- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibbike01
őstag
Szóval akkor a magyarországi nyári éghajlatra ajánlott inkább 5w40 motorolajat tölteni 5w30 helyett a motorba, hogy biztosítva legyen a jobb kenési képesség és csapágyvédelem?
Ezt nekem valahogy nem veszi be a gyomrom. Ha egymás mellé rakod a 2 olaj datasheetjét és elemzed az adatokat (még a nyári hőségre kihegyezve is) az 5w40 nyer? -
tibbike01
őstag
Miért van erre szükség? Úgyis árukereső legolcsóbb helyről vagy legkényelmesebb helyről rendeli az ember. Hamis olajat meg bárki árulhat, a hivatalos partner is (ha bekerül a rendszerbe) de szerintem kb 15 éve volt módi megkérdőjelezni az olajokat eredetiségét...a Castrolos időszakban. Ma már kikopott ez a dolog.
-
tibbike01
őstag
Az olajakra azt a specet irják rá, amiért képesek sok-sok pénzt fizetni a gyártó. Olyan kb nem létezik, hogy egy olaj csak egy specifikációnak felel meg. Lehetetlen ilyen olajat csinálni mivel a specifikációk között nagy az átfedés, de nyilván a flakonra csak az kerül rá, amiért fizet a gyártó. Tanusítások, bevizsgálások, auditok..stb, amire rákerül egy flakonra az adott spec.
Szóval semmivel sem jobb vagy rosszabb a specific olaj és kb 99% ugyanaz az olaj van benne, mint a nem specificben.
-
tibbike01
őstag
válasz
grizlisandor #14924 üzenetére
Mi az hogy hepás pollenszűrő?
Lemaradtam valamiről? -
tibbike01
őstag
-
tibbike01
őstag
válasz
2ozzmexy #14811 üzenetére
Régi berögződés miatt gondolják sokan, hogy az utángyártott ugyanolyan jó, mint a gyári. Volt az a mondás, hogy ugyanazon gyártósoron készül minkettő csak kireszelik belőle a gyári cikkszámot.
Namost ez 20 éve lehet, hogy egy esetben előforult, de ma 2025-ben, amikor fél centért is képesek a gyártók a lelküket is eladni inkább az a helyzet, hogy pl a Mann kínai gyátró üzemében gyártat Mann utángyárott szűrőket, míg a Lengyel üzemében gyártatja a gyári szűrőket.
A kínai üzem negyed annyi certifikációval rendelkezik, folyton buknak auditokon, az alapanyagot kínai beszállítóktól kapják, alulképzett dolgozok...stb, de a gyártási költség 10-ede a Lengyel gyártó üzemének.
-
tibbike01
őstag
válasz
Motion_Blur #14536 üzenetére
Persze, de ez nem újdonság. Már évek óta ez megy a márkaszervizben. Én már nem lepődök meg. Flottásokra vannak rááálva. Visznek 5-6 autót megy a számla a cégnek, fizetik ki, haladnak.
-
tibbike01
őstag
-
tibbike01
őstag
-
tibbike01
őstag
Neked aztán sok időd van.
Ezt nézd meg. -
tibbike01
őstag
Pollenszűrőből nálam az 5 rétegű Mahle CareMetix a nyerő. A sűrű fekete kormot okádó malacorrú passat után haladva az ég világon semmit nem éreztem belőle. Néhány youtube tesztet is megnyert.
-
tibbike01
őstag
Én nem ismerek olyan márkaszervizt, aki gyári logós olajat tölt a verdába. VW vonalon találkoztam Shell, Castrol, I-sint és Mobil olajokkal. Az van náluk, akivel éppen sikerül leszerződniük jó áron.
Az pedig stratégia, hogy egy "általánosabb" olajat választanak, pl 0w30, ami több specifikációval bír, ezért egy nagy hordóból több motorba is bele tudják öneni. Minden csak business kérdése.
-
tibbike01
őstag
válasz
focvis #13887 üzenetére
Én mióta megvan a gép Mann levegőszűrővel és pollenszűrővel járok (amit magam cseréltem) szervizre és még 2szer garis ügyem is volt. Sőt kódolva is van az autó. A szerelő csak lesett mikor próbakört csaptunk és nem sípolt az öv miatt.
Soha semmi gond nem volt belőle. Azt cserélnek, ami az árajánlatban van, nem fogják nézegetni a szűrőt, hogy vajon cseréljük-e, vajon gyári-e. Pollenszűrőt meg a kézikönyv szerint cserélheted magadnak, olyanra, amilyen tetszik. Azért tuti nem szólnának. De persze te tudod, ha időd, kedved engedi visszarakhatod. -
tibbike01
őstag
válasz
focvis #13854 üzenetére
A márkaszerviz olyan olajat tesz bele, amelyik márkával épp leszerződtek és van náluk a hordóban. Van olyan szerviz, ahol i-Sint olajjal dolgoznak. Persze a specet tudja és még lehet nem is olyan rossz, de én akkor is a nagyobb márkák közül választanék. Nekem a Shell nagyon szimpatikus és innovatív a földgáz alapú olajjal. Én azt választanám vagy a Motult. Mobil és Total nekem nem szimpi. A Castrol meg jóféle, de drága. Esetleg még a gyári VW logós olaj is jó lehet, ha jól tudom legújabban abban is a Shell van.
Gyári olajszűrőt nézted Kauffernél? Nagyon jó áron szokták adni. -
tibbike01
őstag
válasz
KillerATi #13816 üzenetére
Olyan ez, mint kb minden termék esetében, a specifikáción túl versenyeznek a gyártók egymás között, ezért, hogy az ő olaját vedd. Euro 6 motorok között is van különbség, az A++ hűtőgépek között is van különbség, a 3,5kw klímák között is van különbség, a 8kg mosógépek között is....stb. A gyártók ezekkel az extrákkal, extra funkciókkal, tulajdonságokkal probálják a vevőket magukhoz csábítani.
Egy Beko és egy AEG mosógép is tudja a 8kg ruha mosási kapacitást, de az AEG több funciót tud és robosztusabb.Azt a minimumot tudja az összes olaj, amit a specifikáció elvár. Ez után jön a "hab a tortán", bár ezek már csak minimális különbségek és lehet egyik előny a másik rovására megy, illetve itt már a hitvallás is képbe jön.
-
tibbike01
őstag
Az senki nem kérdezi meg, hogy hány km van benne és eddig milyen olaj volt beletöltve?
-
tibbike01
őstag
Aktívszenes pollenszűrőből jók a nagyobb márkák szűrői, de ha maximalista vagy akkor Mann FP vagy Mahle Caremetix a 2 number one szűrő.
Egyik olaj tudja a dexos2 minősítést, a másik nem. Ne kép alapján rendelj, bármilyen kép lehet a weboldalon és bármilyet kaphatsz kézhez.
-
tibbike01
őstag
Persze mindezt megértem, de akkor is durva, hogy ezt így csinálják, főleg 2024-ben, amikor még az ügyintéző sem mer lekérni adatokat a verdáról, nehogy később baja legyen belőle...
Mi van, ha sérülés történik a meló utáni fusi során? Heti 40 órában bejelentett munkás dolgozik még este 18órakor is? Megkapják a riasztó kódját és a szerviz kulcsot? A szerszámok kopása is bele van kalkulálva...stb...stb.De befejezetem.
Mindeni úgy csinálja, ahogy tudja, de nekem ez akkor is meglepő. Ilyet bevállalni egy hivatalos márkaszerviznek nem kis kockázat.
-
tibbike01
őstag
-
tibbike01
őstag
válasz
MasterMark #13451 üzenetére
Itt a teszt.
Elég korrekt teszt.
Pont a szagok szűrésénél volt előrébb a Mahle, ha jól emlékszem. -
tibbike01
őstag
Ezt csak úgy itthagyom.
-
tibbike01
őstag
válasz
grizlisandor #13262 üzenetére
Mindenhol máshol meg 8321-ft. De ja végre valami, ami Bárdinál olcsóbb, mint máshol.
-
tibbike01
őstag
Muterom 1.6 BCB Seat Leonjába eddig mindig Castrol Magnatec C3 5w40-et öntöttünk. Bevált ez az olaj minden tekintetben viszont már egy jó ideje eltűnt a "VW 502.00" minősítés a flakonról, talán 3 éve már nincs rajta. A kérdés, hogy jóvanaz bele, vagy válasszak inkább más olajat, pl Total Quartz 9000 5W-40-et vagy MOTUL 8100 X-CESS 5W-40-et?
-
tibbike01
őstag
válasz
Tothgera30 #13090 üzenetére
Én a Skodaba 6700-ftért vettem a Mann FP szűrőt. Te hol vásárolsz?
-
tibbike01
őstag
válasz
Tothgera30 #13070 üzenetére
Mann FP jó, de csak 3 rétegű és a youtube tesztekben sem elől végzi, ellenben a Mahle LAO 5 rétegű szűrő rohadt jó és kb ugynanabban az árban van. Kövi cserénél érdemes lehet kipróbálni.
-
tibbike01
őstag
Annó amikor pollenszűrőt kerestem, akkor elég sok youtube videos tesztben ez a Meyle-PD vitte a prímet, most nincs időm megkeresni a videót, de úgy emlékszem nem is kevéssel nyert pl a Mann FP előtt. Brutál jó szűrő lehet.
-
tibbike01
őstag
válasz
focvis #12780 üzenetére
A kérdező szerintem használat közbeni tapasztalatra gondolt. Persze a több anyag jobban szűr, de érzésre mit tapasztalsz?
Kevésbé porosodik a műszerfal?
Nem büdösödik a rendszer?
Ha előtted megy egy traktor vagy valami hasonló gép, akkor nem (vagy csak nagyon minimálisan) érzed a gázolaj/bezin szagát?
Nem lesz légúti betegséged?
...stb -
tibbike01
őstag
Engem csak az a része zavar a tavaszi cserében, hogy miért kellene egy tavasszal-nyáron porral-pollennel telített szűrővel neki indulnom a télnek. Olyan, mintha egy nagy porszívózás előtt cserélnék porzsákot a porszívóban
Télen amúgy nem sokat járok, meg amúgy is tisztább a levegő és pollen, bogarak...stb se nagyon vannak.
De amiket írsz megértem, hogy te tavasszal cseréled (csak majd nyár végén fujasd le a bogarakat, pókhálót és feleveleket róla
)
-
tibbike01
őstag
Én pollenszűrőből biztosan valami márkásat tennék, vagy legalább Filtron, főleg, hogy láttam youtubeon az összehasonlító videókat, amiben szépen látszik, hogy mennyi szenny tud bejönni az utastérbe, mit lélegzünk be pl egy araszolásnál, ahol egy régi dízel megy előttünk. Biztos ismered a mondást, tündőnkből csak egy van...
-
tibbike01
őstag
válasz
Tothgera30 #12291 üzenetére
téli szélvédőmosó + deszt víz
Miért kell deszt víz a téli szélvédőmosóhoz?
-
tibbike01
őstag
válasz
2ozzmexy #12209 üzenetére
Én is utángyártott szűrőt használok és nem VW logós olajat, ennek ellenére mégis tudom és elfogadom a tényt, hogy a gyári minőségtől egyik sem jobb. Szerintem ez a "csak a gyári" szöveg ragadt be nálad. Vannak jól sikerült utángyártott alkatrészek, amiket örömmel lehet használni. Ez is tény és ezt itt senki nem cáfolja.
-
tibbike01
őstag
+ 1
Autóipari minőségbiztosításban dolgozom. Olyan hajmeresztőt is láttam már, hogy pl a Mann márka felvásárol egy kisebb (alacsony minőségű, olcsóbb) szűrőket gyártó céget és azzal gyártatja a Mann cuccokat míg a Mann saját gyárában az OEM cuccok gyártódnak. Minden csak a pénzről szól.
De az Aldis téliszalámit is a Pick gyártja és megsincs olyan jó ize, mint bármelyik Pick szaláminak
-
tibbike01
őstag
válasz
grizlisandor #12183 üzenetére
Jaa persze a Mann FP-vel szemezek, de jó látni, hogy a többi gyártó is kezd feljönni és pl a Bosch, Velao, Hengst, Meyle is gyárt antibakteriális szűrőket.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Filmvilág
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ZIDOO médialejátszók
- Óra topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest