalatom van, pedig emlékeim szerint ezeket használtam kb fél éve is. YT-re meg social media felületre szoktam a videókat felrakni, semmi komolyabb, így annyira nem fontos a tökéletes minőség, bár color gradelni szoktam. Ha valaki hasonló cipőben jár, mit szokott használni, hogy azért a minőség rovására se menjen, de ne terítse be a tárhelyet a sok videó?Csinálj olyan proxyt amit megeszik a géped (a hogyanjáról rengeteg Youtube videó van a "davinci resolve proxy" címszavak alatt). Ezeket csak a vágás/feldolgozás idejére használod, utána törölhetők. A végső export az eredeti fájlok alapján történik majd, így nincs minőségromlás.
Még a felbontás is lehet kisebb ha a hellyel vagy erőforrásokkal spórolnál (én például rendszerint 1080p proxyt csinálok, de nekem ez inkább csak azért kell, hogy a laptopon könnyen elférjen a vágás idejére).
Esetleg leírhatod milyen hardvered van, mert a H264-et elég sok tudja gyorsítani, de sokszor elég nyomi kötöttségek vannak arra, hogy milyen mintavétel és bitmélység felel meg a GPU-nak.
-
hibavissza
veterán
Korábban már volt erről téma, kaptam is itt segítséget, de az istenért nem találom a választ a keresőben, így feltenném újra.
Davinci Resolve free-ben szeretnék videót vágni, viszont a DJI Osmo Action 3 felvételeit és a Lumix S5 felvételeit sem csípi az ingyenes program (asszem H.264/MPEG-4 AVC a lumix esetében, DJI szerintem szintén ez lehet). Korábban is Shutter Encoder-t használtam ezen probléma áthidalására, de nem tudom mire konvertáltam át a videókat pontosan. Próbáltam Apple ProRes 422-t, de ~20 perc videó kb 120gb lett, DNxHR HQ -val szintén hasonló tapasztalatom van, pedig emlékeim szerint ezeket használtam kb fél éve is. YT-re meg social media felületre szoktam a videókat felrakni, semmi komolyabb, így annyira nem fontos a tökéletes minőség, bár color gradelni szoktam. Ha valaki hasonló cipőben jár, mit szokott használni, hogy azért a minőség rovására se menjen, de ne terítse be a tárhelyet a sok videó?Gyenge a géped Resolve-hoz. Esetleg próbáld 8 bit H265ben rögzíteni és editálni. Intel gpu, nVidia támogatja. Windowshoz régen kellett h265 plugin. Olcsón beszerezhető, de egy kis kereséssel le tudod tölteni ingyen, ha még mindig kell. 10bit h265 csak a fizetős Resolveban. Mikor kész a cucc akkor konvertáld h264be. YT azt elvileg jobban megeszi, de szerintem a h265 is működik.
-
deny330
senior tag
Davinci Resolve free-ben szeretnék videót vágni, viszont a DJI Osmo Action 3 felvételeit és a Lumix S5 felvételeit sem csípi az ingyenes program (asszem H.264/MPEG-4 AVC a lumix esetében, DJI szerintem szintén ez lehet). Korábban is Shutter Encoder-t használtam ezen probléma áthidalására, de nem tudom mire konvertáltam át a videókat pontosan. Próbáltam Apple ProRes 422-t, de ~20 perc videó kb 120gb lett, DNxHR HQ -val szintén hasonló tapasztalatom van, pedig emlékeim szerint ezeket használtam kb fél éve is. YT-re meg social media felületre szoktam a videókat felrakni, semmi komolyabb, így annyira nem fontos a tökéletes minőség, bár color gradelni szoktam. Ha valaki hasonló cipőben jár, mit szokott használni, hogy azért a minőség rovására se menjen, de ne terítse be a tárhelyet a sok videó? -
hibavissza
veterán
Kipróbálom a resetet hátha

Közben este próbáltam fórumokat redditet bújni, ahágy látom ez nem hiba, "ez ilyen".
Van ahol azt írják hogy főleg nagy látószögnél ha nem érzékel túl nagy mozgást a gép (pl egy helyben állva stabilan mint a legutóbb feltöltött videómban) akkor azt hiszi a váz hogy felesleges az ibis és 1 másodperc után kikapcsolja az ibist, majd újra aktiválódik ha jobban megmozdul a kamera. Sajnos ez felvétel közben is előfordul ami ilyen borzalmas hibás felvételeket eredményez.
Írják hogy Különböző natív Pana objektíveknél is változó ennek a hibának a mértéke, de a 12-60-nál jelentkezik talán legtöbbet / legjobban.
Számomra az az érdekes hogy sehol egy tesztben / review-ban sem említették ezt pedig rengeteg videót néztem mielőtt megvettem, és a hibára rákeresve sem találtam egy videót sem Youtubeon ami ezzel a problémával foglalkozna... Mindenhol csak istenítik hogy mekkora fasza az ibis meg hogy "olyan jó hogy gimbal se kell"
Sajnos nincs másik pana obim hogy azzal teszteljem, meg ismerős sincs akinek lenne...
Arra azért nagyon kíváncsi lennék hogy egy olyan pro obival ami többe kerül mint a váz, pl a 10-25 1.7 csinálja-e ezt a hibajelenséget. A 12-60 mégiscsak egy olcsó kit-obi ami nem is a videóra van kihegyezve...Anno olvastam olyat, ha állványra teszed a gépet kapcsold ki a stabit. Én ki szoktam kapcsolni, ha eszembe jut, de még nem okozott problémát, ha bekapcsolva hagytam.
Ez most amúgy sem megoldás. Nálad az a gond, ha kézben tartod egy manuális obival akkor is rángat. Utolsó videód manuális obi volt, már ha jól értem, láttam. Az a gond, hogy nem tesztelted ki a leírtak alapján. Így még mindig csak találgatunk.
Szerintem, ha reset, fw frissítés nem oldja meg akkor kuka a váz, vidd vissza. Egész biztosan nem ilyennek kell lennie. A random rántások előfordultak nálam is, de ilyen remegést nem láttam soha. Pana 5 év garit ad. -
D.Va
őstag
Kipróbálom a resetet hátha

Közben este próbáltam fórumokat redditet bújni, ahágy látom ez nem hiba, "ez ilyen".
Van ahol azt írják hogy főleg nagy látószögnél ha nem érzékel túl nagy mozgást a gép (pl egy helyben állva stabilan mint a legutóbb feltöltött videómban) akkor azt hiszi a váz hogy felesleges az ibis és 1 másodperc után kikapcsolja az ibist, majd újra aktiválódik ha jobban megmozdul a kamera. Sajnos ez felvétel közben is előfordul ami ilyen borzalmas hibás felvételeket eredményez.
Írják hogy Különböző natív Pana objektíveknél is változó ennek a hibának a mértéke, de a 12-60-nál jelentkezik talán legtöbbet / legjobban.
Számomra az az érdekes hogy sehol egy tesztben / review-ban sem említették ezt pedig rengeteg videót néztem mielőtt megvettem, és a hibára rákeresve sem találtam egy videót sem Youtubeon ami ezzel a problémával foglalkozna... Mindenhol csak istenítik hogy mekkora fasza az ibis meg hogy "olyan jó hogy gimbal se kell"
Sajnos nincs másik pana obim hogy azzal teszteljem, meg ismerős sincs akinek lenne...
Arra azért nagyon kíváncsi lennék hogy egy olyan pro obival ami többe kerül mint a váz, pl a 10-25 1.7 csinálja-e ezt a hibajelenséget. A 12-60 mégiscsak egy olcsó kit-obi ami nem is a videóra van kihegyezve... -
Tuninger
Topikgazda
Köszi, akkor az lesz hogy keresek valami hivatalos pana szervizt. Stabis gyári Pana objektív volt használva a felvételen, a kit obi 12-60 F3.5-5.6. Ebben van stabi, tehát az obi+váz együtt stabilizál (Dual I.S.) Aminek még sokkal stabilabbnak kéne lennie mintha csak a váz ibis-e működik. Így meg még érthetetlenebb a rángatózás.
illetve próbáld ki másik OIS-es gyári obival is szerintem, mert eselyesebb hogy az obi a hibas. aztan lehet “ez ilyen”
-
nozs23
addikt
Köszi, akkor az lesz hogy keresek valami hivatalos pana szervizt. Stabis gyári Pana objektív volt használva a felvételen, a kit obi 12-60 F3.5-5.6. Ebben van stabi, tehát az obi+váz együtt stabilizál (Dual I.S.) Aminek még sokkal stabilabbnak kéne lennie mintha csak a váz ibis-e működik. Így meg még érthetetlenebb a rángatózás.
Probalj nyomni egy resetet a gepre. Panasonicnal van, hogy megoldja a bugokat.
-
D.Va
őstag
Ma megnéztem. S5 nem csinál semmit, ha leteszem és be van kapcsolva minden stabilizálás. Mozdulatlan a kép. Szenzor stabi és e+boost is be van kapcsolva. Obiban nincs stabim. 20-60 és 85 van natív obi. Szerintem rossz a géped. Ez a rázkódás nagyon fura. Valami a szenzorral lesz. A most mellékelt videó gondolom valami manuálissal készült. Olyan mintha nem lenne bekapcsolva stabi és valaki ütemesen kocogtatná az állványt. Vidd el Pana szervízbe.
-
hibavissza
veterán
Ma megnéztem. S5 nem csinál semmit, ha leteszem és be van kapcsolva minden stabilizálás. Mozdulatlan a kép. Szenzor stabi és e+boost is be van kapcsolva. Obiban nincs stabim. 20-60 és 85 van natív obi. Szerintem rossz a géped. Ez a rázkódás nagyon fura. Valami a szenzorral lesz. A most mellékelt videó gondolom valami manuálissal készült. Olyan mintha nem lenne bekapcsolva stabi és valaki ütemesen kocogtatná az állványt. Vidd el Pana szervízbe.
-
D.Va
őstag
Na közben nézegettem a felvételeket, és a legtöbbször álló helyzetben ugrál a kép. A Dual I.S. lesz szerintem a gond, mert nem natív hanem vintage obival nincs probléma.
Egyszer csak elkezd ok nélkül össze vissza ugrálni a szenzor. (vagy az objektyv stabija) Pici apró mozgások minden irányba, főleg jobbra-balra... Olyan mintha frame drop lenne, vagy laggolás, de nem az. Az ibis ugrál nagyon piciket össze vissza, mintha nem tudná mit kell csinálni.
Ezen a videón jól látszik (letöltve az eredeti fájlt és gépen lejátszóval lejátszva eredeti "tömörítetlen" minőségben, nem böngészőből nézve, mert a böngésző annyira tömörítve játssza le hogy nem látszik a probléma...), főleg 50 százalékos lassításnál, meg egy kicsit belezoomolva még jobban feltűnő a hibajelenség.
[link]Egyébként egyet értek, a tartalom és a hangulat a lényeg egy videónál ez tény

Mindenesetre az eddigi felvételeim nagy része használhatatlan emiatt az állandó beremegés miatt.

A legnagyobb probléma hogy ha az obiban is van szabi, akkor kizárólag együtt, Dual I.S.-t lehet használni.
Nincs olyan mód hogy csak a váz ibis-e működjön. Ekkora "F"-ságot...
Vagy Dual I.S. vagy semmi. -
D.Va
őstag
Először menjen a svenkelés a GH5-tel. Legyenek jó ötleteid, nézettség. Utána úgy is adja magát mi teszi könnyebbé az életed. Személyes véleményem szerint bármelyik jobb okostelefonnal lehet olyan tartalmat gyártani ami eladható. Itt a tartalom a lényeg. A technika már egy ideje low budget szinten sem lehetetleníti el a kreativitást. Nem azért nincs 10 ezer feliratkozója valakinek, mert mondjuk szifonnal forgat.
Ott van példának az ex. Totalcaros Kulcsár. Szerintem direkt olyan szar a képminősége. Ad egy punk feelinget. Mégis nézik. Akármelyik speciális 8k hdr autós svenked tuti már legalább százan meglőtték egy Arrival és 8 fős csapattal. Kár innen megfogni ezt a történetet. Nyilván tévedhetek és mindig van egy még nem rögzített szöge a naplementének, autósportnak, esküvőnek. Csak egyre nehezebb megtalálni. Ha meg kizárólag az öncélú szórakozás a cél akkor miért ne vegyen valaki középformátumú gépet 10 milliós obival akár? Otthon megnézik a családdal és mindenki örül, hogy apa nem a kocsmába, drogkereskedőknek, kurvákhoz hordta a pénzt.Na közben nézegettem a felvételeket, és a legtöbbször álló helyzetben ugrál a kép. A Dual I.S. lesz szerintem a gond, mert nem natív hanem vintage obival nincs probléma.
Egyszer csak elkezd ok nélkül össze vissza ugrálni a szenzor. (vagy az objektyv stabija) Pici apró mozgások minden irányba, főleg jobbra-balra... Olyan mintha frame drop lenne, vagy laggolás, de nem az. Az ibis ugrál nagyon piciket össze vissza, mintha nem tudná mit kell csinálni.
Ezen a videón jól látszik (letöltve az eredeti fájlt és gépen lejátszóval lejátszva eredeti "tömörítetlen" minőségben, nem böngészőből nézve, mert a böngésző annyira tömörítve játssza le hogy nem látszik a probléma...), főleg 50 százalékos lassításnál, meg egy kicsit belezoomolva még jobban feltűnő a hibajelenség.
[link]Egyébként egyet értek, a tartalom és a hangulat a lényeg egy videónál ez tény

Mindenesetre az eddigi felvételeim nagy része használhatatlan emiatt az állandó beremegés miatt.

-
hibavissza
veterán
Nem is gondolkoztam handycamen egy percig se
Biztos van akinek megfelel, na meg a világ bizonyos régióban meg mai napig azt veszik orrba szájba.
Ha nem lenne budget korlát, személy szerint A7S-III-at vennék, mert beltérben és sötétedés után nem mindig jó már a GH5, de amíg nem indul be a dolog addig nem akarok túlköltekezni. Majd a 12-60-at egy 10-25 F1.7-re akarom váltani, az óriási ugrás lesz majd minőségben. Jelenleg egy őskövület Meyer-Optik Görlitz Orestegor (300 mm f/4) obim van amivel eszméletlen nehéz a videózás, majd ezt is le akarom cserélni egy modernebb profibb 200-asra, aztán nekem ez a 2 obi így le is fed majdnem minden szituációt. Esetleg a 100-400 még nem tudom, de az M.Zuikoból vannak igazán jó lehetőségek, akár zoomban is. A Panasonic MFT objektív kínálata elég szegényes.A GH5II így is brutális tudással bír, jóval több mint amire bármelyik youtubernek szüksége lehet. Nem értem mért ez a csúcskategóriás Fullframe hype hogy sok youtuber veszi a csúcs FF vázakat, csak azért hogy egy széken ülve pofázzon és vegye a saját búráját meg vlogjait... (arra egy Lumix g80 is bőven jó) Igazából még nekem se lenne rá szükség (A7SIII-ra) ha a 10-25 1.7 meglesz a GH5 II-re.
Először menjen a svenkelés a GH5-tel. Legyenek jó ötleteid, nézettség. Utána úgy is adja magát mi teszi könnyebbé az életed. Személyes véleményem szerint bármelyik jobb okostelefonnal lehet olyan tartalmat gyártani ami eladható. Itt a tartalom a lényeg. A technika már egy ideje low budget szinten sem lehetetleníti el a kreativitást. Nem azért nincs 10 ezer feliratkozója valakinek, mert mondjuk szifonnal forgat.
Ott van példának az ex. Totalcaros Kulcsár. Szerintem direkt olyan szar a képminősége. Ad egy punk feelinget. Mégis nézik. Akármelyik speciális 8k hdr autós svenked tuti már legalább százan meglőtték egy Arrival és 8 fős csapattal. Kár innen megfogni ezt a történetet. Nyilván tévedhetek és mindig van egy még nem rögzített szöge a naplementének, autósportnak, esküvőnek. Csak egyre nehezebb megtalálni. Ha meg kizárólag az öncélú szórakozás a cél akkor miért ne vegyen valaki középformátumú gépet 10 milliós obival akár? Otthon megnézik a családdal és mindenki örül, hogy apa nem a kocsmába, drogkereskedőknek, kurvákhoz hordta a pénzt. -
D.Va
őstag
Abba most ne menjünk bele, hogy értelme nem sok van a videokameráknak. MFT-re van olcsó 100-300 például. Abba belekroppolva is fényévekkel jobb képminőséget kapsz mint bármelyik handycammel. Nappal a Panasonic HC-VX3E-K-nak egyébként egész jó képe van. A többi mind vagy triplája árban vagy rosszabb. Kis szenzor, de f1,8-as fényerő. Ami FF-en f10-nek felel meg
Nem is gondolkoztam handycamen egy percig se
Biztos van akinek megfelel, na meg a világ bizonyos régióban meg mai napig azt veszik orrba szájba.
Ha nem lenne budget korlát, személy szerint A7S-III-at vennék, mert beltérben és sötétedés után nem mindig jó már a GH5, de amíg nem indul be a dolog addig nem akarok túlköltekezni. Majd a 12-60-at egy 10-25 F1.7-re akarom váltani, az óriási ugrás lesz majd minőségben. Jelenleg egy őskövület Meyer-Optik Görlitz Orestegor (300 mm f/4) obim van amivel eszméletlen nehéz a videózás, majd ezt is le akarom cserélni egy modernebb profibb 200-asra, aztán nekem ez a 2 obi így le is fed majdnem minden szituációt. Esetleg a 100-400 még nem tudom, de az M.Zuikoból vannak igazán jó lehetőségek, akár zoomban is. A Panasonic MFT objektív kínálata elég szegényes.A GH5II így is brutális tudással bír, jóval több mint amire bármelyik youtubernek szüksége lehet. Nem értem mért ez a csúcskategóriás Fullframe hype hogy sok youtuber veszi a csúcs FF vázakat, csak azért hogy egy széken ülve pofázzon és vegye a saját búráját meg vlogjait... (arra egy Lumix g80 is bőven jó) Igazából még nekem se lenne rá szükség (A7SIII-ra) ha a 10-25 1.7 meglesz a GH5 II-re.
-
hibavissza
veterán
Stabit tedd Panning módba. 120 fps 1/240 záridő. Ez FHD-ban elérhető a GH5II-ben, de ilyen gyors mozgásnál a motion blur miatt bőven elég. Holnap kimész az utcára és kipróbálod. Működnie kell.
Handycam a nagy zoom miatt népszerű még mindig valamint abban ügye jó esetben parafokális is az obi.
Abba most ne menjünk bele, hogy értelme nem sok van a videokameráknak. MFT-re van olcsó 100-300 például. Abba belekroppolva is fényévekkel jobb képminőséget kapsz mint bármelyik handycammel. Nappal a Panasonic HC-VX3E-K-nak egyébként egész jó képe van. A többi mind vagy triplája árban vagy rosszabb. Kis szenzor, de f1,8-as fényerő. Ami FF-en f10-nek felel meg
-
hibavissza
veterán
Köszi, tesztelem majd a tanácsokat, 2 hét múlva lesz megint rally. Sajnos a táblázattal se megyek mindig sokra mert ugye sokszor az autó sebessége, közeledése, távolodása határozza meg milyen gyorsan kell mozgatnom. Na meg mikor szemből jön be egy kanyarba, először szinte meg se mozdul a kezemben a kamera, azán mikor beér a kanyarba el kell mozdítani aztán lekövetni ilyenkor meg már nagyon gyorsan kell követni a mozgást...
Azt láttam sokan ilyen "gagyi" handycam kamkorderekkel veszik fel a rally-t, nem tudom mi az oka, talán az egyszerűség, az egyszerű zoom, meg ezekben is elég jó a stabi...
Nekem marad a GH5 mert egyrészt fotózok is, plusz nem csak autóversenyt veszek vele.Egyébként tervezek majd egy komoly gimbal-t venni, de azt sem lehet minden szituációban használni. Néha jobban le lehet követni a keresőben nézve, meg ha messze van. Nem beszélve hogy 200-300-as tele obiknál szintén felejtős a gimbal.
A vidio tripod meg extra macárás egy egyszemélyes video crewnál mikor folyton mozgok ide oda a helyszínen. Nem egyszerű ez na sok a tényező, így egyelőre ibis-el próbáltam a lehető legegyszerűbb komprumisszumot kötni
Majd még megpróbálom azt is tesztelgetni, hogy esetleg az autofókusz nem kavar-e be a dual I.S. -módnak.Stabit tedd Panning módba. 120 fps 1/240 záridő. Ez FHD-ban elérhető a GH5II-ben, de ilyen gyors mozgásnál a motion blur miatt bőven elég. Holnap kimész az utcára és kipróbálod. Működnie kell.
Handycam a nagy zoom miatt népszerű még mindig valamint abban ügye jó esetben parafokális is az obi.
-
D.Va
őstag
Revideálom. A teszt3-as klippen látszik 60p-nél is az ugrás.
Tedd panning üzemmódba a stabit. Ez a stabi rántása, ilyen nagy mozgásnál beránt. Nem tudja, hogy pásztázol, meg kell neki mondani. Pásztázni csak lassan szabad vagy kikapcsolt stabilizálással szinte átrántani. Van erre táblázat a neten.Köszi, tesztelem majd a tanácsokat, 2 hét múlva lesz megint rally. Sajnos a táblázattal se megyek mindig sokra mert ugye sokszor az autó sebessége, közeledése, távolodása határozza meg milyen gyorsan kell mozgatnom. Na meg mikor szemből jön be egy kanyarba, először szinte meg se mozdul a kezemben a kamera, azán mikor beér a kanyarba el kell mozdítani aztán lekövetni ilyenkor meg már nagyon gyorsan kell követni a mozgást...
Azt láttam sokan ilyen "gagyi" handycam kamkorderekkel veszik fel a rally-t, nem tudom mi az oka, talán az egyszerűség, az egyszerű zoom, meg ezekben is elég jó a stabi...
Nekem marad a GH5 mert egyrészt fotózok is, plusz nem csak autóversenyt veszek vele.Egyébként tervezek majd egy komoly gimbal-t venni, de azt sem lehet minden szituációban használni. Néha jobban le lehet követni a keresőben nézve, meg ha messze van. Nem beszélve hogy 200-300-as tele obiknál szintén felejtős a gimbal.
A vidio tripod meg extra macárás egy egyszemélyes video crewnál mikor folyton mozgok ide oda a helyszínen. Nem egyszerű ez na sok a tényező, így egyelőre ibis-el próbáltam a lehető legegyszerűbb komprumisszumot kötni
Majd még megpróbálom azt is tesztelgetni, hogy esetleg az autofókusz nem kavar-e be a dual I.S. -módnak. -
_q
addikt
Ezt csináltam, csak 720p volt a timeline, meg minden más beállítást levettem SQ-ra, így volt hogy a deflicker teljesen megakasztotta az M1 pro-t.
-
hibavissza
veterán
Megnéztem. 60p-n nincs a jelenség csak 24p-re lassítás után jön elő. Belassítod a stabi mozgását is és láthatóvá válik a pozíció váltása. Próbáld úgy, hogy All intrában veszed fel magas záridővel, hogy ne legyen semmi motion blur.
Én úgy tudom, hogy a profi filmesek ezért nem használnak stabilizált szenzorú kamerát. Van a GH5-nek is ilyen változata. Csomó hibát tud dobni gyors mozgásoknál. És te gyorsan mozgatod a kamerát. Van erre szabály, hogy adott frémeknél milyen szögsebességet használhatsz.
Szóval szerintem ez ilyen. 60p-nél nem látszik.Revideálom. A teszt3-as klippen látszik 60p-nél is az ugrás.
Tedd panning üzemmódba a stabit. Ez a stabi rántása, ilyen nagy mozgásnál beránt. Nem tudja, hogy pásztázol, meg kell neki mondani. Pásztázni csak lassan szabad vagy kikapcsolt stabilizálással szinte átrántani. Van erre táblázat a neten. -
hibavissza
veterán
[link]
[link]
Feltöltöttem 2 klipet, a teljesen eredeti kamerából származó videófájlokat.
Az elsőn a remegés akkor látványos igazán ha vlc-vel vagy mpchc-val (vagy bármi mással) az ember megnyitja és 50%-ra belassítom a lejátszási sebességet.
A Ladás videóban meg 5-6 másodperc körül kezdődnek el ilyen apró beremegések.
Mintha "ugrálna" az ibis vagy nem tudom...Megnéztem. 60p-n nincs a jelenség csak 24p-re lassítás után jön elő. Belassítod a stabi mozgását is és láthatóvá válik a pozíció váltása. Próbáld úgy, hogy All intrában veszed fel magas záridővel, hogy ne legyen semmi motion blur.
Én úgy tudom, hogy a profi filmesek ezért nem használnak stabilizált szenzorú kamerát. Van a GH5-nek is ilyen változata. Csomó hibát tud dobni gyors mozgásoknál. És te gyorsan mozgatod a kamerát. Van erre szabály, hogy adott frémeknél milyen szögsebességet használhatsz.
Szóval szerintem ez ilyen. 60p-nél nem látszik. -
D.Va
őstag
15 éve Panasonic vázaim is vannak. G10-G5-GX80-S5. GX80 csinált hasonlót, de nem ennyire gyorsan és csak, ha mozgott a kamera. Nem a stabi volt, mert fHD-n nem csinálta. Gyenge volt benne a proci és ha mozdult a kamera eldobált frémeket. Kézben tartott kameránál - amikor "csak" a kézremegésem kellett kompenzálni - nem volt akkora adatmennyiség és nem dobált.
Próbáld meg fHD-val 25 Mbps-mal mozgó kamerával és csak kézben tartva. Ha akkor nem csinálja akkor vidd vissza mert rossz a kamera. Én a GX80-nal együtt tudtam ezzel élni, de a GH5-nek biztos nem így kellene működnie. Esetleg próbáld különböző záridővel. 24p 1/48 és 1/2000 valamint 60p 1/120 és 1/2000. Akkor mi változik.
Van a stabin panning funkció. Kapcsold be és egyenletesen mozgasd, mert a motion blur váltakozás nagyon zavaró. Ha nem tudod egyenletesen húzni a kamerát akkor állíts nagyobb záridőt és legyen postban ráhúzva a motion blur.
Kipróbálom majd amiket írtál.
Egyébként egy helyben állva/gugolva/ülve szoktam videózni, nem séta közben tehát viszonylag stabil helyzetben videózok, nincsenek nagy mozgások. Mikor a 300mm-es obival követek egy autót akkor elég nagy "képmozgás van, de ezek a felvételek pont jók szoktak lenni.
Én is gondoltam már rá hogy esetleg nem az IBIS a hiba hanem más. (Záridő, autofókusz, stb) de az az érdekes hogy nem egyfolytában csinálja... Sokszor az adott felvétel közben is 1-1 másodpercre beremeg majd "kisimul" a felvétel.
Általában kizárólag 120 vagy 160-as záridővel videózok, 99 százalékban ezen a beállításon:
(Mivel 10 bites PC monitorom egyelőre nincs, így ez a minőség youtubera szerintem így is overkill. A 60fps viszont nekem kötelező a lassítás lehetősége miatt.)
Elvileg nem kéne hogy gondot okozzon a kamerának, hisz ettől van lényegesen erőforrás igényesebb minőség is a kamerán (10 bit, 400mbps, 6K, 400mbps) Tehát ez így is egy gyengébb minőség ami nem terheli annyira elvileg a kamerát. Ráadásul ez a GH5 M2, amiben gyorsabb, jobb, újabb proci van mint a GH5 első kiadásában.
Már arra is gondoltam hogy esetleg az SD kártya kevés. Azt tudom hogy a jobb beállításokhoz már kevés ez a kártya, 200/400mbps már megakasztaná, de 150mbps-el szerintem simán bírnia kellene. CLASS 10 UHS-I U3 A2 V30 170/90 MB/s
-
D.Va
őstag
[link]
[link]
Feltöltöttem 2 klipet, a teljesen eredeti kamerából származó videófájlokat.
Az elsőn a remegés akkor látványos igazán ha vlc-vel vagy mpchc-val (vagy bármi mással) az ember megnyitja és 50%-ra belassítom a lejátszási sebességet.
A Ladás videóban meg 5-6 másodperc körül kezdődnek el ilyen apró beremegések.
Mintha "ugrálna" az ibis vagy nem tudom... -
Stauffenberg
nagyúr
Sziasztok!
Bocs ha off. AI videóvágó programot keresek. Nem kell szofisztikált dolog, alapvetően egyszerű munkafolyamatokról készült videókat akarok összevágni (menőbb legyen mint egy sima capcut átmenet).
Például külső festét, kertészeti munkák stb... Amatőr házi cucccok (janemolyan).
Válaszoljon erre az AI, mink itt errefelé szeressük a rendes dolgos kétkezi munkát!

-
r6man123
senior tag
Sziasztok!
Bocs ha off. AI videóvágó programot keresek. Nem kell szofisztikált dolog, alapvetően egyszerű munkafolyamatokról készült videókat akarok összevágni (menőbb legyen mint egy sima capcut átmenet).
Például külső festét, kertészeti munkák stb... Amatőr házi cucccok (janemolyan).
-
hibavissza
veterán
Megvolt szombaton az esküvő.
Na most kellett volna LOGban menni. Életem legnehezebb szertartása volt fényviszony szempontjából. A bevonulásnál árnyékból indultak, a napsütéses és az árnyékos rész között legalább 3EV különbség volt, folyamatosan tekergettem az expót, amit majd vágással kell elfednem..A 3 kép között kb 3 másodperc telik el, és tekerem a tárcsát mint a bolond...

Ez mindhárom HLG custom profile, out of camera.
Ha 15EV képes kamerám lenne és LOGban mentem volna, elég lett volna csúcsfényre expózni és utólag behúzni.
Onnan tudom, hogy az iPhone gond nélkül hozta...
Jó, nem mondom hogy a sonyval nem lehetett volna megcsinálni, de utólag én is okosabb vagyok.Apple Log
Dobjunk el mindent, de tényleg. -
hibavissza
veterán
Üdv! Van egy problémám, remélem tud valaki valami okosat mondani, mert megőrülök.
Van egy GH5 II-m (tehát a 2-es frissített GH5) amit részben azért vettem (a sok egyéb profi videós képessége mellett) mert istenítette az ég világon mindenki is hogy a világ egyik legjobb IBIS-e van benne...
Feltöltöttem egy kis vidit (a dropboxomba) hogy lássátok mi a probléma. Volt ahol lassítottam és croppoltam a felvételt hogy jobban látni lehessen a problémát. A legelső Subaru-s jelenet a "Jó, hibátlan felvétel, amilyennek lennie kellene mindíg, a többi felvétel pedig a hibás felvétel.Egyszer csak gondol egyet a kamera és elkezd "remegni" "ugrálni a kép. Az MX-es videóknál Főleg az autók lámpáit figyelve észrevehető igazán a borzalom.
- Az IBIS beállításoknál az "VIDEO E STABILIZATION" mindig ki van kapcsolva ezt sosem használom mert nem állókép a témám...)
A teljes 5 tengelyes váz stabi mód van bekapcsolva- A fenti videókon minden esetben a KIT objektívet használom a 12-60 F3.5-5-6-ot, ami szintén stabis.
Ezt az objektívet csak DUAL I.S. módban működik a kamera, tehát a váz + obi stabilizáció kizárólag együtt használható, külön-külön nem lehet csak az egyik stabit használni.Ami érdekes hogy mikor valami M42-es vintage obit teszek fel amiben ugye nincs stabi, tehát csak a szenzot stabit használom, olyankor nem vagy csak ritka esetben tapasztalom a problémát, néha mikor alig mozgatom a kamerát, mintha kikapcsolna vagy "megzavarodna az ibis ha egy helyben áll...
Első sorban nagyobb látószögnél jelentkezik a probléma, a vintage 300mm-est ha felteszem ott csak akkor zavarodik meg néha ha atom stabilan tartom fél-1 percig, ilyenkor gondolom kikapcsol, vagy megzavarodik mert nem mozog a kamera és a tapasztalatom logikája szerint az IBIS-nek némi mozgűásra van szüksége hogy "tudja mit kell csinálnia".A vázat 1.1-ről lefrissítettem 1.3-ra, az obit meg a legfrisseb 1.5 firmware-re, de nem javult a helyzet.
A hiba teljesen random jelentkezik, akár az adott felvétel közben is, 1-2 másodpercre beremeg, majd kisimul, majd megint beremeg...
Ha kimegyek egy rendezvényre, az egész napi felvételeim fele kuka, mert remeg, ugrál a kép.
Kézből kamerázok, gimblom nincs!
Ilyen fostalicska lenne ez az istenített Panasonic IBIS csoda?!
15 éve Panasonic vázaim is vannak. G10-G5-GX80-S5. GX80 csinált hasonlót, de nem ennyire gyorsan és csak, ha mozgott a kamera. Nem a stabi volt, mert fHD-n nem csinálta. Gyenge volt benne a proci és ha mozdult a kamera eldobált frémeket. Kézben tartott kameránál - amikor "csak" a kézremegésem kellett kompenzálni - nem volt akkora adatmennyiség és nem dobált.
Próbáld meg fHD-val 25 Mbps-mal mozgó kamerával és csak kézben tartva. Ha akkor nem csinálja akkor vidd vissza mert rossz a kamera. Én a GX80-nal együtt tudtam ezzel élni, de a GH5-nek biztos nem így kellene működnie. Esetleg próbáld különböző záridővel. 24p 1/48 és 1/2000 valamint 60p 1/120 és 1/2000. Akkor mi változik.
Van a stabin panning funkció. Kapcsold be és egyenletesen mozgasd, mert a motion blur váltakozás nagyon zavaró. Ha nem tudod egyenletesen húzni a kamerát akkor állíts nagyobb záridőt és legyen postban ráhúzva a motion blur.
-
Tuninger
Topikgazda
Megvolt szombaton az esküvő.
Na most kellett volna LOGban menni. Életem legnehezebb szertartása volt fényviszony szempontjából. A bevonulásnál árnyékból indultak, a napsütéses és az árnyékos rész között legalább 3EV különbség volt, folyamatosan tekergettem az expót, amit majd vágással kell elfednem..A 3 kép között kb 3 másodperc telik el, és tekerem a tárcsát mint a bolond...

Ez mindhárom HLG custom profile, out of camera.
Ha 15EV képes kamerám lenne és LOGban mentem volna, elég lett volna csúcsfényre expózni és utólag behúzni.
Onnan tudom, hogy az iPhone gond nélkül hozta...
Jó, nem mondom hogy a sonyval nem lehetett volna megcsinálni, de utólag én is okosabb vagyok. -
Tuninger
Topikgazda
Valamiért elkerülte korábban a figyelmem a válasz és csak most látom a kommentet.
A deflickert csak oda tettem ahova kell, de mivel beltéren készült a videó fele, így a timeline háromnegyedére kellett az effekt, illetve ahogy írod tényleg kevés fény is volt ott, ami élőben nem tűnt fel, de a gopro szenzornak valószínű már nem elég. A timeline negyede viszont már jó fényviszony mellett készült, de azért érződött, hogy így nem az igazi a 4k. Viszont ha 4k helyett 1080p-ben vágok és exportálok, akkor az amúgy se jó minőség még rosszabb lett volna nem?
Ha vágok, akkor konvertáljam át az egész anyagot 720p-be majd tegyem vissza a legvégén a 4k-t ha minden oké, vagy maradhat minden 4k, elég csak a timeline beállítását 720p-re majd ha minden oké akkor másoljam le a timeline-t, utána töröljem, majd állítsam át 4k-ra és a végső exportnál ugyan ez törlés, 4k beállítás, timeline vissza?
Csak simán rakd a timeline felbontást a vágás idejére 1080p-re, illetve a Proxy Timeline beállítással még tovább butíthatod. 720p-re nem érdemes lerakni mert nem gyorsul annyit de legalább tényleg rosszul néz már ki. Nem kell semmit törölgetni, csak a project settingsben állítgatsz.
-
Tuninger
Topikgazda
Üdv! Van egy problémám, remélem tud valaki valami okosat mondani, mert megőrülök.
Van egy GH5 II-m (tehát a 2-es frissített GH5) amit részben azért vettem (a sok egyéb profi videós képessége mellett) mert istenítette az ég világon mindenki is hogy a világ egyik legjobb IBIS-e van benne...
Feltöltöttem egy kis vidit (a dropboxomba) hogy lássátok mi a probléma. Volt ahol lassítottam és croppoltam a felvételt hogy jobban látni lehessen a problémát. A legelső Subaru-s jelenet a "Jó, hibátlan felvétel, amilyennek lennie kellene mindíg, a többi felvétel pedig a hibás felvétel.Egyszer csak gondol egyet a kamera és elkezd "remegni" "ugrálni a kép. Az MX-es videóknál Főleg az autók lámpáit figyelve észrevehető igazán a borzalom.
- Az IBIS beállításoknál az "VIDEO E STABILIZATION" mindig ki van kapcsolva ezt sosem használom mert nem állókép a témám...)
A teljes 5 tengelyes váz stabi mód van bekapcsolva- A fenti videókon minden esetben a KIT objektívet használom a 12-60 F3.5-5-6-ot, ami szintén stabis.
Ezt az objektívet csak DUAL I.S. módban működik a kamera, tehát a váz + obi stabilizáció kizárólag együtt használható, külön-külön nem lehet csak az egyik stabit használni.Ami érdekes hogy mikor valami M42-es vintage obit teszek fel amiben ugye nincs stabi, tehát csak a szenzot stabit használom, olyankor nem vagy csak ritka esetben tapasztalom a problémát, néha mikor alig mozgatom a kamerát, mintha kikapcsolna vagy "megzavarodna az ibis ha egy helyben áll...
Első sorban nagyobb látószögnél jelentkezik a probléma, a vintage 300mm-est ha felteszem ott csak akkor zavarodik meg néha ha atom stabilan tartom fél-1 percig, ilyenkor gondolom kikapcsol, vagy megzavarodik mert nem mozog a kamera és a tapasztalatom logikája szerint az IBIS-nek némi mozgűásra van szüksége hogy "tudja mit kell csinálnia".A vázat 1.1-ről lefrissítettem 1.3-ra, az obit meg a legfrisseb 1.5 firmware-re, de nem javult a helyzet.
A hiba teljesen random jelentkezik, akár az adott felvétel közben is, 1-2 másodpercre beremeg, majd kisimul, majd megint beremeg...
Ha kimegyek egy rendezvényre, az egész napi felvételeim fele kuka, mert remeg, ugrál a kép.
fel tudod tölteni valamelyik példa felvétel original out of camera klippjét is, ha szépen megkérlek? olyan mintha framet ismételne, mert megakad a fluid panning egy pillanatra. Ettől még lehet stabi hiba
-
D.Va
őstag
-
Márton
nagyúr
Panán Vlogban rögzítve be van kapcsolva a LUT assist. Tehát azt látom amit a gyári LUT után kapok. Elvileg. Gyakorlatilag meg nem. Ebből indultam ki. Nem tudom Sony kamerán ez mennyire működik megbízhatóan.
Bocs el vagyok tévedve. Azt hittem Rec709 a kimenet. Arról lemaradtam, hogy HDR a cél. Arról nincs semmi tapasztalatom. MBP elvileg 1600 nitet tud. Ki kéne már próbálnom a HDR-t, csak lusta vagyok kihúzogatni a kábeleket és levenni a polcról.Ok, nem konkretizáltam minden hsz-ben, de párszor írtam:
"A legfőbb kérdés persze az, hogy tudnék ezekből áll-leejtős HDR anyagot készíteni egy OLED tv-re, monitorra?"
Új hozzászólás Aktív témák
-
35273 - 35201
35273 - 35201 35200 - 35101 35100 - 35001 35000 - 34901 34900 - 34801 34800 - 34701 34700 - 34601 34600 - 34501 34500 - 34401 34400 - 34301 34300 - 34201 34200 - 34101 34100 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Öt év után újra 5G képes kamerás csúcsmobilokat hoz a Huawei a nemzetközi piacra
- Megmutatta a DLSS 5 paraméterezhetőségét az NVIDIA
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Fogyjunk le!
- Sorozatok
- Star Trek
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Filmvilág
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi 11i 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- FÉLÁRON! ÚJ/bontott 16" ProBook 4 G1AH Ryzen 5 220 16GB 512GB FHD+ GAR: 1év bővíthető
- Legújabb típusú PlayStation okosító lemezek - PS4 GoldHEN Loader 13.00-ig és PS5 Autoloader 12.00-ig
- ÚJ HP EliteBook 8 G1i 14 AI - 14"WUXGA - Ultra 5 235U - 16GB - 256GB - Win11 - 3 év garancia
- Xbox One S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!

)