Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- ldave: New Game Blitz - 2026
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kukcaman
senior tag
Készítettem egy postcard stilót - [link]
-
hito
nagyúr
Az lenne a kérdésem, hogy most tényleg megőrültem? Amnéziás vagyok, vagy ez már a demencia előszobája.Meg mertem volna esküdni, hogy ZV-E10 II-n használtam a LUT beégetést felvételbe. Most meg azt olvasom, hogy:Note: The Sony ZV-E10 II allows you to import and display custom LUTs for monitoring purposes. However, the LUT is not baked into the recorded footage; the camera records in the selected picture profile (e.g., S-Log3), providing flexibility for color grading in post-production.És valóban. Bármit csinálok nem érvényesül az adott LUT a felvételen
Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Megvan
-
hito
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Miért nem próbálod ki?
#35093: most látom, hogy nincs AF, úgyhogy sajnos mégsem játszik
-
hito
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Kipróbáltam. Nekem sajnos nem nyitja meg sem a Pana RW2, sem a Samsung SRW nyers fájlokat. Mintha nem ismerné. De a leányzó említi is a videóban, hogy egyelőre nem támogat mindent és a későbbiekben várhatóan frissítéssel bővítik a kompatibilis formátumok listáját.
Szerk.: most olvasom, egyelőre ennyi: Sony, Canon, Nikon, Fuji.
-
Tuninger
Topikgazda
-
hito
nagyúr
-
hibavissza
veterán
[link] Blackmagic befűtött a Ligtroomnak. Kiadtak egy ingyenes! RAW szerkesztőt DR alapon.
-
Márton
nagyúr
milyen (lehetőleg free vagy olcsó) appot tudtok reels videók automatikus, magyar feliratozására? amik egy ideje menők a face-n. Modern, akár kicsit vicces, enyhén mozgó stílus kéne, nem egy dögunalmas statikus. (mármint az ügyfelemnek kéne, nem nekem..)
Megbízhatóan felismerik ezek a magyar nyelvet, vagy ha hibáznak bele lehet javítani? Lesz 5-6 perces anyagom is, ha nem muszáj, nem pötyögném be az egész szöveget..
Amúgy még mindig Vegas-t használok, ha van esetleg OFX pluginben ilyesmi, az is jó.
-
Márton
nagyúr
Vasárnap zenekart videóztam, ahol sok-sok kínai ledes csodafény volt.
1/50-en a háttér vibrált zavaróan, 1/60-on a zenészek fejére irányított lámpa..
Tekertem a záridőt jobbra-balra, tökéletes sosem volt.
De aztán eszembe jutott, hogy ZV-E10 II-m van!
Fogd meg a söröm!
-
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Köszönöm, ezt is tesztelni fogom. Nem hiszek már én sem a szent grálban ilyen téren, de azért mindig elbohóckodok vele, ha van egy kis időm

Egyébként egyes szitukhoz készítek LUT-okat. Annak nulla a realitása, hogy ami verőfényes napsütésben rendben van, az majd jó lesz beltérben mesterséges világításhoz, erre már a kezdetekkor rájöttem. -
Stauffenberg
nagyúr
Nem akarlak elkeseríteni, de szerintem az egyetlen LUT mind felett dolog nem fog összejönni, még a professzionális technikai LUT-ok is gyakran féltucat-tucat további korrekciós LUT-ot tartalmaznak arra az esetre, ha nem volt lehetséges az eredeti LUT igényei szerint exponálni.
Szerintem amivel felgyorsíthatod az utómunka-folyamatot Resolve alatt:
1. Leraksz négy darab Node-ot az első klipre ebben a sorrendben (enyhe S görbe az íze kedvéért, Color Warperhez itt még nem nyúlsz):
- Input CST
- S-Curve (csak finoman)
- Color Warper
- Output CST2. Grab a still (lényegében ezeket a Node-okat kilopod)
3. A stillt alkalmazod az összes többi klipre, ahol a fenti Node tree megjelenik
4. Egyesével átlapozod a klipeket és max 10-15 másodpercben Color Warperrel odébb pöckölöd a színeket amik beavatkozást igényelnek (igény szerint adhatsz hozzá további Node-okat más beavatkozásoknak, de nyilván az már nem expressz color grading lesz, de ha jól van exponálva az anyag, nem lesz rá szükség)
5. Iszol egy kávét/teát/sört, szemed pihenteted
6. Újra átlapozod a klipeket, hogy tetszik-e még az eredmény, aztán export
Garantáltan jobb lesz, mint bármilyen beégetett LUT-tal szórakozni, mert amint elkezdesz ellépni a neutrális állapottól (értsd: LUT-tal adsz hozzá kontrasztot, szaturációt, esetleg egyes színekbe önállóan belenyúlsz), akkor egyre érzékenyebb lesz az anyag, hogy pont azokban a fényviszonyokban és expozícióval vedd fel, mint amire a LUT-ot készítetted.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Köszi, ezt még megnézem, de utána elengedem ezt az instant LUT kérdést, és inkább Catalyst-ben feldolgozom egyesével a videókat. Eddig magasan úgy kaptam a legjobb eredményt, csak megpróbáltam megspórolni ezt a kört. Még jó hogy Catalyst a legutóbb használt beállításokat megjegyzi maradéktalanul. Így tényleg csak 10mp az utómunka, ha épp valami egy kis finomhangolásra szorul.
-
Tuninger
Topikgazda
Adj még neki kontrasztot meg színt.
Tudom komolytalan, én is technikailag korrekt LUT-ot akartam kigyurmázni az iPhonehoz, aztán, gondoltam nem leszek szemérmes, megtoltam a kontrasztot és szaturációt és egyből jó lett a kép.
Az is fontos. hogy a HLG azért erősen expó érzékeny, pláne ha gammát is konvertálsz. Én a következőt csinálnám: CST-vel csak a REC2020-at mappelném REC709 gamutba, a gammához nem nyúlnék. A következő nodeon ízlésre behúznám a kontrasztot (pivotot is bátran használva) és a szaturációt és ezt egyben exportálnám.
Ha a Gammát is konvertálod 709be, valahogy nem lesz az igazi.Csinálj egy felvételt beltéren 0 expóval és kültéren 0 expóval és ezekhez generálj 1-1 LUTot a fenti technikával.
-
hito
nagyúr
Szenvedek már egy ideje a saját készítésű HLG to r709 LUT-tal, de a kulcslépés hiányzik. Davinci-ben belövöm a képet (project settings => CST node => color grading node, stb.), majd LUT generate. S9-en importálom a LUT-ot, de lapos, színtelen, kontraszt szegény kép lesz a végeredmény. Mi az a kulcslépés ami hiányzik? Nem tudok rájönni. Köszi a tippeket!
-
hibavissza
veterán
válasz
FerNandor
üzenetére
Minden médium pontosan definiálja miben kéri az anyagot. Abba exportálják a végén. RAW videó azért kell, mert több mozgásteret ad zöld háttérnél, színezésnél. Kevesebb munkával jobb eredményt kapsz. Mivel drága a díszlet, kellék. Tisztább szárazabb érzés a zöld vázából vörös vázát csinálni. Film műfajban minden egyes jelenetnek előre meghatározott színpalettája van. Sokszor olcsóbb utólag átszínezni, mint beszerezni vagy átfesteni a helyszínen. Hátrány a tárhely. Zöld háttérrel pl. nem igazán kapsz jó eredményt 420-val. 422 jó, 444 picit jobb. Kb, de én nem vagyok szakember.
-
FerNandor
őstag
válasz
Tuninger
üzenetére
Köszi, lehet nem jól fogalmaztam. Igazából arra lennék csak kíváncsi, hogy mondjuk ha valaki bármilyen RAW formátumban rögzít egy projekthez akármennyi anyagot - és a végén a több száz GB, akár valamennyi TB anyagból lesz egy 20 perces videó, ami RAW-ban még mindig baromi nagy mérettel rendelkezne amúgy - , akkor a végén a létrehozott videót miben szokták ilyenkor elmenteni/hogyan szokták exportálni? És mondjuk eladni, vagy tárolni, stb kinek mire kell. Tehát, hogy a végeredmény miben lesz elmentve és ott mondjuk egy 20-30 perces videónál mi lehet vajon a méret?
Csak így próbálnám megérteni ezt a folyamatot, mert itt ugye a RAW fájloknál már akkora adatmennyiségről beszélünk, ami elképesztő és aki nem ezzel keresi a kenyerét, annak nekem brutál overkillnek tűnik, mert akkora tárhely kell hozzá, mind a kamerá(k)hoz, mind lokál, hogy brutál.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
FerNandor
üzenetére
ha N-RAW-ról beszélünk azt a resolve N-LOG-ként mutatja, ha Red raw akkor RedWidegamut/LOG3G10
Ha ProresRaw az anyag akkor a resolveban választhatsz hogy milyen LOG-ként lásd VLog-tól N-Logon keresztül Slog-ig.
ugye itt annyival tud többet mintha az adott LOG-ban rögzítenéd hogy nincs rajta zajszűrés és a fehéregyensúly kényelmesen állítható.
cserébe 10x annyi helyet foglal.Én csak kísérletezem rawval, DNG-be rögzítek telefonnal/canonnal, én Blackmagic Pocket 4k logba rakom, és 10 bit h265 422be forgatom 200Mbpsen HA egyáltalán átkódolom, mert mi értelme a rawnak ha nem abban dolgozod fel?
egyébként az átkódolt és eredeti között ilyen 1000%on látszik pixel szinten különbség
-
FerNandor
őstag
Hahó,
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha valamilyen RAW formátumban rögzítetek anyagot, prores, n-raw, red raw akármi, akkor a végtermék hogyan néz ki? Miben mentitek el? Mekkora helyet foglal, milyen a minőség stb? Kíváncsiságból. -
Márton
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
már miért? A pro verzión kivül minden más hoston is előjön az artifact, elismeri.
ha csak vicc akart lenni, akkor egy gyenge mosolyt megeresztek
de én a mai napig imádom a Vegast, szénné van szkriptelve, hotkey-ezve, pluginezve úgy, ahogy nekem kézreáll, álom vele vágni, főleg mióta gpu dekód/enkódot is rendesen támogatja. -
Márton
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
RSMB supportnál is futottam egy kört, a válasz:
Good example, what happens is motion estimation with optical flow is not working with periodic textures (like the house roof on some frames) moving at a speed where the tile on one frame falls on another tile at next frame but looks the same within a small window. There are workarounds using PRO version but it's currently not supported in Vegas Pro (although it could via composite custom mode). We had similar issues before, and know how to fix that but an update for that won't happen soon.
Pierre
Tehát már volt ilyen bajuk, tudják is a megoldást, de ez nem jön mostanában... -
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
nem szűnt meg, 4es óta tolom 😁
átvette a Magix -
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
persze én is sokallom..
épp most vette át Boris az egész Vegas pro-t a Magixtől. Ha jól láttam az alapverzióban is benne lesz a continuum, motion blurrel, és ez egyszeri 200 euro koruli osszeg. -
hibavissza
veterán
-
Márton
nagyúr
And the winner is:
Boris Continuum motion blur
-
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
igen, lehet ez lesz:
ND32 filter, 1/60s napsütésben is, 60p felvétel -
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
hát nem tudom, én itt sem látom azt a szép kenődést, amit egy 1/60-as záridő adna.
Lehet túl sokat kérek
De legalább nincsenek azok a fura artifactok a cserepeknél.
köszi -
Márton
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
tudsz rá rakni nagyobb mértékű blurt? És 30p-be rendereld, hisz 60-ban mindenhogy sima a mozgás

-
hibavissza
veterán
[link] Drón Motion Blur
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Ha felhúzzuk az expót akkor kiderül, hogy a cserép a megvilágítás változás miatt foltos a motion blur, ráadásul megjelenik a moáré. Blörözés, MIST segít, de akkor oda a cserép.
-
hibavissza
veterán
Tegyetek az egészre egy mist filtert. A középen lévő tetőt kimaszkoltam és tettem rá egy blurt. Teljesen jó lett. Este felteszem, ha nem sikerül.
-
Márton
nagyúr
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Márton
üzenetére
Jahogy fpv drón s nem cinematic... az szívás... túl sokat változik a kép két frame között...
Dobd át a klippet, vagy klipp részletet 10mpben hadd ném meg resolve alatt.Egyébként a drónosok azzal szoktak trükközni hogy 1/200 körüli záron mennek ND szűrővel, mert ott a post-stabi már jó a nagyon gyors mozgású részek már mosottak, a codec is bírja és a motion blur is rárakható utólag.
-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Márton
üzenetére
a Reelsmart bár nagyon jó, én úgy vettem észre hogy nem használja az extra frameket amik mondjuk 30fps timelinenál egy 60fpses felvétellel rendelkezésre állnak.
Próbáld a Resolve beépítettjét. Amire érdemes figyelni:
Blur direction: a both adja a legjobb hatást de az hibázik többet. Hogy previous vagy toward az mindegy. A Gradualityt érdemes maxra tenni ami 50.
Blur mértéke:
60fps forrásnál a 70-es érték fog 24fps 1/48 záras mértékű motion blurt adni "both Directionnel"
Ha From previous framere rakod akkor fele akkora a blur mértéke, 100as értéken lesz ugyanennyi.
vagyis 70-80as érték previussal jó lehet 1/60 szimulációhoz.Ha sokat hibázik akkor érdemes duplán renderelni: kirenderelsz egy "kis bluros (35-ös érték)" 60fpst a 60fpsből majd a már picit mosottra rárakod a rendes mosást. Úgy egész jó eredményt fog adni.
-
Márton
nagyúr
Drónos 60p, rövid záridős anyagból szeretnék 30p motion blur-ös verziót készíteni, utólag.
Van olyan plugin, amivel olyan szép lesz a motionblur, mintha ND-vel és 1/60-addal vettem volna fel? Próbáltam a reel smart motion blurt, de az eredmény siralmas. -
FerNandor
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Köszi, megnézem. Igazából az jó, ha mindent vesz. Nyilván, ha a kabátom susogását veszi, az annyira nem jó. A sima gyári mikrofon se lenne rossz, csak a szélzaj, ami elrontja a dolgot. Ez pl sima kültéri, kirándulás stb közben családi felvétel. Van egy ulanzi am18-asom, de ezeknél meg azért nem árt ha közel van a beszélőhöz. Amúgy ezt meg lecsérelm egy DJI Mic Minire, mert a gyerekekre ráaggatva minél kisebb kell.

-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
FerNandor
üzenetére
A 360 fokos mikrofonnal az lesz a bajod, hogy az égvilágon mindent felvesz és nagyon idegesítő lesz minden zümmögés, pittyegés, pofázás ami a képen kívülről jön (beleértve a szuszogásod, ruhád surrogása, minden).
Azt hiszen a Deity Duo amúgy tud olyat, hogy két irányított mikrofon van ráépítve és hátrafele is tud rögzíteni, de fogalmam sincs a minőségéről.
Ezt főleg csiptetős mikrofonnal oldják meg, amúgy sem baj ha ez egy másik sávon van és utólag tudod mixelni a kamera előtti térből rögzített hanggal.
-
FerNandor
őstag
Lenne még egy kérdésem.
MILC-hez milyen mikrofont tudnátok ajánlani, ami on-camera?
Ahogy nézem a puska mikrofonok irányított hangot vesznek jobban, szóval, ha mondjuk az előrefelé néz, én meg a kamera mögül beszélek, nem lesz olyan jó. Szoval olyan kellene, ami 360 fokos és természetesen megy rá wind muffler. Mondjuk ilyen 30.000Ft alatti kategória. Tudnátok valamit ajánlani? -
FerNandor
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
köszi!
-
vilmaboy
őstag
Sziasztok!
CapCut kredit... Segítsetek pls, mert már feladtam..
Team előfizetésben vagyok jelenleg. Kellene kreditet vennem, mert pár AI funkciót használok és kifogyott a kreditem, de egyszerűen nem találom hogy hol kellene vegyek. Pro előfizetésre is váltanék ha kell, de abból meg csak éves ajánl fel 99,990ért... Havi előfizetést nem enged...
Segítsetek pls, hogy hol tudok pro havit venni és/vagy kreditet....
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
FerNandor
üzenetére
Inkább H265 (HEVC) legyen a formátum, mint a H264, hatékonyabban tömörít. A bitrátákkal is érdemes játszani, ha már kész az anyag és csak letárolnád, akkor egy VBR 35-70 Mbps már egész jó tud lenni (az encoder ebben a sávban próbálja tartani, attól függően mennyi mozgás van az egymást követő keyframe-ek között). De persze az ideális bitráta mindig anyagfüggő, nézd meg a gyorsabb mozgású részeket az export után, hogy érdemes-e emelni rajta.
-
FerNandor
őstag
Sziasztok, Nikon Z6 4k30fps mov file-ok. Összefűztem pár klipet. Rendereltem, ugyanúgy 4k, mkv, h264, 22 perc 28GB. Hogy tudom csökkenteni a méretet úgy, hogy láthatóan ne menjen a minőség rovására?
-
hibavissza
veterán
Ha már Vond támad a profi munkáival. Egy kis kedvcsináló nyárra. Műkedvelő nyaralós videó. -
vond
MODERÁTOR
Harmadik éve már.

Idén plusz nehezítés volt, hogy fotóztam is végig.
-
hibavissza
veterán
Az miért van, hogy Artlis előfizetéssel, clearance valid és 3 számból kettő mégis claimed. Ment a reklamáció, de na. Ez elég gyenge szolgáltatás.
Van titkos tipp olcsó és jó zeneletöltőről youtube-ra? Nyilván az ingyenes lenne jó, de az általam ismert YT/FB alapértelmezettben vagy a túlhasznált muzsikák vagy bénák vannak.
-
Kukcaman
senior tag
Ígéretesnek tűnik ez a DJI avata 360-as szerkezet, még a beharangozott ára is elgondolkodtató.
-
hibavissza
veterán
Pana attól még Pana marad, a maga előnyeivel és hátrányaival.
Vlog-ot szemre bármire átszínezem neked 2 perc alatt DR-ben vagy Ps Lut-tal. Ezt is emberek csinálják a fényképező gyárban. Simán reprodukálható bármi. Itt inkább az a probléma, hogy mi egy feljebb lévő layeren tekergetünk. Nem férünk hozzá a nyers szenzor adatokhoz, így minden tekergetés egy kis dinamika vesztéssel jár. Viszont a mai anyagokon ez már minimális. Nyilván, vannak LUTra recsizők. Nekik semmi nem jó amiért nem fizettek. De ők shakti kővel a párnájuk alatt alszanak.

A sok gépeladogatás helyett gyakorolj egy kicsit. Gyúrj egy kicsit post process-re. Szemed meg van hozzá, ha ennyire zavarnak nüansznyi különbségek. No offense.
-
Tuninger
Topikgazda
Taranisnak van erre megoldása és ha szépen kéred, szerintem 3% kedvezményt is ad
hibavissza: jól látod, fogja a RAW adatot és beforgatja az adott gamut + gamma tartományba, ami soha nem úgy néz ki ha rádobod az adott gyártó LUT-ját mint ha valóban adott kamerával készült felvételre raknád. Állítólag más a color matrix. Vagyis nem lesz "fuji flavour" attól hogy FLOGban megy, de arra jó hogyha adott LOGhoz szoktál. Én ezért használtam anno SLOG3-Sgamut3ban.
Mondjuk lehet előny is, mert bármibe rakod, megfelelő CST után ugyanúgy fog kinézni.
A legbiztosabb megoldás, ha RAW-ban rögzítesz és a PC/MAC-en betallózod az MCRAW filet, amit egyből tud olvasni a Resolve. Ha a Toolban a beállításoknál átállítod hogy Blackmagic Pocket Cinema 4K-ként lássa a fileokat, egészen döbbenet mennyi mindent tudsz finomhangolni a RAW tabon. És sokkal jobb minőség.
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Így igaz, készítettem is néhányat, de arra kellett rájönnöm, hogy az alap képi világot ez nem fogja fenekestül felforgatni. A Pana attól még Pana marad, a maga előnyeivel és hátrányaival, ránézek és látom, hogy ez nem egy Fuji/Sony stb
Vagy nagyon kell érteni a LUT-oláshoz és akkor lehet csinálni egy X-H2 bőrbe bújt S9-et (nem célom, most csak mondtam egy példát). -
hibavissza
veterán
Kis MBP (M4Pro 24 GB) tapasztalat DR tekintetében. Ai Optical Flow és Ai Super Resoluton itt is bot a küllők közé. Zajszűréssel, stabival, masszív color grade-del 360p-n fut szinkronban a hanggal. Kezdetben nagyon örültem, mert 1080p-nél is mozog, de render után nem ott vannak a vágások ahová tettem. Ez lehet valami DR bug vagy az is beleszólhat, hogy az egész projekt egy USB 3.2 SSD-n van. 24 GB RAM azért nem kéne, hogy elfogyjon.
Csinálok egy tesztet GTX3060 12 GB, GTX 5070, MBP M4 Pro 24 GB és Mac mini M1, ha nem viszi el senki 110-ért (x). Rákötöm a tévére media szervernek. Nem mintha valaha is lett volna rá igény itthon
Ha lenne itthon 10 Gbites routerem, switch-em és Cat6a kábel futna mindenhová még értelme is lenne. -
Tuninger
Topikgazda
szerintem pont hogy egy beégetős LUTos kamerával simán működne.
LOGban mennél fix WBn azokon a helyeken amit isnersz, kikevered olyanra utolag amilyenre tetszik, és meg is van az a 2-3 LUT ami 90%ban jó eredményt adnekem iPhone LOGhoz van beégetős LUTom ami auto beállításokkal 8/10 patika
-
vond
MODERÁTOR
LOFIC vajon betör hamarosan a MILC és Cinema kamera vonalra is?
-
ben2
aktív tag
Szerintem műfaji kérdés.
Ha a cél viszonylag kevés nyersanyagon a minél magasabb képminőség vagy valami teljesen egyedi látványvilág elérése, akkor a raw workflow verhetetlen.
Ha viszont határidőre le kell tolni 4-5 óra nyersből 20-30 perc végeredményt, akkor a legjobb, ha már a kamerában 80%-ig kész az anyag. -
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"de ez inkább csak mázli szerintem."
Erre én is gondoltam. Na majd idővel kiderül. -
Stauffenberg
nagyúr
De valamilyen elfuserált víziót a RAW fájlon is kapsz, hiszen azt is valahogy interpretálnia kell egy szoftvernek. Ha te most találtál egy olyan bolygóegyüttállást (kamera, RAW, gamma, képprofil, LUT, bármi más), ami éppen neked tetszően adja ki a kezdőpontot a színezéshez, akkor az tök jó, de ez inkább csak mázli szerintem.
-
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Amikor az egyes gyártók elfuserált színekkel kapcsolatos vízióit kell órákon át buzerálnom leginkább eredménytelenül, akkor úgy vagyok vele, hogy jöjjön a raw. Állóképekkel ugyanígy vagyok, csak ott nem a színekkel van a legfőbb problémám, hanem a részletvesztéssel, illetve a digitális utóízzel.
Nem tudom mi a gondod a raw videó utómunkával, én kifejezetten élvezem
Sokkal könnyebb saját ízlésemre húzni és van eredménye. Processed videóval kapcsolatban olyan érzésem van, mint amikor vizet markolok, egyszerűen kifolyik a kezeim közül, szétesik az egész. Ha expert szinten nyomnám a színezést, lehet nem ez lenne a helyzet. -
Stauffenberg
nagyúr
Jó hát hallottam már, hogy van olyan fétis amikor valaki imádja ha a golyóit rugdossák.

Nekem nagyjából ilyen lenne RAW videóval nekimenni a családi emlékgyártásnak. A gimbalt sem vagyok hajlandó megemelni amíg valaki nem fizet érte.
De akkor ha jól értem, te az a hobbista vagy videóban, mint a Hi-Fi mániásoknál akik a tizenötödik erősítőt pörgetik ki egy év alatt, mert 30 Hz-nél valami nem úgy jön ki, ahogy kéne, ahelyett, hogy csak leülnél végre a seggedre élvezni az életet.

-
hito
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Semmi extra, nem meló, csak emlékmentés és amatőrködés. Egyébként elég egyszerű a megoldás. Minden ami processed => pokoli utómunka, a raw videóval viszont imádok babrálni. Sokkal kezesebb, a rugalmasságot szerintem említeni sem kell. Ráadásul a fos 12700H + RTX 3050Ti notim tök jól elboldogul vele (mondjuk Z6 III esetén proxy nélkül nem volt hajlandó renderelni DaVinci, de ez valami egyedi bug lehetett). Igaz, nem fél órás anyagokat szoktam gyurmázni és csak fényeltem meg színekkel bíbelődtem rövidebb snitteken, komolyabb effektelés nem volt.
Tuninger: touché, megfejtettél

-
Tuninger
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
1 klikkes tökéletes színeket szeretne minden körülmények között a kevert fénytől a napsütésig. Vagyis kell neki egy fullframe GoPro
Mondjuk a GoPro csepegteti hogy készül valami pro kamerával, ez lesz szerintem az utolsó nagy dobásuk
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Canon color science nem az én világom, Sony-ra meg ráuntam
Nikon Z5 II-t vettem célba. Van internal n-raw, EVF, pixel shift és szenzorstabi is. Az ára meg ezzel a felhozatallal egész emészthető. Eddig Z5, Z6, Z30-am volt, nem akartam úgy szabadulni tőlük, mint annak idején az R10-től. GH7 lenne még érdekes, de esélytelen használtban és a 4/3 szenzor már legjobb esetben is csak boosterrel értelmezhető számomra. -
hito
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Ez elég durva
Az előtérben lévő fenyő szaturációja is elég beszédes, de a háttérben lévő zöld lomboronából teljesen eltűnnek a barnás foltok. NX500 után részemről raw videón kívül nincs jövője semmi másnak. Mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül "rövidítik" meg az embert a gyártók ezekkel a fasza fejlesztésekkel...nincs kedvem folyton ezt bújni, raw videóval egy csapásra kivonom a képletből ezt a problémát. Persze több új problémát meg magamra húzok (tárhely, utómunka, drágább vázak). -
Kukcaman
senior tag
Csináltam néhány statikus felvételt VND+BlackMist-el, ha már úgy is sétáltam egyet.
Nappal háttal/szemben/oldalról, csillogással meg anélkül. [link] -
Tuninger
Topikgazda
elindítod a motioncamet, váltasz directlog-ra, kiválasztod mondjuk hogy slog3-sgamut3-ban akarsz rögzíteni, ugyanitt állítod a chroma smoothingot a qualityt és a codecet. ProRes422HQ-ban menj, 4K24fpsben.
A smoothingot 25%-os lépésekben lehet állítani 0 és 100% között, gyakorlatilag fogja és vízszintesen elkeni, a kenés mértékét állítod, már a 25% is vad a 0hoz képest.Azért kell a ProRes mert a h265 eltakarítja a zaj egy részét. Mehetsz esetleg 1080p-ben, a pixel bininges directlog az gyakorlatilag in camera oversampling, viszont további terhelést rak a GPU-ra, lehet nem fogja bírni.
Apropó, neked a 15 ultra tud directlogban 4K60fpst stabilan (h265ben)? Tehát mondjuk elmegy 2 percig framedrop nélkül?
szerk: Vagy akár RAWban? -
hito
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
Szívesen segítek ebben, ha megfelel egy Xiaomi 15 Ultrával. Mondd, hogy mit és hogyan és csinálom.
Én mondjuk megértem taranis-t. Ne spóroljanak már ilyenekkel. Még ha nem is tűnik fel első ránézésre, nekem már a tudat is elég. Arról nem beszélve, ha az ember melóra használja a gépet és emiatt szív. Eleve miért van erre szükség, mit nyernek ezzel?
-
Tuninger
Topikgazda
Az NX500 ahhoz képest hogy 8 bites 420 codec, pazar, de "a jó chroma nem ilyen"
Én nem vagyok olyan nagyon mosott chroma ellenes, évek óta keresem a fogást Taranison, hogy bizonyítsam: a gyártók ha okosan implementálják a dolgot, nincs észrevehető minőség vesztés, de sokkal codec barátabb az eredmény, vagyis alacsonyabb bitraten sem látványos a színfelbontás esés.
Csak sajnos ennek bizonyítására egy régi FW-s S5 és egy új FW-s S5 kellene egymás mellett. Úgy lehetne megmutatni hogy van e "színhiány" a mosott chromás FWvel.
Mondjuk ezt a tesztet meg tudom csinálni egy MotionCamos Androiddal (ami most épp nincs nálam), mivel ott csúszkán lehet állítani (directlog esetén) mennyire mossa a chromát és tud ProRes422HQba encodeolni realtime.
-
-
hito
nagyúr
válasz
Tuninger
üzenetére
"Egyébként nem szabad megváltoztatni Taranis szerint az original fileokat, mert csak újrakevered a chromát és hamis képet fogsz látni."
Először én is arra gondoltam, hogy majd az eredeti részletesebb lesz, aztán az még szarabb. Dobok be ide U csatornáról sample képeket:
S9 Standard:

HLG FR:

HLG FR to 709:

NX500:

A sample videók meg nem jók, majd újralövöm és azt töltöm fel. Látószög nem egyezik, a fények pocsékok voltak és még becsillanás is nehezítette a szitut.
-
Tuninger
Topikgazda
Mutass példát.
A chroma mosás a színfelbontást csökkenti, vagyis nem fogsz annyi színárnyalatot látni egy mosós kamerán. A szaturáció meg kontraszttól is függ.
Egyébként nem szabad megváltoztatni Taranis szerint az original fileokat, mert csak újrakevered a chromát és hamis képet fogsz látni.
Egyébként a normál profilok chromája jellemzően jobb mint a LOG profilok chromája. Felteszed a sampleket amiket lőttél valahova ha szépen kérlek? ránéznék. -
hito
nagyúr
Akit még érdekel, chroma mosáshoz némi friss tapasztalat, amit személy szerint nem nagyon tudok hova tenni. Panasonic S9-en próbálgattam különböző színprofilokkal a dolgot. Ugyanarról készítettem 4 különböző profillal 1-1 snittet:
- standard
- HLG
- HLG full range
- V-logA HLG-t és a HLG FR profillal készült videókat átforgattam R709-be (picit igazítottam rajta, lehet, hogy itt rontottam el) és kiexportáltam ffmpeg-gel a YUV csatornákat. Arra készültem, hogy itt majd a HLG hogy legyorsulja a standard profillal készült anyagot, hát nagyon nem ez történt. Standard profil lett a legrészletesebb az U csatornán és ezt nagyon nem értem, mert a videó meg pont az ellenkezőjét mutatja. HLG FR videót nézve a színek élnek, míg standard profil olyan lapos, színek tekintetében jóval heréltebbnek tűnik, mint a HLG FR. Mi lehet ennek az oka? Nem mintha nagyon zavarna, mert a bálványozott NX500 sokkal jobban szétmossa a képet, de akkor is na
Ötlet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG UltraGear 27GR95QL-B OLED Monitor! LOL Editions - 2560 x 1440 / 240 Hz / 0.03ms / G-SYNC
- AKCIÓ! Intel Core i7 6700 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Redmi Note 9 Pro 64GB 12 hó jótállás!
- M5! KÉSZLETKISÖPRÉSI ULTRAAKCIÓ!!! SPACE BLACK MacBook Pro 14" M5!!! 10C/10G 16GB 512GB Gar!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?

Az előtérben lévő fenyő szaturációja is elég beszédes, de a háttérben lévő zöld lomboronából teljesen eltűnnek a barnás foltok. NX500 után részemről raw videón kívül nincs jövője semmi másnak. Mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül "rövidítik" meg az embert a gyártók ezekkel a fasza fejlesztésekkel...nincs kedvem folyton ezt bújni, raw videóval egy csapásra kivonom a képletből ezt a problémát. Persze több új problémát meg magamra húzok (tárhely, utómunka, drágább vázak).