Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibbike01
addikt
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Miért olyan fontos a nagyobb felület? A szűrő súlya, vastagsága, rétegek száma szerintem fontosabb.
-
tibbike01
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
A QR kód gondolom valami legit check oldalra dob. Az a lényeg.
-
tibbike01
addikt
válasz
forceberg
üzenetére
Én csak azt tudom, hogy a régi Leont van, amikor a sluszkulccsal 2-3szorra tudtam beindítani, én is bénáztam néha, tekert az indítómot össze vissza, az alapjárat ingadozott..stb kb 10 perc volt mire bemelegedett...stb.
Most megnyomom a start gombot és a 48v indítómotor egy tekeréssel indítja és a szíj előfeszítést enyhíti, így nagyon könnyen jár és 2 perc alatt bemelegszik.
Parmaboy: akkor cégektől jobb inkább 30k közeli olajcserés autót venni, mintsem 15k körülit, mert előbbivel tuti, hogy csak pályan jártak?
-
tibbike01
addikt
Az a 30 ezres olajcsere valójában 22ezer és 28ezer km között van, annak függvényében, hogy mennyi a hidegindítások és rövidtávok száma.
Olyan fura ez. Valóban pont ugyanott járunk olaj és motorgyártás területén, mint a 2000-res évek elején? Tehát 26 év alatt nem fejlődött semmit pl egy 10w40 ásványi olajhoz képest a mai 0w20 zöld szívű földgáz alapú olaj?
Akkoriban 10-15ezer km-kénti csere volt a szervizkönybekben előírva, nem voltak autópályák és a szomszéd faluba jártak át hétvégente, szóval akár 2 évbe telhetett a 10ezer km-t összehozni. Ma fél évente megyünk ennyit pályán (van aki pár hónap alatt).
Ma már legalább háromszor olyan erős, jobban megmunkált motorok vannak, gyorsabb a bemelegedési idő, más a hűtőkör, sok motorthoz van elektromos rásegítés, sőt nálam a megtett km kb 3-4% része álló motorral (vitorlázás) lett megtéve.
Szóval az adatlapokon sokmindent fejlődött pl egy 26 éves Golf 4-hez képest, de a motor olaj az semmit, ergó pontosan ugyanott tartunk, mint akkor?
A gyártók egyetlen egy tesztet sem végeztek el, nem vizsgálták be az olajat 30ezer km után? Vagy bevizsgálták és látták, hogy szar, de inkább elsumákolták?
2036-ban is 10ezer km után fogjuk cserélni az olajat? A kisfiam, akinek sosem járt a kezében a 2004-es Seat Leon kézikönyve vajon mikor fogja cserélni az olajat?
Amikor vettem a Skodát csak ennyit mondott az hivatalos importőr eladó, nagyon erőteljesen: "akkor kell vinni, amikor a fedélzeti kiírja" pont.
-
tibbike01
addikt
válasz
Kronos3000
üzenetére
Fuu annó a régi Seat nagyon nem szerette ezt az olajat. A legrosszabb volt az összes közül.
-
tibbike01
addikt
+ 1, így van, többször kibeszéltük.
Simán lehet az is, hogy a Lengyel Mann üzem (ahol a gyári alkatrész készül) egyáltalán nem is beszél a Szingapúri Mann üzemmel, ahol az utángyártott készül, kb nem is tudnak egymásról, teljes más az alapanyag, gyártógépek, követelmények...stb.
80 gyártóüzeme van a Mann filernek világszerte, de a többi márkával is kb ugyenez a helyzet. -
tibbike01
addikt
Fordnál lehet így van (még, aztán jön az olcsósítás) de pl VAG-nál nem így van. Nálam Mahle gyártja egy europai gyártóüzmeben a gyári légszűrőt, Kínában egy másik gyárban gyártja az utángyárottat. Ég és föld a két termék. K Norbi linkelte nem olyan rég, hogy a Mann olajszűrő nem tartja meg az olajat.
-
tibbike01
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Igen, MANN és Filtron (és a többi utángyártott) könnyen lehetnek gyári hibásak, ezért érdemes gyári alkatrészt választani mert ott az esélye közelít a nullához.
-
tibbike01
addikt
válasz
Fandango
üzenetére
Asbee már egyszer jól leírta.
Én a gyári Shell-t szoktam belerakni.
Az Autodokik (nagynevű VW szerviz) pedig a Fuchs-ra esküszik. -
tibbike01
addikt
-
tibbike01
addikt
válasz
Kronos3000
üzenetére
Még jó, hogy nem a kis cégektöl valasztottál, Total, Motul...
-
-
tibbike01
addikt
válasz
attiss66
üzenetére
Nyírbátorban nőttem fel
akkor még nem volt ott Bárdi, de én aztán biztosan nem vennék semmit a Bárdinál. Attól drágább helyet (még 20-30% kedvezménnyel is) nem nagyon tudok. Kauffer, Zsu, Fékmester és a legjobb Albert boltja (Rentabil Kft) nevetséges árakon vannak gyári alkatrészek pl olajszűrő 5ezer, levegőszűrő 10ezer...stb. -
tibbike01
addikt
-
tibbike01
addikt
Persze 15-20 éve voltak ilyenek. Olyan is volt, amikor kireszelték a Mann feliratot az olajszűrőből. Ma 2026-ban főleg a a Covid után és mióta az autóipar leejtőn van teljesen más lett a történet. Ebben dolgozom már lassan 10 éve.

Nem spekuláció csak lemadart egy 0
nem 8, hanem 80 gyártóüzeme van.
-
tibbike01
addikt
Persze, hogy tudnak rosszat gyártani a Lengyelek is. Nem vetted a lényeget.
Gyári alkatrész: drágább munkaerővel, folyamatosan ellenőrzött gyártógépekkel, folyamattal és erősen auditált beszállítókól tartozó alapanyagokkal gyártott termék egy olyan gyártóüzembe, ahova szinte havonta járnak pl a nagy VW-től a "fejesek" auditálni, nézelődni...stb. Szóval ez egy "mutogatós" gyár, ahol a minden rendben van. Minden túl van tesztelve. Be vannak fosva, nehogy baj legyen.
Utángyártott alkatrész: a lehető legolcsóbb munkerővel egy akár "sufni" gyártóüzemben random (általában a legolcsóbb) alapanyagokból gyártott termék. Senki nem jár hozzájuk nézelődni, auditálni...stb. Igazából senkit nem érdekel, hogy mit csinálnak a gyártó üzemen belül. Ezért ezt nem is szeretik mutogatni, itt csak a tényleg szükséges minimum validációk, auditok vannak elvégezve, hogy be ne kelljen zárni a gyárat, kb megfeleleljenek a lokális elvárásoknak. Erre a Kína és India a legjobb közeg, mert olcsón kapják az alapanyagot, olcsó a munkaerő és negyed annyi előírás van működni, mint egy Európai üzem esetében.
Pl a Mann egy nagy globális cég, van kb 8 gyártóüzeme (Mexicó, Kína, Singapur, Cseh, Japán, Thaiföld...stb) a világon mindenhol. Vannak mutogatós, gyári alkatrészt gyártó üzemei és vannak alacsonyabb szintű "sufni" üzemeik. Simán lehet az is, hogy egyáltalán nem kommunikálnak egymással a gyártó üzemek.
-
tibbike01
addikt
Nem pont ugyanaz a kettő. A Hengst lehet, hogy a Kínia Hengst gyárban készül valamiféle "laza" követelmények alapján, valamilyen beszállítóktól jövő anyagokból, míg a gyári a Hengst Lengyel gyárában OEM által kiadott követelmények, szabványok alapján és validált hitelesített beszállítóktól jövő alapanyagokból.

Manapság egyre nehezebben hihető el, hogy ugyanabban a gyárban, ugyanazokból az anyagokból készül az utángyártott és a gyári, mivel 0,5 euroért a lelküket is eladják a gyártók...

Az Octaviahoz pl Mahle gyártja a levegőszűrőt, de a Mann utángyártott jobb, mint a Mahle utángyárott. A gyári meg mindkettőtől sokkal, de sokkal jobb.

Ez a 3 termék, 3 külön lokációban, 3 külön gyártó üzemben készül. Egyszóval az ég világon semmit nem jelent, hogy ki gyártja a gyárit. Na jó, lehetnek kivételek, illetve hihetjük azt, hogy a gyárit gyártó cég sokkal jobban rálát a gyári alkatrészt körül ölelő követelményekre, tesztekre...stb, de a gyakorlat ezt sokszor megcáfolja.A Bosch mosógépekből csak a Serie 8 gyártódik a németországi bosch gyártóüzemben (teljesen más elvek, minőségirányítás, alapnyagok, tesztek...stb)
Míg a Bosch Serie 4 kínában gyártódik, innen-onnan beszerzett alapanyagokból, nagyjából validálják őket, de egyetlen cél van, hogy olcsó legyen a termék előállítása. -
tibbike01
addikt
Én most veszem harmadjára az 5 régetű Mahle Caremetixet, nagyon jó cucc, olyan vastag, mint egy szőnyeg.

-
tibbike01
addikt
Arukereső szerint sosem volt drágább literje 6ezer ft-nál.
De mindegy is, csak Unix Bárdi ugye köztudottan a legrágább hely még mega giga "kamu" kedvezménnyel is. -
tibbike01
addikt
-
tibbike01
addikt
válasz
tboldi
üzenetére
Köszi! Pollenszűrővel együtt kell járatni a levegőt, vagy ki kellene venni?
Mi van, hogy pont pollenszűrőcserekor használnám?
1. régi pollenszűrő bent
2. nincs bent pollenszűrő
3. új pollenszűrő bentCsak, hogy ne legyen olyan egyszerű.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha jól tudom ki kell venni a pollenszűrőt (2), szóval cserekor érdemes ezt csinálni. -
-
tibbike01
addikt
-
tibbike01
addikt
Neked aztán sok időd van.
Ezt nézd meg. -
tibbike01
addikt
Pollenszűrőből nálam az 5 rétegű Mahle CareMetix a nyerő. A sűrű fekete kormot okádó malacorrú passat után haladva az ég világon semmit nem éreztem belőle. Néhány youtube tesztet is megnyert.

-
tibbike01
addikt
Én nem ismerek olyan márkaszervizt, aki gyári logós olajat tölt a verdába. VW vonalon találkoztam Shell, Castrol, I-sint és Mobil olajokkal. Az van náluk, akivel éppen sikerül leszerződniük jó áron.
Az pedig stratégia, hogy egy "általánosabb" olajat választanak, pl 0w30, ami több specifikációval bír, ezért egy nagy hordóból több motorba is bele tudják öneni. Minden csak business kérdése.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
tibbike01
addikt
válasz
focvis
üzenetére
Én mióta megvan a gép Mann levegőszűrővel és pollenszűrővel járok (amit magam cseréltem) szervizre és még 2szer garis ügyem is volt. Sőt kódolva is van az autó. A szerelő csak lesett mikor próbakört csaptunk és nem sípolt az öv miatt.

Soha semmi gond nem volt belőle. Azt cserélnek, ami az árajánlatban van, nem fogják nézegetni a szűrőt, hogy vajon cseréljük-e, vajon gyári-e. Pollenszűrőt meg a kézikönyv szerint cserélheted magadnak, olyanra, amilyen tetszik. Azért tuti nem szólnának. De persze te tudod, ha időd, kedved engedi visszarakhatod. -
tibbike01
addikt
válasz
focvis
üzenetére
A márkaszerviz olyan olajat tesz bele, amelyik márkával épp leszerződtek és van náluk a hordóban. Van olyan szerviz, ahol i-Sint olajjal dolgoznak. Persze a specet tudja és még lehet nem is olyan rossz, de én akkor is a nagyobb márkák közül választanék. Nekem a Shell nagyon szimpatikus és innovatív a földgáz alapú olajjal. Én azt választanám vagy a Motult. Mobil és Total nekem nem szimpi. A Castrol meg jóféle, de drága. Esetleg még a gyári VW logós olaj is jó lehet, ha jól tudom legújabban abban is a Shell van.
Gyári olajszűrőt nézted Kauffernél? Nagyon jó áron szokták adni.
-
tibbike01
addikt
válasz
KillerATi
üzenetére
Olyan ez, mint kb minden termék esetében, a specifikáción túl versenyeznek a gyártók egymás között, ezért, hogy az ő olaját vedd. Euro 6 motorok között is van különbség, az A++ hűtőgépek között is van különbség, a 3,5kw klímák között is van különbség, a 8kg mosógépek között is....stb. A gyártók ezekkel az extrákkal, extra funkciókkal, tulajdonságokkal probálják a vevőket magukhoz csábítani.
Egy Beko és egy AEG mosógép is tudja a 8kg ruha mosási kapacitást, de az AEG több funciót tud és robosztusabb.Azt a minimumot tudja az összes olaj, amit a specifikáció elvár. Ez után jön a "hab a tortán", bár ezek már csak minimális különbségek és lehet egyik előny a másik rovására megy, illetve itt már a hitvallás is képbe jön.
-
tibbike01
addikt
Az senki nem kérdezi meg, hogy hány km van benne és eddig milyen olaj volt beletöltve?

-
-
tibbike01
addikt
Aktívszenes pollenszűrőből jók a nagyobb márkák szűrői, de ha maximalista vagy akkor Mann FP vagy Mahle Caremetix a 2 number one szűrő.
Egyik olaj tudja a dexos2 minősítést, a másik nem. Ne kép alapján rendelj, bármilyen kép lehet a weboldalon és bármilyet kaphatsz kézhez.
-
tibbike01
addikt
Persze mindezt megértem, de akkor is durva, hogy ezt így csinálják, főleg 2024-ben, amikor még az ügyintéző sem mer lekérni adatokat a verdáról, nehogy később baja legyen belőle...
Mi van, ha sérülés történik a meló utáni fusi során? Heti 40 órában bejelentett munkás dolgozik még este 18órakor is? Megkapják a riasztó kódját és a szerviz kulcsot? A szerszámok kopása is bele van kalkulálva...stb...stb.De befejezetem.
Mindeni úgy csinálja, ahogy tudja, de nekem ez akkor is meglepő. Ilyet bevállalni egy hivatalos márkaszerviznek nem kis kockázat. -
tibbike01
addikt
-
tibbike01
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Itt a teszt.
Elég korrekt teszt.
Pont a szagok szűrésénél volt előrébb a Mahle, ha jól emlékszem. -
tibbike01
addikt
Ezt csak úgy itthagyom.
-
tibbike01
addikt
válasz
grizlisandor
üzenetére
Mindenhol máshol meg 8321-ft. De ja végre valami, ami Bárdinál olcsóbb, mint máshol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Synology NAS
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vicces képek
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- Roborock Q5 PRO robotporszivó (garis)
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- Dualtron Popular dual motor 14Ah, szervizelt, +új gumi
- DDR4 Szerver RAM felvásárlás - napi árak, elsősorban nagy mennyiségben
- Dell Optiplex 3050 SFF,i5-6500,8GB DDR4,256GB SSD, WIN11
- Dell Wyse 5470,14",FHD,Touch,N4100 CPU,8GB DDR4,128GB SSD,WIN11,IR KAMERA
- 1 év garancia, Hp 640 G8 i5-1135G7 16Gb rammal win11-el
- ÚJ Lenovo Legion Pro 7 Intel Core i9-14900HX, 32GB, 1TB SSD, RTX 4090(16GB), IPS 240Hz
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest