Hirdetés
- ricsi99: Mire is jó az utánvét eröltetése használt cucc vásárlása esetén?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: MárkaLánc
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
_q
addikt
válasz
nozs23 #33933 üzenetére
Adolescence-t a hétvégén néztem. Az első és második rész tényleg brutál jól meg lett oldva, a harmadik és negyedik már kevésbé tetszett mind technikai, mind történet szempontjából. Jöhetne több hasonló sorozat, mert nekem az ötlet nagyon tetszik. Ezután egy vágásokkal teli filmet nézve kicsit mű érzés van bennem az Adolescence-vel szemben.
-
nozs23
addikt
Nem igazán szokott itt filmajánlás menni, de most elég nagy a pangás, szóval csak a technikai érdekessége miatt bedobom az Adolescence mini sorozatot – minden rész tényleges single take felvétel. Itt egy kis behind the scenes: DJI Ronin 4D. [link]
A másik idei kedvenc a Severance. Pl.: opening scene: [link] Azt hiszem ez egy FX3-as. -
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg #33929 üzenetére
Köszi az infót!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33930 üzenetére
A Rec2020 a látható tartomány kb. 75%-át fedi le, szóval valóban vannak ebben nem leírható, de a látásunk által érzékelhető színek. Az S-Gamut3 és S-Gamut3.Cine is nagyobb a Rec2020-nál, szóval a Fujifilm legfeljebb csak felzárkózni próbál ahhoz ami a Sony esetén régóta megvan.
Ha olyan Fuji vázam lenne, biztosan kipróbálnám. Ha jól van alkalmazva a Rec2020-Rec709 konverzió, ott is bődületesen nagy a nyereség utómunka lehetőségekben, akkor is ha a kimenet Rec709 lesz.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg #33929 üzenetére
Elvileg létezhetnek a valós életben olyan színek amik túllógnak a REC2020-on, ha jól tudom ezért kellett váltani.
Meg azért mert bele akar kóstolni a fuji a cinema világba
Egyébként egészen odáig amíg nem nézed meg a RAW-ban kieső anyag színeit a kamerából nem is látod mi hiányzik. De akkor viszont mellbe vágó...
Mondom ezt úgy, hogy én kevésbé vagyok érzékeny a problémára.. -
Stauffenberg
nagyúr
Röviden összefoglalva:
F-Log
- Gamma: F-Log
- Gamut: Rec2020F-Log 2
- Gamma: F-Log 2
- Gamut: Rec2020F-Log 2 C
- Gamma: F-Log 2
- Gamut: F-Gamut CSzóval az első kettő között csak az alkalmazott gamma az eltérés, de a színtér azonos, míg az F-Log 2 C az F-Log 2 gammáját követi, de egy jelentősen nagyobb színtérből merít.
-
-
user7463
csendes újonc
-
MrChris
nagyúr
-
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Tuninger #33915 üzenetére
Hoznék én is külön csapatot erre, szívesebben csinálnám azt meccseken, amit az elmúlt 20 évben, csak sajnos nulla a büdzsé.
Azért csináljuk ingyen, meg nudli pénzekért, mert élünk-halunk a Haladásért, és nem akarjuk, hogy megszűnjünk.
Vagy megoldom én egyedül az élőket, vagy nem lesznek. És ez így van a grafikákkal, fotókkal, egyéb videókkal is. Most ez van sajnos...
Handycamet, meg powerzoom obit egyelőre nem veszek, mert így is ráfizetéses az egész. De idővel talán lehet róla szó. Mondjuk ha lesz pénz, akkor szerintem inkább megbízok valakiket. Bár elég nehéz jó és olcsó szakembereket találni erre. Meg mondjuk másra is...
-
MrChris
nagyúr
Igen emlékeztem erre a szettedre és sejtettem, hogy ezzel készíted. Egy Pana FZ82-re lennék kíváncsi azzal vajon meg lehetne e oldani. Néha egészen olcsón akár 60e-ért kifogható, már többször ennyiért elgondolkodtam a beszerzésén, hogy kiéljem magam a nagy zoommal.
A munkahelyemen lassacskán csak saját beszerzésű, tulajdonú, készítésű szerszámmal dolgozom.Persze ezek technikailag nem pár év alatt elavuló cuccok, mint a számtech kütyük.
user7463: Ilyen vázam nem volt, csak egy GX80, de azon is ment a full manuál videó mód, szerintem valamilyen beállítás lesz a ludas. Tippre esetleg a kreatív videó mód (program tárcsán a kis kamera ikon M-el)? Ott a képernyő bal felső sarokban M legyen.
-
user7463
csendes újonc
Üdv.
Olyan problémával fordulok hozzátok, hogy adott egy Panasonic G80. Alap beállításokkal, M állásban, fix 200iso-val, videózáskor a fényerő kompenzációt úgy oldja meg hogy ha fény felé fordítom a rekeszen állít hogy kevesebb fény jusson a szenzorra. Ha sötétebb hely felé mozgatom akkor meg az isot növel ha már a rekeszen nem tud módosítani (hiába fix iso200-ra állítottam). Ez így akkor csak Expozíció kompenzáció?
Mert például 4K képes Sonymnál 2 (+/-) fényértéket korrigál úgy hogy a rekesz és iso fixen marad és a videó minősége is folyamatos.
-
Tuninger
Topikgazda
Az elegáns zoomot legolcsóbban vagy egy handycammel, vagy egy Sony 18-105 F4-el tudnád megoldani, ami Powerzoomos és APSC módban szépen működne az A7-en, használtan kb 120k.
Irígyellek, mások egész csapatot visznek ilyen melóra, te meg egyedül lehozod és elteszed a másik 5 ember pénzét. Gazdagság van itt kéremszépen.
Az egyik kedvenc epizódom jut eszembe rólad a Tom és Jerryből: -
vond
MODERÁTOR
válasz
MrChris #33913 üzenetére
Vááóó, köszi!
Igen, a svenkelés és zoomolás lehetne még finomabb (főleg az előbbi). Sajnos a 80 ezer forintos videós állványommal és a Tamron 28-200-zal nem lehet broadcast minőségű kameramozgásokat csinálni. De azért igyekszem gyakorolni és fejlődni ilyen téren is.
Sajnos jelenleg ilyen szűkösek a lehetőségeink. Saját, meglévő cuccokat kell használnom. Bízzunk benne, hogy a jövőben tudunk majd fejleszteni.
-
vond
MODERÁTOR
Nyugi srácok. Ahogy a Topikgazda Úr is kérte, fejezzük be a veszekedést, meg a személyeskedést. Beszéljétek meg privátban, vagy ignoráljátok egymást.
Nézegessétek inkább ezt a tákolmányt.
Mostanában ez a heppem, hogy 3-4 ember munkáját végzem, mint a Haladás kommunikációs vezetője, fotósa, videósa, grafikusa, stb. Természetesen továbbra is iszonyat csórók vagyunk, de innen lesz szép végül nyerni.
A képen látható képződménnyel múlt vasárnap például Óbudáról adtam a III. Kerület - Haladás NB III-as focimeccset, előtte héten meg itthon a Kelen ellenit. Van egy kommentátor srác, meg én. Full minimál projekt, egyszerre kell követnem a meccset a kamerával, figyelni a hangra, nyomkodni az eredményjelzőt, meg közben a stream-et is lesegetni. Némely élőnél be szoktam tenni még 2-3 másik, fix kamerát is, hogy még egyszerűbb legyen, és tudjak váltogatni az ATEM-en. De gondolkodom a lassításon is.
Néha be is futnak nem várt gikszerek, olyankor öregedek 7-9 évet pár perc alatt. De nem baj, jól van ez így, szeretek szenvedve élni.
Ha valakit érdekel, leírom bővebben is, hogy mit hogyan oldottam meg saját cuccokkal, és minimális beruházással.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #33909 üzenetére
Voltak érvek mindkét oldalon, én vártam és továbbra is várom a te bizonyításodat. Az utolsó két hsz nem tartalmazott érdemi előrelépést.
-
Tuninger
Topikgazda
Sajnálom hibavissza, Stauffenberg, csak hergeltétek egymást, töröltem mindkét hozzászólást.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33904 üzenetére
Igen, minden up to date és minden be van kapcsolva. A gép egy Onexplayer X1, diszkrét GPU nincs, csak iGPU. Van viszont értelmetlen 64GB ram, meg minden lófütty, a lejátszással meg csak kínlódik.
Ez lett volna a következő kérdésem. Tehát 4:2:2-t dobhatom, még utómunka esetén se leszek vele beljebb ezek szerint. Teszek így egy próbát. Ha ezt már megeszi és tényleg nincs jelentősége hogy 4:2:2-re váltok, akkor problem solved.
-
Tuninger
Topikgazda
Be van kapcsolva az iGPU a biosban? Ha nincs dedikalt csak igpu akkor frissek a hozza tartozo driverek? Ha davinci resolve es van dedikalt gpu akkor a beallitasokban allitsd be hogy a decodinghoz az igput, az encodinghoz a dedikaltat hasznalja.
10 bit 420 teljesen elég fujihoz, semmit sem ad a kepminőséghez a 422 a chroma smooting miatt
-
hito
nagyúr
Hátha itt több szerencsével járok. HEVC 10-bit 4:2:2 lejátszással kínlódok Win11 alatt. Intel Arc 8-Core iGPU elvileg képes lenne megbirkózni a feladattal (legalábbis Intel official weboldal szerint), de mégis diavetítés az egész, akad, szaggat, hang elmegy, stb.
Tudtok valamit javasolni ennek a megoldására?
-
Tuninger
Topikgazda
Minden képstílust érint a probléma, csak LOGnál a leglátványosabb.
Az hogy szép telt színeket tudsz előcsalni megfelelő beállítással, az nem jelenti azt hogy ne hiányozhatnának árnyalatok.
A 8 bites a6300zam több (szín)árnyalatot tartalmazott logban mint az X-T3 10 bit logban. Ettől még a sonyn előhozható volt a sávosodás, a fujin nem.Ne feszülj rajta, a fujinál inkább az AF idegessége vagy a stabi rángatása a probléma mint a chroma mosás. Szép képet ad és részletesség is pazar. Az meg mikor hogy csal a dinamikával, az meg kb senkit sem érdekel. Pláne hogy te nem is logban lősz.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33883 üzenetére
Bocs, hogy megint ezzel az uncsi témával, de mi a helyzet HLG-ben történő rögzítés esetén? Változtat valamit ezen a dolgon? Csak azért kérdezem, mert kipróbáltam és szemmel látható a különbség. Adobe-ban átváltottam rec709-re, utána kicsit igazítottam rajta basic correctionnal és életre keltek a színek, legalábbis a non HLG-hez képest. Tényleg durva a különbség, ráadásul a klasszik zaj is megérkezett, amit eddig Fujin nem nagyon láttam. Mi a magyarázat?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33896 üzenetére
Természetesen nem erről volt szó.
Ez megint gyönyörű félremagyarázása annak, amit írtam. Az a te legnagyobb bajod, hogy a tagadhatatlan segítőkészséged (nem szarkazmus, tökre becsülöm ezt benned) vegyül a butthurt seggfejséggel. Berúgod az ajtót, mindenkit lehülyézel, bejelented, hogy meghoztad az igazság lángját, de amint valaki hozzátesz egy zárójeles megjegyzést, rögtön szurkálódni kezdesz, mint egy sértődött pisis.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33894 üzenetére
"Ez nekem új, mivel eddig úgy vettem észre mindent áthúz rec709-be."
Ez nekem is új és jól is hangzik. De nem világos miért hülyézel le mindenkit, aki a Rec709A használatáról készített videót, miközben annak semmi köze a P3-hoz.
"Ezért nem jó a rec709A-val tagelni, mert az tulajdonképpen egy munka gamma a DR-en belül."
Nem az. Használhatod annak, de nem az, ez egy félrevezető információ. A DR-en kívül is használható, de nem csodaszer mindenre. Olvasd el a linkelt cikket, kérlek.
"Soha nem lesz egyforma teljesen a reprezentáció ha más monitort használsz. Nincs az a CM rendszer."
Jézusom hibavissza, ki beszélt itt két eltérő monitorról? Windowson ha egymás mellé tettél két eltérő motort használó böngészőt, kicsit eltérő színeket kaptál (pl: Chrome és Firefox). Kétlem, hogy azóta megoldódott, hogy otthagytam a platformot, de még ilyen 1-2 éves Reddit bejegyzések is simán vannak róla.
"Ezeket te kitalálod vagy olvastad?"
Köszönöm az inszinuálást, de dugd ahova akarod, te jössz légbőlkapott dolgokkal, mint a két eltérő monitorról kioktatás, amiről szó sem volt.
Szerintem csináld meg a videót nyugodtan, csak ne felejtsd el letiltani a kommenteket.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #33894 üzenetére
Ha én lennék a tanár néni, tuti összeraknálak titeket egy group projectre, hogy megtanuljatok együtt dolgozni egymás szemének kikaparása helyett
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33892 üzenetére
Ki mondta, hogy nem kell használni?
De szerintem csak annyi történt, hogy amint nem Rec709-ben exportálta a videót, rögtön nem jött elő a gamma shift, ami még jó, hiszen az eddig is csak a Rec709-et érintette.
Leírtam mi történt. Az eltérően tagelt videót másként jelenítette meg a YT. Ez nekem új, mivel eddig úgy vettem észre mindent áthúz rec709-be. Ezért nem jó a rec709A-val tagelni, mert az tulajdonképpen egy munka gamma a DR-en belül.
Nem tudom egyszerűbben leírni.
*Elég arra gondolni, hogy színmenedzselt böngészők is hajszálnyit eltérő színekkel interpretálják ugyanazt az anyagot, ha nem ugyanazt a színmenedzsment motort használják.
Soha nem lesz egyforma teljesen a reprezentáció ha más monitort használsz. Nincs az a CM rendszer. Ezeket te kitalálod vagy olvastad? -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tuninger #33891 üzenetére
Ahhoz nekem is akkurátusan ellenőriznem kéne több kijelzőn és oprendszeren is, amire pillanatnyilag semmi időm. Már a fotós színmenedzsment is egy mocsár*, de a videós aztán meg főleg, mert egy dolog az elmélet és egy másik a gyakorlat (lásd: Apple ColorSync nem alkalmazza a BT1886-at a linearizáció során, pedig több mint egy évtizede kéne neki).
De szerintem csak annyi történt, hogy amint nem Rec709-ben exportálta a videót, rögtön nem jött elő a gamma shift, ami még jó, hiszen az eddig is csak a Rec709-et érintette.
*Elég arra gondolni, hogy színmenedzselt böngészők is hajszálnyit eltérő színekkel interpretálják ugyanazt az anyagot, ha nem ugyanazt a színmenedzsment motort használják.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33890 üzenetére
Nem csak DR-ben használjuk a Rec709-A-t, hanem a többi NLE-ben is (pl: Premiere Pro) ha a cél a macOS hibás Rec709 interpretálásának leküzdése (és nem tudod áthidalni a ColorSync-et, ami a macOS színmenedzsment modulja).
Javaslom a témában:
https://www.cined.com/quicktime-gamma-shift-bug-what-is-it-and-how-to-combat-it/
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #33889 üzenetére
Ebben a témában Stauffenberg sokkal kompetensebb lektor lenne mint én.
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33888 üzenetére
Rec709-A csak a QuickTime-hoz kell
Nem igaz. Ez egy speciális gamma korrekció. Mindenhez is kell egy normál módon kalibrált monitornál, de kizárólag DR-ben használjuk. Ezért kell a videó, mert nem értitek. Miért tagelnénk le ezzel a speciális gamma korrekcióval? Igen, a QT helyén kezeli, de semmi más.
-
hibavissza
veterán
válasz
Stauffenberg #33888 üzenetére
A tesztelésen túl vagyok. "Ugyan azt" látom 6 kimeneten. Én sem akarom elhinni. Majd Tuninger lektorálja. Rec709 és Windows hogy jön ide? Ahogy az sem érdekel, hogy 6bit+frc 60% srgb laptopon hogy fog kinézni. P3 az Apple "natív" színtere. Szobor nem kell.
Rec709 kuka. Ne is írjuk le többet. Mindig is okádék volt. Most olyan érzés, mintha eddig napszemüvegben néztem volna.
Nyilván egy random Languid Autumn Foliage LUT alatt nem fog kijönni az előnye. Némrég ott tartottunk, hogy sok gépnél rec601-nek ismerte fel a rec709 a DR....az is jó volt a userek 99%-nak.... -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33884 üzenetére
Rec709-A csak a QuickTime-hoz kell, minden másra csak elméletileg jó (Windows például eldobja és visszaáll normál Rec709 interpretációra és elvileg így helyes, de ez egy barkácsolt, hekkelt öszvér és rögtön borul, amint valamilyen szoftver hibásan interpretálja).
De ha megoldod, hogy a Rec709 színek/gamma minden eszközön konzisztensek legyenek, akkor arany szobrot emel neked a szakma, mivel ez még senkinek sem sikerült. Eleve hibás az Apple gamma kezelése Rec709 anyagokon, mivel a ColorSync figyelmen kívül hagyja a BT1886-ban foglalt EOTF-et, ami egy rendkívül fontos eleme a modern Rec709 használatnak (minden más operációs rendszer megugorja a feladatot). Ha a Youtube már kezeli a P3 színteret, akkor a kutya inkább ott van elásva, hogy annál eddig sem volt hibás a gamma kezelés.
Egy Resolve color managed workflow esetén pedig rengeteg bajt tud szülni, ha CST-vel belenyúlsz, ráadásul ha jól van beállítva az output, merőben felesleges lépés is, mivel a color management rendszere ezt lekezeli magától is.
Mielőtt ebből oktató videót csinálsz, én a helyedben alapos tesztelésnek vetném alá a dolgot.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Ezt én úgy értelmezem, hogy továbbra is csak annyi a meló hogy
-
hibavissza
veterán
válasz
Megnéztem és mobilon is látszik a nagyobb színtér YT-on. Samsung a54. Szóval végre lehet temetni a rec709-et.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #33881 üzenetére
A lényeg lemaradt. Nem szabad bepipálni a 709A auto tagelést. Az csak az output gammához kell. Output gammut az legyen amiben dolgozol. Pl. P3d65. Exportnál pedig fel kell tagelni az adott munka gammutra (P3) és arra a gammára amire kalibráltad a monitorod.
Nyilván adott a CST a végére. Esetemben input Vlog, output P3d65+709A. Ezt látjuk DR-ben. Előre nem kell CST, hiszen a CM panelen megmondtuk neki, hogy WCG. A teljes workflow DR WCG-ben fog történni.Nem tudom érthető?
-
Tuninger
Topikgazda
Taranis X-T2, X-T3, XH2s, X-H2-vel tesztelte. Mindszr. ÉS mindegy hogy ProRes vagy a legkisebb mbps alap codec, mindegy hogy all-i vagy IPB.
Egyedül a RAW jó, de ott más nagyon súlyos problémák vannak, amit már prezentált végtelen számú teszten keresztül az Atomosnak és a Fujinak is, de mivel nagyon kevés usert érint, nem foglalkoznak vele. -
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg #33845 üzenetére
Megnéztem a szemléltető postokat, érdekes. Foglalkoztam én ezzel régen, csak nem tudtam, hogy így hívják a problémát
A szabadidőm egy részét az tette ki, hogy egymás mellé tettem a sample videóimat a legkülönbözőbb vázakkal és néztem a színeket. Úgy fogalmaztam meg akkor magamban a jelenséget, hogy: "ez sokkal jobban szeparálja a színeket"
Volt egymás mellett 3 féle fenyő, meg fa, bokor, stb., vagy 7-8 féle zöld. Az egyiknél láttam max. 4-5 félét, mert a többit egybemosta, míg a másik váznál az összeset. Na most már legalább ismerem a jelenség tudományos háttérét is. Újra kéne lőni újabb Fujikkal Taranis snittjét, kíváncsi lennék, hogy van-e változás ebben a dologban. Azért egy X-T30-at már nem tekinthetünk mérvadónak semmilyen szinten.
Ma vettem egy CFexpress kártyát, mert kíváncsi voltam a 8k prores HQ felvételre. Durva, hogy a 128GB-os kártyára alig 4 percnyi anyag férMegnézném hogy viszonyul egy Canon-hoz ebben a témában.
-
hibavissza
veterán
válasz
Tuninger #33880 üzenetére
Nem ugyan olyan a kép ugyan azon az eszközön. Onnan indult a dolog, hogy van egy Elmedia playerem a hálózati streamhez és nem ismeri a színkezelést. Illetve mindent broadcast safe anyagnak vesz 2,6-os gammával. Mint a mozifilmek. Innen indult. Szerencsére mostanra szinte minden lejátszó, YT szépen kezeli a tageket. Viszont ebben az esetben nagyon nem mindegy mit állítasz be DR-ben. Nem olyan rég teszteltem és a YT nem ismerte fel a P3 színteret. Mindent konvertált rec 709 2,4-re. Most már nem.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
hibavissza #33878 üzenetére
Azért írj előtte ide valami szösszenetet mit tapasztalsz, hogy lehessen reprodukálni, nameg jól használni.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #33878 üzenetére
SDR alatt van P3. HDR megy régóta.
-
hibavissza
veterán
Elkezdtem próbálgatni, hogy miért béna az Applenél a DR-YT-QT konzisztencia. Úgy néz ki videót kell ebből csinálnom, mert mindenki ész nélkül hadovál a témában YT szerte. Nem tudják alkalmazni ezt a rec709A-t. Megmondom őszintén, nem foglalkoztam annyira ezzel. Belőttem a kánon szerint, jóvanazúgy. Hát nincs jól.
A másik, YT végre kezeli a nagyobb színtereket. P3-at biztosan. -
Tuninger
Topikgazda
A gyári appal minden felbontás és képkocka stabil.
Stabil 4K30 RAW/DirectLog: Motion cam stock android
Stabil 4K60 RAW/DirectLog: Motion cam rooted androidFent vagyunk motion cam discordon és van 1-2 hozzáértőbb ember aki nekiesik a rootnak, Taranis nem ilyen bátor, mivel bukod a garanciát, és ez egy 600 ezres telefonnál azért fáj.
Én most megint elcsesztem 1 hetet a OnePlus rootolására, kitéptem az összes szál hajam. Most gyári android 11 van rootolva, de nem jobb annyival a motion cam mint kellene. Fel kell raknom custom romot hozzá. Majd talán jövő héten. Az a baj hogy még az sem tiszta mennyit nyerek vele mert még erre sem volt egyértelmű válasz discordon. Elvileg lehet 4K120fpsezni, de kérdéses mennyi ideig, elvileg a 4K60 RAW stabil lehet, de nem mondják mennyi ideig.
-
Tuninger
Topikgazda
Taranis vett Galaxy S25 Ultrát, csinált hozzá ACES Input Device Transformot Resolve alá, oszt kiment sétálni egyet.
Oké hogy az összes felvétel 8K, de nem is olyan rég volt, amikor ezt a képminőséget egy high end MILCtől vártam volna el...
Vannak azért hibák, a 4K elég halovány az erős pixel bining miatt (gyári appal), az ultranagylátón borzasztó erős a zajszűrés így alap ISOn is durván részletszegény a kép (utolsó két snitt), hiába "8K".
Motion Camal az UWA is patika képet ad egyébként, szóval nem fókusz probléma mint amire én gondoltam először.Érdekesség, hogy MotionCamben továbbra is 4K30fps a stabil felvétel határa, 4K60on minden módban egy idő után elkezdi dobálni a frameket. Ugyanakkor ha valaki elég bátor, hogy kukázza a garanciát egy rootért, képes 4K60ban menni betonstabilan mind RAWban mind DirectLogban.
Csak lassan felmerül a kérdés hogy mi értelme ha a fenti minőséget köpi ki magából a váz, a gyári appal, stabilizálva, kultúrált bitraten..
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33872 üzenetére
Nagyon bírom őt, szerintem fantasztikusan magyaráz. A color management és CST témában készült videói is esszenciálisak, nem sok ilyet találni a platformon. Komolyan gyöngyszem, mert tényleg van mögötte szakmai múlt.
-
hibavissza
veterán
Ha már színezés Resolve-ban. Ez az esszenciája. [link]
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33868 üzenetére
Ahogy a két gyerek engedi, elszaladok a környéken valahova és megcsinálom
"btw azt látod hogy rángat a levélen az AF mikor a digit zoomot mutatod ?" Az én voltam, nyomtam egy refocus-t
És Te látod, hogy ezt a feature-t azért tisztességesen megcsinálták?
Imádom, nagyon hasznos, nem kell végre fixekkel rohangásznom, már csak ezért az egy dologért megérte a váltás.
+4 és -4 között lehet állítani az élességet, zajszűrést. -2, -2-n volt (képkockák közötti zajcsökkentés off) és szokott lenni, de akkor letekerem minimumra. Hozzáteszem ez Fujinak ez nem áll jól, mert -2 alatt olyan, mintha nem az élességet húzná le, hanem egyenesen "életlenítené" a részeletek rovására. Legalábbis X-S20-nál így volt, lehet hogy itt máshogy lesz. Sony-n le lehet húzni -7-re, nem lesz ilyen látvány.MrChris: gyorsan át akartam ülni a másikba. Illetve én se vettem túl drágán és mivel nem kereskedem vele, épp hogy a üzemanyag + matrica visszajött a vételárán felül. Vagy annyiért szoktam feltenni, mint amennyiért vettem, vagy annyival többért (+10-20eFt), hogy tudjak valamit engedni alku esetén és emiatt ne legyen deficites.
-
Tuninger
Topikgazda
Nagyon szépen köszönöm, de meg tudnád ismételni a tesztet a kedvemért úgy hogy letekered az élességet és a zajszűrést, illetve valami tájképet lősz a végtelenben ugyanezzel az obival?
btw azt látod hogy rángat a levélen az AF mikor a digit zoomot mutatod ?
A színe pazar, mellbe is vágott hogy mennyire jó, de aztán egyből kiütötte a szemem a zizgés az éleken, amit a felvett módokban nem kellene látnom, hiszen egyik sem pixel bines mód... illetve megnéznék akkor már egy pixel binest is ha újracsinálod, vagyis egy nem HQ 4Kt, ami ugye crop mentes.
ja és nem kell hátrébb menni, csak dobd fel ugyanott állványra a két gépet egymás után. -
MrChris
nagyúr
-
hito
nagyúr
Egy gyors kerti snitt a két vázzal. 35mm F/2 (F/4-en). Oldalra ki kellett dobnom két bóját, mert XT5 1,23x-os croppal dolgozik, XH2 meg full readout, picit hátrébb kellett mennem XT5-tel.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Elektrosokk #33861 üzenetére
Asszem ezen a héten a fujinak van a legjobb képe Hito számára, de szombat van…
-
-
hito
nagyúr
válasz
hibavissza #33858 üzenetére
mert lejátszás közben nem kapcsolgatod ki a NODE-okat, hogy tessék, ilyen vót!
Feleségemet szoktam így zsibbasztani, Ő bárány módra, hang nélkül tűri. Aztán elmondom neki a véleményét a látottakrólRendben, most már X-H2-vel is tudom lőni a mintát. Kb. arra számítottam, hogy 2-3 hónapon belül talán felkerül egy az apróba, erre tegnap tök véletlenül belebotlottam egy eladó X-H2-be FB Fuji csoportban. Este fél10-kor már az anyósülésen tartott velem hazafelé.
-
hibavissza
veterán
Tényleg érdekel. Köszi! Én is úgy vagyok vele, hogy legyen természetes, kontrasztos, színes. Hányok ezektől a fék mozi lutoktól. Panasonic LUT is trágya. Moslék neonzöldeket dobál. 10 bit Landscape ami még elfogadható. Igaz itt magentába húzza a bőrszíneket. Ezért nem szabad a színekkel foglalkozni. Teljesen feleslegesen rákattan az ember és egy csomó munkát generál magának amit soha senki nem fog észrevenni, mert lejátszás közben nem kapcsolgatod ki a NODE-okat, hogy tessék, ilyen vót!
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
mokus1 #33851 üzenetére
Van egy nem túl technikai, nem túl kidolgozott, nem túl mélyremenő tavalyi kreténkedésem Taranisszal. Fogalmam sincs miért nem dolgozta fel a 4K-t a youtube, de vannak 4-500%-os belenagyítások.
Próbáltam a lehető legjobban matchelni a kamerákat, de beletört a bicskám.
Canon 700D RAW, OnePlus 8 Pro REC709 Motioncam, Fuji XH2s (FLOG1), Pana S5 IIX (VLOG), Sony A7 III (SLOG2), Canon R6 II (CLOG2), GoPro Hero 11 (LOG)A sokat szidott Fuji parádésan néz ki, a Canon képe nagyon király, de köze nincs a zöldnek a zöldhöz, a Panasonic nem találta el az arcot, a OnePlus tonemappje totál más, a GoPro kicsit távol volt (ugyanott ahol a többi kamera ekvivalens 50mm-en...) hogy értékelhető képet adjon.
Csak a Sony vett 8 biten. -
kerepesig
csendes tag
Eretnek kérdés.
Rámerőszakolták, hogy " ha már itt vagy, nem tudnád," felvenni a dolgot. Marketinges vagyok, egy Honor magic 5-öm ami azért fasza de azért mégis....
Milyen viszonyal olvsóbban tudnék storyba nagy TikTokra tartalmat gyártani? GoPro? Vagy vannak már más vlogolós olcsóbb dedikált megoldások? -
Tuninger
Topikgazda
addig Stauffenberg utolsó mondatrésze alapján nyugodtan fogok tudni aludni
=> használni kell és kész.
100%-ban igaz, a chroma problémát nem lehet látni csak egymás mellé teszel egy olyan gépet ami keni és egy olyat ami nem. Viszont ezzel magyaráztam, hogy miért nincs különbség a 360Mbps és a 720Mbps vagy akár ProRes között Fuji esetén.
Az X-T5 6.2K-t tud, az X-H2 8K-t. APSC szenzorról beszélünk, kb 3 objektív képes kirajzolni a különbséget. És te a kittobival fogod használni.
XH2s-el érkeznél meg oda ahonnan nincs már tovább. Kivéve a chroma és az AF terén. Akkor meg rollback a6700-ra. De ott meg a színek... Canon Eos R7 a megoldás! Ejj, de pixel bines a 4K60... Canon R6. Bakker melegszik és bizonytalan az AF. Canon R6 II. Megérkeztünk!Szóval még van előtted 5-6 váz váltás, lesz ebből június is mire befejezed a cserélgetést.
-
nozs23
addikt
BHphoton 175 dollár a Resolve, ha valakinek van USA-ban ismerőse, akkor esetleg meg tudja csípni. Már csak pár óráig tart az akció: link
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33844 üzenetére
Köszi a továbbképzést!
Elméleti szinten nagyon érdekes probléma, de amíg engem a hétköznapokban jobban kiszolgál, mint egy Sony (még az A7C II-t se tudtam olyanra konfigolni, ami nekem megfelelő), vagy bármi, addig Stauffenberg utolsó mondatrésze alapján nyugodtan fogok tudni aludni
=> használni kell és kész.
Két dolgot nem tudtam megint elviselni a Sony-ban (és ezt most nagyon konyhanyelven írom): a színeket nem tudtam megzabolázni és ami mégjobban idegesít mostanában, az az, hogy nálunk csúcsfény mint olyan, nem létezik, vagy nekem nem sikerült előcsalni. Hiába állítom a knee görbéket ennek megfelelően, meg sem közelíti azt, ahogy egy Fuji kezeli ezt a dolgot. Én nem vagyok híve a kiherélt highlight/shadow képi világnak a minél nagyobb dinamika elérésének érdekében. A cinematic képi világgal ellentétben sokkal jobban szeretem viszontlátni a felvételeken az aktuális hangulatot, aminek (számomra) kiemelten fontos része a fény/árnyék páros. Szeretem az agresszív(abb) árnyékokat, a kontrasztosabb képet/színeket, a vakító fehért és a többi. Igazi eretnek vagyok Fujin belül is, mert kerülöm az Eternát, helyette Provia-t használok, DR100-zal és +1 Highlight-tal. Ez valószínűleg sok mindent megmagyarázEgyébként becsületére legyen mondva, most jófelé mozdult el a Sony szerintem. Dögösebbek lettek a színek, PP használata nélkül sokkal több mindent lehet állítani az eddig szín, kontraszt, élesség hármasnál (még kiemelés is van), bőséges bitrate és kodek beállítási lehetőség és még az uncsi menüt is átszabták. Kifejezetten izgalmas változások.
-
Stauffenberg
nagyúr
Keress rá a topikban a "fuji" és "chroma" szavakra (praktikusan egyszerre).
A chroma csatornákat erősen elkeni a Fujifilm, míg a luma csatorna rendben van. Ezért van az, hogy a Fuji anyagokon alig látsz színzajt, csak ilyen "organikus" luma zaj van, amit szoktak szeretni (én is). Mivel a chroma csatornák amúgy is agyon vannak tömörítve, ezért nem igazán jön ki a magasabb bitráta előnye.
Chroma key ("green screen") feladatokhoz biztosan nem Fujifilmet vennék, minden másban engem marhára nem érdekel ez, használni kell és kész.
-
Tuninger
Topikgazda
A kamera összemossa / zajszűri a YCbCr (világosság - kék különbözeti jel - piros különbözeti jel) csatornákból az utóbbi kettőt. Vagyis nem "graint" szűr, hanem színeket.
Emiatt szokták azt mondani a fujikra hogy "organikus" a zaj, mivel csak grain van, nincs színzaj. Ha viszont nincs színzaj, sokkal jobban tömöríthető a felvétel, vagyis inkább sokkal hamarabb elérjük azt a bitratet ahonnan már nem javul tovább a felvétel minősége.Így néz ki egymás mellett egy mosott chroma és egy nem mosott chroma:
Itt fekete fehérben próbáljuk láttatni a kép színfelbontását. Látható hogy mosott chromával a színfelbontásunk a töredéke a jobb oldalinak.
Persze ha totálban nézzük, nem ugrik ki a különbség:
S bár ez beáldozható (nak tűnik), azért itt a teszkósítás oltárán valóban beáldozunk a képen látható színekből:Itt ez most "jól is jön", hiszen a pixel biningből fakadó moiret illetve cromatikus aberrációt törölte le nekem a chroma smoothing a képről, de azért ha megnézzük azt a kirakatot, vesztettünk nem csak a szín részletből, szín pontosságból de a szín intenzitásból is.
Egy mosott chromás felvétel vs nem mosott chromás felvétel esetén az utóbbinál teltebbek, élettel telibbek a színek úgy hogy a kép minden paramétere és feldolgozása azonos. És nem lehet kompenzálni annyival hogy növeled a szaturációt. Sőt, konkrétan hiányoznak színek ilyenkor a felvételből, már nem tudok előkaparni, mert mikor ezt Taranis bizonyította itt a fórumon úgy 4 évvel ezelőtt, hozott egy nagyon durva példát:
A Canon 5D mk3 RAW-jával és a Fuji X-T3-al lőtt egy erdős bokros felvételt, és a canon 1080p felvételén látszódott a szömörce piros színei a bokor zöldje / sárgája között, míg a Fuji 4K-jában egybeolvadt az egész bokor egyszín sárgászöldbe.
Amit eddig tudunk hogy a Pana S5 II /X érintett a 2. firmware updatetől, az összes Fuji a kezdetektől máig. A Canonok döbbenetesen jók, a sonyk amit láttam jók. Nikont nem teszteltünk, a RAW felvételek meg nem érintettek a problémában.
-
nozs23
addikt
Pár napra van az S1RII. Elég tisztességes hibridnek ígérkezik: "fast" 44mp, 8.1K opengate, nocrop 4k/120. És áprilisban jön még egy váz, amiről semmit nem tudni. [link]
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33841 üzenetére
Fuji esetén a chroma borzalmasan mosott
Ennek a megfelelő értelmezéséhez azért kérnék némi segítségetA mosott színeket el nem tudom képzelni hogy érted. Nekem mindennek tűnik, csak épp mosottnak nem.
A másik, hogy az az érzés fog el a leírtak alapján, hogy ez az egész kodek és bitráta téma csak porhintés a gyártók részéről. Ezt is nehéz elképzelni, de tény, hogy utómunkában jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezel.
-
Tuninger
Topikgazda
Régebben csináltam tesztet a sony 200 Mbps-es IPB és 600Mbps-es All-I codecjével. A chroma rosszabbul nézett ki az all intrán, konkrétan hiányoztak színek a kepről az IPB-vel szemben. Persze itt ilyen mozgás közbeni kimerevített kép vizslatása 1000% nagyításon dolgokról beszélünk, de a kisebb volt a jobb.
Fuji esetén a chroma borzalmasan mosott, talán a legrosszabb az összes kamera közül, és mindegy hogy teszkós bitraten mész, 720Mbps-en vagy ProResben. A mosott színek miatt viszont nem kell akkora bitrate, konkrétan vizslathatod 1000%-on a 360Mbpst a 720Mbps szemben, nem lesz különbség
Hozzáteszem egyszer lőttem egy esküvőt 4K 50 fpsen 10 bit 420-ban 45Mbps-en (nem elírás) SLOG3-ban Sony A7s3-al. Gradelés után is patika volt. Persze sokat számít a zajmentes forrás, itt nem a zaj viszi el a bitratet, illetve a grade is csak kontraszt-WB-expó korrekcióból állt. Szebb lett volna ha 150Mbpsen megyek? Csak ha képkockánként hasonlítom egymás mellett, nagyítva…
-
Stauffenberg
nagyúr
Utómunkára sem láttam értelmét, hacsak nincs gyorsan mozgó és/vagy hullámzó textúra (pl: csobogó víz), még a 200 Mbps is nehezen indokolható. De ez a Fujifilm H265 kodekre tett állítás.
A több mindig jobb, de az, hogy mennyivel azt tedd úgy mérlegre, hogy mennyire zabálja a tárhelyet. Mikor viszek több projektet és még a 200 Mbps anyaggal is úgy telik be a 2 TB-os SSD-m mint a huzat, miközben a végeredményhez nem tesz hozzá semmit, akkor elgondolkozom azon, hogy kell-e ekkora bitráta. Egy 40-60 perces kétkamerás interjúhoz semmiképpen. Projektje válogatja. -
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg #33838 üzenetére
"nem használom a 400 Mbps módot, mert semmi értelme." Ez azért így erős, de értem hogy érted. Utómunka szempontjából azért nagyon nem mindegy a bitrate, de szerintem ezt jobban tudod, mint én
Hétköznapi felhasználásra tényleg értelmetlen a horror bitsebesség. 100-150mbps is ugyanaz lesz szemre a legtöbb esetben, mint a 400.
-
Sordoran
addikt
válasz
Tuninger #33832 üzenetére
Akkor V60 lesz a befutó, az még emészthető, de utánanézve hogy milyen minőségben mi a maximális hossz amit rögzíteni akarok alkalmanként, így is kell egy 256 GB-os belőle.
Jelenleg az A6400-al ugye 100MB/s a maximum, ehhez elég a V30 is, de pl. sorozatkép készítésnél már előny lenne ha nem kéne annyit várni képek lementésére. Szóval ott is előjönne előnye. Az A6700-asnál a maximális érték 600MB/s, de szerintem bőven elég nekem a 280MB/s is. Manual.Stauffenberg: Ilyesmire gondoltam én is. Jellemzően Sandisk-et használok minden kamerás kütyümben, de azért akad 1-2 Kingstone is (ezek microSD-k, Canvas Go! Plus). Azokkal sincs probléma, szimplán gyorsan volt szükségem kártyára, és ezekből volt közelben raktáron elérhető. De tény, hogy eddig csak egy olcsó Kingstone kártyámmal volt probléma.
hito: Kár érte, azért jó lenne legalább rövid felvételekkel kipróbálni, de akkor majd idővel ha szükségét érzem, veszek egy kis méretű V90-est.
-
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg #33835 üzenetére
Hát igen, ez is kezd átmenni számháborúba a gyártók részéről. Egyébként a Sony-nál a max. bitrate (A7 IV, A7C II) 600mbps, tehát egy V60-as nem szolgálná ki.
-
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg #33833 üzenetére
A V90 = 90 MB/s => mármint minimális írási sebesség.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Sordoran #33830 üzenetére
A V90 = 90 MB/s és átszámolva az amúgy 720 Mbps és teljesen felesleges lakossági felhasználásban. Nem kell ilyen kártyát venned, sosem fogod igazán kihasználni egy ilyen géppel.
A Kingston pedig nem egy ajánlott márka SD kártyában (nagyon pöpec RAM-okat meg SSD-t gyárt, de SD kártyában felejtős, nincs jó megbízhatósági reputációja).
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Sordoran #33830 üzenetére
Kis szemetek a sony vázak, megkövetelik a V60/V90-et, pedig maga az írási sebesség nem indokolja.
Én nem pánikolnék a dolgon, V30-as kártya, 150Mbps-es codec és viszont hallásra. A V60/90 amúgy is csak az All-I codecekhez kell ami szerintem kb minden létező projecthez hótfelesleges. -
Sordoran
addikt
Sziasztok!
Még merengek rajta legyen-e kamera upgrade, viszont kiindulva a nagyobb bitrate-ből, hogy a Sony A6700-ashoz már V90-et ajánlanak, nézem előzetes költség kalkuláció részeként a memóriakártya vásárlást is. Az egy dolog, hogy többszörös áron vannak ezek a V30-asokhoz képest, de ami fura és segítséget kérnék, hogy míg a Sony és a Sandisk a 128GB-os kártyákat 80ezer körül adja, hogy lehet hogy a Kingstone fele ennyit kér érte? Mivel rosszabb utóbbi?
Valamint ha V60-al megelégednék egyelőre, akkor rövid ideig engedné a nagy bitrate-es felvételeket is, vagy ilyenkor el se lehet kezdeni a rögzítést? -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hibavissza #33822 üzenetére
Egyetértek veled, de kiegészíteném azzal, hogy alapszinten nyugodtan nyaljon bele a colorist részébe a videózásnak, tanulja meg a többivel párhuzamosan, mert ez csak az előnyére válik amikor a videós expozíciót gyakorolja.
Kis anekdota: Többször dolgoztam olyanokkal, akik a Youtube-ról tanulták a szakmát, tudják, hogyan kell megfogni a kamerát és szép képeket felvenni vele, a legprofibb mist szűrőkkel, gimbalokkal, Atomos Ninjával, objektívekkel és kamerákkal dolgoznak, fizetős LUT csomagokkal nyomulnak, de három snittet nem tudnak összerakni ami kohézióban áll egymással (értsd: átmegy valaki egy ajtón és azt több szögből felvenni és utólag összevágni azt az 1+1=3 kulcsmozzanatot, amitől van egy húzása, tök banálisan hangzik, de ez egy jelenség). A mainstream Youtube ennyit tanít meg, tudsz szép "szinematik" b-rollokat felvenni, de képsort építeni nem. És tökéletesen értem, hogy pont erre helyeztetnéd a hangsúlyt, hogy tanulja meg ezt (és tökre egyet is értek veled), de ez is csak egy láb a videózásban, van még sok másik is és minél több lábra akarsz egyedül ráállni, annál jobb, ha legalább valamennyire értesz hozzá.
Én például tök kuka vagyok az audio részéhez, de van rá emberem. Amit viszont én akarok megoldani, ott muszáj legalább alapszintű tudással bírnom a többi vonatkozó területről. Én nem szeretek vágni, de muszáj úgy felvennem az anyagot, hogy a vágó barátomat a legjobban kiszolgáljam és magamat a legkevésbé szívassam, amikor eljön a color grade ideje.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33826 üzenetére
És ez igaz is lett volna pár évvel ezelőtt, de totál kiégtem. Lassulok és már csak a hátrányait érzem a dolognak. Ezért örülök most annyira a Fujinak, ezzel nincs az az elviselhetetlen viszketés, amit eddig csak az NX500 tudott annak idején csillapítani. Még 1-2 kör van bennem (X-H2 és heccből egy Z6 III), aztán egy időre szeretném szögre akasztani a dzsekit.
Pro vonal nem nekem való, ahhoz én nagyon kevés vagyok. A másik, hogy azért képelek is, úgyhogy hibrid gép kell.Na, de elég belőlem, tényleg csak azért jöttem, hogy hátha valakinek újdonság a Sony real time lut, nekem az volt
Kukcaman: nem eleget valószínűleg
A melóhelyet nem úgy váltogatom, mint a vázakat. 17 éve ugyanott
-
Tuninger
Topikgazda
Kéne neked 1-2 jobbféle obi ami minden vázon szépen tud muzsikálni.
Egy Sigma 18-35 F1.8 EF az APSC vázakra, egy Sigma 24-70 F2.8 EF a fullframekre.
Panákhoz MC21, Sonykhoz MC11, Fujikhoz Fringer EF-FX PRO II, Canonhoz EF-RF. Nikonhoz meg Viltrox EF-Z AF, így minden rendszerre lenne jó üveged. Persze itt már az adapterek összértéke is súlyos pénz, de ha megvan tényleg csak vázakat kell cserélgetni és mindegyiknél van AF, többnyire fotóra és videóra is.hibavissza: azért ebben az ütemben az utóbbi 10 év alatt (12-13...) már illene RED-Arri vonalon mozogni, benzinkúton nem járok olyan sűrűn mint amilyen sűrűn Hito a vázait cseréli
-
magyargyerek
tag
-
hibavissza
veterán
válasz
FerNandor #33808 üzenetére
Ne engedd, hogy beszívjon ez a Color Grading és LUT világ. Mákszemnyit nem lesz jobb a videód attól, hogy kicsit ilyen vagy olyan színű. Ha nem olyan videó esik ki a Z6-ból ami egy 65 colos 4K tévén besza-behu, akkor a gép beállításaiban, kezelésében kell keresni a hibát. Color Gradinggel nem lesz jobb. Más színű lesz. A színezet segít az alkotónak, hogy az elérni kívánt pszichés hatásra ráerősítsen. Nem ezzel kell kezdeni. Kompozíció, fények, történet.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33818 üzenetére
Hűha, úgy látom tyúkszemre léptem
Köss, ne csak fenyegess, légy bátorok!
Játszok persze, nekem ez a homokozó. A7C II-nél csak egy 28-60-am volt, meg egy Viltrox EF adapter, néhány Canon obival. De ez nem hiszem, hogy változtatna a lényegen. Ami marad egy darabig, ahhoz veszek olyan obit, amire szükségem van. A kitobikat meg nem kell feltétlen lenézni, vannak elég jó darabok, pl. Fujinál 15-45mm PZ, 18-55mm f/2.8-4, de ez a kis 28-60-as is bejött ha volt fény.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #33801 üzenetére
3 perc 4K video 1,5 perc alatt jön le a telefonra.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33813 üzenetére
8K videó, internal prores raw videó, 720mbps bitrate (X-T5 max. 360), 2x lossles zoom. Utóbbi jobb, mint a Sony CIZ-ja, ráadásul a Sony az utóbbi időben ezt 2x-esről visszavágta 1,5x-esre. Elvagyok ezek nélkül is, de ha szembejön egy X-H2, biztos, hogy cserélem.
Fujit jobbnak érzem Sony-nál színkezelésben, WB-t jobban eltalálja, csípőből jobb esik ki a vázból, mint Sony-nál nyakig merülve a beállításokban szétparaméterezve. Sony másban érzem jobbnak, de az nekem nem prioritás.
MrChris: bízz bennem, még utoljára!
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger #33809 üzenetére
Mert teszteltem pár napig és sajnos nem érte el videóban a Fuji szintjét. Tudom, ez most erősnek tűnik és természetesen szubjektív is, de ha nem így lett volna, biztos nem válok meg tőle. Nagyon jó gép, a legjobb Sony amit valaha használtam, de végre megtaláltam ebben a dologban a nekem megfelelő irányt, amit már nagyon régóta keresek. Egyelőre a végcél egy X-H2, de addig is elvagyok az X-T5-tel.
-
mokus1
addikt
válasz
Stauffenberg #33810 üzenetére
Meg az a fránya optimalizálatlanság, ugyanazon a vason premierezni és davincivel teljesen más élmény
...De azért be kell látni, hogy sok minden van hozzá, egyszerűen gyorsan lehet vele dolgozni, hozzáteszem hogy korrekciózni én is davincivel szoktam.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
FerNandor #33805 üzenetére
A Premiere Pro épp annyira overkill, cserébe egy rakás szar az egész. Hozzá képest a Lightroom Classic egy UI/UX mennyország, ami sokat elárul róla, mennyire egy elmaradott kőbalta szintjén van a Premiere Pro, csak már annyian megszokták, hogy nehéz elmozdulni innen és inkább a kőbaltára tesznek sugárhajtóművet. Hacsak nem kell a mélyebb integráció más Adobe szoftverekkel, én kerülném.
Mivel még egyikkel sincs közelebbi viszonyod, szerintem érdemes most megtanulni a Resolve-ot amíg nincsenek rossz Premiere Pro beidegződéseid, egy sokkal-sokkal összeszedettebb és jobb szoftver. Nem kell az olyan részeit használnod, amik overkillnek számítanak.
Timeline-ra felpakolod a klipeket, megvágod, aztán a Color tabon ott van egy csomó olyan eszköz amit megszoktál a fotószerkesztőkben (görbék, HSL, highlight/shadows, stb), végén export és kész. A LUT-okból fosásig találsz a neten .cube formátumot, ami eléggé univerzális ma már (a Premiere Pro saját .look formátumával szemben, ami inkább csak Lumetri preset, nem igazi LUT).
Ha meg már Lumetri, ott fogsz csak igazán sírva fakadni, annál agyalágyultabb dolgot nehéz elképzelni. A Resolve node-alapú megoldása sokkal szofisztikáltabb, tekinthetsz rájuk úgy is, mint layerek (de annál is kifinomultabb, ha elektromos gitároztál már életedben, akkor olyan, mint az effekt pedálok összekötögetése, de amíg csak sima láncba kötöd, lényegében a Photoshop layerek működését utánozza).
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
FerNandor #33808 üzenetére
A Nikon Flatnek adsz egy kis kontrasztot és szaturációt és kész van. De out of camera se rossz. Ezt bármelyik programmal meg tudod tenni.
Hito: igen, minden "következő" sony kamera megkapja az előtte lévők tudását és az A7c II hiába belsőre egy A7 IV, megkapott mindent ami a ZV-E1-ben megjelent.
És miért akarod Fujira cserélni? -
FerNandor
őstag
válasz
nozs23 #33806 üzenetére
Köszi. Bocsánat, kimradt a fogalmazásból egy rész, szóval a külső rögzítővel tudnék csak n-logot és prores raw-t, de ilyet nagy valószínűséggel nem fogok csinálni sosem, mert sok macera lenne, plusz idő és plusz pénz. PC-n vagyok, intel procival. Kipróbálom az adobe-t még, aztán meglátjuk, hogy foglalkozok-e ilyen szerkesztéssel vagy marad a kamerában beállított profil, aztán max vágom meg ilyen kisebb szerkesztések.
-
hito
nagyúr
A7C II-vel kapcsolatban azért rácsodálkoztam, hogy van real time lut, azt hittem ez egyelőre csak Pana feature. Akár saját lut-ot is van lehetőség importálni a vázra és rögtön vázon belül alkalmazni a felvételre. De nem ám csak előnézetre, egyenesen ezzel rögzíti. Csak nem reklámozza a Sony, mint a Pana.
-
nozs23
addikt
válasz
FerNandor #33805 üzenetére
Szerintem youtube-al tobbre mesz, mint ha mi irnank meg. Rengeteg video van, ami segit a kezdesben es azt le tudod kovetni indulasnak. Nem tudom, hogy MAC-en vagy-e, de elsore egy Final Cut kevesbe remiszto es van 3 honap trial.
En a RAW-t meg a kulsozest elengednem elsore. A flat jo arra, hogy ismerkedj. -
FerNandor
őstag
Sziasztok,
Nikon Z6 4k 24p videó, flat profil. Szerintetek hogyan álljak neki ennek a kis editálásához, color gradinghez? Nincs benne tapasztalatom, de kíváncsi vagyok, mit lehetne kezdeni vele. N-log, prores raw csak külső felvevővel menne. Ha van értelme, akkor így csinálnám, ha nem, és túl sok macera, akkor valamelyik másik profillal és kész (neutral, standard stb)
Davinci resolve vagy adobe premier pro. A resolve eddig nekem nagyon kínai és nincs semmi LUT-om, ami jó lenne hozzá. Az Adobe Lightroom classicot szoktam használni a raw képekhez, nem tudom van-e hasonlóság a premier proval vagy intuitívabb, de a resolve eddig nem az igazi és kicsit overkillnek érzem a kis home videóimhozígy a legnagyobb bajom, hogy nem tudom, hogyan induljak el.
Ebben kérnék segítséget
Új hozzászólás Aktív témák
- Cyberpunk 2077
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Telekom mobilszolgáltatások
- ricsi99: Mire is jó az utánvét eröltetése használt cucc vásárlása esetén?
- Nem áprilisi tréfa lesz a Motorola Edge 60 Fusion
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- LED világítás a lakásban
- További aktív témák...
- Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 Is STM és Canon EF-S 18-135mm 1:3.5-5.6 Is objektívek
- Meike 55mm 1.8 Pro objektív - Sony E
- Nikon AF Nikkor 35-80mm, 1:4-5.6 D objektív
- SONY-E TAMRON 18-300 F/3.5-6.3 DI III-A VC VXD 2,5év garancia újszerű keveset használt
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (1835 / 4500 / 4000 / 5200 expoval )
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B365M i5 8400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 6GB Rampage Shiva Zalman 500W
- Kamerás bébiőr új 6hó jótállással!
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest