Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
csiga8
senior tag
válasz
varadigabor
üzenetére
Ha csak az SN a megkötés, és mehet a 0W-40, én azt választanám.
Nem vagyok Castrol fan, de a 0W-40-ük - szerintem- nem rossz. -
No.01
addikt
Sziasztok,
0W-16 temakorben keresgelek. Motul vagy Liqui-Moly?
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
varadigabor
üzenetére
5W20 hidegben sűrűbb, de bemelegedve a 0W20 is ugyanolyan híg lesz. Magyarul olyan a 0W olaj a motornak, mintha hamarabb kezdene bemelegedni, ennek csupa jó hatása van, főleg egy hibrid autónál, ahol sok az indítás, nem állandó a terhelés, sem a hőmérséklet (ugyanezek miatt nem váltanék 5W30/0W40 felé sem). Amíg teljesíti/meghaladja a gyár által előírt minősítést, konkrétan jót tett veled és az autóddal a szerviz.

-
BlacKSouL
addikt
válasz
varadigabor
üzenetére
Ha ez Mo., akkor 0w20-at (szerintem) könnyebben, többfélét fogsz találni mint 5w20-at. Utóbbi inkább nyugatabbra van, meg talán usa. Mondjuk én a 5w20 használatát se annyira értem, egy nem annyira alacsony hidegoldali viszkozitási szám, meg egy alacsony melegoldali. Ez alapján a Viszkozitási Indexnek is rosszabbnak kellene lennie, mint a 0w20-é. Vagyis szűkítettebb tartomány. De a hidegoldali érték magasabban tartásának igazából csak akkor van értelme, hogyha az a melegoldali értékkel együtt a hths-t nem viszi alacsonyabbra, mint ami az adott motornál elvárt.
Amúgy főleg városba rövidtávra én biztos hogy 0w-t tennék. Mert olyan használatnál lényegesebb hogy hidegebb tartományban is alacsony legyen a viszkozitása.
-
varadigabor
senior tag
Köszönöm a segítségeteket.
Szerintem marad benne egyelőre ez az olaj télire és tavasszal kap majd egy 5W-20at vagy 5W-30at. Autópályázni szoktam nyáron olyan havi max 2x 2 órát kb. Főként városban használom, rövid távokra.
Amit most raktak bele annak volt ez az API SN minősítése.
Liqui-molyba kerestem volna olyan olajat aminek van és tavasszal azt rakni bele. De amit ajánl 5w-30 annak pont nem láttom hogy lenne API SN minősitése.. ... -
válasz
varadigabor
üzenetére
Ha autópályázol nyáron 30°C felett: 5w-30 vagy 0w-40
Különben 0w-20, 5w-20, 5w-30
Görögországtól délebre 5w-30, 5w-40, 0w-40
A 20 ezres csere helyett, a szigorú nagyon max 10 ezret tartsd. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
varadigabor
üzenetére
Jó a 0W20 ha hideg oldalon engedett a 0W (0W40) meleg oldalon meg 20 (5W20) akkor összepasszintva is jó.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
varadigabor
üzenetére
Ez egy korszerű motor, 0W20 való bele az 5W30-at el kell felejteni. A Mobil egy nagyon jó olaj márka, szóval kb a lehető legjobb olaj van benne, ne aggódj.
-
varadigabor
senior tag
Sziasztok!
Van egy Kia Optima 2.0 Hybrid 2013-as autóm. Elvittem olaj cserére helyi szervízbe, gondoltam csak értenek hozzá...
Megnézték ők is és pluszban felhívtak valami olaj szállítós embert aki motorkód alapján azt mondta , hogy a Mobil 0w20 olaj jó bele.( nagyon ezt a Mobil márkát erőltették...) Neten keresgettem és sok helyen 5w30-at írnak... pár helyen 0w20at... A Mobil netes olaj keresője szerint jó bele a 0w20...Én már nem nagyon tudok eligazodni mert mindenhol mást írnak
Szerintetek jó ez amit most raktak bele vagy cserétessem le? Nem akarom hogy baja legyen szegénynek... de pénzt se költenék pluszba feleslegesen... -
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
A gyari honnan van? EF?
-
Rocky975
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Mondjuk ebben nem értek egyet.
Igen, szigorúan kézzel szabad ráhúzni levenni meg olajszűrő leszedővel.
Amit kézzel le tudsz tekerni az szarul lett felrakva vagy ilyen szar a szűrő mint amit felraktam.
😁
Az volt ezzel a baj,hogy a gumi épp hogy összenyomodott már felfeküdt a fém perem a blokkra.
Jobban ki kéne állni a guminak a szűrő síkjából. -
DeadMeat
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
Kb csak varosban fut, havi egyszer viszem fel palyara, egy 200km tripre. Az eredeti tervem kb ez volt, lehet kicsit meg engedem had dolgozzon az az olaj az araert.
-
tboldi
nagyúr
válasz
MasterMark
üzenetére
Yep, a Honda gyarin is domboru van (Purflux 15400-RBA-F01), a lapos meg az utangyartott megfelelojen (Purflux LS350). Ez utobbi ugy altalaban is rosszabb minosegu, a biztonsagi szelep is szetesik neha, mig a Hondanak gyartott darabban soha.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
MasterMark
üzenetére
Talán a kisebb felfekvő felület miatt lehetett könnyebb letekerni
Ha silányabb anyag volna, akkor inkább duzzadt volna szerintem a tömítés. -
tibbike01
addikt
válasz
F_Zolee
üzenetére
Csak a szokásos...hangosabb volt a motor, nehezebben indult és még többet is evett belőle. Ezt a Total olajat kb 20éve kitalálták és azóta semmit nem fejlesztettek rajta, nem úgy, mint a konkurensek termékeinél.
A Castrollal 11ezer km után (ekkor cseréltem legutóbb) is vajsimán csendesen jár a motor. -
Rocky975
senior tag
Sziasztok!
A képen két azonos cikkszámú champion szűrő van.
A jobb oldali volt bent ,simán kézzel lecsavartam pedig tutira meg szoktam húzni.
Ez domború gumis megoldás nekem nem tetszik, a gumi alig emelkedik ki a szűrő síkjából.
Csoda, hogy nem folyt.
Ezentúl figyelni fogok rá, hogy csak lapos gumisat vegyek. -
-
válasz
MasterMark
üzenetére
A németek voltak a megrendelők, így a motorolaj specifikációját az akkori elfogadott konzervatív szinten húzták meg. A japánok pedig alu blokkott egy akkoriban progressziv eljárásnak számító módszerrel állították elő, ezzel együtt sok más innovációt is alkalmaztak (könnyített dugattyú, kipufogó elvezetés, stb) ami kívánja a szintetikus 5w-30-at.
Viszont nem lesz baja a 10w40-től (olajlehúzógyűrű). Egyetlen előnye van a 10w-40-nek, az ára. Ki ne örülne ha találna az autójához egy olcsó és márkás olajat? 8000Ft körül 4 liter márkás olajj, a hülyének is megéri.
Ha a legjobb olajat ajánlják, akkor azt hallanánk, hogy a drága terméküket akarják ránksózni. Ha középutat adják meg, akkor két oldalról jön a támadás, van nála jobb, és van nála olcsóbb. Hisz a gyári előírás 0w-30-tól 20w-40-ig terjed. -
válasz
grizlisandor
üzenetére
-
Egy kis csámcsogni való.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#totalcar #műhelyprn
Ennyiért szétrohadt Swiftet kapsz - Smart Forfour 1.3 – 2005.
Ezen az ajánláson megakadt a szemem, mert elvileg valami japán Mitsubishi motor van benne.Motul 5w40 és 10w40 olajakat ajánl.
Castrol már 5w30tól 15w40ig ajánl!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mobil1-et akartam, de ott nincs Smart.
Nem ismerem a Smart-okat, de a japán motorokba általában vékony olajak kellenek. Vagy ez valami kivétel lenne?

(#8351) Jenne:
Más olaját a Fuchs-nak ismerősék és a topikban is használják, ha tudja a Ford-nak megfelelő olajszabványt, akkor miért ne használhatnád? Jön valaki, aki ismeri az Ford olajszabványokat. -
Jenne
őstag
Sziasztok!
Ez az olaj mennyire jó? Használ valaki ilyet? Ford Fiesta 1.4 TDCi- be lenne, 2006-os az autó.
Totalról váltanék erre. -
C0d3r
addikt
Majd csak megtanulom egyszer, hogy vacsora közben ne ezt a topikot olvassam.
-
-
tibbike01
addikt
válasz
molnarpeter
üzenetére
És a benzinszűrőt? Mi az ajánlott?
-
Mukucs
senior tag
Sziasztok!
Gázolajszűrőt mennyire érdemes cserélni 10.000 kilóméterenként? Mondeo mk3 2.2 tdci 279.000km
270nél cseréltem (mann), most is “kell”..?

-
-
Asbee
veterán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Volt benne dzsuva rendesen
Most nincs. Még 
-
Asbee
veterán
-
-
Asbee
veterán
Azon gondolkodtam megpróbálom kövi olajcserére motul specific 0w-30-at. 1.6 bse. Mostanában jó sok pályázás volt, 3900 km után 0 olajfogyi. Ugye motor felújítás, 1500 km bejáratás kímélés, most ez a +3900 jó sok pályázással. Viszont van napi szinten is városi indítgatás.
Amúgy így néz ki az olaj, ez most LM Toptec 4200:
Amikor zabálta az olajat 500 km után fekete volt.

-
nVIPER
senior tag
Castrol teljesen jó, esetleg mobil1 esp/ shell helix ultra.
Váltóba menjen az új olaj. Sajnos idővel megtörik a gyári olaj is, illetve csak keletkezik kéziváltóban is kopadék, - csak itt nem szűri meg semmi, mint az automatában-, ami kering folyamatosan benne. Csere sztem gyári vagy Febi olaj... Én 2017-es A3-ba febi váltóolajat raktam 75W GL-4 specifikus, hibátlan... :) -
diegho
nagyúr
Sziasztok,
Már kérdeztem korábban, hogy a 2013-as 1.4 TSI Leon-ba milyen olaj menjen. Marad a Castrol Edge Titanium szerintem, ha éppen nincs raktáron, akkor Motul. Szűrőből ezeket néztem:
-olaj: Mahle/Mann
-levegő: Mahle
-Pollen: MannJó ez így? Gondoltam váltó olaj cserére is, 94k van benne, 96nál lesz az olajcsere. Cseréljük a váltóban is? Ha igen mire?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
molnarpeter
üzenetére
Mol Lub Kft.

-
TommyY2
tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Nekem tetszik.
Soha életemben nem foglalkoztam különösebben az autóimmal, mindig a szerelőmre biztam (a könyvében megadott km-enként vittem olajcserére, aztán olyat tettek bele, amilyet akartak). Lekopogom, soha egyikkel se volt gond, igaz hogy azok szívók voltak, a mostani meg turbós.
Mióta bő egy éve kicsit beleástam magam az autó lelki világa (új autó vásárlása és a helyi szervizünk hozzánemértése miatt kénytelen voltam), rájöttem, hogy a sok rövidtávú használat miatt gyakrabban kell olajat cseréltetnem (főként a turbós mivolta miatt is). Sőt, attól félek, hogy még egy évet se bír ki az olaj, pedig igyekszek minőségit használni.
Lehet esetleg valahol kapni ilyen kütyüt (pusztán kíváncsiságból letesztelném)?
TommyY
-
Rocky975
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPad 11Pro Wifi+Cell 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 USB-C Dock (ELKELTEK) - CSAK RENDELÉSRE
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3918
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Green-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4169, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Középutas megoldásként 0W30 is jó.
5W-20 ami EU-ban ajánlanak.. de pl- a 0w-40 is a táblázatban van . Jó nehéz ezen eligazodni hogy most mi a jó vagy mi nem...
Ha silányabb anyag volna, akkor inkább duzzadt volna szerintem a tömítés.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

, 6 dl hiányzik a flakonból.) Kb. 50-60% autópályás kilométer. Ez ilyen.