Hirdetés
- sidi: SBC, avagy ipari számítógép ISA kártyán
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 17 – Nyári töltöttkáposzta
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gilfoyle: 23 éve itt...
- PSti: "Új" VGA kártya jelent meg: Gainward GeForce RTX 3060 Python II OC
- kenand: Intel NUC 5i3RYK (Core i3-5010U) házbővítés 2db SSD (HDD) befogadására
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
100 - 1
19965 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-11 13:28 Téma összefoglaló
-
grizlisandor
veterán
(rögzített hozzászólás)Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
Sziasztok!
A kis madzagba (mazda 3 1.6benya 2007) kéne valami olajat tennem 5w30 . A gyári előírás :

gyári olaj: [link]
A kérdés az lenne hogy milyen márka menjen bele? A gyári mazda olajat a Total szállítja elvileg. A mazdás srácok az Eneos-t javasolják. Minden ötletet tapasztalatot szívesen fogadok.Eneos - a szabványon belül ugyan - vékony olaj, előfordulhat, hogy egy kopottabb motor csipegetni fogja (ami nem az olaj hibája ugye).
Total az tök oké. Ha maximalista vagy akkor Motul/Mobil1.
-
simonjoe
őstag
Sziasztok!
A kis madzagba (mazda 3 1.6benya 2007) kéne valami olajat tennem 5w30 . A gyári előírás :

A kérdés az lenne hogy milyen márka menjen bele? A gyári mazda olajat a Total szállítja elvileg. A mazdás srácok az Eneos-t javasolják. Minden ötletet tapasztalatot szívesen fogadok.Rizsrakétákba ENEOS-t

1ébként meg egy csúcsminőségű olajról beszélünk, mind az alapolaj, mind az adalékai a felső kategóriába tartoznak. Tehát nem mellényúlás az ENEOS. -
tresh
veterán
Sziasztok!

A kérdés az lenne hogy milyen márka menjen bele? A gyári mazda olajat a Total szállítja elvileg. A mazdás srácok az Eneos-t javasolják. Minden ötletet tapasztalatot szívesen fogadok. -
Mágus2
Közösségépítő
Hamarabb ken + az adalékaitól csendesebben jár.
-
gzbotii
nagyúr
Oké, csak fura volt a név, amikor van olajshop.hu ők meg olejshop.com

(#92) Mágus2: mennyivel vagy inkább miben jobb a Mobil 1 0W40 Turbo Diesel olaj? Hígabb és ezért jobb - főleg most télen vagy tud maga a vegyület valami spécit?
-
simonjoe
őstag
-
gzbotii
nagyúr
...én a helyedben innen, pozitív a tapasztalat, gyorsan jön a csomag, olcsó, és jól kommunikálnak a vevővel.
http://www.olejshop.com/és ez sem egy utolsó szempont náluk!!

"A kínálatunkban lévő összes motorolajat közvetlenül a gyártóktól- importőröktől szerezzük be, teljes mértékben elzárkózunk a Magyarországon piaci forgalomban lévő hamisítványoktól."Pedig ez a "kínais koppintas" név nem túl bizalomgerjesztő

-
simonjoe
őstag
...én a helyedben innen, pozitív a tapasztalat, gyorsan jön a csomag, olcsó, és jól kommunikálnak a vevővel.
http://www.olejshop.com/és ez sem egy utolsó szempont náluk!!

"A kínálatunkban lévő összes motorolajat közvetlenül a gyártóktól- importőröktől szerezzük be, teljes mértékben elzárkózunk a Magyarországon piaci forgalomban lévő hamisítványoktól." -
Mágus2
Közösségépítő
-
Mágus2
Közösségépítő
Ha elégedett vagy az 5w 30-as olajjal, akkor nem váltanék a laguna esetében, a polo kapjon 5w 40-et bármelyik nevesebb márkából.
gzbotii Ha hallható különbségre vágysz, menjen bele Mobil 1 Turbo Diesel 0w 40.
-
Zizmand
aktív tag
-
Qru
MODERÁTOR
+1000 km nem számít főleg ha sokat mentél egyhuzamban. A lényeg, hogy realítve kevés hideg üzemet menjen. Ha csak pályáznál az otthonod és pest között akkor 15k-s periódus sem lenne gáz egyáltalán.
-
gzbotii
nagyúr
Most kicsit megcsusztam, 11.000 van benne (mea culpa), de mentségére legyen mondva, a táv 70% hosszúba lett összehozva - többször volt, hogy egy nap 1000 körül szaladt bele.
Meglátjuk haver mire milyen arat ad - Unixtol lesz, kedvezménnyel. -
Qru
MODERÁTOR
Amúgy nincs baj a Castrollal ha rendes helyről veszed (nem hamisítványt) de a Totallal sem lősz mellé. Ha időben ledobod az olajat én még egy Mannolt is simán bevállalnék. Teljesen rendben vannak a termékeik.
-
gzbotii
nagyúr
Ugyebár különbséget nem lehet érezni - az olaj nem olyan dolog, hogy egy csere alatt észrevegyél valamit (ha normális volt benne).
Most elég sok költés jött egyszerre (teli gumi, fektarcs, önindító felújítás, stb) és gondoltam eggyel olcsóbbra váltok. -
Zizmand
aktív tag
-
gzbotii
nagyúr
Sziasztok.
Jövő héten lesz az olajcsere (1.9 TDI, 110le, ASV). Jelenleg Motul van benne, most Totalt szeretnék bele önteni. Inkább ez mint Castrol?
5W40 ugye és tudja az 505.00 szabványt -
Tomi0703
addikt
-
Mágus2
Közösségépítő
Hali!
Lassan esedékes lesz az olajcsere. Az autó egy 280k-t futott (?) 2004-es 1,9 dci Laguna (120 lovas verzió).
Áprilisban vettem, akkor 5w-30-as Elf 900 SXR ment bele.Valamint mostanában néha ezt a jelenséget produkálja. Most legutóbb tegnapelőtt is csinálta, de akkor hidegen indulva írta, hogy kevés az olaj. Mentem vele kb. 10km-t majd leállítottam. Indítom, megint max alatt két csíkkal. Azóta szereztem nívót. Max és min között van félúton pont.
Esélyes, hogy ez az olajszintmérő szarakodik?Ha már itt vagyok. Van még egy 99-es Polo (1,4 benzin, 44 kw, 6n1). 170-180k körül van benne. Ebbe mi legyen öntve?
Köszi.

Ha adnál mindkettőhöz motor kódot, az sokat segítene.
-
Tomi0703
addikt
Hali!
Lassan esedékes lesz az olajcsere. Az autó egy 280k-t futott (?) 2004-es 1,9 dci Laguna (120 lovas verzió).
Áprilisban vettem, akkor 5w-30-as Elf 900 SXR ment bele.Valamint mostanában néha ezt a jelenséget produkálja. Most legutóbb tegnapelőtt is csinálta, de akkor hidegen indulva írta, hogy kevés az olaj. Mentem vele kb. 10km-t majd leállítottam. Indítom, megint max alatt két csíkkal. Azóta szereztem nívót. Max és min között van félúton pont.
Esélyes, hogy ez az olajszintmérő szarakodik?Ha már itt vagyok. Van még egy 99-es Polo (1,4 benzin, 44 kw, 6n1). 170-180k körül van benne. Ebbe mi legyen öntve?
Köszi.

-
Qru
MODERÁTOR
-
i-sti
senior tag
Nem, az Imprezámról abba most Motul 5W30 X-Celan FE van (korábban 5w30 Eco-Clean+ ment bele) de Motul Eco-Nergy 5W30 megy majd bele legközelebb.
A Jazz-ben Fuchs Titan GT1 van (amíg garis volt gyári Honda olaj ment bele aztán Castrol EDGE de a hamisítási botrányuk miatt elpártoltam tőlük).
Elfelejtettem, hogy 3 verdád van.

-
Qru
MODERÁTOR
Nem, az Imprezámról abba most Motul 5W30 X-Celan FE van (korábban 5w30 Eco-Clean+ ment bele) de Motul Eco-Nergy 5W30 megy majd bele legközelebb.
A Jazz-ben Fuchs Titan GT1 van (amíg garis volt gyári Honda olaj ment bele aztán Castrol EDGE de a hamisítási botrányuk miatt elpártoltam tőlük).
-
i-sti
senior tag
Az időintervallumot nem tartom azért nyomom a szigorút. Kb 1,5-2 év alatt megy bele a 10k, akkor meg már inkább cserélem. Bár akár 3 évet is kibír egy jó olaj de azért jobb a békesség.
Viszont nekem is C2/C3-as olaj van benne az A5/B5 helyett (már másodszorra zsinórban). De még nem kopott szét a motor tőle.
A Jazzról van szó?
-
Qru
MODERÁTOR
Az időintervallumot nem tartom azért nyomom a szigorút. Kb 1,5-2 év alatt megy bele a 10k, akkor meg már inkább cserélem. Bár akár 3 évet is kibír egy jó olaj de azért jobb a békesség.
Viszont nekem is C2/C3-as olaj van benne az A5/B5 helyett (már másodszorra zsinórban). De még nem kopott szét a motor tőle.
-
Kornel
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
-
Kornel
veterán
Ezt én magamtól találtam ki.
Elvileg 15.000 a csereperiodusa.Szerintem igy lesz jó a motornak.
-
Qru
MODERÁTOR
Kollégám vett egy Ford Kugat (1,5 turbó) noha hivatalosan ott nem kell cserélni csak a gyári periódus szerint a szerelővel elbeszélgetve azt mondta, hogy ha az övé lenne ő 4000-nél ledobatná az első olajat.
-
Kornel
veterán
Este még gondolkoztam a kérdésen és elbizonytalanodtam.
A VAG-nál az aktuális benzinmotorokhoz, normál (azaz nyújtott/rugalmas) olajcsere-intervallum mellett a VW 504.00 az előírás. Nem találtam olyan olajat, ami csak az 504.00-t tudná és az aktuális dízelekhez előírt 507.00-t nem (azaz minden gyártó egy univerzális VAG olajat gyárt, ami megfelel mindkét üzemanyaghoz (504.00 + 507.00)).
Ezek az olajak nem kaptak ACEA Ax/Bx jóváhagyást, semmilyent. Kizárólag az ACEA C3-nak felelnek meg (és közben a 504.00-nek, ami ugye a benzines VAG előírás).A fentiekből le tudom vezetni - legalább is magamnak - hogy van ráció C-s olajat tenni a közvetlen befecskendezéses, benzines, turbós Suzukiba (pl. C2-t).
Találtam egy MOL prezit, abban a C-s olajra nem, mint dízelekhez való olajra hivatkoznak, hanem modern kipufogógáz-utókezeléshez alkalmas olajra (C = catalyst = katalizátor).
Korom
A 200 baron annyira nem érdemes rugózni; a TSI-k 2005. óta 150 baron dolgoznak.Ezért gondolkozok most a Liqui moly top tec 4600-ba, ami ezt is és azt is tudja.
Ha tud más jobbat, ami teljesíti mindkettőt, azt is meghallgatom, de így marad ez.
-
focvis
veterán
Este még gondolkoztam a kérdésen és elbizonytalanodtam.
A VAG-nál az aktuális benzinmotorokhoz, normál (azaz nyújtott/rugalmas) olajcsere-intervallum mellett a VW 504.00 az előírás. Nem találtam olyan olajat, ami csak az 504.00-t tudná és az aktuális dízelekhez előírt 507.00-t nem (azaz minden gyártó egy univerzális VAG olajat gyárt, ami megfelel mindkét üzemanyaghoz (504.00 + 507.00)).
Ezek az olajak nem kaptak ACEA Ax/Bx jóváhagyást, semmilyent. Kizárólag az ACEA C3-nak felelnek meg (és közben a 504.00-nek, ami ugye a benzines VAG előírás).A fentiekből le tudom vezetni - legalább is magamnak - hogy van ráció C-s olajat tenni a közvetlen befecskendezéses, benzines, turbós Suzukiba (pl. C2-t).
Találtam egy MOL prezit, abban a C-s olajra nem, mint dízelekhez való olajra hivatkoznak, hanem modern kipufogógáz-utókezeléshez alkalmas olajra (C = catalyst = katalizátor).
Korom
A 200 baron annyira nem érdemes rugózni; a TSI-k 2005. óta 150 baron dolgoznak. -
Kornel
veterán
-
Mágus2
Közösségépítő
-
Kornel
veterán
Sajnos nem tudom, hogy jobban lebegteti-e de az LM-re tedd a voksod azzal tuti nem lősz mellé.
mod:
Bár logikus lenne, hogy a "belső egr" miatt a benzines motorokhoz mérve fokozott a koromképződése, ezért raknak bele dízeles olajat ami elve a kormosabb környezetre van tervezve ami azt sejteti, hogy jobban lebegtet egy dízel olaj... de ez csak olyan józan paraszti logika lehet semmi ráció nincs benne.
Az lesz, én is abban gondolkozok most.
Most van 9000 km benne, 14000 km körül tervezem a következő olajcseret. -
Qru
MODERÁTOR
Sajnos nem tudom, hogy jobban lebegteti-e de az LM-re tedd a voksod azzal tuti nem lősz mellé.
mod:
Bár logikus lenne, hogy a "belső egr" miatt a benzines motorokhoz mérve fokozott a koromképződése, ezért raknak bele dízeles olajat ami elve a kormosabb környezetre van tervezve ami azt sejteti, hogy jobban lebegtet egy dízel olaj... de ez csak olyan józan paraszti logika lehet semmi ráció nincs benne.
-
Kornel
veterán
Szerintem az ECSTAR F9000 valódi full szintetikus.
Nem az olaj gyengus, hanem eddig még nem csináltak 200 baron befecskendező benzin motort.
Nyilván ez ezzel jár.Plusz a "belső EGR" megoldás, miszerint a szelepek összenyitásával etetik meg a motort a kipufogógázzal, nincs a valódi értelemben vett EGR, nem lesz kormos a szívó rész.
-
norrberth
addikt
-
Kornel
veterán
-
Kornel
veterán
Probléma nem lesz, de ez nagyobb TBN számmal rendelkező olajban több a tartalék, vagyis nehezebben használódik el (oxidáló hatás, és olajba kerülő üzemanyag).
Amúgy mennyi idő alatt lett fekete a motorolaj?
Én feleslegesnek vélem a C-s olajt, mert ott sokminden alá van rendelve a kipufogógáz utókezelésnek (EGR, részecskeszűrő).500 km alatt fekete lett az olaj, túltöltötték és leszivtam belőle, így láttam milyen valójában.
Mágus: azert akarom a Liqui moly-t, mert az elvileg tudja ezt is meg azt is.
-
tabaga
tag
Értem, ennek ellenére miért ajánlja az összes olajkereső azt?
Illetve Liqui moly top tec 4600 megfelel a gepkonyvnek és az olajkeresőnek is: [link]
Menjen ez?
Egyébként 200 bar maximális nyomáson fecskendez be, benzin esetén ezt nem nevezném kevésnek.
tabaga: és milyen probléma lesz ezáltal?
Illetve a fentebb linkelt Liqui moly-val megoldanám a problémát, nem?
Egyébként tévedés, hogy csak a kipufogóba kormol, pár száz km után sötét az olaj, most 5000 km után pedig már egyenesen fekete.
Probléma nem lesz, de ez nagyobb TBN számmal rendelkező olajban több a tartalék, vagyis nehezebben használódik el (oxidáló hatás, és olajba kerülő üzemanyag).
Amúgy mennyi idő alatt lett fekete a motorolaj?
Én feleslegesnek vélem a C-s olajt, mert ott sokminden alá van rendelve a kipufogógáz utókezelésnek (EGR, részecskeszűrő). -
Mágus2
Közösségépítő
-
Kornel
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
Nem jelent feltétlen rosszat ha fekete az olaj. Végzi a dolgát és lebegteti a koromszemcséket, nem hagyja leülni a motorban.
-
ACAB95
tag
-
Kornel
veterán
Szerintem jó lesz az a liqui, amit linkeltél. A diesel nagyobb igénybevételnek van kitéve, de kisebb hőmérsékletnek. A benzines más tészta.
Felejtsd ez az olajmágnások ajánlását és tartsd magad a gépkönyvhöz.A korom mindig pályán vagy nagyvárosban költözik be az olajba. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Aki keveset pályázik, és jórészt településen kívül mászkál, esetleg vidéken, annak sokkal tisztább az olaj.
Nálam kb. 1/3-1/3-1/3 az arány gyakorlatilag tiszta vegyes ciklus, ennek ellenére fekete az olaj.
Másnak is, mielőtt egyedi hibára gondolnal.Következőre a linkelt Liqui moly-t rakatom bele.
-
Mágus2
Közösségépítő
Illetve Liqui moly top tec 4600 megfelel a gepkonyvnek és az olajkeresőnek is: [link]
Menjen ez?
Egyébként 200 bar maximális nyomáson fecskendez be, benzin esetén ezt nem nevezném kevésnek.
Egyébként tévedés, hogy csak a kipufogóba kormol, pár száz km után sötét az olaj, most 5000 km után pedig már egyenesen fekete.
Szerintem jó lesz az a liqui, amit linkeltél. A diesel nagyobb igénybevételnek van kitéve, de kisebb hőmérsékletnek. A benzines más tészta.
Felejtsd ez az olajmágnások ajánlását és tartsd magad a gépkönyvhöz.A korom mindig pályán vagy nagyvárosban költözik be az olajba. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Aki keveset pályázik, és jórészt településen kívül mászkál, esetleg vidéken, annak sokkal tisztább az olaj.
-
Qru
MODERÁTOR
Menjen ez?
Ezzel tuti nem lősz mellé.
-
Kornel
veterán
10 körül van melegen az ideális viszkozitás, a véknyabbik 5w 30-at tenném, ha nincs sok hideg indítás.
Kornél: felesleges bele a C2. Az a motor csak a kipuba kormol. Nem nagy a befecskendezési nyomás és a kompresszió sem extrém. Dízelnél 2000 Bar a befecskendezési és 30 Bar a kompressziós végnyomás. Az más világ.
Én azt tenném, amit a gépkönyv ajánl. Csak a dieselhez adja a C2 normát.Értem, ennek ellenére miért ajánlja az összes olajkereső azt?
Menjen ez?
-
tabaga
tag
10 körül van melegen az ideális viszkozitás, a véknyabbik 5w 30-at tenném, ha nincs sok hideg indítás.
Kornél: felesleges bele a C2. Az a motor csak a kipuba kormol. Nem nagy a befecskendezési nyomás és a kompresszió sem extrém. Dízelnél 2000 Bar a befecskendezési és 30 Bar a kompressziós végnyomás. Az más világ.
Én azt tenném, amit a gépkönyv ajánl. Csak a dieselhez adja a C2 normát.Szerintem is felesleges C-s olaj ilyen motorhoz, rosszabbak az ilyen olajok TBN számai, mint a benzinmotorba valóaké.
-
Mágus2
Közösségépítő
-
i-sti
senior tag
-
Qru
MODERÁTOR
-
Mágus2
Közösségépítő
-
Qru
MODERÁTOR
Én azt tenném, amit a gépkönyv ajánl. Csak a dieselhez adja a C2 normát.Köszi, akkor a híg 5W30 lesz (Motul 8100 Eco-Nergy 5W30).
Nincs sok hidegindítás és akkor is jellemzően a kb 18 fokos garázsból indulok nem a téli utcáról.
-
Mágus2
Közösségépítő
Gyorsan be is tettem a kedvencekbe.
Btw úgy tűnik a gyertyás tipped bejött, több mint 2000 km gond nélkül. 
Most filózok, hogy 5W30 helyett 0W30 menjen Bubiba (gépkönyv 5W40-et vagy 5W30-at javasol az utóbbit preferálva). Egyelőre ennyire jártam körbe a témát:
- a szerelő által javasolt 5W40: 85,4/14,2
- mostani 5W30 ami benne van: 72,9/12,1
- üzemanyag takarékos 5W30: 57,6/10,1
- "mezei" 0W30: 68,7/11.9
- "mezei" 0W40: 76,2/13,5Az üzemanygatakarékos 5W30-nak a melegoldali értéke nekem kicsit vékonynak tűnik...
Én azt tenném, amit a gépkönyv ajánl. Csak a dieselhez adja a C2 normát. -
Qru
MODERÁTOR
Ezt vágom.
Ennek ellenére nem képesek válaszolni, azaz érdemi választ adni.
Árban ugyanannyi az F9000 C2 és az F9000 benzines is.Focvis: egy gond van vele, hogy a motor jobban kormol, mint egy dízel, 200 baron fecskendezi be a benzint padlógázon.
Talán a C-s olaj jobban is lebegteti a kormot, ez is lehet az oka az olajgyartok ajánlásának?Talán beprobalkozok az indexek is akkor.
Pedig tudniuk kéne a választ rá. Lusták írni egy mailt a központnak ennyi.

Az olajválasztók meg próbálják a drágább olajat nyomni az az érzésem, nekem a benzines Subaruhoz is dízelbe való olajakat ajánl (C2/C3) sorban...
-
focvis
veterán
Ezt vágom.
Árban ugyanannyi az F9000 C2 és az F9000 benzines is.Focvis: egy gond van vele, hogy a motor jobban kormol, mint egy dízel, 200 baron fecskendezi be a benzint padlógázon.
Talán a C-s olaj jobban is lebegteti a kormot, ez is lehet az oka az olajgyartok ajánlásának?Talán beprobalkozok az indexek is akkor.
-
Kornel
veterán
Én szerintem maradok a gyárinál ,mert beszari vagyok a garanciával. (A vitarás jogászt még mindig nem kérdeztük meg
)Amúgy a Kin. Vis @ 40°C (mm²/s)-ot az 1.0L motorhoz lehet a vékonyabb jobban ajánlott, mert télen kicsit lassan szedi össze magát a motorhőmérséklet ezekben a 1-2fokokban.
De javítsatok ki, mert csak Gugli huszár vagyok

Nekem Suzuki szalonban kérésre gond nélkül belerakták a C2-t, tehát nem befolyásolhatja a garanciát.
-
Danex
addikt
Sok itt az ismerős arc.
Megpróbálom itt is a lehetetlent, és pontot tenni ennek a végére.Erre a kérdésemre nem tudott érdemi választ adni a Suzuki Magyarország:
Adott egy Suzuki SX4 S-Cross, 1.4 turbós Boosterjet benzin motorral.
Bejáratás után 4.000 km-nél márkaszervizben lecseréltettem az olajat a Suzuki gyári olajára, ami az alábbi link szerint az ECSTAR F9000 5w30 C2 dízel olaj:A mellékelten csatolt felhasználói kézikönyv ide vonatkozó része szerint viszont az ACEA A1/B1, ACEA A3/B3, ACEA A3/B4 és ACEA A5/B5 szabványok szerinti olaj a megfelelő.
Kérdésem, hogy van-e ellentmondás a két ajánlás között, vagy a mellékelten csatolt ábra szerint gond nélkül helyettesíthető az A1/B1 és A5/B5 szabvány a motorba került ACEA C2 szabványú olajjal?
Önök ezeknek tudatában legközelebb milyen olajat választanának?
Amit én néztem: legközelebb Liqui moly top tec 4600-at raknék bele, az elvileg tudja az ACEA C2-t, A3/B4-et és az API SN minősítéseket is.
Én szerintem maradok a gyárinál ,mert beszari vagyok a garanciával. (A vitarás jogászt még mindig nem kérdeztük meg
)Amúgy a Kin. Vis @ 40°C (mm²/s)-ot az 1.0L motorhoz lehet a vékonyabb jobban ajánlott, mert télen kicsit lassan szedi össze magát a motorhőmérséklet ezekben a 1-2fokokban.
De javítsatok ki, mert csak Gugli huszár vagyok

-
norrberth
addikt
-
Kornel
veterán
Ezt vágom.
-
focvis
veterán
Sok itt az ismerős arc.
Megpróbálom itt is a lehetetlent, és pontot tenni ennek a végére.Erre a kérdésemre nem tudott érdemi választ adni a Suzuki Magyarország:
Bejáratás után 4.000 km-nél márkaszervizben lecseréltettem az olajat a Suzuki gyári olajára, ami az alábbi link szerint az ECSTAR F9000 5w30 C2 dízel olaj:A mellékelten csatolt felhasználói kézikönyv ide vonatkozó része szerint viszont az ACEA A1/B1, ACEA A3/B3, ACEA A3/B4 és ACEA A5/B5 szabványok szerinti olaj a megfelelő.
Kérdésem, hogy van-e ellentmondás a két ajánlás között, vagy a mellékelten csatolt ábra szerint gond nélkül helyettesíthető az A1/B1 és A5/B5 szabvány a motorba került ACEA C2 szabványú olajjal?
Amit én néztem: legközelebb Liqui moly top tec 4600-at raknék bele, az elvileg tudja az ACEA C2-t, A3/B4-et és az API SN minősítéseket is.
Ha az enyém lenne, akkor inkább az A3/B3, A3/B4, A5/B5 specifikációjút tenném bele. A C2 részecskeszűrős dizellel (is) kompatibilis, így alacsony hamutartalmú, kevésbé ken (szvsz, nem vagyok én se tribológus).
Az index olajtopikban elvileg vannak szakemberek, bár elég pökhendi egyik-másik.
-
Zizmand
aktív tag
Szia
Ha csak ezek közül lehet választani, akkor szerintem a Castrol, nekem ugyan ez volt 1.9 PD-ben, nem volt vele probléma, de fogyott belőle. Tegnap cseréltem olajat és most Motult raktam bele, majd kiderül jobb-e. -
Qru
MODERÁTOR
Sok itt az ismerős arc.
Szerintem nincs mert a C-s olajok tudják az A-s szabványnak megfelelő értékeket csak azok alacsonyabb szulfáthamu-, foszfor- és kéntartalma miatt a katalizátor és a DPF hosszú élettartamát szavatolja.
Bele lehet önteni benzniesbe kárt nem okoz (csak feleslegesen drága).

-
Kornel
veterán
Azért a magyar suzuki Zrt szerint nem ez való bele...
(ECSTAR F9000 C2 dízel olaj)
Minden kereső C2-C3 olajat hoz első számú ajánlásként. -
törölt tag
Sok itt az ismerős arc.
A C2 teljesíti az A5/B5-öt is, plusz még "katalizátor barát" is. Az A5/B5 meg az A1/B1-et.
Az A1/B1 -> A5/B5 a minőségi osztályok felfelé.
-
Kornel
veterán
Sok itt az ismerős arc.
-
Qru
MODERÁTOR
Gyorsan be is tettem a kedvencekbe.
Most filózok, hogy 5W30 helyett 0W30 menjen Bubiba (gépkönyv 5W40-et vagy 5W30-at javasol az utóbbit preferálva). Egyelőre ennyire jártam körbe a témát:
- a szerelő által javasolt 5W40: 85,4/14,2
- mostani 5W30 ami benne van: 72,9/12,1
- üzemanyag takarékos 5W30: 57,6/10,1
- "mezei" 0W30: 68,7/11.9
- "mezei" 0W40: 76,2/13,5Az üzemanygatakarékos 5W30-nak a melegoldali értéke nekem kicsit vékonynak tűnik...
-
törölt tag
Mobil1 vagy Liqui Moly inkább.
-
Mágus2
Közösségépítő
Csak ezekből lehet választani?
-
Danex
addikt
-
ACAB95
tag
Üdv
DPF nélküli PD TDi -be akarnák vásárolni olajat 10e km periódusra. Tudom, hogy 5W-40 VW 505.01 szabványú olaj kell bele. Három márka közül ti melyiket vennétek?
1. BP VISCO 5000 C 5W-40
2. Castrol Edge Turbo Diesel Titanium FST 5W-40
3. VAG OIL 5W-40 -
i-sti
senior tag
-
Zsolt!!
aktív tag
-
simonjoe
őstag
-
Mágus2
Közösségépítő
-
norrberth
addikt
Tombol a topic! Jobban pörög mint a VAG

-
Danex
addikt
Én az új turbós Suzukihoz csináltam egy ilyen táblázatot.
Elég nagy különbségek lehetnek ugyan olyan vastagság mellett is.
-
törölt tag
-
Zsolt!!
aktív tag
-
i-sti
senior tag
A 30-as olaj túl vékony olajfilmet képez üzemmeleg állapotban ehhez a motorhoz. Nem tartja elég távol a fém alkatrészeket egymástól. A 90-es években gyártott motorokat jórészt 40-es olajra tervezték. A 30-as olajat leginkább a fogyasztás csökkentés és a károsanyag kibocsájtás csökkentése érdekében vezették be. Ennek érdekében az újabb motorokat így is tervezték, kisebb tűréssel, amik már képesek 30-as olajjal futni.
Ehhez a Cliohoz az 5w40 vagy a 0w40 való.Akkor mi a különbség a 0 és 5 között?
E szerint semmi.
-
törölt tag
A 30-as olaj túl vékony olajfilmet képez üzemmeleg állapotban ehhez a motorhoz. Nem tartja elég távol a fém alkatrészeket egymástól. A 90-es években gyártott motorokat jórészt 40-es olajra tervezték. A 30-as olajat leginkább a fogyasztás csökkentés és a károsanyag kibocsájtás csökkentése érdekében vezették be. Ennek érdekében az újabb motorokat így is tervezték, kisebb tűréssel, amik már képesek 30-as olajjal futni.
Ehhez a Cliohoz az 5w40 vagy a 0w40 való. -
FoLey-v
addikt
Jöttem olajoskodni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
i-sti
senior tag
-
törölt tag
-
Mágus2
Közösségépítő
-
törölt tag
juhhúú, olaaj topic

A 82-es MTZ-be mit töltsek?

"kenőanyag felhasználási helyét." Én leginkább bele szeretném tölteni, de lehet a tetejére is

Vmi jó kásztról esetleg?

-
Mágus2
Közösségépítő
Akkor kezdem is.
Motor: E7J 1.4 MPI
Km állas: 129 ezer
Eddig olaj: 10 ezrenként Elf 10w40 #franciamotorbafranciaolajatLassan esedékes a 130-as csere.
Tehetek vékonyabb olajat valami 5W30-at így télire?
Vagy maradjak ennél?A 10w 40-et nem is értem, miért került bele? 5w 40-et használnék, a 30-as felesleges ennek a motornak.
-
i-sti
senior tag
Akkor kezdem is.
Motor: E7J 1.4 MPI
Km állas: 129 ezer
Eddig olaj: 10 ezrenként Elf 10w40 #franciamotorbafranciaolajatLassan esedékes a 130-as csere.
Tehetek vékonyabb olajat valami 5W30-at így télire?
Vagy maradjak ennél? -
focvis
veterán
Szánom-bánom.

Elsősorban örömömet fejeztem ki, hogy végre lett olaj topik, komoly igény mutatkozik rá. Ide lehet mindenkit irányítani.Viszont a címe alapján nem egyértelműen autós olaj topik, a gyenge poén innen jött. Illetve tegnap este becsszó tökmag olaj volt a vacsorámon (ami nagyon egészséges, férfiaknak ajánlott a későbbi prosztata-problémák megelőzésére; a lenmag olaj szintén ajánlott, csökkenti a vérzsírt [koleszterin, triglicerid, stb.]).
-
Killer01
őstag
-
norrberth
addikt
-
focvis
veterán
Olaj topik, na végre!

Régóta töprengek azon, hogy inkább egy vastagabb tökmag vagy egy vékonyabb lenmag olaj illik jobban a friss salátához? ^^
-
Mágus2
Közösségépítő
2004-es mazda 3 alap 1.4 benzin motorral,ebbe keresnék motorolajat.háromféle viszkozitásut is ajánlottak.5w30-ra gondoltam,ez megfelelő bele?
Gyárilag is az volt benne. 4L kell, ha csipegeti, akkor 5, hogy legyen miből utántölteni.
-
bendeguz76
aktív tag
2004-es mazda 3 alap 1.4 benzin motorral,ebbe keresnék motorolajat.háromféle viszkozitásut is ajánlottak.5w30-ra gondoltam,ez megfelelő bele?
-
atos19881101
senior tag
-
Mágus2
Közösségépítő
Kialakul, még nem volt rá idő. Nem márka specifikus a dolog, nehéz linket adni, ahol szét vannak írva a szabványok. Nem csak motor olajra gondoltam, hanem bármilyen gép kenőanyagára, hidraulikára, motor és váltó olajokra, fék folyadékra...

-
Danex
addikt
Első fix üziben meg lehetne próbálni összegyűjteni vagy valami linket adni ahol kereshetnék az emberek ,hogy milyen szabványnak megfelelő olajra lenne szükségük.
Meg, hogy ha fogy az olaj akkor, ne vastagabbal orvosoljuk a témát

-
Mágus2
Közösségépítő
Sziasztok, ebben a topikban a különböző kenőanyagokkal kapcsolatos kérdéseitekre fogjuk keresni a választ, legyen szó bármilyen gép kenőanyagáról. Ahhoz, hogy pontos választ kapjatok, pontosan is kell kérdezni, illik feltüntetni a gép típusát, a kenőanyag felhasználási helyét.
Új hozzászólás Aktív témák
-
100 - 1
19965 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- sidi: SBC, avagy ipari számítógép ISA kártyán
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 17 – Nyári töltöttkáposzta
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Képregény topik
- Tisztázta a Motorola az Edge 70 Max frissítési ígéretét
- PlayStation 5
- Path of Exile (ARPG)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo X13 Gen 1 Ryzen 5 pro 4650U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
- Eladó ÚJ BONTOTT GIGABYTE Radeon RX 9070 XT GAMING OC 16GB GDDR6 256bit videokártya
- Újszerű Asus Zenbook 15 - 15.6" FullHD IPS - Ryzen 5 7535U - 16GB - 512GB - Win11 - 1+ év gari - HUN
- 30 db 12 GB (1x12 GB) DDR5 SODIMM memória - garanciával

Felejtsd ez az olajmágnások ajánlását és tartsd magad a gépkönyvhöz.

)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)